Volgende leden werden in de bloemetjes gezet tijdens het ACV-ledenfeest
Ontvingen Goud : Muyshond Denise Rousseau Marie-Jeanne Vanderschueren Georges.
Zilver : Van der Donckt Beatrijs Van de Velde Marnic.
Brons : Eeckhout Jo
In bijlage de foto van het ACV-Ledenfeest met de huldiging en uitreiking van de eretekens van de trouwe Brakelse ACV-leden .
Verrassende lijsttrekker bij Zwalmse N-VA. Peter Van Den Haute lijsttrekker in Zwalm
De N-VA-afdeling van Zwalm heeft haar top 3 en lijstduwer voor de komende gemeenteraadsverkiezingen voorgesteld. Iedereen die dacht dat Louis Ide, de nationaal secretaris van de N-VA de lijst ging trekken was er aan voor zijn moeite. Het is immers de 51-jarige Peter Van Den Haute die de Zwalmse N-VA lijst gaat trekken. Louis Ide zal de lijst duwen.
Met onderneemster Christine Vallat en afdelingssecretaris Jan Soenen op twee en drie zijn daarmee de belangrijkste plaatsen op de lijst ingevuld voor de N-VA Zwalm. Met deze groep gaan we resoluut voor een veilig thuis in een welvarend Zwalm, zegt voorzitter Freddy Huyghebaert. Wij zijn een bijzondere eendrachtige groep mensen die geloven dat we het beter kunnen maken voor de Zwalmenaar.
Nationaal partijsecretaris en gemeenteraadslid Louis Ide duwt de lijst. Naast mijn politieke verantwoordelijkheden ben ik ook arts-specialist. Ik ben daarenboven opnieuw gekozen tot nationaal partijsecretaris van de N-VA. Zo blijf ik de enige politieke connectie tussen Brussel en Zwalm. De Zwalmenaren verdienen een kandidaat-burgemeester die er voor de volle 100 % kan voor gaan. Peter Van Den Haute is dan ook de geschikte man.
Voor Peter Van Den Haute is het de ultieme stap in zijn engagement om voor verandering te zorgen in Zwalm. Ik wil niet aan de zijlijn blijven staan. Er zijn veel punten in Zwalm die beter moeten en kunnen : dorpsverenigingen worden verplicht om naar een betonnen blok in Munkzwalm te verhuizen, de bibliotheek die een trefpunt in je gemeente moet zijn, wordt begraven in een kelder, voetgangers en fietsers worden nog altijd gebruikt als verkeersremmers, ons erfgoed wordt afgebroken of verkocht De N-VA wil ons mooie groene Zwalm beschermen, het sociaal weefsel in onze dorpen versterken, de zwakke weggebruikers beschermen, kortom: de N-VA ziet veel potentieel en er is werk aan de winkel. Ik ben blij en trots dat het bestuur mij het vertrouwen geeft om als kopman naar de verkiezingen te gaan.
Peter Van den Haute
Peter is 51, gehuwd en vader van drie kinderen. Zijn kinderen zijn de vijfde generatie Van Den Hautes die wonen op de grond waar hun huis staat te Hundelgem. De verbondenheid is dus groot. Peter geeft les aan het Jezuïetencollege in Aalst.
Christine Vallat
Christine is geboren in Frankrijk. Na een carrière van exportverantwoordelijke is ze zelfstandig ondernemer in textiel geworden. Ze is gehuwd en heeft 2 zonen.
Jan Soenen
Jan Soenen, 63 en gehuwd met Annelies. Jan heeft twee kinderen en vier kleinkinderen en woont sinds 1998 in Zwalm.
Louis Ide
Louis Ide, 44, gehuwd en vader van drie kinderen. Hij is arts-specialist in de microbiologie, infectiecontrole en antibioticabeleid in het AZ Jan Palfijn Gent. Hij is gemeenteraadslid in Zwalm en tevens nationaal secretaris van N-VA.
Herwaardering en restauratie dorpskern Roborst (Zwalm) wint Publieksprijs op congres Vlaamse Publieke Ruimte
Op 13 maart 2018 vond in Gent het Congres Publieke Ruimte plaats. Dit initiatief van de Vlaamse Gemeenschap, de provincie Oost-Vlaanderen, de stad Gent, Aquafin, Febestral, Openbaargroen.be en Netwerk Duurzame Mobiliteit streeft naar een kwaliteitsvolle beleving, planning en beheer van de publieke ruimte.
Dit jaar koos de onafhankelijke vakjury het project Mechelen Boulevard Leeft als eindwinnaar.
Farys, gemeente Zwalm en Sweco Belgium kaapten de felbegeerde publieksprijs weg met het project Roborst. Het project wordt geloofd omwille van zijn combinatie van kleinschaligheid en behoud van typische kenmerken van de dorpskern. De dorpskern zal op initiatief van het Forum ook subtiel gemerkt worden met een vermelding van deze prijs.
Uit de perstekst van het Forum: Het winnen van de Prijs Publieke Ruimte katapulteert het project, de bouwheer en de ontwerper naar grote bekendheid in de vakwereld van de publieke ruimte en eeuwige roem in de galerij van winnaars.
Gisterenavond kwam de Brakelse raad samen om zich te buigen over enkele belangrijke punten.
Het RUP( Ruimtelijk Uitvoeringsplan) gemeentehuis werd definitief vastgesteld en kan nu officieel gepubliceerd worden. Het RUP Industrieterrein is voorlopig vastgesteld. Nu volgt een openbaar onderzoek.
RUP gemeentehuis
Schepen Peter Vanderstuyf: Dit laat toe om de site gelegen tussen de Theo Brakelstraat, Parking Tirse , Serpentestraat en het marktplein een modern administratief centrum te bouwen met een podiumzaal alsook ruimte voor de muziekschool en culturele verenigingen.
De plaats waar nu het gemeentehuis staat zal worden ingenomen door woningbouw.
Gedurende het afgelopen openbaar onderzoek werd tegen dit RUP geen enkel bezwaarschrift ingediend.
RUP Industrieterrein
Het RUP industrieterrein werd voorlopig vastgesteld. Peter Vanderstuyf: Dit RUP voorziet in de bestendiging van de drie handelszaken : Aldi, Handy Home en Aveve. Met de voorlopige vaststelling start weldra het openbaar onderzoek van 60 dagen.
Dit RUP zal ook trachten een antwoord te bieden aan de soms moeilijke verkeerssituatie waardoor er soms grote chaos heerst.
Er wordt gedacht om de parkings van Aldi en Colruyt samen te voegen en een bijkomende uitgang te voorzien langs de Ronsesestraat.
Tijdens de gemeenteraad werd tevens de gemeentebelasting op het afleveren van milieu en stedenbouwkundige vergunningen aangepast. Deze werden vervangen door omgevingsvergunning en blijven de tarieven gelijk.
Urnenbos
De mogelijkheid tot het begraven op het nieuwe urnenbos in Opbrakel werd goedgekeurd.
Een offerte voor het vernieuwen van het drinkwaternet in de Ronsesestraat voor een bedrag van 1.000.000 euro kan uitgevoerd worden.
Woonerf
Naar aanleiding van de dorpskernvernieuwing werd een reeks van aanvullende verkeersreglementen goed bevonden. Krachtlijnen hiervan zijn: In het centrum van Nederbrakel wordt een woonerf ( 20km/u) ingesteld. De blauwe zone wordt uitgebreid richting parking Vierschaar. De snelheidsbeperking van 30 km per uur wordt uitgebreid in de Neerstraat (vanaf de Gauwstraat) en vanaf het Lindeplein tot de ingang van de Nederstenkouter.
Oppositieraadslid Lieven Bauwens ( N-VA) gaf de opmerking dat de fietsers dan eventueel een groter gevaar gaan vormen omdat die soms sneller rijden.
De gemeenteraad nam kennis van de aanstelling van rechtswege van de financieel directeur.
Gemeentelijke topfuncties krijgen aan andere benaming
Ten slotte werden gemeentesecretaris en OCMW-secretaris Jürgen De Mets en Bianca De Staercke aangesteld als respectievelijk algemeen directeur en adjunct algemeen directeur.
Foto's Algemeen directeur Jürgen De Mets - Adjunct algemeen directeur Bianca De Staercke
Tijdens de academische zitting in de kerk van Michelbeke bracht Ludwig De Temmerman de geschiedenis in kaart rond 45 jaar Brakelse Culturele Raad.
Ludwig De Temmerman is voorzitter van deze adviesraad.
We brengen hier zijn integrale toespraak.
De Brakelse Culturele Raad bestaat 45 jaar en het was de eerste adviesraad in Brakel en ook én van de eerste Culturele Raden in onze streek.
Het ontstaan van de Culturele Raden moet gezocht worden in het bewustmakingswerk van De wakkere burger in de volkshogeschool van de Stichting Lodewijk de Raet, thans Vorming Plus. Vanaf 1965 begon de Stichting met een project om het gemeentelijk cultuurbeleid te moderniseren. De culturele verenigingen zouden gaan samenwerken in een culturele raad om het gemeentebestuur te adviseren over het cultuurbeleid.
Op het einde van de jaren 60 klonk de roep om inspraak en pluralisme zeer luid, iets wat voordien niet evident was. Er was ook de roep om Vlaams zelfbestuur en de eis voor Leuven Vlaams in 1967. Dat alles resulteerde in de studentenrevolte van mei 68, die uiteindelijk geleid heeft tot de splitsing van de Universiteit van Leuven. Al in 1968 werden der eerste culturele raden opgericht, waaronder Lokeren. Pas in 1970 kreeg Vlaanderen culturele autonomie en werd de Nederlandse Cultuurraad opgericht. Het was toen een heel voorzichtige eerste stap in de staatshervorming. Met culturele autonomie kwam de definitieve doorbraak van de participatieraden want bij de gemeenteraadsverkiezingen van 1970 stond dat in het programma van vrijwel elke partij ingeschreven.
Bij de eerste fusie, die inging op 1 januari 1971, behaalde de CVP een absolute meerderheid. De oprichting van een Culturele Raad, een verkiezingsbelofte, was echter geen prioriteit. Einde 1971 waren enkele mensen het wachten moe en ze namen het initiatief voor de oprichting van een Culturele Raad in Brakel. In december 1971 staken immers Gaston Cosyns van het Willemsfonds, Frans Van de Mergel van het Vermeylenfonds en Ludwig De Temmerman van het Davidsfonds de koppen bij elkaar en ze stelden een brief op die toen naar alle bestaande verenigingen werd gestuurd. Het initiatief kwam vanuit de basis, het waren bestuursleden van de drie fondsen en dat was dan ook pluralistisch. Het is dan ook niet toevallig dat twee van de drie initiatiefnemers student waren in mei 68. Ze waren dan ook doordrongen met de ideeën van pluralisme en inspraak. Het toenmalig CVP-gemeentebestuur was in snelheid genomen. Voorzitter Nazaire De Graeve verslikte zich in zijn koffie toen hij de brief, ondertekend door één van zijn bestuursleden, onder de ogen kreeg. Ik was pas een drietal jaar in het bestuur, met hoofdzakelijk bejaarden, terecht gekomen door een samenloop van omstandigheden. In het Vermeylenfonds was er geen probleem en in het Willemsfonds evenmin, maar in het Davidsfonds werd een hartig woordje gesproken. Men tilde er zwaar aan dat ik het bestuur voor schut zette. Ik had daar inderdaad niets over gezegd in het bestuur want zowel de voorzitter als de ondervoorzitter waren schepen. Vandaar
Na heel wat gehakketak werd op 16 februari 1973 de Culturele Raad opgericht met Marnix De Groote als voorzitter, Nestor Bauwens als ondervoorzitter, Noël Van Melckebeke als secretaris en Georges Van Wijmeersch als penningmeester. Leden waren Vik De Wolf, Eric Van Cauwenberge, Yvonne Van Den Dooren-Moonen en Lena Van Den Dooren. De toenmalige schepen van Cultuur was Roger De Wolf, tot aan zijn overlijden in 1975, nadien werd hij opgevolgd door Michel Minnaert. De samenstelling van dat eerste bestuur werd door het schepencollege gearrangeerd en men voorzag toch drie bestuursfuncties voor de initiatiefnemers van 1971. Uit protest voor de gang van zaken heeft niemand van de drie het aanbod aanvaard.
In de beginperiode legde de Culturele Raad zich toe op het inrichten van manifestaties. Er waren er ook nog subsidies te verdelen voor de culturele organisaties en de raad hield zich dan ook bezig met het opstellen van een puntensysteem in een poging om de verdeling van de gelden zo objectief mogelijk te laten verlopen, wat voordien niet het geval was.
In juni 1976 kwam er een eerste gemeentebediende voor cultuur: Luc Coppens. Met diens logistieke steun kreeg de culturele raad meer mogelijkheden en kwam er een tijdschrift met de naam "Kontakt" in 1978. Het was de spreekbuis van de Culturele raad, de Jeugdraad en de VVV.
In 1976 waren er gemeenteraadsverkiezingen en in 1977 herverkiezingen. Nadat alles achter de rug was en een nieuw gemeentebestuur geïnstalleerd werd, moest ook de culturele raad heropgericht worden. De Brakelse fusie was bovendien uitgebreid met Parike en Everbeek. De voorzitter, Marnix De Groote, zetelde in de gemeenteraad en kon bijgevolg niet op post blijven. Het duurde tot 22 juni 1978 eer de nieuwe Culturele Raad werd geïnstalleerd met Georges Otte als voorzitter en Jacques Van Nieuwenhove als ondervoorzitter. De penningmeester, Georges Van Wijmeersch kreeg er de functie van secretaris bij. De nieuwe schepen van cultuur werd Frans Van De Menschbrugge tot hij, na zijn overlijden in 1982, opgevolgd werd door Johan Thomas.
Het nieuwe gemeentebestuur schrapte alle subsidies, op een kleine dotatie voor de Culturele Raad na. Zo werd ook de 11-juliviering drooggelegd die tot dan door een werkgroep van de Culturele Raad werd georganiseerd. Het sluiten van de geldkraan had nefaste gevolgen. De werkgroep viel uiteen en in 1978 waren er twee 11-julivieringen. In het begin van de jaren tachtig zouden de subsidies nog een paar jaar opduiken om nadien opnieuw te verdwijnen.
In 1979 werd Luc Coppens opgevolgd door José De Prez. Voorzitter Otte probeerde met de schaarse financiële middelen nieuwe initiatieven op het getouw te zetten. De jaarlijkse 11-juliviering werd door het bestuur van de Culturele Raad georganiseerd. Er kwamen o.m. zoekwedstrijden in etalages, volksspelen op het Marktplein en een tentoonstelling Brakel Bronnengemeente. Georges startte ook met open-deur-dagen. In 1980 op het Marktplein, in 1981 en 1982 in het DAF Truck Center op het industrieterrein en in 1986 in de RMS.
In 1984 werd, ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van de Culturele Raad een eenakterfestival ingericht, waaraan verschillende toneelkringen uit de streek deelnamen. Achteraf beschouwd is Georges Otte voorzitter geweest in de moeilijkste periode van de geschiedenis van de Culturele Raad. Dat hij toch nog een en ander realiseerde met een karig budget pleit voor hem, maar het ongenoegen bij de verenigingen die op droog zaad werden gezet was groot.
Een belangrijke verwezenlijking uit die tijd was de inrichting van dictielessen. Daar waren echter vanaf 1979 jaren van onderhandelingen aan voorafgegaan want de Muziekacademie van Ronse weigerde deze lessen in Brakel in ter richten. Voorzitter Georges Otte, kreeg het gemeentebestuur zover om de lessen op eigen kosten in te richten. Het zou nog tot 1985 duren wanneer de v.z.w. Kunstonderwijs werd opgericht die de lessen organiseerde met Linda Lepomme als eerste lerares.
In 1985 nam Georges Otte ontslag en Jacques Van Nieuwenhove werd dienstdoende voorzitter, samen met secretaris-penningmeester Georges Van Wijmeersch. De periode die volgde was sterk centralistisch gericht. De Culturele Raad trad op als organisator van toneelavonden, met optredens van het Gezelschap Yvonne Lex, Theater Antigone uit Kortrijk en zo meer. De gemeentelijke 11-juliviering werd opnieuw door een werkgroep georganiseerd maar het bestuur van de Culturele Raad hield de vinger op de geldkraan, wat tot nieuwe conflicten leidde met de aangesloten verenigingen.
In 1989 werd Jan Paeleman tot voorzitter verkozen. Er werden enkele nieuwe initiatieven genomen zoals o.a. het waarborgfonds, waarbij de verenigingen beroep konden doen op een risicodekking bij het organiseren van grote manifestaties. Meer dan tien jaar na het afschaffen van de subsidies werd steun opnieuw mogelijk, al was deze enkel een risicodekking.
Na het ontslag van Jan Paeleman in 1991 bleef de culturele raad opnieuw 2 jaar zonder voorzitter. Een realisatie uit die periode was, onder druk van de verenigingen, de oprichting van het vormingsfonds. Verenigingen die culturele manifestaties met vormend karakter op het getouw zetten konden daarvoor een kleine toelage krijgen.
In 1993 werd een nieuwe culturele raad opgericht, conform met het nieuwe decreet van de Vlaamse Gemeenschap. Voor het eerst in de geschiedenis werd deze officieel erkend. Gezien er geen jeugdraad bestond, was de Culturele Raad ook bevoegd voor jeugdzaken. Dit bleef zo tot de heroprichting van de Jeugdraad. Er kwam tevens een nieuwe gemeentebediende voor cultuur, Gary De Nooze en een geheel vernieuwd bestuur waarbij Jan Paeleman opnieuw voorzitter werd, Ludwig De Temmerman werd ondervoorzitter, Carmen Vanden Broucke secretaris en Johnny Roos penningmeester. Aan de reglementen van de bestaande fondsen werd gesleuteld en er verscheen voor het eerst een maandelijkse cultuuragenda. De verenigingen kregen aldus een steuntje bij het maken van publiciteit voor hun activiteiten. Er kwam ook opnieuw een opendeurdag.
Eveneens in 1993 werd de werkgroep Open Monumenten opgericht door William Vandemergel. Voor het eerste uitgave werd het kasteel en het park van de Top-Bronnen opengesteld, en met succes. Het jaar nadien, in 1994, werd ook aan de Beiaarddag deelgenomen. De Culturele Raad liet cassettes inspelen door Aimé Lombaert die dan via de automatische installatie konden worden afgespeeld. Meteen werd de aandacht getrokken op het niet bespeelbaar zijn van het stokkenklavier.
Na de gemeenteraadsverkiezingen van 1995 werd, zoals voorzien in het decreet, de culturele raad heropgericht. De bestuursfuncties bleven grotendeels gelijk. Wel ging het penningmeesterschap van Johnny Roos over naar bibliothecaris Carmen Vanden Broucke. De nieuwe schepen van cultuur, Marcel Van Snick, had oren naar de smeekbede van de culturele raad om het stokkenklavier van de beiaard te restaureren. Hij beloofde dat in een interview met het weekblad De Beiaard en gelukkig voor hem, wist hij het schepencollege te overtuigen van zijn gelijk.
Er kwamen ook ruimere financiële mogelijkheden en er werd gewerkt aan twee nieuwe fondsen: het fonds voor podiumkunsten die de subsidies voor de muziekmaatschappijen en toneelbonden moest regelen en het kredietfonds dat moest bijspringen voor grote en bijzondere manifestaties. Steeds bleef de achterliggende gedachte dat via geldelijke steun de culturele activiteiten bevorderd konden worden. Er kwam tevens een succesvolle open-deur-dag: Brakeliana '96.
Begin 1998 was er een intermediaire bestuursverkiezing, waarbij enkele vaste waarden geen kandidaat meer waren. De bestuursfuncties geraakten moeilijk ingevuld. Uiteindelijk werd een wisselend voorzitterschap uitgetest. Ludwig De Temmerman, Marc Desmyter en Myriam Cosyns namen elk een jaar voor hun rekening. De andere bestuursleden waren Albert Vandenborre Marleen Roman penningmeester, Christiane Van Der Linden, Frank Van Breuseghem, Bernard Deprez en Patrick Haillez.
Het 25-jarig bestaan werd gevierd met een feestzitting op 15 november 1998 en met de uitgave van een kunstboek: "Levende Kunst in Brakel". Het was de bedoeling daarin verschillende kunstuitingen samen te brengen, gaande van literatuur tot beeldende kunsten. Het boek verscheen einde 1999. We hebben nog een aantal exemplaren van het boek en starten meteen met een uitverkoop aan 10 euro per boek. Als die verkocht zijn, zou het mooi zijn om een nieuw boek te maken voor het gouden jubileum.
In 2001 begon een nieuwe legislatuur en werd de Culturele Raad opnieuw samengesteld. Myriam Cosyns, bleef voorzitter, Ludwig De Temmerman, ondervoorzitter, en Marleen Roman, penningmeester. De andere bestuursleden waren toen Bernard Deprez, Christiane Vanderlinden, Baudewijn Thijs en Patrick Van Der Heyden. Belangrijk feiten waren de Brakeliana-dagen in 2002 en 2006 en het Triveriusjaar 2004. Een heel jaar activiteiten, concerten, renaissancebanket, historische stoet, tentoonstelling en de uitgave van een boek en een CD. Tijdens het voorzitterschap van Myriam verbeterden de financiële mogelijkheden van de Culturele Raad zeer sterk. Er kwam meer geld voor het festival, voor de 11-juliviering en vooral voor het Triveriusjaar in 2004. Myriam had een wens toen ze opnieuw voorzitter werd. Ze wou een kunstwerk op de Rijdt, gemaakt door schoolkinderen. Nu, het is allemaal wat anders gelopen, maar het kunstwerk is er en staat midden het Rondplein. Het fietsmonument werd inderdaad gemaakt door kinderen van Brakelse scholen. Het monument is spijtig genoeg totaal verkommerd geraakt en niet iedereen is daar rouwig om. Nochtans is het fietsmonument een herkenningspunt van Brakel dat wijd en zijd bekend is en telkenjare in beeld komt tijdens de Ronde van Vlaanderen en andere wielerevenementen. Ook de commentator kent het en vermeldt het tijdens de uitzending. Dat is gratis TV-reklame voor Brakel, een gemeente die het wielergebeuren genegen is. Er is maar één rond punt met een dergelijk monument en het zou zeer jammer zijn als het zou verdwijnen. Zoals het er nu bij staat is het ook geen eer voor Brakel als wielergemeente.
In 2007 waren Myriam Cosyns en Marleen Roman geen kandidaat meer voor een bestuursfunctie. Ludwig De Temmerman werd voorzitter, Christiane Van Der Linden, ondervoorzitter, Robert DHaeyer, penningmeester en als leden bleven Baudewijn Thijs en Patrick Van Der Heyden op post, terwijl Julien Elegeert als nieuw bestuurslid verkozen werd. Julien overleed op 28 december 2011. Einde 2007 jaar gaf schepen Marcel Van Snick de fakkel door aan Stefaan Devleeschauwer en in 2009 kwam er een tweede en misschien wel laatste grote Triveriusstoet.
In 2013 kwam er een nieuw bestuur. Voorzitter, ondervoorzitter en penningmeester bleven op post en er kwam versterking en verjonging met de nieuwe bestuursleden Bieke Lannoy, Joke Thijs, Nancy Wattez, die zich liet vervangen door Hilde Petrus, Robert Godyn, Kim De Staercke, die vervangen werd door Bartel Seghers, en de betreurde Ingrid Deloose die nog in onze gedachten verder leeft. Marin Devalck werd schepen van Cultuur in vervanging van Stefaan die waarnemend burgemeester werd. Uit 2014 onthouden we de opening van de Triveriustentoonstelling in de Art-Decokapel van de Zusters van Maria. Het was een realisatie van de Culturele Raad die in 2015 overgenomen werd door de gemeente, zodat Brakel het Gemeentelijk Medisch-historisch museum Hieremias Triverius Brachelius kreeg. Een pluim voor de gemeente om een toekomst te geven aan het unieke beschermde monument, met name de kapel die het museum huisvest. Mede dankzij de inspanningen van de Geschied- en Heemkundige Kring Triverius en de Orde van Triverius wordt verder gewerkt aan het succesverhaal.
In de Culturele Raad wordt hard gewerkt. Het bestuur vergadert elf maal per jaar en er zijn jaarlijks vier Algemene Vergaderingen. Het meeste werk wordt echter in de werkgroepen verzet.
De werkgroep 11-juliviering zorgt voor de jaarlijkse gemeentelijke viering.
De werkgroep Beiaard zorgt ervoor dat de gemeentelijke beiaard regelmatig speelt.
De Werkgroep Festival van Vlaanderen zorgt het jaarlijks concert.
De werkgroep Open Monumenten zorgt voor de jaarlijkse deelname aan de Open-Monumentendag en de Erfgoeddag. Bovendien is er binnen die werkgroep het Fonds voor de bescherming van het Brakels Cultureel Erfgoed dat steun verleent voor kleinschalige restauraties en dat zelf restauraties uitvoert.
Ik wil eindigen zoals ik mijn voordracht eindigde in 2008. Toen had een kunsttentoonstelling plaats in de Openbare Bibliotheek.
Ik zei toen: Het is een droom dat bij een volgend jubileum de Brakelse kunstenaars zich niet moeten beperken tot één kunstwerk, zoals nu in de bibliotheek. En zie het is uitgekomen al doelde ik toen op een cultureel centrum.
Ik besloot toen als volgt:
Ik wil morgen wakker worden in een Brakel waar kunstenaars zich thuis voelen. Waar de natuur, het landschap en de rust hun inspireert om te scheppen en om hun creativiteit uit te leven .
Ik wil morgen wakker worden in een Brakel waar het beleid nauwlettend toeziet op ons bouwkundig erfgoed. Wat waardevol is moet bewaard blijven als blijk van respect voor onze voorouders en als waardevolle erfenis voor onze kinderen
Ik wil morgen wakker worden in een Brakel waar nog vrijwilligers zijn die zich willen inzetten voor de verdere ontplooiing van onze bevolking die zorgen voor het cultureel cement van onze samenleving.
Ik dank u voor uw aandacht.
Door Handelsgids werden vorige week diploma's uitgereikt voor de vriendelijkste handelaars.
In de top drie voor Brakel vonden we hout Van der Wulst, boekhandel Braeckman en de Brakelse herberg Bij Jo in de Kasteelstraat.
We namen alvast Jo in het vizier met de bijgevoegde foto.
Asterix Kieldrecht presenteert zich als de toekomstige kampioen in Michelbeke
Richa Michelbeke verliest met 0-3 tegen Kieldrecht (setstanden 14/25 15/25 23/25)
Zondag stond de topper bij de dames tussen Kieldrecht en Michelbeke
De kampioenenploeg uit het Waasland begon zeer sterk in Michelbeke met een sterke opslag. Ze lieten de thuisploeg niet in de match komen wat resulteerde in zware verliescijfers in de eerste twee sets.
In set 3 diende Richa aanvankelijk opnieuw de rol lossen, 5/11 en 11/16. Toen nam Richa over en bij 23/22 was er uitzicht op winst, maar de toekomstige kampioen was het meest stressbestendig en liet geen set verloren gaan.
Oudegem won met 3/0 tegen Oostende zodat Oudegem 2de en Richa 3de is geworden in de reguliere competitie.
De play offs starten op zondag 18 Maart met de match MICHELBEKE - OUDEGEM om 17u30
jaarlijkse voorZwalm-actie bracht tientallen kiloâs zwerfvuil op
Een 15-tal mandatarissen en sympathisanten van de voorZwalm-fractie hielden op zaterdag 10 maart voor de vijfde keer hun traditionele zwerfvuilactie.
Verschillende tientallen kilos zwerfvuil werd opgehaald in de straten van Sint-Denijs-Boekel.
In goed overleg met de milieudienst van het gemeentebestuur werden in drie groepjes de Knokstraat, Heufkensstraat, Moldergem, Molenberg, Caildenberg, Konkelstraat en de Paalweg ontdaan van allerlei zwerfvuil en blikjes, zeggen gemeenteraadsleden Bruno Tuybens, Patrick Moreels en Emmy Herregodts en OCMW-raadsleden Nina Roest en Tom Aelbrecht.
Door de grote hoeveelheid gevonden bierblikjes werd nog maar eens de aandacht gevestigd op de noodzaak dat onze gemeente lid zou worden van de statiegeldalliantie, waar onze gemeenteraadsfractie op aandringt, zegt raadslid Francia Neirinck.
KUNSTPROJECT BRAKEL 2018 IN DE KERK VAN MICHELBEKE - 45 JAAR CULTURELE RAAD
De Culturele Raad Brakel werd opgericht in 1973 en is de oudste gemeentelijke adviesraad van Brakel. Dit negende lustrum mag niet onopgemerkt voorbij gaan en wordt dan ook op een passende wijze gevierd met een tentoonstelling. Omdat er in Brakel heel wat creatieve mensen leven en werken moest worden uitgekeken naar een ruimte die groot genoeg is om de kunstwerken zo goed mogelijk voor te stellen. De keuze viel op de kerk van Michelbeke en het nabijgelegen aloude café Sint Sebastiaan. Het interieur van het café werd ontworpen omstreeks 1950 en is in zijn authentieke staat bewaard. Het is op zich al een bezienswaardigheid en het is enkel bij bijzondere gelegenheden open. In het aansluitend zaaltje, waar zich vroeger de bolbaan bevond, worden een aantal kunstwerken tentoon gesteld. Men kan er ook in de gezellige omgeving napraten over de tentoonstelling bij een koffie of een lekker biertje.
In het café en in de kerk stellen dertig kunstenaars tentoon. Heel wat kunstvormen zijn aanwezig, zoals olieverfschilderijen, beeldhouwwerk en keramiek. Verrassende kunst van getalenteerde kunstenaars.
Stellen tentoon: Anne-Claire BISSCHOP Jacqueline BONNIER - Philippe BOOSTEN Marc CARLIER An DE BELDER Machteld CALLEWAERT - Luc DELEU - Albert DEPESSEMIER - DE SIERK Christine SLEURS - Paul DE STAERCKE - Yvan DE VOS - Jan DE ZAEYTIJD - Suzanne FAUT Herwin GEENENS - Lucie GOSSEYE Bryan GREEN Marleen HAEGEMAN - Yvan JACQUES - Roger LABEE - Johan LINTHOUT Jella ONDERBEKE- Pascale POLLIER Marie-Jeanne REYGHAERT - SILVER WING - André SPITAELS - Siska VANDEKEERE - Patrick VAN DER HEYDEN Mia VAN DER VELDEN Lea VRIJDAG.
Toegankelijk
De tentoonstelling is open op de zaterdagen 10 en 17 maart en op de zondagen 11 en 18 maart, telkens van 14 tot 19 uur.
Op zondag 11 maart is er om 15 uur een optreden van FLOU ARTISTIQUE (piano en viool) en op zondag 18 maart treedt de VRIJE KUNSTKRING BAND op.
De toegang is vrij en iedereen is welkom.
Academische zitting
Vrijdag 9 maart had de academische zitting plaats met toespraken van: wn burgemeester Stefaan Devleeschouwer, voorzitter van de culturele raad Ludwig De Temmerman, de Brakelse gemeentelijke communicatieverantwoordelijke Eef Verdonck en schepen voor cultuur Marijn Devalck.
Flou Artistique zorgde voor de muzikale noot tussendoor.
Eef Verdonck vertelde het volgende: Ook van mij uit een warm welkom in de kerk van Michelbeke voor deze kunsttentoonstelling. En wie ben ik vragen sommigen onder jullie zich wellicht af. Ik ben Eef Verdonck en ik werk sinds oktober vorig jaar voor de gemeente Brakel als cultuur- en communicatie-ambtenaar. Ik zal jullie vanuit mijn opleiding kunstgeschiedenis even onderhouden over kunst in het algemeen en de kunst die hier vandaag tentoon gesteld wordt.
Over kunst in het algemeen kunnen we stellen dat de fijngevoeligheid van de kunstenaars om zaken anders te bekijken een belangrijke waarde heeft. Zij hebben vaak voelsprieten die de verandering in de maatschappij aanvoelen. Ze bieden door hun werken een andere kijk op de wereld en onze maatschappij, wat mijns inziens erg nodig is in tijden waarin de veranderingen steeds sneller gaan.
30 kunstenaars gingen tentoonstellen, helaas is een van hen, Christine Sleurs, geveld door ziekte en moest zij helaas afhaken. 29 kunstenaars dus. Toeval of niet, in het boek Levende Kunst in Brakel, dat bijna 20 jaar geleden uitkwam, toonden ook 29 kunstenaars, waaronder ook twee schrijvers, hun werken. Acht van hen die in het boek opgenomen waren, doen nu opnieuw mee aan deze tentoonstelling. Door de jaren heen bleven zij actief en vonden zichzelf steeds weer opnieuw uit. Naast deze oude rotten in het vak mogen we ook enkele jonge talenten ontvangen die hun eerste stappen in het kunstveld zetten.
Van die 29 kunstenaars opgenomen in het boek hebben we helaas ook al afscheid moeten nemen van enkele grote talenten, zeven van de 29 kunstenaars hebben ons reeds verlaten en ik denk dat het gepast is om hen even te gedenken: Ghislain Destercke, Pat De Vylder, Georges Herregods, Mariette Hettema, Michel Hoebeke, Robert Van De Maele en Andreas Vanvlasselaer.
In deze tentoonstelling stellen we kunst aan u voor die gemaakt werd door kunstenaars die wonen in Brakel of die hun atelier in Brakel hebben. Ze zijn van verschillende leeftijden, de jongste deelnemer is begin twintig, de oudste gaat naar de negentig jaar.
Ik ga niet per kunstenaar in detail treden, daarvoor is het tijdsbestek hier te kort om ieder van hen genoeg eer aan te doen, maar sta mij toe om u een algemeen beeld te schetsen van de hier tentoongestelde kunst.
De gebruikte materialen zijn erg uiteenlopend: van olieverf, aquarel tot acryl, houtskool en Oost-Indische inkt, van keramiek en glas, tot zelfs het gebruik van was, piepschuim en prikkeldraad.
De gebruikte technieken gaan van handwerk zoals quilten en boetseren met klei maar er hangen ook digitale werken die gemaakt zijn met de computer.
De schilderijen hier tonen ons zowel figuratieve taferelen van afgebeelde personen, objecten en landschappen maar ook de meer abstracte en gestileerde werken ontbreken hier niet.
Deze tendensen sluiten aan bij de hedendaagse kunst in het algemeen. De hedendaagse kunststromingen worden gekenmerkt door een grote verscheidenheid, zowel in materiaalgebruik als in stijlen. Men werkt zowel figuratief als abstract. De schilderkunst en de beeldhouwkunst is minder dominant geworden. Hoewel we zien dat er hier in Brakel toch nog erg vaak geschilderd wordt; dit laten de vele schilderijen hier in de kerk en in het café ons zien. In andere tentoonstellingen van hedendaagse kunst wordt er vaak gekozen om installaties te combineren met performance-optredens en mediakunst. Een performancekunstenaar ontwaren we hier nog niet, mediakunst, waaronder we fotografie, videokunst en digitale kunst verstaan, komt hier wel aan bod in enkele werken.
De kunstenaars hier vanavond aanwezig tonen lokale taferelen waarin de schoonheid van de Brakelse natuur en het erfgoed afgebeeld wordt. Ook algemene gevoelens tracht men uit te beelden en over te brengen in zowel sculpturen als schilderijen. Angst, verdriet, de dood maar ook kracht en liefde en geloof in de toekomst.
De landelijke taferelen kunnen we eerder plaatsen in de stroming van het impressionisme; de schilderijen die meer naar het abstracte neigen en sterke gevoelens verbeelden, kunnen we dan eerder situeren in het expressionisme. Ook religieuze taferelen komen aan bod, wat alleen maar passend is in de context van deze kerk.
Wat de kunstenaars in al hun verscheidenheid bindt, is deze prachtige streek, de Vlaamse Ardennen, en toch zie je de expressie van elk individu tot uiting komen in de unieke totstandkoming van elk kunstwerk.
In het boek Levende Kunst in Brakel schreef men voorzichtig over Brakel als zijnde geen typische kunstenaarsgemeente en geen groot kunstenaarsdorp. Als ik nu rond me heen kijk en al deze creativiteit zie in al zijn vormen, dan vind ik dat we mogen en durven dromen van een gedragen en ondersteunde kunstenaarsgemeenschap in Brakel.
Deze tentoonstelling is daar opnieuw een teken van en geeft een sterk signaal naar de buitenwereld toe. Het toont de diversiteit, het potentieel en ook de ambitie van onze Brakelse kunstenaars.
Laat me eindigen met een citaat van pastoor-kunstenaar Georges Herregods: hij zei: Je mag niet schilderen als tijdverdrijf. Kunst is meer waard.
Kunst is inderdaad voor velen ook een manier om aan zingeving te doen. Zowel bij degene die het maakt als bij de ontvanger kan het grenzen overschrijden en beperkingen overwinnen.
Voor mij gaat dit citaat ook over de belangrijke rol die kunst heeft om ons te doen stilstaan, letterlijk doen stilstaan om te kijken naar het werk en even volledig in het nu te zijn. Maar even belangrijk, ook figuurlijk even stil te staan, de stress van het dagelijkse leven achterwege te laten en doen nadenken over wat het belangrijkste is in ons leven.
Ik zou zeggen, kom zeker nog eens terug wanneer het zonlicht hier binnenvalt door de glasramen, dan komen de kunstwerken nog zo mooi tot hun recht / dan is de setting hier nog zo mooi.
Porsche ging aan het slippen op de Hooglaan in Zwalm
Deze ochtend ging omstreeks 11u een Porsche aan het slippen ter hoogte van de Hooglaan (N415 Brakel- Gent) op het kruispunt met de Vijflindenlaan. De Porsche kwam uit de richting Brakel en kwam gedeeltelijk tegen een duiker terecht vooraleer hij begon te tollen.
De bestuurder bleef ongedeerd maar de Porsche werd zwaar beschadigd. Op het moment van het ongeluk was het zwaar aan het regenen.
De bibliotheek van Zwalm verhuisde vandaag naar haar nieuwe stek. De werkzaamheden waren deze ochtend in volle gang en werden uitgevoerd door de kinderen van de basisscholen via een lange doorgeeflijn. De jeugdboeken werden zo verhuisd van de oude naar de nieuwe bib.
De nieuwe bib wordt ondergebracht in gemeenschapscentrum De Munk welke eind volgende week haar deuren gaat openen.
Dinsdag ll. had het gouden jubileum plaats van Werner Van Daele ( gekend van ijs Werner) en Anita Van Daele.
Werner werd geboren op 22 juni 1946 in Zottegem en Anita op 14 oktober 1947 in Gent. Hun huwelijk had plaats op 1 maart 1968 in Zottegem. De jubilarissen tellen 1 zoon.
Bij deze gelegenheid werden de jubilarissen ontvangen op het gemeentehuis van Brakel waar de gebruikelijke geschenken werden overhandigd.
VOLVO XC 40 IS AUTO VAN HET JAAR. Deze wagen wordt in Gent gebouwd
Volvo XC40 -European Car of the Year
De Volvo XC40 is met ruime voorsprong tot Auto van het Jaar 2018 verkozen. Het Belgische jurylid Tony Verhelle spreekt van een 'verdiende en logische winnaar'. Volvo-woordvoerder René Aerts heeft het in een eerste reactie over 'loon naar werken voor de hele Volvo-organisatie, van de ingenieurs en designers in het Zweedse Göteborg tot de productiemedewerkers in fabriek in Gent, waar de nieuwkomer van de band rolt.
De overige kandidaten waren de Kia Stinger, de Citroen C3 Aircross, Audi A8 en de Alfa Romeo Stelvio. Volvos nieuwe XC40 scoorde vooral punten door de juiste mix van innovatie, vormgeving maar ook de prijsstelling was bepalend. De beginprijs bedraagt 30.400 euro.
wtc de Welkomvrienden uit Horebeke gingen van start
WTC De Welkomvrienden uit Horebeke gingen vorige zondag van start voor een nieuw wielerseizoen. De thuisbasis is café ST.-Jozef. Bij de start van het nieuwe seizoen kregen ze hierbij eveneens de steun van burgervader Jozef en dochter Cynthia Browaeys.
De club werd opgericht in 1973 door drie personen, waarvan Guy Hoebeke nog de enige overblijvend lid is, in toenmalig café " DE WELKOM" in de Broekestraat. Het seizoen start de eerste zondag van maart en eindigt de laatste zondag van september. Er wordt gefietst iedere voormiddag op zon- en feestdagen. Patrick Minnaert: "We starten aan ons lokaal, café St.-Jozef bij Jozefa met een tocht van ongeveer 40 kilometers aan een gemiddelde snelheid van 22 km per uur die langzaam wordt opgedreven naar 25 km per uur zodoende dat we het seizoen eindigen met 65 - 70 kilometers. Het oudste lid, Adelin De Temmerman wordt dit jaar 80 jaar. Ieder jaar organiseren we in juli een weekend Ardennen en een daguitstap. In augustus is er onze familie uitstap waar de vrouwen en de kinderen met de bus ergens een bezoek brengen en de leden die dag een fietstocht doen. Momenteel telt de club een 33 tal leden waar jong en oud samen fietsen. Nieuwe leden die zich geroepen voelen zijn steeds welkom in de club."
Het bestuur bestaat uit: voorzitter: Patrick Minnaert ondervoorzitter: Adelin De Temmerman secretaris: Guy Hoebeke bestuurslid: Kurt Bogaert
Wielertoeristenclub WTC Elst ging vorige zondag van start aan café t Hoekske in Elst.
Deze club bestaat reeds 37 jaar.
De A groep, B groep en C groep reden samen een eerste gezamenlijke tocht. Vanaf volgende week vertrekken de groepen afzonderlijk.
Voor het jaar 2018 heeft WTC ELST +- 45 leden die dus in drie groepen fietsen. De A-groep (+- 80km), B-groep (+- 60km) en C-groep (40 à 50 km).
Alle info van de club treft u op www.wtc-elst.be. Hun jaarlijks eetfestijn is voorzien op zaterdag 31/03/2018 (daags voor de Ronde Van Vlaanderen) in zaal AVERBO te MICHELBEKE.
De drie sponsors zijn: Taverne t Hoekske, Rebotec en De 3 advocaten.
Vorige zaterdag vierden Hubert Moreels en Georgette Maes hun diamanten jubileum.
Hubert werd geboren in Munkzwalm op 11.11.1934 en Georgette werd geboren in Rozebeke op 06.06.1935.
Ze hebben 2 kinderen Mario & Marc. Het koppel huwde op 18 januari 1958 in Rozebeke.
Bij deze gelegenheid werden de jubilarissen ontvangen op het gemeentehuis van Zwalm alwaar de gebruikelijke geschenken werden overhandigd.
Fietsenzaak Fieles uit Zwalm is uitgegroeid tot een begrip in de regio
Dit weekend had de opening plaats van de vernieuwde en verruimde zaak Fietsen Fieles in Munkzwalm.
Zaakvoerder Filip Steyaert is ruim 12 jaar bezig waarvan 8 jaar aan de Zuidlaan. Zijn eerste winkel was aan de Astridstraat.
Samen met Brenda runt hij deze hoogstaande zaak waar kwaliteit hoog in het vaandel staat geschreven.
Hun handelsmerk is dat iedere fietsliefhebber hier welkom is om een eventuele herstelling te laten uitvoeren.
In de uitgebreide showroom vind je talrijke kwaliteitsfietsen voor elk budget. Tevens is er heel wat aandacht in de vernieuwde winkel voor fietsgadgets gaande van valhelmen, kledij tot fietscomputers.
Tentoonstelling over Meilegem bij heemkundekring âDe Zwalmâ
In de voormalige gemeenteschool langs Franskouter in St.-Denijs-Boekel loopt een tentoonstelling waarbij de Zwalmse deelgemeente Meilegem centraal staat. Dit in een organisatie van heemkundekring De Zwalm.
De expositie is nog te bezoeken op zondag 8 april van 10 tot 12 u.
Het thema is Meilegem in beeld met nostalgische fotos van het dorp. Verder onder meer oude affiches van de carnaval en beelden van de oogststoet.
Ook is er de doorsnede te zien van de vroegere Saksenboom, het Landboek van Meilegem uit 1720, de Poppkaart uit 1865.
Tevens wordt er aandacht geschonken aan bekende Meilegemenaars zoals Michel Baele, voormalig veldrijder/ steenbakker .
Men komt er ook te weten dat er te Meilegem sinds 1810 intensief gezocht werd naar steenkool en er verschillende boringen plaatsvonden.
Ter info :
De Erfgoeddag heeft plaats dit jaar op zondag 22 april met als thema Kiezen. Deze tentoonstelling is eveneens in ons lokaal te bezichtigen op de volgende zondagen 22.4 , 6/5 en 3/6.
In Brakel vierden vandaag Leon Van den Haute en Godelieve De Mets hun gouden jubileum.
Leon werd geboren op 30 april 1944 in Nederbrakel en Godelieve op 11 december 1949 in Oudenaarde. Hun huwelijk had plaats op 1 maart 1968 in Nederbrakel.
De jubilarissen tellen 3 kinderen en 3 kleinkinderen. Bij deze gelegenheid werden de jubilarissen ontvangen op het gemeentehuis waar de gebruikelijke geschenken werden overhandigd. .
Het college van burgemeester en schepenen van Zwalm reageert op de voorlopige bescherming van het schoolgebouw van Nederzwalm:
Vandaag, 2 maart 2018, dient het gemeentebestuur alweer via de krant te vernemen dat minister-president Geert Bourgeois (N-VA) een voorlopige bescherming in Zwalm instelt. De derde in evenveel jaren tijd, wat ongezien is in een plattelandsgemeente.
Alweer blijkt de minister eerder met de pers te communiceren dan met de gemeente zelf. Er werd het gemeentebestuur nog niets gecommuniceerd, laat staan een advies gevraagd, wat decretaal nochtans een voorwaarde is tot voorlopige bescherming.
De minister-president, wiens partij graag de term slanke overheid in de mond neemt, besluit hiermee in feite alweer tot het maatschappelijk onverantwoord aanwenden van belastingsgeld.
Er wordt een opvallende ijver aan de dag gelegd om in Zwalm alle (vermeende) erfgoed te beschermen. Dat terwijl de administratie van het agentschap onroerend erfgoed nauwelijks over voldoende budget beschikt om alle beschermingspremies te kunnen uitbetalen en de Vlaamse administratie een jarenlange wachttijd heeft opgebouwd voor eigenaars die aan hun beschermde goed onderhouds- of restauratiewerken wensen te doen. Op een restauratiebesluit en premie van vb. de kerkhofmuur van Sint-Denijs-Boekel of de kerk van Roborst is het ondertussen voor het gemeentebestuur al 4 tot 5 jaar wachten. Reken bij de huidige staat van het schoolgebouw van Nederzwalm nog 5 jaar bij en de minister kan zelf de sloophamer in het schoolgebouw van Nederzwalm komen neerslaan.
Net zoals de vorige beschermingsdossiers (Rozebeke en kerkorgel Dikkele) is deze bescherming politiek geïnspireerd en niet inhoudelijk. Het beschermingsdossier van het kerkorgel van Dikkele werd door de adviescommissie onroerend erfgoed, waarin alle nationale erfgoedexperten zetelen, zelfs onwaardig voor het agentschap genoemd en negatief geadviseerd. Maar die objectiviteit en inspraak wordt door de minister weinig tot niet gehoord. Gebouwen of onderdelen van gebouwen die deel uitmaken van de lange termijnvisie van het gemeentebestuur van Zwalm dat eindelijk een realistisch, rationeel en verantwoord patrimoniumgebruik in onze gemeente voorstaat, worden plots kost-wat-kost of met spoed beschermd.
Het gemeentebestuur zal, eens formeel op de hoogte gesteld van de voorlopige bescherming, de aangeleverde argumentatie bekijken en gepast adviseren. Volgens de beschermingsprocedures ingeschreven in het decreet onroerend erfgoed dient er ook nog een openbaar onderzoek te worden georganiseerd. Wordt dus vervolgt.
Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Brakelse activiteiten
Over mijzelf
Ik ben BERT BROOS
Ik ben een man en woon in BRAKEL (BELGIE) en mijn beroep is SINDS 1985 REPORTER VOOR DE BEIAARD .
Ik ben geboren op 04/12/1959 en ben nu dus 65 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: motorijden, fietsen, auto's, actualitiet en treinen.
DEZE BLOG IS GRATIS EN BRENGT NIEUWS OVER DE ZWALMSTREEK (Brakel-Zwalm en Horebeke)
contact: bert.broos@outlook.be