Is dit één of andere vorm van bewegingsopvoeding binnen zorg ? Nee, met sprinto is een computerprogramma.
Wat is Sprinto nu concreet ?
Uw computer leest teksten voor Sprinto is een programma op een USB-stick. Deze USB-stick kunt u overal mee naar toe nemen en op elke computer gebruiken. (U hoeft Sprinto dus niet te installeren.)
Sprinto leest de teksten voor van elk document: Word, e-mail, internet, PDF en zelfs een gescand document. Je kan zelf de snelheid van het lezen instellen. Verder kan je ook kiezen of je een tekst van in het begin , of elders in de tekst laat starten.
Sprinto kan nog meer. Als u zelf typt, spreekt Sprinto ook de tekst uit. Zo kunt u makkelijk uw spelling en zinsbouw controleren. Dus ook schrijven wordt makkelijker met Sprinto. Hij kan dit in het Nederlands, frans, Engels en Duits.
Met Sprinto kunt u lezen en schrijven op elke computer. Zo zitten er heel wat hulpjes op. We hebben de homofonen ( = woorden die op elkaar lijken als je ze uitspreekt zoals hart en hard ). D;M;V. een tekening wordt het voor de kinderen duidelijk welke betekenis ze bedoelen. Verder hebben we ook de woordvoorspeller. Als je enkele letters typt, voorspelt het programma onmiddellijk enkele mogeljkheden. Zo hoeft het ( spellingszwakke ) kind, niet het volledige woord zelf te typen.
een nog niet te onderschatten voordeel van sprinto is het samevatten. De kinderen duiden de sleutelwoorden met fluo aan binnen hun tekst ( ze kunnen de leesstem laten stoppen als ze iets belangrijks horen ). Door naderhand op een trechtericoontje te duwen, krijgen ze de samenvatting van een te studeren tekst. Deze kunnen ze dan verschillende malen laten voorlezen om hun les beter te studeren.
Wat met sprint op school ?
Onze school heeft 5 Sprintosticks aangekocht . Elke klas beschikt over een tweetal computers ( vaste en/of laptops ) en een aantal schoollaptops die overal kunnen bij ingezet worden als het nodig is. Binnen de zorglessen komen kinderen met lees-en/of spellingsproblemen van de tweede en derde graad samen om aan de hand van een stappenplan om te leren gaan met sprint. In groepjes van een viertal kinderen mogen ze dan een welbepaald onderdeel uitproberen. In de klas hebben ze die stappenplannen ook, zo kunnen ze dit verder oefenen binnen hoekenwerk. Kinderen van het derde en vierde leerjaar maken kennis met sprint. Ze gaan ongeveer maandelijks eens naar de zorgklas en oefenen dan verder binnen hoekenwerk. We gaan ook in de loop van het jaar leren samenvatten binnen leren leren. Met de kinderen van de derde graad gaan we een stapje verder. Ze gebruiken sprint reeds voor hun vrije teksten ( opstel ), voor spelling ( niet alle lessen ), actua, opzoekingen via internet, om hun lessen in te studeren en het is de bedoeling om dit binnen afzienbare tijd ook toe te passen binnen begrijpend lezen als we de digitale versie van de boeken hebben. Kinderen oefenen ook maandelijks binnen de zorg hun vaardigheden. Ze hebben dan ook tijd en gelegenheid om mogelijke problemen die ze ondervinden, naar voor te brengen.
En kan sprint dan ook thuis ?
Sprinto is wel een vrij dure investering, maar zeker de moeite waard . Voor meer info kan je steeds terecht op de volgende site : http://www.jabbla.com Je kan bij mij ook een democd aanvragen. Deze is een maand geldig.
Eén ding is zeker, de kinderen genieten enorm van hun computeruurtje. Naast de vele extra inspanningen die ze moeten doen, is het voor hen een beloning dat er een programma bestaat dat het voor hen wat eenvoudiger maakt. Het is ook een leuk extraatje dat andere kinderen van hun klas niet hebben.
testen, testen en nog eens testen. Waar is dat allemaal goed voor !!!
testen, testen, testen !!! ?
U zult het waarschijnlijk al van uw kind gehoord hebben. De maand september, en dan meer bepaald vanaf 15 september, is de maand bij uitstek om te kijken wat de beginsituatie is van uw kind. Dan worden de LVS testen afgenomen. Dit zijn testjes van spelling en rekenen. We kijken ook naar het leesniveau van uw kind.
Waarom doen we dit eigenlijk ? 1. we kijken na wat uw kind nog weet na een lange vakantieperiode. Waar het goed in is en waar het nog moet in bijgestuurd worden. 2. we kijken hoe we het best kunnen ingaan op de noden van de klas : we maken differentiatiegroepen op naar gelang de leerstof die ze op dat moment aankunnen. Zo zit uw kind in de A groep ( snellere groep die soms ook uitbreidingsopdrachten krijgt en wat meer denkopdrachten ) of in de B-groep ( tragere groep, die meer concreet de basisleerstof gaat uitwerken, over het algemeen onder begeleiding van de leerkracht ). Door het jaar heen gebeuren er nog regelmatig wisselingen als blijkt dat een kind kan doorschuiven naar een andere groep. 3. we houden de persoonlijke evolutie van het kind bij. Kinderen die extra ondersteuning nodig hebben voor een onderdeel kunnen naar de zorgklas. 4. binnen deze testen kunnen we ook zien wat een klas vorig jaar goed heeft verworven en waar de huidige klasleerkracht nog meer moet aan werken.
U ziet het , we testen niet alleen maar om te testen of om uw kind te ... pesten. Het levert ons heel wat waardevolle informatie op. Deze testjes staan niet op het rapport, het is enkel een richtlijn voor onze school. Wat het leesniveau betreft , dit komt steeds in het agenda als uw kind wordt getest. Zo weet u perfecht als ouder waar uw kind staat en welke boeken het ongeveer aankan binnen de bib.
Mochten er nog vragen zijn , kom dan gerust eens langs.