Het herkomstgebied Priorat
Priorat is enerzijds één van kleinste maar anderzijds één van de meest gerenommeerde appellaties in het Spaanse wijnlandschap. Het herkomstgebied ligt op een uurtje rijden van Tarragona, midden in het Montsantgebergte. Sinds 2001 is Priorat, naast Rioja, het enige herkomstgebied dat te boek staat als "calificada" (hoogste kwaliteitsaanduiding)! Het bergachtige Priorat is trouwens het laatste decennium heel trendy geworden, al wie naam en faam heeft, probeert er een stukje schrale llicorellagrond (soort schiste) te veroveren. Wijn maken is hier geen pretje: alles wordt immers met de hand gedaan; op de vrij steile terrassen kun je toch nauwelijks met een tractor terecht. Ook de wijn zelf is anders.
Hier vind je geen fijnbesnaarde tempranillos, maar steeds stevige assemblages van diverse druiven, zowel bij de witte als bij de rode wijnen.
De wijnstijl
Wijnen uit Priorat zijn per definitie stevig, intens en mineralig, zowel de witte als de rode versies.
Ze kunnen gemakkelijk jaren rijpen. Het zijn echte gastronomische wijnen die houden van een goede portie zuurstof; karafferen enkele uren op voorhand is de boodschap. De Gueta Lupias krijgen naast de vinificatie op Franse eik ook nog eens 15 maanden vatopvoeding op Franse eik gevolgd door 5 maanden rust op de fles; deze wijn wordt in Priorat een Vi de Guarda (bewaarwijn) genoemd. Zowel de Sí del Moli als de Gueta Lupia wordt nauwelijks gefilterd of geklaard.
Het is normaal dat er zich in de fles een depot vormt. Bij de witte wijn kunt u dit zien in de fles, bij de rode gaat dat uiteraard moeilijker.
Zet de fles dus ruim op voorhand recht en decanteer de wijn.
Bron: De Brugse wijnkelder
Geschiedenis van Spaanse Cava
De geschiedenis van cava gaat nog niet zo heel lang terug, tot ongeveer het jaar 1853. In het noordoosten werden vele investeringen gedaan door verscheidene mensen. Het was ook rond deze periode dat Champagne grote naam en faam kreeg en belangrijke ontdekkingen werden gedaan rond de productie omtrent deze mousserende wijnen.
De Spanjaarden wilden daarom ook een eigen product en daarrond hun identiteit gaan ontwikkelen. Dit deden ze mede door lokale druivenrassen te gaan gebruiken en geen internationale rassen. Het zijn nog steeds dezelfde als toen die nu gebruikt worden. Daardoor onderscheidt cava zich ook van de rest.
Het was vooral het IACSI, instituut van Sant Isidre die voor de ontwikkelignen zorgde, tevens de thuisbasis van de 2 grootste producenten hedentendage, Codorniu en Freixenet.
In het eerste kwartaal van de 20e eeuw was Cava immens populair in zijn thuisland en pakweg een halve eeuw later ging de exportmarkt open en leidde tot een langzame introductie op onze markt. Het duurde echter tot 2008 dat er als het ware cavaboom was.
Spanje produceert nu ruim 200 miljoen flessen per jaar.
Druivensoorten
Het zijn er meer dan voor Champagne die mogen gebruikt worden.
De basisrassen zijn allemaal wit maar ook rode druivensoorten zijn toegelaten, onder andere voor de rosés.
Wit
- Macabeo
De belangrijkste basisdruif, zorgt voor de fruitigheid en elegantie.
- Parellada
Neemt naast Macabeo ook een belangrijke plaats in. Geeft frisheid en veel aroma's.
- Xarel.lo
De laatste van het belangrijke trio. Zorgt voor body en textuur.
- Chardonnay
Eén van de weinige internationale druivenrassen. Zorgt voor de bewaarkracht dankzij zijn vele zuren. Zit in de meeste topcuvées.
- Parent
Voor de cava's uit Rioja, veel frisheid en een bijna groene kleur.
Rood
- Pinot noir
Basisdruif voor lichtfruitige en elegante cava's.
- Garnacha
Zoniet één van de beste druivensoorten voor de betere rosécava, heel aromatisch.
- Monastrell
Vooral belangrijk voor de body en in kleine mate voor de rosé's.
- Trepat
Ook zeer goed voor rosécava, geeft vooral frisse en lichte rosé's.
Categorie:Spanje Tags:Cava
E-mail mij
Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.
Gastenboek
Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek