1] Er zijn sommige mensen die 2 gebruikersnamen en wachtwoorden gekregen hebben. Volgens hen kregen ze een gebruikersnaam en wachtwoord voor hun runderen en een andere voor hun varkens. Kan dit?
In het geval dat er op één veehouderij twee beslagen zijn, met b.v. runderen en varkens, is het mogelijk dat er twee paswoorden nodig zijn. Dit is echter enkel het geval wanneer de sanitair verantwoordelijke van de varkens verschilt van deze van de runderen. Indien de sanitair verantwoordelijke voor beide beslagen dezelfde is, kan men met één login en paswoord werken. Men kan dan op p.2 in het profiel de keuze maken voor welk beslag men wenst te werken (zie puntje 8.3 in de Handleiding voor de veehouder)
2] Hoe kan ik een lijst terugvinden van mijn potentiële zoogkoeien?
Deze lijst kan afgedrukt worden via de module Overzicht rapporten onder Algemene taken. Men kiest dan onder de verschillende categorieën van rapporten de categorie Premie. Dan moet je klikken op het vinkje naast het rapport.
Daarna verschijnen er een aantal velden die men kan invullen om te bepalen wat men precies wenst te zien. Daarna klik je op Bekijken om het rapport in een nieuw scherm te bekijken, of op Afdruk om een pdf te genereren. Zie ook puntje 8.2 in de Handleiding voor de veehouder.
3] Veeportaal is het tevens mogelijk om het doel van een vrouwelijk rund na kalving aan te houden: melkoe, zoogkoe, reforme koe. Hoe gebeurt dit??? Op wat moet er geklikt worden bij tablad 'water en mest'?
Om dit te kunnen doen moet men eerst een rapport genereren op de manier zoals hierboven beschreven. Het rapport dat men hiervoor nodig heeft, is het rapport Water en mest. Via dit rapport kan men de stand van zaken bekijken inzake de indeling van de dieren. Daarna kan men dit gaan wijzigen in het tabblad Water en mest onder de module Bekijk beslag. Deze functionaliteiten (rapport + aanpassingen onder Bekijk beslag) zijn echter momenteel nog onvoldoende getest. Voorlopig is dit dus ook nog niet opgenomen in de Handleiding voor de veehouder.
4] Het slachthuisvignet moet enkel gekleefd worden op het paspoort als het dier naar het slachthuis wordt gevoerd en het dier slechts 1 oormerk heeft. Indien het slachthuisvignet op het paspoort is gekleefd moet dit ingegeven worden in de computer. Klopt deze stelling?
Ja, dat klopt. Men kiest dan onder de module Bewegingsmeldingen voor een vertrekmelding naar slachthuis. In het tabblad dieren kan men dan het slachthuisetiket ingeven.
5] Er gaan enkele runderen van mij naar het slachthuis. Een vervoerder komt die runderen halen. Hoe moet dit ingegeven worden? Via een gewone 'vertrekmelding' waarbij de vervoerder de overnemer is of via 'vertrek naar slachthuis'?
Een vertrekmelding naar slachthuis kan je doen als je zeker bent dat de dieren van bij jou rechtstreeks naar het slachthuis gaan. Als je een slachthuisetiket wil gebruiken, kan je niet anders dan een vertrekmelding naar slachthuis ingeven. In andere gevallen neem je beter de gewone vertrekmelding.
De overnemer is eigenlijk de eerste operator die het dier overneemt. Als de vervoerder ook de overnemer is, moet men een gewone vertrekmelding doen met als overnemer de vervoerder. Als men b.v. een dier voor eigen rekening laat slachten, moet men een gewone vertrekmelding doen met als overnemer zichzelf.
6] Als er met de VRV gewerkt wordt, moet het tablad voor de VRV altijd verplicht worden ingevuld. Klopt dit?
Het tabblad CRV is in elk geval enkel zichtbaar voor mensen die een contract hebben met CRV. Bij een geboortemelding is onder het tabblad CRV het enige verplichte veld Identificatiekaart VRV (ja of neen). Bij een vertrekmelding is onder het tabblad CRV enkel de Reden vertrek verplicht. Wanneer men niet weet welke de reden is, kan men als keuze overtollig maken.
7] Ik hou mijn register bij via Veeportaal. Binnen de 3 dagen moet ik mijn geboortemeldingen op Veeportaal aangeven. Moeten aankomstmeldingen verplicht worden ingegeven? Ja of neen?
Indien het register enkel op het veeportaal bijgehouden wordt, moet men inderdaad de aankomst melden binnen de 3 dagen. Aankomsten worden gemeld via het paspoort dat door de dierenarts naar DGZ wordt gestuurd. De veehouder kan zelf aankomsten registreren om zodoende zijn register digitaal bij te houden. DGZ zal de aankomstmelding van de veehouder verder updaten bij het verwerken van de bloedonderzoeken.
8] Een landbouwer voert zijn biggen naar een stal op afstand van hemzelf. Moet hij dit aangeven via bewegingsmelding?
Als deze stal aan een ander beslagnummer behoort, moet een bewegingsmelding geregistreerd worden.
9] Waarvoor dient zuigkalf bij de geboortemelding?
Dit is vooral van toepassing voor het Groothertogdom Luxemburg. Eventueel kan men dit ook aanduiden wanneer de moeder van het kalf verkocht is en het dier zuigt bij andere moeder. Dit is echter niet verplicht.
10] Net zoals oormerken kan ik ook een toezichter bestellen. Waarvoor dient deze toezichter? Zijn dit toezichters voor keuringen/veemarkten?
Dit is voor intern gebruik bij DGZ. Helaas kan men op dit moment nog geen onderscheid maken in de artikelen die enkel zichtbaar mogen zijn voor DGZ-gebruikers en deze die voor iedereen zichtbaar mogen zijn. Het is wel de bedoeling dat dit op termijn kan, en dat het artikel Toezichter niet meer zichtbaar is voor de veehouders.
11] Via Veeportaal kan je het register bijhouden. Echter als er met veeportaal gewerkt wordt, mag het register ook manueel worden bijgehouden. Hoe weet DGZ dat de landbouwer die met Veeportaal werkt zijn register manueel nog bijhoudt?