Leer meer over hoe je op gewicht en gezond kan blijven
22-08-2010
suiker maakt ziek: 10 nadelen van suiker
10 nadelen van suiker
Suikerziekte (diabetes) kunnen we als één van de
ernstigste aandoeningen linken aan het (overmatige) gebruik van
suikers. Helaas doen grote voedingsindustrieën al jarenlang toegevoegde suikers
in etenswaren. Vooral ongevraagd en ongewenst wanneer vele mensen
hierdoor steeds dikker en zieker worden. Hier volgen 10 nadelen van
suikergebruik: ...
Suikergebruik veroorzaakt op lange termijn stress.
Je wordt er vermoeid en neerslachtig (futloos).
Suiker verstoort je natuurlijke nachtrust.
Je geraakt rusteloos. Of je voelt je vlug moe.
Je krijgt gemakkelijker ontstekingen in je lichaam, suiker is ook slecht voor botten.
Suiker maakt ziek; suikerziekte (diabetes) ;Obesitas (overgewicht); tandbederf, ...
Verstoorde
bloedsuikerspiegel (stijging van het insulinegehalte) veroorzaakt
evenwichtstoornissen, extreme moeheid, concentratiestoornissen ...
Suiker verstoort ons metabolisme en verkort de levensduur.
Bovendien heeft het gebruik van suiker ook een verslavend effect waardoor we er steeds meer van eten.
Wat doet suiker in ons lichaam?
De alvleesklier regelt suikers in ons bloed. Dat doet deze door insuline af te gevenin het bloed. Insuline doet je lichaam de
suikers verbruiken. Eet je te veel suiker? Dan verbruikt het lichaam
niet alle suiker als energie. Die wordt dan opgeslagen als vet.
Gewoonlijk bedoelen we met suiker het gezuiverde, geconcentreerde
witte product van suikerbieten of suikerriet. Er zijn echter ook andere
suikers, zoals ruwe suiker, bruine suiker, melksuiker, vruchtensuiker,
honing, ahornsuiker, palmsuiker, etc.
Onbewerkte suikerbiet en suikerriet
Wanneer men suikerbiet onbewerkt zou eten, dan gaat ons lichaam ook
opzoek naar de bijhorende vitamienen en mineralen om alles op
natuurlijk wijze te verwerken zonder schade aan ons organisme te
ontrekken.
Door het uitgebreide raffinageproces van suikerbiet naar witte
suiker verdwijnen al deze vitaminen, mineralen, enzymen, aminozuren...
Wat overblijft is sucrose zonder nagenoeg enige voedingswaarde. Het
innemen van geraffineerde suikers dwingt ons lichaam vooral om op zoek
te gaan voor de verwerking essentiële voedingsstoffen door deze uit gezonde cellen te halen!
Het lichaam verbruikt veel energie maar heeft daarvoor niet genoeg
aan zuivere suiker. In de korrels van ruwe en bruine suikers zitten nog
plantaardige resten die hen daardoor iets meer voedingswaarde geven.
Verborgen suikers
Bijna 70% van de suikers die we tot ons nemen zijn verborgen suikers,
komend uit bv. diepvries fritten, kroketten, chips, kant-en klare
maaltijden, fastfood, erwten of mais in blik en ingeblikte ragout met
witte bonen. Hier worden veel suikers toegevoegd. Ook producten 'zonder suiker' bevatten suiker, zoals yoghurt met vruchten zonder suiker bevat zoetstof afkomstig uit fruit.