CHAMBREREN,
DECANTEREN EN KARAFFEREN
Deze handelingen zijn soms
noodzakelijk of volledig te negeren om ten volle te kunnen genieten van een
lekker glaasje wijn.
Bij Chambreren:
Het op
drinktemperatuur brengen van onze rode wijn die pas uit onze koude kelder of
uit onze wijn bewaarkast komt zouden we een wellness behandeling kunnen geven
door de fles te verwennen in een WARM
BADJE. Bij een watertemperatuur van 30°celcius heeft onze rode wijn
slechts 15 minuten nodig om van 14 tot 18° Celsius te komen. Misschien een
ouderwetse maar toch een voorzichtige methode.
Zet rode
wijn nooit op de kachel of op een verwarmingselement! Denk eraan dat enkel de
bodem van de fles verwarmt maar dat de fles binnenin koud blijft. Dit noemen ze
op zijn Frans Casser le Vin.
Nog
rampzaliger is het gebruik van de magnetron waarbij de microgolven de wijn
schade toebrengen en waarbij de temperatuurstijging niet is te controleren.
Crushkoeling
door gebruik van een ijsemmer is een methode die in minder dan 20 minuten
probleemloos de wijn op drinktemperatuur brengt.
Vermijdt de
vriesbak-schokmethode waarbij 10 minuten genoeg zijn om een wijn van kamer tot
drinktemperatuur (18°celcius) af te koelen.
Definitie en doel van het decanteren
Deze
handeling waarbij men de vloeistof met een neerslag zachtjes overgiet laat toe
dat de wijn scheidt van zijn neerslag. Naargelang de structuur en dichtheid zal
de neerslag variëren naargelang de Cru en de jaargang (vet, modderig, kleverig,
licht en bij de minste beweging zich vermengend met de wijn). Los van het
ceremoniële aspect is het doel van het decanteren dubbel: de wijn en de
neerslag scheiden en de wijn een lichte beluchting geven. Langzaam overgegoten
geniet de wijn van beluchting en kan het zijn geuren afgeven en de tannine een
beetje doen afzwakken. Opgelet, decanteer niet te pas en te onpas! Gerijpte
evenwichtige wijnen kunnen met een overdreven en bruusk contact met de lucht de
wijn in enkele seconden vernietigen.
Decanteren
doe je met wijnen die al enkele jaren op fles liggen en die een neerslag
hebben. Karafferen of storten doe je met jonge wijnen die nog niet op hun
hoogtepunt zijn.
Werkwijze en alles wat je nodig hebt
bij het decanteren:
-
Een
vaste hand die de wijn voorzichtig overgiet. De wijn moet langs het glas naar
beneden stromen.
-
Een
propere karaf zonder muffe geuren
-
Een
trechter en filterzakjes
-
Een
goede lichtbron (niet te hoge kaars). Bij deze handeling brandt de kaars ter
hoogte van de schouder van de fles. Zo kan je door de fles kijken tot wanneer
de neerslag aan de flessenhals komt. Doof de kaars zonder te blazen om
geurvermenging te mijden.
Storten of karafferen:
Open gewoon
een flesje jonge wijn en giet deze uit in een schone kan. De wijn mag tegen de
wand klotsen want dit bevordert de aeratie. Deze handeling is vooral aan te
raden bij wijnen met een overwicht aan de cabernet sauvignon druif en met een
leeftijd onder de drie jaar wanneer ze rijk zijn aan scherpe, stroeve tannine.
Ook witte wijn met een hoog zuurgehalte (vooral Riesling) profiteert van het
storten.
Problemen met het decanteren van uw Premier
Cru Classé Château Lafite Rothschild 2000? Ik decanteer deze Pauillac bij jou
thuis en we maken deze icoon soldaat!
Georges De Smaele, wijnrecensent.
|