vbspluimpje
menu + schoolreglement
18-01-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.pl : ondersteuning

4.15 Geldelijke en niet-geldelijke ondersteuning die niet afkomstig is van de Vlaamse Gemeenschap en de rechtspersonen die daarvan afhangen (reclame- en sponsorbeleid)

Bij sponsoring gaat het om geld, goederen of diensten die een sponsor verstrekt aan een Schoolbestuur, directie, leraren, niet- onderwijzend personeel of leerlingen, waarvoor de sponsor een tegenprestatie verlangt in schoolverband. Tegenprestaties zijn bijvoorbeeld het noemen van de sponsor in de schoolkrant of een opdruk op t-shirts. Voorbeelden van sponsoring zijn:          

·         gesponsorde materialen zoals boekjes, video’s, folders, posters en spellen;

·         gratis producten die winkels of bedrijven uitdelen aan leerlingen of ouders;

·         gesponsorde activiteiten zoals schoolfeesten, sportdagen, schoolzwemmen en schoolreisjes;

·         sponsoring van het schoolgebouw, bijvoorbeeld een leslokaal, de inrichting, computerapparatuur of cateringactiviteiten.

Schenkingen, waar geen tegenprestatie tegenover staat, vallen dus niet onder het begrip sponsoring.

 

Bij het sluiten van een sponsorovereenkomst is het handig om de volgende regels als uitgangspunt te gebruiken:

·         sponsoring moet in overeenstemming zijn met de goede smaak en het fatsoen;

·         sponsoring moet verenigbaar zijn met de pedagogische en onderwijskundige taak en doelstelling van de school;

·         sponsoring mag niet in strijd zijn met het onderwijsaanbod en de kwalitatieve eisen die een school aan het onderwijs stelt;

·         sponsoring mag de onderwijsinhoud en/of de continuïteit van het onderwijs niet beïnvloeden;

·         sponsoring mag geen aantasting betekenen van de objectiviteit, de geloofwaardigheid, de betrouwbaarheid en de onafhankelijkheid van het onderwijs, de scholen en de daarbij betrokkenen;

·         sponsoring mag geen schade berokkenen aan de geestelijke en/of lichamelijke gesteldheid van leerlingen.

Het Schoolbestuur is altijd verantwoordelijk voor wat er in schoolverband plaatsvindt. Zelfs als het gaat om bijvoorbeeld de oudervereniging die een sponsorovereenkomst aangaat waarbij een tegenprestatie wordt gevraagd waarmee ouders of leerlingen in schoolverband worden geconfronteerd. Het Schoolbestuur moet ook in zulke gevallen beoordelen of de sponsorovereenkomst verantwoord is.

Als ouders het niet eens zijn met beslissingen van de school over sponsoring, kunnen zij daarover een klacht indienen bij de    Commissie Zorgvuldig Bestuur, Departement Onderwijs, Secretariaat-generaal,  t.a.v. Willy Van Belleghem, Kamer 5B25, Koning Albert II-laan 15, 1210 Brussel    

4.16 Vrijwilligers

De school maakt bij de organisatie van verschillende activiteiten gebruik van vrijwilligers. De nieuwe wet van 3 juli 2005 betreffende de rechten van de vrijwilligers verplicht o.m. de scholen om aan de vrijwilligers te informeren over een aantal elementen. Omdat elke ouder een schoolreglement ontvangt en voor akkoord ondertekent, kiest de school ervoor om de informatie betreffende de vrijwilligers in het schoolreglement op te nemen. Op die manier is elke ouder op de hoogte.

Organisatie

       VZW SG het Vlakke Land

       Vrije Basisschool

       De Br. Peellaertstraat 23, 8600 Diksmuide

Maatschappelijk doel : onderwijs aan kleuter en lager

Verplichte verzekering

De school heeft een verzekeringscontract afgesloten tot dekking van de burgerlijke aansprakelijkheid, met uitzondering van de contractuele aansprakelijkheid, van de organisatie en de vrijwilligers. Het verzekeringscontract werd afgesloten bij de verzekeringsdienst van het interdiocesaan Centrum  (dossiernr. C90/2 … polisnr. 24000398).

De polis ligt ter inzage op het schoolsecretariaat.

Vrije verzekering

De school heeft een verzekeringscontract afgesloten tot dekking van de lichamelijke schade die geleden is door vrijwilligers tijdens de uitvoering van het vrijwilligerswerk of op de weg naar- en van de activiteiten. Het verzekeringscontract werd afgesloten bij de verzekeringsdienst van het interdiocesaan Centrum  (dossiernr. C90/2 … polisnr. 97014882).

Vergoedingen

De activiteit wordt onbezoldigd en onverplicht verricht. De organisatie voorziet in geen enkele vergoeding voor vrijwilligersactiviteiten.

Aansprakelijkheid

De school is aansprakelijk voor de schade die de vrijwilliger aan derden veroorzaakt bij het verrichten van vrijwilligerswerk. Ingeval de vrijwilliger bij het verrichten van vrijwilligerswerk de school of derden schade berokkent, is hij enkel aansprakelijk voor zijn bedrog en zijn zware fout. Voor zijn  lichte fout is hij enkel aansprakelijk als die hem eerder gewoonlijk dan toevallig voorkomt.

Geheimhoudingsplicht

Het vrijwilligerswerk houdt in dat de vrijwilliger geheimen kan vernemen ten aanzien waarvan hij gehouden is tot de geheimhoudingsplicht. Deze bepaling richt zich vooral tot vrijwilligers die actief zijn binnen telefonische hulpverlening zoals Tele-onthaal, de Zelfmoordlijn en andere vormen van hulpverlening waarbij vrijwilligers in contact komen met vertrouwelijke informatie. Op vrijwilligers die actief zijn binnen scholen is deze bepaling in beginsel niet van toepassing.


19-01-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.pl: preventie

 

.4.17 Preventie en welzijn

Het schoolbestuur en de directie verklaren een actief welzijnsbeleid te willen voeren conform de wettelijke bepalingen (1) en geïnspireerd vanuit het opvoedingsproject.

Om gestalte te geven aan dit beleid:

1. werken het schoolbestuur en de directie, in samenwerking met de hiërarchische lijn, met medewerking en advies van de interne en externe diensten, een dynamisch risico beheersingssysteem uit, stellen een globaal preventieplan op en voeren jaarlijks de actieplannen uit. Daarbij wordt voorafgaandelijk het advies gevraagd van het comité/de vakbondsafvaardiging of worden de plannen voorgelegd aan het personeel.

In dit globaal preventieplan en deze jaaractieplannen worden o.a. de doelstellingen vooropgesteld, wordt voorzien in de vorming en opleiding van het personeel, worden de verantwoordelijkheden op elk niveau vastgelegd en de te nemen maatregelen bepaald, wordt er regelmatig geëvalueerd.

2. wordt inzake welzijn de voorbeeldfunctie van de school als onderwijsinstelling en van elke medewerker afzonderlijk sterk benadrukt.

3. streeft de directie ernaar dat alle personeelsleden dit welzijnsbeleid kennen en toepassen. De directie geeft dan ook regelmatig de nodige informatie en instructies, via het schoolwerkplan, op personeelsvergaderingen, op het uithangbord, via elektronische post, … Ook stelt de directie aanvullende regels op voor extra schoolse activiteiten.

4. waakt de directie erover dat ook de kleuters, leerlingen en ouders voldoende informatie krijgen inzake veiligheid, gezondheid, welzijn en milieu o.a. via het schoolreglement, bij klassenbezoeken, op oudercontacten.

5. worden de leerkrachten aangespoord veilige en gezonde handelswijzen aan te leren, hetzij geïntegreerd in de lessen, hetzij via specifieke projecten.

6. worden kleuters, leerlingen, personeelsleden en derden tewerkgesteld in de school, regelmatig gewezen op bestaande risico's. Bijzondere aandacht gaat daarbij naar de nieuwkomers.

7. nemen het schoolbestuur en de directie preventiemaatregelen om geweld, pesterijen en ongewenst seksueel gedrag in de mate van het mogelijke te voorkomen. Desgevallend dragen zij zorg voor een autonoom verloop van de vooropgestelde procedure en geven zij tijd en ruimte voor bijstand, grondig onderzoek en oplossingen.

8. streven het schoolbestuur en de directie ernaar om, bij aankopen waar relevant, bij nieuwbouw, verbouwingen en herinrichting, de geldende reglementering inzake veiligheid, gezondheid en milieu te doen naleven.

9. zorgen het schoolbestuur en de directie, binnen de door de overheid gecreëerde budgettaire mogelijkheden, voor de nodige omkadering en middelen opdat de preventieadviseur(s) zijn (hun) opdrachten en taken degelijk kan (kunnen) uitvoeren. Tevens stimuleren het schoolbestuur en de directie de werking van de interne dienst.

10. bevorderen het schoolbestuur en de directie de samenwerking met de externe dienst, evenals met het CLB i.v.m. het medisch schooltoezicht.

11. werkt de school actief mee aan preventie-initiatieven van de overheid.

(1) welzijnswet van 4 augustus 1996 met KB's en de wet van 11 juni 2002 met KB's inzake de bescherming tegen geweld, pesterijen en ongewenst seksueel gedrag.

4.17.1 Verkeersveiligheid

Verwachtingen naar ouders :

We verwachten van ouders dat zij in de eerste plaats de verkeersregels naleven en er hun kinderen op wijzen hetzelfde te doen.

We vragen bijzondere aandacht voor :

- het reglementair parkeren

- het gebruik van een fiets (ook die van de kinderen) die volledig reglementair in orde is.  Regelmatig controleren zal wellicht nodig zijn.

- de snelheid in de omgeving van elke school.

De school investeert in rijen.  Deze verminderen de drukte aan de schoolpoort.

U kunt ook gerust langs het traject of op het eindpunt van het traject van de verschillende rijen uw kind opwachten.  Sta steeds aan de kant van de rij uw kind op te wachten.  Roep het niet uit de rij van aan de overkant van de straat.

Verwachtingen naar de kinderen :

- We verwachten van kinderen die meegaan met de rij, dat zij zich houden aan de afspraken van de begeleidende leerkracht(en).

- We verwachten van kinderen die te voet naar school komen of te voet naar huis gaan, dat zij de veiligste weg nemen en zich aan de verkeersregels houden.

4.17.2 Medicatie

In uitzonderlijke gevallen kan een ouder aan de school vragen om medicatie toe te dienen aan een kind  Deze  vraag moet bevestigd worden door een schriftelijk attest van de dokter dat de juiste dosering en toedieningswijze  bevat.

Wanneer een leerling ziek wordt op school, dan zal de school niet op eigen initiatief medicatie toedienen.  Wel  zullen de ouders of een ander opgegeven contactpersoon verwittigd worden en zal hen gevraagd worden de  leerling op te halen.  Wanneer dit niet mogelijk is, zal de school een arts (op kosten van de ouders) om hulp  verzoeken.

4.17.3 Ongevallen en schoolverzekering

Hoe wordt er gehandeld bij een schoolongeval?

De school heeft een degelijke EHBO-kast waarin de nodige materialen voor EHBO steeds ter beschikking zijn.

Als het niet ernstig is, wordt het kind op school verzorgd.

Indien ernstig of bij twijfel wordt een dokter geraadpleegd. (Indien mogelijk de huisarts.)  Het aangifteformulier en het geneeskundig attest wordt door de directie naar de verzekeringsmaatschappij gestuurd.  De uitgavenstaat wordt door de mutualiteit ingevuld en aan de directie terugbezorgd. Slechts op die manier kan het remgeld volledig gerecupereerd worden. Een begeleidend schrijven bij gebeurlijk ongeval legt de werkwijze uit. De verzekering betaalt het gedeelte uit, dat door de mutualiteit  niet wordt terugbetaald.

schoolverzekering

Door de schoolverzekering is elk kind verzekerd bij elke activiteit in of buiten school, wanneer die activiteit ingericht is door de school en onder toezicht staat van de leerkracht. Voor de normale weg van huis naar school, en omgekeerd, binnen een bepaalde duur, geldt dezelfde verzekering. Lichamelijke letsels zijn verzekerd. Stoffelijke schade aan brillen is ook in de verzekering begrepen. Het bedrag van teruggave is wel afhankelijk van de datum van aankoop. Schade aan kledij of fiets wordt niet vergoed. Voor schade aan derden moet men de familiale verzekering inroepen. Ieder ongeval moet zo vlug mogelijk aan de directeur worden meegedeeld.

4.17.4 Rookverbod

Er geldt een algemeen rookverbod voor iedereen in alle open en gesloten ruimten op school.  Ook tijdens extra-  murosactiviteiten is het verboden te roken in aanwezigheid van de leerlingen en tussen 6.30 u 's morgens en 18.30 's avonds.

Bij overtredingen van dit rookverbod kunnen er orde- en tuchtmaatregelen getroffen worden.


20-01-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pl : leefregels

4.18 Leefregels

4.18.1Gedragsregels

Als algemene gedragsregel geldt overal en in alle omstandigheden dat we minstens respectvol met elkaar omgaan.

Kinderen spreken mekaar aan met de voornaam.

Kinderen spreken volwassenen aan met mijnheer, mevrouw, juf, meester.

Van leerlingen, ouders en leerkrachten verwachten we een respectvolle houding tegenover de school en alle mensen die daarmee verbonden zijn in elke vorm van communicatie (mondeling, telefonisch, via internet, ...)

 Speelplaats :

De kinderen gaan bij het belsignaal in de rij staan.

Ze wachten in stilte en vertrekken in stilte naar de klas.

Gangen :

Tijdens de speeltijd loopt er niemand in de gangen.

Kledij hangt netjes aan de kapstok.  De boekentas staat gesloten tegen de muur. (of in de klas)

Klas/ turnzaal:

Elke klastitularis maakt afspraken met de kinderen inzake gedragsregels in klas, bij uitstappen, vieringen, ...

4.18.2 Contacten ouders-school

Tijdens de lesuren gaan de ouders nooit naar de klaslokalen zonder   toestemming van de directeur. Wanneer er  ernstige en dwingende redenen  zijn, kunnen ouders de toestemming krijgen  om een onderhoud te hebben met een  leerkracht. Wanneer de directeur het nodig acht, kan hij aan de  ouders voorstellen het onderhoud op een ander  moment te laten plaatsvinden. De directeur kan altijd aanwezig zijn bij een onderhoud tussen  leerkracht en ouder(s).  De ouders van de leerlingen worden thuis  bezocht tijdens de grote vakantie (of voor de toekomstige peuters kort voor de  instapdatum).  Bij afwezigheid van de ouders wordt een briefje in de bus gestopt waarop het bezoek wordt bevestigd.  Ouders vinden er het  telefoonnummer op om eventueel zelf een afspraak te maken met de leerkracht.      

- In de loop van het schooljaar wordt voor elke klas een opendeuravond georganiseerd waarbij het de bedoeling is dat  de klasleerkracht de werking van  de klas nader toelicht aan de ouders.   De kinderen zijn op deze avond niet uitgenodigd.

- Voor de kleuters is er een heen-en-weerboekje.    

- Er wordt voor de ouders 2 maal per jaar een contactavond voorzien, waarop ouders worden uitgenodigd tot een gesprek  over de ontwikkeling van hun  kind.

       Lager : kerst – en zomerraport

       Kleuter : februari (3de kleuter :maart) - juni

- Ouders kunnen met vragen, opmerkingen en suggesties steeds terecht bij de directeur.       

- Leerkrachten staan tijdens het uitoefenen van hun lesopdracht of toezicht, begeleiding van kinderen,... niet ter  beschikking van ouders.

4.18.3 Kleding

Wij verwachten dat alle leerlingen zich netjes kleden. Buitensporigheden kunnen door de directie en leerkrachten verboden worden

Het dragen van een hoofddoek door leerlingen wordt niet toegelaten binnen de muren van de school en binnen de schooluren.

Enkele aandachtspunten

-  verzorgde, gemakkelijke kledij

-  altijd regenkledij meebrengen

-  geen  reclamepetten tijdens de zomermaanden

-  geen oorringen voor jongens

-  verzorgde haarsnit

- geen slippers of pantoffels

4.18.4 Persoonlijke bezittingen

We verwachten dat elke leerling zorg draagt voor zijn persoonlijke bezittingen (kledij, boekentas, schoolmateriaal, ...).  Mocht dit niet zo zijn, dan zullen we uw kind daarover aanspreken.

Veel kledij gaat verloren. Het is onbegrijpelijk dat er zo weinig wordt naar gevraagd. Naamtekenen is hier de boodschap!

Gsm

gsm-gebruik op school is niet toegelaten. De leerlingen kunnen indien nodig hun ouders opbellen op het secretariaat.

Uiteraard kan het in bepaalde gevallen zinvol zijn om uw kind een gsm mee te geven naar school, zodat het in geval van nood op de weg naar school of naar huis, iemand kan verwittigen.  Ouders beslissen daar zelf over. 

Multimedia-apparatuur

MP3-spelers, gameboy, ... zijn niet toegelaten op de school.  Het is dus ook niet zinvol om ze in je boekentas te hebben.  

Geld

Kinderen moeten geen geld op zak hebben.  Het is trouwens niet toegestaan om zaken op school aan te kopen of te verkopen.

Indien uw kind toch voor één of andere activiteit geld zou nodig hebben, dan wordt u daarvan schriftelijk verwittigd.

Brooddozen

Naamloze brooddozen worden om hygiënische redenen verwijderd!

Bibliotheekboeken

Geregeld gaan de kinderen met de klas op bezoek naar de bibliotheek. Daarvoor is een bibliotheekkaart nodig.  De klastitularis zorgt ervoor dat de klas tijdig de boeken kan indienen of de uitlening ervan kan verlengen.

Indien kinderen - ondanks het regelmatig bezoek met de klas aan de bilbiotheek  - hun boeken te laat indienen, dan  kan de school uiteraard niet verantwoordelijk zijn voor het betalen van de  eventuele boete aan de bibliotheek.

4.18.5 Eerbied voor materiaal

De kinderen mogen alle leerboeken, schriften en andere materialen gratis gebruiken zowel op school als thuis. Zowel ouders als kinderen engageren zich om zorgzaam om te gaan met het schoolmateriaal.  Stelt de school vast dat het materiaal opzettelijk wordt beschadigd of veelvuldig verloren gaat, dan kan de school de gemaakte kosten voor aankoop van nieuw materiaal aanrekenen aan de ouders.

 

4.18..6 Milieubeleid

Beste ouders,

Vorig schooljaar werkten we met de kinderen rond “afval beperken”.

Samen met de jongste kinderen hebben we gezocht waar er op school afval te vinden was.

Heel wat afval was uiteraard terug te vinden in de bruine vuilniszak, maar we hadden ook blauwe  vuilniszakken, een groene GFT-bak … en zelfs op de speelplaats lag er helaas af en toe wat.

We hebben geleerd ons afval juist te sorteren.

We hebben ook vastgesteld dat we mits een kleine inspanning de hoeveelheid afval serieus kunnen beperken.

Door alle schoolactiviteiten en uw vlotte medewerking hebben we een eerste MOS-logo behaald in elke  afdeling.  

Vorig schooljaar hebben we al kenbaar gemaakt dat we de boterhamdoos, de koekjesdoos, de  herbruikbare drinkfles promoten

Op school is er geen plaats meer voor brikjes en blikjes,  aluminiumfolie, wikkels van koekjes, ….  

Voor alle duidelijkheid :

- Ze worden terug meegegeven via de boekentas naar huis.

- Deze afspraak geldt tijdens alle momenten georganiseerd door de school (voor- en naschoolse opvang,  middag, speeltijd, lestijd, …)                  

Dit jaar staat, naast de verdere zorg voor afvalbeperking, ook bewust en zorgzaam omgaan met energie in de  kijker.  Binnenkort meer hierover op de school website (zorgzaam omgaan met papier!).

Met vriendelijke groeten,

De MOS-werkgroep

4.18.7 Luizen

Indien uw kind door luizen geplaagd wordt, begin dan onmiddellijk een gepaste behandeling voor het hele gezin. Verwittig  de schooldirectie of de klastitularis, zodat een uitbreiding eventueel kan worden voorkomen.

Om een luizenplaag in te dijken is het belangrijk dat alle ouders de richtlijnen van de school of het CLB volgen.

4.18.8 Middagmalen

via het heen en - weerschriftje, agenda of gewoon blaadje verwittigen of uw kind al dan niet op school eet.

Indien uw kind op school blijft over de middag om boterhammen te eten of volle maaltijd te nemen, betaalt men middagtoezicht.

Van het middagtoezicht mag men verwachten dat men daadwerkelijk toezicht houdt dat de kinderen wel degelijk eten.

Wie op school warme maaltijd neemt, wordt niet verplicht alles even graag te eten, maar zal wel verplicht worden om van alles merkbaar te proeven.

Wie boterhammen mee heeft zal ook gecontroleerd worden of die boterhammen wel opgegeten worden.  We gaan er van uit dat ouders best weten hoeveel boterhammen hun kind kan opeten. De inhoud van de brooddoos bepaalt dus wat de mensen van toezicht als maatstaf zullen nemen.

Als kinderen moeite hebben met hun middagmaal zullen de ouders daarvan op de hoogte gebracht worden.  Zij beslissen of zij al dan niet overschakelen op warme maaltijd (of op boterhammen).

Wat de kinderen in de komende tijd zullen voorgeschoteld krijgen, is te zien op de website www.vbsdiksmuide.be  

4.18.9 Melk en fruitsap

Er kan in de voormiddag melk of fruitsap gedronken worden. De leerkracht houdt in klas een lijst bij wie melk of fruitsap drinkt. Op het einde van de maand komt het totaal op de rekening.

4.18.10 Snoep

Snoep wordt op school niet toegelaten.  Een koek of een stuk fruit kan gerust als tussendoortje.

Op woensdag is er fruitdag.  Dan vragen we uitdrukkelijk om de koek te vervangen door een stuk fruit.

In de afdeling Esen wordt fruit op school gebracht door een handelaar.

4.18.11 Huistaken, agenda en rapporten

·         De leerlingen gebruiken een schoolagenda. Daarin worden de te leren lessen, huistaken, verhoringen, eventuele vrije dagen genoteerd enz... . Wil dit wekelijks nazien en tekenen voor gezien.  

·         Voor de onderbouw wordt om de 2 maanden een overzicht meegegeven van de toetsen.  Daarbij staat wat toelichting.  Voor de bovenbouw is dit maandelijks.

·         Er wordt gelijk met het toetsenoverzicht een gedragsrapport meegegeven.  Het betreft hier een rapport met aandachtspunten waar binnen het project sociale vaardigheden rond gewerkt werd.

·         Tweemaal per jaar, met Kerstmis en op het einde van het schooljaar worden rapporten meegegeven. Telkens krijgen de ouders de gelegenheid om deze uitslagen samen met de leerkracht te bespreken op school.

·         Huistaken worden uitsluitend meegegeven in de lagere school. Er worden geen huistaken gegeven op woensdag en vrijdag. Vanaf het 2de leerjaar wordt (soms) contractwerk meegegeven  dat op een bepaald tijdstip moet afgewerkt worden.

4.18.12 Lessen lichamelijke opvoeding  en zwemmen

De lessen lichamelijke opvoeding en zwemmen maken integraal deel uit van ons aanbod. Alle kinderen moeten eraan deelnemen.

Zwemmen   

Om de veertien dagen wordt er zwemles (1ste leerjaar zwemt wekelijks) gegeven door de turnleerkracht.  

Wie om gezondheidsredenen niet kan of mag zwemmen, geeft tijdig een briefje af aan de turnleerkracht.

Nodig: (in zwemzak) aansluitende zwembroek :  (geen jeans of bermuda's) of  badpak + 2 handdoeken + muts (bij slecht weer)        

Turnen

afwisselend 1 uur en 2 uur.

 Merk op:

-Zwem of turnkledij vergeten is vragen om problemen.

- Om hygiënische redenen draagt men de gymkledij alleen tijdens de gymles.

In afspraak met het stadsbestuur en de Diksmuidse scholen zwemt het zesde leerjaar gratis

4.18.13 Fietsen

Af en toe is er op aanvraag van de directie een fietscontrole door de federale politie. Wilt u als ouder dan ook regelmatig de fiets van uw kind controleren. Wanneer de kinderen met de fiets komen, voorzie de fiets dan van een stevig fietsslot. De schoolpoort moet immers open blijven.

4.18.14 Schoolverandering in de loop van het schooljaar

Treedt onmiddellijk in. De nieuwe school verwittigt aangetekend de vroegere school.

4.18.15 Christelijk opvoedingsaspect

- De lessen godsdienst worden, zoals het een christelijk geïnspireerde school past, met toewijding door de leerkrachten gegeven (3 x 50 min.).

- Regelmatig zijn er korte weekopeningen en weeksluitingen. De kinderen leren er het werk van hun kameraadjes waarderen en respecteren. Met heel de school  bidden wij op die momenten samen.

- Regelmatig worden er schoolmissen  en -celebraties gepland. Iedere klas verzorgt ze om beurt.

- Met Pasen is er een biechtviering aangepast naar vorm en inhoud.

- Dag in dag uit, tijdens de lessen, op de speelplaats, wordt er gewerkt aan de christelijke opvoeding van de  kinderen.

4.18.16 Echtscheiding

Zorg en aandacht voor het kind

Scheiden is een emotioneel proces.  Voor kinderen die deze 'verliessituatie' moeten verwerken, wil de school een luisterend oor, openheid, begrip en wat extra aandacht bieden.

Neutrale houding tegenover de ouders

De school is bij een echtscheiding geen betrokken partij.  Beide ouders, samenlevend of niet, staan gezamenlijk in voor de opvoeding van hun kinderen, binnen de grenzen die gebeurlijk door een rechter bepaald zijn met betrekking tot het ouderlijk gezag.

Wanneer de ouders niet meer samenleven, is de school bereid met beide ouders afspraken te maken over de wijze van informatiedoorstroming en de manier waarop beslissingen over het kind worden genomen.

Het is aan de ouders om contact te nemen met de school om die afspraken te maken.

4.18.17 Privacy

De school verwerkt persoonsgegevens van alle ingeschreven leerlingen met behulp van de computer.  Dat is nodig om de leerlingenadministratie en de leerlingenbegeleiding efficiënt te organiseren.  Om gepast te kunnen optreden bij risicosituaties, verwerkt de school ook gegevens betreffende de gezondheidstoestand van sommige leerlingen, maar dat gebeurt enkel met de schriftelijke toestemming van de leerlingen of hun ouders.  De privacywet geeft je het recht te weten welke gegevens de school verwerkt en het recht deze gegevens te laten verbeteren als ze fout zijn of ze te laten verwijderen als ze niet ter zake dienend zijn.

De school publiceert geregeld foto's van leerlingen op haar website, ...

Voor de publicatie van gerichte foto's vraagt de school bij het begin van het schooljaar een expliciete schriftelijke toestemming, overeenkomstig de privacywet.

Voor de publicatie van niet geposeerde, spontane foto's en sfeerbeelden geldt de ondertekening van het schoolreglement als toestemming.  Ouders die bezwaar hebben tegen de publicatie, delen dit schriftelijk mee aan de directie.

4.18.18 Adresverandering

Wij vragen de ouders die in de loop van het jaar van adres veranderen, dit zo spoedig mogelijk te signaleren aan de directie.

Verandering van gezinshoofd moet  worden gemeld aan de directie.

vb.: bij scheiding

4.18.19 Schoolfotografie

Jaarlijkse klasfoto  in de loop van het schooljaar

4.18.20 Verjaardagen

Indien u als ouders meent een verjaardagsgeschenk te moeten meegeven met uw kind naar school om het daar uit te delen, dan vragen we uitdrukkelijk dat het om een kleinigheidje zou gaan. 

Het meebrengen van geschenkjes op de verjaardag is zeker geen verplichting.

We vieren de verjaardag van elk kind, ook als dit in de vakantie jarig  is. We maken een kroon, we zingen een liedje, …


21-01-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.pl : engagementsverklaring

5 Engagementsverklaring

Ouders hebben hoge verwachtingen van de school voor de opleiding en opvoeding van hun kinderen.  Onze school zet zich elke dag in om dit engagement waar te maken, maar in ruil verwachten we wel de volle steun van de ouders.  Daarom maken we in onderstaande engagementsverklaring wederzijdse afspraken.  Zo weten we duidelijk wat we van elkaar mogen verwachten.

Ouders en school zullen op afgesproken momenten de engagementen en het effect ervan evalueren.

5.1 Onze school kiest voor een intense samenwerking met de ouders

We doen dat omdat we partners zijn in de opvoeding van uw kind.  Het is goed dat u zicht hebt op de werking van de  school.  Daarvoor plannen we in de loop van de grote vakantie huisbezoeken of een onthaalmoment, een ouderavond  in de klas van uw kind in de loop van oktober.  U kan er kennis maken met de leerkracht van uw kind en met de  manier van werken.

We willen u op geregelde tijden informeren over de evolutie van uw kind.  Dat doen we in het kleuter via het heen- en  weerschriftje, de werkjes die meegegeven worden, ...

In de lagere afdeling gebeurt dit schriftelijk via de wekelijkse klasagenda, de maandrapporten, het kerst- en  zomerrapport.  Daarnaast worden ook regelmatig proeven meegegeven, werkjes van de leerlingen, ...

We organiseren ook 2 maal per jaar individuele oudercontacten.  Verder in dit schoolreglement worden de data  meegedeeld.  

Als u zich zorgen maakt over uw kind of vragen hebt over de aanpak, dan kan u ook zelf een gesprek aanvragen met  de leerkracht van uw kind.  U regelt best deze afspraak via de telefoon.  Niet tijdens de lesuren of op de speelplaats.

Wij verwachten dat u zich als ouder samen met ons engageert om nauw samen te werken rond de opvoeding van uw  kind en steeds ingaat op onze uitnodigingen tot oudercontact.

Wij engageren ons om steeds te zoeken naar een alternatief overlegmoment, indien u om gegronde redenen niet op  de geplande oudercontact momenten kan aanwezig zijn.

Wij verwachten dat u met ons contact opneemt bij vragen of zorgen t.a.v. uw kind.

Wij engageren ons om met u in gesprek te gaan over uw zorgen en vragen t.a.v. de evolutie van uw kind.

5.2 Aanwezig zijn op school

De aanwezigheid van uw kind op school heeft gevolgen voor het verkrijgen en behouden van de schooltoelage en  voor de toelating tot het eerste leerjaar.  

Daartoe moeten wij de afwezigheden van uw kind doorgeven aan het departement onderwijs en aan het CLB.

Wij verwachten dat uw kind dagelijks en op tijd op school is.  Wij verwachten dat u ons voor 9 uur verwittigt bij  afwezigheid van uw kind.

Wil daarvoor telefonisch contact opnemen met het schoolsecretariaat.

Gelieve naam, klas en vermoedelijke duur van de afwezigheid alsook de reden te vermelden.  Dank bij voorbaat.

Het CLB waarmee wij samenwerken staat in voor de begeleiding bij problematische afwezigheden.  U kan zich  niet onttrekken aan deze begeleiding.

wij zullen op de volgende wijze samenwerken met u en met het CLB :

- Wij informeren u schriftelijk van elke onwettige afwezigheid, met daarbij ook het totaal aantal onwettige  afwezigheden.  Dit gebeurt maandelijks.

- Wij nodigen u telkens uit om de reden van deze onwettige afwezigheid te komen bespreken.  We zullen niet  nalaten u te wijzen op de leerplicht, alsook op de bestaande reglementering inzake afwezigheden.

- Bij de 10de onwettige afwezigheid wordt u alsook het CLB, binnen de 4 dagen aangetekend verwittigd.

- Het CLB start een begeleidingstraject op met u.

U kan steeds bij ons terecht bij problemen.  We zullen samen naar de meest geschikte aanpak zoeken.

Kinderen moeten ook een schooljaar lang regelmatig naar school gaan in een Nederlandstalige kleuterklas. Met  'regelmatig' bedoelt men dat het minstens 220 halve dagen aanwezig is in de derde kleuterklas. Halen ze deze  aanwezigheid niet, dan moeten ze een taaltoets doen. Dit geldt niet voor kinderen die naar het buitengewoon  onderwijs overstappen.

 Deze 220 halve dagen aanwezigheden gelden enkel voor kinderen die niet leerplichtig zijn.

 Deze 220 halve dagen hebben ook te maken met de schooltoelage. Om het volgend schooljaar de  schooltoelage te behouden, moeten de kleuters uit de derde kleuterklas, jonger dan zes jaar, minstens 220  halve dagen aanwezig zijn.

In verband met het behoud van de schooltoelage gelden er trouwens per kleuterklas ook andere voorwaarden. Waar de ouders, zo blijkt, nog veel te weinig van op de hoogte zijn. Ik zet ze hier nog even op rijtje:

        Als een kleuter 2 jaar is op 31 december, moet hij minstens 100 halve dagen op school aanwezig zijn.

        Als een kleuter 3 jaar is op 31 december, moet hij minstens 150 halve dagen op school aanwezig zijn.

        Als een kleuter 4 jaar is op 31 december, moet hij minstens 185 halve dagen op school aanwezig zijn.

        Als een kleuter 5 jaar is op 31 december, moet hij minstens 220 halve dagen op school aanwezig zijn.

        Als een kleuter 6 jaar is op 31 december, mag hij maximum 29 halve dagen ongewettigd afwezig zijn.

5.3 Individuele leerlingenbegeleiding

Onze school voert een zorgbeleid.  Dit houdt ondermeer in dat we gericht de evolutie van uw kind volgen.  Dit doen we door het werken met een leerlingvolgsysteem.

Sommige kinderen hebben op bepaalde momenten nood aan gerichte, individuele begeleiding.  Andere kinderen hebben constant nood aan individuele zorg.

We zullen in overleg met u als ouder vastleggen hoe de individuele begeleiding van uw kind zal georganiseerd worden.  Daarbij zullen we aangeven wat u van de school kan verwachten en wat wij van u als ouder verwachten.

Wij verwachten dat u ingaat op onze vraag tot overleg en de afspraken die we samen maken opvolgt en naleeft.

5.4 Positief engagement ten aanzien van de onderwijstaal

Onze school is een Nederlandstalige school.  Niet alle ouders voeden hun kind op in het Nederlands. Dit kan ertoe leiden dat hun kind het wat moeilijker heeft bij het leren.  Wij als school engageren er ons toe alle kinderen zo goed mogelijk te begeleiden bij hun taalontwikkeling.

wij verwachten van de ouders dat ze er alles aan doen om hun kind, ook in de vrije tijd, te stimuleren bij het leren van Nederlands.  Dit kan ondermeer door :

- Zelf Nederlandse lessen te volgen

- uw kind naschools extra Nederlandse lessen te laten volgen

- Te zorgen voor een Nederlandstalige begeleiding van uw kind bij het maken van zijn huistaak, bij het leren van zijn lessen, ... (bv. kind in de opvang laten blijven, een Nederlandstalige huiswerkbegeleidingsdienst zoeken, ...)

- bij elk contact met de school zelf Nederlands te praten of er voor te zorgen dat er een tolk is. (volgens de gemeentelijke regels).

- Uw kind te laten aansluiten bij een plaatselijke jeugdbeweging, sportclub, academie (muziek, woord, plastische kunsten,...)

- Binnen de school en bij elke schoolactiviteit enkel Nederlands te praten met uw kind, met andere kinderen, met het schoolpersoneel en met andere ouders.

- ...


22-01-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.pl : andere afspraken

6 Andere afspraken

6.1 Website

Website : www.vbsdiksmuide.be

Alle informatie zoals schoolreglement en onthaalbrochure, schoolkalender, … komen op de website van de school.

Om wettelijk in orde  te zijn moeten we aan de ouders toelating vragen om foto’s waarop hun kind staat te mogen publiceren. Uiteraard doen we dit altijd naamloos.

Wie bezwaar heeft  tegen het publiceren van fotomateriaal van hun kind tijdens het schoolleven meldt dit schriftelijk aan de directie.

6.2 Studietoelagen

Er wordt in de loop van september info meegegeven aan de kinderen.

Vanaf oktober zal die ook te zien zijn op de website.

Aanvraagformulieren zijn te verkrijgen op school.

6.3 Parochie

Vormsel en Plechtige Communie :

       zondag 28  april 2013

Eerste Communie :

       Esen : donderdag  9 mei 2013

       Diksmuide : zondag 12 mei 2013

Gezinsvieringen :

      - Zaterdag 8 september 2012 om 18 u in de Sint-Niklaaskerk te Diksmuide.

       - Zaterdag  6 oktober 2012 om 18 u in de Sint-Niklaaskerk te Diksmuide.

       - Zaterdag  10 november 2012 om 18 u in de Sint-Niklaaskerk te Diksmuide

       - Zaterdag  8 december 2012 om 18 u in de Sint-Niklaaskerk te Diksmuide

       - Zaterdag  26 januari 2013 om 18 u in de Sint-Niklaaskerk te Diksmuide

-          Zaterdag  11 februari 2013 om 18 u in de Sint-Niklaaskerk te Diksmuide

 

 

6.4 Vrije dagen

vakantie en vrije dagen 2012-2013

·              facultatieve vrije dag : maandag 1 oktober 2012

·              herfstvakantie van maandag 29 oktober 2012 –  zondag 4 november 2012

·              pedagogische studiedag : woensdag 28 november 2012

·              kerstvakantie van ma 24december 2012 t.e.m. zondag 6januari 2013

·              krokusvakantie van ma 11 februari 2013  t.e.m. zondag 17 februari 2013

·              pedagogische werkdag : woensdag 20 maart 2013

·              paasvakantie van maandag 1 april 2013  t.e.m. zondag 14 april 2013   

·               facultatieve vrije dag : maandag 29 april 2013

·               Hemelvaart: donderdag 9mei 2013  t.e.m. zondag 12 mei 2013

·               Pinkstermaandag : 20 mei 2013

·               Het schooljaar eindigt voor de leerlingen vrijdagmiddag 28 juni om 12 uur.

6.5 Schoolactiviteiten

(een greep van wat op school staat te gebeuren)

*     begin september : startvieringen

*     26 september : scholenveldloop

*     oudercontactavonden : tussen begin september en begin November

*     eind november/ begin december: zwemmarathon

*     9  november Sint-Maartensfeest in Esen

*     17 november : Kaas- en wijnavond in afd. Esen

*     17 november : zwemmarathon

*     24 november : Kinder-Disco in afd. Pluimpje

*     24 november : Diner- dansant:

*     30 november : Sinterklaasfeest in de afdelingen van het centrum

*     18 December : grootoudersfeest in de afd. Esen

*     dinsdag 18 december: rapportbespreking vanaf 16u voor de lagere afdeling

*     20 - 21 december : kerstviering

*     donderdag 7 februari : individueel oudercontact : peuter, 1ste en 2de kleuter (afdeling De Br. Peellaertstraat,  afdeling  Pluimpje en afdeling Esen)

*     donderdag  14 maart :Individueel oudercontact voor de ouders van alle 3de kleuters (afdeling De Br. Peellaertstraat,  afdeling Pluimpje en afdeling  Esen)       

*     maart : vastenviering + Goede week

*    25-26 mei : opening gebouwen afdeling De Br. Peellaertstraat

*     dinsdag 11 juni : individueel oudercontact voor de ouders van alle kleuters

*     Onthaal kandidaat leerlingen 1ste leerjaar afdeling De Br. Peellaertstraat : donderdag 13 juni om 19 uur

*     Onthaal kandidaat peuters afd. St-Niklaas : vrijdag 14juni van 16 u. tot 18u.

*     Onthaal kandidaat peuters afd. Pluimpje : zaterdag 15 juni van 10 tot 12 u.

*     dinsdag 25 juni: sportdag lager

*     maandag 24 juni : rapportbespreking vanaf 16u. voor de lagere afdeling

*     dinsdag 25 juni: afscheid 6de leerjaar

*     laatste week juni : slotviering schooljaar

*     vrijdag 28 juni om 12 u. : einde van het schooljaar voor de kinderen.  de lessen eindigen om 12u.

*     De data van de schoolfeesten in de verschillende afdelingen worden via verslag van de ouderraad bekend  gemaakt.

 


>

Blog tegen de wet? Klik hier.
Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs