Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Inhoud blog
  • LP Boon - tentoonstelling - Achturenhuis -
  • Spaanse burgeroorlog
  • bruggepensioneerden eco watcher... deel 154
  • Corona wat?
  • Kafka, gedicht voor 'ik Caroline'
  • De toestand is hopeloos, maar niet enstig!
  • ambtenaren in de frontlinie tegen.... Corona!
  • Corona - stopzetting Achturencultuur
  • Ik Caroline!
  • Opinie: Engagement of Meritocratie?
  • Arm maar proper deel 144
  • sport is de spiegel van de maatschappij - deel 143
  • Nieuwjaar 20 PVDA Kortrijk
  • KWARTDRAAI LINKS (deel 140)
  • voorsmaakje van achturencultuur
  • kwartdraai links 135
  • kwartdraai links 134
  • kwartdraai links deel 133
  • Kwartdraai links 22 nov 19
  • .De bruggepensioneerde economiewatcher( 15 November 2019)
  • KWARTDRAAAI LINKS (deel 127)
  • Amougies 50 jaar geleden... getuigenis
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Mijn favorieten
  • ABVV Westvlaanderen
  • Linx+ Westvlaanderen
  • Pittig nieuws uit de stad Kortrijk
  • Ongetwijfeld het beste restaurant in Kortrijk
  • Franse krant - ieder jaar gaan we naar hun feest
  • 1 mei te Kortrijk
  • ACOD
  • de website voor syndicalisten!
  • ACOD West-Vlaanderen
  • Kortrijk, een andere kijk door Frans Lavaert
    Foto
  • uniek reiscafé in Kortrijk - Antipode
  • Reflex
  • ook in ieper bestaat linx+
  • meer dan bommen en granaten... SEMTEX
  • linx+ Harelbeke bestaat ook...
  • unie der zorgelozen kortrijk... sociaal, theater,... en zeer goed!
  • sociaal, links, strijdbaar... pvda!
  • Viva SVV Kortrijk
  • Live @ Kortrijkse gemeenteraad
  • nog een andere visie over kortrijk
  • internationale solidariteit...het FOS
  • een nieuwe wereld in persland... de Wereld Morgen..
  • Vonkisten aller landen....
  • philippe decoenbe blogt
  • MO noord/zuid tijdschrift...
  • 15 decemberbeweging
  • Wakker Kortrijk of satire??
  • Kortrijk scheef bekenen, satire of waarheid?
  • CC Marianne ook in Kortrijk
  • Op reis... Eerst Wegwijzer Brugge effe surfen... Praktische reistips van reizigers!
  • vrijzinnig centrum Mozaïk Kortrijk
  • buda - de betere fim, optredens,... in K-town
  • Pittem en zijn Gaucho's...
  • Marke = Van De Wiele & ferro van het ABVV
  • Cultuur en zijn web
  • granma - de gazet uit Cuba
  • Lieven Vanhoutte beziet het leven, zoals het is...
    Foto
    linx+ links
  • roeselare - de brug
  • foto streuvels Avelgem
  • cc geluwe
  • cc harelbeke
  • cc ieper
  • gaucho's uit pittem
  • cc marianne
  • linx+ westvlaanderen
  • linx+ nationaal
  • De Brug Kortrijk
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    sdpoet
    www.bloggen.be/sdpoet
    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    vitalski
    www.bloggen.be/vitalsk
    Zoeken in blog

    achturencultuur
    de culturele centrale - aangesloten bij linx+ - van acod Kortrijk
    Achturencultuur is de culturele centrale van ACOD Kortrijk - aangesloten bij Linx+.
    18-08-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Klik op affiche om beter te lezen...

    18-08-2011 om 23:09 geschreven door achturencultuur  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fête l'Huma 2011 - programma

    Samedi 17 Sept :
14h30 – 15h20 : Yvan Le Bolloch
15h50 – 16h50 : Souad Massi
17h20 – 18h20 : Bernard Lavilliers
18h50 – 19h50 : Patrice
20h20 – 21h30 : Joan Baez
22h00 – 23h10 : The Ting Tings

     

     

    Samedi 17 Sept :
14h20 – 15h10 : Les Rois de la Suède
16h00 – 16h40 : Le Larron
17h30 – 18h10 : Ommm
19h00 – 19h40 : La Demoiselle Inconnue
20h30 – 21h20 : Rocé
22h10 – 23h00 : No One Is Innocent

    Samedi 17 septembre 2011
 
- 17h00 : Didier Labbé Quartet
Laurent Guitton, Didier Labbé, Grégory Daltin, Jean-Denis Rivaleau
- 19h00 : Jus de Bocse Médéric Collignon Quartet
Frank Woeste, Médéric Collignon, Philippe Gleizes, Fred Chiffoleau
- 21h00 : Nord-Sud Henri Texier Quintet
Manu Codjia, Sebastien Texier, Christophe Marguet, Henri Texier, Francesco
Bearzatti

     

    SAMEDI 17 SEPTEMBRE

    14H20 LES ROIS DE LA SUÈDE [ZEBROCK]

    14H30 YVAN LE BOLLOCH [GRANDE SCÈNE]

    15H50 SOUAD MASSI [GRANDE SCÈNE ]

    16H00 LE LARRON [ZEBROCK]

    17H20 BERNARD LAVILLIERS [GRANDE SCÈNE]

    17H30 OMMM [ZEBROCK]

    18H50 PATRICE [GRANDE SCÈNE]

    19H00 LA DEMOISELLE INCONNUE [ZEBROCK]

    20H20 JOAN BAEZ [GRANDE SCÈNE ]

    20H30 ROCÉ [ZEBROCK]

    22H00 THE TING TINGS [GRANDE SCÈNE]

    22H10 NO ONE IS INNOCENT [ZEBROCK]

     

    18-08-2011 om 22:50 geschreven door achturencultuur  


    >> Reageer (0)
    12-08-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De ene = de andere Bart... niet!

    Beste vrienden,

     

    Sinds Bart Peeters enkele dagen geleden op radio1 liet horen geen fan te zijn van Bart De Wever kreeg hij zo maar eventjes 800 haatmails toegestuurd.

    Wel, daar willen wij graag iets aan doen.

    Laten we deze bekende zanger eens een love-mail sturen!

    Kwestie van duidelijk te maken ten eerste dat artiesten recht van spreken hebben en ten tweede dat er vele anderen zijn die zeggen ‘Niet in onze naam’!

    Doe mee! Stuur een sympathiek briefje naar www.bartpeeters.net, klikken op ‘Contact’ en daar je hart-onder-de-riem-tekst noteren.

     

    Bij wijze van voorbeeld hierbij mijn tekstje:

    ‘Beste Bart,

    de ene Bart is duidelijk de andere niet! Wij willen je feliciteren met je interview op radio1. Wees gerust: je staat zeker niet alleen! Wat je zegt sluit goed aan bij wat wij met het front ‘Niet in onze naam’ ook bepleiten: een solidaire, open en multiculturele samenleving, de beste garantie voor een mooie toekomst voor onze kinderen!’

    Lieve Franssen, woordvoerder Niet in onze Naam

     

    Zou het niet mooi zijn als er zo’n 1000 loveletters naar Bart Peeters zouden verstuurd worden?

     

    Alvast bedankt!

    Lieve

    0499.14 74 46

     

     

     

    Hieronder ter info het artikel in De Standaard van 9 augustus met verslag van die radio-uitzending.

     

    Bart Peeters: ‘De Wever, dat is geen politiek'

    De Standaard dinsdag 09 augustus 2011  (vsa)

    Peeters is kritisch voor Bart De Wever. ‘Niets zo flauw als naar je eigen portemonnee te kijken.'

     

    Bart Peeters was gisterenmiddag te gast bij Jan Hautekiet in het radioprogramma Touché op Radio 1. Zijn bezoek ging niet onopgemerkt voorbij: zo liet hij duidelijk verstaan graag ‘Belg' te zijn. ‘Ik betreur heel erg wat nu bezig is.' Peeters verwees naar het uiteenvallen van Joegoslavië, waar één republiek nu door het leven gaat als FYROM: Former Yugoslav Republic of Macedonia. ‘Als dat je land is, heb je eigenlijk geen land meer', zei Peeters.

     

    Bart Peeters is net terug van een optreden in Marokko, waar hij op de affiche stond als ‘Les Belges'. Hij noemde dat ‘onbewust' een statement.‘Er is niets zo gemakkelijk als niets doen en op de eerste pagina gaan staan van Het Laatste Nieuws omdat je met de klein mannen naar Kinepolis gaat (een verwijzing naar Bart De Wever, red). Sorry, maar Bart De Wever, dat is géén politiek.'

     

    Hij pleitte in het radioprogramma voor een federale kieskring. ‘Ik zou het leuk vinden dat ik vanuit Vlaanderen zou mogen niet-kiezen voor Didier Reynders en dat men in Wallonië ook zou kunnen niet-kiezen voor De Wever. Maak een grote federale kieskring en je krijgt meteen een ander beeld.'

     

    De financiële transfers van Vlaanderen naar Wallonië overtuigen Bart Peeters niet. ‘Er is niets zo flauw als naar je eigen portemonnee te kijken. Nu steunt Vlaanderen Wallonië. Maar als onze kinderen in het bejaardentehuis zitten, is het goed mogelijk dat de tranfers omgekeerd lopen: van het jongere Wallonië naar het oude Vlaanderen.'

     

    Peeters was gisteren niet meer beschikbaar voor commentaar. ‘Bart heeft gewoon zijn mening gegeven. Maar hij heeft niet de ambitie om zich vergaand in het politiek debat te mengen', zegt zijn broer en manager Stijn Peeters.

     

    12-08-2011 om 23:40 geschreven door achturencultuur  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.20 jaar Oezbekeistan... in Kortrijk: 9 sept 2011

    UITNODIGING

    The Embassy of the Republic of Uzbekistan

    to the Kingdom of Belgium and Association “SPOETNIK”

    are delighted to invite You

    to the celebration of

    20 YEAR’S ANNIVERSAIRY OF THE INDEPENDENCE OF UZBEKISTAN

    to be held on Friday, September 9, 2011 at 19:00 hrs. at the Concertstudio

    The celebration will be followed by reception (a la Fourchette) with Uzbek Cuisine

    Ter gelegenheid van de 20ste verjaring van de onafhankelijkheid van de Republiek Oezbekistan

    Organiseert Spoetnik Kortrijk in samenwerking met de Ambassade van de Republiek Oezbekistan in België in aanwezigheid van de Heer Ambassadeur Bakhtiyar GULYAMOV

    Vrijdag 9 september om 19 uur

    Verwelkoming door Voorzitter Walter Weydts Ere-Ondervoorzitter Provincieraad

    Toespraak door de Heer Ambassadeur Bakhtiyar GULYAMOV

    Toespraak Gastspreker Receptie met Oezbeeks buffet voor U

    klaargemaakt door de kok van de Oezbeekse Ambassade te Brussel voorzien van de nodige drankjes

    Fototentoonstelling

    Waar: Concertstudio, Conservatoriumplein 2 te Kortrijk Op twee minuten wandelafstand van het station

    Gelieve uw aanwezigheid te bevestigen voor 25 augustus 2011 T. Yvette & Pierre 0497/104642 E. pierre.devolder@telent.be

    Secretariaat: A. Devaerelaan 77 – 8500 Kortrijk Ronny & Betty T. 0475/911061 – 0475443811 E. ronnylaporte@skynet.be

    Naam: ___________________________________ Organisatie:_______________________________ Zal aanwezig zijn met aantal personen:_________

    Optreden van dans en muziek

    ensemble uit Oezbekistan

    address: Concertstudio Conservatoriumplein 2 8500 Kortrijk

    R. S. V. P. tel. 02/672 88 44 fax : 02/672 39 46, e-mail : press@uzbekistan.be

    Name. ________________________________________

    Organization. _________________________________________ will attend

    will be accompanied by ____ persons □ will not be able to attend


    12-08-2011 om 22:13 geschreven door achturencultuur  


    >> Reageer (0)
    01-08-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Enige salade bij de bbq.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Enige salades voor bij de barbecue : de finale

    Salade van champignons en courgette

    200 g champignons, in plakjes / 200 g courgette in dunne plakjes / 1 teen knoflook, geperst / het sap van 1 citroen / 1 theelepel suiker / 2 theelepels mosterd / zwarte peper uit de molen / 1 dl room / zout / 15 blaadjes basilicum, in reepjes gescheurd

       Meng voor de slasaus de geperste look, het citroensap, de suiker, de mosterd en peper naar smaak.  Klop de room door dit mengsel en breng op smaak met zout.
       Doe de plakjes champignon en courgette in een slakom.  Schenk de slasaus erover, garneer met de basilicum en serveer.  Sneetjes ciabatta en zongedroogde tomaten passen er wonderwel bij.   De room in de slasaus kan desgewenst vervangen worden door yoghurt.

    Patatossalata
    Griekse aardappelsalade

    1 kg aardappelen, in de schil gekookt, gepeld en in plakjes gesneden / 1 eetlepel fijngehakte kappertjes / 1 bosje bladpeterselie, fijngehakt / 1 grote ui, gesnipperd / het sap van 1 citroen /2 dl olijfolie extra vergine / 1 hardgekookt ei, in plakjes, desgewenst / 1 tomaat, in plakjes / zout / versgemalen zwarte peper.

       Doe de nog warme aardappelplakjes in een schaal en schep er voorzichtig kappertjes, peterselie ne ui door.  Breng op smaak met citroensap, zout en zwarte peper uit de molen.  Besprenkel met de olijfolie, garneer met plakjes ei en tomaat en serveer.

    Uiensalade met kappertjes

       Leg op een bakplaat een stuk aluminumfolie.  Zet daarop middelgrote uien.  Rooster ze 1u-1u30 in een oven van 180 ∞C, tot ze zacht aanvoelen wanneer je op de schil duwt.  Haal ze uit de oven, schil ze zodra ze voldoende afgekoeld zijn, haal eventueel uitgedroogde lagen weg en snijd ze in vieren.  Doe ze in een kom en giet er enkel olijfolie over of een mengsel van olijfolie en citroen sap.  Daarvoor geldt een verhouding van 3 delen olijfolie tegen 1 deel citroensap.  Serveer de salade koud.  Dit is een recept uit de joodse keuken.

    Bloemkoolsalade uit Sfax
    Voor 6-8 personen

    1 bloemkool, in roosjes verdeeld / 8 kleine rode aarappels of nieuwe paptatjes, in de schil / zout / 1 theelepel harissa, gemengd met 3 eetlepels water / 1 theelepel gemalen karwijzaad / 1 theelepel gemalen koriander / 4 eetlepels olijfolie / 2-3 eetlepels vers citroensap / de geraspte schil van 1 citroen / zwarte olijven ter garnering, desgewenst

       Breng in twee pannen water aan de kook.  Strooi in elke pan wat zout.  Doe de bloemkoolroosjes in de ene pan, de aardappelen in de andere pan en kook de groenten beetgaar ; 10-15 minuten voor de bloemkool, ongeveer 30 minuten voor de aardappelen.  
       Snijd de aardappeltjes in stukken ongeveer zo groot als de bloemkoolroosjes.  Doe beide groenten in een serveerschaal.
       Meng verdunde harissa, karwijzaad, koriander, een theelepel zout, olie en citroensap in een kommetje.  Giet dit mengsel over de salade en schep alles goed om.  Laat de salade 1 uur rusten en breng zo nodig verder op smaak met zout en peper.
       Garneer desgewenst met zwarte olijven en serveer meteen op kamertemperatuur. 



    01-08-2011 om 00:00 geschreven door achturencultuur  


    >> Reageer (0)
    25-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Enige salade bij de bbq 2
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Enige salades bij de barbecue : the sequel

       Toen Ernesto Guevara de la Serna terugkeerde van zijn rondritje per moto door Zuid Amerika werd hij door zijn familie onthaald op een Argentijnse barbecue.   Men kent er de 'Asado al asador', waarbij het hele karkas van het dier in de 'asador', een soort dubbel rooster, schuin boven een groots houtskoolvuur geplaatst wordt en de 'Asado a la parilla', waarbij de stukken vlees, net zoals bij ons, op een rooster boven houtskool gegrild worden.  Het vlees verhuist van de grill naar de 'brasero', een grill boven een metalen doos met gloeiende houtskool, om het vlees warm te houden.  Men geeft er (stok)brood bij en gemengde salade.  Soms legt de 'parillero' groenten zoals aardappelen, maÔskolven, ui en aubergine, bestreken met olijfolie en bestrooid met zout op de 'parilla' gelegd.  De sausen 'chimichuri' en 'salsa criolla' zijn hierbij ontontbeerlijk.  Ja, op het feestje dat Ernesto Rafael Guevara Lynch en Celia de la Serna gaven voor hun zoon, zal het best gezellig geweest zijn, alhoewel biograaf Jean Cormier noteert : "Er is Mendozawijn, en om het feest compleet te maken is er matÈ in zijn uit CÚrdoba meegebrachte zilveren bombilla, waarin zijn naam gegraveerd staat.  Ze luisteren allemaal naar zijn reisverslag, ook al zwakt hij de meest shockerende details wat af.  In de ogen van zijn publiek staat trots te lezen, maar ook ongemakkelijkheid, een nauwelijks waarneembare ongerustheid.  Hij is niet meer dezelfde."

    Chimichuri de azafr·n
    Saffraanchimichuri

    1 rode ui, zeer fijngesneden / 3 teentjes knoflook, zeer fijngesneden / 5 eetlepels fijngesneden peterselie / 1/2 theelepel fijngewreven saffraan / 2 eetlepels citroensap / 1 eetlepel verse tijm / 2,5 dl olijfolie extra vergine / 1,5 dl witte azijn / 2 theelepels zout / 1 theelepel grof gemalen peper

       Meng de fijngewreven saffraan met het citroensap en laat dit ongeveer een kwartier rusten.  Meng alle ingrediÎnten voor de saus in een aardewerken, porseleinen of glazen pot.  Laat de afgedekte pot 24 uur op kamertemperatuur staan vooraleer op te dienen bij het geroosterde vlees.

    Chimichuri picante

    2 rode uien, zeer fijn gesneden / 4 teentjes look, zeer fijngesneden / 2 tomaten, klein gesneden / 2 groene Spaanse pepertjes, zonder zaadjes en zaadlijsten, fijngehakt / 5 eetlepels fijngesneden peterselie / 2,5 dl olijfolie extra vergine / 1,5 dl witte azijn / 2 theelepels zout / 1 theelepel grof gemalen peper

       Doe net zoals in het voorgaande recept, maar laat het zinnetje met de saffraan achterwege.

    Salsa criolla picante

    2 uien, fijn gesnipperd / 3 teentjes look, fijn gesnipperd / 2 tomaten, gepeld, ontpit, in smalle reepjes /2 rode paprika's, ontdaan van zaadlijsten en zaad, fijngesneden /2,5 dl (olijf)olie / 1 eetlepel gedroogde gemalen Spaanse peper / 1 eetlepel chilipoeder of cayennepeper / 1 theelepel gemalen komijn / 1 theelepel oregano / zout naar smaak

       Verhit de olie in een pan en fruit hierin de gesnipperde uien ongeveer 3 minuten.  Voeg de overige ingrediÎnten toe en laat alles nog 3 minuten sudderen.

    Ensalada mixta

    1 krop sla, in grove stukken / 2 tomaten, in partjes / 1 middelgrote ui, in ringen / 1 komkommer, in dunne schijfjes / 1 rode paprika, zonder de zaadjes en de zaadlijsten, in smalle reepjes / 1 wortel, in julienne gesneden /  1 bosje radijzen, de radijzen doormidden gesneden / 1 lente-uitje, in dunne ringetjes gesneden / 50 g waterkers, dikke stelen verwijderd, goed gewassen en drooggedept

       Doe alle ingrediÎnten in een kom, hussel ze zachtjes dooreen en dien op.  Geef er aderezo para ensalada cruda bij, een vinaigrette gemaakt met 3 eetlepels (olijf)olie, 1 eetlepel rodewijnazijn, versgemalen zwarte peper en zout.

    Ensalada de rabanitos
    Radijssalade

    150 g zeer verse radijsblaadjes, zeer goed gewassen en drooggedept, in smalle reepjes gesneden /  1 tomaat, in partjes / 1 rode paprika, zaadjes en zaadlijsten verwijderd, in smalle reepjes / 1 kleine ui, ragfijn gesneden

       Doe alle ingrediÎnten  in een slakom, meng ze dooreen, dien op en geef er de hierboven beschreven aderezo bij.

       Nogmaals, waterkers en zeker radijzenloof moeten goed gewassen worden : er hangt meer aarde aan dan je zou denken.  Het radijzenloof mag niet in het minst verlept zijn.



       



         

    25-07-2011 om 00:00 geschreven door achturencultuur  


    >> Reageer (0)
    04-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Persmededing vakbonden openbare diensten - neen tegen Di Rupo!

    Gemeenschappelijk vakbondsfront zal aangekondigde ingrepen in overheidspensioenen bekampen

     ACOD - ACV - VSOA

    Het gemeenschappelijke front van de vakbonden van het overheidspersoneel, heeft met grote verwondering en afkeer kennis genomen van de persberichten die aangeven dat de formateur ingrepen in de overheidspensioenen zal voorstellen.

    Volgens de persberichten zou het zowel gaan om de wijziging van de berekening van het pensioen op basis van de wedde gedurende de 10 laatste jaren, terwijl dat nu gebeurt op basis van de laatste 5 jaar, als om het op de helling plaatsen van de perequatie.

    Het gemeenschappelijk front verwerpt deze manier van aanpakken. De perequatie van de overheidspensioenen gebeurt nu om de twee jaar. Als de uitgaven voor de overheidspensioenen toenemen, is dat vooral het gevolg van een toename van het aantal gepensioneerden. Blijkbaar wil men dat compenseren door het bedrag van de pensioenen te verminderen.

    Dat komt gewoon neer op pure sociale afbraak.

    Het wijzigen van de berekeningsmethode van de pensioenen komt neer op het in vraag stellen van het principe van het uitgesteld loon, dat aan de grondslag ligt van de overheidspensioenen: bij gelijke kwalificaties is het personeel in de overheidssector minder goed verloond dan zijn collega in het bedrijfsleven. Ook is het niet logisch dat men zou ingrijpen in de perequatie, terwijl men net ook voor de werknemerspensioenen alles in het werk stelt om te komen tot een welvaartskoppeling. Het is helemaal niet juist het voor te stellen alsof de openbare sector geniet van overdreven hoge voordelen of pensioenen.

    De berekening van de overheidspensioenen moet dus verder gebeuren op basis van het loon in de laatste 5 jaar, zoals dat beter ook het geval zou zijn in de privé sector.

    Het stelsel van de overheidspensioenen is een goede regeling. Niet de overheidspensioenen zijn te hoog, maar de wettelijke pensioenen van het algemeen werknemersstelsel zijn te laag. Dat wordt zelfs erkend op Europees niveau en kan je afleiden uit de statistieken; niet voor niets hebben gepensioneerden een groot armoederisico.

    We vragen met aandrang dat men van politieke kant terug komt op die voorstellen.

    De openbare sector wordt blijkbaar op alle fronten tegelijk aangevallen.

    Spectaculaire verminderingen van werkingsmiddelen worden aangekondigd, overal in Europa, maar ook in ons land, waardoor de dienstverlening aan de burger in het gedrang zal komen. Op die zelfde manier worden onaanvaardbare verminderingen van de tewerkstelling aangekondigd, terwijl de recente ervaringen naar aanleiding van de crisis leert dat de openbare sector net toeliet de sociaal negatieve gevolgen van de economische crisis op te vangen. Hoe kan men komen tot een coherent sociaal en democratisch systeem, zonder sterke openbare sector? Blijkbaar wil men vandaag de openbare sector aanpakken als antwoord op de economische en andere problemen. Meer nog, uit de voorstellen zou ook blijken dat de index verder onder druk staat. Samen met problemen rond de pensioenen kan dat alleen maar leiden tot zware sociale conflicten.

    Het gemeenschappelijk front roept de formateur op, de gewraakte en sociaal onrechtvaardige voorstellen te schrappen in z’n discussienota. Mocht bij de bekendmaking van de nota, dinsdag, blijken dat dit niet gebeurt, dan heeft het gemeenschappelijk front beslist, nu reeds een brede sensibiliseringcampagne bij het personeel in de openbare sector op te starten, om deze aanpak energiek aan te klagen en te bekampen.

     

    Voor ACOD Chris Reniers

    Voor CGSP Alain Lambert

    Voor FCSOD Luc Hamelinck

    Voor VSOA Jan Eyndels

    04-07-2011 om 22:51 geschreven door achturencultuur  


    >> Reageer (0)
    01-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.salade bij bbq 1
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Het is een beetje komkommertijd (op het moment van dit schrijven weten ze nog altijd niet welke virus de komkommers een slechte naam geven), dus het is zomer en nu en dan tijd om een stukje vlees, vis of vegie op de rooster te leggen.

    Natuurlijk een bbq, daar moet salade bij... hieronder volgen tips.

    De volgende verschijnen op 25.07 en op 01.08.2011.

    Smakelijk en goed verlof, en geniet van de salades van Johan.

    Frank,

     



    Enige salades bij de barbecue.

       Wie een salade wil maken met sla weet niet wat eerst te kiezen.  Naast de klassieke kropsla, wordt de geÔnteresseerde koper om de oren geslagen met groene en rode eikenbladsla, lollo bianco - die groen is - en lollo rosso, radicchio en ijbergsla.  Deze laatste is wegens zijn knapperigheid een buitenbeentje.  Krulandijvie, veldsla, jonge spinazie, waterkers en rucola, alias raketkruid, vergroten het assortiment.  Het staat iedereen vrij deze soorten naar hartelust te combineren en er mayonaise, vinaigrette of een andere slasaus bij te geven.
       Dan is er nog de tomaat, in vele kleuren en formaten.   Net zoals bij de sla zijn de tomaten die in volle grond gekweekt worden de smakelijkste.  De verfoeilijke hydrocultuur, die in ons landje helaas al te veel toegepast wordt, zorgt enkel voor vruchten die voornamelijk uit water bestaan.   Bekommer je bij de aankoop van tomaten vooral niet om het uiterlijk ervan.  Een tomaat met een uitstulpende buil is even lekker als een bolronde.  Overigens worden de beste tomaten in blik gestopt.  De Europese klant is zodanig bewerkt door de reclame dat hij gewoon geworden is dat alle tomaten even groot en rond zijn.   Het gevolg daarvan is dat alle 'misvormde' tomaten naar de conservenfabriek gedeporteerd worden.  Toevallig zijn dat de lekkertste.  Een vleestomaat, de zogenaamde bonktomaat is zelden te vinden, tenzij bij de verkoper van tomaten uit volle grond.  Alleszins te proberen zijn de Italiaanse Cuore de Buo, hier verkocht als ceur de boeuf of osseharten.  Een tomaat lust nogal gauw een gesneden uitje, wat gesnipperde bieslook en enkele gescheurde blaadjes basilicum.  Mayonaise en vinaigrette gaan er ook goed bij.
       Voor wie avontuurlijk aangelegd is en een en ander wil proberen, volgen hier enkele salades.

    Oosterse koolsalade
    Voor 8 personen

    1/2 savooiekool, zonder nerven, in dunne sliertjes
    1/2 rodekool, in dunne sliertjes
    2 wortels, in julienne gesneden
    1 rode paprika, zonder zaad en zaadlijsten, in dunne reepjes
    1 gele paprika, idem dito
    8 lente-uitjes, in dunne ringetjes
    3 sjalotjes gesnipperd
    30 g gehakte verse korianderblaadjes
    2 theelepels zout
    1 theelepel versgemalen zwarte peper
    Voor de slasaus 
    het sap van 2 limoenen
    1 eetlepel sojasaus
    1,5 eetlepel fijngesneden verse gemberwortel
    1 kleine rode chilipeper, zonder de zaadjes, fijngesneden
    2 teentjes knoflook, fijngehakt
    1 eetlepel vloeibare honing
    1 eetlepel sesamolie
    1,25 dl arachideolie

         Doe alle groenten in een slakom en breng op smaak met koriander, zout en peper.  Meng alle ingrediÎnten voor de slasaus.  Een mooie truc hiervoor is alles in een potje met schroefdeksel te doen.  Schroef het deksel erop, schudt enige tijd krachtig en klaar is Kees.  Giet de slasaus over de sla en schep alles luchtig om.

    Hete en zure komkommer uit Szechuan

    1 komkommer
    1 theelepel zout
    2 eetlepels suiker
    2 eetlepels azijn
    1 eetlepel chili-olie

       Snijd de komkommer in de lengte in twee en snijd elke helft in repen ter  grootte van Engelse frieten ; die zijn twee keer zo dik als onze frieten.  Doe de stukken komkommer in een vergiet en bestrooi ze met zout en laat ze 10 minuten staan.  Spoel ze af onder de koude kraan, laat uitlekken en dep ze droog, waarbij je op elk stukje zacht drukt om ze zacht te maken.  Een andere manier om ze zacht te maken is elk stuk een tikje te geven met de zijkant van een koksmes.
       Doe de stukjes komkommer in een schaal.  Verdeel de suiker erover.  Besprenkel net voor het opdienen met zout en peper.

    Ensalade con Roquefort

    1-2 kropjes kropsla, uiteen gehaald
    1 hardgekookt ei, grof gehakt
    25 g serranoham, in reepjes gesneden
    voor de slasaus
    2 eetlepels Roquefort, verkruimeld
    2 eetlepels slagroom
    2 eetlepels witte wijnazijn
    6-8 eetlepels olijfolie
    zwarte peper uit de molen
    een mespunt heet paprikapoeder

       Doe de slabladen in een slakom.   Klop Roquefort, slagroom en azijn door elkaar.  Roer beetje bij beetje de olie erdoor.  Breng op smaak met peper en paprikapoeder.  Giet de slasaus over de slablaadjes en garneer met grof gehakt ei en reepjes serranoham. 

    01-07-2011 om 00:00 geschreven door achturencultuur  


    >> Reageer (0)
    30-06-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gazavloot

    'Belgium to Gaza' veroordeelt intimidaties tegen Gazavloot

    De internationale 'Freedom Flotilla 2 – Stay Human' naar Gaza kreeg de laatste dagen te maken met een intense campagne van intimidaties, bedreigingen en geweldpleging. Begin deze week werd de motor van een van de boten in de Griekse haven Piraeus gesaboteerd. Deze ochtend werden vier internationale deelnemers aan de vloot het slachtoffer van agressie, op verschillende plaatsen maar op hetzelfde moment, in een Griekse havenstad. Ze werden beroofd van hun papieren en van hun gsm. Tenslotte is er het bericht dat de N-VA, bij monde van Els De Mol en Jan Jambon, de humanitaire vloot naar Gaza zou veroordelen als “een vorm van terrorisme”.

    De beschuldiging van terrorisme is de zaken op zijn kop zetten. Een commissie van de VN-Mensenrechtenraad onder leiding van Karl-Hudson Phillips stelde een onderzoek in naar de Israëlische militaire actie tegen het schip de Mavi Marmara vorig jaar, waarbij 9 opvarenden omkwamen. De commissie besloot dat het Israëlische leger “ernstige schendingen van de mensenrechten en het internationaal humanitair recht” had begaan, voldoende om vervolging in te stellen voor “misdrijven zoals opzettelijke levensberoving, foltering of onmenselijke behandeling en het moedwillig veroorzaken van hevig lijden of ernstig letsel aan lichaam of gezondheid”. Dokter Guido Gorissen, deelnemer aan de Gaza-vloot, reageert boos: “Ik kom uit een N-VA-nest, en de meerderheid van mijn familie zal gechoqueerd zijn uit de mond van dit soort mensen te moeten horen dat ik een terrorist ben.”

    De Gaza-vloot is een humanitair en solidariteitsinitiatief. Het wil het embargo tegen de Gaza-strook, dat nu al vijf jaar bestaat, aanklagen en noodzakelijke hulpgoederen leveren aan de Palestijnse bevolking. Het gaat om een vreedzaam initiatief, waarbij alle opvarenden bewust kiezen voor geweldloosheid.

    De vier Belgische deelnemers hebben net een intense training in geweldloze weerbaarheid achter de rug, en zijn klaar en extra gemotiveerd om samen met de Canadese, Australische en Deense delegaties met het schip 'Tahrir' te vertrekken. Guido Gorissen: “We bereiden ons voor op een actie die LEGAAL is en HUMANITAIR, een actie die de barbaarse politiek van Israël blootlegt en de regeringen van de westerse landen ontmaskert als passieve collaborateurs met de onwettige onderdrukking waarvan het volledige Palestijnse volk slachtoffer is.”

    Het platform 'Belgium to Gaza', dat bestaat uit een 25-tal verenigingen, veroordeelt de verschillende vormen van bedreigingen en intimidatie ten aanzien van de Gaza-vloot en haar deelnemers, die hiervoor geen millimeter zullen wijken. 'Belgium to Gaza' roept de Belgische politieke partijen en verantwoordelijken op om in plaats van een veroordeling, hun steun uit te spreken voor dit vreedzaam, humanitair en solidariteitsproject voor het Palestijnse volk

    Contactpersonen 'Belgium to Gaza':

    • Inge Neefs, 0486/18.33.91

    • Bert De Belder, 0495/85.57.01

    • Ludo De Brabander, 0473/51.64.62

    30-06-2011 om 00:41 geschreven door achturencultuur  


    >> Reageer (0)
    27-06-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Einde van de maand: pastamenu: Kleurrijke noedels
    Kleurrijke noedels
    Voor 4 personen

    225 g grote zoetwatergarnalen
    1 eetlepel Shaoxing rijstwijn of droge sherry
    2,5 eetlepel fijngehakte gemberwortel
    1 theelepel sesamolie
    300 g rijstnoedels
    2 stengels prei, alleen het wit
    4 eetlepels arachide- of sojaolie
    1,5 eetlepel (Chinees) kerriepoeder
    200 g taugÈ (sojascheuten)
    60 ml kippenbouillon of water
    2 eetlepels lichte sojasaus
    1 theelepel zout
    1/2 theelepel suiker
    1/2 theelepel versgemalen zwarte peper

       Laat de garnalen uit de diepvries ontdooien, indien je die gebruikt.  Pel de garnalen en laat het staartje zitten.  Leg de garnalen in een kom en roer de rijstwijn of sherry, 2 theelepels van de gemberwortel en de sesamolie erdoor.
       Laat de noedels 10 minuten in heet water weken en vervolgens uitlekken of volg de gebruiksaanwijzingen op het pakje.  Snijd de prei in stukken van 5 cm en vervolgens in de lengte in reepjes.  Spoel de reepjes goed schoon en dep ze droog.
       Verhit een wok op hoog vuur en laat daarin 1 eetlepel arachide- of sojaolie goed heet worden.  Roerbak de garnalen in porties in 1 minuut en30 seconden ondoorschijnend.  Schep ze uit de wok en laat uitlekken.  Giet de olie uit de wok en veeg hem schoon.
       Zet de wok weer op het vuur, laat hem weer goed heet worden en schenk de rest van de olie erin.  Strooi het kerriepoeder en roerbak het enkele seconden tot het geurt.  Doe de prei en de overige gemberwortel in de pan en roerbak 1 minuut en 30 seconden.  Voeg de sojascheuten toe en roerbak alles nog eens 20 seconden.  Roer de garnalen, bouillon of water, sojasaus, zout, suiker en peper door het gerecht.  Voeg de noedel toe en schep alles om tot de noedels warm zijn en de saus hebben opgenomen.  Doe de noedels over op een warme schaal en serveer meteen.



    Geen fabels van China naar Italie.


    Nu we het toch over een Chinees gerecht hebben, kan meteen het fabeltje, dat Marco Polo in 1292 de spaghetti uit China naar ItaliÎ bracht, de wereld uitgeholpen worden.  Uit reliÎfs op Etruskische graven uit de vierde eeuw voor Christus kan men opmaken, aan de hand van in steen gegraveerd keukengerei, dat er toen reeds pasta bekend was.  Horatius (65-8) en Cicero (106-43) schrijven in lovende bewoordingen over lagani, dunne deegplakken gemaakt van water en bloem, de voorloper van de huidige lasagne.  (Horatius was verlekkerd op pasta met prei en kikkererwten.  Nog steeds wordt in ItaliÎ een gelijkaardig gerecht 'lasagne e cecci' bereid.)  In een van de eerste kookboeken, De Re Coquina, 'over kookzaken', uit het jaar 25 voor onze tijdrekening, toegeschreven aan de gourmand Apicius, staat een recept voor 'lasagne' in een bouillon.  Ook de antieke Grieken kenden pasta en lang voordat Marco Polo het levenslicht zag rolden de Arabieren deeg om dunne stokken, dat ze in de zon lieten drogen.  Het ziet er naar uit dat pasta op verschillende plaatsen uitgevonden werd, net zoals mensen overal waar graan geteeld wordt, brood en knoedels maken.   



     

    27-06-2011 om 00:00 geschreven door achturencultuur  


    >> Reageer (0)
    18-06-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stem voor 'Natuurtuin Desloovere'

    Beste, in Kortrijk ligt een klein maar mooi en heel bijzonder natuurgebiedje: Natuurtuin Desloovere. Genoemd naar Gilbert Desloovere die van een verwaarloosd vuil stukje grond een natuurgebiedje maakte (en er zich volgens sommigen vertellen doodgewerkt heeft).

    Vrijwilligers onderhouden het gebied en zorgen ook voor een jaarlijks buurtfeest ten voordele van de Natuurtuin. Dit jaar groeide de Natuurtuin dankzij een groenadoptie van een stuk terrein dat aan de Natuurtuin paalt. Om alles verder te kunnen onderhouden, om hout te kopen voor een kijkhut, materiaal voor insectenhotel, een goaltje voor de kinderen, plantjes, enz. zou het super tof zijn dat we de Ethias buurtfiksers wedstrijd winnen. Het aantal stemmen telt..en aangezien we niet zo’n grote buurt zijn, hebben we iedereen nodig!

    Op het buurtfeest nodigen we iedereen uit, er wordt gekaart, ge’quiz’t en gebarbecued, alles aan lage prijzen zodat het duidelijk is dat iedereen welkom is.

    Stem daarom op: http://www.ethiasbuurtfiksers.be/Project/Kortrijk/1571

     

    Bedankt voor jullie stem. (per email kan je 1 keer stemmen)

     

    Natuurtuin Desloovere combineert ecologie en sociaal netwerk. De buurt en verschillende partners (BLO-school en CAW) bouwen hem uit tot een groene long in een stadswijk. De buurt organiseert deze zomer een driedaags buurtfeest om een groenadoptie te laten slagen. Alles wordt zelf bekostigd: poelen graven, houtwallen maken, boomgaard en struiken aanplanten, trapveldje voorzien, bloemenweide zaaien, insectentoren bouwen, compostbak metsen, buurtkrant publiceren, enz.          http://sites.google.com/site/natuurtuindesloovere/

    18-06-2011 om 17:01 geschreven door achturencultuur  


    >> Reageer (0)
    14-06-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.MadeByWolf on line...
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    MadeByWolf on line...


    Twee sympathiszanten van Achturencultuur hebben een internet-winkel opgericht met T-shirts for kids. De tekeningen erop zijn door designers. Dus een origineel cadeau nodig... klik naar de winkel, kies, betaal en geniet van het pakje.... en dan kunnen anderen genieten van het cadeau!

    Frank,




     
    Hey there!

    Today is the day! We're happy to announce our original kid's tees went for sale just a moment ago at http://www.madebywolf.com

    At the moment there's 5 T-shirt designs in our online store. Check back often because we're adding a new tee about once a month. Coming up next are designs by two super talented illustrators: Brent Couchman and Alex Westgate.

    We're excited and wish you happy shopping!

    Give your kid(s) a big hug from us!

    --
    Wolf
    http://www.madebywolf.com
    http://twitter.com/madebywolf
    http://facebook.madebywolf.com

    14-06-2011 om 23:17 geschreven door achturencultuur  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Grinta: nieuw project van de Unie der Zorgelozen. 22 tem 25.06
    als je deze mail niet kan openen, klik dan hier 

    Unie der Zorgelozen
     



    wo 22 t/m za 25 juni 2011 om 20u15

    zo 26 juni 2011 om 15u

    in de Scala, Pluimstraat 7 in Kortrijk
    tickets 3 euro
    info & reservaties 056 220 400


    GRINTA is een term die in de wereld van de koers wordt gebruikt om een renner zijn goesting, verbetenheid en kracht te beschrijven. Maar ruimer beschouwd is het een algemeen menselijk gegeven: de zoektocht naar de nodige culot om de wereld mee te lijf te gaan.

    De voorbije maanden lieten wij Zorgelozen ons door dit thema inspireren in verschillende disciplines: film, toneel, beeldend werk. Nu verzamelen we het resultaat van onze experimenten in een avondvullende presentatie in de Scala. Het beeldend werk zal ook te zien zijn op verschillende gevels in de Pluimstraat, waar het nog de hele zomer aanwezig zal blijven.
    GRINTA film
    In het filmluik van GRINTA zoeken we uit hoe we ons typische theaterspel kunnen ‘pakken’ met de camera. Verwacht u niet aan ‘film’ in de gekende zin van het woord, maar aan een verbeeldend audiovisueel werk.
    van en met Romain Coussement, Martine Declerck, Karolien Delaere, Roos Dooms, Heidi Landsheere, Chelsea lucas, Nirda Mortier, Bruno Nys, Mieke Six, Stefanie Tanghe, André Verhaeghe en Bernard en Ben Goedefroidt – regie Geert Six – camera en montage Lien Verlinde – geluid en productie Matthias Depypere – kostuums en rekwisieten Roselein Detavernier - techniek Gert Van Hyfte
    GRINTA toneel
    De voorbije maanden werkten Zorgelozen Roselein Detavernier, Tamara Tanghe, Vincent Vandevyvere en Frank Delft aan een theatraal toonmoment. Ze vertrokken vanuit improvisaties en hun persoonlijke invulling van GRINTA. Geert Six coachte het werkproces.
     
    GRINTA beeldend werk
    Net als de zorgeloze kompanen voor de camera en op de scène trachten onze beeldende werkers elk met hun middel het GRINTA thema concreet te maken. De portretten en schilderijen en het video-, glas- en ander beeldend werk van 
    Lander Depypere, Jan D’Hondt, Lut Depoortere, Marcel Sabbe, Victor Simek en Stefanie Tanghe zijn te zien aan de Scala en in de Pluimstraat. Ze blijven er de hele zomer aanwezig.
     
    GRINTA is een productie van de Unie der Zorgelozen ism OCMW Kortrijk
     
    Op komst bij de Unie...
     De GRINTA Gazet - begin juli in uw brievenbus // Fietstocht 2011 - zondag 17 juli

    14-06-2011 om 19:13 geschreven door achturencultuur  


    >> Reageer (0)
    09-06-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Atoomtrein door K. 07.06.11
    Klik op de afbeelding om de link te volgen ATOOMTREIN DOOR K!


    'UITZONDERLIJK' Transport door de Stad.


    Gisteren, 07.06.2011 stoof de Atoomtrein richting Frankrijk, ietsje na 15.30.

    De burgervader van Gent probeerde hem, juridisch tegen te houden, Waregem en Kortrijk gaven de trein vlug een duwke naar Mouscron...

    Hierbij een foto van de Atoomtrein aan café de Lille, Venning te Kortrijk. 

    Zie ook op: http://www.focus-wtv.tv/programma/wtv/kerntrein-probleemloos-door-regio , het zijn nu ook éénmaal UITZONDERLIJKE transporten met UITZONDERLIJKE maatregelen in deze tijd van UITZONDERLIJKE ... maar er werden UITZONDERLIJKE maatregelingen genomen.... enfin, klik ne keer op het UITZONDERLIJKE nieuws van WTV, met een UITZONDERLIJKE  burgemeester, of een Waarnemende Burgemeester van Kortrijk - Lieven Lybeer die een UITZONDERLIJKe visie heeft over het feit dat een Atoomtrein door Kortrijk raast als een gek!

    Met dank aan Tony Decruyenaere voor de foto.

    Frank

    (Tony is militant bij de VLD van Kortrijk)

    09-06-2011 om 01:03 geschreven door achturencultuur  


    >> Reageer (0)
    07-06-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ter nagedachtenis van Ludo Martens (1946-2011)

    Ter nagedachtenis van Ludo Martens (1946-2011)

    Zondagmorgen 5 juni is onze kameraad Ludo Martens overleden na een langdurige ziekte. Ludo stond aan de basis van de stichting van de Partij Van De Arbeid, waarvan hij ook jarenlang voorzitter was. Hij stond bekend als gedreven en erg streng. “Geen middelmatigheid. Men moet de lat hoog leggen, nauwgezet en ernstig studeren en werken”, was zijn visie. Vaak koppig ook, was hij, maar niet te beroerd om zijn eigen fouten te erkennen. En hij stond steeds open voor ervaringen van over de hele wereld. Ludo Martens werd 65. Hij laat twee kinderen achter: Amada en Jokoba.





     

    Ludo Martens (1946-2011)Ludo Martens groeit, als oudste zoon van een meubelmaker, op in het kleine West-Vlaamse Wingene. Als scholier was hij gepassioneerd door taal, en werd hij hoofdredacteur van het blad voor het Algemeen Beschaafd Nederlands (ABN). Die liefde voor taal zal hem bij blijven, in de stijl die hij geleidelijk uitzet. Het schetsen van engagementen, van mensen en hun leefomgeving, van het kleine verzet, de nederlagen, de weerstand en de overwinningen.

    Met dat talent zal hij later Abo, een vrouw in Congo, een literair geuzenboek over het verzet tegen de meedogenloze dictatuur van Mobutu, optekenen. Ludo weet de lezer mee slepen in zijn sympathie voor een volksvrouw, die door de strijd van Pierre Mulele tegen de dictatuur het voorplan van de politieke scène kwam te staan. De Internationaal Nieuwe Scène zal het boek nadien op toneel zetten, begeleid door de percussie van Chris Joris, vriend van jazzliefhebber Ludo Martens. Schrijven is zich engageren. In 1994 zal hij samen met de zwarte Amerikaanse dichter Amiri Baraka (LeRoi Jones) lezingen organiseren over ‘kunst in een naar rechts oprukkende wereld’. De lezingen worden vertaald in een Manifest voor een internationalistische poëzie met de droom “geëngageerde dichters uit de hele wereld te verbinden tot een tegenstroom”.

    Ludo als oprichter van de Studentenvakbeweging (SVB)

    In 1965 trekt de jonge student Ludo Martens naar Leuven om geneeskunde te studeren. Als sociaal engagement. Hij is talentvol, en zowel medestudenten als professoren zien in hem een uitstekend toekomstig dokter. Maar het loopt anders, want Ludo is de man er niet naar om een rustige universitaire carrière uit te bouwen. Hij wordt actief in de grootste studentenorganisatie van die tijd, het Katholiek Vlaams Hoogstudentenverbond. Het KVHV was toen de motor van de beweging voor ‘Leuven Vlaams’. Samen met onder meer Walter De Bock en Paul Goossens (beiden nadien journalisten bij De Morgen), en Herwig Lerougebezielde hij de studentenbeweging meteen met een nieuwe richting. Tegen de conservatieve en bekrompen ideeën in, weet Ludo Martens een vooruitstrevend, open en internationalistische richting aan te geven. De groeiende progressieve stroming wordt vertaald in de Studentenvakbeweging (SVB). Het hatelijke ‘Walen buiten’ wordt vervangen door ‘bourgeois buiten’. Niet alleen het Franstalige katholieke establishment wordt geviseerd, maar ook de Vlaamse bourgeois en het elitaire karakter van de Vlaamse universiteit waar je bijna geen arbeiderskinderen tegenkomt.

    Dat schiet in het verkeerde keelgat van de clerus, van de academische overheden en van nationalistisch rechts. Alles wordt in het werk gesteld om de groep rond Ludo te laten verwijderen uit de beweging, en uit de door hem geleide krant Ons Leven. Zij slagen daar uiteindelijk in na het verschijnen van een nummer van Ons Leven dat vooral ging over de pedofilie in de kerk. Dat onderwerp was toen nog zo’n taboe dat de universitaire overheid zijn artikels in Ons Leven als voorwendsel kan gebruiken om hem van de universiteit uit te sluiten.

    Tegen alles wat ons verdeelt: stop nationalisme, stop racisme

    De strijd tegen het bekrompen nationalisme in ons land is sindsdien een rode draad in het werk en het leven van Ludo Martens. Achter het separatisme schuilt een gevaarlijke antisociale en antisyndicale agenda, zal hij meermaals zeggen. En als andere partijen zich de ene na de andere op taalbasis opsplitsen, blijft de PVDA onder zijn leiding als enige een eengemaakte nationale partij, waar de leden van alle regio’s samenwerken voor dezelfde bevrijding.

    Niet alleen het enge nationalisme is een doorn in het oog van de jonge Ludo Martens. Ook het racisme, dat het volk verdeelt. Op de universiteit trekt hij de beweging open naar de bevrijdingsbeweging van de zwarten in de Verenigde Staten. En veel later, na de eerste zwarte zondag – de electorale doorbraak van het Vlaams Blok in 1991 – wordt hij een van de initiatiefnemers van de beweging voor gelijke rechten. Met Objectief 479.917 probeert hij om 479.917 handtekeningen op te halen voor het recht op de Belgische nationaliteit voor de migranten die minstens vijf jaar in België verblijven. Even veel handtekeningen als het stemmenaantal voor extreemrechts. Terwijl pessimisten zeggen dat dit onmogelijk is, trekken duizenden actievoerders van alle horizonten en van alle leeftijden de straat op. Zij verzamelen meer dan een miljoen handtekeningen. Samen met tien migrantenmeisjes schrijft hij het boek Tien gekleurde meisjes als een wapen in de strijd tegen het racisme.

    Arbeiders en studenten: één front

    De ontmoetingen uit de periode van mei ‘68 hebben op een beslissende manier zijn denken en handelen beïnvloed.

    In Berlijn ontmoet hij Duitse marxistische studenten die hem in contact brengen met de teksten van Marx en Lenin. Ludo inspireert zo ook de Studentenvakbeweging in ons land, en weet de blik van de studerende jeugd te verruimen naar de wereld van de arbeid: Arbeiders-Studenten: één front!

    Ludo maakte duidelijk dat de echte vrijheid van intellectuelen erin bestaat te verstaan hoe de samenleving in elkaar zit, waar het onrecht vandaan komt, welke de wetten van de geschiedenis en van de verandering zijn en dan daarnaar te handelen. Wanneer de arbeiders van de ABR-fabriek in Leuven in staking gaan, verklaren de jonge studenten van de SVB zich solidair. Dat is een hele omwenteling in de rechtse universiteit. Want nog geen tien jaar eerder, in 1960, hadden de KVHV-leden nog als stoottroepen dienst gedaan tegen de stakingspiketten van 1960-1961 (de eenheidswet). De Studentenvakbond heeft het tij weten te keren, en er zullen veel solidariteitsbewegingen volgen, onder meer met de arbeiders van Ford Genk.

    Na zijn verbanning van de KUL, trekt Ludo Martens naar de Rijksuniversiteit Gent (RUG), waar de studentenbeweging zich doorzet. Ludo wordt een van de leiders van de strijd tegen de censuur aan de universiteit. De Gentse Studentenbeweging (GSB), met onder meer Renaat Willockx en Bob Roeck, schrijft zich snel in in de globale beweging voor een democratische universiteit, en ontwikkelt een actieve solidariteit met de werkende bevolking.

    De oprichting van een arbeiderspartij

    Ludo is er zich echter van bewust dat de bepalende levenskeuze voor studenten zich vooral stelt op het einde van hun studies. Welke keuze maken we in ons leven? Hoe behouden we ons maatschappelijk engagement? In dat debat onder linkse studenten is de invloed van Ludo Martens bepalend. Samen bestuderen ze onder meer Wat te doen? van Lenin. En verschillende jongeren besluiten om in de fabriek te gaan werken. Maar eenmaal in de fabriek, ‘wat gaan we daar doen?’, is de vraag.

    In januari 1970 gaan 25.000 mijnwerkers in een zes weken durende wilde staking. Tegenover de nationalistische invloed die de Volksunie (de voorloper van de N-VA) in de mijnen heeft, wordt de Mijnwerkersmacht opgericht, een stakerscomité waar jonge mijnwerkers, sociaal voelende studenten en leden van de Studentenvakbond elkaar vinden. Kris Hertogen ontpopt zich als boegbeeld.

    Tegen de achtergrond van een moeilijke en lange staking woedt een ander debat. Moeten overal nieuwe stakerscomités worden opgericht, om tot een strijdbare vakbond te komen? Of moet geprobeerd worden om de fusie tussen de arbeidersbeweging en de geëngageerde studentenbeweging duurzaam te vertalen in een arbeiderspartij? Na heel veel discussies, en onder beslissende invloed van Ludo Martens, wordt gekozen om een nieuwe partij op te richten. Een partij van de werkende klasse, geen vakbond. Met een nationale krant, de huidige Solidair, niet met een bulletin dat louter ervaringen coördineert. Alle Macht Aan De Arbeiders, AMADA, is geboren en zal na tien jaar voorbereidend werk in 1979 uiteindelijk omgedoopt worden tot een volgroeide arbeiderspartij, de PVDA. Een partij in dienst van het volk, dat is de ambitie.

    Uit dat concept wordt in 1971 ook Geneeskunde voor het Volk geboren, met Kris Merckx die in de arbeiderswijken van Hoboken een groepspraktijk met gratis eerstelijnsgezondheidszorg uitbouwt. Geneeskunde voor het Volk telt ondertussen 11 gezondheidscentra, waar 60 zorgverstrekkers meer dan 25.000 patiënten verzorgen. De PVDA telt vandaag meer dan 4.500 leden, is actief in 30 steden en in 120 bedrijven en kantoren, zowel in Vlaanderen, in Brussel als in Wallonië. In zijn boek De Partij van de revolutie laat Ludo Martens zijn erfenis na over zijn dertig jaar ervaring van strijd voor de oprichting van een communistische arbeiderspartij.

    Ludo: gedreven, en erg streng op het studiewerk

    In de jonge partij hamert Ludo op doorgedreven, concrete studie op basis van feiten. Hij voert strijd tegen het dogmatische holle discours dat soms te horen valt. Er moet een open geest zijn, en men moet leren wat er te leren valt. Zo tekent hij in 1988 in Tien jaar revolutie in Congo. De strijd van Patrice Lumumba en Pierre Mulele het leven op van de Congolese revolutionair Pierre Mulele. Hij consulteert tal van experts, ook diegenen met wie hij grondig van mening verschilt. Die stijl herneemt hij later bij het werk over Kabila. Hij luistert naar niet minder dan 1.500 getuigen, en noteert alles nauwgezet in zijn typische kleine schriftjes. Ludo is gedreven en erg streng. Geen middelmatigheid, iedereen moet proberen zichzelf te overtreffen. Men moet de lat hoog leggen, nauwgezet en ernstig studeren en werken, zo klinkt zijn visie op kaderpolitiek.

    Ludo is streng, vaak koppig, maar niet te beroerd om ook zijn eigen fouten te erkennen. Wanneer de mijnstaking van 1971 niet door de vakbonden wordt erkend, zal dat de jonge partij-in-opbouw tot een koers tegen de vakbond leiden. De staking van de scheepsbouwers op Boel Temse bewijst echter dat het ook anders kan. Een strijdbare en democratische vakbondsdelegatie, die in eenheidsfront de steun heeft van alle arbeiders. Die ervaring overtuigt Ludo om het debat aan te gaan. Geen antisyndicalisme, maar de progressieve krachten in de vakbond versterken en de vakbeweging steeds beschermen tegen de aanvallen van rechts en van het establishment. Leren uit de ervaringen, en de fouten bijschaven.

    De fluwelen contrarevolutie

    Vanaf de jaren 60 zien de jonge oprichters van de PVDA hoe in de Sovjet-Unie de marxistische principes stap voor stap verwateren, hoe het regime verwijderd is van het volk en zich wentelt in steeds meer privileges, hoe ook de internationale solidariteit wordt uitgehold in een politiek van verzoening met het imperialisme. Het revisionisme van de Communistische Partij van de Sovjet-Unie wordt zwaar onder vuur genomen, en dat leidt tot vaak erg bitsige conflicten met de Kommunistische Partij in ons land. Onder invloed van China wordt zelfs gesteld dat de Sovjet-Unie onherroepelijk de verkeerde weg is opgegaan, en zichzelf imperialistisch is gaan gedragen. Wanneer midden jaren 80 in Moskou het debat wordt geopend, aarzelt Ludo niet om de standpunten van de partij opnieuw kritisch te onderzoeken. De kritiek op de sclerose van het systeem en het uithollen van de principes blijven, maar de werkelijkheid is genuanceerder dan een simplistische of gauchistische analyse. Wanneer het kapitalisme echt zou binnendringen in de Sovjet-Unie, zou dit een ramp zijn voor miljoenen mensen in het Oosten, maar ook voor de arbeidersbeweging hier. Dat wordt de centrale stelling van het boek De Fluwelen contrarevolutie, die de fluwelen omwenteling in het Oosten nauwgezet analyseert. In andere boeken en artikels neemt Ludo de verdediging op van wat volgens hem onbetwistbare realisaties zijn van de verschillende socialistische landen, maar zonder blind één ervaring te volgen, zoekt hij tegelijk naar de oorzaken van de ontaarding. Die analyses hebben communisten over de hele wereld geïnspireerd om de balans op te maken van de eerste ervaring met de opbouw van het socialisme in de recente geschiedenis. Die oriëntatie ligt ook aan de basis van het jaarlijkse Internationaal Communistisch Seminarie, dat in tijden van globalisering wil bijdragen aan de uitwisseling en versterking van de communistische wereldbeweging.

    Samenwerken met mensen van een ander gedacht

    Ludo had principes die hij nooit zou opgeven. Maar in Leuven heeft hij geleerd een brede beweging te leiden. Hij leert bondgenootschappen te sluiten, samen te werken met mensen van een ander gedacht. Wanneer in 1986 het water aan de lippen van de noodlijdende krant De Morgen komt te staan, lanceert hij een steunoproep en beslist hij om de hele partij te mobiliseren voor deze campagne. Tal van mensen hebben met Ludo grondig van mening verschild, maar bijna allen getuigen van zijn respect in de wederzijdse samenwerking.

    Dat zal ook een leidraad zijn van zijn handelen in de partij. De discussie niet schuwen, steeds nuchter blijven (sommigen liepen het plafond op van die zakelijkheid), maar tegelijkertijd steeds de argumenten zoeken, en de ideeën bijstellen. Een meningsverschil is een meningsverschil, en ook niet meer dan dat. Ludo zocht altijd naar de manier om iedereen de plaats te geven waar hij het beste van zichzelf kon geven. Hij was ervan overtuigd dat de bekwaamheid om samen te werken met mensen met een andere achtergrond en met andere capaciteiten de PVDA in staat heeft gesteld haar organisatie bijeen te houden, terwijl de meeste organisaties die uit mei 68 zijn voortgekomen, na enkele jaren zijn verdwenen als gevolg van interne spanningen en ruzies.

    Op de verschillende congressen van de partij wordt Ludo Martens steeds herverkozen als voorzitter. Niet in de eerste plaats wegens zijn historische verdiensten, maar om de projecten en impulsen waarmee hij de partij richting blijft geven. Hij blijft een man van tomeloze ambitie. Toch vraagt hij, vanaf 1999, aan de partijleiding om vooral actief te kunnen zijn in Congo. Dat moet ook de kans en de ruimte geven aan nieuwe kameraden om de partij te leiden. Tussen 1999 en 2003 leidt Nadine Rosa-Rosso, als algemeen secretaris, de partij. Vanaf 2004 zal een Dagelijks Bestuur met Boudewijn DeckersLydie Neufcourt en Peter Mertens de partij leiden. In 2008 wordt dan Peter Mertens als nieuwe voorzitter van de partij verkozen op het partijcongres.

    Wat wellicht minder bekend is, is dat Ludo zelf de eerste steen heeft gelegd voor de grondige partijvernieuwing. In 1999, voor hij naar Congo vertrok, maakte hij na de slechte verkiezingsuitslag een uitvoerig document over het diepgeworteld sectarisme in de partij. De partij moest af van het ‘grote gelijk’ en het ‘belerende vingertje’, zo vond hij, en moest een meer eigentijdse, open partij worden zonder haar principes te verloochenen. Het is die vernieuwing die tussen 2004 en 2008 werd uitgediept, en op het partijcongres in 2008 werd aangenomen. In de periode daarna verdrievoudigde de PVDA haar ledenaantal tot 4.500 leden.

    Congo: de geschiedenis teruggeven aan wie ze maakt

    Achter het soms strenge uiterlijk van Ludo, schuilt een man die altijd open is voor ervaringen van over de hele wereld. Het is in discussies met de Latijns-Amerikaanse studenten van Leuven dat Ludo en de linkse generatie ook de strijd van Che Guevara leren kennen, en de ervaringen die Mao Zedong bundelde in de strijd tegen het kolonialisme en het imperialisme. Die onvoorwaardelijke internationale solidariteit, die ook in de solidariteit met het Vietnamese volk tot uiting kwam, zal Ludo blijven typeren. De studentenleider van de jaren 60, die met zijn capaciteiten gemakkelijk een burgerlijke carrière had kunnen uitbouwen – niet weinigen van zijn compagnons de route van mei ‘68 hebben nadien deze weg gekozen – kiest bewust voor een sober leven. Hij laat zich niet verleiden door dure salarissen, of uiterlijk vertoon. Zijn blik is die van de wereld, zijn levensstijl is eenvoudig. Dat is ook zo in Congo, waar hij vanaf 1999 het laatste decennium van zijn actieve leven doorbrengt.

    In 1968 is de jonge Ludo er reeds van overtuigd dat wij, als revolutionairen en antikolonialisten de plicht hebben om de bevrijding van het Congolese volk te steunen. Het Belgische kolonialisme was bijzonder wreed, het had de Congolezen ook geen kans gegeven om te studeren. Dat is deels de voedingsbodem voor de catastrofale situatie van het rijke Afrikaanse land. Door het gebrek aan kaderleden heeft Mobutu in zijn regeerperiode een laag van gecorrumpeerde politici kunnen creëren, die altijd bereid waren om de rijkdommen van hun land aan westerse bedrijven te verpatsen. Ludo engageert zich om de bevrijding actief te helpen. Hij springt Congolezen bij die ernaar uitkijken om hun land uit het moeras te trekken en om weer aan te knopen met het revolutionaire verleden van Congo. De geschiedenis teruggeven aan wie ze maakt. Dat was de doelstelling van zijn boeken over Pierre Mulele, over Abo en over Laurent-Désiré Kabila, waarvan de experts de grondigheid erkennen en de tegenstanders de geduchte efficiëntie. Helaas kon hij door zijn ziekte dat werk niet meer afmaken.

    Vandaag moeten wij helaas de geschiedenis teruggeven aan Ludo zelf. Maar zijn boeken, de organisaties die hij heeft helpen oprichten en de duizenden militanten die hij wereldwijd heeft geïnspireerd, vormen stevige fundamenten om de strijd voor de bevrijding verder te zetten.

    Herdenking op 26 juni

    De herdenkingsplechtigheid voor Ludo Martens zal plaatsvinden op zondag 26 juni van 11 u tot 13 u in het Auditorium Passage 44, Kruidtuinlaan 44, 1000 Brussel.

    U kan uw medeleven betuigen via rouwregister(at)pvda.be>

    07-06-2011 om 19:54 geschreven door achturencultuur  


    >> Reageer (0)
    05-06-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fête l'Huma 2011 - affiche
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Fête l'Huma 2011

    meer info volgt, maar hou 17 september vrij.

    Frank,

    05-06-2011 om 07:53 geschreven door achturencultuur  


    >> Reageer (0)
    02-06-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Debat: Hoe stoppen we onze te dure energiefactuur?
    We betalen allen teveel voor onze energie!



    02-06-2011 om 01:02 geschreven door achturencultuur  


    >> Reageer (0)
    01-06-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Maandmenu: Coq au vin
    Coq au vin
    voor 4 personen

    1 kip van 2 kg, versneden
    50 g boter
    5 plakken rookspek, in reepjes gesneden
    1 ui, gesnipperd
    3 teentjes look, gesnipperd
    1 kruidentuiltje
    175 ml Marc de Bourgogne of cognac
    20 kleine uitjes, gepeld
    1 theelepel zout
    1 snufje peper uit de molen
    2 eetlepels bloem
    1 eetlepel tomatenpuree
    1 fles rode Bourgogne
    200 ml water

    Dit is een van de klassiekers uit de Franse keuken.  Een groot voordeel van dit gerecht is dat het nog lekkerder is na een nachtje trekken.  Je kan het dus de dag tevoren klaar maken.  De wijn hoeft niet duur te zijn : de alcohol verdampt en het zijn de vaste stoffen die smaak afgeven.  Een tip om de uitjes te pellen.  Doe ze enige ogenblikken in een teil met warm water en giet ze af.  Het warme water maakt de schillen los en het pellen gaat dan heel gemakkelijk.

    Laat de boter smelten in een zware pan op matig vuur.  Bak daarin de stukken kip rondom bruin.  Schep de stukken kip met de schuimspaan  en leg ze op een schaal.  Zet apart.

    Doe het spek in het achtergebleven vet en bak het 3-4 minuten.  Roer regelmatig om.  Meng er de gesnipperde ui en de look door en laat de ui 1 minuut zweten.  Doe het bouquet garni erbij.  Giet de Marc of cognac erbij en maak alle aanbaksels los.  Steek voorzichtig de alcoholdampen aan en wacht tot de vlamen doven.

    Leg de stukken kip weer in de pan.  Doe de uitjes erbij.  Kruid met zout en peper.  Strooi de bloem over de kipdelen.  Schep alles goed om.  Voeg tomatenpuree, rode wijn en water toe.  Breng alles aan de kook onder voortdurend roeren.  Draai het vuur lager en laat de inhoud onder af en toe roeren 40-45 minuten sudderen, deksel op de pan.

    Geef bij dit gerecht gekookte (nieuwe) aardappelen, rijst of pasta naar eigen keuze.

    01-06-2011 om 00:00 geschreven door achturencultuur  


    >> Reageer (0)
    28-05-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.einde van de maand pastamenu: Chilopites me melitzanes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Chilopites me melitzanes
    Pasta met aubergines

    1 kg aubergines
    zout
    1,25 dl olijfolie extra vierge
    2 teentjes knoflook, fijngehakt
    500 g tomaten, ontveld en gepureerd
    500 g chilopites
    3 eetlepels boter
    250 g kefalotiri, geraspt
    versgemalen zwarte peper

    Was de aubergines, verwijder de steelaanzet en het kroontje, schil ze en snijd ze in de lengte in dunne plakken.  Doe ze in een vergiet en bestrooi ze ruim met zout.  Laat ze 1 uur staan zodat het zout het vocht uit de aubergineplakken trekt.  Spoel het zout weg onder stromend water en dep de plakken aubergine droog.

    Bak de fijngehakte look in de hete olijfolie.  Roer goed en laat ze niet bruin kleuren, want dan krijgen ze een bittere smaak.  Voeg de gepureerde tomaten toe, strooi zout en peper en laat het geheel 10 minuten pruttelen op een matig vuur.  Doe de aubergines erbij, draai het vuur lager en laat het gerecht 40 minuten smoren.

    Kook de chilopites gaar volgens de gebruiksaanwijzingen.  Giet af, indien nodig, doe ze over in een warme schaal en roer de boter erdoor. 

    Breng de pasta ter tafel samen met de auberginesaus en de geraspte kaas.  Kalie oreksie !

    Kefalotiri is een harde kaas bereid uit rauwe geiten- of schapenmelk, of een mengeling van de twee.  Voor dit gerecht is belegen kefalotiri nodig.  Indien deze niet beschikbaar is, gebruik dan een andere belegen geiten- of schapenkaas, bv. Italiaanse Pecorino of Spaanse Manchego.

    Chilopites zijn Griekse korte pasta.  Gewoonlijk worden ze door moeder de vrouw thuis bereid met melk, tarwegriesmeel, witte bloem, eieren en wat zout.  Chilopites worden in zo weinig water gekookt dat ze niet moeten afgegoten worden. Ze zijn ook in de handel te verkrijgen.  Andere korte pasta kunnen ook gebruikt worden.

    Wie wil kan dit gerecht ook serveren bij lamskoteletjes, een mooie gigot, etc.

    28-05-2011 om 00:00 geschreven door achturencultuur  


    >> Reageer (0)
    26-05-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.26.06.11::staking 60/61
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

     

    Programma :

    -inleiding en toelichting door dhr. Frank Beke, oud-burgemeester Gent en voorzitter Amsab

    -Power point voorstelling

    - enkele getuigenissen door kameraden die de staking meemaakten

    - voorstelling film ‘Vechten voor onze rechten’ en opening tentoonstelling

    -uitgebreide receptie

    -_-

     

    Wanneer : zondag 26 juni 2011

    Aanvang : 10u

    Plaats : acod-gebouw, St.Amandsstraat 112 te 8800 Roeselare

    hedebeoordeelt

    Inschrijven voor 20 juni as. bij : 

    marleen.creton@acod.be gsm nr. 0479/35.03.79

    gilbertdemullie@base.be  tel. nr. 056/502.185

    Luc.deschepper@skynet.be  gsm nr. 0471/970.446

    Of schriftelijk : tav. ACOD Gewest, St.Amandsstraat 112,8800 Roeselare

     

      Staking 60/61



    26 juni vanaf 10.00 uur

    ACOD gebouw Roeselare

    getuigenissen, film, receptie

    flyer: zie bijlage hieronder.

    Bijlagen:
    uitnodiging seniorenmatinee 26 juni 2011 oude versie.doc (444 KB)   

    26-05-2011 om 23:33 geschreven door achturencultuur  


    >> Reageer (0)


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Zoeken in blog


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Openbare Diensten zijn broodnodig!
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Archief per maand
  • 07-2020
  • 05-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 09-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 04-2006
  • 03-2006

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Blog als favoriet !

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek
  • Goedemiddag blogmaatje
  • hallo
  • Ben is op bezoek geweest. (I like it)
  • Genoten van deze blog...heel apart
  • Bezoekje met link

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs