Zes uur stipt stond de eerste gast klaar om de ontbijttafel buiten te dekken. Fijn dat men onze opmerkingen positief weet te waarderen. Onze flexibiliteit betekent ook dat we moeten kunnen omgaan met verschillende vormen van ochtendhumeur.
Vooral voor onze gasten is het ochtendhumeur van Mr. Sips niet altijd even vriendelijk. Hij poogt telkens een nieuwe en luidruchtige manier te ontdekken om onze gasten snel aan de ontbijttafel te krijgen.
De echte vendage start vandaag met de pluk van het beruchte 'regenveld'. De uitleg hierover is nu voor onze gasten ook meer dan duidelijk. Andere richtlijnen over de manier van werken werden door de plukkers goed opgenomen zodat de eerste vracht druiven snel naar de cave van Payzac konden vervoerd worden. Tevens bleven de vingers van de vendagisten tijdens de eerste uren nog vrij van verwondingen wat later niet altijd zo is gebleven.
De vendage startte ook direct met een volledige dag plukken. Verrassend genoeg waren ze sneller klaar dan verwacht zodat de hamsterende begeleiders nog tijdens het winkelen werden opgeroepen om snel naar het huisje te komen want de eieren waren reeds ontdaan van hun cocon en lagen te sudderen in gezelschap van lardons fumés.
Tijdens de korte pauze werd er reeds begonnen met de voorbereidingen van het avondmaal dat deze keer door Sam, Jasper en Jonas was opgesteld. Zij gingen voor een 'Mamsie Soepje'' met een typisch gerecht uit Vlaanderen : frit en stoofvlees achternagezeten door rijstpap.
Verse soep vraagt natuurlijk heel wat ingrediënten maar in de voorbereidende fase hadden ze natuurlijk 'Ons Kookboek' kunnen raadplegen. Ondertussen was de vendage net naast ons huisje ook terug van start gegaan.
Soepballen in alle vormen en maten werden gevormd door enkele handen, soepgroenten verdwenen gehakt in de pot die uiteindelijk blijk gaf voor een overdosis aan bestanddelen. M.a.w. deze lekkere soep kunnen we nog enkele dagen laten defileren op onze nieuwe grote tafels.
Ondertussen hadden de leerlingen ook nog een extra gast, namelijk Peter, uitgenodigd om ons te vergezellen aan tafel. Alleen aan de bereidingswijze van de rijstpap hebben ze een paar zinnen ongewild overgeslagen.
Daarna werd er weer gekeuveld en gediscuteerd over wit, roos en rood vlees of was hier misschien een schrijffout aan de orde en ging het verhaal over de wijn. Anderen deden nog een avondwandeling en kwamen terug met veel lof over de mooi verlichtte vergezichten.
Dat vele van onze gasten een zittend gat hebben, hebben we aan den lijve moeten ondervinden. Het gevolg is hiervan dat de rust in het huis vrij snel na het dimmen van de lichten weerkeert.








|