Zoeken in blog

Foto
GASTRONOMIE & TOERISME
Rendez-vous avec le Nord

Gastronomie & Toerisme verschijnt vijf maal
per jaar en is een realisatie van de vzw Horizon,
Astridlaan 90 b1, 8620 Nieuwpoort en vzw
Reizen & Smullen, Bassevillestraat 101, 8434
Westende, met als doel de horeca, het toerisme,
vrije tijd, lifestyle en interieur in al hun vormen
te promoten. De redactie bestaat uitsluitend uit
vrijwilligers. Al deze reportages zijn wekelijks te
beluisteren op de FM 106,1 Radio Beach, elke
vrijdagvoormiddag even na 10 u.

VERSPREIDING
Het magazine wordt gratis selectief verspreid
naar een bestand van levensgenieters,
gastronomen, reislustigen, managers,
zonnekloppers en natuurliefhebbers +
gratis verdeling via VVV-kantoren aan
de kust, Brugge, Gent, Veurne, Diksmuide,
Noord-Frankrijk en Zeeuws-Vlaanderen
en in een reeks geselecteerde winkels.
Wie een persoonlijk abonnement op adres
wenst kan dit mits overschrijving van
20 euro per jaar, over te maken op
het PCR-nummer 000-0483943-10
met vermelding "Abonnement 2009".

Hoofdredacteur
Georges Keters

VERANTWOORDELIJKE UITGEVER
REDACTIEADRES & SECRETARIAAT
vzw Reizen & Smullen (Travel & Gastronomy)
Bassevillestraat 101
8434 Middelkerke-Westende
Tel. 058 23 68 79
Fax: 058 23 10 90
Mobile: 0495 22 68 79
E-mail : Georges.Keters@skynet.be
PCR : 000-0483943-10

Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd
of openbaar gemaakt (op gelijk welke
manier) zonder schriftelijke toestemming van
de uitgever. Publicitaire teksten blijven buiten
verantwoordelijkheid van de uitgever.

Foto
Foto
Magazine Gastronomie & Toerisme
Gastro, Toerisme, Lifestyle, Interieur, Auto
20-11-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.BIB GOURMAND MICHELIN 2018

 

NIEUWE BIB GOURMAND MICHELIN IN DE PANNE

 

 

Claude Brassart

Bib Gourmand met Au Filet de Sole

 

De gastronomische gids Michelin bijt met zijn Bib Gourmand de spits af in de reeks culinaire bekroningen die de volgende dagen op ons afkomen. Feest alvast in restaurant Au Filet de Sole in De Panne waar Claude Brassart en eega Sylvie Pinchon tussen de 44 nieuwelingen anno 2018 prijken.

 

Amper drie jaar nadat het echtpaar zijn intrek nam in de Walckierstraat  8 – als buur van sterrestaurant Le Fox – zijn Sylvie (afkomstig uit Picardië) en Claude (Hotelschool Doornik) bijzonder blij met de erkenning. Een Bib Gourmand staat voor een menu met eerlijke prijs-kwaliteit voor een maximum bedrag van 37 euro, exclusief drank. “We beschouwen deze toekenning als erkenning voor ons noeste werk. Elke maand veranderen we de kaart met extra aandacht voor vis, al staat een stukje vlees evenzo hoog aangeschreven. Mijn topschotel? Zeg maar de gerechten met de Sint-Jacbosmossel, rechtstreeks uit de haven van Dieppe. We werken uitsluitend met dagverse producten met aandacht voor de regio”, stelt chef Claude Brassart (51), intussen al druk in de weer om de zopas aangevoerde vangverse Sint-Jacobsmossels klaar te stomen voor alweer een leuk bord.

A LA CARTE

De kaart van Chef Claude Brassart krijgt om de maand een nieuw kleedje. Het is alvast bijvoorbeeld genieten van de Tartaar van Zwaardvis, Kleine Lotte in waterzooi van jonge groentjes, Varken Pluma Breton en de onnavolgbare Kreeft of paëllawijze met gesmoord spek en schelpjes en een brede waaier van Sint-Jacobsmossel. Boven alles is het tegelijk genieten van de Sole Meunière met friet. Liever een mals stukje rundsvlees? Geen nood, de Chef schuift u een ruim 250 g heerlijke steak naar voor, met saus naar keuze.

 

EINDEJAAR 2017-2018

 

Om het succesjaar van Au Filet de Sole af te ronden pakken Sylvie en Claude uit met een uitgelezen Oudejaarsmenu:

 

Aperitief Crément d’Alsace met diverse amuses

Maki van Kwartel, vijgen gevuld met fois gras en gereduceerde saus

Langoestines, pijpajuin, gember en koriander, met citroengras geparfumeerde bouillon van scharen

Konijn en tomatentatin & bospaddenstoelen

Licht gelakte varkenscarré met citrusvruchten en zoethout en groentepasta

Goede kazen – Prettige reizen

Baba Burger, vanille & limoen

 

Prijs: 140 euro – gepaste wijnen inbegrepen

 

 

 

Restaurant Au Filet de Sole

Chef Claude Brassart & Sylvie Pinchon

Walckierstraat 8

8660 De Panne

058 41 16 80

restoaufiletdesole@gmail.com

 

 

Georges Keters








>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.BIB GOURMAND MICHELIN 2018

Culinaire topper in SNAASKERKE

Bib Gourmand Michelin voor

Restaurant Plat Préféré

 

Nadat ze eerder al een vermelding kregen in de fel gegeerde Michelin Gids, werd de werkkracht en de inzet van chef Laurent Gouwy vandaag beloond met een opname als Bib Gourmand 2018. Chef Gouwy had er wel oog in, maar had dit niet zo vlug verwacht in zijn pas in 2016 geopende restaurant Plat Préféré, hartje Snaaskerke.

 

Sinds restaurant Plat Préféré vorig jaar de deuren opende zat het er aan te komen. De kookkunsten van Laurent Gouwy zouden vandaag of morgen grote vruchten afwerpen. De man is in het geheel niet aan zijn proefstuk toe en wist her en der al zijn kennis aan te scherpen. Hij stond eerder al mee aan het fornuis van Le Chèvre d’Or in het Franse Eze, de Karmeliet bij Geert Van Hecke en onder andere aan de stoof in Bistrot Mathilde in Oostende. Daarna bouwde hij in de golfclub Damme zijn eerste eigen zaak uit. Toen de zaak Manolito in Snaakerke aan ophouden dacht, zag Laurent Gouwy zijn kans schoon om deze mooie locatie uit te werken tot zijn droom: een familiaal restaurant waar gezelligheid troef is, op het bord kwaliteit ligt en het hele plaatje voor de lekkerbek betaalbaar blijft. Het resultaat liet niet lang op zich wachten met een Bib Gourmand er boven op.

Klassiekers

De keuken van restaurant Plat Préfére staat open voor elk wat wils. Chef Laurent Gouwy: “Enerzijds blijven we trouw aan klassiekers met kalfszwezeriken, kalfsniertjes, tatjespap en onder andere een smaakvolle vol-au-vent, anderzijds leggen we graag ons luisterend oor richting klant die iets nieuws wilt. We spelen daar graag op in. Jong en minder jong komt hierbij ruim aan zijn trekken en kunnen op die manier samen rond de feesttafel zitten. Vandaar dat we – op uitzondering van de zondagmiddag – alleen maar ’s avonds open zijn. Het Bib Gourmand menu (37 euro) laat de lekkerbekken op en top genieten van onze gastronomische troeven. Prijs-kwaliteit is en blijft, hoe dan ook, onze grootste troef.” Voeg daarbij een leuke betaalbare wijnkaart en je culinair feest kan niet meer stuk. Een adres om te onthouden.

Restaurant Plat Préféré

Laurent Gouwy

Dorpsstraat 71

Snaaskerke.

059 42 81 82

www.platferere.com

Gesloten op dinsdag en woensdag.

Geen lunch – behalve op zondag

 

 

Georges Keters








>> Reageer (0)
14-11-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.CHAMPAGNEWEEKEND MIDDELKERKE - VOLTREFFER !!!!!!

Succesvol Champagneweekend Middelkerke 2017

 

 

Champagne vloeide welig

in de cc De Branding

 

 

De 21ste editie van het Champagneweekend werd – ondanks – de nieuwe locatie in het CC De Branding, een succes van jewelste. Bewijs te meer dat het Champagneweekend in Middelkerke tot een begrip zonder weerga is uitgegroeid.

 

Waar tijdens de week geturnd, gevoetbald, volleybal  of basketbal wordt gespeeld, vloeide drie dagen lang de Champagnes van Hennequin, Paul Clouet, Bonnaire en onder andere Prévoteau-Perrier weliger dan ooit. Toerismeschepen Michel Landuyt was in zijn nopjes: “Onze vrees voor minder bezoekers was onnodig. We noteerden meer Champagneliefhebbers dan ooit. De sfeer was optimaal, het werk van onze ganse ploeg. De vriendschap van 45 jaar tussen Epernay en onze gemeente bereikte zijn jaarlijks hoogtepunt.”

 

PROEVEN MET ALAIN BLOEYKENS

 

Toppers op deze 21ste editie waren de degustaties met diverse Champagnes. Wijnspecialist Alain Bloeykens haalde in kleine sessies het onderste uit de fles en schoof alle geheimen van de Champagne met klasse naar voor. Proeven en genieten was dan ook de boodschap. Als afsluiter van de openingsavond werd zanger Paul Bruna uitgeroepen tot Champagneridder 2017.

Hoe dan ook, het Champagneweekend bewees nogmaals zijn toeristische en economische waarde voor Middelkerke. Of zoals burgemeester Janna Rommel-Opstaele het zei: “Elk jaar is Middelkerke even de hoofdstad van de Champagne.”

 

 

Charmezanger Paul Bruna

Champagneridder 2017

 

 

Zanger-entertainer Paul Bruna uit Middelkerke werd tijdens het jongste Champagneweekend uitgeroepen tot Champagneridder 2017. Deze titel wordt sinds toegekend aan een verdienstelijk persoon of vereniging die Middelkerke in de loop der jaren in de kijker weet te stellen of een bijzondere band heeft met de badplaats. Paul Bruna laat al decennia geen gelegenheid onbenut om zijn gemeente via zijn rijk repertoire in de kijker te stellen.

 

De talentrijke zanger, die recent met Een foto van jou met succes de Ultra Top 50 binnenduikelde, is met zijn 200 optredens per jaar een van de meest gevraagde Vlaamse artiesten.  Hij is hiermee niet aan zijn proefstuk toe. “Zingen is een stuk van mijn leven, wanneer ik een dag niet gezongen heb voel ik dat er iets niet klopt. Het is steeds fijn om voor mensen te zingen, mensen gelukkig te zien bij een streepje muziek, jong en minder jong te zien meezingen op onze nummers”, stelt Paul Bruna.

SCHLAGERZANGER

Bezige bij Paul Bruna sloot de jongste maand af met 25 optredens in de Vlaamse zalen. Dit is slechts een voorsmaakje van wat nog moet komen. Tussen door weet hij in zijn overvolle agenda nog een paar gaatjes te vinden om nieuwe nummers op cd te zetten. Zijn nieuwste nummer, Een foto van jou, was meteen goed voor de Trotsplaat bij Radio VBRO, topplaat bij Radio Melinda en tip voor de Vlaamse Top 15, aansluitend opnames voor de Vlaamse Top 10 van Ment TV in Plopsaland De Panne. De muziek van Een foto voor jou is van de hand van Peter Keereman, de tekst van Herbert Verhaeghe. Dit melancholisch nummer is meteen een waardige opvolger van zijn vorige succesnummers Waar ben je en Een nieuw geluk. Bruna laat er geen gras over groeien en laat hier meteen zien dat niet alleen een gewaardeerd schlagerzanger is, maar tegelijk ook ambiance muziek in zijn mars heeft.

VAN TRENET ALOVER TOM JONES TOT FREDDY BRECK

Tegelijk met de nieuwe single Een foto van jou wist Paul Bruna ook nog een vervolg te breien aan zijn Verrassend Anders Volume 1. Met Volume 2 verrast Paul ons opnieuw met heel wat gekende nummers waarbij hij toppers van grootmeesters als Charles Trenet (La Mer), Freddy Breck (Uberall auf der Welt), Tom Jones (Delilah) en onder andere Udo Jürgens (Griechiser Wein) op klasrijke manier naar voor schuift. De nieuwe cd sluit hij af met Mijn allergrootste fan, een ode aan zijn vader, die steeds geloofde in de kansen van zijn zoon als zanger. Getuige daarvan is de steeds groeiende fanclub.

Meer info: www.facebook.com/OfficieleFanpaginaPaulBruna.

 

MIDDELKERKE OP CD

De gloednieuwe Champagneridder zette Middelkerke en de Westhoek intussen al menig keer in de kijker. Al meer dan veertig jaar staat Paul Bruna, individueel, met groep, met show of met orkest op de planken. Nummers als De Zee, Middelkerke en onder andere Schone Westhoek brengen steevast een ode aan het thuisfront.

RIDDER BUNA

De keuze voor Paul Bruna als Champagneridder is dan ook ten volle gerechtvaardigd. Paul Bruna volgt hierbij de Ridders Kenzo Lauwereins en Peter Germonprez (2016), Georges Keters (2015), Gunther Neefs (2014), Rino Ver Eecke (2013), Johan Töpke (2012) en onder ander Alain Bloeykens (2009) en Stefan Vander Espt en Stefaan Lauwereins (2006) op.

Paul Bruna ontving lint en Champagnejuweel (getekend Peter Vermandere) uit de handen van burgemeester Janna Rommel-Opstaele, waarna de nieuwe Ridder na het ontkurken de openingsceremonie afsloot met enkele nummers. Het 21ste Champagneweekend kon toen al niet meer stuk.

Op naar de 22ste editie, evenzo in het cc De Branding van vrijdag 9 tot en met zondag 11 november 2018.

 

 

Georges Keters

 

Foto’s:  Luc Cassiman

 

 
















>> Reageer (0)
08-11-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TOPEVENEMENT AAN ZEE IN MIDDELKERKE

CHAMPAGNE AAN ZEE IN  MIDDELKERKE

 

21ste editie Champagneweekend op nieuwe locatie

Vrijdag 10 – Zaterdag 11 en Zondag 12 november 2017

 

Champagnedorp

in cc De Branding

 

Voor het eerst in 21 jaar wijkt het overbekende Champagneweekend uit naar een nieuwe locatie. Het casino was tot vandaag het epicentrum van de bubbels uit Epernay, maar gaat dezer weken tegen de grond en maakt plaats voor een nieuwe gok- en feesttempel. Geen nood, de organisatoren toverden het cc De Branding aan de Populierenlaan (Marktplein) intussen om tot een waar Champagnedorp. De tien ambachtelijke viticulteurs zullen – net als in het casino – drie dagen voor warmte, gezelligheid en sprankelende bubbels zorgen.

 

Onder het motto Save water-Drink Champagne opent burgemeester Janna Rommel-Opstaele op vrijdag 10 november om 19.30 u. de 21ste editie. Geflankeerd door Toerismeschepen Michel Landuyt en Carine De Jonghe, voorzitter directiecomité Toerisme Middelkerke, zet presentator-wijnkenner Alain Bloeykens de nieuwe Champagneridder in de kijker. Wie wordt de opvolger van Kenzo Lauwereins en Peter Germonprez? De coverband Ritm Stix zorgt daarna voor live muziek terwijl DJ Dirk de avon afsluit. Op zaterdag 11 en zondag 12 november staat de agenda bol van de activiteiten met de Champagnedegustaties van Alain Bloeyens als topper.

 

10 X AMBACHTELIJKE VITICULTEURS

De organisatoren maken zich ook dit jaar sterk om uitsluitend ambachtelijke viticulteurs op het podium te plaatsen. “We kiezen graag voor onze getrouwen zodat het publiek elk jaar hun lievelingsdrank kan proeven bij hun geliefde producent”, stelt Toerismeschepen Michel Landuyt. Naast de pioniers Benoît Hennequin, Marcel Vautrain en Delphine en Christophe Prévoteau-Perrier – alle drie present vanaf de eerste editie – is het dit jaar ook genieten van de Champagnes van André Moussy, Michel Genet, Bourdaire-Gallois, Mandois, Robert Allait, Paul Clouet en Bonnaire. Deze beide laatste staan opgesteld in de foyer. De anderen zijn te vinden in de sporthal, omgetoverd tot Champagne Hal.

 

CHAMPAGNE & GASTRONOMIE

Naar traditie pakken heel wat chefs uit met een uitgelezen Champagnemenu, met prijzen variërend van 65 tot 95 euro per persoon, steeds halve fles Champagne inbegrepen: Vlass, De Bankier, De Sauteuse, Ramblas, Columbus, Sirene, La Fonda, The Lord, La Tempête en Grand Casino in Middelkerke; Belle Feu in Lombardsijde: Marquize, Villa Hotel, Villa Marie Joseph en De Lanteirne in Westende. In VecINO in Westende-Dorp is het genieten van Zeevruchten en Champagne.

 

DUIKEN OP CHAMPAGNE

Op zondag 12 november kunnen zwemlustigen letterlijk Champagne opduiken in het gemeentelijk zwembad. Kinderen tot 8 jaar kunnen eendjes vissen. De jeugd vanaf 9 jaar en de volwassenen kunnen ter plekke inschrijven voor een duikinitiatie via de duikclub Actina. Volwassen deelnemers (vanaf 16 jaar) kunnen na de duikinitiatie kans maken via tombola kan op een Champagnepakket.

 

PROEVEN

Traditioneel kunnen de bezoekers na het aanschaffen van een 5 euro kostend Champagneglas – een collectorsitem – op gelijk welke stand proeven van het gouden vocht, volgens prijs van het Champagnehuis. In de foyer wacht een lounge met veel zitgelegenheid waar men rustig kan genieten en bijpraten bij heerlijke bubbels. De sporthal van De Branding is omgetoverd tot een heus Champagnedorp.

Intussen staat het vast dat het cc De Branding, tot het nieuwe casino op de Zeedijk er is, de komende jaren het epicentrum van de Champagne in Middelkerke wordt.

Meer info over menu’s en programma is te vinden in de Champagnebrochure, gratis te bekomen bij de Diensten voor Toerisme in Middelkerke en Westende en via www.visit.middelkerke.be

 

(Georges Keters)


















>> Reageer (0)
04-11-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TOERISME, GASTRONOMIE EN VAKANTIE IN EIGEN LAND

 

Vakantie in eigen land

 

Waimes

culinaire hoofdstad van de Oostkantons

 

 

Wie uitkijkt voor een vakantie in eigen land en houdt van afwisseling, fietsen en of wandelen in een ongerepte natuur, waar groen en natuurreservaten de hoofdschotels zijn en daarnaast nog culinair wil genieten, richt zijn pijlen best even te naar de Oostkantons. De wat? De Oostkantons, ook Oost-België genoemd, een landsgedeelte dat geprangd ligt tussen de Ardennen en Eiffel, beter gekend als de regio Eupen-Malmedy. Gastronomen kiezen meteen richting WAIMES, zonder meer de culinaire hoofdstad van de Oostkantons. Met meer dan 30 eethuizen, restaurants, brasseries, friethuizen, bistro’s en pizzeria’s kan hieraan geen enkele smulpaap weerstaan. Zonder meer een der mooiste regio’s van ons land.

 

WAIMES telt zowat 7.500 inwoners en is onderverdeeld in liefst dertien deelgemeenten, de een al mooier dan de andere: toppers zijn Robertville, Sourbrodt, Bruyères, Champagne, Libomont, Walk, Faymonville, Ovifat, Thirimont, Gueuzaine, Ondenval en Remonval. Elk weekend goed voor een toeloop van 5.000 toeristen. De aanwezigheid van zoveel culinair genot is ook de heren van Michelin, Delta Gids en Gault&Millau niet ontgaan. Heel wat kregen mooie quotaties. We kozen er enkele toppers voor u uit.

 

 

 

RESTAURANT LA MENUISERIE

 

Weggedoken in het piepkleine dorpje Champagne (jawel) wacht restaurant La Menuiserie de Champagne, ingebed in een voormalige schrijnwerkerij. Aan de gevel schittert één Michelinster. Chef en eigenaar Thomas Troupin een eega Marie-Charlotte Portois en hun team schuiven u een uiterst verfijnde keuken voor. Restaurant La Menuiserie gaat er prat op zo goed als het kan uitsluitend te werken met seizoensgebonden streekproducten. “We werken dan ook graag met jongens uit de regio. Zo zorgt onder andere Jardin d’Yves uit Malmedy voor de beste aardappelen en zorgt Charly Goeders uit Verviers voor het beste vlees. Elke dag verse aanvoer”, stelt Chef Thomas Troupin, die de stiel leerde in de beste huizen.

De Chef is in het geheel niet egocentrisch en laat u graag genieten en de smaken ontdekken. Elke maand pakt hij uit met een verrassend drie, vier en zes- gangenmenu tegen betaalbare prijzen. De schotels zijn stuk voor stuk culinaire juweeltjes, vol smaak, met zin voor puur eetplezier. In de zaal weet gastvrouw Marie-Charlotte je meteen op je gemak te stellen. Zij stelt met plezier de gerechten voor, aansluitend extra uitleg over de herkomst van de producten en pittige kruiden. Voeg daarbij een op en top Franse wijnkaart met heerlijke flessen, die het culinair genot compleet maken. Een vernieuwende keuken die zijn Michelin ster met klasse en stijl weet in te vullen. Een absolute aanrader, culinair festijn dat steevast start met een fraaie reeks hapjes die hun gelijke niet kennen.

 

Restaurant La Menuiserie

Thomas en Marie-Charlotte Troupin

Champagne 12

4950 Waimes (Champagne)

080 – 44 44 85

info@lamenuiserie.eu

www.lamenuiserie.eu

 

OOOOO

 

HOTEL DES BAINS & WELLNESS****

Andere topper is Hotel des Bains & Wellness, al decennia een begrip in de Oostkantons, aan de zuidelijke oever van het Meer van Robertville, hartje natuurgebied Hoge Venen. Sinds enkele jaren is dit juweel in andere handen. Eigenaars Elisabeth en Jean-Pierre Robert bouwden het pand uit tot een hotel-restaurant met  een super de luxe uitgewerkte wellness, goed voor een opname in de prestigieuze vereniging Châteaux & Hotels Collection. Getuige hiervan de invulling van het hotel – goed voor twaalf fraaie kamers – en de aankleding in het restaurant, opgefleurd met eigentijdse kunst en antiek meubilair.

In de keuken weet Samuel Blanc – 45 jaar en afkomstig uit de Franse Jura – zich sinds mei 2017 als Chef zijn stempel te drukken op het culinair gebeuren in dit viersterrencomplex. Hij was eerder aan de slag als Chef in de Crown Plaza Luik met restaurant Le Sélys, restaurant Les Forges du Pont d’Oye in Habay la Neuve en in de Duitse sterrenhuizen restaurant Schwartswaldstube in Hotel Traube in Tonbach en restaurant Wald in het Schlosshotel in Friedrichruhde. Hij beëindigde zijn studies in 1993 in de Hotelschool van Poligny (Jura, Frankrijk) en liep stage in de beste huizen in Cannes, Deux Alpes, Besaçon en Corsica, evenzo in Surrey, Engeland. Talent liegt niet en in 2004 werd Samuel Blanc door Gault&Millau verkozen als beste Jonge Chef anno 2004. Vandaag roert hij met klasse in de potten van Hotel de Bains.

Zijn keuken is licht, verrassend en verrijkend inzake creativiteit. De borden zijn niet alleen pareltjes, maar zijn stuk voor stuk een verlenging van zijn persoonlijkheid waarbij hij niet terugdeinst om vernieuwend uit de hoek te komen. Het feit dat hij alleen kiest voor kwaliteitsproducten bezorgt Samuel Blanc alleen maar extra energie om de gastronoom te verwennen met het beste. Het hoog niveau van deze Chef laat het zich raden: hier fonkelt straks een Michelin ster.

Het genot aan tafel wordt nog eens vergroot wanneer kan genoten worden van de charme die het zomerterras weet te bieden met zicht op het Meer van Robertville. Aangevuld met een stijlvolle en gastvrije service groeit het tafelplezier uit tot een rimpelloze belevenis. We genoten alvast van Le Grand Menu waarbij Chef Blanc na de Champagne Louis Roederer en een reeks originele smaakvolle hapjes koos voor een Carpaccio van Sint-Jacobsschelpen, een keuze van vis in een hartig Mesheft op een bedje van zeezout, zacht gegaarde Kalfzwezeriken, een hartig stukje ree, af te ronden met een Symfonie van chocolade. Heerlijke ervaring, op weg naar de top, getekend Chef Samuel Blanc.

 

HOTEL DES BAINS & WELLNESS ****

Elisabeth en Jean-Pierre Robert

Haelen 2

4950 Waimes (Robertville)

080 67 09 10

info@hoteldesbains.be

www.hoteldesbains.be

 

OOOOO

 

AU CHEVAL BLANC

In het centrum van Waimes bouwden dezelfde eigenaars van Hotel des Bains een gezellige chalet uit. Het gemoedelijke berginterieur dompelt u meteen in een sfeer die smaakt naar de berglucht, goed voor grillades en raclette. Au Cheval Blanc is intussen uitgegroeid tot een ontmoetingsplaats, waar, naast een leuke babbel, tegelijk kan genoten worden van een grillade en de onvermijdelijke kaasfondue. Liever een boterham met streekham, lokaal biertje binnen handbereik? Geen nood, klein of uitgebreid smullen is hier aan de orde. Eigenaar Jean-Pierre Robert staat aan het fornuis. En dat is meteen genieten.

 

AU CHEVAL BLANC

Jean-Pierre en Elisabeth Robert

Rue du Centre 20

4950 Waimes

080 67 93 63

info@auchevalblanc.be

www.auchevalblanc.be

 

OOOOO

 

GASTRO RESTAURANT CYRANO

 

Wie het begrepen heeft op een culinaire wandeling doorheen de Hoge Venen met extra voeling voor seizoensgebonden streekproducten, mag een bezoek aan het Gastronomische restaurant Cyrano niet nalaten. Hier tovert eigenaar en Chef aan het fornuis Gerty Linnertz in zijn half open keuken het beste uit de regio uit de oven. Elke schotel krijgt de stempel van de Chef, gedurfd, eigentijds en vooral smaakvol met eerbied voor de producten. Bovendien is de Chef een wijnliefhebber, wat zich ook vertaalt in de onverbeterlijke begeleiding bij de schotels. Hij is een meester in het uitzoeken van speciale wijntjes, ontdekt op een van zijn vele trektochten doorheen de Franse wijngaarden, met de Bergerac als speerpunt.  Restaurant Cyrano wordt door Gault&Millau bestempeld als een van de beste keukens in de regio, tegelijk beloond met de Beste Wijnkaart 2014. Gastronomen, dit is een adres om zeker op zak te hebben, op stap in de Oostkantons.

Wie het plaatje compleet wil invullen kan na een succulent diner naderhand eventueel genieten van Hotel Cyrano, goed voor vijftien kamers met alles er op en eraan. Ideaal voor een paar dagjes Oostkantons.

Aan de zijde van het gastronomisch restaurant zorgt brasserie CHEZ GERTY voor een sympathieke sfeer. De keuken is afgestemd op zowel jongeren en senioren, op zoek om een kleine honger te leningen. De brasserie pakt uit met een zeer uitgebreide kaart waarbij ook hier de smaakpapillen verwend worden. Met dank aan de lokale producten en verfijnde gastronomische keuken. Top in zijn genre.

 

GASTRONOMISCH RESTAURANT CYRANO

Gerty Linnertz

Rue de la Gare 23

4950 Waimes

080 67 99 89

Info@cyrano.be

www.cyrano.be

 

 

OOOOO

 

 

Chambre d’hôtes – Bed & Breakfast

 

LA ROMANCE DU LAC

Oase van rust en gezelligheid

 

Als culinaire hoofdstad van de Oostkantons is een verblijf  van enkele dagen in Waimes dan ook niet weg te denken. Deze parel van Oost-België telt dan ook heel wat hotels, van budget tot viersterren. Wie kiest om in alle rust en gezelligheid te genieten van de natuur, aansluitend uitstekend bed en heerlijk ontbijt, dan wil de formule Bed & Breakfast graag Chambre d’hôtes La Romance du Lac in Waimes (Robertville) aanbevelen.

Hier zorgt Nicole Thunus-Dethier – op een boogscheut van het Meer van Robertville –  ervoor, dat het je aan niets ontbreekt. Vijf comfortabele kamers en een suite wachten op een heerlijk verblijf. Een unieke tuin met idyllische vijver zorgt voor extra rust. In de zomer wacht een barbecue op de gasten op het ruime terras. Er is ook mogelijkheid om een Vespa te huren en zodoende de streek op een prettige manier te verkennen.

 

La Romance du Lac

Rue de Barrage 19

4950 Waimes (Robertville)

080 44 41 63

romancedulac@skynet.be

www.laromancedulac.be

 

Met dank aan VVV WAIMES & MANFRED DAHMEN



Georges Keters



OOOOO

 

 

 












>> Reageer (0)
03-11-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VAKANITIE IN EIGEN LAND - OOSTKANTONS

Vakantie in eigen land

 

WAIMES

Beste Europese bestemming – Trofee EDEN

 

Waimes, een paradijs in het Oosten van het land, de Oostkantons, gaat er prat op door de European Destinations of Excellence (EDEN) voor België verkozen te zijn tot de winnaar 2015-2016. Met dank aan zijn toeristische ervaring. Buiten het unieke panorama zijn de toeristen ook gek op het culturele en economische aspect van deze gemeente en zijn dertien deelgemeenten. Het ganse jaar door kan men er genieten van de vele troeven: artisanaal vakmanschap, gerenommeerde restaurants en uitstekende logiesmogelijkheden. Ontspanning zat met langlaufen en alpineskiën in de winter, wandelen, watersport en fietstochten in de zomer. Het Meer van Robertville zorgt voor de rest. Meer nog, Waimes – het Land van de Hoge Venen – is tegelijk de koploper inzake gastronomie, de place to be voor de lekkerbek. Geen wonder dat men er in 2016 de trofee EDEN in de wacht mocht slepen als summum van toerisme en lokale gastronomie.

 

DE HOGE VENEN

Juweel van natuur

 

Waimes (Weismes voor de Duitstaligen) is niet alleen een gemeente om compleet van te genieten, het valt tegelijk over ruim 10% in het natuurreservaat van de Hoge Venen, le Pays du Haute Fagnes. Stany Noël, schepen voor Toerisme en voorzitter VVV Waismes, geflankeerd door vice-voorzitter naar militair gouverneur Herman Baltia meet. 700 meter en geeft je een panorama op de Hoge Venen.

De toren van de Botrange houdt met zijn donjon winter en zomer de wacht. In het aan de voet gelegen toerismekantoor krijg je alle info omtrent de wandelingen in de Hoge Venen, het huis aan het natuurreservaat met een grote diversiteit aan educatieve activiteiten aansluitend de doorlopende Expo FANIA. Meer gedetailleerde info: toerisme@waimes.be en www.botrange.be.

Manfred Dahmen, vertelt: “De Hoge Venen zijn al zestig jaar een gebied dat zijn echtheid bleef bewaren. Wandelaars kennen het als een verzamelplaats om de Barak Michel, Mont Rigi of de Signal de Botrange te bezoeken, met zijn 694 meter het hoogste punt van België.

 

 

KASTEEL VAN REINHARDSTEIN

Een flinke brok geschiedenis

 

Een van de historische bezienswaardigheden in Waismes is het Kasteel van Reinhardstein, met uitkijk op de Warche. Het kasteel werd in 1354 gebouwd door Renaud de Wimes in opdracht van de Hertog van Luxemburg. Daarna namen nog tal van gekende Europese families hun intrek, met daarbij de geslachten Nesselrode, Nassau, Schwarzenberg en onder andere graaf Franz Georg Karl Metternich die het naderhand in 1812 verkocht aan een handelaar in bouwmaterialen. Het kasteel verviel al vlug in een ruïne en kwam in verval. Onder impuls van professor Jean Overloop, die het domein in 1969 kocht, werd het kasteel volledig opgeknapt. De professor bleef er wonen tot aan zijn dood in 1994. Daarna werd het Kasteel van Reinhardstein door de weduwe geschonken aan een vzw. Het kasteel is vandaag nog steeds bewoond, maar tegelijk toegankelijk voor het publiek. Om en rond het domein loopt een schitterende wandelroute. Meer info: www.reinhardstein.net

 

 

HET MEER VAN ROBERTVILLE

Oneindig waterplezier

 

Andere en wellicht meest bezochte bezienswaardigheid is het Meer van Robertville, een 62 ha groot waterdomein met een capaciteit van 8 miljoen m³, uitgebouwd tussen 1925 en 1929 na de dam van de Warche. Omgeven van een prachtige zonneweide en een strand met fijn zand biedt deze plek zich aan als Robertville Les Bains. Jong en minder jong kan zich ten volle uitleven in het natuurlijk gezuiverd openluchtzwembad. Een duikplank, watertrampoline, elektrische bootjes, waterfietsen, roeibootjes en kayaks zorgen voor extra waterpret.

Meer nog, wie het begrepen heeft op een barbecue op het water, dan is het GRILL-ISLAND de nieuwe ideale troef. Vrijwillig medewerker Gilbert Waonry (VVV Robertville) vertelt: “Om het Meer nog aantrekkelijker te maken kocht het VVV twee grill-eilanden aan. Dit zijn stabiele en onzinkbare ronde boten, uitgerust om tot acht man te genieten van een barbecue op het water, zonder meer de eerste drijvende BBQ van België. Het liep zeer goed afgelopen zomer en als het klimaat  meezit hebben we handen te kort. Indien alles naar wens verloopt krijgen we volgend jaar een gloednieuwe duikplank, worden de accommodaties vernieuwd en de parking uitgebreid.” Meer info: info@robertville.be; over de Grill-Islanden en BBQ: www.grill-island.com

 

 

MALMUNDARIUM

Malmedy

 

Wie in de regio Waismes verblijft mag een bezoek aan het historische Malmundarium in het lieflijke stadje Malmedy niet links laten. De geschiedenis leert ons dat de kloosters van Malmedy en Stavelot sinds de 7de eeuw een bisschoppelijk prinsdom vormden.  De Franse Revolutie maakte hier op het einde van de 18de eeuw een einde aan. De monniken verlieten het klooster, dat meteen zijn functies verloor. Zowel het Franse-, het Pruisische en het Duitse Regime namen er om de beurt hun intrek. In 1985 verwerft de stad Malmedy dit erfgoed, maakt er meteen het historisch en toeristisch hart van de stad van en herdoopt het in Malmundarium: ruimte voor herinnering, cultuur, geschiedenis en kunst. Vandaag is dit voormalige Benidictijnerklooster met zijn ruim 3.000 m² oppervlakte, verdeeld over twee niveaus, een toeristische attractie geworden met aandacht voor geschiedenis (museum), folklore (carnaval), historium (schatkamer van de aanpalende kathedraal) en oude industrieën met kijk in de ateliers van de leerlooiers en papiermakers.

Daarnaast lopen tal van langdurige tentoonstellingen. Zo kan men nog tot en met 21 januari 2018 de expo In het hart van onze bossen bezoeken. Een grootse tentoonstelling waar dieren de plak zwaaien. Een bezoek dat verwondering koppelt aan reflectie en bewustwording over schoonheid en de noodzaak om onze biodiversiteit te beschermen.

 

MALMUNDARIUM

Place du Châtelet 9

4960 Malmedy

info@malmundarium.be

www.malmundarium.be

 

 

 WINTERPLEZIER

Voor elk wat wils

 

Is Waimes zonder meer de culinaire hoofdstad van de Oostkantons, dan tekent datzelfde Waismes, met in Botrange het hoogste punt van België, ook nog eens voor een optimaal ingericht station voor de wintersporten. De skiliefhebbers krijgen een ruime keuze van verschillende pistes, voor klein en groot.

Langlaufpistes:

Baraque Michel (674 m) – www.ski-baraquemichel.be

Mont-Rigi (670 m) – www.ski-montrigi.be

Signal de Botrange (694 m) – www.ski-botrange.be

Maison du Parc Naturel Botrange (652 m) – www.botrange.be

 

Alpine skipistes:

Club Ski Alpin: www.skialpin-ovifat.com

Dethier-Ski (Ovifat): 0498 78 80 99  en 080 44 41 91

 

Schaatspiste

Mont-Rigi – Club des Skieurs réunis des Hautes Fagnes: www.srhf.be

 

 

Met dank aan VVV Waimes & Manfred Dahmen

Georges Keters

 

 
















>> Reageer (0)
24-10-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TOP SNEEUWVAKANTIES

Nieuwste Belambra Club

In de schaduw van de Mont Blanc

 

L’Hôtel du Golf

 

 

De nummer 1 van de Franse vakantieclubs stelt u graag zijn nieuwe Club Sélection voor in het hart van Les Arcs: het « Hôtel du Golf » in Arc 1800.

In deze club geniet u van een zalig verblijf, eindeloze pistes en een heerlijke spa en dat allemaal met een betoverend uizicht op de Mont Blanc en het Beaufortain-bergmassief. Opening is voorzien voor 16 december 2017.

 

 

De ideale club om te herbronnen

Arc 1800, ski-paradijs

 

Het clubhotel Hôtel du Golf, de nieuwste aanwinst van de groep, telt 246 kamers, meerdere restaurants en een spa waar u heerlijk kan bekomen na een dagje skiën. De kamers en leefruimten zijn modern en knus ingericht en opgefleurd met intense en warme kleuren. Gelegen aan de voet van het gebergte biedt deze club een prachtig zicht op de besneeuwde toppen van de Mont Blanc. Een schitterend decor !

Tegen betaling kan je in de “Deep Nature Spa Wellness” genieten van sauna, hammam, relaxatie-ruimten en bubbelbad. Ideaal om te ontspannen na een lange dag op de latten.

De restaurants bieden excellente maaltijden in buffetvorm, elke avond worden de gasten verwend met speciale themabuffetten. Eenmaal per week kan u aanschuiven aan de typische raclette fondu. Het toppunt van gezelligheid.

Vier verkeersvrije dorpen aan de rand van een woud vormen samen een waar balkon over de valei van de Haute-Tarentaise. Arc 1800 vormt het middelpunt van het Paradiski skigebied: één van Europa’s grootste skigebieden met 425km piste, 2 gletsjers en 3 toppen van boven de 3000 meter.

Het staat bekend als een sfeerrijk dorp met een druk avondprogramma maar het is veel meer dan dat: Arc 1800 biedt een brede waaier aan activiteiten: alpine ski, Nordic ski, wandelen, bezoekjes aan de Beaufort kaas-fabrieken of het iglodorp met de befaamde ijsgrot…Voor elk wat wils dus.

 

Een speciale familie aanbieding

 

Het Hôtel du Golf is een hotel op maat van families: aanpalende kamers, kinderbedjes, kinderclubs en aangepaste buffetten. Alles wordt in het werk gesteld opdat ouders zich kunnen ontspannen en kinderen zich amuseren.

Terwijl de ouders het skigebied verkennen of genieten van een welverdiende rustdag in de spa, ontfermen ervaren animatoren zich over de kleinsten in de kinderclub.

• De Welpjes Club vangt kinderen tussen 3 en 5 jaar op gedurende het hele seizoen

• De Piraten Club vangt kinderen tussen 6 en 10 jaar op tijdens

de schoolvakanties

• De Junior Club vangt kinderen tussen 11 en 17 jaar op tijdens

de schoolvakanties.

 

Eveneens op het programma staan verschillende leuke en creatieve activiteiten : dansen, zingen, sprookjes en legendes… Ouders kunnen eveneens hun kinderen laten vergezellen naar en van de skischool.

 

EEN MAGISCHE KERST BIJ BELAMBRA CLUBS

 

 

Dit winterseizoen haalt Belambra Clubs zowaar alles uit de kast en neemt ze iedereen mee naar de magische wereld van sprookjes, in een fabelachtig winters decor.

 

OP HET PROGRAMMA:

 

• Kookworkshops Sprookjesachtige Desserts voor klein en groot

• Kerstdiner volledig in het teken van sprookjes en fabels

Extra pluspunt: In Hotel du Golf kan u de plaatselijke Kerstshow bijwonen vol spanning en avontuur

met het Rodeo Park by Night, een afdaling met fakkels,

spectaculair vuurwerk en de grote Kerstparade.

 

Wat is een Club Sélection

 

Een Club Sélection is de ultieme ervaring binnen Belambra Clubs: fantastische kinderclub, heerlijke maaltijden, top animatie en festiviteiten. 

 

Over Belambra Clubs:

 

Belambra is de nummer 1 van de vakantieclubs in Frankrijk met meer dan 50 clubs op de meest idyllische plaatsen in Frankrijk.

De garantie voor een geslaagde vakantie : 

• À la carte: vol pension, half pension of enkel logies

• Kinderopvang voor kinderen vanaf 3 maand tot 17 jaar door ervaren teams, voor even of voor een ganse dag

• Animatie voor alle leeftijden zowel overdag als ’s avonds

• Kwalitatieve en uitgebreide menukeuze voor jong en oud

• Sportactiviteiten: voor elk wat wils en aangepast aan ieders niveau

 

INFORMATIE & RESERVATIES : www.brand.belambra.be

 

 

 

ooooooooOOOOOOOOOoooooooo






>> Reageer (0)
17-10-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KERST & OUDEJAARS FEESTEN

Genieten van spetterende Kerst- en Eindejaarsfeesten

 

Kerstmarkten

met de K van Koksijde & Keulen

 

 

Het is jullie alvast opgevallen, we worden de jongste dagen overspoeld met aankondigingen omtrent kerstmarkten en allerhande eindejaarsfestiviteiten. In zoverre dat men het bos door de bomen niet meer ziet. Om het u makkelijk te maken pikten we er twee uit en trekken naar Koksijde in onze geliefde Westhoek en Keulen, de bakermat van de Kerstmarkten.

 

KERST IN KOKSIJDE

 

De kerstevenementen in Koksijde-Oostduinkerke zijn intussen gemeengoed geworden en zijn al jaren de publiekstrekkers in de Westhoek. Ook dit jaar staat de kerstperiode bol van de activiteiten, de een al leuker dan de andere. Er wacht ons een kerstbos, een fakkeltocht, een luchtspektakel en men kan stijlvol shoppen met styliste en modecoach Lien Degol. Deze laatste neemt u op zaterdag 16 december, onder de noemer Stijlvol Shoppen, op sleeptouw in enkele kledingzaken in de Zeelaan en staat u bij met stijladvies. Ideaal voor diegenen die zich met de kerst- en oudejaarsfeesten er op hun… Paasbest willen uitzien.

IJSBAAN

Een kerstmarkt zonder een glijbaan is als een schip zonder water. Traditioneel worden jong en minder jong verwacht aan het gemeentehuis van Koksijde om er met volle teugen te genieten van de ijsbaan, omgeven door smultentjes waar de innerlijke mens versterkt kan worden. Voeg daarbij de effectieve kerstmarkt tussen zaterdag 16 december 2017 en zaterdag 7 januari 2018.

KERSTBOS IN OOSTDUINKERKE

Klaar voor nog een verrassing? Op het strand van Oostduinkerke wordt ’t Bos van Commerce geplant. Pronkstuk van het groene woud is de reuzenspar die zich laat omringen door zowat 150 kerstbomen, wat de indruk geeft dat men in een bos wandelt. Meer nog, van zaterdag 23 december 2017 tot en met zaterdag 7 januari 2018 staat de boshut borg voor gezelligheid en allerhande animatie waarbij jong en minder jong zich rot kan amuseren.

NACHT VAN DE ENGELEN

Liefhebbers van spektakel vol warmte, vuur en sensualiteit worden tijdens de adembenemende luchtvoorstelling Nacht van de Engelen op hun wenken bedient door het Theatergezelschap Tol uit  Antwerpen. Op zaterdag 23 december pakt men uit met luchtbeelden, spel en gepaste muziek. Dat brengt de menigte in een droomwereld van geliefden, dansende dieren terwijl engelen neerdalen uit de donkere hemel. Niet te missen voor de amateurs van licht- en klankspel.

WINTERWANDELDAG

Uiteraard laten de organisatoren de fervente wandelaars niet in de kou staan. Op zaterdag 30 december staat een winterwandeldag geplant. Vijf verschillende omlopen brengen u doorheen de unieke natuurgebieden die Koksijde rijk is. Na het ontspannende voetwerk wacht een dampende kop koffie of smaakvolle bol chocolademelk.

FAKKELTOCHT

Eindejaar staat tegelijk borg voor fakkeltochten, gebraden sprotjes, geurige Glühwein en vuurwerk. Dat alles is te beleven op zaterdag 30 december. Oostduinkerke trakteert op sprotjes en in Sint-Idesbald kan men getuige zijn van een oerdegelijke oudejaarshappening, af te ronden met spetterend vuurwerk.

Het is meteen duidelijk, Koksijde spant tijdens de eindejaarsperiode de kroon. Amusement, gezinsplezier en gezelligheid zijn hier al jaren de grote troeven.

Meer details over de kerstmarkten en evenementen: www.visitkoksijde.be

 

KERSTSTAD KEULEN

 

Wie het iets verder op wil, krijgt alles wat zijn hartje begeert in Keulen, de kerststad bij uitstek. Glinsterend, rood, warm en gastvrij, de kerstmarkt in Keulen is zonder meer de meest populaire van Duitsland. Om en rond de Dom van Keulen wachten ruim 150 feestelijk versierde standjes met geschenkartikelen, Kathe Wohlfahrt, vakwerk, gastronomie, pannenkoekenhuisjes en onder andere artisanale kraampjes waar smullen de boodschap is. Dat alles terwijl de Ghlüwein, Schnaps, Riesling, Jägermeister, Asbach Uralt, Radler, Underberg, Weinbrand en onder andere Helles en Ossenbloed welig stromen, richting dorstige kelen.

ZES MARKTEN

Keulen is van oudsher een stad om naar hartenlust te shoppen. Eind november voegt men daar nog een schepje bovenop. De zes grootste pleinen die de stad rijk is worden omgetoverd tot evenveel kerstmarkten, met de Dom als centraal hoogtepunt. Aken en Düsseldorf mogen dan wel hoog aangeschreven staan als kerstmarkt, Keulen staat nog een trapje hoger. Nergens is de gezelligheid, de Duitse alom gekende Gemûtlichkeit, zo intens als hier. De zes pleinen tekenen hier duidelijk voor: Dom Keulen, Neumarkt, Alter Markt Keulen, Stadtgarten Keulen, Rudolfplatz en Havenmarkt (naast Chocolademuseum). De markten zijn gratis te bezoeken. Alleen als er een of andere show ten beste wordt gegeven wordt toegang gevraagd.

 

Georges Keters














>> Reageer (0)
23-09-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.CHAMPAGNEFESTIVAL BREDENE 2017

Vrijdag 13 – zaterdag 14 en zondag 15 oktober 2017

 

9de Champagnefestival

Bredene

 

 

Liefhebbers van heerlijke bubbels kunnen in het Staf Versluyscentrum aan de Kapelstraat 76 in Bredene van vrijdag 13 tot en met zondag 15 oktober 2017 met volle teugen genieten van de 9de editie van het Champagnefestival, een organisatie getekend voorzitter Bernard Vandamme en algemeen secretaris en duivel-doet-al Nancy Cattrysse, mogelijk gemaakt door een waslijst klasrijke sponsors, medewerkers en het kruim onder de ambachtelijke viticulteurs uit de Marne, Aube en Aisne. Er rest ons slechts te proeven.

 

Vrijdag de 13de mag dan voor velen een ongeluksdag betekenen, voor de liefhebbers van Champagne alvast een topdag. Op vrijdag 13 oktober opent immers het 9de Champagnevestival in Bredene. Al jaren zet dit culinaire evenement de kroon op het seizoen, tegelijk een wenk naar de aanstaande eindejaarsfeesten, de hoogdagen waar Champagne met brio de hoofdrol speelt. Voorzitter Bernard Vandamme kijkt er alvast reikhalzend naar uit: “Men kan er niet omheen kijken, Champagne brengt mensen bij mekaar. Niet alleen bij feestelijkheden of smaakvolle bijeenkomsten, maar ook via de liefhebbers die het begrepen hebben op het verzamelen van etiketten en of capsules. Champagne blijft iedereen bekoren. Vandaar mijn dank aan alle deelnemers, medewerkers en sponsors om dit mogelijk te maken. Meer nog, deze 9de editie in Bredene laat u alvast een kijkje nemen naar wat we volgend jaar voor onze JUBILEUM uitgave in petto hebben: een op en top evenement met de steun van de gemeente Bredene.”

DEELNEMERS

De organisatie is er dit jaar opnieuw in geslaagd een knap assortiment deelnemers naar voor te schuiven. Secretaris Nancy Cattrysse hierover: “Naast onze getrouwe partners krijgen we dit jaar enkele nieuwe Champagnemakers over de vloer, viticulteurs die voor het eerst deelnemen in Bredene. We verwelkomen dan ook graag Champagne Lejeune-Del’Hozanne met Miguel Lejeune die de welkom-Champagne invult en Champagne Trichet Didier uit de Marne, Champagne Mongery en Champagne L’Huilier uit de Aube.

Zijn verder op de afspraak: de Champagne-huizen Bourdelat, Guillette-Brest, Philippe Rouyer, Henri David-Heucq, Julien Chopin, Driant-Valentin, Vve Lanaud, Camus-Sartore, Lacourte-Guillemart en Doyard-Mahe uit de Marne en Philippe Moutardier uit Aisne.

OMKADERING

Naast het genot van de beste flessen van genoemde deelnemers zorgen hier geciteerde zaken voor een ideale omkadering.

Foie gras Handsaeme: Ambachtelijk bedrijf sinds 1990 die dezelfde traditionele kweek- en productiemethode hanteert als in de Périgord

Hannes Dhaese sculpturen en schilderijen: Gek, leuk en origineel! Kunst met een knipoog! En heel betaalbaar. Geeft kleur aan je interieur.

 

Gusto Catering: Gedreven door ambacht en traditie. Bereid met hart en ziel met producten uit de regio en de omliggende landen. Eenvoud en puurheid maar met een creatieve knipoog.

Steven en Magali….een succesvol duo met ambitie.

 

Juwelen Carino: KLASSEVOL, duurzaam en van de hoogste kwaliteit. Voor de vrouw met oog voor detail en stijl.

 

Baker Bro’s: Artisanale chocolade uit Veurne.

 

Les saveurs d’ Antan Kaas & tapenades & nougat

 

J.Hin: 16 Artisanaal en West-Vlaams topproduct met 16 kruiden!  Een topper van formaat.

 

Brouwerij Strubbe Artisanale bieren uit eigen streek

 

Vishandel Luk: oesters, sushi en gerookt lekkernijen n General Stores Het ruime aanbod aan wijnen krijgt zijn meerwaarde door onze jarenlange ervaring, onze kennis en onze rechtstreekse contacten met de wijnproducenten.

 

Ensor Beach: Zorgeloos genieten op het strand in Oostende en Bredene. In Oostende tussen Polé Polé Beach en Zandsculpturenfestival. In Bredene op het naaktstrand.

 

Fish@the Wall: Een kalender met lekkers uit de zee gemixt geshoot bij jou aan de muur.

 

LR Health & Beauty: Zorgeloos genieten op het strand in Oostende en Bredene. In Oostende tussen Polé Polé Beach en Zandsculpturenfestival. In Bredene op het naaktstrand.

 

 

RUILBEURS CAPSULES

 

Traditioneel is er op zaterdag 14 oktober een ruilbeurs voor de verzamelaars van capsules, evenement waarvoor de placomusofielen in de rij staan. Deelnemers dienen zich evenwel vooraf in te schrijven bij het secretariaat: Nancy.Cattrysse@telenet.be en neem ook een kijkje op de facebookpagina. Verschillende champagneproducenten hebben voor de verzamelaars iets leuks in petto.

 

 

PROGRAMMA

 

 

VRIJDAG 13 OKTOBER

Van 17 tot 23 uur

Vanaf 18u.30: optreden Jazzband

Doorlopende degustatie en catering

 

ZATERDAG 14 OKTOBER

Van 10 tot 22 uur

Van 10 tot 16 uur: Ruilbeurs voor champagnecapsules. Reservatie gewenst.

Doorlopende degustatie en catering.

Vanaf 18u.: muzikale omlijsting Jo Arend

 

ZONDAG 15 OKTOBER

Van 9 tot 18 uur: Champagneontbijt & doorlopende degustatie en catering met muzikale omlijsting Jo Arend en optreden van Garry Hagger

 

 

CHAMPAGNEONTBIJT

ten voordele van

 

vzw ITHAKA

 

Op zondag 15 oktober kan men vanaf 9 u. genieten van een ruim Champagneontbijt, getekend Magali en Steven, die er al jaren een erezaak van maken om de lekkerbekken te verwennen. Deelnemen kan tegen de prijs van 25 euro per persoon. Reservatie is aanbevolen: Nancy.Cattrysse@telenet.be

 

Meer nog: een flink gedeelte van de opbrengst wordt geschonken aan de vzw ITHAKA, een voorziening van mensen voor mensen. Binnen het geheel wordt niet gesproken over personen met een handicap, maar over medewerkers. Elk individu heeft een zijn eigen rol, betekenis en plaats binnen het geheel en de maatschappij. Men kiest er radicaal voor om de persoon zelf centraal te plaatsen.  Dit alles leidt tot een evolutie van zorg over ondersteuning naar coachin. ITHAKA is geen klassiek dagcentrum, maar een coachingcentrum.

Meer info:

www.champagnefestival.be en info@champagnefestival.be

 

 

BREDENE

Burgemeester Steve Vandeberghe  en Schepen voor Toerisme Eddy Gryson zijn het er over eens: “Dit Champagnefestival zet Bredene zonder meer op de culinaire kaart aan zee. De organisatoren hebben hun strepen meer dan verdient en mogen tot op vandaag terugkijken op fraaie evenementen. We kijken daarenboven uit naar de 10de editie, die dit keer uitzonderlijk plaats vindt op het 3de weekend van oktober en wel van 19 tot en met 21 oktober.”

JUMELAGE MET GRAUVES ?

Momenteel loopt er een onderzoek naar de mogelijkheid waarbij de gemeente Bredene en de Champagnegemeente Grauves (Marne) zouden kunnen verbroederen. “Een jumelage waar niet alleen muziek, maar ook Champagne in zit”, stelt Toerismeschepen Eddy Gryson. Binnenkort buigt men de koppen hierover in de gemeenteraad.

 

MET DANK AAN

 

Duinen Apotheek

Brasserie Henry

Taxi OTO

Steps Magazine

Mooii Oostende

Auramaris

Tearoom – Hotel De Golf

Europa Hotel

Jokebat

Taverne De Klokke

Vof Vanroose

Meko – Aluminum en metaal – Poederlakken

Modern Knight – Klasse Hemden

Keurslager Kris

Brita – Slimme filteroplossingen voor uw water

VMConline - communicatie

Figrz: accountants & belastingsconsulenten

 

°°°°°°°°°°°°°°°°°°

 

 

Foto’s:

 

1.    Voorzitter Bernard Vandamme

2.    Secretaris Nancy Cattrysse  met Miquel Lejeune (Champagne Lejeune-Del’Hozanne)

3.    Vishandel Luk

4.    Organisatoren: Rutger De Cloedt (Staf Versluyscentrum), Toerismeschepen Eddy Gryson, secretaris Nancy Cattrysse, Erik Defossez, burgemeester Steve Vandenberghe en voorzitter Bernard Vandamme.

 

 

 

Georges Keters










>> Reageer (0)
19-09-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.CHAMPAGNE ACTIE 2017 - FONDS BURGEMEESTER MIDDELKERKE

Champagne - actie

Ten voordele

Kerstfeest Alleenstaanden Middelkerke

 

 

CHAMPAGNE PREVOTEAU-PERRIER

Fonds Burgemeester

 

 

Het Fonds van de Burgemeester Middelkerke – dat sinds 2001 een gratis kerstfeest organiseert voor alleenstaande Middelkerkse senioren – koos voor haar editie 2017 voor het Champagnehuis Prévoteau-Perrier, een van de drie pioniers die het Champagneweekend al meer dan twintig jaar invullen. Het etiket en de capsule toont dit jaar het oud gemeentehuis van Mannekenvere. Een nieuw collectors item, waarvoor de placomusofielen in de rij staan.

 

Het Fonds van de Burgemeester is in Middelkerke een vertrouwd gegeven. Sinds 2001 pakt de werkgroep uit met tal van initiatieven om de kas te spijzen. Een daarvan is de jaarlijkse verkoop van speciale exclusieve Champagne. Burgemeester Janna Rommel-Opstaele: “Elk jaar kiezen we uit een van de Champagneboeren die deelnemen aan het Champagneweekend in november. Onze keuze viel op het huis Prévoteau-Perrier uit Damery. Om het nog exclusiever te maken zijn slechts 700 flessen gebotteld. Het laat zich raden de flessen sterk in de markt zullen liggen.”

GRATIS KERSTFEEST VOOR ALLEENSTAANDEN

De opbrengst van deze actie gaat integraal naar de organisatie van het jaarlijkse kerstfeest. Burgemeester Janna Rommel-Opstaele: “Hierbij spelen we vooral in op de noden van de inwoners die het met veel minder moeten stellen dan de gemiddelde Middelkerkenaar. Naast hulp na ongelukken, brand of onder andere bijstand voor ziekenhuisverblijf pakt het Fonds elk jaar uit met een voor hen onvergetelijk kerstfeest. En dat willen we in ere houden met een Champagneactie waarbij elk jaar een ander etiket plus capsule de aantrekkelijkheid nog vergroot. In het verleden sierden intussen al de Dronkenput, de Rotonde, de Watertoren, het Casino, het Gemeentehuis Middelkerke,  het oud-gemeentehuis van Lombardsijde, Slijpe,  en vorig jaar het oud gemeentehuis van Leffinge.”

CHAMPAGNE PREVOTEAU-PERRIER

Champagne Prévoteau-Perrier is geen onbekende in Middelkerke. Het huis werd gesticht in 1946 door het echtpaar Henri Prévoteau-Perrier. Vandaag zetten Delphine Prévoteau en Christophe Boudar het levenswerk van haar ouders met groot succes verder. Intussen wisten zij de harten van heel wat Vlamingen te winnen. Delphine Prévoteau: “We zijn al 21 jaar te gast op het Champagneweekend. Een invoerder in België hebben we niet. Het product dient voor zichzelf te spreken. Kwaliteit in de fles doet verkopen. Persoonlijk contact is voor ons heiliger dan heilig. Veel van onze klanten zijn intussen vrienden geworden”, weet Delphine Prévoteau nog mee te geven. Meer info: www.champagneprevoteau-perrier.fr en champagneprevoteau-perrier@wanadoo.fr

FORMULE   5  +   1

De flessen Fonds van de Burgemeester, die uiteraard een echt collectors-item zijn, zijn te verkrijgen tegen 25 euro per fles of 125 euro per karton (dus 5 plus 1 gratis). Deze kunnen besteld worden bij  burgemeester Janna Rommel-Opstaele (0474/888019), De Tatsevoet (059/303170), Fotografie Mario Declerck – Café de Tennis (0475/252074), Kapsalon Cared (059/303824), Architectenkantoor ARoMi (059/304649), Mia Gheeraert (0478/740388) of Michel Landuyt via contact@michellanduyt.be (0475/494168)

 

(Georges Keters)

 








>> Reageer (0)
18-09-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TOP AAN DE KUST IN NIEUWPOORT

 

TOPKANDIDAAT

GOUDEN GOESTING 2017

 

 

Griekse en Mediterraanse keuken in

Restaurant Barbouni

NIEUWOORT

 

Liefhebbers van een Mediterraanse keuken dienen niet direct naar Italië, Spanje, Frankrijk of Griekenland te trekken. Aan de Kaai, rechtover de Vismijn, pakken Michael en Darya uit met het beste uit de Middellandse Zee, in restaurant BARBOUNI.

 

Na meer dan 20 jaar ervaring met eigen zaak in het Genkse Limburg, werd Nieuwpoort hun grote liefde. Met restaurant BARBOUNI pakten ze uit met een nieuw concept. Chef Michaël is formeel: “We kiezen hierbij alleen voor de authentieke mediterraanse Griekse producten met wijnen, groenten, oliën en onder andere kazen als toppers. We streven naar een gezonde keuken met aandacht voor grillgerechten. Room en boter horen hier niet thuis.”

Aan de kaart is het genieten van heerlijke meze’s (tapa’s warm en koud). Dan wachten de gegrilde gamba’s, octopus of Loukaniko als voorgerechtjes. Top zijn de Kip Souvlaki, Gyros, Kokinisto en de Barbouni mix vlees. Liever vis? Calamares fritti, Barbouni visschotel, een Griekse paella of Spaghetti Vongole. De Chef maakt graag op maat gevraagde gerechtjes. Dat alles in een open keuken. “We streven constant naar kwaliteit en leggen de lat hoog. Even proeven? Elke middag pakken we uit met een lunch aan democratische prijs”, besluit Chef Michaël.

En voor wie zich wil laten verrassen, kan via een Wandeling doorheen de Kaart op en top genieten van het beste van de Griekse Tafel in restaurant BARBOUNI, onlangs nog genomineerd door de Gouden Goesting.

 

GOUDEN GOESTING 2017

 

Intussen is bij de organisatoren van de GOUDEN GOESTING – gratis lifsstylemagazine bij de kranten De Morgen en Het Laatste Nieuws – restaurant BARBOUNI in het oog gevallen en naderhand in West-Vlaanderen genomineerd voor de GOUDEN GOESTING 2017.

 

Lekkerbekken die restaurant BARBOUNI al wisten te genieten of die er meer willen van weten, kunnen nog voor 15 oktober hun stem uitbrengen en hiermee beslissen welk restaurant de Gouden Goesting 2017 wint, met stip voor restaurant BARBOUNI.

HOE STEMMEN

Ga naar www.goestingmagazine.be/goudengoesting - maak je keuze en stem voor BARBOUNI als topper 2017.

Uiterlijk tegen 15 oktober 2017.

 

Meer info:  Facebook pagina Barbouni

 

 

 

Restaurant BARBOUNI

Michaël & Darya

Kaai 39

8620 Nieuwpoort

058 59 65 14 – 0477 28 93 99

www.barbouni.be

Gesloten op dinsdag en woensdag

Tijdens de vakantie: gesloten op woensdag

 

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°








>> Reageer (0)
14-09-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KONINKLIJK BEZOEK PAARDEVISSERS OOSTDUINKERKE

De trots van Oostduinkerke

 

Koning Filip en koningin Mathilde

op bezoek bij de

Orde Paardevissers Oostduinkerke

 

 

Dinsdag 12 september 2017 wordt met gouden letters geschreven in de notulen van de Orde van de Paardevissers Oostduinkerke. De wereldvermaarde Orde ontving zopas de titel van KONINKLIJK, persoonlijk toegekend door koning Filip en koningin Mathilde, die samen met de Paardenvissers het zilte nat van de Noordzee in Oostduinkerke trotseerden op zoek naar een nieuwe vangst. Het 50-jarig feest kon toen al niet meer stuk.

 

 

Halve eeuw Orde van de Paardevisser

 

Oostduinkerke keek er al een paar maand reikhalzend naar uit om in het najaar de vijftigste verjaardag te vieren van de Orde van de Paardevisser. De titel van Koninklijk er boven op. In deze halve eeuw wist de Orde zich in alle hoeken van de wereld bekend en befaamd te maken. De nationale en internationale culinaire en gastronomische uitwisselingen met tientallen verenigingen uit alle windstreken zorgden ervoor dat hun garnalensoep en hun paëlla wereldvermaard werden. Met dank aan een flinke groep vrijwilligers die Oostduinkerke én hun paardevissers in het hart dragen.

 

Het begon allemaal in maart 1967 toen een groepje ondernemende lieden uit Oostduinkerke het idee hadden om de paardenvissers alle eer toe te wijzen die ze verdienden. Een vzw werd gesticht met als doelstelling het in stand houden en bevorderen van het garnaalkruien, tegelijk een ode te brengen aan de paardenvissers en hiermee het toerisme in de Westhoek in het algemeen, in Oostduinkerke en Koksijde in het bijzonder, te bevorderen. Dit alles werd officieel na bekendmaking in het Belgisch Staatsblad van 8 juni 1967. De Orde van de Paardevisser was een feit.

Het eerste bestuur bestond uit zes man: Erik Bouchery (Voorzitter), Eric Claus (Administratie), Yvo Degrave (Public Relations), Raymond Coppilie (Praktische organisatie), Armand Philipart (Penningmeester) en Jean-Marie Pylyser (Secretaris). Frans Verriest, Roger Verhue, Marcel Christeyns, Jozef Marrannes, André Demolder, Roger Pattyn, Etienne Vanneste, André Lamote en Daniël Peremans waren de andere stichtende leden.

Vandaag leidt voorzitter Marc Sirjacobs als voorzitter de Orde met vaste hand, geruggensteund door Dirk Merlevede (onder-voorzitter), Luc Vandierendonck (secretaris), Luc Ghyssels (penningmeester) en de leden René Decorte, Fernand Lensens, Ghislain Storme en Lieven Louwagie.

 RIDDERS

De Orde werd meteen een graag geziene gast bij tal van organisaties. Intussen drukt de Orde al 50 jaar met klasse haar stempel op vele culturele en gastronomische activiteiten en onthouden zich van elke politieke of filosofische strekking. De Orde maakt zich ook op gepaste tijden sterk om verdienstelijke personen tot de Orde op te nemen en als dusdanig door de Grote Raad van Waardigheidsbekleders tot Ridder geïntroniseerd. Lui die de Orde op een of andere manier steunen of hun medewerking verlenen aan het welslagen van een organisatie worden door de Grote Raad aangewezen. De lijst is dan in vijftig jaar ook al flink aangedikt en toont bekende figuren als Wilfried Martens, Jos Chabert, Marleen Vanderpoorten, Paul Dekeersmaecker, Pierre Troisgros, Paul Bocuse en onder andere Paul Breyne. In 1970 kreeg Manneken Pis het groot ornaat van de Orde aangetrokken. Het is meteen duidelijk, de Orde staat pal achter initiatieven die betrekking hebben met Cultuur, Gastronomie, Natuur en Sociale Werken.

VIERDAAGSE VAN DE IJZER

Teneinde haar doelstelling trouw te blijven pakt de Orde met de regelmaat van een klok uit met het klaarmaken en verkopen van garnalensoep en paëlla aan het grote publiek. De opbrengst ervan wordt gebruik om een of andere goed doel te steunen, waar nodig. Een van die organisaties was een jaarlijkse wandeltocht van één dag. “Dit gaf de gelegenheid aan het grote publiek om het prachtige natuurschoon van de Westhoek op aangename manier te ontdekken. De tocht groeide stilaan uit haar voegen. Met dank aan de steun van het Ministerie van Landsverdediging en de gemeente Koksijde. Hieruit groeide de intussen vermaarde Vierdaagse van de IJzer, wandeltocht die geen enkele fervent stapper wil missen. De Vierdaagse behoort momenteel tot de grootste wandelevenementen van ons land”, vertelt huidig voorzitter Marc Sirjacobs.

CULTUUR MET GROTE C

Ook op cultureel vlak is de Orde van de Paardevisser bijzonder actief. Tweejaarlijks pakt de Orde uit met een kunsttentoonstelling. “In het verleden mochten we steeds rekenen op de medewerking van grote kunstenaars Paul Delvaux, Jan Dieusart en onder andere Jos Minne, wat voor ons een onbetaalbare steun betekende. Ook onze veelvuldige reizen en uitstappen staan onder de noemer cultuur geboekt. Deze trips staan dan ook uiteraard steevast in het teken van onze hoofdactiviteit garnaalvissen in het bijzonder en bijdragen tot de visserij in het algemeen. Een van onze absolute hoogtepunten was het bezoek aan de paus in Rome. We werden er met de nodige egards in audiëntie ontvangen door Johannes Paulus II. Effenaf onvergetelijk, beklijvend en leerrijk”, aldus voorzitter Marc Sirjacobs.

GASTRONOMIE

Na Cultuur pakt de Orde van de garnaalvisser ook nog uit met een luik gastronomie, zeg maar promotie van culinaire hoogstandjes omtrent de garnaal. Voorzitter Marc Sirjacobs vertelt: “Onze Orde staat graag borg voor de organisatie van een of andere banket waarbij de nadruk kan gelegd worden om de producten uit de zee, de garnalen op kop. We laten niets onverlet wanneer we op stap zijn, zowel in binnen- als buitenland. We zoeken steeds een tafel in restaurants waar landgenoten onze grijze garnalen op het bord serveren. Ook op het vlak van de Champagne zitten we goed. In beperkte oplage brengen we elk jaar “onze” Champagne op de markt, godendrank voorzien van een speciale capsule waarop telkens een nieuwe beeltenis prijkt van een paardenvisser. Deze capsules zijn – door de beperkte oplage – dan ook sterk gegeerd door de placomusofielen, zeg maar verzamelaars ervan. De opbrengst van zowel onze culturele als de culinaire organisaties gaat elk jaar naar enkele goede doelen. Zo mocht de Spina Bifida, de MS-Liga en onder andere het Kinderkankerfonds UZ Gent al diverse jaren op steun rekenen van de Orde”

GARNAALVISSERS TE PAARD

De paardenvissers die vandaag nog actief zijn of zich ten dienste stellen, zweren nog elke dag bij het product GARNAAL. De ervaring steunt en leert de jeugd. Het kan dus best zijn dat je, bij het aanschouwen van de garnaalvissers deze zomer, één van deze bonken op stoere boerenpaarden de golven ziet doorploegen, op zoek naar de beste garnalen: Xavier Vanbillemont, Marius Dugardin, Dominique Vandendriessche, Bernard Debruyne, Gregory Debruyne, Yoshi Delanker, Pieter Dedier, Stefaan Hancke, Johan Vanmassenhove, Thomas Vanmassenhove, Chris Vermote, Nele Bekaert, Gunter Vanbleu, Johan Casier, Raymond Devos of Maurice Denecker, Thibeau Lahousse, Lucas Hancke, Eddy D’Hulster en Roland Vanbillemont.

Elk jaar mag een delegatie van de Orde van de Paardevisser en enkele paardenvissers de eerste garnalen van het seizoen gaan aanbieden bij de koning, en dit al jaren lang. In oktober 2016 trokken de leden van de Orde van de Paardevisser onder leiding van voorzitter Marc Sirjacobs, samen met de paardenvissers Stefaan Hancke, Marius Dugardin, Christ Vermote en de eerste vrouwelijke paardenvisser Nele Bekaert naar het Koninklijk Paleis in Brussel.

KONINKLIJKE ORDE

De Orde ontving intussen de titel Koninklijk. Dinsdag 2 september  zakten het koningspaar af naar het strand in Oostduinkerke waar de vorst de titel persoonlijk kwam overhandigen. Naderhand genoot het koninklijk paar van een demonstratie garnaalkruien ter hoogte van Surfclub Windekind. Naderhand waagde koningin Mathilde zich aan wat garnaalpellen, wat uiteindelijk mooi lukte na expliciete uitleg van de Oostduinkerkse pelsters. Burgemeester Marc Vanden Bussche stelde de koning naderhand gerust, dat de traditie van het garnaalvissen te paard, verder in ere zou worden gehouden. Met dank aan de jongeren generatie die klaar staat om dit stukje werelderfgoed hoog in het Oostduinkerkse vaandel te houden. Voorzitter Marc Sirjacobs en zijn dynamisch bestuur staan daar intussen al lang borg voor.

 

Hoe dan ook, de Orde van de Paardevissers en de Paardenvissers Oostduinkerke zijn een internationaal begrip, een hechte groep die elke dag een ode brengt aan de grijze garnaal, zonder meer beste wat de Noordzee ons weet te bieden.

Meer info: www.ordevandepaardevisser.eu en ordevandepaardevisser@outlook.be

 

 

Georges Keters

Foto’s: Dirk Van Hove (Gemeente Koksijde) & Georges Keters










>> Reageer (0)
06-09-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

Magazine

De BOAREBREKER

 

Gastronomie & Toerisme

 

20ste Jaargang

 

 

Redactie

Georges KETERS

 






>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.DICHTBIJ VAKANTIES

Duitsland zo dichtbij

 

Genieten van Topdrie

aan de Rijn en de Main

 

Wie houdt van Duitsland en slechts over een paar vrije dagen geschikt, tegelijk gek is van een stevige brok geschiedenis en wil proeven van casino’s en warmwaterbronnen, zit gebeiteld in de driehoek Wiesbaden – Frankfurt – Mainz. Drie toppers gekleefd aan de oevers van de Rijn en de Main, die LAUWERS REIZEN op subtiele wijze omtovert tot een heerlijk blits driedaags verblijf, regionale keuken en dito biertjes binnen handbereik. Puur genieten.

 

                          oooooOOOOOooooo

 

Wiesbaden, Nice van het Noorden

Ruim 2000 jaar geleden ontdekt door de Romeinen plukt Wiesbaden daar vandaag nog elke dag de vruchten van. Niet zonder trots genieten de zowat 300.000 inwoners van de bijnamen Nice van het Noorden of de Stad der Villa’s. Dank zij die Romeinen bouwde Wiesbaden zich uit tot Gezondheidsstad. Meer dan twintig warmwaterbronnen sieren de stad. Voeg daarbij de visie van keizer Wilhelm II, geflankeerd door enkele toparchitecten en de stad groeide uit tot een van de elegantste steden aan de Rijn. Getuige zijn vandaag de ontelbare imposante villa’s, herenhuizen, kuuroorden en casino’s, allen omringd door weelderige parken en plantsoenen.

Symbool voor de stad is het Kurhaus met het casino dat in 1907 is gebouwd door keizer Wilhelm II. Verder is het in de stad genieten van de protestantse Marktkirche, het Hessische Staatstheater en onder andere het Landesmuseum, indrukwekkende gebouwen die allen tekenen voor de grandeur van de historische binnenstad.

Maak zeker wat tijd om de Neroberg te beklimmen. De minder goede stappers kunnen gebruik maken van de Nerobergbahn, een kabelbaan die gevoed wordt door waterdruk. Een technisch hoogstandje, meer dan honderd jaar oud. Van op de Neroberg ontdek je hoe mooi Wiesbaden is en is het tegelijk genieten van de pracht en praal van de Russisch-Orthodoxe kerk van de heilige Elisabeth, in zandsteen opgetrokken in 1847. De vijf vergulde torens zijn de kroon op het werk van deze zowat oudste Russische kerk in Duitsland. Iets verder op kan men een blik werpen om een authentiek kerkhof waar uitsluitend Russische burgers uit Wiesbaden hun laatste rustplaats krijgen.

Mainz, parel aan de Rijn

Andere topper is Mainz, de grootste stad van deelstaat Rheinland-Pfalz en gelegen aan de samenloop van Rijn en Main, goed voor ruim 200.000 inwoners. De indrukwekkende Dom St.-Martin is gebouwd uit rode zandsteen en waarvan de eerste steen al in 975 is gelegd. Deze kathedraal domineert de eeuwenoude binnenstad, de Altstadt, met de Augustinerstrasze als bijzonderste ader.

Opvallend is de vriendelijke sfeer die Mainz uitstraalt. Geen wonder eigenlijk als men weet dat de stad – na Keulen – zonder meer dé carnavalsstad bij uitstek is, alhoewel men het hier niet heeft over carnaval, maar over de Fastnacht. Meer nog, waar in Keulen Alaaf de groet bij uitstek is, is Helau de uitroep. Mainz is een niet te missen stad voor carnavalisten.

Andere bezienswaardigheid is de Sint-Stefanuskerk op het hoogste punt van de stad. De kerk is vooral beroemd omwille de blauwe gebrandschilderde glasramen van de bekende Franse kunstenaar Marc Chagall.

Verder is het genieten van het Gütenberg-museum terwijl de gastronomen zich te goed kunnen doen in tal van gezellige eethuizen, restaurants en wijnstubes. Wijn is trouwens een van de grote trekpleisters in Mainz. Elk jaar kan men er met volle teugen genieten van de Mainze Wein Markt, goed voor een honderdtal allerhande kraampjes, eind augustus. Tientallen wijnboeren stellen hun beste flessen voor en is het feesten geblazen. Om de haverklap is er op het Marktplein feest met optredens waarbij de smulpapen zich te goed doen aan de vele eettentjes, wijnstandjes en in de sfeerrijke Biergarten. Niet te versmaden zijn de Kupferbergterrassen, waar de wijnen welig vloeien.

Frankfurt, wereldstad aan de Main

Frankfurt, een naam als een klok, niet alleen de grootste stad in de deelstaat Hessen, maar tot ver buiten Europa, is zonder meer een metropool met wereldwijd aanzien. Traditie gaat hier hand in hand met modernisme, cultuur met business, met de financiële wereld aan hun voeten. Uniek hoeveel banken, verzekeringsmaatschappijen en multinationals er huizen. Tegelijk is de internationale luchthaven de derde grootste van Europa, na Londen Heathrow en Parijs Charles de Gaulle in zake passagiers, de grootste zelfs als het om cargo gaat. Frankfurt is duidelijk het kloppend hart van Europa en telt ruim 700.000 inwoners.

Deze schitterende stad wordt niet alleen internationaal bestempeld als het financiële epicentrum van verenigd Europa, maar kan tegelijk bogen op een rijke traditie. Op de Römerberg, in de oude stadskern, werden er reeds in de 9de eeuw jaarmarkten op het getouw gezet. Te danken aan de ideale ligging aan de Main. Vandaag staat de Römer, met zijn vijfhoekig centrale markt, symbool voor alles wat met beurzen, tentoonstellingen en evenementen te maken heeft.

Ook al ben je niet direct een fervent kerkbezoeker, laat niet na even de Dom en de Paulskirche (Sint-Pauluskerk) te bezoeken. De Dom laat tal van schitterende kunststukken zien en is gewijd aan de heilige Bartolomeus. Het werd opgetrokken in de 14de en 15de eeuw en bevindt zich op de Römerberg. De Paulskirche laat zich bewonderen in de binnenstad en is gebouwd in 1789. Sinds de Tweede Wereldbrand is dit geen kerk meer en staat het sindsdien open voor tentoonstellingen, beurzen en allerhande evenementen. Leuk weetje, in 1848 hield het Frankfurter Parlement er zelfs zijn vergaderingen.

Topper die je niet links mag laten is een bezoek aan de MAIN TOWER, in de Neue Mainzer Strasze, te midden diverse andere wolkenkrabbers. De Main Tower meet 200 meter, telt 56 verdiepingen en nog eens vijf ondergronds. De bouw ervan duurde drie jaar en werd in gebruik genomen in 1999. Op verdieping 53 en 54 bevindt zich de hoogste fitnessclub van Europa. Een superlift brengt je – zonder storende geluid – in minder dan een minuut naar de top, die je een adembenemend panorama over Frankfurt laat zien. Liever te voet? Dan ben je zoet met liefst 1.090 trappen. Trek in een hartige hap? Dan wacht op de 53ste verdieping een leuk restaurant. De lift brengt je ernaar toe in 45 seconden. Een uniek zicht over de stad is je beloning. De Main Tower is dagelijks te bezoeken.

Ook op gastronomische vlak zit je goed in Frankfurt. Niet alleen zit de Altstadt bol van de leuke eettentjes, je vindt er restaurantjes naar ieders keus en beurs. Vergeten we het niet, Frankfurt heeft een passie voor appels. Appelwijn is immers de nationale drank van Frankfurt.  Het wordt je vlug duidelijk, de appel, de verboden vrucht waarmee Eva – op aangeven van de slang weet je wel – Adam wist te verleiden is in Frankfurt zowaar een begrip geworden. De appel en zijn soortgenoten worden er graag omgevormd tot appelwijn van hoogstaande kwaliteit. De passie van de appelkwekers kent geen grenzen. Sinds 2007 zijn ze zowat op alle appelwijnbeurzen te bewonderen. Frankfurt is al meer dan 250 jaar het epicentrum van de appelwijn en daar zijn ze fier op.

Om je bezoek leuk af te ronden, mag je een boottocht op de Main niet overslaan. Voor een prikje vaar je een klein uurtje met een van de vele luxeboten voorbij de mooiste gebouwen en geniet je van de uitzonderlijke skyline die Frankfurt al vlug de naam van Mainhattan opleverde. Aan boord kan je genieten van het lekkers dat de bakker aan boord bracht. Geen zoetekauw die kan weerstaan aan de heerlijke taartjes, de Schokoladenkuchen ofte chocoladetaart in het bijzonder.

VERBLIJF

LAUWERS Reizen kiest voor deze heerlijke driedaagse kennismaking met toppers als Wiesbaden, Mainz en Frankfurt, hierbij voor een verblijf in het 4-sterrenhotel Best Western Premier IB Hotel Friedberger Warte, op een boogscheut van het centrum van Frankfurt. Uitstekend hotel en prima keuken.

BROCHURE

 

Brochures Dagreizen, All In Rondreizen, Zonbestemmingen, Strand- & Bergvakanties, Kerstmarkten en onder andere Sneeuwvakanties met Skifriends worden u op eenvoudige vraag gratis toegestuurd.

 

Meer info en reserveringen

LAUWERS REIZEN

Nijverheidsstraat 17

2530 Boeckhout

070 35 08 18

www.lauwers.be

 

 

Tekst & Foto’s: Georges Keters

 

 


















>> Reageer (0)
10-08-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

Oesterevenement in VEURNE

 

Zondag 27 augustus 2017

C-Fish & Restaurant LOWIE

Oesters

 

Restaurant LOWIE & Vishandel C-FISH vieren op zondag 27 augustus fin de saison met een dag vol lekkers in

Restaurant LOWIE – Grote Markt 10 in Veurne

 

 

Glaasje Champagne, oester à volonté en verfijnde hapjes met oesters

(Unami-Fines de Claires-Gillardeau-Prestige – Comtesse - Geay)

 

Tegen de prijs van 40 euro per persoon.

 

Reservatie is aanbevolen – plaatsen beperkt

info@restaurantlowie.be of info@c-fish.be

Restaurant Lowie : 058 28 78 00

Vishandel C-FISH : 058 62 50 92

 

 






>> Reageer (0)
27-07-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.50 Jaar Paardenvissers & Wijnen Centre Loire

Dinsdag 5 augustus 2017

Wijnen uit CENTRE LOIRE

te gast op de

50ste Verjaardag

Orde van de Paardevissers Oostduinkerke

 

 

De Orde van de Paardenvissers, erkend als werelderfgoed van de Unesco, bestaat 50 jaar. Reden te meer voor de wijnen uit de Centre Loire om die verjaardag te ondersteunen en deel te nemen aan de festiviteiten die plaatsvinden op 5 augustus op de zeedijk van Oostduinkerke.

De wijnbouwers zijn alvast verheugd want door deze samenwerking worden twee authentieke en traditionele beroepen aan het publiek voorgesteld.
Bovendien zijn het twee uitzonderlijke producten van al even uitzonderlijke terroirs. En net dat maakt het huwelijk perfect: garnalen, de kaviaar van de Noordzee met zijn zilte toetsen, in combinatie met de frisheid en rijkheid van de wijnen uit de Centre Loire op basis van sauvignon blanc.


Diverse animaties kleuren het programma met o.m. een schattenjacht op het strand, lees : het opgraven van flessen wijn uit de Centre Loire, uiteraard met een plastieken schop, tot demonstraties van de paardenvissers en een wereldrecordpoging met de bereiding van de grootste Noordzeepaëlla.

 

 

Dagprogramma

 

  • 11u00 – 17u00: Proeverij en verkoop van wijnen uit de Centre Loire
  • 11u00: Bereiding van paëlla op basis van Noordzeespecialiteiten : wereldrecordpoging !
  • 11u00: Schattenjacht op het strand – opgraven van flessen wijn uit de Centre Loire
  • 12u00: Aperitief met muzikale animatie
  • 14u00: Demonstraties paardenvissers
  • 15u00: Start verkoop paëlla
  • 17u00: Receptie voor de leden van de Paardenvissers in de tent van de Centre Loire

 

 

De appellations van de Centre Loire
 

Sancerre 
Twee druivenrassen kenmerken Sancerre : sauvignon blanc en pinot noir. De witte wijnen zijn fris, fijn en fruitig. Rosé staat voor zacht en subtiel terwijl de rode wijnen aromatisch en rond zijn.

Pouilly Fumé & Pouilly sur Loire
Twee druivenrassen domineren de wijngaarden :  sauvignon blanc en chasselas, die de productie van de AOP Pouilly sur Loire voor zijn rekening neemt. De sauvignon zorgt voor frisheid en het aparte aroma van “vuursteen” indien afkomstig van de uitzonderlijke silexterroirs van Pouilly.  De chasselas, die het ook voortreffelijk doet in de Savoie en Zwitserland, voelt zich bijzonder goed in zijn schik op de verschillende bodemtypes van Pouilly.

Menetou-Salon
De homogeniteit van de terroirs van Menetou-Salon zorgt voor uitstekende en goed getypeerde sauvignon blanc en pinot noir wijnen.

Quincy
De wijngaarden staan aangeplant op een bodem van zand en mergel die snel opgewarmd worden door de zon. Ook hier doet de sauvignon blanc het uitstekend. Het zijn wijnen met veel expressie te danken aan die uitzonderlijke terroirs. 
Reuilly
De wijngaarden staan aangeplant op zacht glooiende hellingen die vooral bestaan uit kalk en terrassen van zand en mergel die flink wat zon krijgen. Die expositie, langs de oevers van de Arnon en de Cher, zorgt voor wijnen met flink wat rijpheid en materie.

Coteaux du Giennois
Strekken zich uit langs de oevers van de Loire, tussen Gien en Cosne-sur-Loire. Een wijngaard in volle ontwikkeling met authentieke wijnen die hun originaliteit te danken hebben aan hun terroir.

Châteaumeillant
Ten zuiden van Bourges situeert zich deze zeer oude productieregio waar rode en roséwijnen gemaakt worden van sterk getypeerde terroirs (blend van hoofdzakelijk gamay met maximum 40% pinot noir, of tot 10% pinot gris voor de rosé).

 

 

Meer info: Alain Bloeykens - 02 533 27 70 - alain.bloeykens@vinopres.com

 

 

Met dank aan Vino ! Magazine










>> Reageer (0)
13-07-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.MOSSELDORP PHILIPPINE

 

Mosseldorp Philippine

 

 opent mosselseizoen

 

 

Het Zeeuwse mosseldorp Philippine opende zopas het nieuwe mosselseizoen in combinatie met de verkozen mosselwijn 2017-2018. Een initiatief van het “Culinair Mosselgezelschap” bestaande uit zeven mosselrestaurants ter plaatse. Doel is om Philippine als hèt mosseldorp van Zeeland nieuw leven in te blazen.

 

 

Wie Philippine zegt, zegt mosselen. Een voormalig vissersdorp met 2.200 inwoners, maar wel met zo'n 800 restaurant-stoelen, verdeeld over zeven restaurants gespecialiseerd in het bereiden van mosselen op diverse wijzen.

 

Aan het woord is één van de initiatiefnemers Erik de Bruijne:

“Philippine is van oudsher (omstreeks 1820) één van de belangrijkste mosselsteden van Zeeland. Met name voor de Belgische- en Zeeuwse markt. De afgelopen jaren is daar minder ruchtbaarheid aan gegeven. Nu willen wij dat nieuw leven inblazen, omdat onze mosselroots op generatie op generatie in ons bloed zit en dus ook in het samenwerkingsverband “Culinair Mosselgezelschap”.

 

PICPOUL DE PINET MOSSELWIJN VAN HET JAAR

 

Tegelijk met de mossellunch in restaurant “De Kaaie” werd ook de mosselwijn van het jaar verkozen. Twaalf bekende wijninkopers van Europese witte wijnen stuurden hun ultieme mosselwijn in. De wijn die de beste wijn-spijs combinatie met de mosselen heeft. Deze werden blind en in een willekeurige volgorde geproefd. Het “Culinair Mosselgezelschap” koos uiteindelijk voor de Picpoul de Pinet, Domaine Guillemarine, als de mosselwijn van 2017-2018.

 

Winnaar Aflons Kiljan van Kwast Wijnkopers: “De Picpoul de Pinet is een zinnenprikkelende wijn als mosselbegeleider in optima forma. In het herkomst gebied van deze wijn, kom je hem tegen bij elke mosselkraam, waar hij naar hart en lust wordt gedronken bij zilte zaligheden.”.

De winnende wijn zal het hele mosselseizoen door alle deelnemende restaurants in Philippine worden geschonken. De mosselmiddag werd opgefleurd door cabaretier Joost van Hyfte.

 

HET CULINAIR MOSSELGEZELSCHAP

 

Het samenwerkingsverband “Culinair Mosselgezelschap” uit Philippine bestaat uit de volgende restaurants:

 

AUBERGE DES MOULES

 

DE FIJNPROEVER

 

DE MOSSELBANK

 

PLACE DU MARCHE

 

DE OUDE HAVEN

 

IN DEN VLAEMSCHEN POT

 

DE ZWAAN

 

 

 

oooOOOOOooo

 

 

Foto’s:

Jessica van Ham – Enorah Photography

&

Georges Keters

 

 

 














>> Reageer (0)
20-06-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.NIEUW :MAGAZINE DE BOAREBREKER - Gastronomie & Toerisme

Hierbij het gloednieuwe

 

Magazine

De Boarebreker - Gastronomie & Toerisme  2017

 

U graag aangeboden.

https://issuu.com/deboarebreker/docs/de_boarebreker_2017

 

Veel leesplezier.

 

 

Georges Keters












>> Reageer (0)
19-06-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TOPBESTEMMING IN FRANKRIJK - COTE D'OPALE

Vakantie dichtbij huis

 

Le Touquet-Paris-Plage

parel aan de Côte d’Opale

 

Le Touquet-Paris-Plage, iedereen kent het bij naam, maar het is geenszins een badplaats zoals vele anderen. Het ligt naast de monding van de Canche, rivier die toegang geeft tot het Kanaal en palend aan het vissersdorpje Etaples en het historische Montreuil-sur-Mer, al ligt dit stadje zowat tien km van de zee. Pas gesticht in de jaren 1800 wist het zich snel te ontwikkelen tot wat het vandaag is: een unieke parel aan de Côte d’Opale, stek om te zien en zich te laten zien.

 

Het begon allemaal nadat een Parijse notaris Jean-Baptiste Daloz halfweg de jaren 1800 een stuk duinen kocht rond de monding van de Canche en er een kasteel bouwde. Voor groenbeplanting ontdekte hij dat het alleen bij sparren zou blijven. De zandgrond liet zo goed als niets toe. Vandaar dat men vandaag nog steeds luistert naar de naam Foret de Touquet, bos dat zo goed als alleen maar uit dennenbomen bestaat. Na de bouw van twee herenhuizen werden er nog gronden verkaveld. Jachtvriend Jean Hippolyte Delaunay de Villemessant, journalist en stichter van dagblad Le Figaro, kwam met het idee naar voor om Le Touquet via Parijs bekend te maken. Le Touquet-Paris-Plage was geboren. Niet dat de Parijzenaars meteen zo happig waren om eventjes naar de zee te komen, maar Le Touquet trok – mede door de schitterende villa’s – het rijkste volk aan. Heel wat van dit cultureel erfgoed is vandaag nog te bewonderen.

BRITTEN

Begin 1900 maakte de Britse steenrijke industrieel John Whitley kennis met Le Touquet-Paris-Plage, werd er verliefd op en bouwde het verder uit tot de place to be. Le Touquet werd meteen zelfstandig en groeide in de jaren 20 – 30 uit tot een badplaats dat zijn gelijke niet kende. Vooral de Britse en Parijse beaux-monde kwamen er zich vestigen en bouwden villa’s, landhuizen en statige herenhuizen. Le Touquet scoorde zeer hoog bij de aristocratie. Schoorvoetend kwamen nu ook de Parijzenaars afzakken zodat deze elegante badplaats een vaste stek werd van de rijken der aarde. Naderhand liepen keizers, koningen en vooral de Britse adel mekaar voor de voeten. Vandaag is die elitaire grandeur weliswaar verdwenen, maar is de badplaats toch nog sterk gewild voor de meest gegoede lui. Het uitbouwen van de golfsport, het aanleggen van een renbaan, een lokaal vliegveld en de oprichting van twee casino’s zijn de ideale zuignappen om van Le Touquet-Paris-Plage een plaats te maken waar men wil gezien zijn. Met de groei van de diverse watersporten blijft deze badplaats nog sterk gegeerd.

KUNST EN KUST

Met dank aan de reeds geciteerde notabelen groeide Le Touquet-Paris-Plage stilaan uit tot de trots van de Côte d’Opale. Het kilometerslange strand is enig en een bron van gezondheid. Geen indrukwekkende gebouwen noch hoogbouw, maar architectuur daterend uit de tijd tussen de twee wereldbranden. Een reeks vakhuizen, de Village Suisse en Hotel Westminster doen denken aan de statige gebouwen die we kennen in de Britse steden Bath en Londen. Het stadhuis (gebouwd in een mengelmoes van stijlen) kijkt statig over de vele villa’s die de rijkdom van weleer nog steeds accentueren. Laat niet na om een blik te werpen in het Musée du Touquet, al was het maar om de werken van de impressionisten Henri Le Sidaner en Eugène Boudin, meesters in marines.

GASTRONOMIE

Schoon volk brengt tering en nering mee. Zo ook in Le Touquet-Paris-Plage waar men geen tekort heeft aan leuke eethuizen. Deze zijn vooral te vinden in Rue Metz, dwarsstraat van de grote ader Avenue du Général de Gaulle en Rue St-Jean, op een boogscheut van het strand. Topper is alvast PERARD (www.perard-letouquet.fr), goed voor traiteur, grill, oesterbar, viswinkel en uitstekend restaurant. Liefhebbers van zeevruchten, een vangverse kreeft, baars, brasem, tarbot, langoustines of gegilde gamba’s, zitten hier op de goede plaats. Chef-grill Laurent maakt van je kreeft een delicatesse.

Zin in een snelle, maar lekkere hap, dan zit je goed in brasserie LES SPORTS (www.brasserielessports.fr). Hier wordt je verwent door Joël Fauchois, met zijn 45 jaar dienst wellicht de oudste maître in Le Touquet-Paris-Plage. Vlugger dan zijn schaduw en de schotels zijn verrukkelijk. Le Welsh Rarabit (warme kaasschotel), de Sole Meunière met Rattes du Touquet zijn subliem. Of laat je portie Potjesvlesh vergezellen van een Crèpe Suzette als toetje. Onweerstaanbaar.

Voor wie topproducten uit Le Touquet-Paris-Plage wil meenemen naar huis, mag een bezoek aan AU CHAT BLEU (chocolade), ARTS GOURMANDS (patisserie) en natuurlijk de reeds eerder geciteerde vishandel PERARD niet ontbreken. Dat alles te vinden in de gastronomische straat bij uitstek: rue du Metz.

LE TOUQUET VANUIT DE LUCHT

Wie deze heerlijke badplaats uit een ander oogpunt wil bekijken, dan wacht de vuurtoren Canche op uw bezoek. Dit in 1951 in gebruik genomen 53 meter hoge maritieme meesterwerk laat je – eens boven – de schilderachtige vallei van de Canche en de heuvels van Artois bewonderen. Je moet er evenwel 44,60 meter hoger en 274 treden voor over hebben. Maar het loont de moeite. Tegelijk is het genieten van het panorama dat de middeleeuwse muren van het naburige Montreuil-sur-Mer, de sparrenbossen van Le Touquet en met enig geluk, ook de kliffen van Dover laat bewonderen. De zeebries zorgt er op een zomerse warme dag voor een welgekomen verfrissing. Met dank aan de gids Régis.

ETAPLES

Wil je het bruisende leven van Le Touquet-Paris-Plage even achter je laten, dan kom je tot rust in het gezellige vissersdorpje Etaples, gekleefd aan de oevers van de Canche. De viskraampjes op de Quai de la Canche zorgen dagelijks voor aanvoer en verkoop van vis. Met de PLANETE OCEAN en AUX PECHEURS d’ETAPLES wachten twee verschillende visrestaurants. In de OCEAN is het genieten van een brasserie in bistro stijl. Toprestauratie is te genieten in restaurant Aux Pêcheurs d’ Etaples. Gastvrouw Emily Ogez zorgt er meteen voor dat men zich onmiddellijk thuis voelt. In de keuken zwaait Chef Gèrard Auvray al sinds 1985 met de pollepel. Zijn keukenteam hangt aan zijn lippen. De schotels zijn stuk voor stuk pareltjes. Laat je gerust verleiden door de Marmite Etaploise au Champagne en de Petite Bouillabaisse du Pêcheur. Uiteraard niet te versmaden zijn de onvergelijkbare Fruits de Mer, getekend Chef Gèrard Auvray en zijn team. Om duimen en vingers af te likken. Een heerlijke Pouilly Fumé zorgt voor de rest.

MAREIS

Om je bezoek aan Etaples af te ronden en je houdt van zeevisserij, wordt je aangenaam verrast door een bezoek aan het marinecentrum Maréis, Boulevard Bigot Desclers, op wandelafstand van restaurant Aux Pêchers d’Etaples. Hier leidt gids Jean-Gabriel, zeg maar Gaby, je op meesterlijke wijze binnen in  het wereldje van de visserij. Als ex-reder en kapitein van een vissersschip kent hij de knepen van het vak. Een must voor elke liefhebber. Het respect voor de hard werkende vissers kan na dit bezoek alleen maar groeien.

LOGEREN

Le Touquet-Paris-Plage heeft een brede waaier van hotels voor ieders beurs. Toppers zijn alvast Hotel Barrière Le Western, Best Western Grand Hotel Le Touquet en onder andere Novotel Le Touquet Thalassa. Meer info: www.letouquet.com

Hoe dan ook, een verblijf in Le Touquet-Paris-Plage is steeds te kort. Het heeft veel meer dan een citytrip in huis. Een weekje genieten in deze parel van de Côte d’Opale is top. Deze badplaats heeft werkelijk alles in huis voor een heerlijke vakantie, dicht bij de Westhoek: een mooi bewaard duinengebied, een uniek dennenbos, een onvergelijkbaar weids en elegant strand, een harmonieuze uitbouw met Franse en Britse architectuur en onder andere sierlijke villa’s omringd door schitterende tuinen. En dan is er nog de golf. Maar dat is voor een volgende keer.

Meer info: www.pas-de-calais-tourisme.com/nl

 

 

Tekst: Georges Keters

Foto’s: AS Flament en Georges Keters














>> Reageer (0)
01-05-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GASTRONOMIE IN AGUA DEL MAR & OSTEND QUEEN

 

Aan tafel met Margriet Hermans

 

In OSTEND QUEEN – AGUA DEL MAR

 

“Het varkentje is summum van eetplezier”

 

Ze mag dan al niet meer 100% in de spotlights staan, een fenomeen zal ze steeds blijven. Haar lach is intussen onsterfelijk geworden, was in de jaren 90 hét boegbeeld van de Vlaamse televisie en kind aan huis in het Middelkerkse Casino. Vandaag staat ze opnieuw voor de klas en is op vele plaatsen in Vlaanderen een veel genodigde ere-gast: Margriet Hermans.

 

Aan tafel met de zee als decor in restaurant Agua del Mar – Ostend Queen in Oostende is Margriet als vanouds weer zichzelf. Grappen, grollen, lachen en vooral genieten. De succesrijke koningin van het Vlaamse lied is niet alleen een topper op de planken, ook aan tafel kent ze haar plaats. “Ik eet graag en geniet van zowat elke schotel, maar mijn voorkeur gaat naar alles van het varkentje. Zonder meer het summum van gastronomie. Hmmm, laat maar komen die varkenspootjes…” lacht Margriet smaakvol.

VARKENTJE IS HEILIG

Terwijl Chef Tom zich in de keuken uitslooft en Patricia en Patrick zich ontfermen over de wijnen, schuift Margriet haar tafelfavorieten naar voor. “Mocht het mijn laatste tafelgenot zijn dan kies ik voor twee mooie voorgerechtjes: eerst een Gebakken tong uit Nieuwpoort, gevolgd door Koninginnehapjes met kleine stukjes tong, gehaktballetjes en wat kalfszwezeriken. Zalig… Laat daarna maar het varkentje aanrukken. Een portie varkenswangetjes, een pootje en niet te vergeten, een staartje. Heerlijk. Bij Chef Johan Segers in restaurant ’t Fornuis in Antwerpen schuif ik graag aan voor zijn krokante varkensbereidingen, schotels die de lekkerbekken naar de Zevende Hemel leiden… Zalig….”

Dit betekent evenwel niet dat Margriet een mals stukje kalfsvlees of een gemarineerde drie maand gerijpte t-bone steak, in boter gebakken, links laat liggen. “Dat gaat er steeds goed in. Natuur gebakken, geen roomsaus. Simpel als het kan, dat is al moeilijk genoeg”, stelt Margriet, gevolgd door een onnavolgbare lachsalvo. Eega Frank geniet mee.

KAZEN TROEF

Een maaltijd is volgens Margriet niet volledig zonder kazen. “Hiervoor kies ik graag voor zachte smeuïge kaasjes met Reblochon, Brie, Cammenbert, Cremeux de Bourgogne, Maroilles, Epoisses en uiteraard de geitenkaasjes als toppers. Neen, geen geaderde kazen. Het moet in de mond smelten”, aldus Margriet die niet direct een zoetekauw is. “Ik eet zo goed als geen chocolade. Pralines? Hooguit een tiental per jaar, op de gastvrouw plezier te doen. Maar een Dame Blanche met wat lopende chocolade, dat gaat nog.

NOOIT SMOOTIES

Margriet is tegelijk een groot liefhebber van groenten en zegt nooit neen tegen een wokgerecht, maar dan wel gekruid. Bij gelegenheid laat ook een stukje Thai of Japans haar niet onverschillig. “In geen geval laat ik me verleiden om eendenlever tot mij te nemen. “Niet omdat ik het niet lekker vind, maar uit overweging omdat de beestjes op een eerder uitzonderlijk onnatuurlijke wijze gevoed worden. Neen, dat kan niet. Daarom wil ik het niet eten. Punt.” Het lachje komt er dit keer niet. Wel nog de melding dat ze ook niet te vinden is voor orgaanvlees, noch voor kaviaar. “Dit is buitensporig duur. Geef mij maar mijn varkentje.”

Het voormalig speerpunt van het Middelkerkse Casino wil evenwel niets weten van al dat moderne gepruts omtrent gezonde alternatieven. “Neem nu de smoothies, gepureerde fruit- of groentedrankjes. Men stelt het voor als een perfect ontbijt. Maar is het helemaal niet. Geniet gewoon van een paar lekkere boterhammen met huisgemaakte jam, wat ham, een gekookt eitje of spiegelei, dat is een ontbijt. Waar gaan we naartoe?”

 

Met Margriet aan Tafel in OSTEND QUEEN – AGUA DEL MAR

Westhelling – Casino Kursaal Oostende

 

 

Georges Keters










>> Reageer (0)


Archief per maand
  • 08-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 07-2019
  • 05-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 05-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 07-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 02-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 04-2007
  • 01-2007

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Mijn aanraders
  • Restaurant Renty
  • Toersime Vlaanderen
  • Oostenrijk


  • Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs