Geschiedenis van Spaanse Cava
De geschiedenis van cava gaat nog niet zo heel lang terug, tot ongeveer het jaar 1853. In het noordoosten werden vele investeringen gedaan door verscheidene mensen. Het was ook rond deze periode dat Champagne grote naam en faam kreeg en belangrijke ontdekkingen werden gedaan rond de productie omtrent deze mousserende wijnen.
De Spanjaarden wilden daarom ook een eigen product en daarrond hun identiteit gaan ontwikkelen. Dit deden ze mede door lokale druivenrassen te gaan gebruiken en geen internationale rassen. Het zijn nog steeds dezelfde als toen die nu gebruikt worden. Daardoor onderscheidt cava zich ook van de rest.
Het was vooral het IACSI, instituut van Sant Isidre die voor de ontwikkelignen zorgde, tevens de thuisbasis van de 2 grootste producenten hedentendage, Codorniu en Freixenet.
In het eerste kwartaal van de 20e eeuw was Cava immens populair in zijn thuisland en pakweg een halve eeuw later ging de exportmarkt open en leidde tot een langzame introductie op onze markt. Het duurde echter tot 2008 dat er als het ware cavaboom was.
Spanje produceert nu ruim 200 miljoen flessen per jaar.
Druivensoorten
Het zijn er meer dan voor Champagne die mogen gebruikt worden.
De basisrassen zijn allemaal wit maar ook rode druivensoorten zijn toegelaten, onder andere voor de rosés.
Wit
- Macabeo
De belangrijkste basisdruif, zorgt voor de fruitigheid en elegantie.
- Parellada
Neemt naast Macabeo ook een belangrijke plaats in. Geeft frisheid en veel aroma's.
- Xarel.lo
De laatste van het belangrijke trio. Zorgt voor body en textuur.
- Chardonnay
Eén van de weinige internationale druivenrassen. Zorgt voor de bewaarkracht dankzij zijn vele zuren. Zit in de meeste topcuvées.
- Parent
Voor de cava's uit Rioja, veel frisheid en een bijna groene kleur.
Rood
- Pinot noir
Basisdruif voor lichtfruitige en elegante cava's.
- Garnacha
Zoniet één van de beste druivensoorten voor de betere rosécava, heel aromatisch.
- Monastrell
Vooral belangrijk voor de body en in kleine mate voor de rosé's.
- Trepat
Ook zeer goed voor rosécava, geeft vooral frisse en lichte rosé's.
Categorie:Spanje Tags:Cava
E-mail mij
Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.
Gastenboek
Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek