De
intersectorale jongerencommissie West-Vlaanderen is een feit.
Wat houdt de jongeren bezig en hoe kunnen we ze op een gepaste wijze een
antwoord geven. Hoe kunnen we de jongeren betrekken in allerlei
maatschappelijke themas?
Met elkaar kennismaken is al een eerste stap
en dat kan op donderdag 6
oktober om 18u in Roeselare(ACOD -
gebouw , St. Amandsstraat 112) op onze AFTERWORKPARTY.
Vrijdag 16 september 2011 om 19u30 in de zaal De Wieke van de Gemeentelijke Bibliotheek, Bekaertstraat, 8550 Zwevegem Boekbespreking van Congo voor beginners van Tony Busselen, met lichtbeelden Georganiseerd door de Culturele Centrale Zwevegem, in samenwerking met de gemeentelijke adviesraad Noord-Zuid-Raad _____________________________________________________________ Corruptie, oorlog, plundering, ellende: dat is het beeld dat we voorgeschoteld krijgen over Congo. Een land om moedeloos van te worden. Maar blijft dat beeld ook overeind als we het confronteren met de werkelijkheid? Tony Busselen, die vier jaar geleden nog in Kinshasa woonde, deed de oefening. Hij vertrok vanuit het aloude motto wie het heden wil begrijpen, moet naar het verleden kijken. Geen wonder dus dat dit boek leest als een beknopte geschiedenis van Congo. De auteur tracht te begrijpen hoe de Congolezen tegen het kolonialisme aankeken en waarom ze het bestreden. Hoe de dictatuur van Mobutu tot stand kwam, hoe ze in leven werd gehouden en wat ze betekende voor de Congolezen. Waarom Mobutu werd omvergeworpen en wat er nadien allemaal gebeurde. Congo voor beginners wil een eerlijk beeld schetsen maar ook een instrument zijn voor verdere solidariteit met het land. In november 2011 zullen er opnieuw presidentsverkiezingen gehouden worden in Congo, en wordt het thema opnieuw brandend actueel. Tony Busselen werkte gedurende een jaar in Kinshasa mee als vrijwilliger van Etoile du Sud, een coördinatiecentrum van basisorganisaties in de volkswijken van Masina, blijft Congo bezoeken en als journalist de actuele situatie opvolgen. Het boek: isbn: 9789064455896 2010 paperback (12,5 x 20 cm) 200p. prijs: 14.95 Het boek is ook uitgegeven in het frans onder de titel: Une histoire populaire du Congo»
Vertrek om 09.15 aan de parking Appel (Magdalenastraat) te
Kortrijk.
Terug in Kortrijk rond 04.30 op zondagmorgen.
Het is al meer dan 25 jaar, dus een traditie, dat Linx+
Achturencultuur een bus laat rijden van Kortrijk naar La Courneuve/Le Bourget
in de buurt van Parijs.
Het Fête de lHumanité is het grootste volksfeest van
Frankrijk. De organisatie is in handen van de Franse krant lHumanité.
Dit jaar kan je ondermeer volgende artiesten vinden op het
programma:
-Joan Baez: de dame van de Anti-Vietnam beweging
eind de jaren zestig. Heres to you is ongetwijfeld haar grootste hit.
-Souad Massi: Algerijnse dame die een mix brengt
van Europese en Algerijnse muziek.
-No One is Innocent: deze Franse rockgroep
stellen hun nieuwe CD voor Drugstore.
-The Ting Tings: Indie-rock uit GB. Thats not my
name en Shut up and let me go gekend van StuBru en de andere betere
radiostations.
-En nog vèèèèèèèl meer
-
Verder is er nog:theater, film, boeken alle streken van Frankrijk zijn er
vertegenwoordigd met culinaire specialiteiten Op het Internationaal dorp kan
je genieten van een natje en een droogje uit alle werelddelen .
Voor de prijs van 20 bieden we het vervoer aan van
Kortrijk naar Parijs. De ingang voor het feest is 25.
Naast het feest kan je natuurlijk ook nog de stad Parijs
bezoeken (vlot openbaar vervoer naar de stad) of een bezoekje aan het
luchtvaartmuseum van Le Bourget is ook een optie.
Meer info en inschrijven op de Huma-lijn: 0486/67 44 54 of
ga een kijkje nemen op www.bloggen.be/achturencultuur
Dit is het recept voor de bekende saus uit Bologna, zoals het in 1982 vastgelegd werd door de Academia Italiana della Cucina. Deze saus wordt altijd opgediend met tagliatelle met een preciese breedte van 8 (acht) mm, nooit of te nimmer met spaghetti.
600 g mager rundergehakt
400 g mager varkensgehakt
200 g pancettaspek, klein gesneden
100 g gehakte ui
100 g gehakte wortel
100 g gesneden selder
1 kg tomaten uit blik
300 ml droge witte wijn
500 ml melk
3 laurierblaadjes
zout en witte peper naar smaak
runderbouillon, indien nodig
Bak het spek in een grote sauspan op een laag vuurtje tot de spekrand weggesmolten is. Voeg de ui toe en roer tot die glazig wordt. Doe de wortel, selder en laurier toe en laat stoven tot de groente zacht wordt. Breng het gehakt op smaak met zout en peper. Doe het in de pan en roer het al prakkend, op een hoog vuur, tot het gehakt rul en doorbakken is. Voeg de wijn toe en laat op het hoge vuur koken tot het vocht verdampt is. Pureer de tomaten uit blik, giet de puree bij het gehakt, meng goed en laat alles 2 uur op een laag vuurtje sudderen en pruttelen. Houd alles goed in de gaten en voeg wat runderbouillon toe indien de saus te droog wordt. Voeg na twee uur, beetje bij beetje, al roerend de melk toe en laat de saus nog een uurtje pruttelen.
Het staat uiteraard iedereen vrij deze saus op te dienen met pasta naar eigen voorkeur.
Snijd de basilicum fijn. Klop er de crËme fraÓche door. Doe deze 'pesto' over in een grote kom waarin je pastta wil serveren.
Breng ruim water aan de kook, voeg wat zout toe en kook hierin de pasta beetgaar. Giet af
Roer nu de Parmezaanse kaas door de saus. Voeg de pasta toe, schep alles goed dooreen en serveer meteen.
2
500 g verse spinaziepasta, liefst fettuccine
200 g vers basilicumblad
2,5 dl olijfolie
4 eetlepels verse pijnboompitten
6 grote knoflooktenen, gehalveerd
zout
100 g geraspte Parmezaanse kaas
Stamp in een vijzel basilicum, olie, pijnboompitten, knoflook en zout tot een puree. Je kan dit ook in een keukenmachine of keukenrobot doen. Roer er de Parmezaanse kaas door.
Kook de pasta beetgaar, giet af en doe ze in een grote ondiepe kom. Giet de pistou erover en schep alles voorzichtig om.
Beide recepten zijn geschikt voor 4 personen en komen uit de Provence. Als drank erbij zijn een rode CÙtes-du-RhÙne of een CÙtes-du-Provence aangewezen.
Sinds Bart Peeters
enkele dagen geleden op radio1 liet horen geen fan te zijn van Bart De Wever
kreeg hij zo maar eventjes 800 haatmails toegestuurd.
Wel, daar willen
wij graag iets aan doen.
Laten we deze
bekende zanger eens een love-mail sturen!
Kwestie van
duidelijk te maken ten eerste dat artiesten recht van spreken hebben en ten
tweede dat er vele anderen zijn die zeggen Niet in onze naam!
Doe mee! Stuur een
sympathiek briefje naar www.bartpeeters.net, klikken op Contact en
daar je hart-onder-de-riem-tekst noteren.
Bij wijze van
voorbeeld hierbij mijn tekstje:
Beste Bart,
de
ene Bart is duidelijk de andere niet! Wij willen je feliciteren met je
interview op radio1. Wees gerust: je staat
zeker niet alleen! Wat je zegt sluit goed aan bij wat wij met het front Niet
in onze naam ook bepleiten: een solidaire, open en multiculturele samenleving, de beste garantie voor een mooie toekomst voor
onze kinderen!
Lieve
Franssen, woordvoerder Niet in onze Naam
Zou het niet mooi
zijn als er zon 1000 loveletters naar Bart Peeters zouden verstuurd worden?
Alvast bedankt!
Lieve
0499.14 74 46
Hieronder ter info
het artikel in De Standaard van 9 augustus met verslag van die
radio-uitzending.
Bart
Peeters: De Wever, dat is geen politiek'
De Standaard
dinsdag 09 augustus 2011 (vsa)
Peeters
is kritisch voor Bart De Wever. Niets zo flauw als naar je eigen portemonnee
te kijken.'
Bart Peeters was
gisterenmiddag te gast bij Jan Hautekiet in het radioprogramma Touché op Radio
1. Zijn bezoek ging niet onopgemerkt voorbij: zo liet hij duidelijk verstaan
graag Belg' te zijn. Ik betreur heel erg wat nu bezig is.' Peeters verwees
naar het uiteenvallen van Joegoslavië, waar één republiek nu door het leven
gaat als FYROM: Former Yugoslav Republic of Macedonia. Als dat je land is, heb
je eigenlijk geen land meer', zei Peeters.
Bart Peeters is net
terug van een optreden in Marokko, waar hij op de affiche stond als Les
Belges'. Hij noemde dat onbewust' een statement.Er is niets zo gemakkelijk
als niets doen en op de eerste pagina gaan staan van Het Laatste Nieuws omdat
je met de klein mannen naar Kinepolis gaat (een verwijzing naar Bart De Wever,
red). Sorry, maar Bart De Wever, dat is géén politiek.'
Hij pleitte in het
radioprogramma voor een federale kieskring. Ik zou het leuk vinden dat ik
vanuit Vlaanderen zou mogen niet-kiezen voor Didier Reynders en dat men in
Wallonië ook zou kunnen niet-kiezen voor De Wever. Maak een grote federale
kieskring en je krijgt meteen een ander beeld.'
De financiële
transfers van Vlaanderen naar Wallonië overtuigen Bart Peeters niet. Er is
niets zo flauw als naar je eigen portemonnee te kijken. Nu steunt Vlaanderen
Wallonië. Maar als onze kinderen in het bejaardentehuis zitten, is het goed
mogelijk dat de tranfers omgekeerd lopen: van het jongere Wallonië naar het
oude Vlaanderen.'
Peeters was
gisteren niet meer beschikbaar voor commentaar. Bart heeft gewoon zijn mening
gegeven. Maar hij heeft niet de ambitie om zich vergaand in het politiek debat
te mengen', zegt zijn broer en manager Stijn Peeters.
to the Kingdom of Belgium and Association SPOETNIK
are delighted to invite You
to the celebration of
20 YEARS ANNIVERSAIRY OF THE INDEPENDENCE OF UZBEKISTAN
to be held on Friday, September 9, 2011 at 19:00 hrs. at the Concertstudio
The celebration will be followed by reception (a la Fourchette) with Uzbek Cuisine
Ter gelegenheid van de 20ste verjaring van de onafhankelijkheid van de Republiek Oezbekistan
Organiseert Spoetnik Kortrijk in samenwerking met de Ambassade van de Republiek Oezbekistan in België in aanwezigheid van de Heer Ambassadeur Bakhtiyar GULYAMOV
Vrijdag 9 september om 19 uur
Verwelkoming door Voorzitter Walter Weydts Ere-Ondervoorzitter Provincieraad
Toespraak door de Heer Ambassadeur Bakhtiyar GULYAMOV
Toespraak Gastspreker Receptie met Oezbeeks buffet voor U
klaargemaakt door de kok van de Oezbeekse Ambassade te Brussel voorzien van de nodige drankjes
Fototentoonstelling
Waar: Concertstudio, Conservatoriumplein 2 te Kortrijk Op twee minuten wandelafstand van het station
Gelieve uw aanwezigheid te bevestigen voor 25 augustus 2011 T. Yvette & Pierre 0497/104642 E. pierre.devolder@telent.be
Secretariaat: A. Devaerelaan 77 8500 Kortrijk Ronny & Betty T. 0475/911061 0475443811 E. ronnylaporte@skynet.be
Naam: ___________________________________ Organisatie:_______________________________ Zal aanwezig zijn met aantal personen:_________
200 g champignons, in plakjes / 200 g courgette in dunne plakjes / 1 teen knoflook, geperst / het sap van 1 citroen / 1 theelepel suiker / 2 theelepels mosterd / zwarte peper uit de molen / 1 dl room / zout / 15 blaadjes basilicum, in reepjes gescheurd
Meng voor de slasaus de geperste look, het citroensap, de suiker, de mosterd en peper naar smaak. Klop de room door dit mengsel en breng op smaak met zout.
Doe de plakjes champignon en courgette in een slakom. Schenk de slasaus erover, garneer met de basilicum en serveer. Sneetjes ciabatta en zongedroogde tomaten passen er wonderwel bij. De room in de slasaus kan desgewenst vervangen worden door yoghurt.
Patatossalata
Griekse aardappelsalade
1 kg aardappelen, in de schil gekookt, gepeld en in plakjes gesneden / 1 eetlepel fijngehakte kappertjes / 1 bosje bladpeterselie, fijngehakt / 1 grote ui, gesnipperd / het sap van 1 citroen /2 dl olijfolie extra vergine / 1 hardgekookt ei, in plakjes, desgewenst / 1 tomaat, in plakjes / zout / versgemalen zwarte peper.
Doe de nog warme aardappelplakjes in een schaal en schep er voorzichtig kappertjes, peterselie ne ui door. Breng op smaak met citroensap, zout en zwarte peper uit de molen. Besprenkel met de olijfolie, garneer met plakjes ei en tomaat en serveer.
Uiensalade met kappertjes
Leg op een bakplaat een stuk aluminumfolie. Zet daarop middelgrote uien. Rooster ze 1u-1u30 in een oven van 180 ∞C, tot ze zacht aanvoelen wanneer je op de schil duwt. Haal ze uit de oven, schil ze zodra ze voldoende afgekoeld zijn, haal eventueel uitgedroogde lagen weg en snijd ze in vieren. Doe ze in een kom en giet er enkel olijfolie over of een mengsel van olijfolie en citroen sap. Daarvoor geldt een verhouding van 3 delen olijfolie tegen 1 deel citroensap. Serveer de salade koud. Dit is een recept uit de joodse keuken.
Bloemkoolsalade uit Sfax
Voor 6-8 personen
1 bloemkool, in roosjes verdeeld / 8 kleine rode aarappels of nieuwe paptatjes, in de schil / zout / 1 theelepel harissa, gemengd met 3 eetlepels water / 1 theelepel gemalen karwijzaad / 1 theelepel gemalen koriander / 4 eetlepels olijfolie / 2-3 eetlepels vers citroensap / de geraspte schil van 1 citroen / zwarte olijven ter garnering, desgewenst
Breng in twee pannen water aan de kook. Strooi in elke pan wat zout. Doe de bloemkoolroosjes in de ene pan, de aardappelen in de andere pan en kook de groenten beetgaar ; 10-15 minuten voor de bloemkool, ongeveer 30 minuten voor de aardappelen.
Snijd de aardappeltjes in stukken ongeveer zo groot als de bloemkoolroosjes. Doe beide groenten in een serveerschaal.
Meng verdunde harissa, karwijzaad, koriander, een theelepel zout, olie en citroensap in een kommetje. Giet dit mengsel over de salade en schep alles goed om. Laat de salade 1 uur rusten en breng zo nodig verder op smaak met zout en peper.
Garneer desgewenst met zwarte olijven en serveer meteen op kamertemperatuur.
Toen Ernesto Guevara de la Serna terugkeerde van zijn rondritje per moto door Zuid Amerika werd hij door zijn familie onthaald op een Argentijnse barbecue. Men kent er de 'Asado al asador', waarbij het hele karkas van het dier in de 'asador', een soort dubbel rooster, schuin boven een groots houtskoolvuur geplaatst wordt en de 'Asado a la parilla', waarbij de stukken vlees, net zoals bij ons, op een rooster boven houtskool gegrild worden. Het vlees verhuist van de grill naar de 'brasero', een grill boven een metalen doos met gloeiende houtskool, om het vlees warm te houden. Men geeft er (stok)brood bij en gemengde salade. Soms legt de 'parillero' groenten zoals aardappelen, maÔskolven, ui en aubergine, bestreken met olijfolie en bestrooid met zout op de 'parilla' gelegd. De sausen 'chimichuri' en 'salsa criolla' zijn hierbij ontontbeerlijk. Ja, op het feestje dat Ernesto Rafael Guevara Lynch en Celia de la Serna gaven voor hun zoon, zal het best gezellig geweest zijn, alhoewel biograaf Jean Cormier noteert : "Er is Mendozawijn, en om het feest compleet te maken is er matÈ in zijn uit CÚrdoba meegebrachte zilveren bombilla, waarin zijn naam gegraveerd staat. Ze luisteren allemaal naar zijn reisverslag, ook al zwakt hij de meest shockerende details wat af. In de ogen van zijn publiek staat trots te lezen, maar ook ongemakkelijkheid, een nauwelijks waarneembare ongerustheid. Hij is niet meer dezelfde."
Meng de fijngewreven saffraan met het citroensap en laat dit ongeveer een kwartier rusten. Meng alle ingrediÎnten voor de saus in een aardewerken, porseleinen of glazen pot. Laat de afgedekte pot 24 uur op kamertemperatuur staan vooraleer op te dienen bij het geroosterde vlees.
Chimichuri picante
2 rode uien, zeer fijn gesneden / 4 teentjes look, zeer fijngesneden / 2 tomaten, klein gesneden / 2 groene Spaanse pepertjes, zonder zaadjes en zaadlijsten, fijngehakt / 5 eetlepels fijngesneden peterselie / 2,5 dl olijfolie extra vergine / 1,5 dl witte azijn / 2 theelepels zout / 1 theelepel grof gemalen peper
Doe net zoals in het voorgaande recept, maar laat het zinnetje met de saffraan achterwege.
Verhit de olie in een pan en fruit hierin de gesnipperde uien ongeveer 3 minuten. Voeg de overige ingrediÎnten toe en laat alles nog 3 minuten sudderen.
Ensalada mixta
1 krop sla, in grove stukken / 2 tomaten, in partjes / 1 middelgrote ui, in ringen / 1 komkommer, in dunne schijfjes / 1 rode paprika, zonder de zaadjes en de zaadlijsten, in smalle reepjes / 1 wortel, in julienne gesneden / 1 bosje radijzen, de radijzen doormidden gesneden / 1 lente-uitje, in dunne ringetjes gesneden / 50 g waterkers, dikke stelen verwijderd, goed gewassen en drooggedept
Doe alle ingrediÎnten in een kom, hussel ze zachtjes dooreen en dien op. Geef er aderezo para ensalada cruda bij, een vinaigrette gemaakt met 3 eetlepels (olijf)olie, 1 eetlepel rodewijnazijn, versgemalen zwarte peper en zout.
Ensalada de rabanitos
Radijssalade
150 g zeer verse radijsblaadjes, zeer goed gewassen en drooggedept, in smalle reepjes gesneden / 1 tomaat, in partjes / 1 rode paprika, zaadjes en zaadlijsten verwijderd, in smalle reepjes / 1 kleine ui, ragfijn gesneden
Doe alle ingrediÎnten in een slakom, meng ze dooreen, dien op en geef er de hierboven beschreven aderezo bij.
Nogmaals, waterkers en zeker radijzenloof moeten goed gewassen worden : er hangt meer aarde aan dan je zou denken. Het radijzenloof mag niet in het minst verlept zijn.
Persmededing vakbonden openbare diensten - neen tegen Di Rupo!
Gemeenschappelijk
vakbondsfront zal aangekondigde ingrepen in overheidspensioenen bekampen
ACOD - ACV - VSOA
Het
gemeenschappelijke front van de vakbonden van het overheidspersoneel, heeft met
grote verwondering en afkeer kennis genomen van de persberichten die aangeven
dat de formateur ingrepen in de overheidspensioenen zal voorstellen.
Volgens
de persberichten zou het zowel gaan om de wijziging van de berekening van het
pensioen op basis van de wedde gedurende de 10 laatste jaren, terwijl dat nu
gebeurt op basis van de laatste 5 jaar, als om het op de helling plaatsen van
de perequatie.
Het
gemeenschappelijk front verwerpt deze manier van aanpakken. De perequatie van
de overheidspensioenen gebeurt nu om de twee jaar. Als de uitgaven voor de
overheidspensioenen toenemen, is dat vooral het gevolg van een toename van het
aantal gepensioneerden. Blijkbaar wil men dat compenseren door het bedrag van de
pensioenen te verminderen.
Dat
komt gewoon neer op puresociale afbraak.
Het
wijzigen van de berekeningsmethode van de pensioenen komt neer op het in vraag
stellen van het principe van het
uitgesteld loon, dat aan de grondslag ligt van de overheidspensioenen: bij
gelijke kwalificaties is het personeel in de overheidssector minder goed
verloond dan zijn collega in het bedrijfsleven. Ook is het niet logisch dat men
zou ingrijpen in de perequatie, terwijl men net ook voor de
werknemerspensioenen alles in het werk stelt om te komen tot een
welvaartskoppeling. Het is helemaal niet juist het voor te stellen alsof de
openbare sector geniet van overdreven hoge voordelen of pensioenen.
De
berekening van de overheidspensioenen moet dus verder gebeuren op basis van het
loon in de laatste 5 jaar, zoals dat beter ook het geval zou zijn in de privé
sector.
Het
stelsel van de overheidspensioenen is een goede regeling. Niet de
overheidspensioenen zijn te hoog, maar de wettelijke pensioenen van het
algemeen werknemersstelsel zijn te laag. Dat wordt zelfs erkend op Europees
niveau en kan je afleiden uit de statistieken; niet voor niets hebben
gepensioneerden een groot armoederisico.
We vragen
met aandrang dat men van politieke kant terug komt op die voorstellen.
De
openbare sector wordt blijkbaar op alle fronten tegelijk aangevallen.
Spectaculaire
verminderingen van werkingsmiddelen worden aangekondigd, overal in Europa, maar
ook in ons land, waardoor de dienstverlening aan de burger in het gedrang zal
komen. Op die zelfde manier worden onaanvaardbare verminderingen van de tewerkstelling
aangekondigd, terwijl de recente ervaringen naar aanleiding van de crisis leert
dat de openbare sector net toeliet de sociaal negatieve gevolgen van de
economische crisis op te vangen. Hoe kan men komen tot een coherent sociaal en
democratisch systeem, zonder sterke openbare sector? Blijkbaar wil men vandaag
de openbare sector aanpakken als antwoord op de economische en andere
problemen. Meer nog, uit de voorstellen zou ook blijken dat de index verder
onder druk staat. Samen met problemen rond de pensioenen kan dat alleen maar leiden
tot zware sociale conflicten.
Het
gemeenschappelijk front roept de formateur op, de gewraakte en sociaal
onrechtvaardige voorstellen te schrappen in zn discussienota. Mocht bij de
bekendmaking van de nota, dinsdag, blijken dat dit niet gebeurt, dan heeft het
gemeenschappelijk front beslist, nu reeds een brede sensibiliseringcampagne bij
het personeel in de openbare sector op te starten, om deze aanpak energiek aan te
klagen en te bekampen.
Het is een beetje komkommertijd (op het moment van dit schrijven weten ze nog altijd niet welke virus de komkommers een slechte naam geven), dus het is zomer en nu en dan tijd om een stukje vlees, vis of vegie op de rooster te leggen.
Natuurlijk een bbq, daar moet salade bij... hieronder volgen tips.
De volgende verschijnen op 25.07 en op 01.08.2011.
Smakelijk en goed verlof, en geniet van de salades van Johan.
Frank,
Enige salades bij de barbecue.
Wie een salade wil maken met sla weet niet wat eerst te kiezen. Naast de klassieke kropsla, wordt de geÔnteresseerde koper om de oren geslagen met groene en rode eikenbladsla, lollo bianco - die groen is - en lollo rosso, radicchio en ijbergsla. Deze laatste is wegens zijn knapperigheid een buitenbeentje. Krulandijvie, veldsla, jonge spinazie, waterkers en rucola, alias raketkruid, vergroten het assortiment. Het staat iedereen vrij deze soorten naar hartelust te combineren en er mayonaise, vinaigrette of een andere slasaus bij te geven.
Dan is er nog de tomaat, in vele kleuren en formaten. Net zoals bij de sla zijn de tomaten die in volle grond gekweekt worden de smakelijkste. De verfoeilijke hydrocultuur, die in ons landje helaas al te veel toegepast wordt, zorgt enkel voor vruchten die voornamelijk uit water bestaan. Bekommer je bij de aankoop van tomaten vooral niet om het uiterlijk ervan. Een tomaat met een uitstulpende buil is even lekker als een bolronde. Overigens worden de beste tomaten in blik gestopt. De Europese klant is zodanig bewerkt door de reclame dat hij gewoon geworden is dat alle tomaten even groot en rond zijn. Het gevolg daarvan is dat alle 'misvormde' tomaten naar de conservenfabriek gedeporteerd worden. Toevallig zijn dat de lekkertste. Een vleestomaat, de zogenaamde bonktomaat is zelden te vinden, tenzij bij de verkoper van tomaten uit volle grond. Alleszins te proberen zijn de Italiaanse Cuore de Buo, hier verkocht als ceur de boeuf of osseharten. Een tomaat lust nogal gauw een gesneden uitje, wat gesnipperde bieslook en enkele gescheurde blaadjes basilicum. Mayonaise en vinaigrette gaan er ook goed bij.
Voor wie avontuurlijk aangelegd is en een en ander wil proberen, volgen hier enkele salades.
Oosterse koolsalade
Voor 8 personen
1/2 savooiekool, zonder nerven, in dunne sliertjes
1/2 rodekool, in dunne sliertjes
2 wortels, in julienne gesneden
1 rode paprika, zonder zaad en zaadlijsten, in dunne reepjes
1 gele paprika, idem dito
8 lente-uitjes, in dunne ringetjes
3 sjalotjes gesnipperd
30 g gehakte verse korianderblaadjes
2 theelepels zout
1 theelepel versgemalen zwarte peper
Voor de slasaus
het sap van 2 limoenen
1 eetlepel sojasaus
1,5 eetlepel fijngesneden verse gemberwortel
1 kleine rode chilipeper, zonder de zaadjes, fijngesneden
2 teentjes knoflook, fijngehakt
1 eetlepel vloeibare honing
1 eetlepel sesamolie
1,25 dl arachideolie
Doe alle groenten in een slakom en breng op smaak met koriander, zout en peper. Meng alle ingrediÎnten voor de slasaus. Een mooie truc hiervoor is alles in een potje met schroefdeksel te doen. Schroef het deksel erop, schudt enige tijd krachtig en klaar is Kees. Giet de slasaus over de sla en schep alles luchtig om.
Hete en zure komkommer uit Szechuan
1 komkommer
1 theelepel zout
2 eetlepels suiker
2 eetlepels azijn
1 eetlepel chili-olie
Snijd de komkommer in de lengte in twee en snijd elke helft in repen ter grootte van Engelse frieten ; die zijn twee keer zo dik als onze frieten. Doe de stukken komkommer in een vergiet en bestrooi ze met zout en laat ze 10 minuten staan. Spoel ze af onder de koude kraan, laat uitlekken en dep ze droog, waarbij je op elk stukje zacht drukt om ze zacht te maken. Een andere manier om ze zacht te maken is elk stuk een tikje te geven met de zijkant van een koksmes.
Doe de stukjes komkommer in een schaal. Verdeel de suiker erover. Besprenkel net voor het opdienen met zout en peper.
Ensalade con Roquefort
1-2 kropjes kropsla, uiteen gehaald
1 hardgekookt ei, grof gehakt
25 g serranoham, in reepjes gesneden
voor de slasaus
2 eetlepels Roquefort, verkruimeld
2 eetlepels slagroom
2 eetlepels witte wijnazijn
6-8 eetlepels olijfolie
zwarte peper uit de molen
een mespunt heet paprikapoeder
Doe de slabladen in een slakom. Klop Roquefort, slagroom en azijn door elkaar. Roer beetje bij beetje de olie erdoor. Breng op smaak met peper en paprikapoeder. Giet de slasaus over de slablaadjes en garneer met grof gehakt ei en reepjes serranoham.
'Belgium to Gaza' veroordeelt intimidaties tegen Gazavloot
De internationale 'Freedom Flotilla 2 Stay Human' naar Gaza kreeg de laatste dagen te maken met een intense campagne van intimidaties, bedreigingen en geweldpleging. Begin deze week werd de motor van een van de boten in de Griekse haven Piraeus gesaboteerd. Deze ochtend werden vier internationale deelnemers aan de vloot het slachtoffer van agressie, op verschillende plaatsen maar op hetzelfde moment, in een Griekse havenstad. Ze werden beroofd van hun papieren en van hun gsm. Tenslotte is er het bericht dat de N-VA, bij monde van Els De Mol en Jan Jambon, de humanitaire vloot naar Gaza zou veroordelen als een vorm van terrorisme.
De beschuldiging van terrorisme is de zaken op zijn kop zetten. Een commissie van de VN-Mensenrechtenraad onder leiding van Karl-Hudson Phillips stelde een onderzoek in naar de Israëlische militaire actie tegen het schip de Mavi Marmara vorig jaar, waarbij 9 opvarenden omkwamen. De commissie besloot dat het Israëlische leger ernstige schendingen van de mensenrechten en het internationaal humanitair recht had begaan, voldoende om vervolging in te stellen voor misdrijven zoals opzettelijke levensberoving, foltering of onmenselijke behandeling en het moedwillig veroorzaken van hevig lijden of ernstig letsel aan lichaam of gezondheid. Dokter Guido Gorissen, deelnemer aan de Gaza-vloot, reageert boos: Ik kom uit een N-VA-nest, en de meerderheid van mijn familie zal gechoqueerd zijn uit de mond van dit soort mensen te moeten horen dat ik een terrorist ben.
De Gaza-vloot is een humanitair en solidariteitsinitiatief. Het wil het embargo tegen de Gaza-strook, dat nu al vijf jaar bestaat, aanklagen en noodzakelijke hulpgoederen leveren aan de Palestijnse bevolking. Het gaat om een vreedzaam initiatief, waarbij alle opvarenden bewust kiezen voor geweldloosheid.
De vier Belgische deelnemers hebben net een intense training in geweldloze weerbaarheid achter de rug, en zijn klaar en extra gemotiveerd om samen met de Canadese, Australische en Deense delegaties met het schip 'Tahrir' te vertrekken. Guido Gorissen: We bereiden ons voor op een actie die LEGAAL is en HUMANITAIR, een actie die de barbaarse politiek van Israël blootlegt en de regeringen van de westerse landen ontmaskert als passieve collaborateurs met de onwettige onderdrukking waarvan het volledige Palestijnse volk slachtoffer is.
Het platform 'Belgium to Gaza', dat bestaat uit een 25-tal verenigingen, veroordeelt de verschillende vormen van bedreigingen en intimidatie ten aanzien van de Gaza-vloot en haar deelnemers, die hiervoor geen millimeter zullen wijken. 'Belgium to Gaza' roept de Belgische politieke partijen en verantwoordelijken op om in plaats van een veroordeling, hun steun uit te spreken voor dit vreedzaam, humanitair en solidariteitsproject voor het Palestijnse volk