Inhoud blog
  • lamborghini reventon
  • Buggati Veyron
  • roze lamborghini lp640
  • Een weetje ...
  • audi R8 V12 TDi
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    SuperCar
    de lekkerste auto's ( binnenkort ook moto's)
    13-07-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Buggati Veyron

    Bugatti Veyron:


     
      
    Een auto waarmee je een Formule 1 uit de spiegels rijdt én naar de bioscoop kan? Hij bestaat: de Bugatti Veyron. Voor 1,3 miljoen euro ben je één van de 300 gelukkigen wereldwijd die hem in de garage mag parkeren.

    Toen toenmalig VW-baas Ferdinand Piëch in '98 het uitgestorven Bugatti wilde reïncarneren met een supersportwagen die 1.001 pk aan boord had en harder kon dan 400 km/u, geloofde niemand in dat megalomane plan. Logisch, als je weet dat een moderne F1 zowat 850 pk presteert en niet voorbij 360 km/u geraakt. Toch is het gelukt.

    Straffer zelfs: de Veyron combineert die cijfers met voldoende bodemvrijheid om over verkeersdrempels te hobbelen, een uitlaatgeluid dat beschaafd genoeg is om geen vijanden te maken en een vering die allerminst plankhard is. Mocht de kofferbak niet zo belachelijk klein zijn, je zou ermee naar de supermarkt kunnen.

    7 liter W16
    Ondanks die fabuleuze prestaties is de Veyron makkelijk te besturen. Hij komt schokvrij in beweging en nooit ervaar je dezelfde onrust als bij sommige ultrasterke Ferrari's of Lamborghini's. De 7-liter W16-motor met vier turbo's draait zo harmonieus dat je bijna vergeet dat je met iets heel speciaals op weg bent.

    Dat is meteen het grootste verwijt dat je de Veyron kan maken: voor een auto van 1,3 miljoen euro zou je willen dat hij wat passioneler voelde.
    Komt daar nog bij dat de Veyron binnenin behoorlijk bescheiden is. Smaakvol is hij wel met veel leder en geborsteld aluminium, maar er is allerminst sprake van overdaad. Geen zwaarmoedig hout dus en er zijn opvallend weinig knoppen en functies. Dat is een bewuste keuze: de ware luxe schuilt hier in de eenvoud.

    Feilloze DSG
    De feilloos presterende DSG-versnellingsbak draagt ook al bij tot dat gevoel van perfectie. In heel wat Audi's en VW's deed deze razendsnelle en feilloos schakelende bak al van zich spreken, en hier is de DSG helemaal op zijn best. In combinatie met de schier oneindige trekkracht garanderen de zeven versnellingen altijd en overal een adervernauwende acceleratie.

    Zo heeft de Veyron amper 2,5 seconde nodig om van stilstand tot 100 km/u te jagen: dat is dubbel zo snel als de al beresterke Bentley GT Speed. Van 0 tot 200 km/u duurt amper 7,2 seconden: in die tijd brult een rappe jongen als de Golf GTI amper tot 100 km/u.

    Vanaf 220 km/u zakt de auto automatisch enkele centimeters door zijn knieën en komt de enorme achterspoiler omhoog om de auto tot voorbij 350 km/u stabiel te houden. Als je tot 407 km/u wil doortrekken, moet je eerst langs de kant om de contactsleutel in een apart slot op de deurdrempel te schuiven. Dan zakt de auto nog een paar centimeter lager en trekt hij zijn spoiler terug naar binnen. Stel dat je een stuk weg vindt dat lang genoeg rechtdoor gaat, slurpt de auto zijn benzinetank van 100 liter bij plankgas in minder dan 11 minuten leeg. Dan ben je zowat 73 kilometer verder.

    Naar eigen smaak
    Ondanks de permanente vierwielaandrijving, zestien cilinders, vier turbo's en maar liefst twaalf radiatoren om het zaakje te koelen, weegt de Veyron amper 1.800 kilo. Dat heeft hij te danken aan het peperdure koolstofvezel, aluminium, titanium en magnesium waaruit de meer dan 3.000 onderdelen zijn opgebouwd. Zelfs de schroeven zijn uit lichtgewicht titanium, kostprijs: 70 euro per stuk en helaas slechts één keer bruikbaar. Toch is dat gewicht te hoog om van de Veyron een echte circuitracer te maken. Maar de bedoeling was dan ook te laten zien tot welke technologische hoogstandjes het VW-concern in staat is.

    De optielijst is opmerkelijk kort, al kunnen klanten helemaal loos met bijkomende opsmuk. Iedere kleurcombinatie is mogelijk, zowel binnen als buiten, en als je de Veyron in de kleur van je favoriete lipstick wil kan dat. Maar zoveel schone sier kost wel centen: voor een extra Veyron-logo op de flanken wil Bugatti 4.500 euro meer en plastic beschermhoezen die het koetswerk steenslagvrij houden, kosten ruim 7.000 euro.

    Gegadigden zijn nog altijd welkom bij Bugatti in het Franse Molsheim want van de geplande oplage van 300 stuks is vandaag sdddddddiets meer dan tweederde verkocht. Een aanrader voor wie het geld in de schuif heeft liggen. De kans dat er ooit nog zoiets op de markt komt, is erg klein. Ondanks het torenhoge prijskaartje verliest Bugatti-eigenaar VW op iedere verkochte Veyron geld. (bl)

    TECHNISCHE FICHE

    Lengte: 4.462 mm
    Breedte: 1.998 mm
    Hoogte: 1.204 mm
    Wielbasis: 2.710 mm
    Deuren/zitplaatsen: 2/2
    Koffervolume: +/- 50 liter
    Aandrijving: permanente vierwielaandrijving
    Brandstoftank: 100 liter
    Leeggewicht: 1.888 kg

    MOTOREN, PRESTATIES, PRIJZEN

    ¿ 7-liter benzine W16 met vier turbo's (736 kW -1.001 pk /1.250 Nm)

    Prestaties: top 407 km/u, 0 tot 100 km/u: 2,5 s
    Verbruik: 24,1 l/100 km
    CO2: 574 g/km
    Prijs: 1.330.000 euro

    13-07-2009 om 10:56 geschreven door viromato  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen)


    Archief per week
  • 25/01-31/01 2010
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs