Weeral rinkelde de wekker pas om 8.45u. Alle leerlingen mochten het werk beginnen om 10.00u. Het was weer hetzelfde werk, namelijk appelsienen sorteren, stickeren. Zonder mopperen vlogen onze leerlingen van Vito weer vol goede moed in het werk. De firma Gijbels is zeer tevreden over de jongens en meisjes en hun werk. En wij trouwens ook, een dikke pluim verdienen al deze leerlingen!
Intussen gingen de leerkrachten op zoek naar een nieuwe en grotere verblijfplaats voor volgend jaar. We hadden een finca, plaatselijke boerderij gevonden in Tarragona, echter de ligging bleek iets te ver tov de firma Gijbels. Doch is deze streek de moeite waard om te bezichtigen.
Voor diegenen die van de zee willen genieten, is Cambrils een echte aanrader.
Omdat het einde van de stage nadert, werd de wasmachine overmatig in gebruik genomen. Er stond bijgevolg een lange rij wassers te wachten. Yoni en Ruben verzorgden het culinair, hoogstaand avondmaal, namelijk spaghetti bolognaise. De vermoeidheid begint duidelijk zijn tol te eisen. Er stond echter wel gelukkig, een achttallige afwasploeg paraat, evenwel om ook van een handdoekengevecht te profiteren.
Morgen zullen we de grote kuis in het bedrijf en in ons huisje gaan verzorgen. Ook de auto's krijgen een wasbeurt. Het grootste materiaal mogen we aan de firma Gijbels inleveren die dit mee naar België zal vervoeren. Ten gevolge van het inleveren van de computers zal deze blog hier vandaag eindigen.
Wij mogen hier zeggen, in naam van alle collega's die hier waren en aan dit project meewerkten, dat we trots op onze leerlingen zijn, het 'samen'werken, 'samen'leven was een onvergetelijke ervaring voor hen, voor ons, voor de firma Gijbels.
Deze morgen genoten de jongens en meisjes er weer van dat ze mochten uitslapen. Toen ze uit bed kwamen, stond het verse warme brood en de choco weer te wachten op tafel. Er werd rijkelijk gegeten en ook het lunchpakket werd gemaakt.
Firma Gijbels verwachtte ons pas om 10.00u. Daar moesten de leerlingen appelsienen in bakken leggen en stickeren. Een activiteit dat ze al meermaals gedaan hebben en dus volgens sommigen is dit werk zeer ééntonig. Van deze soort moet er nog 50ton geoogst worden. Eén bakje, met een nieuwe variëteit werd op een speciale manier verpakt (zie foto) om de verkoop te stimuleren.
Intussen deden de leerkrachten de inkopen en konden ze enkele stokoude bomen in een plaatselijke boomkwekerij bewonderen.
Om 15.00u werden de leerlingen terug afgehaald. Sommigen begonnen grote aardappelen te schillen voor de frieten, andere soigneerden beide busjes aan de binnenkant zodat we ze zaterdag netjes terug kunnen inleveren. Luide muziek mocht hierbij niet ontbreken. De frieten werden bruin gebakken door Kiani, Yoni en Senne.
Vandaag werd er vroeg gegeten zodat we nog een fikse wandeling tot de haven kunnen maken. Als we er geraken, want er is enorm veel wind, tot 70km /u.
Vandaag werd er op verschillende tijdstippen gewerkt. 1 ploeg vertrok om 8.00u, de tweede om 9.00u en de derde mocht om 13.00u beginnen. Deze laatste konden dus uitslapen en in de voormiddag werd er flink gepoetst.
De eerste ploeg moesten mandarijnen oogsten, de tweede mochten ze sorteren en de derde ploeg mochten ook sorteren en inpakken om de rit naar België te overleven.
Zoals elke dag, vertrokken ze met een lunchpakket en koeken mochten niet ontbreken. In Cambrils schijnt de zon, heerlijk weertje dus om te werken en zalig om de lentebloesem reeds te mogen bewonderen.
Doordat we op verschillende tijdstippen werkten, konden we moeilijk een gezamelijke uitstap plannen. Sommigen gingen souvenirtjes kopen, anderen deden hun middagdutje, de was werd gedaan en opgevouwen en het eten werd zorgvuldig voorbereid, waarvoor dank aan de koks Anouk en Ian. Het eten was weer heerlijk. Na het diner amuseerden de leerlingen zich met een hardnekkig en voor sommigen een pijnlijk handoekengevecht.
Deze avond gaan we nog film kijken en gezelschapspelen spelen. Morgen kunnen we weer uitslapen want om 10.00u kunnen we pas beginnen te werken.
Zondag vertrokken we na de lunch naar de paardenwijding in het oude centrum van Cambrils. De stoet was minder groot dan we in gedachte hadden echter de namiddag was ermee gevuld.
Ons diner genoten we bij de plaatselijke horeca waar Mr. Van Wyk en Mevr. Vanhoof tracteerden voor ze weer met een gemengd gevoel huiswaarts zouden keren. Terwijl we naar huis wandelden stond de maan in zijn volle glorie te schitteren die we nog op het strand konden bewonderen
's Morgens werden alle geïnteresseerden om 6.00 uur gewekt om samen naar het strand te wandelen waar we "superluna de sangre del lobo" konden bekijken. De roodgekleurde maan met blauwe gloed was adembenemend. Helaas konden we niet blijven bewonderen want het ontbijt stond reeds op ons te wachten.
De clemantijnen op sat estrella hingen te wachten om geoogst te worden, waar de leerlingen met zen allen invlogen.
Het diner werd verzorgd door de Chefs Lars en Kai en de sous chefs Sytske, Yoni en Anouk. Een 3 gangen menu met Sint Jacobsvrucht, poule de porc en Limoncellomousse werd door iedereen goed gesmaakt.
Vandaag iedereen vroeg naar bed om de batterijen weer op te laden tegen morgen.