EEN PROVENCAALSE
WIJNONTDEKKING
CHATEAU DE MAJOULIERE
Gespot op de
wijnbeurzen van Floreffe, Roeselare en Gent kon ik het niet nalaten om tijdens
mijn vakantie in de Provence (VAR) een bezoek te brengen aan het wijnkasteel
Château de Majoulière, ontstaan in 2007. Mijn chauvinistisch tintje bracht me
bij de wijnbouwers-eigenaars Reher-Van Baelen uit Mol (België). Dr. Reher
is long- en vaatchirurg in hoofdberoep
en wijnboer in bijberoep. Samen met zijn echtgenote runt hij zijn Château
gelegen in de gemeente Villerose tussen Salernes en Draguignan aan de D560. Zelfstudie
en kennisgierigheid op wijngebied resulteerde in het wegkapen van talrijke
prijzen op wijnconcours, zowel in Frankrijk als op internationaal vlak.
(concours mondial des Féminalise-Var 2015; concours mondial Bruxelles
2015
enz.) Al hun vrije tijd en vakanties worden besteed aan hun passie, hét
wijnmaken. Qua locatie zitten deze wijnboeren erg goed daar er sedert eeuwen
wijn wordt gemaakt op deze leem- en kalkondergrond. De aangeplante wijnstokken
zijn 25 jaar en ouder en bestaan uit de cépages Syrah, Grenache, Cinsault en
Cabernet-Sauvignon voor Rood en Rosé vinificatie. In 2009 werd Rolle
(Vermentino) en Sauvignon aangeplant voor de witte vinificatie. De familie
Reher en medewerkers zijn fier over hun ecologische verantwoorde manier van
werken in hun wijngebied dat momenteel 12 ha omvat. Na een manuele selectie van
de beste druiven en na ontsteling en een zachte persing, wordt de wijn zo veel
mogelijk met behulp van de zwaartekracht verwerkt. Zowel de rode als de witte
wijn rijpt op Franse eik (Alliers).
Ik mocht met enkele
wijnvrienden ter plaatse volgende prijzige wijntjes (tussen de 7,5 en 15 Euro)
proeven.
Le Rosé 2014 IGP du Var en Provence gemaakt uit de
druivensoorten Grenache/Syrah/Cinsault en Cabernet Sauvignon. Pelmaceratie
gedurende 4 uur en opgevoed in inox cuves. Een verfrissende, fruitige rosé die
zich gemakkelijk laat matchen met de zuiderse keuken en bij pasta.
Le Blanc 2014 IGP du Var en Provence bestaande uit de
cépages Vermentino (60%) en Sauvignon Blanc (40%). Deze witte wijn is opgevoed
op nieuwe eiken vaten en heeft een ouderdomspotentieel van 5 jaar. Deze wijn
heeft een complexe frisse neus met impressies van vanille, peer en andere
steenvruchten. Een passende wijn bij
tongrolletjes en witte vis in de roomsaus.
Séduction (Rood) 2013 AOP Coteaux Varois en Provence. Cépages
Syrah en Grenache. Deze wijn opgevoed in inox cuves én 18 maanden op eikenhout
afkomstig van Alliers (FR)- 8 jaar in een verzorgde kelder te bewaren.
Robijnrode kleur met impressies van donkerrood fruit, witte peper en vanille.
Rood vlees en sterke kazen zouden hier
de ideale partner zijn.
Cuvée Beatrice 2013 AOP Coteaux Varois en Provence.
Cépages Grenache en Cabernet Sauvignon. Opgevoed op inox vaten én 18 maanden op
Franse eik (Alliers). Bijzonder bewaarpotentieel.
Diep donkerrode kleur
met kenmerken van zwart rood fruit, peper, karamel en vanille. Als foodpairing
zou ik een stukje wild vlees aanraden.
Proficiat wijnboer
met uw prijs/kwaliteit rode wijnen die vooral krachtig, gestructureerd en harmonieus
zijn. Uw rosé en uw witte wijn zijn soepel, verfrissend, mineraal en licht
fruitig zoals het de Provence wijnen kenmerkt.
Als wijnrecensent
huldig ik de stelling dat wijnkwaliteit is en blijft een subjectief gegeven en
dat is nu eenmaal niet in absolute en onweerlegbare cijfers en medailles vast
te leggen.
IGP: Indication
Géographique Protégée
AOP: Appelation dOrigine Protégée = AOC
Majoullère: oud Provencaals voor wijnstok
Georges De Smaele
Augustus 2015.
|