Inhoud blog
  • inleiding
  • het ontbijt
  • receptje
  • vanalles over chocolade
  • de zeehond
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Foto
    Vanalles en nog wat...
  • bloggen.be
  • Allerlei receptjes
  • welkom

    13-09-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.inleiding

    hallo,

    Blume00032.gifop deze blog vind je spreekbeurten, recepten, weetjes over bepaalde producten
     en nog andere dingen die je misschien wel goed kan gebruiken...
    Elke week probeer ik er een nieuw receptje, ander product, ... op te zetten. 
    veel plezier op mijn blog !!


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.het ontbijt

    Het ontbijt
    het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag.

     Het is ook de maaltijd waarmee je verder moet tot de middag…

    Vele mensen eten ’s morgens het minst en ’s avonds het

    meest, maar eigenlijk moet het omgekeerd gaan.

     

    wat zit er allemaal in een goed ontbijt ? 

     - een glas fruitsap of een stukfruit,

    - kaas en af en toe vleeswaren of een ei,

    - graanproducten zoals bruin brood, een

    beschuit of cornflakes,

    -          melkproducten zoals yoghurt of (choco)

    melk, kaas is ook een melkproduct,

    - smeervetten als boter zijn ook belangrijk.

     

    En zoet beleg… ???

    je kan gebruik maken van een zoet beleg zoals groenten en fruit,
    een zoet  beleg zoals confituur, stroop, honing, peperkoek,
     of een beleg dat zoet is en rijk aan vetten zoals chocolade of speculaas.
    Bij de laatste twee gebruik je beter geen smeervet (boter) meer!

     

     

    Gezellig ontbijten heeft ook zijn voordelen…

    • De rust van het ontbijt vormt een goed tegengewicht voor de stress overdag. Ontbijten is een gezonde gewoonte

    die je best zo vroeg mogelijk aanleert bij je kinderen.

    • Ontbijten bevordert een evenwichtige voeding en zorgt voor een optimale energieverdeling over heel de dag.

    • Zorg ervoor dat je ’s avonds niet te uitgebreid eet voor het

    slapengaan. Je eetlust wordt erdoor beperkt bij het ontbijt.

    • Ben je ‘s morgens nogal gehaast, dek dan ‘s avonds de tafel al... of zet de

    wekker een kwartiertje vroeger.

    • Kies voedingsmiddelen die je lust en lekker vindt.

    • Ook voor lijners is er goed nieuws: een gezond ontbijt

    vermindert de drang om te snoepen.

     


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.receptje

    Petit beurre taart (op mijn wijze)
    Dit recept bevat weinig ingrediënten, is heel snel te bereiden en moet niet gebakken worden.
    Het is goed als vieruutje, maar neem niet te veel (het ligt zwaar op de maag)
    Benodigdheden
    - 1 pak petit beurre koekjes
    - een beetje chocomelk
    - speculoospasta
    Bereidingwijze
    Leg een laag petit beurre koekjes op een schaal of bord.
    Smeer hierop een laag speculoospasta, en daar dan weer een laag petit beure koekjes op,
    !!! maar vergeet niet deze 2de laag koekjes even onder te dompelen in de chocomelk !!!
    Zo ga je steeds verder tot alle koekjes op zijn...
    En nu moet je even geduld hebben want hoe langer je wacht hoe malser de koekjes en hoe lekkerder de taart...

    Smakelijk !!!


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vanalles over chocolade
    Vanalles over chocolade 

    Onze chocolade aan de top !

    Amerikanen en japanners als die een doosje pralines van  Belgie in de hand krijgen dan

    Beginnen ze er meteen aan.

    Een heel raar verhaal maar waar bij de chocolatier Mary in de Brusselse koningstraat, wie de website opzoekt geraakt onder de indruk van de prent waar president Bush de lekkerste chocolaatjes aanwijst . (Die van België)

     

    Chocolade is goed voor het hart.

    Goed nieuws voor jullie,chocolade is goed voor het hart.

    Er zijn nieuwe bewijzen van.

    Dat geldt dan vooral voor de pure chocolade!

    Voor de hard patiënten schrijven ze al vast dagelijks 4 chocolaatjes onderdeel van gezond dieet.

     

    Wat zijn cacaobomen?

    Cacao komt van de cacaoboom en wordt in chocolade gebruikt .

    De cacaoboom is een kwetsbare boom .

    Hij houd van vocht en warmte , maar hij kan niet tegen wind of tegen de brandende zon .

    In de vrije natuur kan hij wel 15 m hoog worden .

    De cacaoboom groeit vooral in landen rond een tropisch klimaat .

    Dat zijn vooral landen rond de evenaar .

    Op hoge bergen kan de cacaoboom niet groeien .

    Cacaovruchten zijn groot en zwaar ,ze groeien aan dikke takken van de cacaoboom .

    De vrucht heeft een dikke schil.

    De vrucht kan 38cm groot worden , zo groot als een rugbybal .

     

     Welke ingrediënten bevat chocolade?

    Pure chocolade bestaat uit cacaomassa cacaoboter ,suiker en lecithine .

    Zijn  smaak is bitterder of sterker van smaak .

    Pure chocolade bevat minstens 43% cacao .

    Melk chocolade maakt men van cacao , melk poeder en vanille .

    Witte chocolade bevat geen cacaomassa maar allen cacaoboter , melkpoeder en suiker .

    De kwaliteit van de chocolade hangt af van de cacaobonen en in de verhouding van de ingrediënten.

     

    De praline
    De praline als gevuld hapje kennen we nog maar van 1912 .

    Daskalines zoekt de beste cacao en de fijnste ingrediënten uit voor de voorbereiding van de pralinevulling.

    Zij stellen geur,kleur en smaak vast.

     

    Hoe maakt men chocolade? (Van de cacaoboon tot chocolade.)

    Op de cacao plantages worden de cacaobonen uit de vruchten gehaald .

    De bonen zijn taai en paars van kleur ze hebben een onaangename  bittere smaak .

    Ze worden in bakken gestort , waar een gistingsproces optreedt dit duurt ongeveer 5 dagen .

    Na die 5 dagen is de boon bruin van kleur minder taai en de smaak is veel aangenamer .de bonen worden nu gedroogd in de zon of in zogenaamde drooghuizen.

    Na het drogen worden de bonen weggebracht naar chocoladefabrieken .

    In de fabriek worden de bonen fijngemalen .

     

    De fijngemalen bonen worden dan voorgebrand  en ontdopt .

    Nu volgt het echte branden van de cacaobonen .

    Het branden dient om de smaak te verbeteren .

    Elke fabriekkant zijn soort recept en ontwikkelt een eigen smaak .

    Nu ontstaat er een cacaomassa .

    Deze bevat 55% vet .

    De cacaoboter word met persmachines uit de massa verwijdert .

    Er blijft een droge cacaokoek over .

    Deze word vermalen tot cacaopoeder.

    Nu wordt de suiker en eventuele melk toegevoegd.
    uiteindelijk worden ze nog verpakt.
     

    In de fabriek .

    in de fabriek moet je een hoedje op niet zomaar een hoedje maar een hoedje van een verpleegster of toch nog wat anders .

    het verschil is dat er in het hoedje van de fabriek heeft gaatjes en dat van een verpleegster is toe.

     Waarom moet je een hoedje op?

    Omdat hun haar niet in contact zou komen met de chocolade.

    Het zou maar een beetje vies zijn , moest er haar in je stuk chocolade zittten!

    Je moet ook dopjes in je oren steken om het vele lawaai van de machines niet te horen.

    Het is echt de moeite waard om met de garbelpas eens naar de chocoladefabriek van cote dore te gaan,
    ik ben er ook al geweest echt leuk!!! 

     

     De geschiedenis van chocolade .

    Chocolade bestaat al heel lang .

    Al van voor Christus  .

     Chocolade komt oorspronkelijk uit het noorden van zuid – Amerika , uit de stroom gebieden van de amazone .

    De maya’s en de azteken kenden de chocolade als drank .

    Ze berijden van cacao zaden en water een drank die geschonken werd aan het hof.

    Suiker voegde ze er niet aan toe .

    Cacaobonen waren erg kostbaar bij de azteken .

    Ze werden behalve als genotenmiddel ook gebruikt als betaalmiddel .

    Pas in het begin van de 16de eeuw leerde Europa cacao kennen .

    De Spaanse ontdekkingsreizigers , die terug keerden uit midden – Amerika (in het hartje van Amerika ) zij namen de drank over en voegde er suiker aan toe .

    Deze chocolade werd  aan het Spaanse hof gedronken .

    De drank verspreide zich over Europa en in 1615 werd de cacaodrank bekent gemaakt. 

    en dit was dan iets over chocolade... 


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.de zeehond

    De zeehond

    De zeehond is een zoogdier , net  als de mens.

    Dat betekent dat hij longen  heeft en dat de jongen,

    melk drinken bij de moeder.

    De zeehond heeft zich goed aangepast aan leven in het water

    Hij is goed gebouwd om te zwemmen , vissen en  duiken.

     

    Uiterlijk;

    Als een zeehond geboren wordt is hij ongeveer 85cm lang en weegt +11 kg.
    Een volwassen zeehond is 1,5 m lang en weegt+ 90kg.

    Een zeehond heeft mooie grote ogen

    Hij ziet beter onder water dan op het land ( dubbeldik hoornvlies )

    (behalve in troebel water zoals de waddenzee)

    Daarom gebruikt hij zijn snorharen om vis te vangen.

    De snor vangt trillingen op wanneer de vis in de buurt zwemt

    Hij heeft een goede neus waarmee hij goed kan ruiken.

    Hij komt er boven water mee ademen en onder water sluit hij zijn neus af.

    Hij heeft een dikke vetlaag om het niet vlug koud te krijgen .

    Zelfs in de winter blijft de temperatuur 37 graden.

    De oren van de zeehond zijn twee gaatjes.

    Onder water kan hij ze afsluiten met klepjes , waardoor er geen water in komt tijdens het zwemmen.

     

     

    Leeftijd

    De zeehond kan zeker 40 jaar worden.

     

    Leefomgeving

     

     

    Zeehonden blijven meestal in groepen bij elkaar.

    Ze zwemmen samen hele stukken door de zee.

    Als ze moe zijn dan rusten ze aan land om te slapen of te zonnebaden.

    Op de stranden komen ze liever niet , want ze hebben bang van mensen.

    Ze liggen graag op het droge zo kunnen ze lekker knuffelen met de anderen en kunnen ze elkaar beter leren kennen.

    In Nederland  leven de zeehonden meestal aan de waddenzee.

    Er is daar ook een zeehondencrèche : pieterburen

    Hier worden zieke en verdwaalde zeehonden opgevangen.

     

     

     

     

    Voedsel :

    Wanneer zeehonden honger krijgen duiken ze in het water.

    Zeehonden houden veel van vis maar ze lusten ook krabben en kreeften.

    Een volwassen zeehond vangt 3tot5 kg vis.

     

    Als een zeehond een vis heeft gevangen slikt hij het in één keer door.

    Hij gebruikt zijn scherpe kiezen om de vissen te vangen ,maar kan er niet mee kauwen.

    ( de scherpe punten vallen precies in mekaar ).

    De zeehond is een roofdier , want dieren die andere dieren vangen en opeten zijn roofdieren.

    De zeehond wordt ook wel zeeroofdier genoemd  ( want hij eet dieren uit de zee op.)

     

     

    Voortplanting

    Zeehonden paren in augustus en september.

    Bijna 8 maanden lang groeit een klein zeehondje in de buik van zijn moeder.

    Na de geboorte moet het zeehondje  al dadelijk kunnen zwemmen.

    Na een paar dagen mag het kleine zeehondje aan land.

    Met kleine hupjes komt het vooruit.

    Soms draagt de moeder het op haar rug.

    Het pasgeboren zeehondje heeft nog geen tanden daarom drinkt het bij zijn moeder.

    Zo kan het goed groeien en krijgt het een vetlaag onder zijn vachtje en krijgt het tanden.

    De moeder leert het voor zichzelf te zorgen

    Als het 3-4 weken oud is moet het volledig zelfstandig leven

    Een kleine zeehond kan geen grote vissen eten , het eet liever kleine garnalen.

    Als hij bijna een jaar is gaat hij vis eten

     

    Speciaal

    Een zeehond blijft normaal 5 min. onder water, zijn record is 40 min.

    Een zeehond kan overal slapen op een zandbank,rechtop dobberen, drijven of op de bodem.

    Als een zeehond onder water slaapt komt hij om de 5 min boven om adem te halen.

    De zeehond kan heel snel zwemmen tot 35km per uur

     

     

    BEDREIGDE DIERSOORT

    Nog niet zolang geleden stierven er in europa in totaal ruim 17000 zeehonden aan een gevaarlijke ziekte.

    Pas na heel veel onderzoeken werd er een virus als boosdoener ontdekt en werd er een vaccin ontwikkeld.Hiermee kon men de dieren inspuiten en konden ze zo het virus overwinnen.

    In Nederland stierven 800 van de 1200 gewone zeehonden.

    De waddenzee wordt steeds voller,drukker en viezer. De zeehonden leven al lang niet meer in rustig schoon water met voldoende vis en genoeg rust op de zandbanken om hun jongen groot te brengen.

    Daardoor kunnen ze ziek worden. Veel zeehonden die ziek zijn worden opgevangen in de crèche in pieterburen.

    Maar als we niet willen dat de zeehond helemaal verdwijnt moet er meer gebeuren dan de zieke zeehonden op te vangen maar ook na te denken over de gevaren die hun bedreigen .

    De vervuiling door de mens ,  er verdwijnt veel te veel afval in de zee .

    Het is niet altijd aan de zee te zien dat het water vuil is.

    Sommige giffen zie je niet maar ze blijven wel achter in het voedsel van de zeehond: de vissen .

     





    Blog als favoriet !

    Foto

    Archief per week
  • 08/09-14/09 2008

    Foto



    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs