Vanalles over chocolade
Onze chocolade aan de top !
Amerikanen en japanners als die een doosje pralines van Belgie in de hand krijgen dan
Beginnen ze er meteen aan.
Een heel raar verhaal maar waar bij de chocolatier Mary in de Brusselse koningstraat, wie de website opzoekt geraakt onder de indruk van de prent waar president Bush de lekkerste chocolaatjes aanwijst . (Die van België)
Chocolade is goed voor het hart.
Goed nieuws voor jullie,chocolade is goed voor het hart.
Er zijn nieuwe bewijzen van.
Dat geldt dan vooral voor de pure chocolade!
Voor de hard patiënten schrijven ze al vast dagelijks 4 chocolaatjes onderdeel van gezond dieet.
Wat zijn cacaobomen?
Cacao komt van de cacaoboom en wordt in chocolade gebruikt .
De cacaoboom is een kwetsbare boom .
Hij houd van vocht en warmte , maar hij kan niet tegen wind of tegen de brandende zon .
In de vrije natuur kan hij wel 15 m hoog worden .
De cacaoboom groeit vooral in landen rond een tropisch klimaat .
Dat zijn vooral landen rond de evenaar .
Op hoge bergen kan de cacaoboom niet groeien .
Cacaovruchten zijn groot en zwaar ,ze groeien aan dikke takken van de cacaoboom .
De vrucht heeft een dikke schil.
De vrucht kan 38cm groot worden , zo groot als een rugbybal .
Welke ingrediënten bevat chocolade?
Pure chocolade bestaat uit cacaomassa cacaoboter ,suiker en lecithine .
Zijn smaak is bitterder of sterker van smaak .
Pure chocolade bevat minstens 43% cacao .
Melk chocolade maakt men van cacao , melk poeder en vanille .
Witte chocolade bevat geen cacaomassa maar allen cacaoboter , melkpoeder en suiker .
De kwaliteit van de chocolade hangt af van de cacaobonen en in de verhouding van de ingrediënten.
De praline De praline als gevuld hapje kennen we nog maar van 1912 .
Daskalines zoekt de beste cacao en de fijnste ingrediënten uit voor de voorbereiding van de pralinevulling.
Zij stellen geur,kleur en smaak vast.
Hoe maakt men chocolade? (Van de cacaoboon tot chocolade.)
Op de cacao plantages worden de cacaobonen uit de vruchten gehaald .
De bonen zijn taai en paars van kleur ze hebben een onaangename bittere smaak .
Ze worden in bakken gestort , waar een gistingsproces optreedt dit duurt ongeveer 5 dagen .
Na die 5 dagen is de boon bruin van kleur minder taai en de smaak is veel aangenamer .de bonen worden nu gedroogd in de zon of in zogenaamde drooghuizen.
Na het drogen worden de bonen weggebracht naar chocoladefabrieken .
In de fabriek worden de bonen fijngemalen .
De fijngemalen bonen worden dan voorgebrand en ontdopt .
Nu volgt het echte branden van de cacaobonen .
Het branden dient om de smaak te verbeteren .
Elke fabriekkant zijn soort recept en ontwikkelt een eigen smaak .
Nu ontstaat er een cacaomassa .
Deze bevat 55% vet .
De cacaoboter word met persmachines uit de massa verwijdert .
Er blijft een droge cacaokoek over .
Deze word vermalen tot cacaopoeder.
Nu wordt de suiker en eventuele melk toegevoegd. uiteindelijk worden ze nog verpakt.
In de fabriek .
in de fabriek moet je een hoedje op niet zomaar een hoedje maar een hoedje van een verpleegster of toch nog wat anders .
het verschil is dat er in het hoedje van de fabriek heeft gaatjes en dat van een verpleegster is toe.
Waarom moet je een hoedje op?
Omdat hun haar niet in contact zou komen met de chocolade.
Het zou maar een beetje vies zijn , moest er haar in je stuk chocolade zittten!
Je moet ook dopjes in je oren steken om het vele lawaai van de machines niet te horen.
Het is echt de moeite waard om met de garbelpas eens naar de chocoladefabriek van cote dore te gaan, ik ben er ook al geweest echt leuk!!!
De geschiedenis van chocolade .
Chocolade bestaat al heel lang .
Al van voor Christus .
Chocolade komt oorspronkelijk uit het noorden van zuid Amerika , uit de stroom gebieden van de amazone .
De mayas en de azteken kenden de chocolade als drank .
Ze berijden van cacao zaden en water een drank die geschonken werd aan het hof.
Suiker voegde ze er niet aan toe .
Cacaobonen waren erg kostbaar bij de azteken .
Ze werden behalve als genotenmiddel ook gebruikt als betaalmiddel .
Pas in het begin van de 16de eeuw leerde Europa cacao kennen .
De Spaanse ontdekkingsreizigers , die terug keerden uit midden Amerika (in het hartje van Amerika ) zij namen de drank over en voegde er suiker aan toe .
Deze chocolade werd aan het Spaanse hof gedronken .
De drank verspreide zich over Europa en in 1615 werd de cacaodrank bekent gemaakt.
en dit was dan iets over chocolade...
|