Vrijdag 20/03/09 was een dag om nooit te vergeten. Toen was er namelijk onze Middeleeuwse inleefdag. We begonnen behoorlijk stoer en tof, want de 'echte' jonkvrouwen en ridders begonnen te dansen. De ridders Johan de Croy en Guillaume de Vinne hielden vervolgens een zwaardgevecht. Daarna waren wij aan de beurt. De jongens mochten zelf ook eens stoer doen en ook zwaardvechten, terwijl de meisjes een mooie dans aan het voorbereiden waren. Helaas vloog de tijd tè vlug voorbij, want we moesten jammergenoeg al naar de volgende activiteit, ook een leuke hoor. Bij de valkenier werden de mooiste vogels getoond en werden we een stuk wijzer over de geschiedenis van de valkerij. Toen gingen we prachtige Middeleeuwse boeken en strips lezen, maar ook voorlezen voor de kleuters. Wanneer we dan de smaak een beetje te pakken hadden gingen we naar "Kulderzipken", een Middeleeuwse serie, kijken. Daarna aten we een Middeleeuwse maaltijd "kippenboutjes met worst en brood". Iedereen mocht ook zijn beste Middeleeuwse tafelmanieren eens bovenhalen, nietwaar meester?? Toen we die maaltijd binnen hadden, mochten we Middeleeuwse spellen spelen. Maar de jongens hadden toen nog geen schild en de meisjes nog geen hoed, dus gingen we die na de spelletjes knutselen. De dag zat er bijna op, maar we waren nog geen echte ridders en jonkvrouwen, want we hadden nog geen oorkonde. Dat kwam al vlug in orde. Een aantal groepen mochten nog een demonstratie geven van wat ze geleerd hadden die dag. Daarna werd iedereen tot ridder of jonkvrouw gekroon of geslagen. Toen, jammer genoeg, was de dag voorbij, maar met één troost .....We waren nu echte ridders en jonkvrouwen.
Misschien toch eventjes kort voorstellen: de leerkrachten van het vijfde leerjaar van Basisschool de Kleine Prins. In klas 5A staat juf Lies aan het roer. Haar medekapitein is juf Caroline. Beiden hebben 23 matrozen aan boord. Ze houden alletwee erg van kinderen. Zo veel zelfs dat juf Lies in het weekend zelfs nog de leiding op zich neemt van een groep chiromeisjes. Juf Caroline daarentegen heeft met haar 2(of mag ik zeggen 3) mannelijke loebassen thuis meer dan haar handen vol. Ze houdt wel erg veel van geschiedenis en weet alle kinderen door haar fantastische verhalen enorm te boeien. In klas 5B is meester Kurt de kapitein over 23 matrozen. Ook daar komt juf Caroline af en toe eens binnenwippen. Zij vertelt er honderuit verhalen over Jezus, maar ook over zichzelf. Meester Kurt is nogal een sportfreak. Zelf probeert hij af en toe een balletje over het net te slaan tijdens het volleyballen. Als je 't hem vraagt is hij eerder een passief(lees kijkend) sporter. Zijn voorkeur gaat uit naar ... dat maakt eigenlijk niet echt uit, zolang de sporter maar een fysische inspanning levert. Zo, nu maar opzoek in de foto's: WIE IS WIE????????
Wil je nog meer leerkrachten van De Kleine Prins leren kennen, surf dan naar de volgende website: http://www.dekleineprins.be
Op 11 maart zijn we naar de schrijver Luc Descamps geweest. Hij heeft 2 van zijn verhalen verteld aan ons, maar niet helemaal. Als je het vervolg wil weten, de boeken liggen in de klas. Het eerste boek heet: IK BEN TOCH NIET GEK? Het gaat over een jongen die last heeft van adhd. Zijn ouders sturen hem naar een gekkenhuis, omdat ze niet weten wat te doen, want ze hadden nog geen pilletjes. Maar wat gebeurt er in het gekkenhuis???
Het tweede boek is: DONKERE GETALLEN. Dit boek bestaat uit 5 delen. Het gaat over een jongen die naar een rare school gaat en in een zwart gat verdwijnt. Het vervolg kun je allemaal lezen in de klas.
We zijn een bekend auteur gaan ontmoeten in de bib. We hebben Luc Descamps ontmoet. Hij heeft een paar bekende boeken voorgesteld. Hij is heel grappig. Hij schrijft kinderboeken. Hij heeft ons verteld dat hij kinderen heeft. Eén van zijn kinderen speelt een rol in Spring. Op het einde heeft Luc Descamps handtekeningen uitgedeeld. Het was een heel leuke uitstap, omdat Luc Descamps heel mooi kan vertellen.
Vandaag kwam een echte draailierspeler op bezoek in het vijfde leerjaar. Iedereen was dolenthousiast over het instrument, en over de geluiden die het kon voortbrengen. Eventjes waanden we ons terug in de verstevigde burcht van het Gravensteen om er als echte hofdames, ridders of narren onze beste danspasjes ten berde te brengen in de kille, natte dans-of feestzaal van het kasteel.