Lesgever Walter Marsoul (°1943) bestudeert, beoefent en onderwijst reeds 35 jaar diverse martiale disciplines waarvan 22 jaar Tai Chi Chuan.
Opleiding en stages: o.m. Ichiro Abe (8e dan), Master Wong (Kung Fu), Master Yang Zhenduo (4e generatie Yang-stijl).
 |
Beschouwt grootmeester Erle Montaigue (Yang Lu Chan stijl) als leermeester.
Auteur van Tao van Winnen en Verliezen, Tao van Onderwijzen, en van 10 video's/DVD's over verschillende aspecten en toepassingen van Tai Chi Chuan en Wu Shu.
Gaststages in binnen- en buitenland rond het thema Het spirituele aspect van martiale kunsten.
Onderwijst als een van de weinigen de authentieke Yang Lu Chan stijl die hij benadert als een nuttig werktuig voor dagelijks gebruik.
Vertrekkend van banale en dagelijkse gebeurtenissen duidt hij Tai Chi zowel in de actualiteit als in de comparatieve filosofie, in de religie en in de helende en martiale toepassingen.
Wel humor maar geen hocus pocus. Won begin jaren 70 o.m. het humorfestival van Knokke-Heist en het humorfestival van Nekka.
Ik ben een gelovig, maar wel een realistisch mens. Daarom aanvaard ik slechts dertien studenten. Jezus Christus had twaalf studenten en binnen de kortste keren waren er veel te veel.
Back to basics: reading, writing and... wrestling.
Walter Marsoul: Schaduwboksen: je eigen schaduw herkennen
Begeleiding Lief Brijs
 |
Sedert 1993 is Tai Chi Chuan (vooral de krachtige Yang Lu Chan stijl) het fysiek martiale luik van mijn zoeken naar Schoonheid.
Vanuit mijn studie Kunstgeschiedenis en Oudheidkunde zoek ik (ook in de hedendaagse kunst) naar wat ons beweegt en waardoor wij bewogen worden.
Als esthetica blijft het fysiek ervaren van Yin-Yang wetmatigheden (Tai Chi boxing en fighting form) confronterend. Maar toch is dat fysieke contact nodig om realistisch, krachtig, bewust en juist in het leven te kunnen staan.
In de Tai Chi lessen tracht ik studenten de schoonheid, de kracht en de juistheid van de vorm te tonen. In de Waaiervorm (tai chi Fan) worden de ying yang principes uitgediept en de interne martiale aspecten bestudeerd.
Lesgeven is met zorg gekozen schoonheid delen met anderen en samen in beweging zetten
Lief Brijs: Tai Chi Chuan is met zorg gekozen schoonheid in beweging brengen
Lesgever Gie Kiesekoms
 |
Sedert 1988 is dagelijkse praktijk en studie van Tai Chi Chuan in al zijn facetten een deel van mijn weg. Tai Chi heeft mij vooral juister en evenwichtiger leren communiceren.
Juiste communicatie is noodzaak in alle menselijke relaties en in mijn job (docent en pedagogisch coördinator bijzondere jeugdzorg) is Tai Chi daarbij een hulp en een kompas.
Yin / Yang is de meest ultieme eenvoud van communicatie en daarom tracht ik, ook in mijn Tai Chi lessen, alle interacties tot een Yin-Yang basiscommunicatiepatroon te versimpelen.
De Yang Cheng Fu, de Yang Lu Chan, de Bagwa Zhang, de Chikungs, de Zwaardvorm, de medische en martiale toepassingen, de pushing hands... eigenlijk is het ganse Tai Chi te herleiden tot simpele Yin-Yang basiscommunicatie.
Yin en Yang als ultieme eenvoud van alle interactie: wij onderzoeken dit samen in de les. Humor werkt bij dit onderzoek meestal beter dan theorie.
Gie Kiesekoms: Tao van Communicatie
Lesgever Valentin Vos
 |
Sinds mijn tiende beoefen ik intensief martiale disciplines (judo / karate / jiu-jutsu en vervolgens full contact kickboxing).
Tai Chi Chuan sedert 1993. (Yang Cheng Fu en Yang Lu Chan stijlen, etc.)
Vanaf dan viel mijn beroepsinteresse (ind.ir. scheikunde) ook samen met mijn martiale interesses. Ik meende namelijk dat scheikunde en Tai Chi Chuan uiteindelijk over hetzelfde gingen: hoe scheiden en verenigen hoe en wanneer binden, verbinden en ontbinden - laden en ontladen - de elementenleer - het belang van de kern - ontstaan, groeien, vernielen - circulair bewegen snelheid en traagheid - aantrekken en afstoten - neutraliseren enzovoorts). In Tai Chi noemen wij dit de Yin-Yang polariteit (complementariteit). Toch snapte ik aanvankelijk niet hoe die trage zachte Tai Chi bewegingen zo'n krachtige (genezende en martiale) lading potentiêle energie konden opwekken? Hoe?
Tai Chi werd dus een verrassend nieuwe weg om al wat leeft wat ruimer te begrijpen en vandaag, na jaren oefenen, weet ik dat die weg nooit afgelegd zal zijn.
Ik tracht dus ook in mijn Tai Chi onderricht geduldig te tonen dat de dingen niet altijd zijn wat ze schijnen. Dat wij binnen vaste wetten en wetmatigheden (weg-matigheden) in stilte juiste keuzes kunnen maken om onze eigen weg te vinden. Dat zacht niet noodzakelijk zwak betekent en dat in Tai Chi Chuan (mits oefening) veel mogelijk is wat wij voordien niet voor mogelijk hielden.
|