GASTRONOMIE & TOERISME Rendez-vous avec le Nord Gastronomie & Toerisme verschijnt vijf maal per jaar en is een realisatie van de vzw Horizon, Astridlaan 90 b1, 8620 Nieuwpoort en vzw Reizen & Smullen, Bassevillestraat 101, 8434 Westende, met als doel de horeca, het toerisme, vrije tijd, lifestyle en interieur in al hun vormen te promoten. De redactie bestaat uitsluitend uit vrijwilligers. Al deze reportages zijn wekelijks te beluisteren op de FM 106,1 Radio Beach, elke vrijdagvoormiddag even na 10 u.
VERSPREIDING
Het magazine wordt gratis selectief verspreid naar een bestand van levensgenieters, gastronomen, reislustigen, managers, zonnekloppers en natuurliefhebbers + gratis verdeling via VVV-kantoren aan de kust, Brugge, Gent, Veurne, Diksmuide, Noord-Frankrijk en Zeeuws-Vlaanderen en in een reeks geselecteerde winkels. Wie een persoonlijk abonnement op adres wenst kan dit mits overschrijving van 20 euro per jaar, over te maken op het PCR-nummer 000-0483943-10 met vermelding "Abonnement 2009".
Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd of openbaar gemaakt (op gelijk welke manier) zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. Publicitaire teksten blijven buiten verantwoordelijkheid van de uitgever.
Magazine Gastronomie & Toerisme
Gastro, Toerisme, Lifestyle, Interieur, Auto
30-03-2009
Wales, land van Kastelen, Kelten, Druïden en Spoken
Isle Anglesey, droom van een eiland
Wales is zonder meer een buitenbeentje binnen het Verenigd Koninkrijk. Anders dan anders, niet alleen door zijn taal, vooral door zijn gastvrijheid, onbeschrijflijk mooie natuur en zijn uitzonderlijke keuken waar de black beef, streekgebonden rundvlees, schaap en lam de scepter zwaaien en aan de kust de vis in de pan spartelt. Wie het authentieke Wales wil ontdekken trekt naar het eiland Anglesey, door de Menai-brug in Porthaethwy verbonden met het Britse vasteland.
Net over de Menai Bridge gebouwd in 1826 door Thomas Telford komt men meteen in een andere wereld terecht. Met een Blue Badge Guide als Dave Wagstaff en notoir Wales-kenner Luc Deketelaere uit De Haan is het een pretje dit wondermooi stukje zo goed als ongerept Wales te ontdekken. Het is meteen genieten van een zonovergoten wandeling langs de Belgian Promenade, wandelpad dat uit dankbaarheid door Mechelaars op de vlucht voor de Duitsers in 1914 volledig heraangelegd, pad dat door oorlog en diverse stormen zo goed als vernietigd werd. Meteen goed voor een stukje België in Wales.
BEAUMARIS
Niet te missen is een bezoek aan de historische stad Beaumaris, de voornaamste straat op Anglesey, dat met zijn ruige kust gekend is als Mona, de Moeder van Wales. Omringd met talrijke kleine dorpjes en lieflijke stranden weet het Beaumaris Castle aan de Menai Street de regio te overdonderen. Het kasteel was het grootste en tevens het laatste kasteel gebouwd door Edward I, in Wales. Achter de imposante ingang, omrand door grote ronde torens, ontdekt men hier van wat wellicht het meest moderne voorbeeld is van militaire architectuur in Groot-Brittannië. Het geheel is extra geconcentreerd en volledig symmetrisch gebouwd. Het kasteel werd in 1295 in een razend tempo opgetrokken door zowat drieduizend man. Vandaag is het vlot te bezoeken en is het genieten geblazen van deze stevige brok Welsh geschiedenis.
HOLYHEAD
Anglesey is begenadigd met een kilometerslange ruige kust. Maak vooral even tijd om off road te trekken en te wandelen om en rond Penomn. Hier werd geschiedenis geschreven met een grote G en zijn tal van kunstschatten te bewonderen. Daarbij de Augustijnse Priorij van Penmon, bouwwerk uit de 13de eeuw en het immense Keltische kruis uit de 10de eeuw. Liefhebbers van Romeinse geschiedenis vinden hun gading in Lligwy en Dulas. En dan is er Holyhead, goed voor een pak mysterieuze culten en oude beschavingen. Een wandeling over de kliffen zorgt voor een uniek uitzicht op de kust met als toetje de vuurtoren van South Stack, aan de voet van de Ierse Zee en Puffin Island.
THE GOLDEN WRECK
Wie een stukje maritiem erfgoed wil meepikken kan dat met volle teugen in het lieflijke Moelfre Village, kustplaatsje aan de Dulas Bay tussen Beaumaris en Amlwch. Hier schreven heel wat vaartuigen tragische geschiedenis met het vergaan van The Royal Charter als meest merkwaardige. In een vreselijke storm op 29 oktober 1859 lieten hier 454 mensen het leven en dat met thuishaven Liverpool op enkele uren varen. Tegelijk met de vele mensenlevens gingen tonnen goud in de golven. De Dulas Bay is tegelijk een scheepskerkhof. Ruim 130 schepen verdwenen er ooit in de golven. Resten van het wrak van The Royal Charter, door de Welsh wegens het vele goud aan boord The Golden Wreck genaamd, is nog steeds te zien tussen Porth Helaeth en Porth Forllwyd. Het Royal Charter Monument en het Lifeboat Station ademen eeuwen maritieme geschiedenis uit. Dat alles onder toeziend oog van Richard Dic Evans, bronzen standbeeld van de man die tientallen levens redde uit de kolkende zee. De man werd 95 jaar.
KOPERMIJNEN
Benevens sterke verbondenheid met de zee bezit Anglesey in Amlwch met de Parys Mountain Copper Mines een prachtig stukje industrieel erfgoed. Deze gigantische kopermijn is intussen al ettelijke jaren gesloten en kan vandaag al dan niet geleid vrij bezocht worden. Tal van films, waarbij onder andere Dr Who en Mortal Kombat 2, zijn op deze locatie opgenomen. Het geheel is kleurrijk en indrukwekkend. Maak gerust een namiddag vrij om ten volle te genieten van al die pracht.
CONWY CASTLE
Een must bij een bezoek aan Wales is Conway dat met zijn 13de eeuwse Conwy Castle met massieve indrukwekkende torens de brede riviermond overschouwt, met op de achtergrond Snowdonia, het grootse nationaal park van Wales, met zijn 1.085 meter hoge Snowdon de hoogste berg kent. Een ideale pleisterplaats om van daaruit de Victoriaanse badplaats Colwyn Bay, Llanduno, Llanrwst of ander andere Betws-y-Coed en Bangor te bezoeken.
Conwy Castle is in 1287 gebouwd door de legendarische architect James of St George, in opdracht van de Britse koning Edward I. De acht immense torens geven een panoramisch zicht op de ganse regio, inclusief een flink deel van het nationaal park Snowdonia. Na een passage van tal van notabelen met daarbij onder andere aartsbisschop John Williams en koning Charles I namen de lokale autoriteiten het kasteel eind de 19de eeuw in handen en gaven het zijn grandeur terug. In 1987 werd het op de lijst geplaatst van het Unesco Werelderfgoed. Conwy Castle is dagelijks te bezoeken, eventueel een kippenvel bezorgende Ghost Tour, spokenrondleidingen.
KLEINSTE HUISJE VAN GROOT-BRITTANNIE
Naast het imposante Conwy Castle is hoe ironisch ook dé andere bezienswaardigheid in Conwy, het kleinste huisje van Groot-Brittannië. Het vissershuisje uit de Victoriaanse tijd meet slechts 1,82 meter breed, 3,09 meter hoog en 3,04 meter diep. Het werd bewoond tot in mei 1900 en werd toen opgenomen in het Guinness Book of Records. Het huis is eeuwen oud en is het enigste huisje dat gespaard is bij de sloop van een ganse rij vissershuisjes. Het is vandaag eigendom van Elisabeth Williams en is dagelijks te bezoeken. Het huisje omvat op het gelijkvloers een kolenbak, een schouw met kacheltje, stoel en tafel, op de eerste verdieping (sic) net plaats genoeg voor een eenpersoonsbed. Robert Jones, die het van de sloop redde, was de laatste bewoner tot het in 1900 opengesteld werd als bezienswaardigheid en tot vandaag al miljoenen bezoekers (één voor één, wegens zo klein) telde.
LANGSTE DORPSNAAM TER WERELD
Een van de leukste bijzonderheden te zien in Anglesey is zonder meer het stadje Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch op het eiland Anglesey. Oorspronkelijk heette het stadje Llanfairpwllgwyngyll, maar om toeristen aan te trekken maakte men er een 59-letterwoord van wat zich vertaalt in Saint Marys Church in the Hollow of White Hazel near a rapid Whirlpool and The Church of Saint Tysilio near the Red cave of De plaats van de kerk van de heilige Maria in een bos van witte hazelaars bij een draaikolk en bij de kerk van de heilige Tysyilio niet ver van de grote grot. Het woord is nauwelijks uit te lezen, laat staan uitspreken. De Welsh noemen het kortweg Llanfair P.G. Meteen goed voor een plaats in het Guiness Book of Records als het stadje met de langste naam in Europa, goed voor ruim 3.000 inwoners. De trein stopt er nog enkele keren per week en het treinstation is een van de drukst bezochte stations in Wales. Vlotte handelaars sloegen meteen de handen in mekaar en bouwden het station aan de Holyhead Road uit met een immense parking en het shoppingcenter James Pringle Weavers dat dagelijks tientallen bussen toeristen binnen de muren krijgt. Echter niet eerder nadat men al het stationnetje heeft bezocht, zonder twijfel het meest gefotografeerde station ter wereld.
TRE-YSGAWEN HALL
Verblijven op Anglesey kan men op diverse manieren. Wie wil genieten van absolute stilte, rust, aansluitend een fijne tafel, zit alvast goed in Country House Hotel & Spa Tre-Ysgawen Hall, een in 1882 opgetrokken landhuis dat in 2002 omgevormd en gerenoveerd werd tot luxueus hotel, inclusief binnenzwembad, whirlpool en volledige Spa.
De keuken is voortreffelijk en de schotels zijn met zorg en klasse bereid. Het ontbijt is verbluffend, ideale start voor een mooie dag op Isle of Anglesey.
Het hotel is tevens stichtend lid van de North Wales Hotel Group dat benevens Tre-Ysgawen Hall ook nog The Quay Hotel & Spa in Deganwy, Trearddur Bay Hotel in Anglesey en Soughton Hall in Northop telt.
Zonder meer een uitstekend adres om de adembenemende panoramas van Anglesey onder een deken van complete rust met volle teugen te genieten. Diverse arrangementen met Spa of golf vervolledigen het plezier. Kamer en ontbijt vanaf £118.
Tre-Ysgawen Hall, Capel Cosh, Llangefni, Isle of Anglesey.
Iets verder in het noorden van het Eiland Anglesey vindt men, genesteld in de baai van Treardurr en op wandelafstand van het strand, het Trearddur Bay Hotel. Hier wachten in een onbeschrijflijk mooie omgeving, leuke kamers, uitstekend voor zowel verlof, midweek of short break. De keuken is voortreffelijk en laat de beste streekgerechten van Noord Wales proeven. Laat alvast de Rack of Lamb niet aan je voorbij gaan. Effenaf klasse en bijzonder smaakvol.
De omgeving nodigt uit tot wandelen en genieten van de fraaie natuur. Stevige schoenen zijn wel nodig wanneer men via de rotsige omgeving het strand wil bereiken. Het uitzicht verandert achter elk hoekje. Probeer deze wandeling bij zonondergang. Je gelooft je ogen nauwelijks.
Een verblijf in dit hotel lid van de North Wales Hotel Group doet al je zorgen vergeten. Stress moet hier nog uitgevonden worden.
Trearddur Bay Hotel, Trearddur Bay, Isle of Anglesey
Helemaal tot rust komen, dat is logeren in Country House Cleifiog Uchaf aan de Spencer Road in Valley, pas enkele maanden geleden geopend en jongste lid van de prestigieuze hotelketen Welsh Rarebits. Hier verwennen Sara, Prydwen, Adrienne en Steph je tot in de diepste vezels. Zowel de kamers als de appartementen getuigen van grote (betaalbare!) klasse. Elk van hen is anders ingericht en stralen rust en romantiek uit, dat alles uitgewerkt met comfort van de 21ste eeuw, in een knap gerenoveerd 16de eeuws pand. Het domein is off road te bereiken via een fraaie dreef. Over de keuken kunnen kort zijn: het is effenaf verbluffend. De gerechten zijn met zorg klaargestoomd en dragen de culinaire kracht van de regio uit. Ideale stek voor lekkerbekken, tortelduifjes en liefhebbers van een ongerepte natuur. Dit alles wacht reeds aan de prijs vanaf £43.50, B&B per persoon per nacht.
Cleifiog Uchaf, Off Spencer Road, Valley, Isle of Anglesey
In tegenstelling tot wat men zou denken beschikt Wales over een schitterende keuken. In zowal alle tophotels staan topchefs aan het fornuis. Op het platteland mag elke lekkerbek niet voorbij de streekgerechten. Het is met volle teugen genieten van lam, schaap en rund (black beef) en van een resem mooie kazen. Aan de kust is het al vangverse vis en schaal- en schelpdieren wat de klok slaat. Met een kustlijn van zowat 1.200 km ben je in Wales nooit ver van de zee.
P&O FERRIES
Reizen naar Wales is een pretje. Vanuit Zeebrugge is er dagelijks om 19 uur afvaart naar Hull. De volgende morgen zet je na een nachtje rustig dobberen en stevig ontbijt om 8.30 uur voet op Britse bodem. Zowat 3,5 uur makkelijke snelweg later snuif je de Welsh lucht met volle teugen. Het genieten kan beginnen.
P&O Ferries is zonder meer de grootste ferry maatschappij en telt 50 afvaarden per dag naar Groot-Brittanië en dit op vier verschillende routes: Noord-Engeland (Zeebrugge-Hull en Rotterdam-Hull met bestemming York, Leeds, Lincoln of doorgang naar Wales, Ierland en Schotland) en Zuid-Engeland, met 46 kanaalovertochten per dag tussen Calais en Dover. De overvaart duurt amper 1.30 uur. Aan boord wacht met de Langans Brasserie een heerlijk à la carte restaurant of kan je in de Club Lounge in alle rust van je overtocht genieten.
Wie even uitkijkt, P&O Ferries pakt regelmatig uit met schitterende aanbiedingen en promoties.
Meer info: www.Poferries.be, 070 70 77 71 en in alle reisbureaus.
Ons land telt enkele zeer opmerkelijke hotelscholen. Eén daarvan is alvast een buitenbeentje: Ter Groene Poorte Brugge, school dat naast opleiding hotel ook nog borg staat voor een Bakkerijschool en een Slagerijschool. Samen goed voor ruim duizend leerlingen, waarvan zowat de helft bestemd voor de afdeling Hotelschool, aansluitend een vijftigtal leerkrachten.
In Ter Groene Poorte is de opleiding tot kok en hotelier uiteraard de meest smaakvolle. Letterlijk dan. Vakkennis, gevoel voor verantwoordelijkheid en leiding geven, zin voor kwaliteit en vormgeving vormen de basis voor het uitbouwen van een job als kok of hotelier.
Technisch Adviseur en Coördinator Patrick Bruggeman hierover: Voor de technische vakken diepen we de behandeling en bewerking van de grondstoffen uit, lessen gegeven door ervaren leerkrachten. De praktijkvakken vinden plaats in de instructierestaurants met ons restaurant Casserole als epicentrum. Na de basisopleiding kan men kiezen uit een breed gamma 7de Jaar Specialisatie Butler-Intendant, Grootkeuken-Catering, Specialisatierestauratie, Restaurantbedrijf & Drankenkennis en Restaurantpatisserie.
INTERNAAT
Ter Groene Poorte beschikt over een eigentijds internaat. Modern ingerichte kamers verwennen leerlingen uit alle hoeken van Vlaanderen. Er is plaats voor ruim 400 studenten.
Het is duidelijk, Ter Groene Poorte staat niet per toeval hoog op de ranglijst van de Belgische hotelscholen. We zijn dan ook blij met de groei en de bloei van de school. Het resultaat van hard werken door een ganse ploeg, aldus algemeen directeur Raph Van Loocke.
PRIJZENKAPER
Ter Groene Poorte is niet alleen een van s lands koplopers inzake hotelscholen, ze staat ook haar mannetje als het op wedstrijden aan komt. Technisch Adviseur en coördinator Patrick Bruggeman: Inderdaad, onze leerlingen worden door de leerkrachten aangemoedigd om mee te doen aan de wedstrijden. Dit scherpt niet alleen de geest aan, maar staat ook borg voor nieuwe creaties. Elk van de deelnemende leerlingen die geselecteerd wordt geniet onze volle steun. Hun uitslag geeft tenslotte de kwaliteit van onze school weer. Een goede uitslag betekent dan ook een onbetaalbare publiciteit voor onze school. Meer nog, voor de laureaten staat het winnen van een wedstrijd steeds mooi op het visitekaartje bij een latere solicitatie.
Zopas wist Ter Groene Poorte zich liefst vier keer in de kijker te spelen tijdens het Nationaal Kampioenschap voor Beste Junior Sommelier en de Beste Commis Junior Sommelier 2009.
Van de zes finaleplaatsen gingen vier prijzen naar Brugge. Jan Rots (7de jaar restaurantbedrijf-drankenkennis) won de wedstrijd Junior Sommelier en kwam met de gouden medaille naar huis. Ann Van Halewyck uit dezelfde klas, werd tweede en won zilver.
Lieselot Jonckheere (6Tha) won de wedstrijd Commis Junior Sommelier voor de 6de jaars Hotel. Sven Temmerman, eveneens uit 6Tha, haalde hier zilver. Met twee gouden plakken en evenveel zilver stak de Hotelschool Ter Groene Poorte er op deze nationale wedstrijd met kop en schouders uit. Het bewijst dat we met de deelnames een levend uithangbord zijn voor de kwaliteit van onze school. En daar zijn we met alle leerkrachten bijzonder blij om, stelt algemeen directeur Raph Van Loocke.
DIRECTIE
Ter Groene Poorte staat onder de leiding van algemeen directeur Raph Van Loocke. Hij ontfermt zich over de Bakkerijschool, Slagerijschool en de Hotelschool, deze laatste zonder meer het paradepaardje van de school.
De directeur kan hierbij rekenen op de onvermoeibare inzet van zijn Technische Adviseurs Patrick Bruggeman, Lieuwe Ribbens, Carlos Cools, Lieven Casteleyn en Dirk Jacques.
Voor Patrick Bruggeman komt het einde van zijn loopbaan stilaan in zicht. De immer bezige bij heeft er straks liefst 36 jaar leerkracht op zitten. Op 31 december 2009 geeft hij de fakkel definitief over aan Lieuwe Ribbens. Het is mooi geweest. Ik heb het geluk gehad me ten volle kunnen uitleven en ben blij dat de school in de jongste decennia zich tot de top van de hotelscholen in België wist op te werken. Ter Groene Poorte ligt me nauw aan het hart en wanneer ik dan zie dat onze leerlingen en of oud-leerlingen enerzijds mooie prijzen wegkapen op nationale en internationale wedstrijden, anderzijds zich in het beroepsleven een mooie loopbaan uitbouwen, dan ben ik meer dan tevreden. Alleen kan men niets, maar geruggensteund door een flinke schare toffe collegas is het leuk werken, geeft Patrick Bruggeman nog graag mee.
Koninlijke Unie Oud-Leerlingen Hotelschool Oostende
Pieter Clement
Beste Junior Kok van België 2009
Pieter Clement uit Oostvleteren, Chefkok in zijn eigen restaurant PieterClement, en oud-leerling Hotelschool Ter Duinen Koksijde, kroonde zich in een finale met zes tot Beste Junior Kok van België 2009. Hij won met klasse voor Kenny Danschotter die voor de tweede maal nipt de hoofdprijs aan zich zag voorbij gaan. Kenny, Chefkok aan het fornuis van restaurant t Oosthof in Snellegem kaapte evenwel vijf ere-prijzen weg. Sofie Roels uit restaurant Gloria (Hotel Andromeda) in Oostende werd knap vierde.
In de catacomben van de Oostendse Hotelschool worstelden zes finalisten een voormiddag lang met een varkenshaasje, aansluitend opgelegd werk. De jonge koks (maximum 25 jaar en oud-leerlingen van erkende Belgische Hotelscholen) werkten zich te pletter en schoven elk op hun beurt een klasrijke schotel naar voor. De jury kreeg het niet onder de markt en de eindresultaten liggen dan ook niet ver uit mekaar. Uiteindelijk wist Pieter Clement, chef met de meeste ervaring, de hand te leggen op de hoofdprijs: Beste Junior Kok van België 2009.
Voor de 24-jarige Peter Clement de kroon op zijn voorlopig nog jonge en veelbelovende carrière. Ik kwam eerder toevallig binnen het wereldje van de horeca gerold. Ik kreeg de smaak echter te pakken door mijn vrienden Matthew en Sharon De Volder, kinderen van sterchef Rudi De Volder uit t Convent in Lo-Reninge. Ik liep naderhand school in Ter Duinen Koksijde, en volgde daarna stages bij diverse Franse sterrenchefs. Het was evenwel Sergio Herman uit het driesterrenrestaurant Oud Sluis in Sluis dat de passie pas helemaal open bloeide. Op voorstel van mijn vriendin Cléo Deneckere openden we een klein restaurant in Oostvleteren. We hebben slechts twaalf zitjes en kunnen alles runnen zonder personeel. Het loopt flink en ik specialiseer me in streekgebonden vis en schelpdieren, vertelt een gelukkig ogende Pieter. Hij werd evenwel Beste Juniorkok van België met een knappe bereiding van varkenshaajse, label Meritus, wat er op wijst dat Pieter Clement een volbloed Chef in wording is. Van deze jonge Chef hebben we zeker het laatste nog niet gezien.
KENNY DANSCHOTTER
Groot en begrijpelijk was de ontgoocheling van Kenny Danschotter, die bij zijn vijfde deelname opnieuw tweede werd. Maar dat neemt niet weg dat ik volgend jaar opnieuw zal deelnemen. Ik geef het niet op. Ik zie dat ik vooruitgang boek, ben pas 22 en kan nog enkele malen deelnemen. Ik weet intussen hoe de wedstrijd in mekaar steekt en dat helpt. In 2005 was ik zesde, in 2006 vijfde en in 2007 werd ik al eens tweede. Vorig jaar werd ik derde en nu opnieuw tweede. Maar goed, misschien volgend jaar beter, gaf een optimistische en bijzonder sportieve Kenny Danschotter mee na de prijsuitreiking.
Kenny is actief in het gezellige restaurant t Oosthof van Mario Afschrift en Blandine Strubbe aan de Oostmoerstraat 1 in Snellegem. Ik ben er graag en leer er elke dag bij. Koken is mijn passie. Ik ben een liefhebber van de klassieke keuken, aangevuld met een persoonlijke toets. Ik liep stages bij gerenommeerde chefs als Philippe Van Belle in Thermae Palace Oostende en onder andere Philippe Serruys, sterchef in Den Gouden Haerinck in Brugge. Ik ben gedreven aan het fornuis en wil elke dag wat bijleren. De nieuwe tweede plaats is een bewijs dat we goed bezig zijn. We laten ons niet ontmoedigen. Op naar 2010 zou ik stellen, besluit Kenny Danschotter, alweer vooruit kijkend naar nieuwe culinaire belevenissen.
SOFIE ROELS
Andere aangename verrassing was de vierde plaats voor Sofie Roels. De 23-jarige jonge LadyChef staat vandaag aan de zijde van topchef Philippe Dewilde in het klassenrestaurant Gloria in Andromeda Hotel en Thalassa aansluitend Brasserie De Renommee aan de Albert I Promenade in Oostende. Het is mijn eerste deelname en ik ben bijzonder blij met het resultaat. Door toedoen van F&B manager Jeffrey Lowyck die me samen met algemeen directeur Sabine Friedrich enorm steunde en stimuleerde ging ik ten volle in mijn wedstrijd op. Ik was al blij tot de finalisten te behoren. Bij de start van de wedstrijd was ik bijzonder zenuwachtig, maar eens goed op dreef, stond ik erg relax aan het fornuis. Je moet gewoon je ding doen en dan gaat het vanzelf. Ik wil volgend jaar beslist nog een poging wagen om mee te doen. Later uitkijken naar een eigen restaurant? Neen, ik ben best tevreden en gelukkig waar ik ben. Samen werken met een ploeg rond Chef Philippe Dewilde is een pretje. Ik leer enorm veel van de Chef. Tegelijk is de werksfeer in restaurant Gloria en Andromeda Hotel en Thalassa optimaal. Ik ben en werk er graag, geeft een dolblije Sofie Roels nog mee.
ERE-PRIJZEN
Naast de fel begeerde trofee van Beste Junior Kok van België werden de finalisten nog bedolven onder twaalf ere-prijzen, beloningen voor hun inzet en werkkracht tot bevordering van de eigen producten en werkwijze. Hierbij liet Kenny Danschotter zich het sterkt opmerken. De talentrijke chef van restaurant t Oosthof in Snellegem ging liefst met vijf van de twaalf ere-prijzen lopen.
Bijzondere prijs van het GO Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap voor creatieve en vernieuwende technieken: Kenny Danschotter.
Prijs Orde 33 Meesterkoks van België voor de beste presentatie op het bord: Pieter Clement.
Prijs Scholengroep 27 van het Gemeenschapsonderwijs voor het creatief werken tijdens de wedstrijd: Kenny Danschotter.
Prijs Vintage Club voor de beste integratie van wijn in het gerecht: Sofie Roels.
Prijs Ambassadeur Fernand Mestdagh voor de jongste finalist: Damien Hamelryck.
Prijs Catering Scholengroep 27 voor de beste schriftelijke inzending: Damien Hamelryck.
Prijs Schaal AMC Huis Depuydt voor het beste klassieke opgelegde gerecht: Pieter Clement.
Prijs Horeca Vlaanderen voor het best werken volgens de HACCP-normen: Pieter Clement.
Ere-Prijs Horeca Revue voor de beste integratie van de Vlaamse producten: Kenny Danschotter.
Ere-Prijs Magazine Gastronomie & Toerisme voor de beste integratie van Belgisch bier in het gerecht: Kenny Danschotter.
Prijs Thermae Palace Ruben Loncke voor de beste finalist van de Hotelschool Oostende: Kenny Danschotter.
Prijs Horeca Middenkust voor het meest realiseerbare gerecht in kwantiteit: Sofie Roels.
Het geheel stond onder leiding van voorzitter Eddy Robaey, geflankeerd door zijn bestuur. Het Kapittelbanket liep in de Baccarazaal van het Middelkerkse Casino.
Met de komst van eerst de video, later de digitale fotografie wordt het beroep van fotograaf naar de achtergrond verdrongen. Zoveel is zeker. Op eender welk feest wordt er vandaag duchtig gefilmd en fotos getrokken dat het een lieve lust is. Toch is fotos trekken nog iets anders dan fotos maken. De fotograaf blijft immers een vakman die men best in huis neemt wanneer men iets of wat op professionele basis voor het nageslacht wil bewaren.
Kiekjes zijn geen fotos. Of toch?Eén zaak is duidelijk, het beroep van fotograaf zal blijven bestaan, wat men ook naar voor schuift. Elke foto schrijft immers geschiedenis, zei ooit de betreurde Dries Van de Weghe, internationaal fotograaf en pionier inzake feestfotografie, stelling die ook Jan Bolle en Lieve Serruys beamen. Samen goed voor All Foto is dit dynamische duo alom present op feestelijkheden van allerlei aard, banketten, congressen en familiefeesten. Beide professionele fotografen hebben in de jongste decennia hun strepen dik verdient en zijn met All Foto een graag geziene gast op eender welk feest, die naam waardig.
Met een ploeg fotografen zorgen ze ervoor dat uw aanwezigheid op het feest vereeuwigd wordt op de best mogelijke manier. Samen met je vrienden, familie, een BV of zangvedette, aan tafel of bij het aperitief, het maakt niet uit, ALL FOTO legt het voor u vast. Meer nog: nog tijdens het feest of banket of congres worden de fotos tentoongesteld en vrijblijvend te koop aangeboden, tegen een prikje. Hierbij leveren we de fotos desgewenst in een speciaal mapje met logo van de firma, sponsor, organisatie of wat dan ook. Elke foto wil hiermee een boodschap brengen, een herinnering zijn aan een leuke avond, aan een gezellig samenzijn, een aandenken. Fotos worden bewaard, digitaal materiaal is ons inziens vluchtig en worden niet direct omgezet in fotos. Vandaar dan ook dat we steeds succes kennen met onze formules. Tot groot genoegen van de bezoekers en organisatoren.
CULINAIRE FEESTEN
ALL FOTO met Jan Bolle en Lieve Serruys zijn dan ook veelal present op de grootse culinaire feesten en congressen aller aard. Organisatoren van schoolfeesten, seminaries, culinaire wedstrijden en allerhande galafeesten kennen het adres. De prestaties op de mooiste culinaire feesten als de Orde Prestigieuze Truffel Orde van België, Culinaire Orde Sint-Jacobsmossel Koksijde, Les Disciples dAuguste Escoffier Benelux, Gala Oud-Leerlingen Hotelschool Oostende, Hotelschool Ter Duinen Koksijde, Orde der Bons Vivants Nieuwpoort en onder andere Gastronomische Club Prosper Montagné (zie foto Familie Hostellerie Renty Middelkerke)spreken duidelijk voor zich en zijn een visitekaartje voor dit eenmansbedrijf dat zich ter beschikking stelt al over het land. In de regio maken we de fotos kant en klaar in onze eigen vaste studio in Eernegem. Is de afstand te ver, dan verplaatsen we ons met de mobiele wagen, wat ons toelaat zeer vlug te werken en nog tijdens het feest de fotos op tafel te leggen. Dat is onze grote troef, geeft Jan Bolle, doorgewinterd in deze branche van de fotografie, graag mee.
HOTELS & RESTAURANTS
Met zijn mobiel labo is ALL FOTO evenzo goed thuis in heel wat feestzalen, restaurants en hotels: Ten Stuyver Oostende, Salons Ten Boogaerde Kortemark, Hotel Cortina Wevelgem, Hostellerie t Gravenhof Torhout, Domaine de la Blommerai Moeskroen, Feestzalen Vijverhof Wevelgem, Hilton Antwerpen, Royal Astrid Oostende en onder andere de Salons Saint Germain zijn slechts enkele van de leuke adressen waar Jan en Lieve met hun ploeg fotografen neerstrijken en de feestnummers een onvergetelijke herinnering bezorgen.
FOTO SCHRIJFT GESCHIEDENIS
Hoe dan ook, een foto is en blijft een stukje geschiedenis, vooral genomen op een leuk moment, een voorval dat in ons geheugen blijft hangen, maar naderhand tot leven komt bij het herbekijken en hergenieten ervan.
Het is duidelijk, tegen alle digitale fotografie in (wat een wonder!) blijft een échte foto nog steeds tot de verbeelding spreken. Men kan immer niet constant met de laptop in de boodschappentas op stap om, als fiere grootouder je jongste kleinkind aan de buren en kennissen te showen. Neen, je diept meteen een foto op. De leuke babbel over de spruit kan starten en als je weet dat omas steeds vinden dat hun kleinkinderen of achterkleinkinderen op hen gelijken, dan is precies die foto het sprekend bewijs. Leve de fotograaf.
Meer info: ALL FOTO, Jan Bolle en Lieve Serruys, tel. 059-29 93 47, gsm 0475 42 68 59 en 0476 98 16 27, www.allfoto.be
Vijf Vlaamse tophotels met eigen karakter in provincie Cadiz
40 Jaar charme in Hotel Jerez
JEREZ DE LA FRONTERA Op zoek naar een vakantieverblijf waar de klant nog steeds koning is en persoonlijk begeleid wordt, dan voelt men zich meteen thuis in een van de vijf hotels van de Hoteles Andaluces Con Encanto, Andalusische Hotels met Charme, eigendom van de familie Jan De Clerck die dit jaar 40 jaar op de bres staat om de klant een gepersonaliseerde service voor te schotelen.
Meer nog, we willen daarbij de charme van het authentieke Andalusië laten proeven, wars van alle massatoerisme. Hierbij denken we aan de uitbouw van een excursiemanager die de klant persoonlijk begeleidt bij zijn trip naar de provincie Cadiz, zonder chauvinisme, wellicht de mooiste regio van Spanje. Hij wacht de klant op aan de luchthaven, brengt hem naar zijn keuzehotel van onze groep, stippelt leuke routes uit, vergezelt hen desnoods en laat hen daarbij de natuur en de bezienswaardigheden van Andalusië bewonderen. Onze vriendschapsbanden met diverse grootlandeigenaars, sherry-producenten, paarden- en stierenkwekers aangevuld met tal van authentieke festiviteiten staan borg voor een onvergetelijk verblijf in onze regio. De gastronomie in onze restaurants zet hierbij de kers op de vakantietaart. De persoonlijke benadering is heilig binnen ons bedrijf. We willen ernaartoe streven dat elke klant na afloop stelt: dit was nu onze mooiste vakantie ooit! Dan pas zijn we gelukkig en kijken uit naar een blij weerzien, geeft bezige Jan De Clerck mee, die als zijn drukke agenda het maar even toelaat graag zelf de klanten begeleidt bij hun uitstapjes in deze onvoorstelbaar mooie regio.
WEST-VLAAMSE WERKKRACHT
Het begon voor de familie Jan De Clerck uit Kortrijk allemaal in 1969, na terugkomst uit huwelijksreis in Hotel Playa de la Luz in Rota, sinds 1966 eigendom van de grote familie De Clerck. De toen 26 jaar jonge Jan zag dat er meer brood in dit hotel zat en nam er zijn intrek. Hij is er gebleven. Zijn passie voor het familiale hotelwezen liet hem nooit meer los en vandaag mag hij terugblikken op een schitterende loopbaan. Hij wordt hierin met klasse gevolgd door zijn drie kinderen. Sophie is directeur van Hotel Jerez en Villa Jerez, Ann houdt zich ledig met de decoraties van de vijf HACE-hotels en Stefaan is directeur van Hotel Playa de la Luz en Hotel Duque de Najera. Dat alles onder alziend oog van vader-voorzitter Jan. Samen goed voor de West-Vlaamse werkkracht in Andalusië.
CONSUL
Het is duidelijk, dank zij de inbreng van de familie Jan De Clerck kreeg Andalusië, de provincie Cadiz in het algemeen en Jerez de la Frontera in het bijzonder een West-Vlaams tintje mee. Meer nog, Jan De Clerck is sedert 1977 consul van België in het ere-consulaat van de provincie Cadiz. Hij is tussenpersoon voor de Belgen in de provincie of voor hen die op doorreis zijn, mochten er problemen zijn. Ook op protocolair gebied vertegenwoordigt hij België in Cadiz.
Hoe dan ook, volksmens Jan De Clerck blijft bij dit alles met beide voeten op de grond. Het gaat er in de eerste plaats om dat de mensen die Andalusië komen bezoeken, zich thuis voelen. Ons personeel is zo getraind dat iedereen hier als een VIP behandeld wordt. Mensen helpen is ons motto.
HOTEL JEREZ
Uit de fraaie parels van de HACE-groep is Hotel Jerez hét hotel bij uitstek voor een weekje verblijf in Jerez, voor zij die kiezen voor een verkenning van de regio. Het 5-sterrenhotel ligt aan de Alcalde Alvaro Domecq, de mooiste laan van Jerez en op een boogscheut van het centrum, op wandelafstand van de wereldvermaarde Real Escuela Andaluza del Arte Ecuestre, paardenschool bekend voor zijn museum en unieke shows, op amper 8 km van het racecircuit en op zeven km van de luchthaven en snelweg voor directe verbinding naar alle hoeken van Andalusië. Ideaal voor conferenties, vergaderingen, productvoorstellingen en allerhande manifestaties.
Hotel Jerez telt 126 kamers en suites met alles er op en eraan, binnen- en buitenzwembad, spa en onder andere een uitstekend A la Carte-restaurant.
Andere 5-sterrenparel van bloeiende HACE-groep is Villa Jerez en ligt op wandelafstand van het moederhotel Hotel Jerez. Uitgewerkt in de chique villawijk is dit een droom voor zij houden van absolute rust, gekoppeld aan restaurant Las Yucas, goed voor een avondje topgastronomie. Het hotel telt 16 luxueuze kamers en suites. De Jacaranda biedt plaats voor feesten, congressen, vergaderingen en productvoorstellingen tot 80 man.
Aan de boorden van de Atlantische Oceaan vinden we in Rota het Hotel Playa de la Luz, 4-sterren die regelrecht over het strand, het water en de duinen fonkelen. Geheel volgens de regels van de Andalusische architectuur telt het hotel slecht twee verdiepingen en is met zijn 228 kamers, verdeeld over twee grote exotische tuinen met patio-ruimtes, recent door toeristen over heel de wereld, verkozen binnen de 100 beste hotels van de wereld. Een ongelooflijke luxe aan zon en strand. Een hotel waar geen enkele zonneklopper aan kan weerstaan.
Gelegen aan de rand van het stadje en aan het fijnzandstrand van Rota biedt dit 4-sterrenhotel 92 charmante kamers en junior suites. Ideaal voor families en zij die houden van wat uitstapjes in de buurt. Het hotel ligt aan zee en mag beschouwd worden als een der mooiste parels uit de regio. Het zwembad is een aangename verfrissing terwijl lekkerbekken zich te goed kunnen doen aan de rijke tafels van restaurant Embarcader, keuken dat jaarlijks primus is als Beste Visrestaurant uit de regio.
Omgeven door een 12.000 m² grote exotische tuin met wuivende palmbomen ligt dit 4-sterrenhotel in het hartje van de Algeciras baai, op slechts 15 min van de rots van Gibraltar, het Los Arcornocales Nature Park en via ferry amper een uurtje van het Afrikaanse Ceuto of Tanger. Het telt 126 kamers en junior suites, met zicht op de tuin. Het hotel viert dit jaar in oktober zijn 10de verjaardag. Golfliefhebbers zitten binnen het kwartier op een van de mooiste greens ter wereld. Het hotel is gespecialiseerd in huwelijksfeest.
Elk van de hotels is inzetbaar voor zowel de particulier, de familie, de businessman of de congresganger. De HACE-hotels getuigen alle van grote klasse en het personeel plooit zich dubbel om u ter wille te zijn. Bovendien is de keuken in de vijf huizen van hoog niveau en zorgt het A la Carte restaurant telkens voor aangename culinaire verrassingen.
Hotelschool Oostende zoekt Beste Junior Kok van België 2009
Champagne Autréau parelend plezier
OOSTENDE & MIDDELKERKE Op vrijdag 20 maart lauwert de Koninklijke Unie Oud-leerlingen Hotelschool Oostende voor de 39ste maal de Beste Junior Kok van België. Dit tijdens een uitgelezen Kapittelbanket in de Baccarazaal van het Middelkerkse Casino, na receptie overgoten met Champagne Autréau uit het Franse Champillion, op een steenworp van Epernay en al tien jaar ambassadeur van de school.
Vooraleer het zover is worstelen zes finalisten aan de fornuizen van de Oostendse Hotelschool met als inzet de titel van Beste Junior Kok van België 2009, na de wedstrijd Prosper Montagné Eerste Kok van België, de meest begeerde trofee in het wereldje van de jonge chefs. Het kapittelbanket wordt verzorgd door de leerlingen van het 5de en 6de jaar Hotel in samenwerking met de cursisten van de Avondschool onder leiding van chef Wim Casteleyn. Deelnemen kost 80 euro, alles inbegrepen, over te maken op rekening 068-2372447-48 Unie Oud-leerlingen Hotelschool Oostende. Vooraf inschrijven is noodzakelijk. De plaatsen zijn beperkt. Een live orkest zorgt voor de muzikale saus.
Champagne Autréau
Sinds Dom Pérignon in de 17de eeuw in het klooster van Hautvillers zowat de geschiedenis van de Champagne schreef is al heel wat veranderd. Waar vroeger deze gouden bubbels slechts bestemd waren voor de happy few van deze aarde, dan wordt vandaag zowaar bij elk feest die naam waardig, met veel genoegen een of meerdere flessen ontkurkt. Eric en Christine Autréau uit Champillion zijn al ruim tien jaar de vaste eregast op deze jaarlijkse hoogmis van de jonge Belgische chefs. Oostende ligt ons nauw aan het hart. Het doet ons steeds plezier om deze culinair hoogstaande wedstrijd een duwtje in de rug te geven. De organisatoren met voorzitter Eddy Robaey gaan tijd noch moeite uit de weg om de jonge chefs, onze koks van morgen, de kans te geven zich in de kijker te werken. En daar doen we graag aan mee, zegt Eric Autréau.
Grote namen
Vrijdagmorgen 20 maart worstelen zes finalisten in de keukens van de Oostendse Hotelschool met een warme bereiding van varkenshaas. De laureaat stevent met een grote graad van zekerheid af op een fraaie carrière. De erelijst laat dan ook enkele gekende namen zien: Patrick Devos, Koen Steenkiste, Christophe Snauwaert, Dave Lampole, Marc De Meester, Robby Van Toledo, Yvon Degraeve en onder andere de sterchefs Felix Alen en Philippe Serruys. Naast de wedstrijd Culinaire Club Prosper Montagné is de Beste Junior Kok van België de meest gewaardeerde trofee. Zoveel is zeker. De prijs van de Oostendse Hotelschool heeft veel uitstraling, stelt Philip Serruys uit sterrestaurant Den Gouden Harynck in Brugge en lareaat in 1977. Wie gaat vrijdag 20 maart met de trofee lopen?
Uniek aanbod voor Zonnekloppers & Natuurliefhebbers
Proeven van Griekse Eilanden
met MSC Musica
MSC Cruises pakt uit met enkele schitterende cruises die zowel de cultuurliefhebbers, de zonnekloppers als de amateurs van natuurschoon ten volle zullen bekoren.
Een daarvan is alvast een 8-daagse cruise (zeven nachten) naar de Griekse Eilanden van zondag 19 tot zondag 26 april 2009. Vertrek in Venetië met aanlegplaatsen in Bari, Korfoe, Santorini, Mykonos, Athene, Katakolon, Dubrovnik en terug naar Venetië.
Prijs: vanaf 1.199 euro per persoon
Cruise + vluchten Brussel-Venetië heen en terug inbegrepen.
Nog inbegrepen: kajuit in gekozen categorie, havengelden en brandstoftoeslag, Nederlandstalige begeleiding, drankenpakket aan tafel (wijnen, bieren, soft drinks en water) plus excursie naar Santorini en de Akropolis in Athene.
Reservatie via: Brussels Cruise Center, Haachsesteenweg 1840 1130 Haren tel. 02 705 33 40
*****************
Droomcruise naar NOORDKAAP
met de MSC Lirica
In een organisatie DE REISPAS loopt een 12-daagse cruise naar Noorwegen, de Noorse Fjorden en de Noordkaap, en dit zondag 31 mei tot donderdag 11 juni 2009.
Op de agenda: (Londen) Dover, Amsterdam, Bremershaven, Alesund, Honningsvag, Tromso, Bergen, Dover.
Prijs: vanaf 1.390 euro per persoon
Vlucht Londen heen en terug + vol pension, cocktail van de kapitein, gala diner, kuiers, animatie aan boord, haventaksen en reisbegeleiding inbegrepen.
Toffe Tours gaat met Garry Hagger van zaterdag 19 tot zaterdag 26 september 2009 aan boord van de MSC Poesia naar de Middellandse Zee: Venetië, Bari, Katakolon, Izmir, Istanbul, Dubrovnik en Venetië goed voor kennismaking met Italië, Turkije en Kroatië.
Prijs: vanaf 1.990 euro voor de eerste persoon,
de tweede betaalt slechts 0,10 euro !
Inbegrepen: autocarvervoer heen en terug naar Venetië met verschillende opstapplaatsen: Brugge, Gent, Antwerpen en Hasselt, Nederlandstalige begeleiding, cruise in vol pension en optreden van Garry Hagger aan boord van de MSC Poesia.
Niet inbegrepen: annulatie en bijstandsverzekering, persoonlijke uitgaven, dranken tijdens de maaltijden en uitstappen ter plaatsen.
Alle info:TOFFE TOURS www.toffetours.be - 03 250 65 50 ALLE INFO MSC CRUISES: www.msccruises.be
MIDDELBURGOp donderdag 5 februari is het eerste drukwerk van ZeeYou, Congresbureau Zeeland BV bij drs. Harry van Waveren gedeputeerde van de provincie Zeeland goed ontvangen. Vooral de gezamenlijke aanpak draagt hiertoe bij en is de enige weg tot succes. Het drukwerk wordt ingezet bij de promotie van Zeeland als zakelijke bestemming.
"Wij zijn trots dat wij dit eerste drukwerk namens het Zeeuwse bedrijfsleven aan de provincie kunnen overhandigen. Inmiddels hebben wij maar liefst 47 Zeeuwse bedrijven die aangesloten zijn bij het congresbureau. Voor Zeeland een unieke mijlpaal om in gezamenlijkheid Zeeland collectief te promoten als zakelijke bestemming. Ook uniek, omdat dit Zeeland breed wordt gedragen. Immers zonder uitzondering zijn alle "eilanden" vertegenwoordigd", stelt Chris den Dekker van het Zeeuwse Congresbureau.
Harry van Waveren gaf aan zeer verheugd te zijn met de initiatieven van de oprichting van het congresbureau in Zeeland en ziet dit eerste drukwerk als basis in de goede richting. Tevens beaamde hij de woorden van de heer Den Dekker, dat deze samenwerking als voorbeeld zou moeten dienen om Zeeland gezamenlijk naar buiten uit te dragen.
ZEEYOU DRUKWERK
Het drukwerk van het Zeeuwse Congresbureau bestaat uit een losbladig systeem, waarin alle Zeeuwse deelnemers staan vermeld. De oplage bedraagt 500 exemplaren. Dit drukwerk zal gericht worden verspreid onder de buitenlandse kantoren van het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen, bedrijven en instanties die met regelmaat vergaderingen, congressen, symposia en (bedrijfs) feesten organiseren en de vakpers.
Het eerste exemplaar is Nederlandstalig, bestemd voor de Nederlandse- en Belgische markt. In de loop van 2009 zal ook een Engelstalige verschijnen, gevolgd door een Frans- en Duitstalige versie.
Dit drukwerk wordt ingezet voor de promotie van zakelijk Zeeland, naast de website www.zeeyou.nl, de diverse studiereizen naar Zeeland, beursdeelname aan vakbeurzen, advertenties en vrije publiciteit.
OPRICHTING ZEE YOU
Op 9 maart 2009 zal het Zeeuwse congresbureau officieel worden opgericht. Al in oktober 2006 nam Balth. Roessingh van het communicatie adviesbureau Junction Communication het initiatief om te komen tot een Zeeuws congresbureau. Hierbij werd een samenwerking gezocht met de Zeelandhallen te Goes. Inmiddels is het bureau volledig zelfstandig met financiële steun van de provincie Zeeland, Economische Impuls, diverse aandeelhouders en het Zeeuwse bedrijfsleven.
Het bureau heeft tot nu toe kans gezien om diverse vergaderingen en congressen naar Zeeland te halen. Zo hebben organisaties als KLM, Slow Food Nederland, het Wachttoren Genootschap, Slotmanifestatie van IPY-NL (International Polar Year Nederland), Erfgoed Nederland, congres Sport in Zeeland, World Environmental Education Congress in 2011 (WEEC), etc. reeds iets in Zeeland georganiseerd of hebben voornemens dat te gaan doen. Tevens zullen thema-gerichte seminars ingezet worden met onderwerpen als bedrijfsfinanciering en kredietcrisis problematiek.
De directie van het Zeeuwse congresbureau wordt gevormd door Chris den Dekker. De marketing en communicatie door Balth. Roessingh, eigenaar van Junction Communication.
Het Pikante Romantiek arrangement biedt een hotelovernachting aan een voordeelprijs en een aantal extras. Zo krijgt men een erotisch verrassingspakket op de kamer. Het XL Romance arrangement biedt dan weer een H2O verzorgingspakket aangeboden door Ici Paris XL. Het Romantiek in Oostende arrangement tot slot werd speciaal ontwikkeld voor het gelijknamige evenement. Met de weekendpas kan men een heel weekend lang diverse voorstellingen bijwonen.
Pikante Romantiek
Geldig van 1 februari 2009 t.e.m.15 maart 2009.
1 overnachting in een standaard tweepersoonskamer, inclusief ontbijt, in hotel Albert II.
Fles Cava op de kamer bij aankomst.
Erotisch verrassingspakket.
Informatiepakket van Toerisme Oostende vzw.
Prijs van het arrangement voor 2 personen in hotel Albert II**: 83 EUR.
Reservaties via Toerisme Oostende vzw volgens beschikbaarheid: www.specialoffers-oostende.be of 059/70.11.99.
XL Romance in Oostende
Geldig van 1 februari 2009 t.e.m.15 maart 2009 (weekend 14 en 15/02 min. 2 overnachtingen).
1 overnachting in een executive tweepersoonskamer met zeezicht, inclusief ontbijt in Thermae Palace hotel. Of in een junior suite met zicht op de jachthaven, inclusief ontbijt in hotel Burlington.
H2O plus Verrassingspakket van Ici Parix XL.
Informatiepakket van Toerisme Oostende vzw.
Prijs van het arrangement voor 2 personen in hotel Thermae Palace****: 138 EUR Prijs van het arrangement voor 2 personen in hotel Burlington***: 105EUR
Reservaties via Toerisme Oostende vzw volgens beschikbaarheid: www.specialoffers-oostende.be of 059/70.11.99.
Romantiek in Oostende arrangement
Geldig op 13 en 14 of 14 en 15 februari 2009.
2 overnachtingen in een executive tweepersoonskamer met zeezicht, inclusief ontbijt in Thermae Palace hotel. Of in een junior suite met zicht op de jachthaven, inclusief ontbijt in hotel Burlington.
H2O plus verrassingspakket van Ici Parix XL.
1 weekendpas p.p. voor het event Romantiek in Oostende.
Informatiepakket van Toerisme Oostende vzw.
Prijs van het arrangement voor 2 personen in hotel Thermae Palace****: 291 EUR Prijs van het arrangement voor 2 personen in hotel Burlington***: 225EUR
Optioneel: 3-gangenmenu met aperitief en wijnen in Fort Napoleon aan 60 EUR p.p.
Reservaties via Toerisme Oostende vzw volgens beschikbaarheid: www.specialoffers-oostende.be of 059/70.11
Kreeft Belle-Vue op de wijze van de Chef, ganzenlever en gerookte paling, infusie van Zeeuwse oesters
Gebakken tongfilets als een soufflé met langoustine, sabayon van schorseneren met Chardonnay-azijn, hoopje hoppescheuten met kreukels
Tournedos van hertenkalf, taartje van kooltjes, pastinaak en witlof, bulgar met sesamzaadjes en boschampignons, vijg met accaciahonig, saus met oude graanjenever Filliers
Exotische taartje vol passie en chocolade, rode vruchten met gefrituurde pistache ijs
Île de Ré, het Eiland Ré, geen kat die weet vanwaar de naam komt. Wat men wel weet is dat dit eilandje, amper 28 km lang en zeer smal op sommige plaatsen slechts honderd meter een oord van gezelligheid is. Te danken aan de gemoedelijke sfeer die er al eeuwen heerst in elk van de tien dorpjes. Zon, zee en zout zijn er de grote troeven. En de ezeltjes dragen er een broekje.
Île de Ré is eigenlijk sinds 1988 geen eiland meer, maar met vastelandbuur La Rochelle verbonden met een drie kilometer lange tolbrug, evenwel vrij te gebruiken door de inwoners.
De huizen op het eiland Ré zijn laag, leunend tegen elkaar en zo gericht om de dominante windrichting te beletten de woning in te blazen. Om diezelfde reden zijn de straatjes zeer nauw zodat de windrijke weergoden weinig roet in het eten kunnen gooien. Daarenboven zijn de meeste huizen in het wit en voorzien van blauwe of groene luiken. Niet zelden wordt Île de Ré het Witte Eiland aan de Atlantische Oceaan genoemd.
Eiland Ré telt tien dorpjes, allen te vinden aan de kust: La Flotte, Saint-Martin, Rivedoux, Sainte-Marie, Le Bois-Plage, La Couarde, Ars-en-Ré, St-Clement des Baleines, Les Portes-en-Ré en Loix, de een al fleuriger dan de andere. Elke inwoner versiert er graag zijn huis met pastelkleurige stokrozen.
VUURTOREN
Een van de leukste plekjes is Saint-Clement-des-Baleines. Hier domineert de Phare des Baleines, de walvisvuurtoren in gebruik sinds 1854, toen het de rol van de Vieille Tour (De oude Dame) uit 1682 kwam vervangen, tegelijk een der oudste vuurtorens van Frankrijk. De Phare des Baleines is nog steeds in werking en ook te bezoeken. De vuurtoren is genoemd naar de walvissen, bruinvissen en dolfijnen die er eertijds vaak aanspoelden. De laatste dateert alweer uit 1922. Het licht van de toren reikt zowat 50 km. Wie zich de moeite getroost om de 250 trappen op te klimmen, wordt beloond met een schitterend zicht op het eiland en de Atlantische Oceaan.
ZEEVRUCHTEN
Het staat buiten kijf, Île de Ré is al eeuwen verbonden met de zeevisserij. Elk van de tien pittoreske dorpjes heeft zijn charme. De eethuisjes laten u dan ook met volle teugen genieten van hun legendarische Fruits de Mers (schaal- en schelpdieren) waarbij de oesters, mosselen, krabben, schelpen, kreeft en langoustines de hoofdrol spelen.
Een van de toplocaties om te genieten van oesters is Huitrière de Ré in La Maison Neuve in Ars-en-Ré waar Tony Berthelot je de zilte parels van de zee op gemoedelijke wijze laat proeven en daarbij een allesomvattende uitleg geeft. Je plukt zelf je oesters uit de authentieke spoelbakken. Héérlijk!
HET WITTE GOUD
Nog in Ars-enRé kan je kennis maken met het ambachtelijk winnen van zout uit de zee. Zout en Île de Ré, het is een eeuwen oud verhaal waarbij de monniken uit de Abdij van St-Michel-en-lHerm in de Vendée al in de 11de eeuw zout wonnen uit de Marais Salants. De methode is eenvoudig. Men laat de zoutpannes (ondiepe afgebakende vlakten) vol lopen met zeewater. Wind en zon verdampen het water en het zout blijft over. Simpeler kan niet. De zoutzieder wint uit 33 liter zeewater zowat één kilo grof zeezout. Fijne kristallen kunnen zorgen voor een uitzonderlijke Fine de fleur, een graag gezien product op de tafel van elke chef. Tijdens de herfst en de winter worden de zoutpannes weer klaargemaakt voor een nieuwe oogst. De diverse soorten zout Fleur de fine, Sel aux aromates, Sel fin en Sel gros zijn te bekomen in de Cabane des Sauniers aan de Route de la Prée in Ars-en-Ré.
GASTRONOMIE
Île de Ré zit bol van de leuke adresjes om te genieten van al dat lekkers uit de zee. In elk dorpje vindt je vooral aan de haventjes een fraai eethuisje of restaurant. Een daarvan is alvast bar-restaurant LEcluse in St-Clément des Baleines waar Goreti en Alberto Fonte je graag verwennen met oesters, vissoep en staartvis. Proef er zeker ook de warme geitenkaas. Een ontdekking.
Ander topadres is te vinden in La Flotte aan de Quai de Sénac waar men in Aux arômas du Richelieu kan men via een ruim assortiment hapjes likkebaardend genieten van al het mooist dat Île de Ré te bieden heeft, en dat is heel wat. De immer attente Tiphanie helpt je bij de keuze van de hapjes.
Wie verlekkerd is op confituren en kruiden mag zeker niet nalaten even binnen te lopen bij Les Herbiers du Clocher waar de familie Héraudeau met vader Claude en de zonen Thomas, Stephane en Bertrand op basis van planten en kruiden een brede waaier van confituren ambachtelijk maken. Meer info: www.les-confitures-du-clocher.com
Trek in een mooi glas Pineau des Charentes, Cognac of Vins de Pays? Dan is de Vignerons de lÎle de Ré in Le Bois Plage uw adres.
EZELS MET BROEKJES
Een de leuke onverwachte attracties is het feit dat de ezeltjes, milieuvriendelijk vervoermiddel bij uitstek voor de visserij, meestal voorzien zijn van broekjes die de dieren moeten beschermen tegen de muggen. Deze taferelen leveren dan ook steevast mooie plaatjes op, tot groot jolijt van de kinderen.
WEEKJE ILE DE RE
Hoe dan ook, Île de Ré is zonder meer een verblijf van enkele dagen waard. Het eiland bevat zoveel diversiteiten dat een drietal dagen niet alleen de zinnen verzet, maar tegelijk laat genieten van heel wat moois en lekkers. Catherine Senand, directrice Île de Ré Tourisme: Inderdaad, Île de Ré geniet alvast van een microklimaat. Vandaar heel wat aantrek van Belgen die verzot zijn op zonnen en puur genieten. Het eiland leent zich uitstekend om met de fiets te verkennen. Het is zo goed als vlak. Ook de wandelaars en nordic walkers zijn hier aan het feest. Voeg daarbij een uitstekende keuken met zeevruchten en schaaldieren als absolute top. Inzake verblijfsmogelijkheden tellen we zowat 35 drie- en viersterrenhotels. Daarenboven kunnen we bogen op een uitstekende verhouding prijs/kwaliteit wat een verblijf op Île Ré nog eens zo aangenaam maakt.
PRAKTISCH
Wanneer: Île de Ré kan je het ganse jaar bezoeken, al blijft de periode tussen de Pasen en oktober de beste.
Hoe erheen: met de wagen 900 km waarvan 850 snelwegen, vanuit Brussel.
Met de trein: THALYS brengt je vlekkeloos vanuit Brussel-Zuid naar Parijs-Noord. Daarna vanuit Parijs-Montparnasse naar La Rochelle. Huurauto of taxi (20 minuten) naar Île de Ré.
THALYS
Sporen naar Parijs met de THALYS is een plezier. Dagelijkse verbinding vanuit Oostende, Brugge, Gent-Sint-Pieters en Brussel-Zuid. De reis Brussel-Parijs duurt 1.22 uur. Een heenreis Oostende-Parijs is er al vanaf 25 euro in Comfort 2 (Smoove-Tarief) en vanaf 77 euro in Comfort 1 (OptiWay-Tarief). Senioren en Jongeren kunnen ook genieten van diverse kortingen.
De Service in Comfort 1 is zo goed als complete: maaltijd aan de zitplaats geserveerd, een keuze van dagbladen en tijdschriften en (bijna) op alle treinen WiFi internet toegang.
Meer nog: dank zij het tarief Elk Belgisch Station zijn de THALYS-tickets ook geldig op de binnenlandse treinen in België. Deze reisformule geeft u voor enkele euros extra e mogelijkheid om met een binnenlandse trein op het nationale spoorwegnet in België van of naar Brussel-Zuid te reizen.
Meer info en of reservering: THALYS-infonummer 070 66 77 88 en in alle infokantoren van de NMBS-stations en erkende reiskantoren.
Met dank aan Nathalie Compagnon (ACSI France), Catherine Senand (directrice Toerisme Île de Ré), THALYS en Le Richelieu Thalasso & Spa ****L in La Flotte.
ooooooOOOOOoooooo
Luxe en Spa in La Flotte Île de Ré
Le Richelieu paradijs aan de Atlantische Oceaan
Het witte eiland, zeg maar Île de Ré, telt zowat 35 drie- en viersterrenhotels. Een daarvan is alvast Le Richelieu in La Flotte. Dit viersterren de luxe hotel-restaurant is lid van de prestigieuze keten Relais & Châteaux terwijl het restaurant goed is voor één Michelin-ster. Eigenaar Richard Gendre volgt alles op de voet en is een uiterst joviale gastheer.
Meer nog, sinds 1992 is Le Richelieu tegelijk hét oord bij uitstek voor Thalassa en Spa waarbij een team met professionele begeleiders het beste wat op het vlak van de thalassotherapie te vinden is naar voor schotelt.
Elk van de 34 kamersen zes appartementen zijn juweeltjes en lonken naar de zee met harmonieuze marinekleuren en dito meubelen. Juist, de zee is nooit ver weg. Het reuze terras met uitnodigende groene tuin en de vele kamerterrassen zorgen voor een ongekend uitzicht op de weidse Atlantische Oceaan.
MICHELIN
Het restaurant van Le Richelieu is er eentje om met volle teugen van de te genieten. In de keuken zorgt Chef Richard Prouteau voor staaltjes van hoogstaande gastronomie. In de zaal zorgt restaurantdirecteur Eric Magnaud voor een uitstekend verlengstuk. Op tafel uiteraard succulente schotels en wie voor de verandering eens wil genieten van een Zeevruchtenschotel krijgt het beste van het beste op tafel. Kreeft, oesters, krab, palourdes, garnaal, wulken, gambas en de beste langoustines zijn een lust voor het oog en een streling voor het gehemelte.
THALASSO & SPA
Met de inplanting van de Thalasso & Spa is hotel Le Richelieu uitgegroeid tot een begrip omtrent thalassotherapie. Over een oppervlakte van 800 m² beschikken de begeleiders over een geraffineerd kader waarin de gebruiker naar hartelust kan van genieten, te danken aan het gebruik van gereputeerde producten asl Thalgo, Pevonia en onder andere Klapp.
Inzake behandelingen is de Cure Sérénité de grote vedette. Sinds dit jaar is er ook de initiatie Qi Qong, Chinesen lichte lichaamsdans die je naar het toppunt van relax brengt. De Thalasso en Spa staat ook open voor allerlei hydro-massages, zoutbaden en algenomwikkelingen.
Heel wat kuren kunnen worden gecombineerd met een kort verblijf in het hotel. De Thalasso & Spa staat uiteraard ook open voor niet-residenten. Nog dit jaar mag men er ook de Power Plate verwachten.
LA JOLIE BRISE
De familie Richard Gendre bezit iets verder op aan de rue du 8 mei, met La Jolie Brise nog een 3-sterrenhotel, samengesteld uit appartementen met twee en drie kamers. Dit fraaie hotel met zwembad, behoort evenwel niet tot de keten Relais & Châteaux.
De appartementen getuigen evenwel van charme en zijn allen uitgerust met kleine keuken voorzien van alle comfort om het je verblijf zo leuk mogelijk te maken.
Hotel Le Richelieu mag dan wel niet het goedkoopste hotel van het Witte Eiland zijn, het getuigt van grote klasse en het comfort laat toe optimaal te genieten van al dat moois dat Île de Ré te bieden heeft.
VOERT OPNIEUW SNELSTE REISTIJDEN EN NORMALE DIENSTREGELING IN VANAF 23 FEBRUARI
- Terug reistijd van 1u51 Brussel Londen
- Meer treinen en vroeger vertrek
- Directe verbinding tussen Brussel en Ashford
- Uitstekende punctualiteit zal nog verbeteren
Eurostar, de hogesnelheidstrein die België en Frankrijk met het Verenigd Koninkrijk verbindt rjdt vanaf maandag 23 februari 2009 terug met snelste reistijd van 1.51 uur naar Londen, en tot 10 treinen per dag.
De terugkeer naar de volle capaciteit van Eurostar volgt op de aankondiging van Eurotunnel, de eigenaar en uitbater van de Kanaaltunnel, dat de herstelwerken tegen 10 februari klaar zullen zijn. Hierdoor kan Eurostar de overgang naar de nieuwe dienstregeling plannen en implementeren. De werken vinden plaats in het deel van de tunnel dat bekend staat als
Van 10 tot en met 22 februari blijft Eurostar rijden volgens de bestaande dienstregeling, met enkele treinen die vroeger zullen aankomen dan gepland.
Vanaf 23 februari heeft Eurostar terug de normale dienstregeling, met alle treinen terug op volle snelheid. De snelste non-stop reistijden van Eurostar zijn dan terug van kracht: Brussel Londen in 1u51, Parijs Londen in 2u15, en Lille Londen in 1u20.
Het aantal treinen neemt toe tot 10 per dag op de route Brussel Londen en 19 per dag op de route Parijs Londen. Door de volledige capaciteit in de tunnel kan Eurostar terug gebruik maken van het optimale vertrekschema. Zo vertrekken de meeste treinen vanuit Brussel opnieuw vroeger, waardoor reizigers in Londen extra tijd krijgen om zaken te doen of te genieten van de stad. De interval in de huidige dienstregeling, die een gevolg was van een beperkte capaciteit in de tunnel, valt daarmee weg. De exacte timings van de treinen zijn te vinden op eurostar.com.
Eurostar voert vanaf 23 februari een nieuwe rechtstreekse verbinding in tussen Brussel en Ashford. Door het incident in de tunnel was deze trein uitgesteld sinds december vorig jaar. Daarnaast komt er ook een rechtstreekse Brussel Calais op zaterdag en een Calais Brussel op zondag.
Richard Brown, CEO: we zijn erg blij dat Eurostar terug de normale snelle reistijden kan aanbieden, waardoor het centrum van Brussel, Parijs en Rijsel en Londen maar op respectievelijk 1u51, 2u15 en 1u20 van elkaar liggen. Dit is fantastisch nieuws voor onze reizigers, want een zakenreis gaat voortaan sneller, en een toeristisch uitje naar de overkant van het Kanaal wordt stukken aangenamer.
Eurotunnel heeft prachtig werk geleverd door de werken op zon korte tijd af te werken. Zeker als je rekening houdt met de schaal van de ramp en de logistieke moeilijkheden die werken in de tunnel met zich mee brengt.
Waar ooit keizers en koningen over de wereld regeerden is het er vandaag puur genieten. Geschiedenis, zon, wijn, gastronomie, bos, watersporten én heilzaam zwemmen in thermale baden, je vindt het allemaal in het wondermooie Hongarije, hartje hoofdstad Boedapest.
Budapest ligt op minder dan twee uur van Brussel. Vliegen met de Hongaarse luchtvaartmaatschappij Malev is een plezier. Je duikt meteen in een andere wereld: Hongaars wordt nergens anders gesproken en de geschiedenis druipt er zo van de talrijke majestueuze gebouwen en kastelen.Een waslijst van uitstekende eethuizen, internationale concerten en muziek maken elke verblijft in Boedapest tot een feest. Boeda en Pest strekken zich uit langs de beide oevers van de Donau. Als cultuurliefhebber vindt men er werkelijk alles: Romeinse overblijfselen, imposante Turkse gebouwen, barok, art nouveau, art déco en moderne architectuur. Voeg daarbij de 37 musea, een 50-tal theaters een imposante opera en je verveelt je geen seconde.
PALACE OF ARTS
Een der absolute culturele hoogvliegers is alvast het Palace of Arts, het Kunstpaleis, een majestueuze infrastructuur die zijn gelijk in Europa niet kent. Het Nationaal Hongaars Philharmonisch Orkest is er regelmatig te gast en Adam Fischer, directeur Hongaars Nationaal Operahuis is er regelmatig te gast. Ook Jolan Török, directeur Nationaal Dans Theater en volksmuziekspecialiste Bea Palya zijn er kind aan huis. Het was in het Kunstpaleis naderhand met volle teugen genieten van het concert van Leonard Bernstein, een juweeltje op het vlak van de moderne muziek.
STEVIGE KEUKEN
Maar van al dat cultureel genieten krijgt men dorst en honger. Ook hier geen gebrek aan kwaliteit. Hongaren zijn van oorsprong een nomadenvolk en verzamelden dan ook via diverse inmengingen heel wat gastronomische culturen met Oostenrijkse, Turkse en Franse impulsen. Tot de grote specialiteiten herkennen we graag de Hongaarse salamiworst, de paprikasoorten, het rookspek, de fogas een snoekbaars uit het Balatonmeer de Tokajer-wijn en de Barack palincka, abrikozenjenever, een delicatesse. Inderdaad, Hongarije mag dan wel klein zijn in oppervlakte en in bevolking, culinair mag het tot de groten gerekend worden. Proef er zeker eens de halaszlé, heerlijk vissoepje, de libamaj, gebraden ganzenlever en natuurlijk de onverbeterlijke goulash verfijnd met paprika, het onvolprezen Hongaarse handelsmerk. Bovendien is een restaurantbezoek bijzonder democratisch.
GRUNDEL
Een van de absolute toppers in restaurant Grundel, Allatkerti ut 2 in 1146 Boedapest, door heel wat gastronomische magazines verkozen tot de nummer één van Boedepest. Het huis is uitgegroeid tot een culinair symbool van de stad, dit door toedoen van Karoly Gundel met hoogtepunt in 1912 waarbij restaurant Grundel het meest elegante eethuis van Centraal Europa was. Toscanini, Chaplin en onder andere Madame Curie waren er regelmatig te gast. In 1992 werd het volledig gerenoveerd en straalt vandaag de glorie van de jaren 1900 uit. Tzigane- en operettemuziek fleuren lunch of diner op.
Op het bord ruime keuze uit klassieke zowel als typische Hongaarse gerechten. Voeg daarbij de onverbeterlijke dienst van zaalmeester Adam Kovacs en je culinaire uitstap naar Grundel kan niet stuk. Meer info: www.gundel.hu en info@gundel.hu
DIO
Andere heerlijk culinaire oase is Dio Restaurant & Bar, Sas utca 4 in 1051 Boedapest. Hier zwaait Péter Toth de scepter, bijgestaan door Sandor, Edith en Zultan. Het interieur is een uitstekend huwelijk tussen modern en belle epoque. De Goulash soep is er van het beste gehalte terwijl je beslist even dient te proeven van de Mangalicaflekken friss salataval es steak burgonyaval, zeg maar lokale steak met een bijzonder heerlijke speciale licht pikante saus geserveerd met heel dikke friet. Meer info: www.diorestaurant.com en dio@diorestaurant.com
LOU LOU
Na een leerschool in diverse tophotels en een leven als F&B bij diverse Kempenski-hotels weet eigenaar Rudits Charly Karoly sinds 12 jaar met zijn leuk en charmant restaurant Lou Lou heel wat liefhebbers van de Franse klassieke keukens binnen te halen. Restaurantmanager Kata Balaz en zaalmeester Richard Pota zorgen voor de rest. Het interieur oogt modern met een knipoog naar het speelse leven in Parijs.
Met dank aan de Toeristische Dienst van Hongarije, directeur Péter Urbanyi en assistent-directeur Dries Caems, de Hongaarse Luchtvaartmaatschappij MALEV, Zara Boutique Hotel Boedapest en Andras Vereckei.
Luxe en een succulente keuken en je weekend of midweek kan niet meer stuk. Om er even uit te zijn, even te relaxen en te genieten van de geneugten des levens hoef je geen vlucht van tien uur. Op een zestal gezellige uurtjes met de wagen ben je in Hostellerie Le Maréchal, in Petite Venise, gerenommeerd kwartier hartje Colmar, Elzas, Frankrijk. Baden in een oase van luxe en genot.
Dit charmante 15de eeuwse pand heeft alles wat men zich kan dromen. De dertig suites en de kamers ademen stuk voor stuk geschiedenis uit en getuigen van grote klasse. Het is dan ook vorstelijk genieten in kamers die allen luisteren naar namen van gereputeerde musici. Het is dus letterlijk en figuurlijk wegdromen tussen de lakens in de suite van Bach of Wagner, of genieten van de bubbelende jacuzzi in de klassiek ingerichte kamers met romantische baldakijn van Händel, Mendelsohn, Liszt of Debussy.
Aansluitend is er het gastronomische restaurant A LEchevin, waar chef Thierry Chefdeville met liefde voor de Franse keuken het beste uit de oven tovert. In alle culinaire gidsen scoort restaurant A LEchevin dan ook zeer hoog.
PURE LUXE
Dat alles is het werk van de familie Bomo dat met Gilbert en Ingeborg de basis legde van dit succes. Roland en Marianne Bomo volgden hen naderhand op. Vandaag staat Alexandre Bomo borg voor de derde generatie en is de ideale gastheer. Zijn bezorgdheid om het welzijn van de gasten is legendarisch. Geen wonder dan ook dat president Jacques Chirac, Iwan Rebroff en onder andere de Russische vioolvirtuoosRostropovitch er ooit logeerden en genoten van de culinaire hoogstandjes.
Hostellerie Le Maréchal en restaurant A LEchevin is dan ook gewaardeerd lid van het Romantik Hotels & Restaurants International, Small Luxery Hotels of the World, Châteaux & Hotels de France en prestigieuse Johansens.
ARRANGEMENTEN
De familie Bomo pakt uit met enkele alles omvattende arrangementen waarbij lichaam en geest tot in de puntjes opnieuw op het juiste spoor komen te staan. Een verademing hartje Elzas.
Met de Etape Gourmande, Weekend Fin Gourmet, Etape Romantique is het genieten van pure luxe in al zijn vormen. Alle info op adres:
Bourgogne of Bourgondië, regio van grote wijnen, fraaie hellingen en valleien, agrariërs en levensgenieters aansluitend heerlijke gerechten, is zonder meer een der mooiste streken van Frankrijk, waar kwaliteit troef is en genieten er het ordewoord is. We lieten de rijke wijngaarden even links en ontdekten de regio Nièvre met heerlijke schatten als Morvan, Vézelay, Nevers en onder andere Cosne-sur-Loire.
Dat Bourgogne veel meer is dan de wereldbekende mosterd van Dijon, dan Sancerre, Pouilly-Fumé, Reuilly, Gevrey-Chambertin, Nuits-St-Georges, Meursault of onder andere Puligny-Montrachet, ontdekten we al meteen toen we heerlijk verdwaalden in het Nationaal Park van Morvan, op zoek naar het lieflijke dorpje Fachin, goed voor 105 inwoners, waar Denis en Claudine Jubert op hun domein Moulins des Morvans een vijftal kamers uitwerkten, temidden 5 ha groen, bos en rivieren, in de buurt van Château-Chinon, Etang du Châelet, Bribracte en Autun. Met gastheer Denis Jubert aan het fornuis zit je op rozen. De Schapenschouder vergezeld van een Frans rood flesje zorgt meteen al voor smakelijke sensatie. Buiten waakt Schweppes, de herdershond, binnen ronkt Tonic, de huispoes. Een adres om te onthouden: www.chambres-hotes-morvan.com en moulinsdesmorvans@wanadoo.fr
BIBRACTE
Nog meer natuur is te ontdekken in Saint-Léger-sous-Beuvray waar de archeologische Keltische site Bibracte je ruim 2000 jaar geschiedenis laat bewonderen. Gelegen op en rond de Mont Beuvray werd deze site door de Galliërs gesticht op het einde van het IJzertijdperk, 2de eeuw voor Christus. Geschiedenis, archeologie, natuur, architectuur en diverse tentoonstellingen houden je beslist een dag in de ban. Op het terrein wordt door gespecialiseerde scholen, archeologen en historici nog steeds gezocht naar waardevolle voorwerpen, ooit gebruikt door de Kelten. In het aanpalend museum leren we hoe ze groeiden, leefden en overleefden in vaak barre tijden, doorspekt met plunderingen, oorlogen en bloedige invasies. Vandaag is Bibracte een stuk vreedzamer, een schitterende culturele en historische site waar de liefhebbers nauwelijks genoeg van krijgen. Hier blaast de archeologie de geschiedenis nieuw leven in. Een bezoek aan deze unieke locatie sluit men niet af zonder geproefd te hebben het Repas Gaulois in restaurant Chaudron, in het museum. Tot groot jolijt van gids Pascale Plaza. Kip, linzen, varkenspootjes, spinazie (chénopode) en notentaart staan op het vaste menu, kruik Keltisch bier binnen handbereik. Wie zich wil verdiepen in de Keltische keuken, het boekwerk La Cuisine Gauloise, goed voor 297 recepten, wacht op u.
Hartje wijngaarden van de Pouilly Fumé en met zicht op deze van Sancerre, laat de familie Thierry Redde in Saint-Andelain, wijndorpje aan de boorden van de Loire met de Bourgondische leuke stekjes Nevers, Morvan, Berry en Sologne in de onmiddellijke omgeving, u genieten van een uitzonderlijk verblijf in een authentieke woon- of kermiswagen, een roulotte stellen onze zuiderburen.
De woonwagens zijn te vinden net aan de rand van de 40 ha grote wijngaard van de Pouilly Fumé. Absolute rust is hier de boodschap. Gezonde ontspanning voor geest en lichaam is hier dan ook absolute troef. Alleen de rijpende druiven zijn uw naaste buren.
Genieten in een woonwagen geeft de bewoner een vierdubbel gevoel: natuur, rust, hotel en ontspanning. De natuur zorgt met de uitgestrekte wijngaarden voor ongekende rust, inclusief super-de-luxe zonsondergang. Het verblijf in de wagen met alles er op en er aan zorgt voor het thuisgevoel, met hotelservice, al blijft de geest van de zigeuner u nooit los te laten. Heerlijk gevoel, temidden een zee van stilte.
De omliggende regio brengt daarenboven niets dan gezonde ontspanning waarbij wandelen, kanovaren, golfen, fietsen en vissen de hoofdrol spelen. Een bezoek aan de wijngaarden van Saint-Andelain, Pouilly-sur-Loire en Tracy-sur-Loire zijn niet te versmaden terwijl het Pavillon du Milieu de la Loire alle geheimen van de streek prijs geeft.
ROULOTTE
Wie kiest voor een verblijf in een woonwagen, zeg maar roulotte, kiest meteen voor vrijheid. De wagen is voorzien van vier slaapplaatsen, groot dubbelbed en twee singels. Een kookplaat met afwasbak laat toe wat te kokkerellen terwijl een airco zorgt voor afkoeling bij zwoele zomers en een elektrisch vuurtje gezellige warmte straalt tijdens koelere avonden. Een wasplaats met douche vult het geheel aan. Ideaal voor een gezin van vier personen. Het staat je vrij om volledig zelfstandig te zorgen voor elke maaltijd. Evenwel kan gezorgd worden voor een ontbijtmand, indien gewenst.
De roulotte is te huur per dag, per week of per weekend.
Elk verblijf in de roulotte kan worden uitgebreid met een middag of avondje Kotagrill, naar Fins model uitgewerkt chalet dat is ingeplant naast de woonwagen, en volledig is uitgerust voor een pure barbecue. Bij frissere dagen kan men in het chalet smullen, bij zwoele avonden wacht de gedekte tafel in de tuin. Op de grill streekproducten met Crottin de Chavignol, Charolais en onder andere artisanale charcuterie, aangevuld met wijnen Pouilly Fumé en Sancerre van het eigen domein Michel Redde & Fils. Meer info: info@roulottes-pouilly-sancerre.com,
Nog meer natuurgenot is te beleven op de wandelingen om en rond de eilanden in het Natuurreservaat Val de Loire. De Loire, vaak omschreven als de laatste grote wilde rivier van Europa, vormt tussen de bron en monding een zeer gecontrasteerd scala van landschappen. In het middelste Loiregebied slijt deze grillige rivier de oevers uit of zet zand af, zodat er eilandjes ontstaan die op andere plaatsen worden meegevoerd. Zo ontstaat een wirwar van geulen die tussen de beboste eilandjes kronkelen. Typisch voor deze regio. De plantengroei is hierdoor bijzonder variabel zodat liefhebbers hier een ferme kluif aan hebben. Elke tocht start steevast aan het ecomuseum Pavillion du Milieu de Loire in Pouilly en is een ware belevenis. Men waant zich bijwijlen midden de brousse. Leuk is naderhand een tripje met de platboot, houten vaartuig dat eertijds allerhande goederen en levenswaren verscheepte tussen de eilandjes. Jérome Derangère is niet alleen een begenadigd visser, maar tegelijk gepassioneerd door de geschiedenis van de Loire. Hij pakt dan ook graag uit met vistochten en uitstapjes, inclusief een heuse lunch met wandeling of diner bij kaarslicht in het bos. Romantischer kan niet. Meer info: www.weekendloirenature.com en www.pouillysurloire.fr
GASTRONOMIE
De regio om en rond Pouilly-sur-Loire zit derhalve bol van de leuke culinaire adressen. Nieuw in hotel Le Relais Fleuri met restaurant Le Coq Hardi zijn Chef Dominique en Françoise Fonseca. Ze schuiven u na een zwerftocht doorheen Schotland sinds april 2008 de meest smaakvolle streekproducten voor. De Fritures de Loire (gefrituurde visjes ablettes en goujons) zijn een must. Geniet evenwel ten zeerste van de Pigeon en feuille de noyer rôti aux petits oignons of Pavé despadon rôti aux épices et fenouil confit. De Chariot de fromages mag evenmin ontbreken en voor een nagerecht gaan de ogen vooral naar een heerlijke Contraste café chocolat grand cru.
Fijnproevers zullen zich vlug thuis vinden op de kaasboerderij van Port Aubry waar Marguerite en Emmanuel Melet in Cosne-sur-Loire al jaar en dag zorgen voor het beste van het beste: Fromages de Chavignol. De zowat 500 geiten hebben het naar hun zin en worden tot in de puntjes verzorgd. De Cavignol is daarenboven van opperbeste kwaliteit.
Idem dito mag je stellen bij de ganzenkweker Frédéric Coudray in Donzy. De ganzen genieten volle vrijheid en vormen volgens vader Roger aldus de ideale bodem voor een uitstekende foie gras.
NEVERS
Als er iemand Nevers, de hoofdstad van Nièvre, beter kent dan Philippe Audoin dan mag deze zich nu opstaan. Philippe, verantwoordelijke Dienst Communicaties Nièvre, kent zijn regio als geen andere. Het is een stad met duizend gezichten, waar men best meerdere dagen kan spenderen om alles rustig te bekijken en tegelijk te genieten van alle troeven , zegt een gelukkig ogende Philippe Audoin.
Voor velen is Nevers de stad waar Bernadette van Lourdes haar laatste rustplaats heeft gevonden. Maar de geschiedenis van Nevers gaat tot diep terug in de middeleeuwen. De Porte de Croux, archeologisch museum uit de 14de eeuw, de romaanse kerk Saint-Etienne en de kathedraal uit de 10de eeuw zijn schitterende parels uit de rijke geschiedenis van deze stad, ook wereldwijd gekend voor zijn aardewerk. Het Hertogelijk Paleis uit de 16de eeuw is een pareltje inzake gotiek en renaissance en in de kapel van het Sint-Gildardklooster is het reliekschrijn van Bernadette Soubirous, zeg maar Bernadette van Lourdes en gestorven in 1879, te bewonderen. Dagelijks komen honderden pelgrims uit alle hoeken van de wereld het schrijn bewonderen aldus nog Philippe Audoin. Meer info: www.nievre-tourisme.com
Voor de hongerige magen wacht José Riera je elke dag tot 23 uur op voor gezellig tafelwerk in zijn restaurant Riera Porte du Croux. Uitgebreide kaart met heel wat typische streekspecialiteiten. En zoals hij zelf stelt: Comme dhabitude rien que du bon! Meer info: www.restaurant-riera-porte-du-croux.com
HET BLAUWE GOUD
Nog een van de grote troeven van Nevers is het aardewerk. Meester-pottenbakkers zorgen al sinds de 16de eeuw onafgebroken voor hogetemperatuursaardewerk, een techniek afkomstig uit Italië. Deze bestaat uit het bakken van stukken in twee fasen: één keer op 980 graden, vervolgens op 940, wat fraaie resultaten oplevert. Nadeel van deze hoge temperaturen is het beperkte kleurenpalet. Vandaar dat alleen blauw, groen, okergeel en zwart tegen deze hitte bestand zijn. Een van die kleppers is het huis Montagnon, met Gérard al aan de vijfde generatie toe. Meer info: www.faience-montagnon.com
CHÂTEAU DU FOUR DE VAUX
Nevers mag dan wel doorspekt zijn van leuke hotelletjes, een steenworp verder wacht met Château du Four de Vauxin Varennes Vauzelles een pas gerestaureerd 19de eeuws kasteel. Sébastien Ferton wist in enkele jaren deze halve ruïne om te bouwen tot een parel. De vijf kamers en suites zijn ruim en rijkelijk voorzien van antiek, stijlvolle meubels die de tijd doen stil staan. Sébastien Ferton wil het kasteel een tweede leven geven en gaat straks ook nog de kapel van kasteel een nieuw kleedje geven. De kamers Darjeeling, Earl Grey en Impérial en de suites Samovar en Ceylan worden verhuurd via de formule kamer & ontbijt, ontbijt dat opgediend wordt in het salon, bij de open haard. Ideaal verblijf voor een weekendje uit. Meer info: www.chateaudufourdevaux.com
Château du Four de Vaux heeft geen restaurant. Nevers zit evenwel bol van de leuke adresjes. Eentje daarvan is alvast het restaurant Jean-Michel Couron, rue Saint-Etienne 21 in Nevers. Chef Jean-Michel goed voor één Michelinster runt het huis met zijn dame Maire-Hélène die zich ontfermt over het onthaal en de wijn. De kaart is eerder beperkt maar laat niets aan de verbeelding over. Ook hij kiest voor streekproducten met Boeuf Charolais, Agneau du Bourbonnais, foie gras, hoevekip van lAin en onder andere Shii-takés gekweekt in Nièvre. Meer info: www.jm-couron.com
COSNE-SUR-LOIRE
Wie tussen stad en dorp nog eens wil genieten van enige beweging midden alle rust, vindt alles wat hij wil in Cosne-sur-Loire, hartje Nièvre. Le Vieux Relais (3 Schouwtjes Logis de France) is hier de pleisterplaats bij uitstek. Jean-Paul en Françoise Carlier, bijgestaan door zoon Fabrice en zijn eega Natacha maken een paradijs van je verblijf. Elk van de elf leuke kamers, die luisteren naar namen van vogels, zorgt in deze 16de eeuwse voormalige rustplaats voor postkoetsen, voor absoluut genieten. In de keuken weet Chef Jean-Paul je culinaire wensen in te vullen, met aandacht voor de streekproducten. Tafelplezier dus met een Escalope de foie gras poelée à lananas, jus au Vouvray moelleux als voorgerecht, een Rognon de veau à la graine de moutarde, tagliatelles fraîches als sublieme en copieuze hoofdschotel, af te ronden met de traditionele kaasschotel en een greep uit de nagerechtentrommel. Meer info: www.levieux-relais.fr
PRAKTISCH
Bourgogne, Nièvre en Morvan liggen op zowat 500 km uit Vlaanderen, vooral via snelwegen.
De eeuwig jonge en niet te versagen Iwein Scheer, flamboyante patron van t Kroegske in de Paulusstraat in Oostende brengt op zondag 25 januari om 20 uur in de Droge Coo (Drie Gapers, Albert I Promenade, Oostende) hulde aan Robert Burns, Schotse held en Dichter des Vaderlands, die precies 250 jaar geleden overleed.
Hoe kunnen we dat beter doen met een onvervalste Schotse avond waar de Highlands, Castles, Kilts, Doedelzakken, Whisky, Stoere Binken, Bevallige Dames, Lochs, Schapen, Monsters en Duizenden Eilanden de hoofdrol spelen, zegt Iwein Scheer, nooit om een stunt verlegen.
De joviale patron van t Kroegske is hiermee niet aan zijn proefstuk toe. De vorige jaren organiseerde ik de Schotse dag in onze feestkelder. Deze is intussen te klein voor het succes dat deze dag ken. Vandaar onze intrek in de Droge Coo, die zijn naam alles behalve eer zal aandoen, weet Iwein.
AULD LANG SYNE
Voor wie niet direct een belletjes hoort rinkelen bij de naam Robert Burns, hij is de man die het door ons allen gekende Auld Lang Syne liedje (Dra zien we elkander weer) schreef en wereldbekend maakte. In elke belangrijke stad in Schotland en in elke belangrijke Schotse kolonie is er een vereniging die de literaire werken van Robert Burns (door de kenners Rabbie genoemd) voorzetten via maandelijkse bijeenkomsten.
DROGE COO
Zondag 25 januari komt er dus schot (sic)in de Droge Coo. Met alles er op en er aan. Ballades, gedichten, muziek en een waaier van Schotse specialiteiten op de feesttafel: na de Schotse zalm en een dampend kopje Cock a Leaky (kippensoepje) volgt onder de tonen van pipers en drums de voorstelling van de enige echte Haggis! Overgoten met het gouden vocht dat whisky heet en talrijke Schotse liederen wordt de haggis binnen gewerkt met neepes en tatties.
Een avond om niet te missen. Deuren om 19.30 uur, aanvang Schotse avond: 20 uur.
Deelnemen kost 25 euro per persoon. Tickets: In en Uit Toerismebureau Oostende, Monacoplein, Oostende. Tel. 059 70 11 99.
Jurgen Vanleenhove haalt Limburgse primeur in huis aan de kust
Steppegras exclusief in restaurant Normandie Middelkerke
Het fenomeen steppegras haalde de jongste weken binnen de horeca heel wat aandacht naar zich toe. De naam Steppegras is intussen beschermd. Namaak en naamgebruik is volgens André Ceustermans uit Limburg uit den boze. Zonder licentie mag men steppegras niet gebruiken. Jurgen Vanleenhove uit Middelkerke is de enige aan de kust die dat wel mag, stelt Ceustermans.
Steppegras is een variatie op het snijden van friet voor een schotel met steak. De frietjes meten netjes 4 x 4 millimeter, de lengte is van geen belang. Een specialiteit in 1968 uitgedacht door Jean Ceustermans, toen werkzaam als chef in een Duits hotel-restaurant. Het omhelst een steak, ruim overgoten met licht pikante saus, bedolven onder een reuze berg fijn gesneden frietjes, bovenop een citroen met wat viskaviaar. Hij noemde het steppegras, verwijzend naar de uitgestrekte bossen steppegras van de taiga in Rusland.Toen Jean Ceustermans later zijn eigen restaurant uitbouwde gooide hij met zijn steppegras hoge ogen. In 1980 liet hij zijn creatie registreren. Bij het overlijden van uitvinder Jean nam zoon André de zaak over. De steppegras bleef een succes. Intussen hing hij ook de pollepel aan de haak en wil vanaf nu dat steppegras alleen nog kan verkocht worden indien men bij hem een licentie aankoopt.
LICENTIE
André Ceustermans wil niet dat iemand zonder zijn toelating de naam steppegras nog gebruikt, zonder zijn toelating. Het fenomeen van de dunne frietjes is evenwel al lang geen geheim meer. Strofrietjes of pommes allumettes zijn intussen een begrip geworden. Niet correct stelt Ceustermans. Dit zijn gewoon andere namen voor het recept van mijn vader. Alleen via een licentie kan je de naam gebruiken. De naam is beschermd. Wie zich een licentie aan 200 euro per jaar aanschaft mag dit op zijn kaart zetten. Zo niet krijgt hij met mij af te rekenen. Ik zoek de foute adressen op via internet en schuim het land af om te zien waar ze de frietjes op onrechtmatige manier op tafel zetten, weet Ceustermans, onlangs te gast aan zee op bezoek bij Jurgen Vanleenhove, samen met Cynthia Mertens exploitant van restaurant Normandie aan de Zeedijk in Middelkerke.
NORMANDIE
Intussen serveert Jurgen Vanleenhove steppegras in zijn restaurant. Via een vriend uit Limburg hoorde ik praten over dit fenomeen. Waarom dit niet eens uitproberen. Ik kocht mij een licentie en zie, sinds mijn steppegras op het uithangborg staat krijgt ik heel wat nieuwe klanten over de vloer. Momenteel ben ik de enige aan de kust en in de onmiddellijke omgeving die steppegras op de kaart mag zetten. Is er straks een nieuwe kandidaat die zich ook een licentie wil aanschaffen, dan wordt dat samen met André Ceustermans besproken. Wil ik de totale exclusiviteit, dan neem ik een licentie die de ganse regio afbakent. Ik geloof in het product. Het opdienen van de schotel alleen al is spectaculair. Zon berg frietjes zie je niet elke dag, lacht Jurgen Vanleenhove terwijl hij alvast laat zien hoe men zich een weg baant in het steppegras in restaurant Normandie.
Cruise Plus en Crystal Cruises in zee met sterrenschef topchef Stephane Buyens en topsommelier Wouters.
Gastronomie op de golven
Cruisen dat is genieten. Gastronomie dat evenzo genieten. Voeg die twee samen en je beleeft het summum van genot. CRYSTAL CRUISES is al jaar en dag de absolute top binnen het cruisewereldje, meesterkok Stephane Buyens, goed voor twee Michelinsterren in zijn Hostellerie Le Fox in De Panne, behoort op zijn domein tot de top van ons land. Voeg daarbij een topsommelier als William Wouters en het feest is compleet. Een perfect huwelijk dat men kan meemaken, aan boord van de Crystal Serenity, van donderdag 8 tot dinsdag 20 oktober 2009, varend en genietend op de Middellandse Zee, van Piraeus naar Venetië.
CRYSTAL CRUISES behoort al een aantal jaar tot de absolute top omwille van de sublieme en zeer verfijnde keuken, de uitmuntende service, de ruimte aan boord en de brede waaier aan activiteiten.
Ook op gastronomisch vlak gooit men er hoge ogen. CRUISE PLUS EN CRYSTAL CRUISES zijn dan ook troks omStéphane Buyens, Hostellerie Le Fox in De Panne, in oktober 2009 aan boord van de Crystal Serenity ***** te mogen verwelkomen. Stéphane Buyens is de eerste Belgische topchef aan boord van één van de Crystal-schepen. Als president van de Orde der 33 Meesterkoks van België weet Stéphane als geen ander wat hedendaagse gastronomie betekent.
Zijn restaurant Hostellerie le Fox (2 Michelinsterren) behoort zonder enige twijfel tot onze toprestaurants in ons land. Aan boord zal Stéphane aan internationale gasten de Belgische keuken serveren in de Crystal Dining Room. Bovendien wordener 2 Cooking Shows van 45 minuten georganiseerd en zal Stéphane het menu van de Vintage Room bereiden voor slechts 14 gastronomische uitverkorenen.
Geen goede Belgische keuken zonder goede wijn. Dat dachten ze gelukkig bij Crystal Cruises ook en wij zijn dan ook enorm verheugd om William Wouters van restaurant & wijnbar Pazzo in Antwerpen mee op deze cruise te mogen verwelkomen. William zal aan boord een aantal wine tastings organiseren. Het is meteen duidelijk, met Stéphane en William is het neusje van de Belgische topgastronomie aan boord van de Crystal Serenity !
VOORPROEFJE OP 3 FEBRUARI
Omdat deze cruise wat meer uitleg vergt organiseert Cruise Plus samen met Restaurant Pazzo op dinsdag 3 februari 2009 een Gastronomische Crystal Cruises Avond aan de Oude Leeuwenrui te Antwerpen. Deze exclusieve avond zal plaatsvinden in zeer beperkt gezelschap. Vooraf inschrijven is verplicht. Meer informatie vindt u onder de rubriek agenda op www.cruiseplus.be.
CRUISE
De 13-daagse cruise vertrekt op donderdag8 oktober vanuit Athene en gaat via Santorini, Rhodos, Israël, Egypte (Alexandrië), Corfu en Dubrovnik naar Venetië, waar ze op dinsdag 20 oktober in schoonheid eindigt. Prijs vanaf 5.239 euro per persoon in vol pension inclusief vluchten en transfers.