Het orde- en tuchtreglement is een middel om de goede gang van zaken in onze opvoedingsgemeenschap te vrijwaren.
Elke klastitularis stelt samen met zijn leerlingen een gedragscode op.
Wanneer een leerling de goede werking van de school hindert of het lesverloop stoort, kan er een ordemaatregel worden genomen (en/of kunnen er meer bindende gedragsregels worden vastgelegd in een geschreven begeleidingsplan).
Mogelijke ordemaatregelen zijn:
- een verwittiging
- strafwerk
- een tijdelijke verwijdering uit de les door aanmelding bij de directie
- ...
Deze ordemaatregelen kunnen genomen worden door elk personeelslid van de school in samenspraak met de directie.
Wanneer het gedrag van de leerling werkelijk een probleem betekent voor het verstrekkenvan onderwijs en/of het opvoedingsproject van de school in gevaar brengt, kan er een tuchtmaatregel genomen worden.
Deze beslissing wordt genomen door het schoolbestuur, of bij delegatie door de directeur.In de praktijk zal schorsing of uitsluiting in het basisonderwijs allicht zelden voorkomen.In gevallen waar het gedrag van een leerling het recht op onderwijs van de medeleerlingen in het gedrang brengt, moet er evenwel een ernstige sanctie mogelijk zijn.Beide maatregelen (schorsen en uitsluiten) kunnen dus enkel toegepast worden op leerlingen waarmee een school zware tuchtproblemen heeft.. aangezien we er vanuit kunnen gaan dat dergelijke zware tuchtproblemen zich niet voordoen bij kleuters, zal allicht geen enkele school kleuters uitsluiten of schorsen.Schorsing en uitsluiting is ook niet bedoeld om een verstoorde communicatie tussen de school en ouders te beslechten.Schorsing en uitsluiting kunnen evenmin door het schoolbestuur (of de directie) gebruikt worden als oplossing voor een leerling met een besmettelijke ziekte (bijv. luizen).Bij besmettelijke ziekten kan immers alleen de arts van het CLB beslissen welke maatregelen aangewezen zijn.
4.11.1. Schorsen Dit houdt in dat de gesanctioneerde leerling gedurende een bepaalde periode de lessen en activiteiten van zijn leerlingengroep niet mag volgen, maar betekent niet dat de betrokkene niet op school moet zijn.
Dit houdt in dat de gesanctioneerde leerling definitief uit de school verwijderd wordt op het moment dat deze leerling in een andere school is ingeschreven en uiterlijk één maand, vakantieperiode niet inbegrepen, na schriftelijke kennisgeving van de beslissing van de uitsluiting. In afwachting daarvan bevindt betrokken leerling zich in dezelfde toestand als een geschorste leerling.
Bij het nemen van een beslissing tot schorsing van meer dan één dag of een beslissing tot uitsluiting wordt de volgende procedure gevolgd:
1. De directeur wint het advies in van de klassenraad.
2. De leerling wordt, in aanwezigheid van de ouders en eventueel bijgestaan door een raadsman, ondervraagd over de vastgestelde feiten. Voormelde personen worden hiertoe vijf werkdagen vooraf per brief verwittigd.
3. De ouders hebben inzage in het tuchtdossier van de leerling.
4. De genomen beslissing wordt schriftelijk gemotiveerd en schriftelijkaan de ouders van de betrokken leerling meegedeeld.
Tegen tuchtmaatregelen is er geen beroep mogelijk, behalve tegen uitsluiting.
Uiterlijk vijf werkdagen na ontvangst van de beslissing tot uitsluiting, kunnen ouders schriftelijk beroep indienen bij de voorzitter van de beroepscommissie . Het beroep schort de uitvoering van de eerder genomen beslissing niet op.
De leerling wordt samen met zijn ouders per brief opgeroepen om te verschijnen voor deze beroepscommissie. Uiterlijk vijf werkdagen na ontvangst van het beroep komt deze beroepscommissie samen.
De ouders hebben inzage in het dossier.
De beroepscommissie brengt de ouders binnen de vijf werkdagen per aangetekende brief op de hoogte van haar gemotiveerde beslissing. Deze beslissing is bindend voor alle partijen.
Een personeelslid van de school kan niet optreden als vertrouwenspersoon.
Buitenstaanders mogen het tuchtdossier niet inzien, behalve mits schriftelijke toestemming van de ouders.
Beroepscommissie : Vicariaat voor onderwijs
Beroepscommissie basisonderwijs
H. Geeststraat 4
8000 Brugge
Als ouders geen inspanning doen om hun kind in een andere school in te schrijven krijgt de uitsluiting effectief uitwerking na één maand.(vakantiedagen niet meegerekend).Is het kind één maand na de schriftelijke inkennisgeving nog niet in een andere school ingeschreven, dan is de oude school niet langer verantwoordelijk voor de opvang van de uitgesloten leerling.Het zijn de ouders die erop moeten toezien dat hun kind aan de leerplicht voldoet.het CLB kan mee zoeken naar een oplossing.
Ten gevolge van een definitieve uitsluiting het vorige of het daaraan voorafgaande schooljaar kan het schoolbestuur de betrokken leerling weigeren terug in te schrijven.
Een leerling die in een school ingeschreven is, maar het volgend schooljaar niet meer welkom is in deze school, kan beschouwd worden als een uitgesloten leerling wanneer de in het schoolreglement opgenomen procedure gevolgd wordt.
Leerlingen vanaf 5 jaar (d.w.z. leerlingen die vijf jaar of ouder geworden zijn vóór 1 januari van het lopende schooljaar) hebben recht op tijdelijk onderwijs aan huis (kleuter- of lager onderwijs; 4 lestijden per week) indien volgende voorwaarden gelijktijdig zijn vervuld :Een leerplichtig kind uit het lager onderwijs heeft recht op tijdelijk onderwijs aan huis (4 lestijden per week) indien volgende voorwaarden gelijktijdig zijn vervuld:
1. de leerling is meer dan 21 kalenderdagen ononderbroken afwezig wegens ziekte of ongeval (vakantieperiodes meegerekend).
2. De ouders hebben een schriftelijke aanvraag ingediend bij de directeur van de thuisschool;De aanvraag is vergezeld van een medisch attest waaruit blijkt dat het kind de school niet of minder dan halftijds kan bezoeken en dat het toch onderwijs mag volgen.
3. De afstand tussen de school (vestigingsplaats) en de verblijfplaats van betrokken leerling bedraagt ten hoogste 10 km.
Specifieke situatie bij chronische ziekte (= ziekte die een continue of repetitieve behandeling van minstens 6 maanden noodzaakt):
1. Voor chronisch zieke kinderen vervalt de wachttijd van 21 kalenderdagen.Deze kinderen hebben recht op 4 uur tijdelijk onderwijs aan huis na 9 halve schooldagen afwezigheid (moeten niet in een ononderbroken periode doorlopen). Telkens het kind daarop opnieuw 9 halve schooldagen afwezigheid heeft opgebouwd, heeft het opnieuw recht op 4 uur tijdelijk onderwijs aan huis;
2. Voor chronisch zieke leerlingen moet bij de eerste aanvraag tijdens het betrokken schooljaar een medisch attest worden gevoegd, uitgereikt door een geneesheer-specialist, dat het chronisch ziektebeeld bevestigt en waaruit blijkt dat het kind onderwijs mag krijgen.Bij een nieuwe afwezigheid ten gevolge van deze chronische ziekte tijdens hetzelfde schooljaar is geen nieuw medisch attest vereist Er dient wel een nieuwe aanvraag voor tijdelijk onderwijs aan huis ingediend te worden.
·voor chronisch zieke kinderen vervalt de wachttijd van 21 kalenderdagen. Deze kinderen hebben recht op 4 uur tijdelijk onderwijs aan huis na 9 halve schooldagen afwezigheid (moeten niet in een ononderbroken periode doorlopen). Telkens het kind daarop opnieuw 9 halve schooldagen afwezigheid heeft opgebouwd, heeft het opnieuw recht op 4 uur tijdelijk onderwijs aan huis;
·de ouders hebben een schriftelijke aanvraag ingediend bij de directeur van de thuisschool;
·de aanvraag is vergezeld van een medisch attest waaruit blijkt dat het kind de school niet of minder dan halftijds kan bezoeken en dat het toch onderwijs mag volgen. Voor chronisch zieke leerlingen moet bij de eerste aanvraag tijdens het betrokken schooljaar een medisch attest worden gevoegd, uitgereikt door een geneesheer-specialist, dat het chronisch ziektebeeld bevestigt en waaruit blijkt dat het kind onderwijs mag krijgen. Bij een nieuwe afwezigheid ten gevolge van deze chronische ziekte tijdens hetzelfde schooljaar is geen nieuw medisch attest vereist. Er dient wel een nieuwe aanvraag voor tijdelijk onderwijs aan huis ingediend te worden.
·De afstand tussen de school (vestigingsplaats) en de verblijfplaats van betrokken leerling bedraagt ten hoogste 10 km.
·Leerlingen die ingeschreven zijn in een school en die leerplichtig zijn, moeten regelmatig aanwezig zijn in de school. Leerlingen die onwettig afwezig zijn, verliezen het statuut van regelmatige leerling. De regelgeving bepaalt in welke situaties leerplichtige kinderen gewettigd afwezig kunnen zijn en welke de verplichtingen van de ouders en de school zijn.
Het schoolbestuur kan op voordracht en na beslissing van de klassenraad een getuigschrift basisonderwijs uitreiken aan de regelmatige leerling uit het gewoon lager onderwijs. Een regelmatige leerling is volgens het decreet basisonderwijs van 25 februari 1997 een leerling die slechts in één school is ingeschreven. In het basisonderwijs, of als leerplichtig in het kleuteronderwijs, moet de leerling daarenboven aanwezig zijn, behoudens gewettigde afwezigheid en deelnemen aan alle onderwijsactiviteiten die voor hem of zijn leergroep worden georganiseerd.
De klassenraad oordeelt autonoom of een regelmatige leerling in voldoende mate de doelen die in het leerplan zijn opgenomen, heeft bereikt om een getuigschrift basisonderwijs te bekomen.
De beslissing van de klassenraad is steeds het resultaat van een weloverwogen evaluatie in het belang van de leerling.
Het is uitzonderlijk dat dergelijke beslissing door de ouders wordt aangevochten. In voorkomend geval wenden de ouders zich binnen de zeven kalenderdagen tot de directeur die de klassenraad binnen de drie dagen bijeenroept. De betwiste beslissing wordt opnieuw overwogen. De ouders worden schriftelijk verwittigd van het resultaat van deze bijeenkomst. Als de betwisting blijft bestaan, kunnen de ouders met een aangetekend schrijven beroep aantekenen bij de voorzitter van het schoolbestuur binnen een termijn van zeven kalenderdagen na ontvangst. Het schoolbestuur beslist of de klassenraad opnieuw wordt samengeroepen. De ouders worden schriftelijk op de hoogte gebracht van de beslissing van het schoolbestuur.
Iedere leerling die bij het voltooien van het lager onderwijs geen getuigschrift basisonderwijs krijgt, heeft recht op een attest afgeleverd door de directie met vermelding van het aantal en de soort van gevolgde leerjaren lager onderwijs.
De regelgeving op afwezigheden is van toepassing op leerplichtige kinderen in het gewoon basisonderwijs. Deregelgeving is ook van toepassing op leerlingen die, wegens verlengd kleuterschoolbezoek, op zesjarige leeftijdnog in het kleuteronderwijs zitten. Zij zijn op basis van hun leeftijd leerplichtig. Ook leerlingen die reeds opvijfjarige leeftijd zijn overgestapt naar het lager onderwijs vallen onder de reglementering. Niet- leerplichtige leerlingen in het kleuteronderwijs kunnen niet onwettig afwezig zijn, aangezien ze niet onderworpen zijn aan de leerplicht en dus niet steeds op school moeten aanwezig zijn.
Het is belangrijk dat kleuters regelmatig naar school komen. Kinderen die activiteiten missen lopen meer risico om te mislukken en raken minder goed geïntegreerd in de klasgroep. We verwachten dat de ouders ook deafwezigheden van hun kleuter onmiddellijk melden omwille van veiligheidsoverwegingen.
Welke afwezigheden zijn gewettigd?
Belangrijk : Wie binnen de 10 effectieve schooldagen geen geldigdocument kan voorleggen (briefje, doktersattest, ...) wordt als onwettig afwezig beschouwd.
Ziekte.
Is een kind méér dan drie opeenvolgende kalenderdagen ziek dan is steeds een medisch attest vereist.Dat attest kan afkomstig zijn van een geneesheer, een geneesheer- specialist, een psychiater, een tandarts, eenorthodontist en de administratieve diensten van een ziekenhuis of een erkend labo. Consultaties ( zoals bijvoorbeeld een bezoek aan de tandarts), moeten zoveel mogelijk buiten de schoolurenplaatsvinden. Wanneer een kind een chronische ziekte heeft die leidt tot verschillende afwezigheden zonder dat telkens eendoktersconsultatie noodzakelijk is (bijv. astma, migraine,...) is het goed contact op te nemen met de school enhet CLB. Het CLB kan dan een medisch attest opmaken dat de ziekte bevestigt. Wanneer het kind afwezig isvoor die aandoening volstaat dan een attest van de ouders.
Een medisch attest wordt beschouwd als twijfelachtig als:
het attest geeft zelf de twijfel van de geneesheer aan wanneer deze schrijft dixit de patiënt;
het attest is geantedateerd of begin- en einddatum werden ogenschijnlijk vervalst;
het attest vermeldt een reden die niets met de medische toestand van de leerling te maken heeft zoals bv. deziekte van één van de ouders, hulp in het huishouden,
De school zal het CLB contacteren telkens ze twijfels heeft over een medisch attest.
Voor ziekte tot en met drie opeenvolgende kalenderdagen volstaat een briefje van de ouders. Dergelijkbriefje kan slechts vier keer per schooljaar door de ouders zelf geschreven worden. Vanaf de vijfde keer is eenmedisch attest vereist.
De ouders verwittigen de school zo vlug mogelijk en bezorgen ook het attest zo vlug mogelijk.
Van rechtswege gewettigde afwezigheden.
In volgende situaties kan een kind gewettigd afwezig zijn. De ouders moeten een verklaring of een document metofficieel karakter kunnen voorleggen ter staving van de afwezigheid. Voor deze afwezigheden is geen voorafgaandakkoord van de directeur nodig. De ouders verwittigen de school vooraf van dergelijke afwezigheden.
- Het bijwonen van een begrafenis- of huwelijksplechtigheid van iemand die onder hetzelfde dak woont als hetkind, of van een bloed- of aanverwant van het kind.
- Het bijwonen van een familieraad.
- De oproeping of dagvaarding voor de rechtbank (bijvoorbeeld wanneer het kind in het kader van eenechtscheiding moet verschijnen voor de jeugdrechtbank).
- Het onderworpen worden aan maatregelen in het kader van de bijzondere jeugdzorg (bijvoorbeeld opname in eenonthaal- , observatie- en oriëntatiecentrum).
- De onbereikbaarheid of ontoegankelijkheid van de school door overmacht (bijvoorbeeld door staking van hetopenbaar vervoer, door overstroming,...).
- Het beleven van feestdagen die inherent zijn aan de door de grondwet erkende levensbeschouwelijke overtuigingvan een leerling (anglicaanse, islamitische, joodse, katholieke, orthodoxe, protestants- evangelische godsdienst)
Concreet gaat het over:
- islamitische feesten: het Suikerfeest en het Offerfeest ( telkens 1 dag);
- joodse feesten: het joods Nieuwjaar ( 2 dagen), de Grote Verzoendag (1 dag), het Loofhuttenfeest (2 dagen),het Slotfeest (2 laatste dagen), de Kleine Verzoendag (1 dag), het feest van Esther (1 dag), het Paasfeest (4dagen), het Wekenfeest (2 dagen);
- orthodoxe feesten: Paasmaandag, Hemelvaart en Pinksteren voor de jaren waarin het orthodox Paasfeestniet samenvalt met het katholieke Paasfeest.
- De katholieke feestdagen zijn reeds vervat in de wettelijk vastgelegde vakanties. De protestants-evangelische en de anglicaanse godsdienst hebben geen feestdagen die hiervan afwijken.
Voor elke afwezigheid bezorgen de ouders zo vlug mogelijk een officieel document aan de school.
Afwezigheden waarvoor de toestemming van de directeur nodig is.
Deze categorie afwezigheden verleent de school autonomie om in te spelen op specifieke situaties die niet altijddoor de regelgeving op te vangen zijn. Indien de directeur akkoord is en mits voorlegging van, naargelang hetgeval, een officieel document of een verklaring van de ouders, kan de leerling gewettigd afwezig zijn om één vande onderstaande redenen:
- Het overlijden van een persoon die onder hetzelfde dak woont als het kind of van een bloed- of aanverwant tot enmet de tweede graad. ( Voor de dag van de begrafenis zelf is geen toestemming van de directeur nodig. Het gaathier over een periode die het kind eventueel nodig heeft om emotioneel evenwicht terug te vinden (rouwperiode)).Mits toestemming van de directeur kan zo ook een begrafenis van een bloed- of aanverwant in het buitenlandbijgewoond worden.
- Het actief deelnemen aan een culturele of sportieve manifestatie, indien het kind hiervoor als individu of als lidvan een club geselecteerd is. Het bijwonen van trainingen komt niet in aanmerking, wel bijv. de deelname aan eenkampioenschap/competitie. Het kind kan maximaal 10 halve schooldagen per schooljaar hiervoor afwezigzijn (hetzij achtereenvolgend, hetzij gespreid over het schooljaar).
- De deelname aan time-out- projecten (code O). Deze afwezigheden komen in het basisonderwijs zelden voor,maar in die situaties waarin voor een leerling een time- outproject aangewezen is, is het in het belang van deleerling aangewezen om dit als een gewettigde afwezigheid te beschouwen. Voor sommige leerlingen is er geenandere oplossing dan hen tijdelijk te laten begeleiden door een externe gespecialiseerde instantie;
- In echt uitzonderlijke omstandigheden afwezigheden voor persoonlijke redenen. Voor deze afwezigheden moetde directeur op voorhand zijn akkoord verleend hebben. Het gaat om maximaal 4 halve schooldagen perschooljaar (al dan niet gespreid).
- Afwezigheden wegens topsport voor de sporten tennis, zwemmen en gymnastiek. Dit kan slechts toegestaanworden voor maximaal 6 lestijden per week, mits het vooraf indienen van een dossier met de volgendeelementen:
a. een gemotiveerde aanvraag van de ouders;
b. een verklaring van een bij de Vlaamse sportfederatie aangesloten sportfederatie;
c.. een medisch attest van een sportarts verbonden aan een erkend keuringscentrum van de Vlaamse
Gemeenschap;
d. een akkoord van de directie.
Deze vijf categorieën van afwezigheden zijn geen automatisme, geen recht dat ouders kunnen opeisen. Enkel dedirecteur kan autonoom beslissen om deze afwezigheden toe te staan. De directeur mag onder geen bedingtoestemming geven om vroeger op vakantie te vertrekken of later terug te keren. De leerplichtveronderstelt dat een kind op school is van 1 september tot en met 30 juni.
Afwezigheden van kinderen van trekkende bevolking, in zeer uitzonderlijke omstandigheden.
De volgende regels zijn van toepassing op de kinderen van binnenschippers, kermis- en circusexploitanten en -artiesten en woonwagenbewoners. Ze zijn niet van toepassing op kinderen die behoren tot de trekkende bevolkingmaar die ter plaatse verblijven (bijvoorbeeld in een woonwagenpark). Die kinderen moeten elke dag op schoolaanwezig zijn.
Ouders behorend tot de categorie trekkende bevolking die hun kind inschrijven in een school, moeten er - net alsalle andere ouders - op toezien dat hun kind elke dag op school aanwezig is. In uitzonderlijke omstandigheden kunnen zich situaties voordoen waarbij het onvermijdelijk is dat het kind tijdelijkmet de ouders meereist. Deze situaties moeten op voorhand goed met de school besproken worden. De oudersmaken samen met de school duidelijke afspraken over hoe het kind in die periode met behulp van de schoolverder de onderwijstaken zal vervullen (de school zorgt voor een vorm van onderwijs op afstand) en over hoe deouders met de school in contact zullen blijven. Deze afspraken moeten in een overeenkomst tussen deouders en de school neergeschreven worden. Enkel als de ouders hun engagementen naleven is het kindgewettigd afwezig.
Problematische afwezigheden.
Alle afwezigheden die niet opgesomd en gewettigd kunnen worden zoals hierboven beschreven zijn tebeschouwen als problematische afwezigheden. Leerlingen die ongewettigd afwezig zijn (d.w.z. problematischeafwezigheden die niet omgezet worden in gewettigde afwezigheden) verliezen hun statuut vanregelmatige leerlingovereenkomstig van het decreet basisonderwijs. Dit houdt in dat de betrokken leerling in het zesde leerjaar geen getuigschrift basisonderwijs kan krijgen en dat de school de betrokken leerling niet kan meetellen voor depersoneelsformatie en de toelagen.
De school zal de ouders onmiddellijk contacteren bij elke problematische afwezigheid en dezeafwezigheid melden aan het CLB. School en CLB zullen in communicatie met de betrokken ouders eenbegeleidingsplan opstellen voor de betrokken ouders en hun kinderen.
Van zodra het kind meer dan 10 halve schooldagen problematisch afwezig is stelt de school samen met het CLBeen begeleidingsdossier op dat ter inzage is voor de verificateurs.
Voor kinderen die een echtscheiding doormaken, wil de school een luisterend oor, openheid,begrip en extra aandacht bieden.
Neutrale houding tegenover de ouders
De school is bij een echtscheiding geen betrokken partij. Beide ouders, samenlevend of niet,staan gezamenlijk in voor de opvoeding van hun kinderen. Zolang er geen vonnis van de rechteris, houdt de school zich aan de afspraken gemaakt bij de inschrijving. Is er wel een vonnis, danvolgt de school de afspraken zoals opgelegd door de rechter.
Afspraken in verband met informatie doorstroom naar de ouders
Wanneer de ouders niet meer samenleven, maakt de school met beide ouders afspraken over dewijze van informatiedoorstroming en de manier waarop beslissingen over het kind wordengenomen.
- Afspraken i.v.m. de agenda, brieven, :
- Afspraken in verband met oudercontact:
Co-schoolschap
Dit is het kind tijdens het schooljaar op twee plaatsen school laten lopen, afhankelijk van bijwelke ouder het verblijft. Om de verbondenheid met de klasgroep en de continuïteit van hetleren te garanderen, weigert de school mee te werken aan het co-schoolschap.
In september van het jaar waarin het kind 6 jaar wordt, is het leerplichtig en wettelijk verplicht om les te volgen.Ook wanneer het op die leeftijd nog in het kleuteronderwijs blijft, is het dus net als elk ander leerplichtig kindonderworpen aan de controle op het regelmatig schoolbezoek.
Een jaar langer in de kleuterschool doorbrengen, vervroegd naar de lagere school komen en een achtste jaar inde lagere school verblijven kan enkel na kennisgeving van en toelichting bij het advies van de klassenraad en vanhet CLB- centrum. De ouders nemen de uiteindelijke beslissing.
De klassenraad beslist, in overleg en in samenwerking met het CLB dat onze school begeleidt, of een leerling kan overgaan naar een volgende leerlingengroep.
De directeur beslist in overleg met de zoco en betrokken leerkrachten in welke leerlingengroep een leerling terechtkomt.
Leerlingengroepen kunnen heringedeeld worden op basis van een gewijzigde instroom.(Bijvoorbeeld in de kleuterschool na een instapdatum).
·Voorrang broer en zus en kinderen van personeelsleden : van 1 maart tot en met 15 maart
·Algemene inschrijvingsperiode: Vanaf de eerste schooldag na 15 maart.
Een inschrijving kan pas ingaan na instemming met het schoolreglement en het pedagogisch project van de school. Het schoolreglement wordt via elektronische drager of schriftelijk aangeboden en de ouders moeten er zichschriftelijk akkoord mee verklaren. Het schoolbestuur vraagt of de ouders een papieren versie van hetschoolreglement wensen te ontvangen. Bij de inschrijving dient een officieel document te worden voorgelegd datde identiteit van het kind bevestigt en de verwantschap aantoont (de SIS-kaart, het trouwboekje, hetgeboortebewijs, een identiteitsstuk van het kind zoals een bewijs van inschrijving in het vreemdelingen register, eenreispas,...). De inschrijving van een leerling geldt voor de duur van de hele schoolloopbaan in de afdeling, tenzij deouders zich met een wijziging van het schoolreglement niet akkoord verklaren (zie verder).
Bij de inschrijving van een leerling, zal de school informeren naar de organisatie van het ouderlijk gezag, degezinssamenstelling, de verblijfsregeling,... de school gaat echter uit van een vermoeden van instemming van deandere ouder indien zij niet op de hoogte is of wordt gebracht van een problematische situatie. Indien de school opde hoogte is van een (mogelijks) problematische thuissituatie, zal zij de toestemming van beide ouders vragen bijde inschrijving van het kind in de school.
Alle kleuters en leerlingen worden op de datum van de inschrijving opgenomen in het inschrijvingsregister. Zijworden slechts eenmaal ingeschreven volgens chronologie. Een kleuter die nog geen 2 jaar en 6 maanden is, kaningeschreven worden. Maar pas wanneer de kleuter voldoet aan de toelatingsvoorwaarde (2,5 jaar zijn), wordt dekleuter opgenomen in het stamboekregister en kunnen de ouders de verklaring van enige inschrijving invullen enhandtekenen. Vanaf de volgende instapdatum wordt de kleuter toegelaten in de school en wordt hij/zij opgenomen in het aanwezigheidsregister van de klas. Kleuters zijn niet leerplichtig.
Kleuters vanaf 2.5 tot 3 jaar mogen in het kleuteronderwijs op school aanwezig zijn op volgende instapdagen :
Instapdata tijdens het schooljaar
de eerste schooldag na de zomervakantie
de eerste schooldag na de herfstvakantie
de eerste dag na de kerstvakantie
1 februari
de eerste schooldag na de krokusvakantie
de eerste schooldag na de paasvakantie
de eerste schooldag na Hemelvaart
Een kleuter die de leeftijd van drie jaar bereikt heeft, kan elke dag worden ingeschreven en in de schooltoegelaten zonder rekening te houden met de instapdagen.
Om toegelaten te worden tot het gewoon lager onderwijs moet een leerling zes jaar zijn voor 1 januari van hetlopende schooljaar. Als hij nog niet de leeftijd van zeven jaar heeft bereikt of zal bereiken voor 1 januari vanhet lopende schooljaar, moet hij bovendien aan een van de volgende voorwaarden voldoen :
1° het voorgaande schooljaar ingeschreven zijn geweest in een door de Vlaamse Gemeenschap erkendeNederlandstalige school voor kleuteronderwijs en gedurende die periode gedurende ten minste 220 halvedagen aanwezig zijn geweest;
2° voldoen aan een proef die de kennis van het Nederlands, nodig om het lager onderwijs aan te vatten, peilt.De Vlaamse Regering legt de inhoud van die taalproef vast. Het CLB waarmee de school waar de betrokkenleerling zich aanbiedt een beleidscontract heeft, is bevoegd die taalproef af te nemen;
3° Beschikken over een bewijs dat hij voorafgaande schooljaar onderwijs heeft genoten in eenNederlandstalige onderwijsinstelling uit een lidstaat van de Nederlandse Taalunie.
Met uitzondering van de leeftijdsvereiste is deze regeling van toepassing op leerlingen die wordeningeschreven in Franstalige scholen in de taalgrensgemeenten die deel uitmaken van het Nederlandsetaalgebied.
Een leerling die 5 jaar wordt vóór 1 januari van het lopende schooljaar kan in het lager onderwijs ingeschrevenworden op voorwaarde dat hij tijdens het voorafgaande schooljaar was ingeschreven in een door de VlaamseGemeenschap erkende Nederlandstalige school voor kleuteronderwijs en gedurende die periode ten minste185 halve dagen aanwezig was geweest;
Een leerling die 5 jaar wordt vóór 1 januari van het lopende schooljaar en die tijdens het voorafgaandeschooljaar niet was ingeschreven in een door de Vlaamse Gemeenschap erkende Nederlandstalige schoolvoor kleuteronderwijs, kan in het lager onderwijs worden ingeschreven op basis van een taalproef.
Weigeren van leerlingen :
Ouders hebben het recht om hun kind in te schrijven in de school van hun keuze. Toch kan de school een leerling weigeren onder bepaalde omstandigheden.
1.Het schoolbestuur weigert de inschrijving van de betrokken leerling die het vorige of het daaraan voorafgaandeschooljaar door een tuchtmaatregel definitief werd uitgesloten in de school.
2. Kinderen kunnen specifieke noden hebben. Van ouders wordt verwacht dat zij dit meedelen aan de school. (bv. beschikken over een inschrijvingsverslag voor hetB.O. type 1,2,3,4,5,6 en 7) Dan zullen wij je kind inschrijven met de ontbindende voorwaarde van onvoldoende draagkracht.. Deschool zal samen metde ouders en het CLB onderzoeken of haar draagkracht voldoende groot is om het kind de nodige ondersteuning te geven ophet vlak van onderwijs, therapie en verzorging. Na het onderzoek wordt de beslissing schriftelijk of via elektronische drager binnen de 4 kalenderdagen aan de ouders bezorgd. De ouders krijgen toelichting bij de beslissing van het schoolbestuur door de directeur. Bij weigering neemt het Lokaal Overlegplatform of de door de Regering aangeduide personen contact op met de ouders en wordt er gezocht naar een oplossing. Een klachten procedure bij de Commissie inzake Leerligenrechten is ook mogelijk
Indien de ouders, bij inschrijving nalaten om mee te delen dat hun kind een attest buitengewoon onderwijs heeft en er de eerste weken na de inschrijving vermoeden is van specifieke noden, zal de school haar draagkracht alsnog onderzoeken.
Bij het onderzoek naar de draagkracht houdt de school, in overleg met de ouders en het CLB, rekening met:
- De verwachtingen van de ouders ten aanzien van het kind en ten aanzien van de school;
- De concrete ondersteuningsnoden van de leerling op het vlak van leergebieden, sociaal functioneren,communicatie en mobiliteit;
- Een inschatting van het regulier aanwezig draagvlak van de school inzake zorg;
- De beschikbare ondersteunende maatregelen binnen én buiten het onderwijs;
- Het intensief betrekken van de ouders bij de verschillende fasen van het overleg- en beslissingsproces.
Het kind wordt ingeschreven onder de ontbindende voorwaarde van het aantonen van onvoldoende draagkracht.
Bij een weigering op draagkracht wordt door het Lokaal Overlegplatform (LOP) onmiddellijk, en zonder tewachten op de vraag van de ouders, een bemiddelingsprocedure opgestart. Bij weigering op basis van deandere redenen start het LOP alleen een bemiddeling wanneer de ouders er uitdrukkelijk om verzoeken.Indien de school niet behoort tot een LOP zal het Departement Onderwijs een nabijgelegen LOP aanduiden.Na de bemiddeling door het Lokaal Overleg Platform kunnen ouders alsnog een klacht indienen bij deCommissie inzake Leerlingenrechten.
3.Onze school moet haar capaciteit vastleggen. De capaciteitsbepaling en het aantal beschikbare zitjes vind je terug in de schoolbrochure, op de website, Eens onze capaciteit bereikt is, wordt elke bijkomende leerling geweigerd. Elke geweigerde leerling krijgt een weigeringsdocument en wordt als geweigerde leerling in het inschrijvingsregister geschreven. Na de vijfde schooldag van oktober hoeven scholen niet langer rekening te houden met de volgorde van het inschrijvingsregister. Toch wordt dit wel aangeraden.Voor de instappertjes blijf de volgorde van het inschrijvingsregister behouden tot de eerste schooldag van september volgend op het schooljaar waarop de inschrijving betrekking heeft.
Maximumcapaciteitbepaald door onze school:
Voor de kleuterafdeling
De Breyne Peellaertstraat 23200 kleuters
Esenplein 13100 kleuters
Pluimstraat 20100 kleuters
Voor de lagere afdeling
De Breyne Peellaertstraat23425 leerlingen
Esenplein 13100 leerlingen
Maximum per afdeling
De Breyne Peellaertstraat 23625 leerlingen
Esenplein 13200 leerlingen
Pluimstraat 20100 leerlingen
Totaal voor de school925 kinderen
4.Bij elke wijziging van het schoolreglement informeert het schoolbestuur de ouders schriftelijkof via elektronische drager over die wijziging en de ouders geven opnieuw schriftelijk akkoord.Indien de ouders zich met de wijziging niet akkoord verklaren, dan wordt aan de inschrijving van het kind een einde gesteld op 31 augustus van het lopende schooljaar.
5. Is je kind ingeschreven in de kleuterschool van een bepaalde vestiging dan hoeft het zich niet opnieuw in te schrijven bij de overgang naar het eerste leerjaar in dezelfde vestiging. Voor een andere vestiging van de school moet men dit wel doen.
De school zorgt voor opvang van 7u.30 tot 8u.00 en van 16u.00 tot 18u.00 (vrijdag van 15u.30 tot 18u.00)
Je mag gerust de naam van je kind invullen op het bordje in de gang.
Wie gebruik wil maken van de avondopvang of woensdagmiddagopvang (Prut11u30-12u) verwittigt vooraf via klasagenda, heen-en weerschriftje of via een gewoon blaadje.Op deze manier weten we ook wie niet mee mag met de rij..
De morgenopvang gaat door in de zaal, bij mooi weer op de speelplaats. De kinderen kunnen er gezelschapsspelen spelen, fietsen, voetballen, touwtjespringen, ..
De kinderen kunnen er op een rustige manier vertoeven.
De avondopvang wordt georganiseerd van 16u. (vrijdag vanaf 15u.30) tot 18u.00.
Wie na 16 uur nog niet afgehaald werd van school, wordt beschouwd als deelnemer van de avondopvang. Uw kindwordt dus nooit alleen naar huis gestuurd. Niemand hoeft dan ook snelheidsovertredingen te begaan om alsnog optijd te komen.
Prijs : : 0.70 / beginnend half uur
Wie na 18 u. nog niet werd afgehaald, betaalt bijkomend 4,00 per beginnend halfuur vanaf 18 u.
Wie gebruik maakt van de avondopvang staat onder de hoede van de school en dient zich aan de afspraken te houden.
De verantwoordelijke van de opvang bepaalt of er binnen of buiten wordt gespeeld.
- Bij het verlaten van de avondopvang meldt men zich persoonlijk bij de verantwoordelijke. Men wenst een goede avond, vermeld zijn/haar naam en klas.Op deze manier kan de verantwoordelijke zonder problemen en correct bijhouden wie wanneer precies de opvang heeft verlaten.
Prutske staat ook in voor buitenschoolse opvang van 3 tot 12 jaar op woensdagnamiddag, en schoolvrije dagen(studiedagen of vakantiedagen.) Er worden allerhande activiteiten georganiseerd. Ook de onthaalmoeders,aangesloten bij Prutske, mogen kinderen opvangen tot 12 jaar. Er is ook thuisopvang mogelijk voor zieke ofgehandicapte kinderen tot 12 jaar.
Op woensdag zorgt het kinderdagverblijf voor naschoolse opvang van 11u.30 tot 18u.00 voor kleuter en lager.Het is duidelijk dat het kinderdagverlijf voorafen tijdig door de ouders moet verwittigd worden door de ouders.
HEEL BELANGRIJK :
Wie wenst gebruik te maken van de buitenschoolse opvang van Prutske moet vooraf verwittigen, zodat hetkinderdagverblijf beschikt over de nodige gegevens.
contactpersonen: Ann Defruyt of Ann Deprez tel. 051/50 37 30
Het CLB van Veurne-Diksmuide-Westkust verleent zijn medewerking bij het volgen, onderzoeken en bespreken van kleuters en leerlingen.Bij problemen zoekt het CLB met de ouders telkens naar de meest geschikte hulp.
Het CLB is een vertrouwde instantie op school en heeft regelmatig contact met directie, zorgcoördinator en leerkrachten.
begeleiding bij leermoeilijkheden en ontwikkelingsproblemen :
o spraakmoeilijkheden en taalachterstand
o vertraagde motoriek
o leesproblemen, dyslexie
o aandachtsproblemen, AD(H)D
o
begeleiding bij studiekeuze
o studiekeuze na het 6de leerjaar
begeleiding bij problemen op sociaal en emotioneel vlak
o gedragsproblemen
o concentratieproblemen
o rouwverwerking
o faalangst
o
begeleiding van preventieve gezondheidszorg
o algemeen medisch onderzoek op het CLB : 2de kleuter en 5de lj.
o Lengte gewicht gezichtscontrole op school : 1ste kleuter + 1ste lj + 3de lj
o Gratis vaccinatie mits toestemming :
1ste lj: difterie polio tetanus pertussis
5de lj : mazelen bof rode hond
Mogelijkheid tot inhaalvaccinaties
Het CLB werkt op aanvraag van de school of van de ouders.U kan als ouder steeds contact opnemen met de medewerkers van het CLB.Het CLB werkt gratis en is gebonden aan het beroepsgeheim.
De school en het CLB hebben een gezamenlijk beleidscontract opgesteld dat de aandachtspunten voor de leerlingenbegeleiding vastlegt.Dat is met de ouders besproken in de schoolraad.
Niet alleen de school, maar ook de leerlingen en ouders kunnen het CLB om hulp vragen.Het CLB werkt gratis en discreet.Het centrum, de school en de ouders dragen een gezamenlijke verantwoordelijkheid.
Als de school aan het CLB vraagt om een leerling te begeleiden, zal het CLB een begeleidingsvoorstel doen.Het CLB zet de begeleiding slechts voort als de ouders van de leerling hiermee instemmen. Vanaf de leeftijd van 12 jaar vermoedt de regelgever dat een kind voldoende competent is om zelfstandig te beslissen of hij/zij wil instemmen met het voorgesteldebegeleidingsplan.
Ouders zijn verplicht hun medewerking te verlenen aan:
1.de begeleiding van leerlingen die spijbelen.Als de betrokken ouders niet ingaan op de initiatieven van het centrum, meldt het centrum dit aan de door de Vlaamse regering aangeduide instantie.
Hebben ouders bezwaren tegen een bepaalde arts van het CLB, dan kan in overleg een andere arts worden aangeduid. In dat geval zijn de kosten ten laste van de ouders.
Het centrum maakt zijn werking bekend aan de ouders.Dat gebeurt minstens op het ogenblik dat de leerling voor de eerste keer wordt ingeschreven in de school.Ouders krijgen informatie over de rechten en plichten van ouders, leerlingen, de school en het centrum.
De regering kan het centrum verplichten vormen van begeleiding voor deelgroepen van leerlingen, ouders en scholen voor te stellen.Het staat deze leerlingen, ouders en scholen vrij om al dan niet op dit verzekerd aanbod in te gaan.
Als een leerling van school verandert, behoudt het centrum zijn bevoegdheid en verantwoordelijkheid ten aanzien van die leerling tot de leerling is ingeschreven in een school die door een ander centrum wordt bediend.
Als een leerling voor een bepaalde periode niet ingeschreven is in de school, behoudt het centrum zijn bevoegdheid en verantwoordelijkheid ten aanzien van die leerling tot het einde van de periode van niet-inschrijving.
Het centrum heeft recht op de relevante informatie die over de leerlingen in de school aanwezig is en de school heeft recht op de relevante informatie over de leerlingen in begeleiding.Ze houden allebei bij het doorgeven en het gebruik van deze informatie rekening met de geldende regels inzake het beroepsgeheim, de deontologie en de bescherming van de persoonlijke levenssfeer.
De school waarin uw kind is ingeschreven behoort tot het werkgebied van het Vrij CLB Veurne-Diksmuide- Westkust.
Het multidisciplinair dossier van uw kind bevat alle voorhanden zijnde gegevens die over uw kind op het centrum aanwezig zijn, ook vroegere gegevens uit het vroegere MST-PMS-dossier.
Als een leerling van school verandert, is het CLB dat de vorige school begeleidt, ervoor verantwoordelijk dat het CLB- dossier de leerling volgt.Er is geen toestemming van de ouders vereist om een multidisciplinair dossier over te dragen.
Er bestaat maar één CLB- dossier en dit dossier is in principe een ondeelbaar geheel.Daarom wordt het bij schoolveranderen in één zending overgemaakt.Elk CLB is eraan gehouden de ouders te informeren over het doorgeven van het dossier.Er wordt een wachttijd van 10 dagen gerespecteerd na het informeren van de ouders.Als ouder kunt u afzien van die wachttijd.U kunt binnen die 10 dagen verzet aantekenen tegen het overmaken van de niet- verplichte gegevens uit het dossier.U kunt geen verzet aantekenen tegen de overdracht van volgende gegevens: identificatiegegevens, vaccinatiegegevens, gegevens in het kader van de verplichte CLB-opdrachten, bijzondere consulten en de medische onderzoeken uitgevoerd als vorm van nazorg na een algemeen, een gericht of een bijzonder consult.
Indien u verzet aantekent verzendt het vorige CLB enkel de verplicht over te dragen gegevens samen met een kopie van het verzet.Het bewaart de gegevens waartegen verzet werd aangetekend tot 10 jaar na het laatste contact.
Leden Een lijst van de leden van het oudercomité wordt via uw kind meegegeven na definitieve samenstelling.
Patrick Bekaert, directeur, vertegenwoordigt de school in de vergaderingen van het oudercomité. De vereniging heeft tot doel deopvoeding en het onderwijs van de kinderen te bevorderen door een nauwe samenwerking tussen ouders en school.
Een overlegplatform tussenhet schoolbestuur en de syndicale vertegenwoordigers van de leerkrachten.
Leden :
vertegenwoordigers van de leerkrachten
Inge Demuynck
Katrien Déré
Sesier Marianne
vertegenwoordigers van de raad van bestuur
E.H. Deken Wilfried Jonckheere
Geert Dendooven
Philip Libeert
07-01-2013
pl: klassen
3.2.7 Klassen en leerkrachten
opmerking :
Per 1 september zijn verschuivingen mogelijk. Ieder jaar wordt het lestijdenpakketberekend. In overleg met ouders, leerkrachten en het schoolbestuur wordt nagegaan of er andere klassen uitgesplitst moeten worden. Het klasaantal en nieuwe inschrijvingen spelen daarbij een belangrijke rol.
Het schoolbestuur beslist over de samenstelling van het personeel.
Afdeling Pluimpje: kleuteronderwijs
peuter
Charlot ANECA
Grauwe Broedersstraat 58, 8600 Diksmuide
051/ 50 19 83
1ste kl + 2de kl
Ilse LANSENS Albrecht Rodenbachlaan 1, 8810 Lichtervelde
leden: Michel Verfaille, Zr. BrigitteVandenbroucke, Christine Ramboer, Stefaan DHont,
Bart Dedeurwaerder, Zr. Yvonne Depypere, Johan Decramer, Geert Dendooven,
Georges Vande Woude, Philippe Libeert, Jean-Pierre Pareyn, Zr. Antoinette Aeck
Het schoolbestuur is de eindverantwoordelijke voor het schoolgebeuren. Om het schoolgebeuren uit te bouwen doet zij een beroep op de eigen diocesane begeleiding.
Wij zijn een katholieke school en willen een pedagogisch verantwoord onderwijs en een kwaliteitsvolle opvoeding aanbieden. Onze inspiratie vinden wij in het evangelie en in de katholieke traditie. Wij zijn een dienst van de kerkgemeenschap aan jonge kinderen.
Wij gaan ervan uit dat je mens wordt in een verbondenheid met anderen, met de wereld en met jezelf.
In deze verbondenheid ervaren we God als dragende grond en krijgt ook de verbondenheid met het mysterie concreet gestalte. Vanuit onze verbondenheid met God durven we als katholieke basisschool de toekomst hoopvol tegemoet zien en vertrouwen we erop dat onze inspanningen niet op niets uitlopen.
Vanuit ons christelijk geïnspireerd mensbeeld geven we voorrang aan waarden als:
·het unieke van ieder mensenkind,
·de verantwoordelijkheid van ieder mens voor zijn handelen,
·verbondenheid en solidariteit met anderen,
·vertrouwen in het leven (hoop),
·genieten van en dankbaar zijn voor wat ons gegeven is,
·openheid, respect en zorg voor mens en natuur,
·verwondering door het gewone als ongewoon te ervaren,
·vergeving kunnen geven en ontvangen als herstel van verbondenheid,
·zorgzame nabijheid en troost voor mensen in moeilijke situaties,
Wij bieden in onze school gevarieerde en zinvolle pastorale activiteiten aan. We nodigen alle leerlingen regelmatig uit op activiteiten die gericht zijn op:
·de ontmoeting van elkaar in verbondenheid;
·de verdieping in de Bijbelse Boodschap;
·de dienstbare en solidaire inzet voor anderen dichtbij en veraf;
·het vieren van belangrijke gebeurtenissen in het leven op school, in verbondenheid met elkaar en (waar het kan) in verbondenheid met God.
In de godsdienstlessen die door alle leerlingen verplicht gevolgd worden komt de christelijke levensbeschouwing uitdrukkelijk ter sprake. De godsdienstlessen ondersteunen de levensbeschouwelijke ontwikkeling van de kinderen. Ons doel is dekinderente helpen om competente vertellers te worden van het levensbeschouwelijke in hun eigen levensverhaal. We brengen kinderen thuis in de verhalen uit de eigen traditie, en leren hun de verbinding leggen tussen deze verhalen en de existentiële vragen en grenservaringen uit het eigen leven en uit het leven van andere mensen.Dat veronderstelt communicatie.Het inzicht in de eigen traditie kan verdiept worden door de dialoog met andere levensvisies.
Zonder de verankering in een traditie heeft de dialoog echter geen grond onder de voeten.Er bestaat geen levensbeschouwelijke benadering van de werkelijkheid los van een levensbeschouwelijke traditie.In onze school opteren we uitdrukkelijk voor de benadering van de levensbeschouwelijke dimensie vanuit de christelijke godsdienst en de katholieke traditie.
Ook de zinvragen die zich aandienen in de andere leergebieden komen daar uitdrukkelijk aan bod.
We staan stil bij wat kinderen moeten leren om op te groeien tot goede mensen.
De uniekheid van elk kind staat voorop.Ons aanbod is gericht op de harmonische ontwikkeling van de totale persoon: hoofd, hart en handen.
Doorheen ons aanbod brengen wekinderen in contact met alle componenten van de cultuur:
·de wereld van taal en communicatie
·de wereld van het muzische
·de wereld van cijfers en feiten
·de wereld van de techniek
·de wereld van het samenleven
·de wereld van verleden en heden
·de wereld van het goede
·de wereld van zingeving
In ons aanbod is een logische samenhang te vinden:
We werken met leerlijnen waarin het ene logisch volgt uit het andere.We bouwen voort op wat kinderen al beheersen.
We zorgen er ook voor dat alles wat kinderen leren in de verschillende leergebieden en leerdomeinen zinvol samenhangt.
We willen dat wat kinderen leren deel wordt van hun zijn, van hun persoon.Het is niet voldoende dat kinderen beschikken over een aantal weetjes of dat ze een aantal vaardigheden kunnen toepassen als de leerkracht het vraagt.Waar het uiteindelijk op aan komt, is dat kinderen leren met het oog op het leven.Dat ze de dingen die ze leren kunnen plaatsen en gebruiken in hun leven.Dat is leren dat zin heeft en zin geeft.
We zoeken naar de beste aanpak om het leren van de kinderen te ondersteunen en te begeleiden.
Wij nemen kinderen serieus.Kinderen staan positief tegenover het leven en de wereld.Wij willen aansluiten bij die positieve ingesteldheid.
Leren is niet een vullen van vaten met alle mogelijke kennis.Kinderen zijn zelf actief betrokken in het leren. Ze bouwen nieuwe kennis, inzichten en vaardigheden op, bouwen voortop wat ze al kennen en kunnen.
Onze opvoeding wordt gedragen door:
·onze gerichtheid op de uniekheid van ieder kind.
We stemmen ons aanbod en het leerproceszoveel mogelijk af op de ontwikkeling van ieder kind
·de pedagogie van verbondenheid.
Leren is een sociaal gebeuren. Leren is samenleren, wederzijdse verrijking.
·de pedagogie van de hoop.
We hebben een optimistische visie op de ontwikkeling van kinderen. We geloven inde groeikansen van kinderen en dat ze ondanks hun grenzen, hun beperkingen, hun onmogelijkheden,toch kansen hebben en begeleid kunnen worden in hun groei.
·de pedagogie van het geduld
Onderwijs en opvoeding afstemmen op de mogelijkheden van kinderen vraagt veel geduld opdat de hoop niet zou omslaan in wanhoop, want dan is opvoeding onmogelijk.
Ieder kind isbeeld van God.Wij omringen kinderen daarom met brede zorg.We willen kinderen optillen en hen uitzicht geven op een veilige oever van welbevinden.Daarvoor zijn de pedagogie van de hoop en van het geduld essentieel.
Onze brede zorg heeft twee dimensies
We hebben aandacht voor de gewone zorgvragen van alle kinderen.Ieder kind is anders, uniek en heeft eigen vragen, problemen en mag daarvoor aanspraak maken op de nodige zorg.
Wij worden uitgedaagd om het onderwijs zoveel mogelijk af te stemmen op de noden van de kinderen, bijvoorbeeld door te diagnosticeren en te differentiëren.
We verbreden onze zorgen voor kinderen wiens ontwikkeling anders verloopt dan verwacht (sneller of trager). Hier stoten we op bijzondere zorgvragen.Voor deze bijzondere zorgvragen werken we als school samen met ouders, CLB, scholen voor buitengewoon onderwijs en gespecialiseerde centra
We erkennen onze partners in de opvoeding en het onderwijs van kinderen.We respecteren ieders verantwoordelijkheid.We zorgen voor een goede organisatie.
Onze school wordt gedragen door het hele team onder de leiding van de directie.We werken samen, overleggen en streven naar een voortdurende kwaliteitsbewaking en -verbetering.
We delen onze zorg voor kwaliteitsvol onderwijs met:
·de ouders als eerste verantwoordelijken voor de opvoeding vanuw kinderen.Daarom streven we naar een goede communicatie en een zo groot mogelijke betrokkenheid van ouders bij de school;
·het schoolbestuur dat de eindverantwoordelijkheid draagt voor het beleid van de school;
·externe begeleiders die ons ondersteunen, vormen en ons helpen bij onze professionalisering.
·de lokale kerkgemeenschap die verwijst naar de traditie en het geloof van waaruit in de school gewerkt wordt.
·de lokale gemeenschap waarin we gestalte geven aan onze opvoedings - en onderwijsopdracht.
Als ouders willen wij allemaal het beste voor onze kinderen. We bieden hun een huis en een thuis, waar ze zich "thuis" voelen in de geborgenheid van ons gezin, waar ze ervaren wat het betekent om aanvaard, gewaardeerd en bemind te worden. De school is een verlengstuk van het gezin.
U zult er enkele reglementen en afspraken alsook een pak praktische informatie aantreffen over het reilen en zeilen van onze school. De school die wij voor onze kinderen wensen, mag immers geen wereldvreemd gebouw zijn waar onze kinderen leren. School en gezin zijn op elkaar aangewezen en moeten daarom samenwerken. Zo kan de school een "open thuis" worden, waar opvoeders elkaar vinden in samenwerking, en waar alle opvoeders samenwerken aan de totale en christelijke ontwikkeling van de kinderen.
Als ouders bent u ook steeds welkom met vragen en/of opmerkingen bij leden van de oudervereniging. Uw voorstellen worden dan op de eerstvolgende vergadering van de ouderraad op de agenda geplaatst.
Het verheugt ons dat u voor het onderwijs en opvoeding van uw kind op onze school een beroep doet. Ubent van harte welkom! Het schoolteam (directie en leerkrachten) zal zich ten volle inzetten voor deopvoeding en onderwijs zodat uw kind een goed schooljaar doormaakt.
U mag een christelijk geïnspireerd, eigentijds, en degelijk onderwijs verwachten. Wij hopen goed met ute kunnen samenwerken.
Voor vragen en problemen proberen we samen een oplossing te zoeken. Wij hopen dat u uw kind aanmoedigt de doelstellingen van onze school na te streven en de afspraken nate leven.
Dag nieuwe leerling,
Van harte welkom. Ben je ingeschreven in de kleuterklas, dan kom je in een boeiende wereld terecht. Kom je naar het eerste leerjaar, dan gaat een nieuwe wereld voor je open. Als je nieuw bent op onze school zal de aanpassing wat tijd vragen. We zullen je helpen. Aan alle kinderen die terug starten in september: hartelijk welkom. We wensen je allen een fijn schooljaar toe.
Vriendelijke groeten,
Directie en leerkrachten
31-12-2012
pl : inhoud
Schoolreglement
1 Welkom
1.1 Een school voor jou
1.2 Ouderraad
2 Pedagogisch Project: Wat willen we
2.1 De uitgangspunten vanuit onze christelijke identiteit
2.2 Wij zorgen voor een degelijk en samenhangend inhoudelijk aanbod
2.3 We kiezen voor een doeltreffende aanpak en een stimulerend opvoedingsklimaat
2.4 We werken aan de ontplooiing van elk kind, vanuit een brede zorg
2.5 Onze school als gemeenschap en als organisatie
3 Wie is wie ?
3.1 Structuur van de school
3.2 Organisatie van de school
3.2.1 Schoolbestuur
3.2.2 Scholengemeenschap
3.2.3 Directie
3.2.4 Secretariaat
3.2.5 Zoco
3.2.6 Gok
3.2.7 Klassen en leerkrachten
3.3 Samenwerking
3.3.1 Ouderraad
3.3.2 Schoolraad
3.3.3 Lokaal overlegcomité
3.3.4 CLB
Domeinen
Contact
Info
Het multidisciplinair dossier van uw kind - Overdracht van het CLB-dossier
4 Algemene informatie
4.1 Organisatie van de schooluren
4.1.1 Afspraken voor de afdeling
Schooluren
Speeltijd
4.2 De voor- en naschoolse opvang
4.2.1 De morgenopvang
4.2.2 De avondopvang
4.2.3 Prutske
4.3 Busvervoer
4.4 Inschrijven van leerlingen
Weigeren van leerlingen 4.5 ouderlijk gezag
4.6 Leerplicht
4.7 Organisatie van de leerlingengroepen
4.8 Afwezigheden
4.9 Onderwijs aan huis
4.10 Getuigschriften basisonderwijs
4.11 Orde- en tuchtmaatregelen
4.11.1 Schorsen
4.11.2 Uitsluiten
4.11.3 Procedure bij schorsing voor meer dan één dag en bij uitsluiting van leerlingen
4.13 Een- of meerdaagse schooluitstappen (extra-muros activiteiten )
4.14 Bijdrageregeling
4.15 Geldelijke en niet-geldelijke ondersteuning die niet afkomstig is van de Vlaamse Gemeenschap en de rechtspersonen die daarvan afhangen (reclame- en sponsorbeleid )
4.16 Vrijwilligers
4.17 Preventie en welzijn
4.17.1 Verkeersveiligheid
4.17.2 Medicatie
4.17.3 Ongevallen en schoolverzekering
4.17.4 Rookverbod
4.18 Leefregels
4.18.1 Gedragsregels
4.18.2 Contacten ouders-school
4.18.3 Kleding
4.18.4 Persoonlijke bezittingen
4.18.5 Eerbied voor materiaal
4.18.6 Milieubeleid
4.18.7 Luizen
4.18.8 Middagmalen
4.18.9 Melk en fruitsap
4.18.10 Snoep
4.18.11 Huistaken, agenda en rapporten
4.18.12 Lessen lichamelijke opvoedingen zwemmen
4.18.13 Fietsen
4.18.14 Schoolverandering in de loop van het schooljaar
4.18.15 Christelijk opvoedingsaspect
4.18.16 Echtscheiding
4.18.17 Privacy
4.18.18 Adresverandering
4.18.19 Schoolfotografie
4.18.20 Verjaardagen
5 Engagementsverklaring
5.1 Onze school kiest voor een intense samenwerking met de ouders
5.2 Aanwezig zijn op school
5.3 Individuele leerlingenbegeleiding
5.4 Positief engagement ten aanzien van de onderwijstaal