GASTRONOMIE & TOERISME Rendez-vous avec le Nord Gastronomie & Toerisme verschijnt vijf maal per jaar en is een realisatie van de vzw Horizon, Astridlaan 90 b1, 8620 Nieuwpoort en vzw Reizen & Smullen, Bassevillestraat 101, 8434 Westende, met als doel de horeca, het toerisme, vrije tijd, lifestyle en interieur in al hun vormen te promoten. De redactie bestaat uitsluitend uit vrijwilligers. Al deze reportages zijn wekelijks te beluisteren op de FM 106,1 Radio Beach, elke vrijdagvoormiddag even na 10 u.
VERSPREIDING
Het magazine wordt gratis selectief verspreid naar een bestand van levensgenieters, gastronomen, reislustigen, managers, zonnekloppers en natuurliefhebbers + gratis verdeling via VVV-kantoren aan de kust, Brugge, Gent, Veurne, Diksmuide, Noord-Frankrijk en Zeeuws-Vlaanderen en in een reeks geselecteerde winkels. Wie een persoonlijk abonnement op adres wenst kan dit mits overschrijving van 20 euro per jaar, over te maken op het PCR-nummer 000-0483943-10 met vermelding "Abonnement 2009".
Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd of openbaar gemaakt (op gelijk welke manier) zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. Publicitaire teksten blijven buiten verantwoordelijkheid van de uitgever.
Magazine Gastronomie & Toerisme
Gastro, Toerisme, Lifestyle, Interieur, Auto
27-07-2017
50 Jaar Paardenvissers & Wijnen Centre Loire
Dinsdag
5 augustus 2017
Wijnen uit CENTRE LOIRE
te gast op de
50ste Verjaardag
Orde van de Paardevissers Oostduinkerke
De Orde van de Paardenvissers, erkend als werelderfgoed van de Unesco,
bestaat 50 jaar. Reden te meer voor de wijnen uit de Centre Loire om die
verjaardag te ondersteunen en deel te nemen aan de festiviteiten die
plaatsvinden op 5 augustus op de
zeedijk van Oostduinkerke.
De wijnbouwers zijn alvast verheugd want door deze samenwerking worden twee
authentieke en traditionele beroepen aan het publiek voorgesteld.
Bovendien zijn het twee uitzonderlijke producten van al even
uitzonderlijke terroirs. En net dat maakt het huwelijk perfect: garnalen, de
kaviaar van de Noordzee met zijn zilte toetsen, in combinatie met de frisheid
en rijkheid van de wijnen uit de Centre Loire op basis van sauvignon blanc.
Diverse animaties kleuren het programma met o.m. een schattenjacht op het
strand, lees : het opgraven van flessen wijn uit de Centre Loire, uiteraard
met een plastieken schop, tot demonstraties van de paardenvissers en een
wereldrecordpoging met de bereiding van de grootste Noordzeepaëlla.
Dagprogramma
11u00
17u00: Proeverij en verkoop van wijnen uit de Centre Loire
11u00:
Bereiding van paëlla op basis van Noordzeespecialiteiten :
wereldrecordpoging !
11u00:
Schattenjacht op het strand opgraven van flessen wijn uit de Centre
Loire
12u00:
Aperitief met muzikale animatie
14u00:
Demonstraties paardenvissers
15u00:
Start verkoop paëlla
17u00:
Receptie voor de leden van de Paardenvissers in de tent van de Centre
Loire
De appellations van de Centre Loire
Sancerre
Twee druivenrassen kenmerken Sancerre : sauvignon blanc en pinot noir. De
witte wijnen zijn fris, fijn en fruitig. Rosé staat voor zacht en subtiel
terwijl de rode wijnen aromatisch en rond zijn.
Pouilly Fumé & Pouilly sur
Loire
Twee druivenrassen domineren de wijngaarden : sauvignon blanc en
chasselas, die de productie van de AOP Pouilly sur Loire voor zijn rekening
neemt. De sauvignon zorgt voor frisheid en het aparte aroma
van vuursteen indien afkomstig van de uitzonderlijke silexterroirs van
Pouilly. De chasselas, die het ook voortreffelijk doet in de Savoie en Zwitserland,
voelt zich bijzonder goed in zijn schik op de verschillende bodemtypes van
Pouilly.
Menetou-Salon
De homogeniteit van de terroirs van Menetou-Salon zorgt voor uitstekende en
goed getypeerde sauvignon blanc en pinot noir wijnen.
Quincy
De wijngaarden staan aangeplant op een bodem van zand en mergel die snel
opgewarmd worden door de zon. Ook hier doet de sauvignon blanc het uitstekend.
Het zijn wijnen met veel expressie te danken aan die uitzonderlijke terroirs. Reuilly
De wijngaarden staan aangeplant op zacht glooiende hellingen die vooral bestaan
uit kalk en terrassen van zand en mergel die flink wat zon krijgen. Die
expositie, langs de oevers van de Arnon en de Cher, zorgt voor wijnen met flink
wat rijpheid en materie.
Coteaux du Giennois
Strekken zich uit langs de oevers van de Loire, tussen Gien en Cosne-sur-Loire.
Een wijngaard in volle ontwikkeling met authentieke wijnen die hun
originaliteit te danken hebben aan hun terroir.
Châteaumeillant
Ten zuiden van Bourges situeert zich deze zeer oude productieregio waar rode en
roséwijnen gemaakt worden van sterk getypeerde terroirs (blend van
hoofdzakelijk gamay met maximum 40% pinot noir, of tot 10% pinot gris voor de
rosé).
Het Zeeuwse mosseldorp Philippine opende
zopas het nieuwe mosselseizoen in combinatie met de verkozen mosselwijn
2017-2018. Een initiatief van het Culinair Mosselgezelschap bestaande uit
zeven mosselrestaurants ter plaatse. Doel is om Philippine als hèt mosseldorp van
Zeeland nieuw leven in te blazen.
Wie Philippine zegt, zegt mosselen.
Een voormalig vissersdorp met 2.200 inwoners, maar wel met zo'n 800
restaurant-stoelen, verdeeld over zeven restaurants gespecialiseerd in het
bereiden van mosselen op diverse wijzen.
Aan het woord is één van de
initiatiefnemers Erik de Bruijne:
Philippine is van oudsher (omstreeks
1820) één van de belangrijkste mosselsteden van Zeeland. Met name voor de
Belgische- en Zeeuwse markt. De afgelopen jaren is daar minder ruchtbaarheid
aan gegeven. Nu willen wij dat nieuw leven inblazen, omdat onze mosselroots op
generatie op generatie in ons bloed zit en dus ook in het samenwerkingsverband Culinair
Mosselgezelschap.
PICPOUL DE PINET MOSSELWIJN VAN HET JAAR
Tegelijk met de mossellunch in restaurant De Kaaie werd
ook de mosselwijn van het jaar verkozen. Twaalf bekende wijninkopers van
Europese witte wijnen stuurden hun ultieme mosselwijn in. De wijn die de beste
wijn-spijs combinatie met de mosselen heeft. Deze werden blind en in een willekeurige
volgorde geproefd. Het Culinair Mosselgezelschap koos uiteindelijk voor de Picpoul
de Pinet, Domaine Guillemarine, als de mosselwijn van 2017-2018.
Winnaar Aflons Kiljan van Kwast Wijnkopers: De Picpoul
de Pinet is een zinnenprikkelende wijn als mosselbegeleider in optima forma. In
het herkomst gebied van deze wijn, kom je hem tegen bij elke mosselkraam, waar
hij naar hart en lust wordt gedronken bij zilte zaligheden..
De winnende wijn zal het hele mosselseizoen door alle deelnemende
restaurants in Philippine worden geschonken. De mosselmiddag werd opgefleurd
door cabaretier Joost van Hyfte.
HET CULINAIR MOSSELGEZELSCHAP
Het samenwerkingsverband Culinair
Mosselgezelschap uit Philippine bestaat uit de volgende restaurants:
Le Touquet-Paris-Plage,
iedereen kent het bij naam, maar het is geenszins een badplaats zoals vele
anderen. Het ligt naast de monding van de Canche, rivier die toegang geeft tot
het Kanaal en palend aan het vissersdorpje Etaples en het historische
Montreuil-sur-Mer, al ligt dit stadje zowat tien km van de zee. Pas gesticht in
de jaren 1800 wist het zich snel te ontwikkelen tot wat het vandaag is: een
unieke parel aan de Côte dOpale, stek om te zien en zich te laten zien.
Het begon allemaal nadat een
Parijse notaris Jean-Baptiste Daloz halfweg de jaren 1800 een stuk duinen kocht
rond de monding van de Canche en er een kasteel bouwde. Voor groenbeplanting
ontdekte hij dat het alleen bij sparren zou blijven. De zandgrond liet zo goed
als niets toe. Vandaar dat men vandaag nog steeds luistert naar de naam Foret
de Touquet, bos dat zo goed als alleen maar uit dennenbomen bestaat. Na de bouw
van twee herenhuizen werden er nog gronden verkaveld. Jachtvriend Jean Hippolyte
Delaunay de Villemessant, journalist en stichter van dagblad Le Figaro, kwam
met het idee naar voor om Le Touquet via Parijs bekend te maken. Le Touquet-Paris-Plage
was geboren. Niet dat de Parijzenaars meteen zo happig waren om eventjes naar
de zee te komen, maar Le Touquet trok mede door de schitterende villas het
rijkste volk aan. Heel wat van dit cultureel erfgoed is vandaag nog te
bewonderen.
BRITTEN
Begin 1900 maakte de Britse
steenrijke industrieel John Whitley kennis met Le Touquet-Paris-Plage, werd er
verliefd op en bouwde het verder uit tot de place to be. Le Touquet werd meteen
zelfstandig en groeide in de jaren 20 30 uit tot een badplaats dat zijn
gelijke niet kende. Vooral de Britse en Parijse beaux-monde kwamen er zich vestigen en bouwden villas, landhuizen
en statige herenhuizen. Le Touquet scoorde zeer hoog bij de aristocratie.
Schoorvoetend kwamen nu ook de Parijzenaars afzakken zodat deze elegante
badplaats een vaste stek werd van de rijken der aarde. Naderhand liepen keizers,
koningen en vooral de Britse adel mekaar voor de voeten. Vandaag is die elitaire
grandeur weliswaar verdwenen, maar is de badplaats toch nog sterk gewild voor
de meest gegoede lui. Het uitbouwen van de golfsport, het aanleggen van een renbaan,
een lokaal vliegveld en de oprichting van twee casinos zijn de ideale
zuignappen om van Le Touquet-Paris-Plage een plaats te maken waar men wil
gezien zijn. Met de groei van de diverse watersporten blijft deze badplaats nog
sterk gegeerd.
KUNST EN KUST
Met dank aan de reeds geciteerde
notabelen groeide Le Touquet-Paris-Plage stilaan uit tot de trots van de Côte
dOpale. Het kilometerslange strand is enig en een bron van gezondheid. Geen
indrukwekkende gebouwen noch hoogbouw, maar architectuur daterend uit de tijd
tussen de twee wereldbranden. Een reeks vakhuizen, de Village Suisse en Hotel
Westminster doen denken aan de statige gebouwen die we kennen in de Britse
steden Bath en Londen. Het stadhuis (gebouwd in een mengelmoes van stijlen)
kijkt statig over de vele villas die de rijkdom van weleer nog steeds
accentueren. Laat niet na om een blik te werpen in het Musée du Touquet, al was
het maar om de werken van de impressionisten Henri Le Sidaner en Eugène Boudin,
meesters in marines.
GASTRONOMIE
Schoon volk brengt tering en
nering mee. Zo ook in Le Touquet-Paris-Plage waar men geen tekort heeft aan leuke
eethuizen. Deze zijn vooral te vinden in Rue Metz, dwarsstraat van de grote
ader Avenue du Général de Gaulle en Rue St-Jean, op een boogscheut van het
strand. Topper is alvast PERARD
(www.perard-letouquet.fr), goed voor traiteur, grill, oesterbar, viswinkel en
uitstekend restaurant. Liefhebbers van zeevruchten, een vangverse kreeft,
baars, brasem, tarbot, langoustines of gegilde gambas, zitten hier op de goede
plaats. Chef-grill Laurent maakt van je kreeft een delicatesse.
Zin in een snelle, maar
lekkere hap, dan zit je goed in brasserie LES SPORTS
(www.brasserielessports.fr).
Hier wordt je verwent door Joël Fauchois, met zijn 45 jaar dienst wellicht de
oudste maître in Le Touquet-Paris-Plage. Vlugger dan zijn schaduw en de schotels
zijn verrukkelijk. Le Welsh Rarabit
(warme kaasschotel), de Sole Meunière met
Rattes du Touquet zijn subliem. Of laat je portie Potjesvlesh vergezellen van een Crèpe
Suzette als toetje. Onweerstaanbaar.
Voor wie topproducten uit Le
Touquet-Paris-Plage wil meenemen naar huis, mag een bezoek aan AU CHAT BLEU (chocolade), ARTS
GOURMANDS (patisserie) en natuurlijk de reeds eerder geciteerde vishandel
PERARD niet ontbreken. Dat alles te vinden in de
gastronomische straat bij uitstek: rue du Metz.
LE TOUQUET VANUIT DE LUCHT
Wie deze heerlijke badplaats
uit een ander oogpunt wil bekijken, dan wacht de vuurtoren Canche op uw bezoek.
Dit in 1951 in gebruik genomen 53 meter hoge maritieme meesterwerk laat je
eens boven de schilderachtige vallei van de Canche en de heuvels van Artois
bewonderen. Je moet er evenwel 44,60 meter hoger en 274 treden voor over hebben.
Maar het loont de moeite. Tegelijk is het genieten van het panorama dat de
middeleeuwse muren van het naburige Montreuil-sur-Mer, de sparrenbossen van Le
Touquet en met enig geluk, ook de kliffen van Dover laat bewonderen. De
zeebries zorgt er op een zomerse warme dag voor een welgekomen verfrissing. Met
dank aan de gids Régis.
ETAPLES
Wil je het bruisende leven
van Le Touquet-Paris-Plage even achter je laten, dan kom je tot rust in het
gezellige vissersdorpje Etaples, gekleefd aan de oevers van de Canche. De
viskraampjes op de Quai de la Canche zorgen dagelijks voor aanvoer en verkoop
van vis. Met de PLANETE OCEAN en AUX PECHEURS dETAPLES wachten twee verschillende
visrestaurants. In de OCEAN is het genieten van een brasserie in bistro stijl.
Toprestauratie is te genieten in restaurant Aux Pêcheurs d Etaples. Gastvrouw
Emily Ogez zorgt er meteen voor dat men zich onmiddellijk thuis voelt. In de
keuken zwaait Chef Gèrard Auvray al sinds 1985 met de pollepel. Zijn keukenteam
hangt aan zijn lippen. De schotels zijn stuk voor stuk pareltjes. Laat je
gerust verleiden door de Marmite
Etaploise au Champagne en de Petite
Bouillabaisse du Pêcheur. Uiteraard niet te versmaden zijn de onvergelijkbare
Fruits de Mer, getekend Chef Gèrard
Auvray en zijn team. Om duimen en vingers af te likken. Een heerlijke Pouilly
Fumé zorgt voor de rest.
MAREIS
Om je bezoek aan Etaples af
te ronden en je houdt van zeevisserij, wordt je aangenaam verrast door een
bezoek aan het marinecentrum Maréis, Boulevard Bigot Desclers, op wandelafstand
van restaurant Aux Pêchers dEtaples. Hier leidt gids Jean-Gabriel, zeg maar
Gaby, je op meesterlijke wijze binnen in het wereldje van de visserij. Als ex-reder en
kapitein van een vissersschip kent hij de knepen van het vak. Een must voor
elke liefhebber. Het respect voor de hard werkende vissers kan na dit bezoek
alleen maar groeien.
LOGEREN
Le Touquet-Paris-Plage heeft
een brede waaier van hotels voor ieders beurs. Toppers zijn alvast Hotel
Barrière Le Western, Best Western Grand Hotel Le Touquet en onder andere
Novotel Le Touquet Thalassa. Meer info: www.letouquet.com
Hoe dan ook, een verblijf in
Le Touquet-Paris-Plage is steeds te kort. Het heeft veel meer dan een citytrip
in huis. Een weekje genieten in deze parel van de Côte dOpale is top. Deze
badplaats heeft werkelijk alles in huis voor een heerlijke vakantie, dicht bij
de Westhoek: een mooi bewaard duinengebied, een uniek dennenbos, een
onvergelijkbaar weids en elegant strand, een harmonieuze uitbouw met Franse en
Britse architectuur en onder andere sierlijke villas omringd door schitterende
tuinen. En dan is er nog de golf. Maar dat is voor een volgende keer.
Ze mag dan al niet meer 100%
in de spotlights staan, een fenomeen zal ze steeds blijven. Haar lach is
intussen onsterfelijk geworden, was in de jaren 90 hét boegbeeld van de Vlaamse
televisie en kind aan huis in het Middelkerkse Casino. Vandaag staat ze opnieuw
voor de klas en is op vele plaatsen in Vlaanderen een veel genodigde ere-gast:
Margriet Hermans.
Aan tafel met de zee als decor
in restaurant Agua del Mar Ostend Queen in Oostende is Margriet als vanouds
weer zichzelf. Grappen, grollen, lachen en vooral genieten. De succesrijke koningin
van het Vlaamse lied is niet alleen een topper op de planken, ook aan tafel
kent ze haar plaats. Ik eet graag en geniet van zowat elke schotel, maar mijn
voorkeur gaat naar alles van het varkentje. Zonder meer het summum van
gastronomie. Hmmm, laat maar komen die varkenspootjes lacht Margriet
smaakvol.
VARKENTJE IS HEILIG
Terwijl Chef Tom zich in de
keuken uitslooft en Patricia en Patrick zich ontfermen over de wijnen, schuift
Margriet haar tafelfavorieten naar voor. Mocht het mijn laatste tafelgenot
zijn dan kies ik voor twee mooie voorgerechtjes: eerst een Gebakken tong uit Nieuwpoort,
gevolgd door Koninginnehapjes met kleine stukjes tong, gehaktballetjes en wat
kalfszwezeriken. Zalig Laat daarna maar het varkentje aanrukken. Een portie
varkenswangetjes, een pootje en niet te vergeten, een staartje. Heerlijk. Bij
Chef Johan Segers in restaurant t Fornuis in Antwerpen schuif ik graag aan
voor zijn krokante varkensbereidingen, schotels die de lekkerbekken naar de
Zevende Hemel leiden Zalig .
Dit betekent evenwel niet
dat Margriet een mals stukje kalfsvlees of een gemarineerde drie maand gerijpte
t-bone steak, in boter gebakken, links laat liggen. Dat gaat er steeds goed
in. Natuur gebakken, geen roomsaus. Simpel als het kan, dat is al moeilijk
genoeg, stelt Margriet, gevolgd door een onnavolgbare lachsalvo. Eega Frank
geniet mee.
KAZEN TROEF
Een maaltijd is volgens
Margriet niet volledig zonder kazen. Hiervoor kies ik graag voor zachte
smeuïge kaasjes met Reblochon, Brie, Cammenbert, Cremeux de Bourgogne,
Maroilles, Epoisses en uiteraard de geitenkaasjes als toppers. Neen, geen
geaderde kazen. Het moet in de mond smelten, aldus Margriet die niet direct
een zoetekauw is. Ik eet zo goed als geen chocolade. Pralines? Hooguit een
tiental per jaar, op de gastvrouw plezier te doen. Maar een Dame Blanche met
wat lopende chocolade, dat gaat nog.
NOOIT SMOOTIES
Margriet is tegelijk een groot
liefhebber van groenten en zegt nooit neen tegen een wokgerecht, maar dan wel gekruid.
Bij gelegenheid laat ook een stukje Thai of Japans haar niet onverschillig. In
geen geval laat ik me verleiden om eendenlever tot mij te nemen. Niet omdat ik
het niet lekker vind, maar uit overweging omdat de beestjes op een eerder
uitzonderlijk onnatuurlijke wijze gevoed worden. Neen, dat kan niet. Daarom wil
ik het niet eten. Punt. Het lachje komt er dit keer niet. Wel nog de melding
dat ze ook niet te vinden is voor orgaanvlees, noch voor kaviaar. Dit is
buitensporig duur. Geef mij maar mijn varkentje.
Het voormalig speerpunt van
het Middelkerkse Casino wil evenwel niets weten van al dat moderne gepruts
omtrent gezonde alternatieven. Neem nu de smoothies, gepureerde fruit- of
groentedrankjes. Men stelt het voor als een perfect ontbijt. Maar is het
helemaal niet. Geniet gewoon van een paar lekkere boterhammen met huisgemaakte
jam, wat ham, een gekookt eitje of spiegelei, dat is een ontbijt. Waar gaan we
naartoe?
Met Margriet aan Tafel in OSTEND QUEEN AGUA DEL MAR
Op zowat een uurtje uit de
Westhoek en op een boogscheut van de Côte dOpale ligt, diep verscholen in het
groen, een paradijsje. Hier bouwde de familie Bernard de in 1809 opgetrokken
herenboerderij uit tot een oord van gezelligheid en een oase van rust: La Ferme
du Vert. Aansluitend, en zeker niet te versmaden, wacht een succulente tafel.
Jozef en Anny Bernard lieten
in 1982 hun oog vallen op dit napoleontisch landelijk pand, lieten alles achter
zich en effenden het pad voor hun zoon Thomas die na zijn studies in de
Hotelschool Doornik in 2002 de zaak overnam en verder uitwerkte tot het
prachtig domein dat La Ferme du Vert nu is. De vijftien fraai ingerichte
kamers, cottages en suites getuigen van grote klasse.
VLAMINGEN THUIS
Het laat geen twijfel, het
rustige stekje is intussen een Vlaams buitengoed geworden. Het zijn inderdaad
onze beste klanten, levensgenieters en lekkerbekken die houden van een fijne
tafel, stelt Thomas Bernard, geflankeerd door LadyChef Céline Havart, lid Club
Hôtelier du Boulonnais. Haar keuken is landelijk, vol smaak, zonder
tierlantijntjes en verrukkelijk. We genoten van het Degustatiemenu waarbij de
Ganzenlever, de Tarbot, de fijne Hoevekazen (van Fromagerie St. Godeleine) en
de Parfait glacé van witte chocolade de hoofdrollen speelden. Heerlijk. La
Ferme du Vert staat ook borg voor een Menu Bib Gourmand Michelin.
UNIEKE KAMERS
Een verblijf in La Ferme du
Vert is een openbaring. Vredige rust, groen en landelijk genot zijn hier de
grote troeven. De kamers zijn dermate uitgewerkt na een kruising tussen een
voormalige stevige brok landelijke geschiedenis en het hedendaags comfort. Waar
ooit de landbouwers uit de regio Boulogne zich te ruste legden in een of andere
schuur wacht vandaag het summum van rust en kalmte in karaktervolle kamers. Een
paradijs voor de rustzoeker. La Ferme du Vert staat ook open voor seminaries,
feestjes en familiebijeenkomsten. De geschiedenis van deze landelijke parel
biedt alvast heel wat perspectieven. Na het genieten van een zachte nachtrust
wacht een uitgebreid ontbijt met bakverse en frisse producten, aansluitend een
brede waaier kazen van St.-Godeleine.
Het is duidelijk, La Ferme du
Vert eminent lid van LOGIS biedt alles wat de rustzoeker verlangt. En dat
alles zonder een aanslag te plegen op uw beurs.
Ben je dringend aan
een korte break toe of wil je er een of meerdere dagjes op uit, dan ligt de
oplossing binnen handbereik. Gezelligheid, rust, topgastronomie en leven als
God in Frankrijk, je vindt het op anderhalf uur met de wagen vanuit de
Westhoek: het viersterrenhotel La Chartreuse du Val Saint Esprit in Gosnay,
hartje Artois, op een boogscheut van Arras en Béthune. Een unieke belevenis vol
aangename verrassingen.
Het imposante domein
van La Chartreuse du Val Saint Esprit dateert uit 1320 en was eeuwenlang de
pleisterplaats van de Karthuizerpaters, volgelingen van Sint Bruno die aan de
basis lag van de stichting van de Orde des Chartreux. Het domein ademt in alle
vleugels van het kasteel niets dan geschiedenis. De pracht en de praal, die het
intussen tot hotel omgevormde klooster weet te etaleren, haalden dan ook niets
dan gekroonde hoofden naar deze oase van stilte, ver weg van het gewoel in de
stad. Margaretha van Vlaanderen, Isabella van Portugal, Jan Zonder Vrees, Filip
de Goede en onder andere Karel de Stoute waren er frequent te gast.
VIER
STERREN MIDDEN GROEN
La Chartreuse du Val
Saint Esprit is met zijn vier sterren een der absolute blikvangers uit de
regio. Het telt 53 kamers, inclusief suite en drie familiekamers, allen
uitgebouwd met de laatste snufjes inzake comfort, inclusief Wifi en safe.
Bovendien is elke kamer anders aangekleed zodat je telkenmale in een andere
wereld van stilte terecht komt. De meeste kamers hebben uitzicht op het zes ha
groot park dat extra rust uitstraalt. Naast een eeuwenoud bomenpark beschikt
het domein over twee tennisvelden, een fitness en voor wie het nuttig kan
zijn een helihaven. Groen is dan ook een van de grote troeven van het huis. In
de schaduw van La Chatreuse beschikt het domein nog over een driesterrenhotel Best
Western La Métairie. Dit hotel is ideaal voor congressen, seminaries, huwelijken, allerhande
feesten en productvoorstellingen en telt 40 kamers en alle nodige comfort. De
restaurants Le Vasco en La Distellerie verwennen de lekkerbekken.
GASTRONOMISCHE
PAREL
Is La Chartreuse du
Val Saint-Esprit de ideale rustbrenger, het is tegelijk een culinaire tempel
waar Chef Dominique Quay met vast hand de keuken op hoog niveau weet te tillen.
Topgastronomie is te beleven in restaurant Le Robert II, streekgastronomie te
genieten in restaurant La Distellerie en voor wie het gemoedelijk wil, zit goed
in restaurant Le Vasco. Chef Dominque Quay kan hierbij rekenen op de getrouwe
Michael Montaigne al een kwarteeuw in het getouw geflankeerd door een
twintigtal medewerkers. Alles wordt immers in huis gemaakt, inclusief
patisserie.
MAITRE-RESTAURATEUR
Jean Constant
Maître-Restaurateur eigenaar van het domein en eega Armelle staan dagelijks
paraat om de klanten het zo leuk mogelijk te maken. Zij kunnen hierbij rekenen
op Myriam Castelain die de algemene leiding in handen heeft. Onze enige
betrachting is het onze klanten het zo aangenaam mogelijk te maken. We willen
dat het hen aan niets ontbreekt en dat het verblijf, hoe kort of lang ook, hen
bij zal blijven en dit zowel op het vlak van de ontvangst, het verblijf, de
culinaire verwenning,kortom het
complete plaatje. Onze leuze Vous servir: notre règle is hier elke dag het
motto van ons volledig team, onderstreept Jean Constant.
TOPARRANGEMENTEN
Het domein La
Chartreuse du Val Saint Esprit pakt uit met diverse arrangementen. Er is
bijvoorbeeld al het verblijf Séjour au Château: een nacht in Privilegekamer, met
exquis Menu Découverte in restaurant Le Robert II (exclusief drank) en
buffetontbijt tegen de prijs van 172,50 euro per persoon.
Het Séjour Découverte
start met een glas Champagne met amuses bij aankomst en laat u twee nachten
genieten in Privilegekamer, aansluitend een diner in brasserie La Distellerie
of Le Vasco naar keus en op dag twee het uitgelezen Menu Découverte in het
toprestaurant Le Robert II (telkens exclusief dranken). Prijs: 310 per persoon.
HOE ER GERAKEN
Vanuit de Westhoek
richting Calais op de A26 richting Parijs en uitrit 6 Béthune en vervolgens de
pijltjes Les Chartreuses volgen.
Feest bij de radiomakers van
Radio Beach uit Nieuwpoort. Omwille twintig jaar Smullen langs de Radio met
culinair en toeristisch journalist Georges Keters, zitten stichter Luc Beauprez
en zijn medewerkers opnieuw aan de feesttafel. Vorig jaar liet de feesttaart immers
35 kaarsjes tellen.
Onder impuls van radiofreaks
Luc Beauprez en Geert Goddefroy uit Nieuwpoort werd op
zaterdag 28 februari 1981 gestart met uitzendingen onder de naam Radio Horizon.
Het werd een inslaand succes. Marc Le Compte (alias Marc De Graaf), Gino Ester
en Kevin Houston (alias Koen Konings) stonden mee aan de knoppen. Na enkele
wettelijk verplichte ingrepen veranderde de naam in Radio Beach, nog steeds
onder leiding van Luc Beauprez en al 36 jaar lang wellicht de populairste
lokale radio aan de Westkust, op 106.1 FM.
20 JAAR SMULLEN
Onder de noemer Smullen
langs de Radio pakt culinair- en reisjournalist Georges Keters uit Middelkerke al 20 jaar, op vrijdagmorgen tussen 10 en
10u.30, uit met lekkerbekkend nieuws als voorgerecht en bruisend toeristische
weetjes als hoofdschotel. Technisch vernuft Geert Delanghe zorgt voor de gepaste muziek. Het accent ligt vooral op de regionale restaurants
aansluitend reisreportages uit alle hoeken van de wereld, elk jaar naderhand
samengebundeld in het magazine De Boarebreker - Gastronomie & Toerisme. In
diverse horecamagazines maakten we stukjes over restaurants en hotels,
gekoppeld aan de bezienswaardigheden in de onmiddellijk omgeving. Dit bracht
ons op het idee om dat ook op de radio te doen. Radio Beach toen nog Radio
Horizon zag daar bij monde van Luc Beauprez een leuk item in. Soms gingen we
ter plekke in de keuken, een andere keer vertelden we wat er te beleven was in
een of ander land, die we bezochten als reisjournalist. De allereerste
uitzending vond plaats op vrijdag 4 maart 1997. Het werd meteen een schot in de
roos en waarvoor de luisteraars elke vrijdag steevast het oor aan de radio
hielden. Eten en reizen zijn ingrediënten waar iedereen graag van smult (sic).
We zetten regionale chefs zowel als Michelin sterren in de kijker. Als
reisjournalist pikken we uiteraard heel wat mee. Meer nog, onze regio zit bol
van uitstekende restaurants, je moet het heus niet ver zoeken. Je hoeft
helemaal niet naar Brussel, Parijs of Nice te trekken om genieten. Onze Chefs
hier weten met de zee in hun voortuin en polders in hun achtertuin, steevast
het beste op tafel te zetten. Wie tips heeft omtrent een nieuw of leuk
restaurant of op reis een leuk hotel of bijzondere streek op de kop wist te
tikken, kan steeds bij ons terecht. Wie weet is het verhaal straks te horen op
Radio Beach, geeft Georges Keters (info: 0495 22 68 79) nog graag mee.
NOOIT STORENDE RADIO
Radio Beach draait de muziek van de jaren 60 tot vandaag
maar zonder de storende platen. Het moet allemaal lekker in de oren klinken. Zorgeloos
naar de beste muziek luisteren is dan ook het motto van Radio Beach. Geen
kwebbelende DJs of ellenlange inleidingen. De muziek wordt enkel onderbroken
voor nieuws en info uit de regio.
MIJN ZAAK OP DE RADIO
Heel wat handelaars zijn in die 36 jaar dik tevreden dat
hun zaak via Radio Beach dagelijks in het oor klinkt en zodoende op de lippen
ligt. Inderdaad, reclame inkomsten zijn het brood om een radio in de ether te
houden. De radiospotjes zijn door eenieder betaalbaar en worden professioneel
samen op maat van de klant gemaakt, stelt Luc Beauprez. Radio Beach Westkust
is dagelijks 24 uur op 24 te beluisteren op de FM 106.1 en brengt nieuws uit de
Westhoekregio en Frans-Vlaanderen.
Vrijdag 17 Zaterdag 18 en Zondag 19 maart in Oostendse
Hippodroom
CHAMPAGNEFESTIVAL INOOSTENDE
DRIE DAGEN LIFESTYLE & TOPGASTRONOMIE
Het
Champagnefestival Het jaarlijks feest van de Goede Smaak is te beleven in
de Oostendse Hippodroom. Het wordt opnieuw drie dagen genieten van Lifestyle en
Gastronomie. Dat alles van vrijdag 17 tot en met zondag 19 maart 2017 en dat op
wandelafstand van het strand en met een fantastisch zicht op zee. Goed bereikbaar
met de kusttram en met een ruime parking op amper 100 meter, nodigt dit decor
uit om er een groots event te plannen.
Voorzitter
van het organisatiecomité Bernard Vandamme is een gelukkig man. Onze
deelnemers weten waar en bij wie het goed vertoeven is. Heel wat van hen
noteren steevast het derde weekend van maart in het rood in hun agenda:
Champagnefestival in Oostende. Zon organisatie kunnen we niet alleen dragen.
We danken dan ook graag al onze medewerkers, de standhouders en uiteraard de
Champagneleveranciers die weten dat Oostende te betekenen heeft. Bovenal willen
we graag onze secretaresse en duivel-doet-al extra in de kijker stellen: met
NANCY CATTRYSSE zijn we de hemel te rijk. Zij rondt de laatste hoekjes af en
staat zowaar een gans jaar paraat om alles in goede banen te leiden, geeft
voorzitter BERNARD VANDAMME graag mee.
Hoe dan
ook, het worden opnieuw drie mooie dagen. Snelle wagens, lekker eten, boeiende
mensen, muziek, kunst en vooral veel Champagne, zoals de voorzitter het zo
mooi kan stellen.
Vrijdag 17 maart van 17 tot 22
uur
Zaterdag 18 maart van 10 tot 22
uur
Zondag 19 maart van 9 tot 18
uur
CHAMPAGNE TROEF
Deze huizen verwennen de liefhebbers drie dagen lang:
Champagne
lHuiller Fontette
11 bis Rue de lÉcole, 10360 Fontette
Champagne Mongery
Landreville
2 bis Rue du Moulin, 10110 Landreville
Champagne
Philippe Moutardier
Route de Pavant 7 02310 Charly-sur-Marne
Champagne
Camus-Sartore Villedommange 19 Rue de
lAurore , 51390 Ville-Dommange
Champagne
Louis Dehu
10 Boulevard Saint-Michel, 51480 Venteuil
Champagne
Vve Lanaud
3, place Léon Bourgeois, 51190 Avize
Champagne
Philippe Rouyer
11 Rue des Chauffours, 51480 Fleury-la-Rivière
Champagne
Henry David Heucq
3 Rue de Romery, 51480 Fleury-la-Rivière
Champagne
William Saintot
4 Rue Charles de Gaulle, 51160 Avanay-Val-Dor
Champagne
Neret Vely
333 Rue des Sources, 51210 Vauchamps
Champagne
Dauby mère & fille 22
Rue Jeanson, 51160 Ay
Champagne
Lejeune Del Hozanne
6 Allée du Mont Aigu, 51160 Avenay-Val-Dor
Champagne
Breton Fils
12, rue
Courte Pilate 51270 Congy
Champagne
Warnet-Debaets Rue de l
étang 13 51480 Montvoisin-Oeuilly
Champagne
Guilette Brest
14 Rue Gaston Poittevin, 51530 Monthelon
GUSTO CATERING
Gusto
catering is niet zomaar een catering. Nee, er zit hart, ziel en veel passie in hun
visie. De catering is gedreven door ambacht en traditie. Zo werkt men
uitsluitend met ambachtelijke producten uit onze regio en de ons omringende landen.
Ze omarmen opnieuw de klassiekers uit onze keuken, maar geven er graag een
creatieve twist aan.
CHAMPAGNEONTBIJT
Op
zondag is er om 9u een royaal Champagneontbijt
tvv vzw Ithaka. Gusto catering zal u verwennen met een schitterend
buffet aan 25 euro per persoon incl. 2 glazen champagne.
STANDHOUDERS
Arino
Jewels Heikant
42 Meerhout +32 14 309 805
KLASSEVOL, duurzaam en van de hoogste kwaliteit. Voor de vrouw met oog voor
detail en stijl
Hannes
Dhaese sculpturen en schilderijen
Rubensplein 8300 Knokke-Heist + 32 495 74 09 26
Gek, leuk en origineel. Kunst met een knipoog! En heel betaalbaar. Geeft kleur
aan je interieur.
Les
Saveurs d Antan, gekend
van kazen, tapenades en olijven. Elke zoetekauw vindt er zijn of haar gading
Hansaeme Foie Gras
Ambachtelijk bedrijf sinds 1990 die dezelfde traditionele kweek- en
productiemethode hanteert als in de Périgord
Artisanale chocolade uit Veurne
Een jong en dynamisch bedrijf met lekkere aperitiefkoekjes voor bij de
champagne. Verse truffels en verse boterwafeltjes
J.Hin 16
Een nieuw artisanaal en West-Vlaamse topproduct met 16 kruiden.
Een topper van formaat
Garage Nissan Geert Brackx Service, kwaliteit en voor ieders beurs
Champagne . in de oudheid omschreven als een edele wijn, vaak
geassocieerd met plezier, feesten en vuurwerk. www.lacaveauxbulles.com
Ensor
Beach
New
beachbar in Oostende Vanaf 01/04/2017 open 7/7 - gelegen tussen de Vlaanderenstraat
en de Kapucijnenstraat.
(tussen Polé Polé beach & Zandsculpturenfestival)
Miss Belgium Coast
De missen
zullen aanwezig zijn op het Champagnefestijn in Oostende
RESTAURANT AU ROY HENRY
Vanaf maart tot einde mei genieten van het Champagne
Kreeftenmenu. Reservaties aanbevolen: 059 51 87 50.
HOTELS
De organisatie stelt tegelijk enkele knappe hotels voor,
zodat uw verblijf op het Champagnefestijn optimaal kan ingevuld worden.
Hotel
IMPERIAL
Van Iseghemlaan 76 rechtover het Kursaal van Oostende Hotel ROYAL ASTRID biedt
u de mogelijkheid te genieten van een welverdiende nachtrust in een dubbel
kamer superior, inclusief ontbijt, tegen de prijs van 135.00 voor 2 nachten !
Het wachtwoord voor de reservatie is : CHAMPAGNEFESTIJN.
Er kan rechtstreeks gereserveerd worden via de balie van het hotel.
Hotel
PACIFIC,
op 50 meter van zee en strand, biedt een CHAMPAGNEFESTIJN formule aan.
Overnachten en gratis naar het Hip Champagnefestijn. Vraag naar
deze formule als u boekt voor het weekend van 18 tem 20 maart. Hotel OSTEND,
vlakbij het centrum, het staketsel en het strand, schenkt u, bij reservering
tijdens het weekend 18 tem 20 maart, gratis ingangskaarten om het Hip
Champagnefestijn te bezoeken.
Solist, jazzcombo, big band, als het om kwaliteitsmuziek
gaat komt men bij Jo Arend terecht. Zo ook voor zijn succesvolle tribute
concerten. Het is ooit begonnen met een Tribute to Fats Domino en de
formule sloeg direct aan.
Zo volgden nog Tributes to Louis Prima, Frank Sinatra,
Ray Charles, Louis Amstrong, Gilbert Bécaud. Straks komen Aznavour, Joe
Dassin, Marc Aryan en zelfs Elvis aan de beurt.
Het gaat in geen geval om imitaties verduidelijkt Jo,
maar in onze eigen stijl, soms met wat frivole of amusante toetsen, maar
met eerbied voor de originele muziek brengt onze combo een der beroemde
zangers voor de geest, en telkens weer voor een enthousiast en dankbaar
publiek.
De arrangementen zijn getekend door Slingeneyer Ghislain.
Het champagnefestijn is een
organisatie van de vzw Champagnefestival
Hotel Andromeda is sinds
2014 in handen van de investeringsgroep Depoorter, Vercaemst & Steenoven en
wordt uitgebaat onder de vlag van C-Hotels.
Het hotel heeft op korte
tijd een grondige renovatie ondergaan waarbij de vergaderzalen, ontbijtruimte, receptie,
bar en kamers werden aangepakt. Het harde werk en de investeringen werpen nu
duidelijk hun vruchten af door als beste hotel van Oostende en de Belgische
Kust te zijn uitgeroepen door Hotel Special, gereputeerd voor zijn
hotelbeoordelingen, wereldwij.
Raf en Michel, eminente uitbaters van De Markt, verlieten
eind vorig jaar hun stek op het Marktplein, verbouwden het voormalig restaurant
t Palingkot in de Havenstraat om tot De Haven en namen er zopas hun intrek.
Een juweel.
De inkom alleen al is een droom: de Nieuwpoortse haven
bij zonsondergang. De zaal is een verademing, de muren belegd met hout op
unieke wijze. Warm, eigentijds, strak, gezellig en goed voor ruim veertig
zitjes, aansluitend een heerlijk salon, goed voor een familiefeesten,
vergaderingen of zo maar een feest in gezellige en intieme kring. En er is nog
meer. Raf en Michel bouwden tegelijk naast de zaal een terrasje uit waar bij
mooi weer kan genoten worden van de troeven van het huis.Boven de bar schittert met een uniek stuk geschiedenis
van het huis, glas in lood verwerkte publiciteit voor een intussen stuk bierhistorie
toen café De Vismijn van Betty Verhaeghe nog een van de Nieuwpoortse toppers
was.
OPEN KEUKEN
In de open keuken voelt Michel zich al meteen als een vis
in het water. Net als in De Markt staan verse visgerechten, zeevruchten en
mosselen naast het beste vlees op het menu. De lekkerbekken van het voormalig
Palingkot worden niet vergeten en kunnen meteen kennis maken met een eigen palingcreatie
van Michel. Het zou zonde zijn om de specialiteit van onze voorgangers Martine
en Marcel links te laten, stelt de Chef die uiteraard met veel genoegen zijn
Gepocheerde zalm met béarnaisesaus gerecht dat tweesterrenchef Luc Bellings
ooit als beste schotel naar voor schoof verder uit de oven te toveren. In de
zaal zorgt Raf ervoor dat het centraal opgestelde haardvuur de gezelligheid nog
meer aanscherpt. Het laat zich meteen raden, met De Haven beschikt Nieuwpoort
meteen over een nieuwe culinaire parel.
OPENINGSMENU
Welkomstbubbels
met hapje
Ravioli
van kreeft met fijne groentjes
Paling
De Haven
(Eigen
creatie : gebakken paling in lookbotersaus met spekreepjes, ajuin, sjalotjes en
champignons, geflambeerd met Calvados en tot slot een scheutje room)
OF
Gepocheerde
zalm met Béarnaisesaus
(Dit
gerecht werd geproefd, vergeleken en als beste gekeurd door tweesterrenchef Luc
Bellings)
OF
Steak
grillé
(in huis bereid lookbotersausje en wintergarnituur)
Trio
van nagerechten
Prijs: 40
euro
Het
openingsmenu is te genieten tot 30 maart 2017.
Ze zijn er weer, de heerlijke witte fragiele
stengeltjes die in februari de kop opsteken en hopscheuten heten. Een negental
Poperingse hopboeren zorgt jaarlijks voor enkele heerlijke culinair hoogstaande
weken, vooral te genieten in de toprestaurants, maar niet in het minst bij de
Chefs uit de regio, tien toppers die van half februari tot eind maart 2017 elk
hun eigen creatie van het witte goud van Poperingen met klasse op het bord
laten bewonderen.
Het hoeft geen betoog, Poperinge is de hoofdstad
van de hopteelt en het goede leven. De hopboeren vertroetelen de hopplanten met
als resultaat kwaliteitshop te gebruiken voor de bierbereiding. Hopscheuten is
dan weer het witte goud en zijn de jonge ondergrondse scheuten van de hopplant.
De hopscheuten worden in het prille voorjaar met de hand geplukt, wat zich dan
ook vertaalt in een dure prijsklasse. Hopscheuten zijn de jonge uitlopers van
de hopplant. Alles begint bij het snoeien van de wortelblokken. Daarna begraaft
men ze onder zowat een halve meter aarde. Die worden buiten gekweekt maar
gezien het nog te koud is om deze op het veld te oogsten vertroetelen de telers
de hopscheuten in vloerverwarmde lokalen. Zo is het al mogelijk om in februari
hopscheuten op tafel te leggen. Voor een kilogram hopscheuten mag je rekenen op
zowat twee uur werk. Intense arbeid dus, wat de prijs van de hopscheuten zo
duur maakt.
oooooooOOOOOOOOOOOoooooooooo
PUUR GENIETEN
Wie de
hopscheuten op en top wil genieten kan nog tot eind maart 2017 terecht in
onderstaande restaurants waar de hopscheuten dagelijks worden aangeleverd. Elk
van deze Chefs is gek op hopscheuten en schotelt op zijn manier het beste uit
de Westhoek naar voor.
Om de hopscheuten extra in de kijker te stellen
pakt de Keurbroederschap De Witte Ranke uit met een exclusieve
Hopscheutenhappening en dit zaterdag 18, zondag 19, donderdag 23 en zaterdag 25
maart 2017 voor de 19de keer uit om de weg van de hopscheuten te
ontdekken.
Dit arrangement richt zich tot individuelen,
groepjes, familie en vrienden als verenigingen en bedrijven. Tijdens deze
happening breng je een bezoek achter de schermen, zowel bij de hopboer als bij
de biohopboer en brouwerij De Plukker waar Kris Langouche en Joris Cambie je
hartelijk ontvangen.
Programma
9.45 u. Onthaal in een hopboerderij.
12.45 u. Degustatiemenu in een Poperings
gastronomisch restaurant. (Excl. aperitief en koffie).
14.45 u. Bezoek achter de schermen van biobrouwerij
De Plukker.
Einde rond 17 u. na degustatie van bieren met
biohop. Deelnemers ontvangen (per gezelschap) een toeristisch infopakket.
Deelnemen kost: 70 euro per persoon all in (onthaal
met koffie, gidsvergoedingen, bezoek hopbedrijf, degustatielunch inclusief
drank, degustaties en drink)
Voor groepen (vanaf 25 personen) is een formule op
maat mogelijk (eventueel andere data en tijdstippen).
Het zal de fijnproever niet
ontgaan zijn, bij elk feest, banket, familiefeest of eender welk
bedrijfsfeestje of reünie is er steevast iemand of meerdere die meteen de
zaalmeester en of Chef laat weten dat men geen vlees op het bord wil.
Vegetarisch eten is immers vandaag meer dan ooit in. Uit overtuiging inzake
dierenrechten? Beïnvloeding door vrienden of collegas? Uit ethische overweging
of gezondheidsredenen? Of zo maar een modeverschijnsel. Hoe dan ook, de Chefs
houden er best rekening mee. Zo ook Chef Tom Van Den Broeck in het restaurant
OSTEND QUEEN, toprestaurant op het dak van het Oostendse Casino.
Vegetarisme is de
voedingswijze waarbij men geen vlees, vis, en schaaldieren of voedsel waarin
deze ingrediënten verwerkt zijn eet. Ook de bijproducten zijn taboe. In de
plaats doet men zich te goed aan plantaardig voedsel, zeg maar fruit, diverse
graansoorten, noten, peulvruchten en uiteraard groenten. Nederlanders zijn de
koplopers en kiezen voor vegetarisme vooral om gezondheidsredenen (50%) en
dierenrechten (15%) en omdat het mode is (10%). Daar kunnen we ook nog de semi-vegetariërs
en veganisten aan toevoegen.
GREEN SENSATIONS
Chef Tom Van Den Broeck
(oud-leerling Hotelschool Ter Groene Poorte Brugge) is niet alleen een meester
in vis- en vleesbereidingen op hoog niveau, maar is tegelijk van alle markten
thuis en weet op klasrijke wijze ook de vegetariërs gastronomisch te verwennen.
Vandaar zijn creatie Green Sensations and Earthly delights,
Groene Sensatie en Aardse verrukking. De Chef biedt hierbij een culinaire
belevenis aan waarbij groenten de hoofdrolspelers zijn. Samengesteld uit al
het goede dat de aarde ons te bieden heeft, zeg maar verse seizoens-, land- en
zeegroenten, fruit, kruiden, zaden, noten en granen. Het menu is volledig vrij
van dierlijke producten, zegt Chef Tom, geflankeerd door zaalmeester Patricia.
Een Soepje van aardpeer
(met linzen, king oyster paddenstoel en rode ui) en een Blini (met cashew crème,
duxelles en peterselie) zet het vegetarisch feest in. Als hoofdgerecht schuift
de Chef een Taartje van aardappel (met gele biet, schorseneer en
knolselder) en een Kroketje met truffel (trompette de la mort en butternut
pompoen) naar voor.Subliem en super
lekker kraaien Helena, Maria en Annick van smaakvolle pret. Met een heerlijke
bord Rode
biet (met chocolade, hibiscus en limoen) sluiten de vegetarische
lekkerbekken de Green Sensations liplikkend af. Inderdaad, restaurant Ostend
Queen, gastronomie voor iedereen.
Het is u wellicht niet onbekend, maar heel wat toeristen weten alles van
de bloemen op Madeira, kennen alle kerken van Mallorca van binnen en van
buiten, weten te genieten op de mooiste stranden aan de Costa Blanca of aan de
azuurblauwe zeeën in Mexico, Jamaica of Aruba, maar kennen met moeite de
schatten van ons eigen land, laat staan, ze te hebben bekeken en bezocht. Zo is
Antwerpen, wereldstad in Vlaanderen, nog voor velen een onbekend gebied. We
gaan het voor u graag verkennen. Een van onze goede voornemens in dit prille
jaar.
We starten onze reeks in het prachtige Antwerpen met zijn vele troeven.
Enkele voorbeelden: Antwerpen Maritiem met een havengebied van meer dan 13.000
ha is de tweede grootste haven van Europa en te bezoeken via boottochten op de
Schelde en in de haven of via de haven fietsroutes. Antwerpen is ook het
wereldcentrum voor diamant en reeds sedert 1446 wordt de diamant er bewerkt.
Met 1900 diamantairs op een oppervlakte van één vierkante kilometer, vier
diamantbeurzen en de enige beurs voor ruwe diamant is de diamant na de haven de
tweede economische pijler van de stad. Antwerpen modestad wordt in de jaren
tachtig door de zes van Antwerpen internationaal op de kaart gezet. De
Antwerpse modeacademie, waar de Antwerp Six afstudeerden, is één van s werelds
meest prestigieuze modescholen en brengt nog altijd jonge, getalenteerde en
creatieve ontwerpers voort die tekenen voor een Belgische stijl.
ANTWERPEN KUNSTSTAD
MET GROTE K
Antwerpen Rubensstad : onlosmakelijk verbonden met Antwerpen is Peter
Paul Rubens (1577 1640. ) Niet alleen als geniaal barokschilder, schrijver
van duizenden brieven en notities, maar ook als diplomaat waarvoor hij in
Engeland en Spanje in de adelstand wordt verheven kennen we J-P Rubens. Door
zijn bijdrage wordt Antwerpen in de zeventiende eeuw één van de belangrijkste
culturele en economische centra van de wereld. We kennen nog altijd het
adjectief Rubensiaans dat verwijst naar de volslanke dames die de meester graag
penseelde. Meer info: www.rubenshuis.be
Antwerpen kunststad : niet alleen architectonisch, met voorbeelden van
alle mogelijke bouwstijlen, maar ook juwelenontwerpers, architecten,
modeontwerpers, internationaal toonaangevende beeldende kunstenaars zoals
Panamarenko, Fabre en onder andere Tuymans zetten Antwerpen naast de grote
kunststeden van de wereld.
Naast het prachtige Centraal Station ligt een van de oudste dierentuinen
van de wereld: De Zoo. Reeds meer dan 160 jaar een smaakmaker voor jong en oud.
En wat gedacht van de Onze-Lieve-Vrouwekerk: grootste zevenbeukige,
gotische kerk van de Nederlanden. De Noordertoren is 123m hoog. Er zijn diverse
werken van de grootmeester Rubens te bezichtigen. Meer info: www.dekathedraal.be
Niet te missen is ook de Carolus Bart Olomeuskerk, unieke barokkerk
gebouwd tussen 1615 en 1621 door de jezuïeten.
Paul Rubens werkte eraan mee als schilder, decorateur en architect.
Bevindt zich op het Hendrik Conscienceplein 6, 2000 Antwerpen,
www.carolusborromeus.be
MAS MUSEUM AAN DE
STROOM
Blikvanger sinds enkele jaren is het MAS, het Museum aan de Stroom. Met
zijn 60 meter hoge toren en speciale architectuur is het MAS op het Eilandje
het nieuw oriëntatiepunt in t Stad. Het MAS vertelt het verhaal van de stad,
de haven en de wereld. Het MAS is een ontwerp van het Nederlandse bureau
Neutelings Riedijk Architecten. Het staat op de plaats van eht vroegere
Hanzehuis, een 16de eeuwse opslagplaats. Benevens negen verdiepingen
die elk op hun beurt een eigen identiteit hebben, kan je op de
benedenverdieping in Café STORM genieten van een lichte hap, een leuke lunch en
uiteraard een heerlijk glas. Op de hoogste verdieping zorgt sterrenchef Viki
Geunes in t Zilte, tegelijk het hoogste restaurant in Antwerpen, voor
culinaire hoogstandjes. Het panorama is verbluffend. Aan je voeten ligt de stad
met het Eilandje als blikvanger.
Het is duidelijk, het MAS is veel meer dan een museum. Het is een unieke
belevenis die eens op bezoek in Antwerpen je zeker nooit links mag laten
liggen. Zonder meer een unieke parel aan de Hanzestedenplaats 1, 2000
Antwerpen. Meer info: www.mas.be
RED STAR LINE MUSEUM
Liefhebbers van een stevige brok nostalgie, zeg maar wereldgeschiedenis
mag een bezoek aan CRUISE AWAY niet missen. Het Red Star Line Museum brengt je
de wereld rond. Het brengt tegelijk de minder bekende cruise-activiteiten tot
leven met de expo Cruise Away. De vele verhalen van de reizigers en bemanning
worden er letterlijk in geuren en kleuren uiteengedaan. Kenners weten het,
in de jaren 20 en 30 pakte de Red Star Line Cruises uit met wereldreizen,
vooral voor begoede Britse en Amerikaanse toeristen en businesslui. De crew op
deze schepen bestond toen voor het grootste deel uit Antwerpenaars. De expo
zorgt evenwel ook voor controversie en kritiek in barre tijden met hongersnood
en miserie als hoofdrolspelers. De schepen waren zonder meer gouden kooien,
nooit eerder geziene luxe we schrijven 1920-1930 die de kloof tussen arm en
rijk nog meer accentueerde. Voeg daarbij de ellendige toestanden die de
gelukzoekers meemaakten op weg naar het beloofde land dat Amerika heette. Een
pakkend verhaal van een avontuur dat voor velen lang niet uitkwam zoals men het
zich had voorgesteld. Kortom, het verhaal over miljoenen mensen en één droom. Meer
info: www.redstarline.be
Bij een volgende reportage proeven we van de heerlijk gedekte tafels van
A en nemen u mee naar de haven.
Met dank aan Judith Fischer Stad Antwerpen Business and City
Marketing Visit Antwerpen meer info: www.visitantwerpen.be tel. 03 232 01 03
Het Casino-Kursaal van
Oostende stond zopas borg voor een meesterlijke verzorging van de 54ste
editie van de onvergelijkbare GROTE NACHT, een organisatie idie al meer dan een
halve eeuw het kruim van de Belgische gastronomie in het vaandel draagt. De 692
deelnemers genoten met volle teugen van een verrukkelijk succulente tafel,
klaargestoomd door de meesterkoks Lieven Demeestere, Tim en Frans
Saint-Germain. De kaasmeesters Michel en Frederik Van Tricht, meester patissier
Nico Boelens en de wijnselectie van ambassadeur William Mortelmans zetten de
kroon op het culinaire werk. De Soul Brothers zorgden voor de muzikale noot
terwijl de leerlingen van de Hotelschool Ter Duinen Koksijde, onder supervisie
van ambassadeur Olivier Willaert, voor een vlekkeloze bediening zorgden. De
laureaten en verdienstelijke gastronomen werden door voorzitter Stephane Buyens
en zijn raad van beheer met klasse in de kijker gesteld.
AMBASSADEUR GWENDOLINE NYS
Gwendoline Nys, adjunct
directeur van het Oostendse Kursaal, werd omwille haar gedrevenheid en inzet
voor de gemeenschap,bij de Orde de 33
Meesterkoks van België opgenomen als Ambassadeur. Voorzitter der 33 Meesterkoks
Stephane Buyens onderstreepte het talent van deze immer actieve dame uit
Bredene. Thierry Declerck, chef aan het fornuis van restaurant Casanova in De
Haan, werd bij de Orde opgenomen als Compagnon de la Toque Blanche.
Hiermee was Gwendoline zeg
maar Gwen Nys niet aan haar proefstuk
toe. Eerder dit jaar werd ze door de Confrérie du Rat Mort Cercle Coecilia
opgenomen als Jonkvrouw omwille haar onverdroten inzet voor de medemens in
moeilijkheden en haar hart voor vluchtelingen. Binnen haar dagelijkse job is
Gwen Nys een organistor van de bovenste plank. Ze is al twaalf jaar actief
binnen het kursaal en de jongste zes jaar als adjunct directeur. Ze staat in
voor de ontvangst van de vedetten, VIPs en voorname gasten bij elk optreden.
Ze staat tegelijk al even lang borg voor de logistieke steun bij de organisatie
van de Grote Nacht van de Order der 33 Meesterkoks van België. Dit is voor
onze ploeg telkens een grote uitdaging. We zorgen voor de aankleding van het
geheel zodat de genodigden zich onmiddellijk thuis voelen. We maken ons ook
sterk zodat ook de catering zich op de best mogelijke wijze hun werk kan doen
om het banket tot een goed einde te brengen. Het is dan ook bijzonder leuk als
alles uiteindelijk in de juiste plooien valt. Ik draag de titel van ambassadeur
dan ook graag op aan al onze medewerkers, geeft een gelukkig ogende Gwendoline
Nys nog graag mee.
CTB THIERRY DECLERCK
Met de intronisatie van
Thierry Declerck tot Compagnon de la Toque Blanche (CTB) binnen de Orde klom
ook De Haan op het poduim. De gloednieuwe CTB is al ruim acht jaar met succes
te vinden aan de stoof van het gerenommeerde restaurant Casanova op de Zeedijk
in De Haan, al jaren een vast stek in de Bib Gourmand Gids Michelin. Eigenaar
Danny Everaert is bijzonder tevreden over deze toekenning. Het bewijst dat we
met Thierry als chef goed bezig zijn. Onze zaak kan bogen op een traditie van
zowat dertig jaar. Het is voor ons een bekroning voor de ganse ploeg die niets
onverlet laat om de lekkerbekken het beste voor te schotelen, stelt Danny
Everaert. De nieuwe CTB Thierry Declerck, doorgewinterd in het vak, is dan ook
meer dan gelukkig: Het is een bekroning voor onze nooit aflaten, elke dag
opnieuw beginnen en de schotels met liefde bereiden, is ons motto. Alleen met
deze gedrevenheid komt men er.
WESTKUST TROEF
Met Steve Gerry en Louison
Deuwel wist de Westkust zich sterk in de kijker te zetten op de Grote Nacht van
de Orde der 33 Meesterkoks van België, s lands jaarlijkse hoogmis van de
gastronomie. Steve Gerry, restaurant t Blekkertje in Koksijde, werd opgenomen
bij het hoogstaande kransje van de Compagnons de la Toque Blanche. Louison
Deuwel werd erelid, bekroning voor een schitterende loopbaan als patroon aan
het fornuis van restaurant LAvenue in De Panne.
Het gaat goed met de
gastronomie in de Westhoek. Na de fraaie cijfers in zowel de Gault & Millau
als de Michelin gids klommen nu opnieuw twee Westhoekers op het erepodium. Dit
is de raad van beheer van de Orde der 33 Meesterkoks van België niet ontgaan.
Voorzitter Stephan Buyens (Hostellerie Le Fox, De Panne en goed voor 2
Michelinsterren) kijkt dan ook tevreden naar deze positieve evolutie. Koken
doe je met het hart en de liefde voor het vak. Het is een verslaving. Uiteraard
danken we heel wat aan de opleiding in de Hotelschool Ter Duinen in Koksijde,
waar de fijne knepen van het vak worden geleerd. Hun persoonlijk talent zorgt
voor de rest, stelt Stephan Buyens.
STEVE GERRY EETHUIS T BLEKKERTJE
Het lag al een paar jaar op
eenieders lippen, Steve Gerry is uit het goede hout gesneden en plukt hier vandaag
de vruchten van. Als oud-leerling van de Hotelschool Ter Duinen in Koksijde
stond hij al vlug mee aan de stoof in restaurant De Furnoise in De Panne. Hij
vervolmaakte zich naderhand in de Grill De Vette Os in Veurne om daarna aan de
zijde te staan van Ronny Venus in restaurant De Huifkar in Koksijde, een der
absolute toppers aan de Westkust. Tijd om op eigen benen te staan dachten Steve
Gerry en zijn eega Griet Snauwaert, zelf oud-leerlinge van de Hotelschool
Stella Matutina in Michelbeke en Ter Groene Poorte in Brugge. Een paar jaar
terug namen we eethuis t Blekkertje in de Zeelaan over. Van onze leermeesters
hebben we veel opgestoken. We volgen graag hun advies en bereiden alles zelf.
We houden het graag simpel met extra aandacht voor de smaken. Eerlijk producten
zorgen voor de beste schotels. Het moet niet ingewikkeld zijn, maar smaakvol en
vooral betaalbaar blijven, stelt de gloednieuwe Toque Blanche Steve Gerry. De
kaart in eethuis t Blekkertje laat naast enkele klassiekers dagelijks euke suggesties
bewonderen. De wijnkaart laat toe op democratische wijze te genieten van een
mooie fles.
ERELID LOUISON DEUWEL
Andere verdienstelijke chef
die in het Oostendse casino op de hoogste trap stond is Louison Deuwel (69). De
voormalige grootmeester aan het fornuis van het voormalige restaurant LAvenue
in De Panne legde de pollepel ter zijde en geniet vandaag van een meer dan
verdiende rust. Eerder was hij al in de Orde opgenomen als Toque Blanche maar
de raad van beheer van de Orde der 33 Meesterkoks besloot Louison die De
Panne mee op de culinaire kaart wist te zetten uiteindelijk te danken voor
zijn loopbaan. Voorzitter Stephan Buyens sloeg hem dan ook tot erelid van de
Orde. Dit doet deugd, want het betekent toch dat we goed bezig geweest zijn en
mee geholpen te hebben aan de nog steeds mooie gastronomische dagen aan de
Westkust. Louison Deuwel had een boon voor de Franse keuken en was regelmatig
te vinden aan de stoof van driesterrenchef Gilles Goujon in restaurant
LAuberge du Vieux Puits in Fontjoncouse, piepklein dorpje hartje Corbière in
de Languedoc. We blijven De Panne in ons hart dragen en zijn tevreden met
zoveel leuke collegas te hebben mogen samenwerken, stelt erelid Louison
Deuwel, genietend van een mooi glas Champagne Gosset Brut. Dat alles op de 54ste
Grote Nacht van de Orde der 33 Meesterkoks in het casino van Oostende.
NIEUWE MEESTERKOKS
Filip Cuvelier Vijferhof Wevelgem
Kristop Deprez De Mangerie Brugge
Eddy Van Tittelboom Patisserie Lints Antwerpen
NIEUWE COMPAGNON DE LA TOQUE BLANCHE
Benevens de regionale gelauwerden benoemde de raad van
beheer en onder oog van voorzitter Stéphan Buyens deze Chefs als gloednieuwe
Compagnon de la Toque Blanche:
Charles Gantois La Gastronomie du Mayeur Wanze
Wie
van plan is om volgend jaar een of meerdere malen op stap te gaan in
Groot-Brittannië, is rijkelijk aan het feest. Nooit eerder was reizen naar zeg
maar Engeland, Schotland of het onnavolgbaar mooie Wales, zo goedkoop. Niet
alleen het pond is vandaag bijzonder voordelig, maar wanneer je er dan ook nog naartoe
reist met P&O Ferries, dan zit je helemaal op rozen. Het is duidelijk, 2017
wordt het jaar van Groot-Brittannië.
Het is dan ook bijzonder
voordeling zo vroeg mogelijk je hotel, cottage of een B&B te boeken,
aansluitend je transport naar het Verenigd Koninkrijk. En wat is er idealer dan
de oversteek van het Kanaal te doen met de P&O Ferries, die uitpakt met een
zeer interessante vroegboekactie.
VROEG BOEKEN
Tot uiterlijk 16 januari
2017 kan je boeken voor je te plannen of geplande reis tussen 1 april en 30
december 2017.
Hoe vroeger men boekt, hoe
voordeliger. De korting, die kan oplopen tot 20 %, is geldig op de verbinding
Zeebrugge Hull. Deze lijn is de logische reisroute naar een hele reeks
vakantiebestemmingen met naam. Droom je bijvoorbeeld van een verblijf in het Lake
District, van een rondreis door Northumbria of naar Loch Ness, van een
wandelvakantie langs Hadrians Wall of van een natuur- en cultuurreis in Yorkshire
dan is P&O Ferries je aangewezen transportpartner. In de vooravond rij je
met de wagen aan boord van de ferry in Zeebrugge en na een nachtelijke
overtocht kom je s ochtends uitgerust aan in Hull. De havenstad aan de
oostkust van Engeland is de ideale uitvalsbasis voor snelle verbindingen naar
tal van aantrekkelijke vakantiebestemmingen in alle windrichtingen.
ONTSPANNEN REIZEN MET P&O FERRIES
Waarom nog langer twijfelen?
Met de ferry heb je geen last van files en op de ferry geniet je van leuke
shops, bars, restaurants, ontspanning, kinderspeelruimtes en een aardige cabine
met sanitair om lekker uit te rusten. En voor de prijs kan men het niet laten. Vanaf
169 euro voor 2 personen, inclusief auto (enkele reis) waarin je zoveel bagage
stopt als je maar wilt.Ook dat is mooi
meegenomen.
Wie gek is van natuur, boswandelingen, gekoppeld aan een
flinke hap rusteloos genieten en tegelijk uitkijkt naar een smaakvolle tafel,
dan is een verblijfvan een paar dagjes
Durbuy het ideaal recept om zich uit de dagelijkse sleur te wringen en volop te
genieten van de geneugten des levens.
Durbuy, dat het predicaat Het kleinste stadje van de
wereld met trots draagt, is inderdaad niet groter dan een speldenprik op de
kaart, maar weet zich met zijn middeleeuwse entiteit al eeuwen uit te bouwen tot the
place to be voor wie rust, groen, gezelligheid en gastronomie op de eerste
plaats stelt voor een korte vakantie. Dat alles aan de boorden van de
kabbelende Ourthe. De kleinschaligheid zorgt voor extra charme. Mits even door
te stappen ben je op minder dan tien minuten doorheen het hart van het stadje.
Wie wil genieten van de middeleeuwse rust heeft minstens een dag nodig. Let ook
vooral de dames op je schoeisel, want de kasseien hebben al een leven van enkele
eeuwen achter de rug en liggen niet steeds fraai, wat al menig hakje deed
sneuvelen.
MIDDELEEUWS STADJE
Durbuy is in de eerste plaats bijzonder aantrekkelijk
door de charmante middeleeuwse straatjes die de bezoeker uitnodigt tot slenteren
en met volle teugen te genieten van een stevige brok geschiedenis, van tijd tot
tijd graag onderbroken door een moment van genot op een van de vele terrasjes.
Voeg daarbij de in het middeleeuws decor ingewerkte fraaie eethuisjes, riante
crêperies en aantrekkelijke winkeltjes van alle slag. Daarna trek in iets
hartigs, dan wacht u een paternoster aan eethuisjes en restaurantjes, de een al
gezelliger dan de andere. Dat alles overgoten met gezelligheid en liefde voor
de regio. Liever verpozen in het groen? Dompel u onder in de wereld van het
Parc des Topiaires, naar verluidt het grootste snoeivormpark ter wereld dat
toegankelijk is voor het publiek. Zowat 10.000 m² tuinperk laat de meest leuke
vormen zien, van Manneken Pis al over een reeks katten, paarden, honden en de
hoorn des overvloeds tot zeehonden, zittende olifant, renpaarden en om te
eindigen met een in de zon badende Pamela Anderson, die om de een of andere
redenen heel wat aandacht trekt
Men kan Durbuy ook ontdekken met het kleine treintje dat elk
uur in het centrum vertrek voor een ritje van zowat een half uurtje en je langs
de mooie hoekjes brengt met als apotheose een halte aan de Belvédère met uniek
panoramisch zicht op de oude stad.
Liefhebbers van een hapje cultuur mogen de Halles aux
Blés niet links laten. Dit zeldzaam pan-de-bois, gebouwd tussen 1530 en 1540,
laat het economisch belang van Durby zien op het geschiedkundig moment dat de
metaalindustrie op zijn hoogtepunt was. Een unicum in zijn genre.
OM EN ROND DURBUY
De stad Durbuy telt niet minder dan 12 gemeenten en 41
gehuchten, samen goed voor ruim 170 km uitgetekende wandeltochten, mountainbike
en onder andere paardrijden, naast zowat 200 hutten voor natuur- en
vogelspotters. Sportievelingen kiezen voor kayak in Durbuy, Barvaux en Bomal.
Liefhebbers van dolmens en menhirs, dan ligt het kleine
dorpje Wéris binnen handbereik. Hier vindt men wellicht de meest bewaarde site
omtrent megalithische monumenten, naar analogie van Stonehenge.
Amateurs van de golfsport vinden hun gading in Barvaux.
Een bos- en groenrijke omgeving van zowat 120 ha, goed voor 9 en 18 holes.
Nog in Barvaux kan
men van juli tot eind september zich verloren laten lopen in het 11 ha grote
maïs doolhof.
Liever wat plonsen in het water? Dan wacht het zwembad je
op in Bohon, goed voor totale ontspanning met jacuzzi, sauna en uiteraard
gezellig cafetaria.
LOGEREN
Of u nu met zijn tweetjes, met de familie of in groep
Durbuy komt bezoeken, er is voor elk wat wils. Liefst 25 hotels, 30 B&Bs
en zowat 100 gites en vakantiewoningen.
Het is duidelijk, een verblijf in Durbuy is een
verademing. Midden in het groen is het elke seconde genieten van een brok
geschiedenis, beschermde monumenten, heerlijke tafels met de beste regionale
producten wat resulteert in een gastronomisch festijn. Men komt er graag terug.
Een der absolute toppers in hartje Durbuy is Hotel &
Restaurant de Charme SAINT-AMOUR. De kamers zorgen voor een
vlekkeloos verblijf terwijl de keuken borg staat voor heerlijke schotels. De
Chef heeft brengt telkenmale een ode aan de lokale producten met aandacht voor
de seizoenen. Het is dagelijks genieten van zowel een klassiek bord als van een
vernieuwde tafel waarbij de verbondenheid van de regio optimaal in ere gehouden wordt. Meer info: info@saint-amour.be,
www.saint-amour
en 086 21 25 92.
VERBROEDERING MET NIEUWPOORT
Voeg daarbij dat, dank zij een jumelage tussen Durbuy en
Nieuwpoort de banden tussen de twee goed in de markt liggende toeristische
steden nog nauwer zijn aangehaald. Het charter werd door de toenmalige respectievelijke
burgemeesters Jean-Marie Mottet en ir. Roland Crabbe in november 2005 getekend
in Durbuy, begin 2006 in Nieuwpoort. Intussen vullen de beide steden met de
regelmaat van een klok allerlei diverse activiteiten met mekaar in. Topper daarbij
is sinds 2009 het jaarlijkse gastronomisch weekend waarbij de beide steden hun
beste lokale producten in de kijker stellen. Hierbij spelen het wild enerzijds
en de onvervangbare vis en garnalen anderzijds de eerste viool.
Feest bij de familie Caerdinael
in Durbuy. Met reden want men zit nog tot eind dit jaar elke zondag aan de
feesttafel waar Chef Frédéric Caerdinael 70 jaar familiale passie op tafel zet.
Opgestart in 1946 door Maurice Caerdinael en eega Nicole Alexandre, wist dit
duo Durbuy en hotel-restaurant Le Sanglier des Ardennes op de kaart te zetten.
Hun levenswerk wordt vandaag met verve verder gezet door zoon Frédéric en dame
Caroline.
Maar Le Sanglier des
Ardennes is meer dan gewoon maar een hotel. Intussen is het patrimonium
uitgegroeid tot zeven entiteiten, netjes verspreid in het gezellige Durby,
hartje Ardennen. Naast het vertrouwde hotel is er nog de Louise Gallery, de
Brasserie Fred, het Centre Wellness, het hotel Le Vieux Durbuy, het hotel Grill
Restaurant Victoria en The Guest House, stuk voor stuk pareltjes, opgebouwd met
passie voor het goede leven.
LE SANGLIER DES ARDENNES
Trekpaard van het geheel is
hotel-restaurant Le Sanglier des Ardennes, waar culinair verwennen het
ordewoord is. In de keuken leeft Chef Frédéric Caerdinael zich uit en schuift
graag de beste streekproducten naar voor. Het viersterrenhotel telt 26 kamers,
een nieuw gastronomisch restaurant en dito grill, aansluitend nieuwe bar met
salon en acht gloednieuwe moduleerbare zalen voor seminaries, recepties en
banketten.
BRASSERIE FRED
Brasserie Fred is een leuk buitenbeentje
en dompelt je in een Texaans sfeertje, een verademing aan de boorden van de
Ourthe. Hier wordt naast het nuttigen van het ontbijt vooral genoten van de
Ardeense bereidingen van Chef Frédéric Cardinael.
LE VIEUX DURBUY
Romantici zullen zich
onmiddellijk thuis voelen in het 3-sterrenhotel Le Vieux Durbuy, historisch
herenhuis in het hartje van de oude stad, goed voor 12 kamers, allen badend in
een warme kleur en voorzien van tal van antieke meubels. Voor barfaciliteiten
en het ontbijt dient men zich te verplaatsen naar Le Sanglier des Ardennes.
HOTEL VICTORIA
Wie het iets eigentijdser
wil, vindt ruim zijn gading in het 3-sterrenhotel Victoria, in de oude stad. Er
zijn tien kamers en een juniorsuite. De grill met houtvuur zorgt voor culinaire
parels in de open keuken. Mogelijkheid om in de tuin te tafelen, terwijl het
terras dat uitgeeft op de straat voor extra sfeer zorgt.
THE GUEST HOUSE
Nog in de oude stad beschikt
de familie Caerdinael met The Guest House over een unieke locatie, goed voor
twee kamers en twee suites. Tapas en fingerfood zijn hier aan de orde, al dan niet
in de tuin.
WELLNESS
En om optimaal de batterijen
op te laden en zich ten volle te ontspannen wacht het Wellness Center. Een
paradijs aan thermaal genot wacht in de jacuzzi, sauna, hammam en massages is
uw deel.
ARRANGEMENTEN
Hoe dan ook binnen het pakket
dat de familie Caerdinael naar voor schuift is er voor elk wat wils. Op
toeristisch en gastronomisch vlak zit men alvast goed. Gelegen aan de oevers
van de Ourthe weet deze familie al 70 jaar de harten te veroveren van
levensgenieters en liefhebbers van het goede leven.
Het complex Le Sanglier des
Ardennes is dan ook een ideale locatie voor seminaries, familiefeesten,
teambuilding, perfecte startplaats voor wandelingen, VTT en onder andere
onmetelijke boswandelingen.
Omtrent
verblijfsmogelijkheden pakt Le Sanglier des Ardennes uit met diverse
arrangementen, forfaits met schoonheidsbehandelingen en onder andere diverse gastronomische
formules, het jaar door.