Zoeken in blog

Foto
GASTRONOMIE & TOERISME
Rendez-vous avec le Nord

Gastronomie & Toerisme verschijnt vijf maal
per jaar en is een realisatie van de vzw Horizon,
Astridlaan 90 b1, 8620 Nieuwpoort en vzw
Reizen & Smullen, Bassevillestraat 101, 8434
Westende, met als doel de horeca, het toerisme,
vrije tijd, lifestyle en interieur in al hun vormen
te promoten. De redactie bestaat uitsluitend uit
vrijwilligers. Al deze reportages zijn wekelijks te
beluisteren op de FM 106,1 Radio Beach, elke
vrijdagvoormiddag even na 10 u.

VERSPREIDING
Het magazine wordt gratis selectief verspreid
naar een bestand van levensgenieters,
gastronomen, reislustigen, managers,
zonnekloppers en natuurliefhebbers +
gratis verdeling via VVV-kantoren aan
de kust, Brugge, Gent, Veurne, Diksmuide,
Noord-Frankrijk en Zeeuws-Vlaanderen
en in een reeks geselecteerde winkels.
Wie een persoonlijk abonnement op adres
wenst kan dit mits overschrijving van
20 euro per jaar, over te maken op
het PCR-nummer 000-0483943-10
met vermelding "Abonnement 2009".

Hoofdredacteur
Georges Keters

VERANTWOORDELIJKE UITGEVER
REDACTIEADRES & SECRETARIAAT
vzw Reizen & Smullen (Travel & Gastronomy)
Bassevillestraat 101
8434 Middelkerke-Westende
Tel. 058 23 68 79
Fax: 058 23 10 90
Mobile: 0495 22 68 79
E-mail : Georges.Keters@skynet.be
PCR : 000-0483943-10

Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd
of openbaar gemaakt (op gelijk welke
manier) zonder schriftelijke toestemming van
de uitgever. Publicitaire teksten blijven buiten
verantwoordelijkheid van de uitgever.

Foto
Foto
Magazine Gastronomie & Toerisme
Gastro, Toerisme, Lifestyle, Interieur, Auto
27-07-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.50 Jaar Paardenvissers & Wijnen Centre Loire

Dinsdag 5 augustus 2017

Wijnen uit CENTRE LOIRE

te gast op de

50ste Verjaardag

Orde van de Paardevissers Oostduinkerke

 

 

De Orde van de Paardenvissers, erkend als werelderfgoed van de Unesco, bestaat 50 jaar. Reden te meer voor de wijnen uit de Centre Loire om die verjaardag te ondersteunen en deel te nemen aan de festiviteiten die plaatsvinden op 5 augustus op de zeedijk van Oostduinkerke.

De wijnbouwers zijn alvast verheugd want door deze samenwerking worden twee authentieke en traditionele beroepen aan het publiek voorgesteld.
Bovendien zijn het twee uitzonderlijke producten van al even uitzonderlijke terroirs. En net dat maakt het huwelijk perfect: garnalen, de kaviaar van de Noordzee met zijn zilte toetsen, in combinatie met de frisheid en rijkheid van de wijnen uit de Centre Loire op basis van sauvignon blanc.


Diverse animaties kleuren het programma met o.m. een schattenjacht op het strand, lees : het opgraven van flessen wijn uit de Centre Loire, uiteraard met een plastieken schop, tot demonstraties van de paardenvissers en een wereldrecordpoging met de bereiding van de grootste Noordzeepaëlla.

 

 

Dagprogramma

 

  • 11u00 – 17u00: Proeverij en verkoop van wijnen uit de Centre Loire
  • 11u00: Bereiding van paëlla op basis van Noordzeespecialiteiten : wereldrecordpoging !
  • 11u00: Schattenjacht op het strand – opgraven van flessen wijn uit de Centre Loire
  • 12u00: Aperitief met muzikale animatie
  • 14u00: Demonstraties paardenvissers
  • 15u00: Start verkoop paëlla
  • 17u00: Receptie voor de leden van de Paardenvissers in de tent van de Centre Loire

 

 

De appellations van de Centre Loire
 

Sancerre 
Twee druivenrassen kenmerken Sancerre : sauvignon blanc en pinot noir. De witte wijnen zijn fris, fijn en fruitig. Rosé staat voor zacht en subtiel terwijl de rode wijnen aromatisch en rond zijn.

Pouilly Fumé & Pouilly sur Loire
Twee druivenrassen domineren de wijngaarden :  sauvignon blanc en chasselas, die de productie van de AOP Pouilly sur Loire voor zijn rekening neemt. De sauvignon zorgt voor frisheid en het aparte aroma van “vuursteen” indien afkomstig van de uitzonderlijke silexterroirs van Pouilly.  De chasselas, die het ook voortreffelijk doet in de Savoie en Zwitserland, voelt zich bijzonder goed in zijn schik op de verschillende bodemtypes van Pouilly.

Menetou-Salon
De homogeniteit van de terroirs van Menetou-Salon zorgt voor uitstekende en goed getypeerde sauvignon blanc en pinot noir wijnen.

Quincy
De wijngaarden staan aangeplant op een bodem van zand en mergel die snel opgewarmd worden door de zon. Ook hier doet de sauvignon blanc het uitstekend. Het zijn wijnen met veel expressie te danken aan die uitzonderlijke terroirs. 
Reuilly
De wijngaarden staan aangeplant op zacht glooiende hellingen die vooral bestaan uit kalk en terrassen van zand en mergel die flink wat zon krijgen. Die expositie, langs de oevers van de Arnon en de Cher, zorgt voor wijnen met flink wat rijpheid en materie.

Coteaux du Giennois
Strekken zich uit langs de oevers van de Loire, tussen Gien en Cosne-sur-Loire. Een wijngaard in volle ontwikkeling met authentieke wijnen die hun originaliteit te danken hebben aan hun terroir.

Châteaumeillant
Ten zuiden van Bourges situeert zich deze zeer oude productieregio waar rode en roséwijnen gemaakt worden van sterk getypeerde terroirs (blend van hoofdzakelijk gamay met maximum 40% pinot noir, of tot 10% pinot gris voor de rosé).

 

 

Meer info: Alain Bloeykens - 02 533 27 70 - alain.bloeykens@vinopres.com

 

 

Met dank aan Vino ! Magazine










>> Reageer (0)
13-07-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.MOSSELDORP PHILIPPINE

 

Mosseldorp Philippine

 

 opent mosselseizoen

 

 

Het Zeeuwse mosseldorp Philippine opende zopas het nieuwe mosselseizoen in combinatie met de verkozen mosselwijn 2017-2018. Een initiatief van het “Culinair Mosselgezelschap” bestaande uit zeven mosselrestaurants ter plaatse. Doel is om Philippine als hèt mosseldorp van Zeeland nieuw leven in te blazen.

 

 

Wie Philippine zegt, zegt mosselen. Een voormalig vissersdorp met 2.200 inwoners, maar wel met zo'n 800 restaurant-stoelen, verdeeld over zeven restaurants gespecialiseerd in het bereiden van mosselen op diverse wijzen.

 

Aan het woord is één van de initiatiefnemers Erik de Bruijne:

“Philippine is van oudsher (omstreeks 1820) één van de belangrijkste mosselsteden van Zeeland. Met name voor de Belgische- en Zeeuwse markt. De afgelopen jaren is daar minder ruchtbaarheid aan gegeven. Nu willen wij dat nieuw leven inblazen, omdat onze mosselroots op generatie op generatie in ons bloed zit en dus ook in het samenwerkingsverband “Culinair Mosselgezelschap”.

 

PICPOUL DE PINET MOSSELWIJN VAN HET JAAR

 

Tegelijk met de mossellunch in restaurant “De Kaaie” werd ook de mosselwijn van het jaar verkozen. Twaalf bekende wijninkopers van Europese witte wijnen stuurden hun ultieme mosselwijn in. De wijn die de beste wijn-spijs combinatie met de mosselen heeft. Deze werden blind en in een willekeurige volgorde geproefd. Het “Culinair Mosselgezelschap” koos uiteindelijk voor de Picpoul de Pinet, Domaine Guillemarine, als de mosselwijn van 2017-2018.

 

Winnaar Aflons Kiljan van Kwast Wijnkopers: “De Picpoul de Pinet is een zinnenprikkelende wijn als mosselbegeleider in optima forma. In het herkomst gebied van deze wijn, kom je hem tegen bij elke mosselkraam, waar hij naar hart en lust wordt gedronken bij zilte zaligheden.”.

De winnende wijn zal het hele mosselseizoen door alle deelnemende restaurants in Philippine worden geschonken. De mosselmiddag werd opgefleurd door cabaretier Joost van Hyfte.

 

HET CULINAIR MOSSELGEZELSCHAP

 

Het samenwerkingsverband “Culinair Mosselgezelschap” uit Philippine bestaat uit de volgende restaurants:

 

AUBERGE DES MOULES

 

DE FIJNPROEVER

 

DE MOSSELBANK

 

PLACE DU MARCHE

 

DE OUDE HAVEN

 

IN DEN VLAEMSCHEN POT

 

DE ZWAAN

 

 

 

oooOOOOOooo

 

 

Foto’s:

Jessica van Ham – Enorah Photography

&

Georges Keters

 

 

 














>> Reageer (0)
20-06-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.NIEUW :MAGAZINE DE BOAREBREKER - Gastronomie & Toerisme

Hierbij het gloednieuwe

 

Magazine

De Boarebreker - Gastronomie & Toerisme  2017

 

U graag aangeboden.

https://issuu.com/deboarebreker/docs/de_boarebreker_2017

 

Veel leesplezier.

 

 

Georges Keters












>> Reageer (0)
19-06-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TOPBESTEMMING IN FRANKRIJK - COTE D'OPALE

Vakantie dichtbij huis

 

Le Touquet-Paris-Plage

parel aan de Côte d’Opale

 

Le Touquet-Paris-Plage, iedereen kent het bij naam, maar het is geenszins een badplaats zoals vele anderen. Het ligt naast de monding van de Canche, rivier die toegang geeft tot het Kanaal en palend aan het vissersdorpje Etaples en het historische Montreuil-sur-Mer, al ligt dit stadje zowat tien km van de zee. Pas gesticht in de jaren 1800 wist het zich snel te ontwikkelen tot wat het vandaag is: een unieke parel aan de Côte d’Opale, stek om te zien en zich te laten zien.

 

Het begon allemaal nadat een Parijse notaris Jean-Baptiste Daloz halfweg de jaren 1800 een stuk duinen kocht rond de monding van de Canche en er een kasteel bouwde. Voor groenbeplanting ontdekte hij dat het alleen bij sparren zou blijven. De zandgrond liet zo goed als niets toe. Vandaar dat men vandaag nog steeds luistert naar de naam Foret de Touquet, bos dat zo goed als alleen maar uit dennenbomen bestaat. Na de bouw van twee herenhuizen werden er nog gronden verkaveld. Jachtvriend Jean Hippolyte Delaunay de Villemessant, journalist en stichter van dagblad Le Figaro, kwam met het idee naar voor om Le Touquet via Parijs bekend te maken. Le Touquet-Paris-Plage was geboren. Niet dat de Parijzenaars meteen zo happig waren om eventjes naar de zee te komen, maar Le Touquet trok – mede door de schitterende villa’s – het rijkste volk aan. Heel wat van dit cultureel erfgoed is vandaag nog te bewonderen.

BRITTEN

Begin 1900 maakte de Britse steenrijke industrieel John Whitley kennis met Le Touquet-Paris-Plage, werd er verliefd op en bouwde het verder uit tot de place to be. Le Touquet werd meteen zelfstandig en groeide in de jaren 20 – 30 uit tot een badplaats dat zijn gelijke niet kende. Vooral de Britse en Parijse beaux-monde kwamen er zich vestigen en bouwden villa’s, landhuizen en statige herenhuizen. Le Touquet scoorde zeer hoog bij de aristocratie. Schoorvoetend kwamen nu ook de Parijzenaars afzakken zodat deze elegante badplaats een vaste stek werd van de rijken der aarde. Naderhand liepen keizers, koningen en vooral de Britse adel mekaar voor de voeten. Vandaag is die elitaire grandeur weliswaar verdwenen, maar is de badplaats toch nog sterk gewild voor de meest gegoede lui. Het uitbouwen van de golfsport, het aanleggen van een renbaan, een lokaal vliegveld en de oprichting van twee casino’s zijn de ideale zuignappen om van Le Touquet-Paris-Plage een plaats te maken waar men wil gezien zijn. Met de groei van de diverse watersporten blijft deze badplaats nog sterk gegeerd.

KUNST EN KUST

Met dank aan de reeds geciteerde notabelen groeide Le Touquet-Paris-Plage stilaan uit tot de trots van de Côte d’Opale. Het kilometerslange strand is enig en een bron van gezondheid. Geen indrukwekkende gebouwen noch hoogbouw, maar architectuur daterend uit de tijd tussen de twee wereldbranden. Een reeks vakhuizen, de Village Suisse en Hotel Westminster doen denken aan de statige gebouwen die we kennen in de Britse steden Bath en Londen. Het stadhuis (gebouwd in een mengelmoes van stijlen) kijkt statig over de vele villa’s die de rijkdom van weleer nog steeds accentueren. Laat niet na om een blik te werpen in het Musée du Touquet, al was het maar om de werken van de impressionisten Henri Le Sidaner en Eugène Boudin, meesters in marines.

GASTRONOMIE

Schoon volk brengt tering en nering mee. Zo ook in Le Touquet-Paris-Plage waar men geen tekort heeft aan leuke eethuizen. Deze zijn vooral te vinden in Rue Metz, dwarsstraat van de grote ader Avenue du Général de Gaulle en Rue St-Jean, op een boogscheut van het strand. Topper is alvast PERARD (www.perard-letouquet.fr), goed voor traiteur, grill, oesterbar, viswinkel en uitstekend restaurant. Liefhebbers van zeevruchten, een vangverse kreeft, baars, brasem, tarbot, langoustines of gegilde gamba’s, zitten hier op de goede plaats. Chef-grill Laurent maakt van je kreeft een delicatesse.

Zin in een snelle, maar lekkere hap, dan zit je goed in brasserie LES SPORTS (www.brasserielessports.fr). Hier wordt je verwent door Joël Fauchois, met zijn 45 jaar dienst wellicht de oudste maître in Le Touquet-Paris-Plage. Vlugger dan zijn schaduw en de schotels zijn verrukkelijk. Le Welsh Rarabit (warme kaasschotel), de Sole Meunière met Rattes du Touquet zijn subliem. Of laat je portie Potjesvlesh vergezellen van een Crèpe Suzette als toetje. Onweerstaanbaar.

Voor wie topproducten uit Le Touquet-Paris-Plage wil meenemen naar huis, mag een bezoek aan AU CHAT BLEU (chocolade), ARTS GOURMANDS (patisserie) en natuurlijk de reeds eerder geciteerde vishandel PERARD niet ontbreken. Dat alles te vinden in de gastronomische straat bij uitstek: rue du Metz.

LE TOUQUET VANUIT DE LUCHT

Wie deze heerlijke badplaats uit een ander oogpunt wil bekijken, dan wacht de vuurtoren Canche op uw bezoek. Dit in 1951 in gebruik genomen 53 meter hoge maritieme meesterwerk laat je – eens boven – de schilderachtige vallei van de Canche en de heuvels van Artois bewonderen. Je moet er evenwel 44,60 meter hoger en 274 treden voor over hebben. Maar het loont de moeite. Tegelijk is het genieten van het panorama dat de middeleeuwse muren van het naburige Montreuil-sur-Mer, de sparrenbossen van Le Touquet en met enig geluk, ook de kliffen van Dover laat bewonderen. De zeebries zorgt er op een zomerse warme dag voor een welgekomen verfrissing. Met dank aan de gids Régis.

ETAPLES

Wil je het bruisende leven van Le Touquet-Paris-Plage even achter je laten, dan kom je tot rust in het gezellige vissersdorpje Etaples, gekleefd aan de oevers van de Canche. De viskraampjes op de Quai de la Canche zorgen dagelijks voor aanvoer en verkoop van vis. Met de PLANETE OCEAN en AUX PECHEURS d’ETAPLES wachten twee verschillende visrestaurants. In de OCEAN is het genieten van een brasserie in bistro stijl. Toprestauratie is te genieten in restaurant Aux Pêcheurs d’ Etaples. Gastvrouw Emily Ogez zorgt er meteen voor dat men zich onmiddellijk thuis voelt. In de keuken zwaait Chef Gèrard Auvray al sinds 1985 met de pollepel. Zijn keukenteam hangt aan zijn lippen. De schotels zijn stuk voor stuk pareltjes. Laat je gerust verleiden door de Marmite Etaploise au Champagne en de Petite Bouillabaisse du Pêcheur. Uiteraard niet te versmaden zijn de onvergelijkbare Fruits de Mer, getekend Chef Gèrard Auvray en zijn team. Om duimen en vingers af te likken. Een heerlijke Pouilly Fumé zorgt voor de rest.

MAREIS

Om je bezoek aan Etaples af te ronden en je houdt van zeevisserij, wordt je aangenaam verrast door een bezoek aan het marinecentrum Maréis, Boulevard Bigot Desclers, op wandelafstand van restaurant Aux Pêchers d’Etaples. Hier leidt gids Jean-Gabriel, zeg maar Gaby, je op meesterlijke wijze binnen in  het wereldje van de visserij. Als ex-reder en kapitein van een vissersschip kent hij de knepen van het vak. Een must voor elke liefhebber. Het respect voor de hard werkende vissers kan na dit bezoek alleen maar groeien.

LOGEREN

Le Touquet-Paris-Plage heeft een brede waaier van hotels voor ieders beurs. Toppers zijn alvast Hotel Barrière Le Western, Best Western Grand Hotel Le Touquet en onder andere Novotel Le Touquet Thalassa. Meer info: www.letouquet.com

Hoe dan ook, een verblijf in Le Touquet-Paris-Plage is steeds te kort. Het heeft veel meer dan een citytrip in huis. Een weekje genieten in deze parel van de Côte d’Opale is top. Deze badplaats heeft werkelijk alles in huis voor een heerlijke vakantie, dicht bij de Westhoek: een mooi bewaard duinengebied, een uniek dennenbos, een onvergelijkbaar weids en elegant strand, een harmonieuze uitbouw met Franse en Britse architectuur en onder andere sierlijke villa’s omringd door schitterende tuinen. En dan is er nog de golf. Maar dat is voor een volgende keer.

Meer info: www.pas-de-calais-tourisme.com/nl

 

 

Tekst: Georges Keters

Foto’s: AS Flament en Georges Keters














>> Reageer (0)
01-05-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GASTRONOMIE IN AGUA DEL MAR & OSTEND QUEEN

 

Aan tafel met Margriet Hermans

 

In OSTEND QUEEN – AGUA DEL MAR

 

“Het varkentje is summum van eetplezier”

 

Ze mag dan al niet meer 100% in de spotlights staan, een fenomeen zal ze steeds blijven. Haar lach is intussen onsterfelijk geworden, was in de jaren 90 hét boegbeeld van de Vlaamse televisie en kind aan huis in het Middelkerkse Casino. Vandaag staat ze opnieuw voor de klas en is op vele plaatsen in Vlaanderen een veel genodigde ere-gast: Margriet Hermans.

 

Aan tafel met de zee als decor in restaurant Agua del Mar – Ostend Queen in Oostende is Margriet als vanouds weer zichzelf. Grappen, grollen, lachen en vooral genieten. De succesrijke koningin van het Vlaamse lied is niet alleen een topper op de planken, ook aan tafel kent ze haar plaats. “Ik eet graag en geniet van zowat elke schotel, maar mijn voorkeur gaat naar alles van het varkentje. Zonder meer het summum van gastronomie. Hmmm, laat maar komen die varkenspootjes…” lacht Margriet smaakvol.

VARKENTJE IS HEILIG

Terwijl Chef Tom zich in de keuken uitslooft en Patricia en Patrick zich ontfermen over de wijnen, schuift Margriet haar tafelfavorieten naar voor. “Mocht het mijn laatste tafelgenot zijn dan kies ik voor twee mooie voorgerechtjes: eerst een Gebakken tong uit Nieuwpoort, gevolgd door Koninginnehapjes met kleine stukjes tong, gehaktballetjes en wat kalfszwezeriken. Zalig… Laat daarna maar het varkentje aanrukken. Een portie varkenswangetjes, een pootje en niet te vergeten, een staartje. Heerlijk. Bij Chef Johan Segers in restaurant ’t Fornuis in Antwerpen schuif ik graag aan voor zijn krokante varkensbereidingen, schotels die de lekkerbekken naar de Zevende Hemel leiden… Zalig….”

Dit betekent evenwel niet dat Margriet een mals stukje kalfsvlees of een gemarineerde drie maand gerijpte t-bone steak, in boter gebakken, links laat liggen. “Dat gaat er steeds goed in. Natuur gebakken, geen roomsaus. Simpel als het kan, dat is al moeilijk genoeg”, stelt Margriet, gevolgd door een onnavolgbare lachsalvo. Eega Frank geniet mee.

KAZEN TROEF

Een maaltijd is volgens Margriet niet volledig zonder kazen. “Hiervoor kies ik graag voor zachte smeuïge kaasjes met Reblochon, Brie, Cammenbert, Cremeux de Bourgogne, Maroilles, Epoisses en uiteraard de geitenkaasjes als toppers. Neen, geen geaderde kazen. Het moet in de mond smelten”, aldus Margriet die niet direct een zoetekauw is. “Ik eet zo goed als geen chocolade. Pralines? Hooguit een tiental per jaar, op de gastvrouw plezier te doen. Maar een Dame Blanche met wat lopende chocolade, dat gaat nog.

NOOIT SMOOTIES

Margriet is tegelijk een groot liefhebber van groenten en zegt nooit neen tegen een wokgerecht, maar dan wel gekruid. Bij gelegenheid laat ook een stukje Thai of Japans haar niet onverschillig. “In geen geval laat ik me verleiden om eendenlever tot mij te nemen. “Niet omdat ik het niet lekker vind, maar uit overweging omdat de beestjes op een eerder uitzonderlijk onnatuurlijke wijze gevoed worden. Neen, dat kan niet. Daarom wil ik het niet eten. Punt.” Het lachje komt er dit keer niet. Wel nog de melding dat ze ook niet te vinden is voor orgaanvlees, noch voor kaviaar. “Dit is buitensporig duur. Geef mij maar mijn varkentje.”

Het voormalig speerpunt van het Middelkerkse Casino wil evenwel niets weten van al dat moderne gepruts omtrent gezonde alternatieven. “Neem nu de smoothies, gepureerde fruit- of groentedrankjes. Men stelt het voor als een perfect ontbijt. Maar is het helemaal niet. Geniet gewoon van een paar lekkere boterhammen met huisgemaakte jam, wat ham, een gekookt eitje of spiegelei, dat is een ontbijt. Waar gaan we naartoe?”

 

Met Margriet aan Tafel in OSTEND QUEEN – AGUA DEL MAR

Westhelling – Casino Kursaal Oostende

 

 

Georges Keters










>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.FRANKRIJK

Hartje Côte d’Opale

 

Hotel & Restaurant

La Ferme du Vert

 

Op zowat een uurtje uit de Westhoek en op een boogscheut van de Côte d’Opale ligt, diep verscholen in het groen, een paradijsje. Hier bouwde de familie Bernard de in 1809 opgetrokken herenboerderij uit tot een oord van gezelligheid en een oase van rust: La Ferme du Vert. Aansluitend, en zeker niet te versmaden, wacht een succulente tafel.

 

Jozef en Anny Bernard lieten in 1982 hun oog vallen op dit napoleontisch landelijk pand, lieten alles achter zich en effenden het pad voor hun zoon Thomas die na zijn studies in de Hotelschool Doornik in 2002 de zaak overnam en verder uitwerkte tot het prachtig domein dat La Ferme du Vert nu is. De vijftien fraai ingerichte kamers, cottages en suites getuigen van grote klasse.

VLAMINGEN THUIS

Het laat geen twijfel, het rustige stekje is intussen een Vlaams buitengoed geworden. “Het zijn inderdaad onze beste klanten, levensgenieters en lekkerbekken die houden van een fijne tafel”, stelt Thomas Bernard, geflankeerd door LadyChef Céline Havart, lid Club Hôtelier du Boulonnais. Haar keuken is landelijk, vol smaak, zonder tierlantijntjes en verrukkelijk. We genoten van het Degustatiemenu waarbij de Ganzenlever, de Tarbot, de fijne Hoevekazen (van Fromagerie St. Godeleine) en de Parfait glacé van witte chocolade de hoofdrollen speelden. Heerlijk. La Ferme du Vert staat ook borg voor een Menu Bib Gourmand Michelin.

UNIEKE KAMERS

Een verblijf in La Ferme du Vert is een openbaring. Vredige rust, groen en landelijk genot zijn hier de grote troeven. De kamers zijn dermate uitgewerkt na een kruising tussen een voormalige stevige brok landelijke geschiedenis en het hedendaags comfort. Waar ooit de landbouwers uit de regio Boulogne zich te ruste legden in een of andere schuur wacht vandaag het summum van rust en kalmte in karaktervolle kamers. Een paradijs voor de rustzoeker. La Ferme du Vert staat ook open voor seminaries, feestjes en familiebijeenkomsten. De geschiedenis van deze landelijke parel biedt alvast heel wat perspectieven. Na het genieten van een zachte nachtrust wacht een uitgebreid ontbijt met bakverse en frisse producten, aansluitend een brede waaier kazen van St.-Godeleine.

Het is duidelijk, La Ferme du Vert – eminent lid van LOGIS – biedt alles wat de rustzoeker verlangt. En dat alles zonder een aanslag te plegen op uw beurs.

 

 

LA FERME DU VERT

Thomas Bernard

555 rue du Vert

F – 62720 Wierre-Effroy

+33 (0)3 21 87 67 00

info@fermeduvert.com

www.fermeduvert.com

www.logishotels.com

 

 

Georges Keters

 










>> Reageer (0)
07-03-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TOPHOTELS IN FRANKRIJK

Relaxen op topniveau in

 

La Chartreuse du Val Saint Esprit

 

Ben je dringend aan een korte break toe of wil je er een of meerdere dagjes op uit, dan ligt de oplossing binnen handbereik. Gezelligheid, rust, topgastronomie en leven als God in Frankrijk, je vindt het op anderhalf uur met de wagen vanuit de Westhoek: het viersterrenhotel La Chartreuse du Val Saint Esprit in Gosnay, hartje Artois, op een boogscheut van Arras en Béthune. Een unieke belevenis vol aangename verrassingen.

 

Het imposante domein van La Chartreuse du Val Saint Esprit dateert uit 1320 en was eeuwenlang de pleisterplaats van de Karthuizerpaters, volgelingen van Sint Bruno die aan de basis lag van de stichting van de Orde des Chartreux. Het domein ademt in alle vleugels van het kasteel niets dan geschiedenis. De pracht en de praal, die het intussen tot hotel omgevormde klooster weet te etaleren, haalden dan ook niets dan gekroonde hoofden naar deze oase van stilte, ver weg van het gewoel in de stad. Margaretha van Vlaanderen, Isabella van Portugal, Jan Zonder Vrees, Filip de Goede en onder andere Karel de Stoute waren er frequent te gast.

VIER STERREN MIDDEN GROEN

La Chartreuse du Val Saint Esprit is met zijn vier sterren een der absolute blikvangers uit de regio. Het telt 53 kamers, inclusief suite en drie familiekamers, allen uitgebouwd met de laatste snufjes inzake comfort, inclusief Wifi en safe. Bovendien is elke kamer anders aangekleed zodat je telkenmale in een andere wereld van stilte terecht komt. De meeste kamers hebben uitzicht op het zes ha groot park dat extra rust uitstraalt. Naast een eeuwenoud bomenpark beschikt het domein over twee tennisvelden, een fitness en – voor wie het nuttig kan zijn – een helihaven. Groen is dan ook een van de grote troeven van het huis. In de schaduw van La Chatreuse beschikt het domein nog over een driesterrenhotel Best Western La Métairie. Dit hotel is ideaal voor congressen, seminaries, huwelijken, allerhande feesten en productvoorstellingen en telt 40 kamers en alle nodige comfort. De restaurants Le Vasco en La Distellerie verwennen de lekkerbekken.

GASTRONOMISCHE PAREL

Is La Chartreuse du Val Saint-Esprit de ideale rustbrenger, het is tegelijk een culinaire tempel waar Chef Dominique Quay met vast hand de keuken op hoog niveau weet te tillen. Topgastronomie is te beleven in restaurant Le Robert II, streekgastronomie te genieten in restaurant La Distellerie en voor wie het gemoedelijk wil, zit goed in restaurant Le Vasco. Chef Dominque Quay kan hierbij rekenen op de getrouwe Michael Montaigne – al een kwarteeuw in het getouw – geflankeerd door een twintigtal medewerkers. Alles wordt immers in huis gemaakt, inclusief patisserie.

MAITRE-RESTAURATEUR

Jean Constant – Maître-Restaurateur – eigenaar van het domein en eega Armelle staan dagelijks paraat om de klanten het zo leuk mogelijk te maken. Zij kunnen hierbij rekenen op Myriam Castelain die de algemene leiding in handen heeft. “Onze enige betrachting is het onze klanten het zo aangenaam mogelijk te maken. We willen dat het hen aan niets ontbreekt en dat het verblijf, hoe kort of lang ook, hen bij zal blijven en dit zowel op het vlak van de ontvangst, het verblijf, de culinaire verwenning,  kortom het complete plaatje. Onze leuze Vous servir: notre règle is hier elke dag het motto van ons volledig team”, onderstreept Jean Constant.

TOPARRANGEMENTEN

Het domein La Chartreuse du Val Saint Esprit pakt uit met diverse arrangementen. Er is bijvoorbeeld al het verblijf Séjour au Château: een nacht in Privilegekamer, met exquis Menu Découverte in restaurant Le Robert II (exclusief drank) en buffetontbijt tegen de prijs van 172,50 euro per persoon.

Het Séjour Découverte start met een glas Champagne met amuses bij aankomst en laat u twee nachten genieten in Privilegekamer, aansluitend een diner in brasserie La Distellerie of Le Vasco naar keus en op dag twee het uitgelezen Menu Découverte in het toprestaurant Le Robert II (telkens exclusief dranken). Prijs: 310 per persoon.

HOE ER GERAKEN

Vanuit de Westhoek richting Calais op de A26 richting Parijs en uitrit 6 Béthune en vervolgens de pijltjes Les Chartreuses volgen.

 

 

La Chartreuse du Val Saint Esprit

 

Small Luxury Hotels of the World

 

Directeur-Eigenaar Jean Constant

 

1, rue de Fouquières

62199 Gosnay – Frankrijk

Tel. + 33 (0)3 21 62 80 00

 

LeValSaintEsprit@lachartreuse.com

www.lachartreuse.com

 

 










>> Reageer (0)
05-03-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.LOKALE RADIO - RADIO BEACH WESTKUST NIEUWPOORT

Radio Beach – Top aan de Westkust

 

20 jaar Smullen langs de Radio

 

 

Feest bij de radiomakers van Radio Beach uit Nieuwpoort. Omwille twintig jaar “Smullen langs de Radio” met culinair en toeristisch journalist Georges Keters, zitten stichter Luc Beauprez en zijn medewerkers opnieuw aan de feesttafel. Vorig jaar liet de feesttaart immers 35 kaarsjes tellen.

 

Onder impuls van radiofreaks Luc Beauprez en Geert Goddefroy uit Nieuwpoort werd op zaterdag 28 februari 1981 gestart met uitzendingen onder de naam Radio Horizon. Het werd een inslaand succes. Marc Le Compte (alias Marc De Graaf), Gino Ester en Kevin Houston (alias Koen Konings) stonden mee aan de knoppen. Na enkele wettelijk verplichte ingrepen veranderde de naam in Radio Beach, nog steeds onder leiding van Luc Beauprez en al 36 jaar lang wellicht de populairste lokale radio aan de Westkust, op 106.1 FM.

 

20 JAAR SMULLEN

Onder de noemer “Smullen langs de Radio” pakt culinair- en reisjournalist Georges Keters uit Middelkerke al 20 jaar, op vrijdagmorgen tussen 10 en 10u.30, uit met lekkerbekkend nieuws als voorgerecht en bruisend toeristische weetjes als hoofdschotel. Technisch vernuft Geert Delanghe zorgt voor de gepaste muziek. Het accent ligt vooral op de regionale restaurants aansluitend reisreportages uit alle hoeken van de wereld, elk jaar naderhand samengebundeld in het magazine De Boarebreker - Gastronomie & Toerisme. “In diverse horecamagazines maakten we stukjes over restaurants en hotels, gekoppeld aan de bezienswaardigheden in de onmiddellijk omgeving. Dit bracht ons op het idee om dat ook op de radio te doen. Radio Beach – toen nog Radio Horizon – zag daar bij monde van Luc Beauprez een leuk item in. Soms gingen we ter plekke in de keuken, een andere keer vertelden we wat er te beleven was in een of ander land, die we bezochten als reisjournalist. De allereerste uitzending vond plaats op vrijdag 4 maart 1997. Het werd meteen een schot in de roos en waarvoor de luisteraars elke vrijdag steevast het oor aan de radio hielden. Eten en reizen zijn ingrediënten waar iedereen graag van smult (sic). We zetten regionale chefs zowel als Michelin sterren in de kijker. Als reisjournalist pikken we uiteraard heel wat mee. Meer nog, onze regio zit bol van uitstekende restaurants, je moet het heus niet ver zoeken. Je hoeft helemaal niet naar Brussel, Parijs of Nice te trekken om genieten. Onze Chefs hier weten met de zee in hun voortuin en polders in hun achtertuin, steevast het beste op tafel te zetten. Wie tips heeft omtrent een nieuw of leuk restaurant of op reis een leuk hotel of bijzondere streek op de kop wist te tikken, kan steeds bij ons terecht. Wie weet is het verhaal straks te horen op Radio Beach”, geeft Georges Keters (info: 0495 22 68 79) nog graag mee.

NOOIT STORENDE RADIO

Radio Beach draait de muziek van de jaren 60 tot vandaag maar zonder de storende platen. Het moet allemaal lekker in de oren klinken. Zorgeloos naar de beste muziek luisteren is dan ook het motto van Radio Beach. Geen kwebbelende DJ’s of ellenlange inleidingen. De muziek wordt enkel onderbroken voor nieuws en info uit de regio.

MIJN ZAAK OP DE RADIO

Heel wat handelaars zijn in die 36 jaar dik tevreden dat hun zaak via Radio Beach dagelijks in het oor klinkt en zodoende op de lippen ligt. “Inderdaad, reclame inkomsten zijn het brood om een radio in de ether te houden. De radiospotjes zijn door eenieder betaalbaar en worden professioneel samen op maat van de klant gemaakt”, stelt Luc Beauprez. Radio Beach Westkust is dagelijks 24 uur op 24 te beluisteren op de FM 106.1 en brengt nieuws uit de Westhoekregio en Frans-Vlaanderen.

 

Radio Beach – FM 106.1 – www.radiobeach.be

 

 

Foto’s:   Luc Beauprez – Geert Delanghe – Georges Keters

Georges Keters aan het fornuis

Radio Beach

 

 








>> Reageer (0)
27-02-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.CHAMPAGNE N OOSTENDE

 

Vrijdag 17 – Zaterdag 18 en Zondag 19 maart in Oostendse Hippodroom

 

CHAMPAGNEFESTIVAL IN  OOSTENDE

 

DRIE DAGEN LIFESTYLE & TOPGASTRONOMIE

 

Het Champagnefestival – Het jaarlijks feest van de Goede Smaak – is te beleven in de Oostendse Hippodroom. Het wordt opnieuw drie dagen genieten van Lifestyle en Gastronomie. Dat alles van vrijdag 17 tot en met zondag 19 maart 2017 en dat op wandelafstand van het strand en met een fantastisch zicht op zee. Goed bereikbaar met de kusttram en met een ruime parking op amper 100 meter, nodigt dit decor uit om er een groots event te plannen.

Voorzitter van het organisatiecomité Bernard Vandamme is een gelukkig man. “Onze deelnemers weten waar en bij wie het goed vertoeven is. Heel wat van hen noteren steevast het derde weekend van maart in het rood in hun agenda: Champagnefestival in Oostende. Zo’n organisatie kunnen we niet alleen dragen. We danken dan ook graag al onze medewerkers, de standhouders en uiteraard de Champagneleveranciers die weten dat Oostende te betekenen heeft. Bovenal willen we graag onze secretaresse en duivel-doet-al extra in de kijker stellen: met NANCY CATTRYSSE zijn we de hemel te rijk. Zij rondt de laatste hoekjes af en staat zowaar een gans jaar paraat om alles in goede banen te leiden”, geeft voorzitter BERNARD VANDAMME graag mee.

Hoe dan ook, het worden opnieuw drie mooie dagen. “Snelle wagens, lekker eten, boeiende mensen, muziek, kunst en vooral veel Champagne”, zoals de voorzitter het zo mooi kan stellen.

Vrijdag 17 maart van 17 tot 22 uur

Zaterdag 18 maart van 10 tot 22 uur

Zondag 19 maart van 9 tot 18 uur

 

 

CHAMPAGNE TROEF

Deze huizen verwennen de liefhebbers drie dagen lang:

Champagne l’Huiller Fontette
11 bis Rue de l’École, 10360 Fontette

Champagne Mongery Landreville
2 bis  Rue du Moulin, 10110 Landreville

Champagne Philippe Moutardier
Route de Pavant 7 – 02310 Charly-sur-Marne

Champagne Camus-Sartore Villedommange
19 Rue de l’Aurore , 51390 Ville-Dommange  

Champagne Louis Dehu
10 Boulevard Saint-Michel, 51480 Venteuil  

Champagne Vve Lanaud
3, place Léon Bourgeois, 51190 Avize 

Champagne Philippe Rouyer
11 Rue des Chauffours, 51480 Fleury-la-Rivière  

Champagne Henry David Heucq
3 Rue de Romery, 51480 Fleury-la-Rivière

Champagne William Saintot
4 Rue Charles de Gaulle, 51160 Avanay-Val-D’or  

Champagne Neret Vely
333 Rue des Sources, 51210 Vauchamps  

Champagne Dauby mère & fille
22  Rue Jeanson, 51160 Ay  

Champagne Lejeune Del Hozanne
6 Allée du Mont Aigu, 51160 Avenay-Val-D’or  

Champagne Breton Fils 

12, rue Courte Pilate  51270 Congy   

Champagne Warnet-Debaets – Rue de l étang 13 51480 Montvoisin-Oeuilly

Champagne Guilette Brest
14 Rue Gaston Poittevin, 51530 Monthelon

GUSTO CATERING

Gusto catering is niet zomaar een catering. Nee, er zit hart, ziel en veel passie in hun visie. De catering is gedreven door ambacht en traditie. Zo werkt men uitsluitend met ambachtelijke producten uit onze regio en de ons omringende landen. Ze omarmen opnieuw de klassiekers uit onze keuken, maar geven er graag een creatieve twist aan.

CHAMPAGNEONTBIJT

Op zondag is er om 9u een royaal Champagneontbijt tvv vzw Ithaka. Gusto catering  zal u verwennen met een  schitterend buffet aan 25 euro per persoon incl. 2 glazen champagne.  

STANDHOUDERS

Arino Jewels
Heikant 42 – Meerhout – +32 14 309 805
KLASSEVOL, duurzaam en van de hoogste kwaliteit. Voor de vrouw met oog voor detail en stijl

Hannes Dhaese sculpturen en schilderijen
Rubensplein – 8300 Knokke-Heist – + 32 495 74 09 26
Gek, leuk en origineel. Kunst met een knipoog! En heel betaalbaar. Geeft kleur aan je interieur.

Les Saveurs d Antan, gekend van kazen, tapenades en olijven. Elke zoetekauw vindt er zijn of haar gading

Hansaeme Foie Gras

Ambachtelijk bedrijf sinds 1990 die dezelfde traditionele kweek- en productiemethode hanteert als in de Périgord

Artisanale chocolade uit Veurne

Een jong en dynamisch bedrijf met lekkere aperitiefkoekjes voor bij de champagne.  Verse truffels en verse boterwafeltjes

J.Hin 16

Een nieuw artisanaal en West-Vlaamse topproduct met 16 kruiden.  Een topper van formaat

Garage Nissan – Geert Brackx
Service, kwaliteit en voor ieders beurs

Garage Lotus – Thierry Verhiest

Brouwerij Strubbe uit Ichtegem

Artisanale streekbieren : Keyte, Ichtegems bruin, enz….

 

Vishandel Luc - Oesterbar
Delicatessen recht uit de zee

Immo Calma

Vastgoed in Portugal

Algarve & Silver Coast

Marleen Calis

0477 48 53 00

www.immo-calma.be

www.gralha-villas.com

La cave aux bulles

Champagne…. in de oudheid omschreven als ‘een edele wijn’, vaak  geassocieerd met plezier, feesten en vuurwerk.  www.lacaveauxbulles.com

Ensor Beach

New beachbar in Oostende – Vanaf 01/04/2017 open 7/7 - gelegen tussen de Vlaanderenstraat en de Kapucijnenstraat.
(tussen Polé Polé beach & Zandsculpturenfestival)

Miss Belgium Coast

De missen zullen aanwezig zijn op het Champagnefestijn in Oostende

 

RESTAURANT AU ROY HENRY

Vanaf maart tot einde mei genieten van het Champagne – Kreeftenmenu. Reservaties aanbevolen: 059 51 87 50.

HOTELS

De organisatie stelt tegelijk enkele knappe hotels voor, zodat uw verblijf op het Champagnefestijn optimaal kan ingevuld worden.

Hotel IMPERIAL
Van Iseghemlaan 76 rechtover het Kursaal van Oostende

Hotel ROYAL ASTRID
 biedt u de mogelijkheid te genieten van een welverdiende nachtrust in een dubbel kamer superior, inclusief ontbijt, tegen de prijs van 135.00 voor 2 nachten !
Het wachtwoord voor de reservatie is : CHAMPAGNEFESTIJN.
Er kan rechtstreeks gereserveerd worden via de balie van het hotel.

Hotel PACIFIC, op 50 meter van zee en strand, biedt een CHAMPAGNEFESTIJN formule aan.  Overnachten en gratis naar het Hip Champagnefestijn.  Vraag naar deze formule als u boekt voor het weekend van 18 tem 20 maart.

Hotel OSTEND
, vlakbij het centrum, het staketsel en het strand, schenkt u, bij reservering tijdens het weekend 18 tem 20 maart, gratis ingangskaarten om het Hip Champagnefestijn te bezoeken.

Meer info kan u verkrijgen via nancy.cattrysse@telenet.be.

 

MUZIKALE OMLIJSTING MEET JO AREND

Solist, jazzcombo, big band, als het om kwaliteitsmuziek gaat komt men bij Jo Arend terecht. Zo ook voor zijn succesvolle ‘tribute concerten’. Het is ooit begonnen met een “Tribute to Fats Domino” en de formule sloeg direct aan.

Zo volgden nog Tributes to Louis Prima, Frank Sinatra, Ray Charles, Louis Amstrong, Gilbert Bécaud. Straks komen Aznavour, Joe Dassin, Marc Aryan en zelfs Elvis aan de beurt.

“Het gaat in geen geval om imitaties” verduidelijkt Jo, “maar in onze eigen stijl, soms met wat frivole of amusante toetsen, maar met eerbied voor de originele muziek brengt onze combo een der beroemde zangers voor de geest, en telkens weer voor een enthousiast en dankbaar publiek.”

De arrangementen zijn getekend door Slingeneyer Ghislain.

 

Het champagnefestijn is een organisatie van de vzw Champagnefestival

Nancy Cattrysse : +32 478 480 177 en nancy.cattrysse@telenet.be

Bernard Vandamme : +32 486 866 521 en bervanpaarden@hotmail.com

 

Tot straks op de Oostendse Hippodroom






>> Reageer (0)
13-02-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.C-HOTELS ANDROMEDA TOPPER AAN DE KUST

C-Hotels Andromeda Oostende

 

is verkozen tot

 

beste hotel aan de Belgische Kust.

 

 

Hotel Andromeda is sinds 2014 in handen van de investeringsgroep Depoorter, Vercaemst & Steenoven en wordt uitgebaat onder de vlag van C-Hotels.

Het hotel heeft op korte tijd een grondige renovatie ondergaan waarbij de vergaderzalen, ontbijtruimte, receptie, bar en kamers werden aangepakt. Het harde werk en de investeringen werpen nu duidelijk hun vruchten af door als beste hotel van Oostende en de Belgische Kust te zijn uitgeroepen door Hotel Special, gereputeerd voor zijn hotelbeoordelingen, wereldwij.

Meer info:

 

C-Hotels Andromeda

Albert I – Promenade 60

8400 Oostende

Tel. 059 80 66 11

www.andromedahotel.be








>> Reageer (0)
05-02-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.NIEUW RESTAURANT IN NIEUWPOORT

Horeca Nieuwpoort

 

Restaurant De Haven

nieuwe culinaire parel

 

Raf en Michel, eminente uitbaters van De Markt, verlieten eind vorig jaar hun stek op het Marktplein, verbouwden het voormalig restaurant ’t Palingkot in de Havenstraat om tot De Haven en namen er zopas hun intrek. Een juweel.

 

De inkom alleen al is een droom: de Nieuwpoortse haven bij zonsondergang. De zaal is een verademing, de muren belegd met hout op unieke wijze. Warm, eigentijds, strak, gezellig en goed voor ruim veertig zitjes, aansluitend een heerlijk salon, goed voor een familiefeesten, vergaderingen of zo maar een feest in gezellige en intieme kring. En er is nog meer. Raf en Michel bouwden tegelijk naast de zaal een terrasje uit waar bij mooi weer kan genoten worden van de troeven van het huis.  Boven de bar schittert met een uniek stuk geschiedenis van het huis, glas in lood verwerkte publiciteit voor een intussen stuk bierhistorie toen café De Vismijn van Betty Verhaeghe nog een van de Nieuwpoortse toppers was.

OPEN KEUKEN

In de open keuken voelt Michel zich al meteen als een vis in het water. Net als in De Markt staan verse visgerechten, zeevruchten en mosselen naast het beste vlees op het menu. De lekkerbekken van het voormalig Palingkot worden niet vergeten en kunnen meteen kennis maken met een eigen palingcreatie van Michel. “Het zou zonde zijn om de specialiteit van onze voorgangers Martine en Marcel links te laten”, stelt de Chef die uiteraard met veel genoegen zijn Gepocheerde zalm met béarnaisesaus – gerecht dat tweesterrenchef Luc Bellings ooit als beste schotel naar voor schoof – verder uit de oven te toveren. In de zaal zorgt Raf ervoor dat het centraal opgestelde haardvuur de gezelligheid nog meer aanscherpt. Het laat zich meteen raden, met De Haven beschikt Nieuwpoort meteen over een nieuwe culinaire parel.

 

OPENINGSMENU

 

Welkomstbubbels met hapje

Ravioli van kreeft met fijne groentjes

Paling De Haven

(Eigen creatie : gebakken paling in lookbotersaus met spekreepjes, ajuin, sjalotjes en champignons, geflambeerd met Calvados en tot slot een scheutje room)

OF

Gepocheerde zalm met Béarnaisesaus

(Dit gerecht werd geproefd, vergeleken en als beste gekeurd door tweesterrenchef Luc Bellings)

OF

Steak grillé

(in huis bereid lookbotersausje en wintergarnituur)

 

Trio van nagerechten

 

Prijs:   40 euro

 

Het openingsmenu is te genieten tot 30 maart 2017.

Reservatie is gewenst.

 

Restaurant De Haven

Havenstraat 3

8620 Nieuwpoort

eten@restaurantdehaven.be

www.restaurantdehaven.be

0486 26 33 99

 

Openingsuren:

Vrijdag van 17.30 u. tot…

Zaterdag tot en met woensdag van 11.30 tot 15 u.

en van 17.30 u tot….

Na 21 u. graag met reservatie

Donderdag is rustdag

 

 

Georges Keters






>> Reageer (0)
30-01-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VIERT VALENTIJN

Viert VALENTIJN

in

Restaurant  DE MOLENHOEVE

 

 

Vernieuwd keuzemenu

 

Vitello tonato

Of

Bekegemse eendenlever met rode biet en gerookte paling

Of

Coquilles Saint-Jacques met bouillon van Noordzeegarnalen en schorseneren

Of

Halve kreeft (600) met lookboter, tomaat en basilicum (min. 2 perosnen, supll. 5 euro pp)

Of

Eendenborst met sinaasappelsaus

Of

Gegrilde Noordzeeton met jonge groenten en gnocchi

Of

Osso bucco met verse pasta

Of

Côte à l’os Black Agnus (2 pers. Peper/Champignon of béarnaisesaus, suppl. 2,50 euro)

 

Crème Normande

Of

Selectie kazen (suppl. 3 euro)

 

Prijs:  42 euro per persoon.

 

oooOOOOOooo

 

SCAMPI FESTIJN

15 euro

 

Elke zondagavond in januari & februari

 

oooOOOOOooo

 



 

Restaurant DE MOLENHOEVE

Davy & Kaat Buffel-Lingier

Warandestraat 29

8470 GISTEL

059  23 55 51

0479 23 53 19

info@demolenhoeve.be

Gesloten op woensdag & donderdag








>> Reageer (0)
26-01-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.HOPSCHEUTEN - PARELTJES UIT POPERINGE

 

Poperinge paradijs voor de lekkerbekken

 

Hopscheuten

feest voor fijnproevers

 

Ze zijn er weer, de heerlijke witte fragiele stengeltjes die in februari de kop opsteken en hopscheuten heten. Een negental Poperingse hopboeren zorgt jaarlijks voor enkele heerlijke culinair hoogstaande weken, vooral te genieten in de toprestaurants, maar niet in het minst bij de Chefs uit de regio, tien toppers die van half februari tot eind maart 2017 elk hun eigen creatie van het witte goud van Poperingen met klasse op het bord laten bewonderen.

 

Het hoeft geen betoog, Poperinge is de hoofdstad van de hopteelt en het goede leven. De hopboeren vertroetelen de hopplanten met als resultaat kwaliteitshop te gebruiken voor de bierbereiding. Hopscheuten is dan weer het witte goud en zijn de jonge ondergrondse scheuten van de hopplant. De hopscheuten worden in het prille voorjaar met de hand geplukt, wat zich dan ook vertaalt in een dure prijsklasse. Hopscheuten zijn de jonge uitlopers van de hopplant. Alles begint bij het snoeien van de wortelblokken. Daarna begraaft men ze onder zowat een halve meter aarde. Die worden buiten gekweekt maar gezien het nog te koud is om deze op het veld te oogsten vertroetelen de telers de hopscheuten in vloerverwarmde lokalen. Zo is het al mogelijk om in februari hopscheuten op tafel te leggen. Voor een kilogram hopscheuten mag je rekenen op zowat twee uur werk. Intense arbeid dus, wat de prijs van de hopscheuten zo duur maakt.

 

oooooooOOOOOOOOOOOoooooooooo

 

 

PUUR GENIETEN

 

Wie de hopscheuten op en top wil genieten kan nog tot eind maart 2017 terecht in onderstaande restaurants waar de hopscheuten dagelijks worden aangeleverd. Elk van deze Chefs is gek op hopscheuten en schotelt op zijn manier het beste uit de Westhoek naar voor.

 

RESTAURANT PEGASUS

Chef Bert Recour

Guido Gezellestraat 7 in Poperinge, info@restaurantpegagus.be en www.pegasusrestaurant.be, tel. 057 33 57 25

 Open op dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag

 

 

MANOIR OGYGIA

Chef Kris Pollentier & Gastvrouw Carmen Logie

Veurnestraat 108 in Poperinge, info@ogygia.be en www.ogygia.be, tel. 057 33 88 38

Avondrestaurant op maandag, dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag. Kleine groepjes mogelijk op de middag.

 

 

RESTAURANT ’T HOMMELHOF

Chef Stefaan Couttenye

Watouplein 17 in Watou, info@hommelhof.be, www.hommelhof.be, tel. 057 38 80 24

 Open op maandagmiddag, donderdagmiddag, vrijdag, zaterdag en zondag

 

 

HOTEL DE LA PAIX

Chef Koen Sambaer

Grote Markt 20 in Poperinge, info@hoteldelapaix.be en www.hoteldelapaix.be, tel. 057 33 95 78

Open op maandag, donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag

 

 

RESTAURANT AMFORA

Chefs Dominque en Glenn Bondue

Grote Markt 36 in Poperinge, info@hotelamfora.be en www.hotelamfora.be, tel. 057 33 94 05

Open op maandag, donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag

 

 

HOTEL CALLECANES

Chef Kurt Dufloucq

Callicannesweg 12 in Watou,info@hotel-callecanes.be en

www.hotel-callecanes.be, tel. 057 38 88 08

Open op maandag, dinsdagavond, woensdagavond, donderdagavond, vrijdag, zaterdagavond en zondag

 

 

RESTAURANT DE PATERSTAFEL

Chef Daniëlle Carrupt

Watouplein 14 in 8978 Watou, depaterstafel@gmail.com en www.depaterstafel.eu, gsm: 0498 59 84 85

Open om maandag, donderdagavond, vrijdag, zaterdag en zondag

 

 

RESTAURANT ’T BLAUWERS HUYS

Chef Dirk Battheu

Hoge Noenweg 3 in Poperinge, info@tblauwershuys.be en www.tblauwershuys.be, tel.  057 36 46 11

 Open op woensdag, donderdag, vrijdag, zaterdagavond en zondagmiddag

 

 

RESTAURANT TERMINUS

Sommelier Pieter Verheyde

Callicannesweg 18 in Watou, info@restaurantterminus.be en www.restaurantterminus.be, tel. 057 38 80 87

Elke dag open

 

 

PASSAGE

Fabienne Dekersgieter

Veurnestraat 11 in Poperinge, info@food-drinks.be en www.food-drinks.be, tel. 057 36 42 42

 Open op vrijdag, zaterdag en zondag

 

 

 

HOPSCHEUTENHAPPENING

 

Om de hopscheuten extra in de kijker te stellen pakt de Keurbroederschap De Witte Ranke uit met een exclusieve Hopscheutenhappening en dit zaterdag 18, zondag 19, donderdag 23 en zaterdag 25 maart 2017 voor de 19de keer uit om de weg van de hopscheuten te ontdekken.

Dit arrangement richt zich tot individuelen, groepjes, familie en vrienden als verenigingen en bedrijven. Tijdens deze happening breng je een bezoek achter de schermen, zowel bij de hopboer als bij de biohopboer en brouwerij De Plukker waar Kris Langouche en Joris Cambie je hartelijk ontvangen.

Programma

9.45 u. Onthaal in een hopboerderij.

12.45 u. Degustatiemenu in een Poperings gastronomisch restaurant. (Excl. aperitief en koffie).

14.45 u. Bezoek achter de schermen van biobrouwerij De Plukker.

Einde rond 17 u. na degustatie van bieren met biohop. Deelnemers ontvangen (per gezelschap) een toeristisch infopakket.

Deelnemen kost: 70 euro per persoon all in (onthaal met koffie, gidsvergoedingen, bezoek hopbedrijf, degustatielunch inclusief drank, degustaties en drink)

Voor groepen (vanaf 25 personen) is een formule op maat mogelijk (eventueel andere data en tijdstippen).

 

Meer gedetailleerde info:  www.hopscheuten.be of toerisme@poperinge.be en tel. 057 34 66 76 of Bart Weamere, tel. 057 33 90 35 en Bart.Wemaere@scarlet.be

 

 

Georges Keters

 













>> Reageer (0)
23-01-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.RESTAURANTS VERWENNEN VEGETARIERS

Ostend Queen verwent veggies

 

Vegetariërs aan het feest met

Green Sensations & Earthly delights

 

Het zal de fijnproever niet ontgaan zijn, bij elk feest, banket, familiefeest of eender welk bedrijfsfeestje of reünie is er steevast iemand – of meerdere – die meteen de zaalmeester en of Chef laat weten dat men geen vlees op het bord wil. Vegetarisch eten is immers vandaag meer dan ooit in. Uit overtuiging inzake dierenrechten? Beïnvloeding door vrienden of collega’s? Uit ethische overweging of gezondheidsredenen? Of zo maar een modeverschijnsel. Hoe dan ook, de Chefs houden er best rekening mee. Zo ook Chef Tom Van Den Broeck in het restaurant OSTEND QUEEN, toprestaurant op het dak van het Oostendse Casino.

 

Vegetarisme is de voedingswijze waarbij men geen vlees, vis, en schaaldieren of voedsel waarin deze ingrediënten verwerkt zijn eet. Ook de bijproducten zijn taboe. In de plaats doet men zich te goed aan plantaardig voedsel, zeg maar fruit, diverse graansoorten, noten, peulvruchten en uiteraard groenten. Nederlanders zijn de koplopers en kiezen voor vegetarisme vooral om gezondheidsredenen (50%) en dierenrechten (15%) en omdat het mode is (10%). Daar kunnen we ook nog de semi-vegetariërs en veganisten aan toevoegen.

GREEN SENSATIONS

Chef Tom Van Den Broeck (oud-leerling Hotelschool Ter Groene Poorte Brugge) is niet alleen een meester in vis- en vleesbereidingen op hoog niveau, maar is tegelijk van alle markten thuis en weet op klasrijke wijze ook de vegetariërs gastronomisch te verwennen. Vandaar zijn creatie Green Sensations and Earthly delights, Groene Sensatie en Aardse verrukking. De Chef biedt hierbij een culinaire belevenis aan waarbij groenten de hoofdrolspelers zijn. “Samengesteld uit al het goede dat de aarde ons te bieden heeft, zeg maar verse seizoens-, land- en zeegroenten, fruit, kruiden, zaden, noten en granen. Het menu is volledig vrij van dierlijke producten”, zegt Chef Tom, geflankeerd door zaalmeester Patricia.

Een Soepje van aardpeer (met linzen, king oyster paddenstoel en rode ui) en een Blini (met cashew crème, duxelles en peterselie) zet het vegetarisch feest in. Als hoofdgerecht schuift de Chef een Taartje van aardappel (met gele biet, schorseneer en knolselder) en een Kroketje met truffel (trompette de la mort en butternut pompoen) naar voor.  “Subliem en super lekker” kraaien Helena, Maria en Annick van smaakvolle pret. Met een heerlijke bord Rode biet (met chocolade, hibiscus en limoen) sluiten de vegetarische lekkerbekken de Green Sensations liplikkend af. Inderdaad, restaurant Ostend Queen, gastronomie voor iedereen.

 

 

Georges Keters












>> Reageer (0)
10-01-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.OP STAP IN EIGEN LAND - DEEL 1 - Antwerpen

Op stap in eigen land – Deel 1

 

WERELDSTAD ANTWERPEN

 

Een streling voor het oog

 

Het is u wellicht niet onbekend, maar heel wat toeristen weten alles van de bloemen op Madeira, kennen alle kerken van Mallorca van binnen en van buiten, weten te genieten op de mooiste stranden aan de Costa Blanca of aan de azuurblauwe zeeën in Mexico, Jamaica of Aruba, maar kennen met moeite de schatten van ons eigen land, laat staan, ze te hebben bekeken en bezocht. Zo is Antwerpen, wereldstad in Vlaanderen, nog voor velen een onbekend gebied. We gaan het voor u graag verkennen. Een van onze goede voornemens in dit prille jaar.

 

 

We starten onze reeks in het prachtige Antwerpen met zijn vele troeven. Enkele voorbeelden: Antwerpen Maritiem met een havengebied van meer dan 13.000 ha is de tweede grootste haven van Europa en te bezoeken via boottochten op de Schelde en in de haven of via de haven fietsroutes. Antwerpen is ook het wereldcentrum voor diamant en reeds sedert 1446 wordt de diamant er bewerkt. Met 1900 diamantairs op een oppervlakte van één vierkante kilometer, vier diamantbeurzen en de enige beurs voor ruwe diamant is de diamant na de haven de tweede economische pijler van de stad. Antwerpen modestad wordt in de jaren tachtig door de zes van Antwerpen internationaal op de kaart gezet. De Antwerpse modeacademie, waar de Antwerp Six afstudeerden, is één van ’s werelds meest prestigieuze modescholen en brengt nog altijd jonge, getalenteerde en creatieve ontwerpers voort die tekenen voor een “Belgische” stijl.

 

ANTWERPEN KUNSTSTAD MET GROTE K

 

Antwerpen Rubensstad : onlosmakelijk verbonden met Antwerpen is Peter Paul Rubens (1577 – 1640. ) Niet alleen als geniaal barokschilder, schrijver van duizenden brieven en notities, maar ook als diplomaat waarvoor hij in Engeland en Spanje in de adelstand wordt verheven kennen we J-P Rubens. Door zijn bijdrage wordt Antwerpen in de zeventiende eeuw één van de belangrijkste culturele en economische centra van de wereld. We kennen nog altijd het adjectief Rubensiaans dat verwijst naar de volslanke dames die de meester graag penseelde. Meer info: www.rubenshuis.be

      

Antwerpen kunststad : niet alleen architectonisch, met voorbeelden van alle mogelijke bouwstijlen, maar ook juwelenontwerpers, architecten, modeontwerpers, internationaal toonaangevende beeldende kunstenaars zoals Panamarenko, Fabre en onder andere Tuymans zetten Antwerpen naast de grote kunststeden van de wereld.

Naast het prachtige Centraal Station ligt een van de oudste dierentuinen van de wereld: De Zoo. Reeds meer dan 160 jaar een smaakmaker voor jong en oud.

 

En wat gedacht van de Onze-Lieve-Vrouwekerk: grootste zevenbeukige, gotische kerk van de Nederlanden. De Noordertoren is 123m hoog. Er zijn diverse werken van de grootmeester Rubens te bezichtigen. Meer info: www.dekathedraal.be

 

Niet te missen is ook de Carolus Bart Olomeuskerk, unieke barokkerk gebouwd tussen 1615 en 1621 door de jezuïeten.

Paul Rubens werkte eraan mee als schilder, decorateur en architect. Bevindt zich op het Hendrik Conscienceplein 6, 2000 Antwerpen, www.carolusborromeus.be

 

MAS – MUSEUM AAN DE STROOM

 

Blikvanger sinds enkele jaren is het MAS, het Museum aan de Stroom. Met zijn 60 meter hoge toren en speciale architectuur is het MAS op het Eilandje het nieuw oriëntatiepunt in ’t Stad. Het MAS vertelt het verhaal van de stad, de haven en de wereld. Het MAS is een ontwerp van het Nederlandse bureau Neutelings Riedijk Architecten. Het staat op de plaats van eht vroegere Hanzehuis, een 16de eeuwse opslagplaats. Benevens negen verdiepingen die elk op hun beurt een eigen identiteit hebben, kan je op de benedenverdieping in Café STORM genieten van een lichte hap, een leuke lunch en uiteraard een heerlijk glas. Op de hoogste verdieping zorgt sterrenchef Viki Geunes in ’t Zilte, tegelijk het hoogste restaurant in Antwerpen, voor culinaire hoogstandjes. Het panorama is verbluffend. Aan je voeten ligt de stad met het Eilandje als blikvanger.

Het is duidelijk, het MAS is veel meer dan een museum. Het is een unieke belevenis die – eens op bezoek in Antwerpen – je zeker nooit links mag laten liggen. Zonder meer een unieke parel aan de Hanzestedenplaats 1, 2000 Antwerpen. Meer info: www.mas.be

 

RED STAR LINE MUSEUM

 

Liefhebbers van een stevige brok nostalgie, zeg maar wereldgeschiedenis mag een bezoek aan CRUISE AWAY niet missen. Het Red Star Line Museum brengt je de wereld rond. Het brengt tegelijk de minder bekende cruise-activiteiten tot leven met de expo Cruise Away. De vele verhalen van de reizigers en bemanning worden er – letterlijk – in geuren en kleuren uiteengedaan. Kenners weten het, in de jaren 20 en 30 pakte de Red Star Line Cruises uit met wereldreizen, vooral voor begoede Britse en Amerikaanse toeristen en businesslui. De crew op deze schepen bestond toen voor het grootste deel uit Antwerpenaars. De expo zorgt evenwel ook voor controversie en kritiek in barre tijden met hongersnood en miserie als hoofdrolspelers. De schepen waren zonder meer gouden kooien, nooit eerder geziene luxe – we schrijven 1920-1930 – die de kloof tussen arm en rijk nog meer accentueerde. Voeg daarbij de ellendige toestanden die de gelukzoekers meemaakten op weg naar het “beloofde land” dat Amerika heette. Een pakkend verhaal van een avontuur dat voor velen lang niet uitkwam zoals men het zich had voorgesteld. Kortom, het verhaal over miljoenen mensen en één droom. Meer info: www.redstarline.be

 

Bij een volgende reportage proeven we van de heerlijk gedekte tafels van A en nemen u mee naar de haven.

 

 

Met dank aan Judith Fischer – Stad Antwerpen – Business and City Marketing – Visit Antwerpen – meer info: www.visitantwerpen.be – tel. 03 232 01 03

 

 

Georges Keters










>> Reageer (0)
22-12-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ORDE 33 MEESTERKOKS VAN BELGIE

Casino – Kursaal Oostende

 

                    Succesrijke 54ste Grote Nacht
              
                Orde der 33 Meesterkoks van België

 

 

Het Casino-Kursaal van Oostende stond zopas borg voor een meesterlijke verzorging van de 54ste editie van de onvergelijkbare GROTE NACHT, een organisatie idie al meer dan een halve eeuw het kruim van de Belgische gastronomie in het vaandel draagt. De 692 deelnemers genoten met volle teugen van een verrukkelijk succulente tafel, klaargestoomd door de meesterkoks Lieven Demeestere, Tim en Frans Saint-Germain. De kaasmeesters Michel en Frederik Van Tricht, meester patissier Nico Boelens en de wijnselectie van ambassadeur William Mortelmans zetten de kroon op het culinaire werk. De Soul Brothers zorgden voor de muzikale noot terwijl de leerlingen van de Hotelschool Ter Duinen Koksijde, onder supervisie van ambassadeur Olivier Willaert, voor een vlekkeloze bediening zorgden. De laureaten en verdienstelijke gastronomen werden door voorzitter Stephane Buyens en zijn raad van beheer met klasse in de kijker gesteld.

AMBASSADEUR GWENDOLINE NYS

Gwendoline Nys, adjunct directeur van het Oostendse Kursaal, werd omwille haar gedrevenheid en inzet voor de gemeenschap,  bij de Orde de 33 Meesterkoks van België opgenomen als Ambassadeur. Voorzitter der 33 Meesterkoks Stephane Buyens onderstreepte het talent van deze immer actieve dame uit Bredene. Thierry Declerck, chef aan het fornuis van restaurant Casanova in De Haan, werd bij de Orde opgenomen als Compagnon de la Toque Blanche.

Hiermee was Gwendoline – zeg maar Gwen –  Nys niet aan haar proefstuk toe. Eerder dit jaar werd ze door de Confrérie du Rat Mort Cercle Coecilia opgenomen als Jonkvrouw omwille haar onverdroten inzet voor de medemens in moeilijkheden en haar hart voor vluchtelingen. Binnen haar dagelijkse job is Gwen Nys een organistor van de bovenste plank. Ze is al twaalf jaar actief binnen het kursaal en de jongste zes jaar als adjunct directeur. Ze staat in voor de ontvangst van de vedetten, VIP’s en voorname gasten bij elk optreden. Ze staat tegelijk al even lang borg voor de logistieke steun bij de organisatie van de Grote Nacht van de Order der 33 Meesterkoks van België. “Dit is voor onze ploeg telkens een grote uitdaging. We zorgen voor de aankleding van het geheel zodat de genodigden zich onmiddellijk thuis voelen. We maken ons ook sterk zodat ook de catering zich op de best mogelijke wijze hun werk kan doen om het banket tot een goed einde te brengen. Het is dan ook bijzonder leuk als alles uiteindelijk in de juiste plooien valt. Ik draag de titel van ambassadeur dan ook graag op aan al onze medewerkers”, geeft een gelukkig ogende Gwendoline Nys nog graag mee.

CTB THIERRY DECLERCK

Met de intronisatie van Thierry Declerck tot Compagnon de la Toque Blanche (CTB) binnen de Orde klom ook De Haan op het poduim. De gloednieuwe CTB is al ruim acht jaar met succes te vinden aan de stoof van het gerenommeerde restaurant Casanova op de Zeedijk in De Haan, al jaren een vast stek in de Bib Gourmand Gids Michelin. Eigenaar Danny Everaert is bijzonder tevreden over deze toekenning. “Het bewijst dat we met Thierry als chef goed bezig zijn. Onze zaak kan bogen op een traditie van zowat dertig jaar. Het is voor ons een bekroning voor de ganse ploeg die niets onverlet laat om de lekkerbekken het beste voor te schotelen”, stelt Danny Everaert. De nieuwe CTB Thierry Declerck, doorgewinterd in het vak, is dan ook meer dan gelukkig: “Het is een bekroning voor onze nooit aflaten, elke dag opnieuw beginnen en de schotels met liefde bereiden, is ons motto. Alleen met deze gedrevenheid komt men er.”

WESTKUST TROEF

Met Steve Gerry en Louison Deuwel wist de Westkust zich sterk in de kijker te zetten op de Grote Nacht van de Orde der 33 Meesterkoks van België, ’s lands jaarlijkse hoogmis van de gastronomie. Steve Gerry, restaurant ’t Blekkertje in Koksijde, werd opgenomen bij het hoogstaande kransje van de Compagnons de la Toque Blanche. Louison Deuwel werd erelid, bekroning voor een schitterende loopbaan als patroon aan het fornuis van restaurant L’Avenue in De Panne.

Het gaat goed met de gastronomie in de Westhoek. Na de fraaie cijfers in zowel de Gault & Millau als de Michelin gids klommen nu opnieuw twee Westhoekers op het erepodium. Dit is de raad van beheer van de Orde der 33 Meesterkoks van België niet ontgaan. Voorzitter Stephan Buyens (Hostellerie Le Fox, De Panne en goed voor 2 Michelinsterren) kijkt dan ook tevreden naar deze positieve evolutie. “Koken doe je met het hart en de liefde voor het vak. Het is een verslaving. Uiteraard danken we heel wat aan de opleiding in de Hotelschool Ter Duinen in Koksijde, waar de fijne knepen van het vak worden geleerd. Hun persoonlijk talent zorgt voor de rest”, stelt Stephan Buyens.

STEVE GERRY – EETHUIS ‘T BLEKKERTJE

Het lag al een paar jaar op eenieders lippen, Steve Gerry is uit het goede hout gesneden en plukt hier vandaag de vruchten van. Als oud-leerling van de Hotelschool Ter Duinen in Koksijde stond hij al vlug mee aan de stoof in restaurant De Furnoise in De Panne. Hij vervolmaakte zich naderhand in de Grill De Vette Os in Veurne om daarna aan de zijde te staan van Ronny Venus in restaurant De Huifkar in Koksijde, een der absolute toppers aan de Westkust. Tijd om op eigen benen te staan dachten Steve Gerry en zijn eega Griet Snauwaert, zelf oud-leerlinge van de Hotelschool Stella Matutina in Michelbeke en Ter Groene Poorte in Brugge. “Een paar jaar terug namen we eethuis ’t Blekkertje in de Zeelaan over. Van onze leermeesters hebben we veel opgestoken. We volgen graag hun advies en bereiden alles zelf. We houden het graag simpel met extra aandacht voor de smaken. Eerlijk producten zorgen voor de beste schotels. Het moet niet ingewikkeld zijn, maar smaakvol en vooral betaalbaar blijven”, stelt de gloednieuwe Toque Blanche Steve Gerry. De kaart in eethuis ’t Blekkertje laat naast enkele klassiekers dagelijks euke suggesties bewonderen. De wijnkaart laat toe op democratische wijze te genieten van een mooie fles.

ERELID LOUISON DEUWEL

Andere verdienstelijke chef die in het Oostendse casino op de hoogste trap stond is Louison Deuwel (69). De voormalige grootmeester aan het fornuis van het voormalige restaurant L’Avenue in De Panne legde de pollepel ter zijde en geniet vandaag van een meer dan verdiende rust. Eerder was hij al in de Orde opgenomen als Toque Blanche maar de raad van beheer van de Orde der 33 Meesterkoks besloot Louison – die De Panne mee op de culinaire kaart wist te zetten – uiteindelijk te danken voor zijn loopbaan. Voorzitter Stephan Buyens sloeg hem dan ook tot erelid van de Orde. “Dit doet deugd, want het betekent toch dat we goed bezig geweest zijn en mee geholpen te hebben aan de nog steeds mooie gastronomische dagen aan de Westkust. Louison Deuwel had een boon voor de Franse keuken en was regelmatig te vinden aan de stoof van driesterrenchef Gilles Goujon in restaurant L’Auberge du Vieux Puits in Fontjoncouse, piepklein dorpje hartje Corbière in de Languedoc. “We blijven De Panne in ons hart dragen en zijn tevreden met zoveel leuke collega’s te hebben mogen samenwerken”, stelt erelid Louison Deuwel, genietend van een mooi glas Champagne Gosset Brut. Dat alles op de 54ste Grote Nacht van de Orde der 33 Meesterkoks in het casino van Oostende.

 

NIEUWE MEESTERKOKS

Filip Cuvelier – Vijferhof – Wevelgem

Kristop Deprez – De Mangerie – Brugge

Eddy Van Tittelboom – Patisserie Lints – Antwerpen

 

NIEUWE COMPAGNON DE LA TOQUE BLANCHE

Benevens de regionale gelauwerden benoemde de raad van beheer en onder oog van voorzitter Stéphan Buyens deze Chefs als gloednieuwe Compagnon de la Toque Blanche:

Charles Gantois – La Gastronomie du Mayeur – Wanze

Malika Graindorge – L’Entre Roche & Eau – Flémalle

Jonathan Lambotte – La Gastronomie du Mayeur – Wanze

Manu Piazza – Hof ter Imde – Meise

Alex Rousseaux – L’O de Samme – Arquennes

Nico Tuyttens – Bistro Julia en Elias – Leuven

Tom Van Steenkiste – Belga Queen – Gent

Glenn Verhasselt – Sir Kwinten – Lennik

Pieter Verheyde – Terminus – Watou

Frank Verstraete – De Lieve – Damme

Pascal Viérin – Bakkerij Smouts – Deurne

 


Georges Keters


 



















>> Reageer (0)
05-12-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.NAAR GROOT-BRITTANNIE MET P&O FERRIES

 

2017 HET JAAR VAN GROOT-BRITTANNIE

 

Boek en reis voordeling met

P&O Ferries

 

 

Wie van plan is om volgend jaar een of meerdere malen op stap te gaan in Groot-Brittannië, is rijkelijk aan het feest. Nooit eerder was reizen naar zeg maar Engeland, Schotland of het onnavolgbaar mooie Wales, zo goedkoop. Niet alleen het pond is vandaag bijzonder voordelig, maar wanneer je er dan ook nog naartoe reist met P&O Ferries, dan zit je helemaal op rozen. Het is duidelijk, 2017 wordt het jaar van Groot-Brittannië.

 

Het is dan ook bijzonder voordeling zo vroeg mogelijk je hotel, cottage of een B&B te boeken, aansluitend je transport naar het Verenigd Koninkrijk. En wat is er idealer dan de oversteek van het Kanaal te doen met de P&O Ferries, die uitpakt met een zeer interessante vroegboekactie.

 

VROEG BOEKEN

Tot uiterlijk 16 januari 2017 kan je boeken voor je te plannen – of geplande – reis tussen 1 april en 30 december 2017.

Hoe vroeger men boekt, hoe voordeliger. De korting, die kan oplopen tot 20 %, is geldig op de verbinding Zeebrugge – Hull. Deze lijn is de logische reisroute naar een hele reeks vakantiebestemmingen met naam. Droom je bijvoorbeeld van een verblijf in het Lake District, van een rondreis door Northumbria of naar Loch Ness, van een wandelvakantie langs Hadrians Wall of van een natuur- en cultuurreis in Yorkshire dan is P&O Ferries je aangewezen transportpartner. In de vooravond rij je met de wagen aan boord van de ferry in Zeebrugge en na een nachtelijke overtocht kom je ‘s ochtends uitgerust aan in Hull. De havenstad aan de oostkust van Engeland is de ideale uitvalsbasis voor snelle verbindingen naar tal van aantrekkelijke vakantiebestemmingen in alle windrichtingen.

ONTSPANNEN REIZEN MET P&O FERRIES

Waarom nog langer twijfelen? Met de ferry heb je geen last van files en op de ferry geniet je van leuke shops, bars, restaurants, ontspanning, kinderspeelruimtes en een aardige cabine met sanitair om lekker uit te rusten. En voor de prijs kan men het niet laten. Vanaf 169 euro voor 2 personen, inclusief auto (enkele reis) waarin je zoveel bagage stopt als je maar wilt.  Ook dat is mooi meegenomen.

Boeken is eenvoudig:  online of bel 02 808 50 20.

Meer info: www.poferries.com

 

Georges Keters








>> Reageer (0)
01-12-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VAKANTIE IN EIGEN LAND

 

 

Verbroederd met de stad Nieuwpoort

 

Durbuy

 dat is puur genieten

 

Wie gek is van natuur, boswandelingen, gekoppeld aan een flinke hap rusteloos genieten en tegelijk uitkijkt naar een smaakvolle tafel, dan is een verblijf  van een paar dagjes Durbuy het ideaal recept om zich uit de dagelijkse sleur te wringen en volop te genieten van de geneugten des levens.

Durbuy, dat het predicaat “Het kleinste stadje van de wereld” met trots draagt, is inderdaad niet groter dan een speldenprik op de kaart, maar weet zich met zijn middeleeuwse entiteit al eeuwen uit te bouwen tot the place to be voor wie rust, groen, gezelligheid en gastronomie op de eerste plaats stelt voor een korte vakantie. Dat alles aan de boorden van de kabbelende Ourthe. De kleinschaligheid zorgt voor extra charme. Mits even door te stappen ben je op minder dan tien minuten doorheen het hart van het stadje. Wie wil genieten van de middeleeuwse rust heeft minstens een dag nodig. Let ook – vooral de dames – op je schoeisel, want de kasseien hebben al een leven van enkele eeuwen achter de rug en liggen niet steeds fraai, wat al menig hakje deed sneuvelen.

MIDDELEEUWS STADJE

Durbuy is in de eerste plaats bijzonder aantrekkelijk door de charmante middeleeuwse straatjes die de bezoeker uitnodigt tot slenteren en met volle teugen te genieten van een stevige brok geschiedenis, van tijd tot tijd graag onderbroken door een moment van genot op een van de vele terrasjes. Voeg daarbij de in het middeleeuws decor ingewerkte fraaie eethuisjes, riante crêperies en aantrekkelijke winkeltjes van alle slag. Daarna trek in iets hartigs, dan wacht u een paternoster aan eethuisjes en restaurantjes, de een al gezelliger dan de andere. Dat alles overgoten met gezelligheid en liefde voor de regio. Liever verpozen in het groen? Dompel u onder in de wereld van het Parc des Topiaires, naar verluidt het grootste snoeivormpark ter wereld dat toegankelijk is voor het publiek. Zowat 10.000 m² tuinperk laat de meest leuke vormen zien, van Manneken Pis al over een reeks katten, paarden, honden en de hoorn des overvloeds tot zeehonden, zittende olifant, renpaarden en om te eindigen met een in de zon badende Pamela Anderson, die om de een of andere redenen heel wat aandacht trekt…

Men kan Durbuy ook ontdekken met het kleine treintje dat elk uur in het centrum vertrek voor een ritje van zowat een half uurtje en je langs de mooie hoekjes brengt met als apotheose een halte aan de Belvédère met uniek panoramisch zicht op de oude stad.

Liefhebbers van een hapje cultuur mogen de Halles aux Blés niet links laten. Dit zeldzaam pan-de-bois, gebouwd tussen 1530 en 1540, laat het economisch belang van Durby zien op het geschiedkundig moment dat de metaalindustrie op zijn hoogtepunt was. Een unicum in zijn genre.

OM EN ROND DURBUY

De stad Durbuy telt niet minder dan 12 gemeenten en 41 gehuchten, samen goed voor ruim 170 km uitgetekende wandeltochten, mountainbike en onder andere paardrijden, naast zowat 200 hutten voor natuur- en vogelspotters. Sportievelingen kiezen voor kayak in Durbuy, Barvaux en Bomal.

Liefhebbers van dolmens en menhirs, dan ligt het kleine dorpje Wéris binnen handbereik. Hier vindt men wellicht de meest bewaarde site omtrent megalithische monumenten, naar analogie van Stonehenge.

Amateurs van de golfsport vinden hun gading in Barvaux. Een bos- en groenrijke omgeving van zowat 120 ha, goed voor 9 en 18 holes.

 Nog in Barvaux kan men van juli tot eind september zich verloren laten lopen in het 11 ha grote maïs doolhof.

Liever wat plonsen in het water? Dan wacht het zwembad je op in Bohon, goed voor totale ontspanning met jacuzzi, sauna en uiteraard gezellig cafetaria.

LOGEREN

Of u nu met zijn tweetjes, met de familie of in groep Durbuy komt bezoeken, er is voor elk wat wils. Liefst 25 hotels, 30 B&B’s en zowat 100 gites en vakantiewoningen.

Het is duidelijk, een verblijf in Durbuy is een verademing. Midden in het groen is het elke seconde genieten van een brok geschiedenis, beschermde monumenten, heerlijke tafels met de beste regionale producten wat resulteert in een gastronomisch festijn. Men komt er graag terug.

Een der absolute toppers in hartje Durbuy is Hotel & Restaurant de Charme SAINT-AMOUR. De kamers zorgen voor een vlekkeloos verblijf terwijl de keuken borg staat voor heerlijke schotels. De Chef heeft brengt telkenmale een ode aan de lokale producten met aandacht voor de seizoenen. Het is dagelijks genieten van zowel een klassiek bord als van een vernieuwde tafel waarbij de verbondenheid van de regio optimaal in ere gehouden wordt. Meer info: info@saint-amour.be, www.saint-amour en 086 21 25 92.

VERBROEDERING MET NIEUWPOORT

Voeg daarbij dat, dank zij een jumelage tussen Durbuy en Nieuwpoort – de banden tussen de twee goed in de markt liggende toeristische steden nog nauwer zijn aangehaald. Het charter werd door de toenmalige respectievelijke burgemeesters Jean-Marie Mottet en ir. Roland Crabbe in november 2005 getekend in Durbuy, begin 2006 in Nieuwpoort. Intussen vullen de beide steden met de regelmaat van een klok allerlei diverse activiteiten met mekaar in. Topper daarbij is sinds 2009 het jaarlijkse gastronomisch weekend waarbij de beide steden hun beste lokale producten in de kijker stellen. Hierbij spelen het wild enerzijds en de onvervangbare vis en garnalen anderzijds de eerste viool.

 

Meer info en details: www.durbuy.be

 

 

Georges Keters

Foto’s: Dienst Toerisme Durby & Georges Keters












>> Reageer (0)
30-11-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tophotel in DURBUY

Gastronomie, wellness en ontspanning

in hartje DURBUY

 

70 jaar passie in

Le Sanglier des Ardennes

 

 

Feest bij de familie Caerdinael in Durbuy. Met reden want men zit nog tot eind dit jaar elke zondag aan de feesttafel waar Chef Frédéric Caerdinael 70 jaar familiale passie op tafel zet. Opgestart in 1946 door Maurice Caerdinael en eega Nicole Alexandre, wist dit duo Durbuy en hotel-restaurant Le Sanglier des Ardennes op de kaart te zetten. Hun levenswerk wordt vandaag met verve verder gezet door zoon Frédéric en dame Caroline.

 

Maar Le Sanglier des Ardennes is meer dan gewoon maar een hotel. Intussen is het patrimonium uitgegroeid tot zeven entiteiten, netjes verspreid in het gezellige Durby, hartje Ardennen. Naast het vertrouwde hotel is er nog de Louise Gallery, de Brasserie Fred, het Centre Wellness, het hotel Le Vieux Durbuy, het hotel Grill Restaurant Victoria en The Guest House, stuk voor stuk pareltjes, opgebouwd met passie voor het goede leven.

LE SANGLIER DES ARDENNES

Trekpaard van het geheel is hotel-restaurant Le Sanglier des Ardennes, waar culinair verwennen het ordewoord is. In de keuken leeft Chef Frédéric Caerdinael zich uit en schuift graag de beste streekproducten naar voor. Het viersterrenhotel telt 26 kamers, een nieuw gastronomisch restaurant en dito grill, aansluitend nieuwe bar met salon en acht gloednieuwe moduleerbare zalen voor seminaries, recepties en banketten.

BRASSERIE FRED

Brasserie Fred is een leuk buitenbeentje en dompelt je in een Texaans sfeertje, een verademing aan de boorden van de Ourthe. Hier wordt – naast het nuttigen van het ontbijt – vooral genoten van de Ardeense bereidingen van Chef Frédéric Cardinael.

LE VIEUX DURBUY

Romantici zullen zich onmiddellijk thuis voelen in het 3-sterrenhotel Le Vieux Durbuy, historisch herenhuis in het hartje van de oude stad, goed voor 12 kamers, allen badend in een warme kleur en voorzien van tal van antieke meubels. Voor barfaciliteiten en het ontbijt dient men zich te verplaatsen naar Le Sanglier des Ardennes.

HOTEL VICTORIA

Wie het iets eigentijdser wil, vindt ruim zijn gading in het 3-sterrenhotel Victoria, in de oude stad. Er zijn tien kamers en een juniorsuite. De grill met houtvuur zorgt voor culinaire parels in de open keuken. Mogelijkheid om in de tuin te tafelen, terwijl het terras – dat uitgeeft op de straat – voor extra sfeer zorgt.

THE GUEST HOUSE

Nog in de oude stad beschikt de familie Caerdinael met The Guest House over een unieke locatie, goed voor twee kamers en twee suites. Tapa’s en fingerfood zijn hier aan de orde, al dan niet in de tuin.

WELLNESS

En om optimaal de batterijen op te laden en zich ten volle te ontspannen wacht het Wellness Center. Een paradijs aan thermaal genot wacht in de jacuzzi, sauna, hammam en massages is uw deel.

ARRANGEMENTEN

Hoe dan ook binnen het pakket dat de familie Caerdinael naar voor schuift is er voor elk wat wils. Op toeristisch en gastronomisch vlak zit men alvast goed. Gelegen aan de oevers van de Ourthe weet deze familie al 70 jaar de harten te veroveren van levensgenieters en liefhebbers van het goede leven.

Het complex Le Sanglier des Ardennes is dan ook een ideale locatie voor seminaries, familiefeesten, teambuilding, perfecte startplaats voor wandelingen, VTT en onder andere onmetelijke boswandelingen.

Omtrent verblijfsmogelijkheden pakt Le Sanglier des Ardennes uit met diverse arrangementen, forfaits met schoonheidsbehandelingen en onder andere diverse gastronomische formules, het jaar door.

 

LE SANGLIER DES ARDENNES

Familie Caerdinael

Rue Comte d’Ursel 14

6940 DURBUY

086 21 32 62

info@sanglier-des-ardennes.be

www.sanglier-des-ardennes.be

 

 

Georges Keters

 

 








>> Reageer (0)
28-11-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.AAN TAFEL MET EINDEJAAR

EINDEJAARSFEESTEN

AAN TAFEL 2016

 

Onderstaande restaurants sluiten het jaar 2016 op succulente wijze af en zetten u heerlijke en smaakvolle schotels voor.

Geniet er van en alvast

PRETTIGE FEESTDAGEN VOOR U EN UW FAMILIE

 en graag tot kijk in 2017

 

Georges Keters

 






>> Reageer (0)


Archief per maand
  • 08-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 07-2019
  • 05-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 05-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 07-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 02-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 04-2007
  • 01-2007

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Mijn aanraders
  • Restaurant Renty
  • Toersime Vlaanderen
  • Oostenrijk


  • Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs