Iemand die heel belangrijk is geweest voor Zuid- Afrika was Nelson Mandela.
Hij was een Zuid- Afrikaans anti- apartheidsstrijder en politicus die overleed op 5 december 2013 in Johannesburg.
Mandela kreeg in 1993 de Nobelprijs voor de vrede omdat hij streed tegen de apartheid van blanke en zwarte mensen.
Hij kwam op voor de zwarten en wilde dat zij evenveel rechten kregen als de blanken.
Dankzij deze 'opstand', wat nog niemand hem had voorgedaan, werd hij gearresteerd. Hij verbleef van 1964 tot 1982 in de gevangenis op Robbeneiland. De omstandigheden waren slecht in de gevangenis en daardoor ging Mandela's gezondheid stelselmatig achteruit.
Hij werd uiteindelijk op 11 februari 1990 vrijgelaten en sindsdien wordt hij als een held beschouwd in Zuid - Afrika want hij bleef zijn hele leven lang tot aan zijn dood strijden voor de gelijkheid van de mens.
Zuid - Afrika heeft nu een Nelson Mandela- dag namelijk 18 juli.
Hier als laatste nog wat info over de inentingen, benodigdheden en veiligheid van onze reisbestemming:
Inentingen: Je moet voorzichtig zijn wanneer je naar Zuid- Afrika reist want er zijn daar heel wat ziektes die je kant oplopen wanneer je geen inentingen hebt gehad. Enkele ziektes waarvoor je inentingen moet krijgen: Hepatitis A , Hepatitis B , Gele Koorts, Difterie - Tetanus- Polio en ook Malaria vaccinaties zijn aangeraden.
Benodigdheden: Het belangrijkste reisdocument om naar Zuid - Afrika te reizen is je paspoort of reispas. Dit is niet je identiteitskaart! (zie afbeelding reispas)
Veiligheid: Er kunnen nogal vaak criminele activiteiten (berovingen) plaatsvinden in de buurt van de grote steden dus wordt het aangeraden om treinen (vooral de oude spoorlijn tussen Johannesburg en Pretoria) en ander openbaar vervoer te vermijden in de grootsteden. Maar de 'Gautrein' tussen Johannesburg en Pretoria is wel een veilige optie want deze trein wordt beveiligd met camera's en door bewakers. Ook het 'Myciti' bus - transportsysteem in Kaapstad is betrouwbaar en wordt meer en meer uitgebreid doorheen Zuid- Afrika.
Hier wat informatie over het eten en drinken van Zuid - Afrika:
Eten: De Zuid- Afrikaanse keuken krijgt veel invloeden vanuit de Aziatische, Afrikaanse en Europese culturen. De Zuid - Afrikanen hebben een grote voorliefde voor barbecue, want vlees neemt een belangrijke plaats in in de Zuid- Afrikaanse keuken.
Enkele typische Zuid- Afrikaanse gerechten zijn: Biltong (gedroogde vleesreepjes, zie afbeelding 1) , Chutney ( een soort saus), Droëwors (dunne gedroogde worstjes, zie afbeelding 2) , Frikkadel (een soort gehaktbal) etc...
Drinken: Ook is Zuid - Afrika bekend voor zijn goede wijnen. Op 2 februari 1659 werd de eerste Zuid - Afrikaanse wijn geproduceerd, namelijk de West - Kaap. Sindsdien is deze wijn het hart van de Zuid- Afrikaanse wijnproductie. Het wijngoed Constantia (gelegen in Kaapstad) blijkt de beste wijnen te produceren en hoort daardoor bij de wereldtop van wijnproductie.
Hier de informatie over de taal en hoofdstad van onze reisbestemming:
Taal: Zoals hiervoor (in Info over onze reisbestemming) al vermeld, is Zuid - Afrika, na India, het land met de meeste officiële talen ter wereld. Namelijk 11. Twee van deze elf talen, het Afrikaans en het Engels, hebben een Germaanse oorsprong terwijl de andere 9 talen Bantoetalen zijn. Enkele van de bekendste zijn het Afrikaans, het Engels, Swazi, Tswana , Zoeloe etc... Het Nederlands was van 1925 tot 1961 een officiële taal in Zuid - Afrika.
Al deze verschillende soorten talen zijn ontstaan door de verschillende gemeenten en de verspreiding van de volkeren doorheen heel Zuid - Afrika. Iedere streek heeft namelijk zijn eigen soorttaal.
Hoofdstad: Pretoria is de bestuurlijke hoofdstad van Zuid - Afrika. (Kaapstad is de wetgevende en Bloemenfontein is de gerechtelijke hoofdstad). Pretoria ligt in 'City of Tshwane' dat ligt binnen de provincie Gauteng.
Grootste stad: De grootste stad van Zuid - Afrika is Johannesburg, ook gelegen in Gauteng. Het is een van de grootstedelijke gemeenten van Zuid - Afrika. Ook is Johannesburg het hart van de Zuid - Afrikaanse economie (vroeger vooral goud) en de zetel van het grondwettelijk hof.