GEEL.- De landbouwschool Sint- Aloysius bestaat dit jaar 86 jaar. Mooie tradities kenmerken zijn verleden. Zo is er het schoolmagazine Het Klaverblad voor studenten en oud-leerlingen. Daarnaast heb je het Landbouwbal.
Het bal werd opgericht in 1979 door toenmalig directeur Frans Emmerechts. Het was een schot in de roos vanaf het begin. Door de jaren heen groeide het uit tot een heuse fuif die bekend is in de hele regio rond Geel en ver daar buiten.
In de beginjaren was het een klassiek bal met een orkest, garçons in een boerenkiel en bollensjaaltjes, een grote tombola en ruiten tafelkleedjes. Ruitjes vind je er nog altijd. Alleen niet in de vorm van een tafelkleed. Ruiten hemdjes lijken de dag van vandaag het favoriete kledingsstuk bij uitstek van de boeren. Je vindt ze er in alle maten en kleuren, lengtes en breedtes. Maar misschien moet ik daar later nog maar eens op terug komen.
Het landbouwbal werd vroeger ingezet door de directeur zelf. Hij had de eer om het bal in te zetten met een dansje. Hij koos dan een vrouw uit het publiek. Zijn vrouwelijke collegas zaten ongetwijfeld te wachten tot de directeur hen kwam halen. Volgens het verhaal koos hij er echter bewust voor om een onbekende dame uit het publiek te kiezen.
Het bal had ook een nobel doel. In de beginjaren diende het om de onkosten van het home te dekken. Dat home was een opvang voor leerlingen die het thuis niet zo breed hadden. Toen de leerlingenopvang stopgezet werd, ging het geld naar het Klaverblad en enkele busjes om de studenten te vervoeren van punt a naar punt b.
Het landbouwbal heeft ook een onbedoelde bijwerking. Het brengt oud-leerlingen van de school een keer per jaar terug samen. Na een jaar hebben ze vaak heel wat bij te praten. Het kan niet anders of er moet een unieke sfeer hangen. Ondanks dat ik er nooit op school heb gezeten wou ik die sfeer ook eens aan den lijve ondervinden. Ik ben een boerendochter. Het was tijd dat ik dat ook eens liet zien.
Omdat het zon klassieker is in mijn buurt, ben ik er dit jaar naartoe geweest. En ja, ik was overdonderd. Misschien door de sfeer, of misschien was het de mentaliteit. Ik wist ook niet goed wat ik er van moest verwachten voor ik vertrok. Wat moet je je juist voorstellen van zon boerenbal? Ik hoopte stilletjes op mannen in overalls met rode sjaaltjes met witte stippen erop. Achteraf gezien was dat ijdele hoop.
Waar zat ik ook met mijn gedachten. Boeren van nu lopen niet meer rond in overalls. Boeren van tegenwoordig zijn weer hip. Dat is grotendeels te danken aan het programma Boer zoekt vrouw denk ik. Waarom anders zou de gewone werkmens zijn opvatting over boeren zo snel hebben bijgesteld. Ik kan het weten. Ik heb het aan den lijve ondervonden.
Vroeger werd je vreemd bekeken als je zei dat je ouders boeren waren. Soms kon je je echt schamen daarover. Tegenwoordig vinden buitenstaanders het leuk of tof, zelfs cool. Mede daardoor is het landbouwbal een echt succesverhaal. De mensen die er rondlopen zijn voornamelijk van boerenafkomst, maar er zijn ook anderen. Zij komen voor de sfeer. Of misschien alleen voor het bier. Wie zal het zeggen.
Door het toenemende aantal bezoekers de laatste jaren, ontstond er enigszins een probleem. De jongeren hadden eenmaal niet dezelfde smaak als de oudere landbouwers. Die oudere garde zit als eens wat liever, de jongeren willen dansen. Ook de drankkeuze is verschillend. De organisatie moest dus op zoek naar een compromis tussen de twee.
De organiserende leerkrachten kozen er voor om de twee secties te splitsen. In zaal Axion kan je terecht voor dreunende beats, cocktails en een afspraak met al je jonge vrienden. Daarnaast is er ook een verwarmde tent voor de oudere garde. De muziek staat iets zachter. Je ontmoet er oude klasgenoten. De sfeer is er anders maar daarom niet slechter. Er worden gouden ouwe plaatjes gedraaid. En je kan kiezen tussen andere bieren dan diegene die in de zaal aanwezig zijn.
Keuze genoeg dus. Je kan kiezen tussen verschillende drankjes, verschillende leeftijdsgroepen en verschillende stijlen. Wil je zitten of sta je liever te dansen. Keuzes genoeg. Er zijn alvast geen dode momenten. Niet voor jong en niet voor oud.
Zodra je aankomt voel je de sfeer. Het is moeilijk te beschrijven waarom maar ik voelde me er thuis. Iedereen kent elkaar bijna. Je stapt de zaal binnen en het is er meteen druk. Net is nochtans nog niet zo laat. Het aanschuiven voor drankbonnetjes verloopt een beetje moeizaam maar uiteindelijk krijg je wat je wilt. Je bestelt je eerste drankje en het feest kan echt beginnen.
Het feest voor de jongeren begint pas echt vanaf middernacht. Bij de ouderen zit de ambiance er al eerder in. Omdat ik nog niet zo oud ben, voeg ik me bij de jongeren. Voorlopig sta ik er nog maar alleen met mijn vriendin. Het duurt niet lang voor er meer bekenden binnenkomen. Een voor een zijn ze daar. Het gezegde wordt bevestigd. Hoe meer zielen, hoe meer vreugde.
Echt dronken ben ik niet op het einde van de avond. Dat hoeft ook niet. Ik vermaak me zo wel. Zolang de muziek goed is, ik vrienden rond me heb en de sfeer juist zit, heb ik geen drank nodig.
Op het einde van de avond heb ik me geamuseerd. Het was een geweldige ervaring. Ik ben ook blij dat ik mijn steentje heb bijgedragen voor de school. Niet alleen omdat het de school van mijn broer is. Nee, ik wil een goede traditie in stand houden. Het geld is voor het goede doel. De school verdient dit omdat het zich al jaren inzet om de uitstervende boerenstiel te redden.
Op de kinderboerderij van de Boogaard zijn vier lammetjes geboren. De lammetjes zijn vrij uniek. Het was ook de eerste keer dat het voorkwam op de kinderboerderij. De opleiding Dierenzorg van de Geelse Landbouwschool staat in voor de verzorging van de lammetjes. Momenteel zijn er nog verbouwingswerkzaamheden. In het voorjaar van 2009 gaat de kinderboerderij weer open voor het grote publiek.