Proefnotities wijnen
Inhoud blog
  • Casa Santos Lima
  • Geschiedenis Spaanse wijnen
  • Wijndegustatie Soete Huys
  • Catalunya
  • Het herkomstgebied Priorat
    Zoeken in blog

    Categorieën
  • Franse rode wijn (0)
  • Franse witte wijn (0)
  • Portugal (0)
  • Portugese rode wijn (0)
  • Portugese wijnproducent (1)
  • Spaanse rode wijn (0)
  • Spaanse wijnproducent (0)
  • Spanje (5)
  • 17-03-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Casa Santos Lima
    Casa Santos Lima, gelegen in Alenquer 45 km van Lissabon, is opgericht door Joaquim Santos Lima en was aan het einde van de negentiende eeuw een van de beste producenten en exporteurs.

    Het wijnhuis heeft vandaag de dag circa 160 hectare wijngaard. Sinds 1990 bestaat tweederde van de wijngaard uit nieuwe wijnstokken. Ze verbouwen er de druivensoorten Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz, Trincadeira, Alfrocheiro, Tinta Barroca, Camarate, Castelão en de populaire soorten Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Pinot Noir, Sauvignon en Chardonnay.
    Bron: TaLaeTrade

    Website Casa Santos Lima

    Categorie:Portugese wijnproducent
    Tags:Portugal

    16-03-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geschiedenis Spaanse wijnen
     photo wijnregiosspanje_zps3aa27b95.jpg

    De geschiedenis gaat al een hele tijd terug, tot 3000 v.C.. Er werden namelijk sporen teruggevonden van de toenmalige Iberiërs, genoemd naar de streek rond de Ebro waar deze sporen werden gevonden. Lange tijd hebben ze het zuiden en het oosten bezet maar rond 300 v.C. hebben ze zich uiteindelijk toch samengevoegd met de noorderse volken, meer bepaald de Kelten. Die wisten al hoe men 'wijn' moest maken.
    Tegelijkertijd vestigden de Feniciërs zich in het zuiden van Spanje en rond 1000 v.C. hebben ze de stad Xera oftewel Jerez opgericht die ongetwijfeld iedereen kent voor zijn sherry's. Op de heuvels bij de stad hebben ze de eerste wijngaarden aangelegd waar aanvankelijk enkel zoete wijn werd gemaakt die overal naam maakte. Dan kwamen er verschillende volkeren langs zoals de Grieken, Kelten, Carthagers, ... tot de Romeinen kwamen, zij bezetten het grootste deel en doopten dit Hispania en hier zien we dus de duidelijke link naar España. De wijnbouw bloeide toen helemaal en dit werk werd dan verder gezet door de West-Gotische Christenen.
    Tot in 711 de Moren die uit Afrika kwamen de leiding overnamen voor maar liefst 781 jaar, tot in 1492. De economie en cultuur leefde echter wel op, wat niet van de wijnbouw kon gezegd worden tot de Christenen alweer de fakkel overnamen. Alles floreerde terug en ook de Engelsen kregen heel veel interesse in de Spaanse wijnen. Tijdens de Phylloxeracrisis kwamen er veel Fransen afgezakt naar Spanje om hier kun werk verder te zetten maar ook hier voelde de luis zich goed thuis.
    Maar de Spanjaarden kwamen er snel weer bovenop tot de periode van oorlogen eraan kwam. De wijnbouw kwam alweer in een dip terecht en het duurde tot midden de 20e eeuw vooraleer de markt weer stabieler werd.
    Het waren vooral goedkope bulkwijnen die gemaakt werden dat natuurlijk het imago niet ten goede kwam. Alsook overgeöxideerde wijnen uit stenen kruiken die vaak héél lomp overkwamen kreeg men voorgeschoteld. Gelukkig is hier zo goed als een eind aan gekomen en sinds de jaren 90 is men aan een positief beeld begonnen.
    De bulkwijnen van La Mancha verdwijnen stilaan van het toneel.
    De kelders werden gemoderniseerd met inox vaten met temperatuurscontrole, .. waardoor de kwaliteit sterk omhoog ging en ook over houtlagering werd er meer nagedacht. Hiervoor mag Miguel Torres wel met de eer gaan lopen.
    Net zoals bij alle producten en branches zijn er trends en zo komen de Spaanse wijnen ook op en gaan ze wel eens weer af.

    Bron: VinoSite



    Categorie:Spanje

    15-03-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wijndegustatie Soete Huys
    Datum: 7 juni 2011
    Thema: Selectie Spaanse wijnen noord-oost Spanje - Middellandse zeekust

    Licht mediterraans klimaat – warme dagen & koele nachten. Wanneer het te weinig afkoelt te veel suikers in de druiven. Appellation Catalunya ca. 6000 ha wijndruiven o.a. wijnhuis Torres

    WITTE WIJNEN
    Montemar Chardonnay / Macabeo Cataluna ‘10 (5,70€)
    Familie Roqueta – 57 ha in Avinio (noord-Catalonië) – sinds 1898
    Druif : Chardonnay 20% - Macabeo 80% (typische druif n-o Catalonië)
    Fruitig – lekker als aperitief – jong drinken (2011/2012)

    XII Subirat Parent / Penedes ‘09 (13,35€)
    Augusti Torello Mata – Oost-Catalonië (kust)
    XII verwijst o.a. naar de jaarlijkse maancycli, de dierenriem, etc…
    Druif: Subirat Parent (niet toegelaten in Cava) was bijna uitgestorven, binnenland, hoge bergen – 21 dagen koude fermentatie (pelmaceratie)
    Zacht aroma, gedempte geur, mineralig – eerste smaak licht vettig – iets zurige nasmaak/droge afdronk – foodpairing met zeevruchten
    http://www.agustitorellomata.com

    Trilogia de Bianco / Valencia ‘10 (14,10€)
    Bodegas Los Frailes (de monniken) – appelatie nr. 074 – 13de generatie – hooggelegen 700 m – 130 ha waarvan 57 ha wijngaarden – biologisch sinds 4-5 jaar (zal omschakelen naar biodynamisch) – ZO-Catalonië
    Druif: Suvignon Blanc – Muscat – Verdil (autochtone druif, knapperig en fris) – gerijpt op vat
    Geparfumeerd aroma (salie) – kruidig, complex – volle body – gele kleur
    http://www.bodegaslosfrailes.com/

    El Si del Moli / Priorato ‘09 (18,55€)
    Domein Priorat gelegen in een vallei van het Montsant gebergte – microklimaat – bodem leisteen (heel poreus) – wortels tot 300 m diep – weinig opbrengst (ca 200 gr per stok) – 5 ha – wijnstokken gemiddeld 95 jaar oud – sinds 1898 – huidige eigenaars gestart in 2001
    Druif: witte Garnache – Macabeo – 6 maand gerijpt op eiken vaten (2 vaten per jaar) – biologische werkwijze?, geen certificaat
    Aroma kruidig - eik (beetje geuzachtig), ongefilterd, complex – pas drinken vanaf 5 à 6 jaar oud. Ook jaargang 2004 gedronken: zachter – schitterende evolutie (topper)

    CAVA
    Oliveda Gran Reserva brut nature / Costa Brava (11,10€)
    Familie Oliveda
    Druif: Macabeu – Xarel-lo - Parellada
    Brut nature = hoogste kwaliteit (na degorgement wordt de fles bijgevuld met dezelfde wijn)
    11% alc. - Acidity 5,7 g/l – dry extract 20,6 g/l
    Fijne pareling – zacht – fruitig – droog
    http://www.grupoliveda.com

    ATM Brut Reserva / Penedes ‘08 (15,15€)
    Augusti Torello Mata – Oost-Catalonië (kust)
    Hun topcava = Kripta (in amfora ipv klassieke fles ca 55€)
    Druif: Macabeu 39%, Xarel-lo 23% and Parellada 38%.
    Lichte kleur – sprankelend – aromatisch (complex)

    RODE WIJNEN
    Montemar Tempranillo / Cataluna ‘10 (5,95€)
    Bodegas Roqueta – rode klei/gravel – veel handpluk
    Druif: 100% Tempranillo
    Speciaal aroma (lactisch, kersenyoghurt) – smaak ijzer, kruidig, beetje zurig – jonge wijn.

    Trilogia / Valencia ‘07 (14,90€)
    Bodegas Los Frailes – alc 14,5% (fris serveren)
    Druif: Monastrell 70% - Cabernet Sauvignon 20% - Tempranillo 10%
    Aroma banaan – krachtig (pittig) – zwaar (alcohol)

    Fra Fort / Priorato ‘08 (18,55€)
    Domein (DOCa) Priorat gelegen in een vallei van het Montsant gebergte – microklimaat – bodem leisteen (heel poreus) – wortels tot 300 m diep – weinig opbrengst (ca 200 gr per stok) – jonge wijnstokken 40-45 jaar oud – manuele oogst – Gebroers Rafael en Arturo Bordalas – 15 ha verspreid over 9 wijngaarden.
    Druif: Carignan 50% – Garnacha noir 50% – 6 à 8 maand gerijpt op Franse eiken vaten 2de jaar (worden het eerste jaar gebruikt voor de Gueta Lupia, de topwijn van het domein – zie hieronder)
    Analytische eigenschappen:
    Alcohol percentage: 14 %
    PH: 3,2
    SO2: 84 mg/l
    Volatiele zuren: 0,78 g/l.
    Vinificatie:
    Garnacha wordt geoogst midden september, cariñena wordt als laatste geoogst eind september/begin oktober. De oogst gebeurt manueel in kisten van 20kg opdat de schil niet zou barsten en de trossen zodoende volledig intact de bodega bereiken. De druiven worden apart per perceel en per soort geoogst en gevinifieerd. Na ontristen en kneuzen volgt de maceratie en fermentatie met autochtone gisten gedurende 21 à 22 dagen bij max 26°C in inox om een maximale extractie van aroma’s te bekomen. Dagelijkse remontage. Hierna wordt geperst tot max 60% extractie waarna de wijn op barrique gaat, waarin de malolactische gisting plaatsgrijpt. De wijn rijpt gedurende 6 tot 8 maanden op Franse eiken vaten (Allier) van het tweede jaar. Als de wijn voldoende gerijpt is, wordt hij gebotteld zonder klaren of filteren. Geen stabilisatie. Het is dus mogelijk dat de fles een depot vertoont.
    Aroma eik, groene appel – complex – ongefilterd (nog laten rijpen)

    Lafou / Terra Alta ‘07 (46,70€)
    Familie Roquetta – 57 ha in Avinio (noord-Catalonië) – sinds 1898 – op 350-500m hoogte (koude nachten-warme dagen) – bodem klei
    Druif: Garnacha 60% - Syrah 25% - Cabernet Sauvignon 15% - 15 maanden gerijpt op eiken vaten
    Aroma eik (zacht) – fruitig (bosvruchten) – lange afdronk

    Gueta Lupia / Priorato ‘07 (39,95€)
    Domein Priorat gelegen in een vallei van het Montsant gebergte – oudste wijnstokken 102-104 jaar oud
    Druif: Merlot – Cabernet Sauvignon – 15-18 maanden gerijpt op nieuwe eiken vaten
    Aroma eik (groene appel) – moet nog verder rijpen

    Gueta Lupia / Priorato ‘00 (44,30€)
    Domein Priorat gelegen in een vallei van het Montsant gebergte – oudste wijnstokken 102-104 jaar oud
    Druif: Merlot – Cabernet Sauvignon – 15-18 maanden gerijpt op nieuwe eiken vaten
    Aroma eik – zacht – mooie smaakevolutie

    Website Soete Huys Melsele

    Categorie:Spanje
    Tags:wijndegustatie, Soete Huys

    14-03-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Catalunya
    Met Catalunya bespreken we een groot gebied dat al lang gekend staat voor vele wijnen, vooral rode kwaliteitswijnen maar de witte zijn ook al lang aan een opmars bezig.
    Reeds vele internationale druivenrassen hebben hun weg naar hier gevonden, hoewel de lokale rassen ook sterk vertegenwoordigd zijn en deze soms gemengd in een blend verdwijnen.
    Het is de grote thuishaven van de vele cava's maar dit wordt in een apart hoofdstuk besproken. We gaan het hebben over de witte en rode wijnen.
    Met zijn ligging aan de Middellandse zee kunnen we dus spreken van een mediterraans klimaat, met als gevolg veel vochtigheid. Maar de betere wijngaarden zijn hoger aangeplant en dus iets frisser.
    Vele DO's zijn hier gevestigd, alsook een DOCa, namelijk Priorato, samen met DO Penedès de meest gereputeerde.
    Over de gehele streek is een kalkonderbodem terug te vinden, maar telkens met een andere bovenlaag, bijvoorbeeld veel zand aan de kuststrook. En naarmate men meer landinwaarts trekt wordt de bodem steeds kalkrijker.
    Het grote imago van al deze wijnen is toch wel te danken aan één familie, namelijk die van Miguel Torres.

     photo kaartspanjejpg-for-web-large_zps856e0b9e.jpg

    Druivensoorten
    Het gaat hier vooral om een mengeling van nationale en internationale druivensoorten.

    Wit
    Macabeo
    Xarel.lo
    Parellada
    Garnacha blanca
    Chardonnay
    Gewürztraminer
    Sauvignon Blanc
    Riesling
    Muscat
    Pédro Ximenez

    Rood & Rosado
    Garnacha
    Cariñena
    Merlot
    Mazuelo
    Cabernet sauvignon
    Cabernet franc
    Merlot
    Pinot noir
    Trepat
    Tempranillo

    Appellaties
    We tellen hier elf verschillende herkomstbenamingen, 10 DO's en 1 DOCa, eigenlijk 11 DO's maar de DO Cava houden we gescheiden gezien het niet enkel in deze streek gemaakt wordt. We beginnen met de grootste: DO Cataluña
    Dit is de algemene appellatie van de streek waarin alle bovenstaande druivensoorten mogen verwerkt worden. Dit laat degenen die willen experimenteren wat meer ademruimte. Of ook gewoon wijngaarden die niet bij een kleinere DO zoals hieronder toebehoren.

    DO Penedès
    De 3e grootste appellatie van allemaal en hier worden ook veel experimenten gedaan met internationale druivensoorten.
    Het is hier dat het huis Torres zich gevestigd heeft.
    Macabeo, Xarel.lo en Parellada zijn de klassieke druivensoorten voor wit maar wordt ook gemengd met Sauvignon blanc of Chardonnay.
    De witte wijnen zijn eerder in frisse en fruitige stijl maar er komen ook krachtigere houtgelagerde wijnen vandaan, bijvoorbeeld enkele topchardonnays. Vaak zijn het wijnen van 1 druivensoort op z'n fruit gemaakt.
    De roséwijnen zijn gemaakt van alweer de garnachadruif maar ook met cariñena, eens iets anders dus. Over het algemeen in frisse stijl maar met een aardig percentje alcohol.
    Ook hier zijn de rode wijnen vaak van het joven-type maar hier en daar vinden we betere en krachtigere crianza's. Zowel klassieke tempranillo's of garnachas maar meer en meer Europese wijnen van cabernet, pinot noir, merlot, ...
    Als laatste hebben we nog de zoete moscatelwijnen, maar niet overdreven in suikergehalte en daardoor dus ideaal op terras of gewoon per glas in de zetel.

    DO Ampúrdan
    Deze zal u waarschijnlijk niet bekend klinken in de oren, maar als ik u zeg dat hij van de streek rond Costa Brava komt zal het direct bekender klinken. Geheel in het noorden aan de Pyreneëen, vlak aan de grens met Frankrijk.
    Ook hier vinden we vanalles terug, van cava en wit over rosé tot rood en zelfs zoete rode wijn.
    Voor de witte wijnen nemen macabeo en garnacha blanca het leeuwendeel voor zich, maar ook chardonnay heeft hier zijn weg al gevonden. Ze zijn één voor één droog en fris, met hier en daar experimenten met lichte houtlagering zodat de fraîcheur toch niet verloren gaat.
    De rosados worden ook hier van garnacha tinto gemaakt maar cabernet rosado is iets geheel aparts maar toch best aangenaam. Alsook tempranillo en cariñena zijn toegelaten.
    De rode wijnen zijn er in alle stijlen en smaken, van fruitige jovens (grootste deel) tot vele crianza's en reservas alsook gran reservas die uiteraard wel iets zeldzamer zijn.
    Alle klassieke druiven worden hiervoor aangesproken, alsook cabernet sauvignon. En om zich te onderscheiden van de rest wordt hoofdzakelijk Amerikaanse eiken vaten aangewend.
    Als laatste hebben we dan nog de Banyuls-achtige ranciowijnen van de garnacha, vaak zeer stroperig en zwaar.

    DO Alella
    Net als de wijnen van Ampúrdan genieten deze geen grote bekendheid. Ze zijn enkel op de nationale markt te verkrijgen en zelden daarbuiten.
    De meeste wijngaarden liggen op lager gelegen stukken maar worden goed beschermd door natuurlijke grenzen.
    Ook hier vinden we zowel witte, rode als roséwijnen terug, met Xarel.lo en garnacha blanca als hoofddruif voor de witte wijnen, aangevuld met macabeo of chardonnay.
    De rosados en rode wijnen zijn op basis van een ongekend en lokaal ras : Pansá rosado, versterkt door Ull de Llebre ( tempranillo ). Ook Garnacha tinto speelt een kleine rol hier.
    Over het algemeen lichte wijnen die je in de zomer op een terrasje kan genieten.

    DO Tarragona
    Dit is de grootste DO van Catalunya. We vinden hier maar liefst 5 wijnstijlen terug.
    Te beginnen bij de witte wijnen op basis van xarel.lo, macabeo, parellada en garnacha blanca. Het zijn voornamelijk wijnen om dagelijks te drinken.
    Dan hebben we de fruitigere en speelse rosados op basis van voornamelijk garnacha en een beetje tempranillo.
    Voor de rode wijnen maken we een onderscheid van waar de wijnen komen uit de streek :
    - De eenvoudige rode wijnen van de laaggelegen wijngaarden zijn voornamelijk op basis van garnacha en evt. aangevuld met de andere rassen. Terraswijntjes of gewoon per glas in de zetel.
    - De betere rode wijnen van hoger gelegen percelen bevatten veel meer tempranillo en krijgen meestal een houtlagering mee, ook hier worden crianza's, reservas en gran reservas gemaakt. Dit zijn meer wijnen om iets bij te eten.
    - De rode wijnen uit de streek van Falset, echt topwijnen, vrij zwaar en krachtig. Ook hier is tempranillo de baas.
    Tot slot hebben we dan de zoete wijnen, we onderscheiden hier 2 types, ten eerste :
    - De Tarragona Classico's, Likeurwijnen van minimum 13 % vol. op basis van de garnacha tinto en maar liefst 12 jaar minimum op houten vaten, een ideaal digestief.
    - De Tarragona rancio's, worden in glazen mandflessen gerijpt onder de zon en ze bevatten maar liefst 17 % alc. Zwaar en vrij lomp.

    DO Terra Alta
    De naam zegt al veel, hoge grond. De meeste wijngaarden liggen op zo'n 500 meter hoogte en door de vele bergen eromheen krijgen we een soort microklimaat.
    Zowel witte, rode, zoete als roséwijnen vinden we hier ook terug.
    De witte wijnen zijn er zowel in de fruitige jovénvariant alsook in de houtgelagerde reserva of crianzastijl te verkrijgen, allemaal van macabeo en garnache blanca. Er worden ook friszoete witte wijnen geproduceerd.
    De rosados zijn over het algemeen niet houtgelagerd en bij deze dus in frisse stijl. Gemaakt van de garnacha tinto.
    De rode wijnen zijn ook hier in verschillende stijlen te verkrijgen, van jovén tot gran reserva. Vooral tempranillo en garnacha.
    Ook hier experimenteert men wel met mondiale druivensoorten, maar dan in kleinere mate.

    DO Conca de Barbera
    Een misschien iets gekendere streek in Catalunya. Geen zoete wijnen maar wel alle andere stijlen zijn er te vinden.
    Allereerst de lichte witte aperitiefwijnen van macabeo, parellada en garnacha blanca, daarnaast vinden we ook chardonnays terug en als laatste hebben we ook de aromatische wijnen van puur parellada.
    De fruitige rosados zijn voornamelijk van garnacha en ook trepat ( vooral voor cava ).
    De rode wijnen zijn er in alle stijlen, met garnacha en ull de llebre voor de jovénwijnen. De zwaardere wijnen bevateen wat meer cabernet sauvignon.

    DO Costers del Segre
    Op Tarragona na het grootste DO-gebied van Cataluña, genaamd naar de rivier die er doorheen stroomt.
    Zowel nationale als internationale druiven worden hier gebruikt voor zowel wit, als rosé en rood.
    De klassiekers zijn op basis van macabeo, parellada en xarel.lo ( cava ) en voor diegenen die van iets mondialere stijlen houden zijn er ook chardonnays.
    De rosado's bevatten meestal garnacha en ook mondiale druiven maar zijn niet zo zeer van topniveau, gewoon een eerlijke basisrosé.
    Voor rode wijnen hebben we een hele resem van druivenrassen, van de klassieke tempranillo en garnacha tot merlot, pinot noir, cabernet, mazuelo, ... Vooral de reservas zijn van een zeer hoog niveau.

    DO Pla de Bagés
    De Bagéswijnen genieten niet zo'n bekendheid.
    Ook hier zijn macabeo en parellada de belangrijkste rassen voor de witte wijnen, maar experimenten met chardonnay, gewürztraminer, sauvignon blanc, chenin, ... zijn ook hier niet uitgebleven.
    De garnacharosado's zijn fris en elegant.
    Net als overal ook hier verschillende stijlen rode wijn van garnacha en tempranillo, maar vaak is er cabernet sauvignon, pinot noit, merlot en zelfs syrah en malbec terug te vinden. (de laatste enkel als experiment, waardoor irrigatie is toegestaan)

    DO Montsant
    Dit is de DO rond het DOCa gebied van Priorato, in stijl gelijken de rode wijnen sterk op die van Priorato.
    In 2001 werd de DO status ontvangen, dat wat vroeger de Falset-subzone was van Tarragona.
    De witte wijnen zijn gemaakt van meestal klassieke rassen als Chardonnay, Garnatxa blanca, Macabeu, Moscatel, Pansal en Parellada. De moscatel is dan eerder voor lichtzoete wijnen.
    Vooral de rode wijnen zijn hier zeer belangrijk met garnacha tinto als hoofddruivenras, maar ook Cabernet sauvignon, Cariñena, Merlot, Monastrell, Syrah en Ull de llebre zijn toegelaten.
    De fruitige jovénstijl is meestal van garnacha.
    Één van de grote huizen hier is Celler Capçanes, een coöperatieve die zowel druiven inkoopt als verkoopt maar zelf ook enige topwijnen maakt.

    DOCa Priorato
    Dit is één van de twee DOCa's die Spanje maar telt. Met zijn steile bergwanden en de leisteenbodem kan men zich wel eens in Douro wanen. De bodem bestaat eigenlijk uit kalk en leisteen, namelijk licorella.
    De rode Prioratwijnen behoren tot één van de duurste van Spanje, maar niet alle wijnen zijn die prijzen waard.
    Voornamelijk garnacha wordt het meest gebruikt maar enkele tophuizen zoals Cims de Porrera maken zelfs wijnen van puur cariñena, een voorbeeld dus dat men met carignan toch perfecte wijnen kan maken. Vooral de reservas en gran reservas zijn van een ongezien kwaliteit en prijs.
    Ook witte wijnen vinden we hier terug maar die zijn eerder zeldzaam en op basis van garnacha blanca en macabeo.
    De rosados zijn er ook, maar ook alweer miniem.
    Dan hebben we nog 2 verschillende zoete wijnen. Eén zoals de rode ranciowijnen zoals we die in Tarragona ook terugvinden, gerijpt in mandflessen ( stijl banyuls/madeira ) en anderzijds de liquorosos op basis van garnacha en pédro ximenez.
    Naast deze lokale rassen zijn er ook veel aanplanten van mondiale druivenrassen die vaak in blends verdwijnen met elkaar.
    Bron: VinoSite

    Categorie:Spanje
    Tags:Spaans wijngebied, Catalunya

    13-03-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het herkomstgebied Priorat

    apellation Priorat photo priorat_label.gif

    Het herkomstgebied Priorat
    Priorat is enerzijds één van kleinste maar anderzijds één van de meest gerenommeerde appellaties in het Spaanse wijnlandschap. Het herkomstgebied ligt op een uurtje rijden van Tarragona, midden in het Montsantgebergte. Sinds 2001 is Priorat, naast Rioja, het enige herkomstgebied dat te boek staat als "calificada" (hoogste kwaliteitsaanduiding)! Het bergachtige Priorat is trouwens het laatste decennium heel trendy geworden, al wie naam en faam heeft, probeert er een stukje schrale llicorellagrond (soort schiste) te veroveren. Wijn maken is hier geen pretje: alles wordt immers met de hand gedaan; op de vrij steile terrassen kun je toch nauwelijks met een tractor terecht. Ook de wijn zelf is anders.
    Hier vind je geen fijnbesnaarde tempranillo’s, maar steeds stevige assemblages van diverse druiven, zowel bij de witte als bij de rode wijnen.

    De wijnstijl
    Wijnen uit Priorat zijn per definitie stevig, intens en mineralig, zowel de witte als de rode versies. Ze kunnen gemakkelijk jaren rijpen. Het zijn echte gastronomische wijnen die houden van een goede portie zuurstof; karafferen enkele uren op voorhand is de boodschap. De Gueta Lupia’s krijgen naast de vinificatie op Franse eik ook nog eens 15 maanden vatopvoeding op Franse eik gevolgd door 5 maanden rust op de fles; deze wijn wordt in Priorat een Vi de Guarda (bewaarwijn) genoemd. Zowel de Sí del Moli als de Gueta Lupia wordt nauwelijks gefilterd of geklaard.
    Het is normaal dat er zich in de fles een depot vormt. Bij de witte wijn kunt u dit zien in de fles, bij de rode gaat dat uiteraard moeilijker.
    Zet de fles dus ruim op voorhand recht en decanteer de wijn.
    Bron: De Brugse wijnkelder

    Categorie:Spanje
    Tags:Spaans herkomstgebied, Priorat

    12-03-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cava
    Geschiedenis van Spaanse Cava
    De geschiedenis van cava gaat nog niet zo heel lang terug, tot ongeveer het jaar 1853. In het noordoosten werden vele investeringen gedaan door verscheidene mensen. Het was ook rond deze periode dat Champagne grote naam en faam kreeg en belangrijke ontdekkingen werden gedaan rond de productie omtrent deze mousserende wijnen.
    De Spanjaarden wilden daarom ook een eigen product en daarrond hun identiteit gaan ontwikkelen. Dit deden ze mede door lokale druivenrassen te gaan gebruiken en geen internationale rassen. Het zijn nog steeds dezelfde als toen die nu gebruikt worden. Daardoor onderscheidt cava zich ook van de rest.
    Het was vooral het IACSI, instituut van Sant Isidre die voor de ontwikkelignen zorgde, tevens de thuisbasis van de 2 grootste producenten hedentendage, Codorniu en Freixenet.
    In het eerste kwartaal van de 20e eeuw was Cava immens populair in zijn thuisland en pakweg een halve eeuw later ging de exportmarkt open en leidde tot een langzame introductie op onze markt. Het duurde echter tot 2008 dat er als het ware cavaboom was.
    Spanje produceert nu ruim 200 miljoen flessen per jaar.

    Druivensoorten
    Het zijn er meer dan voor Champagne die mogen gebruikt worden. De basisrassen zijn allemaal wit maar ook rode druivensoorten zijn toegelaten, onder andere voor de rosés.

    Wit
    - Macabeo
    De belangrijkste basisdruif, zorgt voor de fruitigheid en elegantie.
    - Parellada
    Neemt naast Macabeo ook een belangrijke plaats in. Geeft frisheid en veel aroma's.
    - Xarel.lo
    De laatste van het belangrijke trio. Zorgt voor body en textuur.
    - Chardonnay
    Eén van de weinige internationale druivenrassen. Zorgt voor de bewaarkracht dankzij zijn vele zuren. Zit in de meeste topcuvées.
    - Parent
    Voor de cava's uit Rioja, veel frisheid en een bijna groene kleur.

    Rood
    - Pinot noir
    Basisdruif voor lichtfruitige en elegante cava's.
    - Garnacha
    Zoniet één van de beste druivensoorten voor de betere rosécava, heel aromatisch.
    - Monastrell
    Vooral belangrijk voor de body en in kleine mate voor de rosé's.
    - Trepat
    Ook zeer goed voor rosécava, geeft vooral frisse en lichte rosé's.

    Categorie:Spanje
    Tags:Cava

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Archief per week
  • 11/03-17/03 2013
    Laatste commentaren

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs