Onwaarheden over Botox
De wildste verhalen doen de ronde over over Botox. Er zou gif in Botox zitten en het zou nog steeds niet bekend zijn wat er met je gezicht gebeuren kan op langer termijn. Botox zou ervoor zorgen dat je er uitdrukkingsloos van gaat uitzien en ervoor zou zorgen dat alles in elkaar zakt. Wat er van die verhalen waar is hebben we aan echte Botox specialisten gevraagd.
Is Botox giftig?
Botox is geen gif maar een botuline toxine wat een geneesmiddel is. Een geneesmiddel wat bijna geen bijwerking kent en is en daarmee is Botox een heel erg veilig geneesmiddel. Door impuls-overdracht te blokkeren bindt de stof zich uitsluitend aan de bestemde zenuwuiteinden. Transpiratie en spierwerking worden daardoor hiermee beinvloedt. Wanneer niet binnen vier uur de ingespoten Botox is op genomen in een zenuwuiteinde heeft het lichaam het onwerkzaam gemaakt en afgebroken.
De afscheiding van bacterien (wat gif is) in stilstaand water in de zomer is waar Botox in principe van is afgeleid. Normaal leverd dit proces botulisme op wat dode eenden en vissen tot gevolg heeft. Deze dosering is echter zeer gering in Botox. Zo gering dat er pas iemand ziek van zou worden wanneer vijftig keer deze (normale) dosis gebruikt wordt. Om maar eens een vergelijking te noemen is Botox hiermee veiliger dan aspirine!
Wanneer er wel bijwerkingen optreden is als het onbedoeld in spieren komt waar het niet in terecht had moeten komen. Bij injecties bijvoorbeeld naast het oogspier. De ondeskundigheid van de arts ligt hieraan vaak de grondslag. In vrijwel geen enkele kliniek zijn er de afgelopen jaren geen complicaties meer opgetreden.
Twintig jaar nadat de Botox is ingepoten geweest zou het gif dan alsnog schadelijk kunnen zijn?
Nee in geen geval! Op dit moment is er met Botox al al meer dan twintig jaar ervaring. De medische problemen van een behandeling waar het dan om gaat zijn in dosering hoger dan voor cosmetisch gebruik . Daar komt nog bij dat wanneer het vastzit, in de zenuwuiteinde, de Botox zich niet meer verplaats. Het komt niet in het bloed bijvoorbeeld omdat het zich niet meer kan verspreiden.
Valt alles niet in elkaar wanneer de Botox is uitgewerkt?
Niets is minder niet waar, het tegenovergestelde zelfs! Omdat de spieren stil worden gelegd die normaal rimpels in de huid zouden trekken. Tijdens de periode dat een behandeling van Botox werkt worden er in de huid geen nieuwe rimpels getrokken terwijl dat normaliter wel zou gebeuren. Zonder Botox zouden rimpels opvallender, dieper en veel zichtbaarder zijn geworden. Een Botox behandeling die is uitgewerkt laat er dus niemand ouder uitzien maar geeft de rimpels een permanente correctie van de rimpels.
Krijg je door Botox een uitdrukkingsloos gezicht?
Mocht het niet goed gebruikt zijn dan kan dit gebeuren. In de films en op televisie zien we daat helaas regelmatig voorbeelden van. Dat valt vooral op wanneer de voorhoofdspier is uitgeschakeld, wenkbrauwen kunnen dan niet meer worden opgetrokken en ziet er opmerkelijk uit op z'n zachts uitgedrukt. Indien het wordt ingespoten net te dicht boven de wenkbrauwen is nog erger, deze zakken dan naar beneden. Met een sombere blik tot gevolg. Om de beweging omhoog te behouden en er toch voor te zorgen dat wegzakking van de wenkbrauwen voor kan komen moet je het inspuiten niet te dichtbij en niet te ver boven de wenkbrauw. Botox behandelingen van andere gebieden die nauwelijks of niet de expressie beinvloeden zijn de kraaienpootjes de naast de ogen en de frons die tussen de wenkbrauwen zitten.