Wie denkt dat we de hele week alleen maar sporten, heeft het fout. Er wordt in de klas ook heel hard gewerkt. Een gezonde afwisseling tussen studeren en bewegen. Badminton en circustechnieken werden vandaag aangeleerd. Ook voetbal en dansen stonden bij velen hoog op het verlanglijstje.
De oefeningen waren gisteren vast en zeker heel intensief. Dat was te horen tijdens de busrit. Iedereen was al een pak stiller dan gisteren. Vandaag stond er Rope Skipping op het programma.
In de voormiddag kwam zowat elk spiertje uit ons lichaam aan de beurt tijdens een fitnessparcours. Een mooie variatie aan oefeningen, opdrachten en materialen. De opzwepende muziek zorgde ervoor dat we in het ritme bleven. Maar wel erg lastig.
In het tweede deel van de dag werd het bingospel vervangen door een initiatie rugby.
Eindelijk! De sportweek is van start gegaan. Het zal ook dit jaar een intensieve week worden.
In de voormiddag stond er basiskorfbal op het programma. Enkele voorbereidende oefeningen op het gooien zorgden voor de opwarming. Daarna was het tijd voor een eenvoudig wedstrijdje. Scoren maar!
In de namiddag konden we een balletje (leren) slaan op de prachtige tennispleinen buiten.
We maakten kennis met een heel oude vorm van toneelspelen "Commedia dell'arte" aan de hand van enkele clipjes. Elk personage werd in deze volkshumor vooraf vastgelegd en ieder speelt zijn rol. Ook wij bedachten een flauxe grap en goten die in een sukje commedia dell'arte.
Hier brengen de leerlingen een zelfgemaakt sprookje naar voor, maar elk op een manier naar keuze.
Er zaten heel wat verhalen bij, ook poppenspelers. Sommigen kozen ervoor om hun sprookje naar voor te brengen met een tekening. Anderen goten hun sprookje in de vorm van een toneel. Enkele durvers maakten een heus lied.
We staan op 10 m van elkaar en we willen praten, zonder te roepen. Hoe lossen we dit op? Met een touw, lege potjes, spijker, naald,... gingen de leerlingen aan de slag om een blikjestelefoon in elkaar te steken.
Nu moet alles nog getest worden. Kunnen we elkaar verstaan als we fluisteren, praten? Werkt de blikjestelefoon beter met een slap of met een strak touw? Mag je het touw vastnemen? Werkt het ene soort touw beter dan het andere?
In het donker lijkt het wel alsof er honderd schimmen staan... zijn het monsters, wilde dieren? spoken, heksen, reuzenmieren? zou ik gillen, zou ik tieren? Nee, ik knip een lichtje aan.
Het knutselen van een schim, het schrijven van een verhaal, zoeken naar passende geluiden, muziek, muziekinstrumenten,... een heel druk programma ter voorbereiding van het schimmenspel.
Hier volgt een verslagje van ons bezoek aan de stad Roeselare en zijn bezienswaardigheden. Dank aan de leerlingen voor het verslag en de foto's.
Het bezoek aan Roeselare ging van start op het Stedelijk kerkhof. Soldaten die omkwamen tijdens de oorlog werden hier begraven. Ook Albrecht Rodenbach kreeg hier zijn rustplaats: een praalgraf met een leeuw. (HanneV en Simen)
De volgende halte was bij de St.-Michielskerk. Die heeft er niet altijd zo uitgezien. De eerste keer werd de kerk vernield door een grote stadsbrand. Na de heropbouw knapte de 90m hoge toren af tijdens een zware storm. Nu is de kerktoren 62m hoog. (Willem, Antoine, Robbe, Arend)
Op de Grote Markt staat een maquette van het centrum, heel speciaal voor de blinden. Ook bij de belangrijkste bezienswaardigheden konden we als blinden kennismaken met Roeselare door het betasten van de maquette. (Thibo en Xander)
Dit beeldje stelt Peegie voor. Hij is de mascotte van de Roeselaarse leurders van vroeger. Hij probeert zijn zogezegde laatste doosje schoensmeer te verkopen. Er staat ook een tekstje op in het Roeselaars dialect, maar om dat te vertalen hadden we de hulp van de juf nodig. (Flore, Anaïs, Liesl, Kato, Hanne D.)
Hier zijn we in het stadhuis. We werden ontvangen in de trouwzaal. We mochten het geboorteregister inkijken van het jaar 2004. Wist je dat het stadhuis vroeger ook een hotel en restaurant was? (Céline, Britt, Juliette, Marie-Hélène, Eloïse)
In het Wielermuseum streden vier groepjes tegen elkaar. Met een opdrachtenboekje in de hand leerden we heel wat over fietsen in vroegere jaren. Onze kennis werd dan nog eens getest bij het invullen van een kruiswoordraadsel. (Senne, Jean-Yves, Gilles, Louis) (Enrico, Quinten)
We volgden onze PMD-zak en ons papier en karton dat werd opgehaald aan de deur. Zo kwamen we tercht bij het sorteerbedrijf Vanheede.
We kwamen ogen en oren tekort. Wat een lawaai. Zo veel te zien. En...wat een geurtje!
We kregen een rondleiding in het bedrijf en zagen hoe alles uit de PMD-zakken werd gesorteerd: soort bij soort, kleur bij kleur. Na het sorteren worden de brikjes, de blikjes,... in grote balen van wel 1000kg geperst. Klaar om naar een ander bedrijf te brengen en om gerecycleerd te worden.
Ook bij de stortplaats was er veel bedrijvigheid. Vrachtwagens en kranen reden af en aan.