STREEK- EN WANDELNIEUWS WANDELNIEUWS, eventueel met een bijhorende website
18-04-2022
GROEN - BLOEMEN - IN OOSTKAMP EN WAARDAMME
OOSTKAMP - Godelievestappers Ruddervoorde - 1.526 dln. (76 Florastappers) - Alhoewel de start vlak bij de E40 richting kust lag konden de deelnemers al vlug de drukte achter zich laten. Want het parcours lag voor het grootste deel in een bos- en wandelgebied met onder meer het Kampveld dat we verleden jaar met 't Voetvolk aansneden. Vergeten we vooral ook niet het ontluikende groen en de vele bloemen zoals hier in het centrum van Waardamme waar de koffie stond. Opmerkelijk waren ook enkele kasteeldomeinen en andere riante woningen verscholen in een rustige omgeving.
Foto rechts: het voormalig gemeentehuis met de rechts de Sint-Blasiuskerk. Verleden jaar startten we er met 't Voetvolk in de Wara, nu is men volop bezig met het dorp de renoveren.
MERENDREE (Deinze) - Tussen het eten en een namiddag koers kijken toch maar een kleine wandeling gedaan in de omgeving van de Schipdonkbrug (rechts). Die ligt dicht bij het Sas van Merendree en is een oversteek met weinig verkeer en mijn in ziens enkel gelegd ten behoeve van de landbouw aldaar. Deze verkeersarme toegangsweg wordt dan ook gretig gebruikt als parkeerplaats voor aanhangwagens. Links een beeld van het gekke fietsenmuseum waar men even kan verpozen. Een opvallend waarschuwingsbordje gaf ik mee als inzet.
OOSTEEKLO ( Assenede)- De Trekvogels Boekhoute - 1.107 dln. (38) - Het was al een tijdje geleden dat we nog eens in Uusteklo waren, zoals de Eeklonaars dit dorp noemen. De start lag in de parochiezaal bij de Heilig Kruis en Onze-Lieve-Vrouwkerk voor een tocht door een stukje Meetjesland. Met nogal wat betonwegen maar ook langs om regende snakkende velden en uitgedroogde voetwegen, met hier en daar nog een oude oorlogsbunker. Herinneringen uit het verleden maar die in de huidige tijd toch even doen nadenken over de zin en de onzin van een oorlog.
ASTENE (Deinze) - 't Voetvolk - Vandaag was het ondanks een gesluierde zon toch genieten van de prille lente, ook na afloop van het wandelen op het terras buiten de Wachtzaal. Het ene gezelschap trok richting Deinze via de fietssnelweg of de al veel eerder aangelegde Astene-dreef. De 10 km dan liep langs de oevers van een oude Leiemeander tot in de beide Leerne's.
Op de foto links de unieke Gampelaeredreef en rechts de nieuwe brug die de Leieoever met de Maaigemdijk verbindt. (foto Roger)
MEIGEM - DEINZE - NEVELE - MEIGEM ONDER EEN ZOMERZON
MEIGEM - DEINZE - NEVELE - MEIGEM (Deinze) - Vandaag stond een wandeling op het programma die ik al lang in gedachte had, van de (nood)voetbrug in Nevele tot de Krommebrug (Bananenbrug) in Deinze en terug. Meestal met het Schipdonkkanaal als bondgenoot al werd er ook soms wat afstand genomen.
Op de foto links de Zwarte Baan (het verlengde van de Kouter), een stuk weg zonder verkeer, doodlopend in de velden en aan weerszijden geen bewoning. Een weg die paste in de plannen van enkele decennia geleden.
Rechts de Finse piste tussen Nevele en Meigem met in de verte de toren van de Sint-Mauritius en Gezellenkerk van Nevele die in de steigers staat.
LANGS DE LEIEBOORDEN IN MACHELEN - GOTTEM EN GRAMMENE
MACHELEN-AAN-DE-LEIE (Zulte) - Wandelclub Natuurvrienden Deinze - 1.666 dln. (82) - Dat heb je bij deze prille lentedagen, 's morgens vertrekken met (te) warme kledij en dan puffend arriveren onder een stralende zon tegen de middag. Een voettocht langs de (oude) Leieboorden en door twee Leiedorpen, met een doortocht in Grammene en een rustpost in de Vlasschuur in Gottem.
Op de foto rechts heeft men in de verte een zicht op de Sint-Jan-Baptistkerk van Grammene. Links een kleurrijk en origineel openluchttheater op de speelplaats van de school in Machelen, of noem het een Leietheater. Met onze woensdagbubbel zijn we op de parking, er net tegenover, verleden jaar eens gestart. De parking bij de mobilhomes.
MEIGEM (Deinze) - Nog voor de soep en patatten ging ik een frisse neus halen in de landelijke omgeving tussen Meigem en Deinze. Op verkenning aldaar op zoek achter die weggetjes dicht bij het kanaal, teneinde de drukte en de snelheidsduivels die razen langs de Schipdonk te vermijden. Om het in de toekomst wat langer te maken en te stappen van Nevele en Deinze (en terug) met de vaart als centrale bondgenoot.
Op de foto links beginnen de fruitbomen stilaan in bloei te komen in deze nog gevaarlijke vorstperiode. Rechts een recente benoemde Trage Weg in het centrum van Meigem. Genaamd naar Marie-Thérèse Eeuwaert (1813-1888), die aan de basis (1879-1885) lag van het lager katholiek onderwijs in Meigem.
LAARNE - 't Voetvolk - Na het wisselvallig weer van de laatste dagen en na vele droge wandelingen in het verleden had we vandaag prijs. Tegen de middag begon het te regenen, niet dat het water goot maar van motregen en wat wind wordt men ook nat. Spijtig want de natuur rondom Laarne heeft veel te bieden en dit was te zien bij onze wandeling door velden, langs weiden, door het Prullenbos en langs de paardenmelkerij. Niets belet ons om deze wandeling(en) later terug op de agenda te plaatsen en te duimen voor goed weer.
Links de groepsfoto (enkelen zaten blijkbaar nog binnen), rechts de groep van de 10 km + fotograaf Elie.
URSEL (Aalter) - Er stonden nog meer dan 200 km op de teller voor de renners van de RVV, een gelegenheid om zelf nog eens naar buiten te trekken in de eigen omgeving. Links een nieuw tracé van een beek in het kader van rioleringswerken in de gemeente. Rechts een foto (van eergisteren) van een nieuw geplant bos in de Kruisstraat, nadat er eerder een bos werd gerooid.
VOSSELARE - BACHTE - NEVELE (DEINZE) - Als men van Vosselare naar Bachte Grot wil stappen dan kiest men best de boorden van het Schipdonkkanaal op, maar zeker niet langs de drukke betonweg die beide dorpen verbindt. Vandaag droog maar vooral koud weer en dit was te zien aan de weinige fietsers, tenware die alle op de flanken van de Paterberg en Oude Kwaremont aan het klauteren waren.
Op de foto links: de achterzijde van een oude boerderij langs het Schipdonkkanaal. Rechts het Bedevaartsoord Bachte Grot. Geen grot te bekennen maar de naam bleef behouden na de sloop van de eerste versie omwille van de verbreding (jaren '70) van de vaart. Vandaag was het er stil, volgende maand des te drukker.
OUDE KWAREMONT / PATERBERG - De fotograven boven de Paterberg stonden er waarschijnlijk niet voor ons, maar wel voor de verwachte profploegen. Die zijn van ver herkenbaar aan de ploegkleur, maar er waren wel weinig matches voor de tijd dat wij er passeerden. Wel meerdere sportievelingen die zich net als wij - maar dan per fiets - naar boven sleurden. Op de foto rechts zien we enkele wielertoeristen aan de laatste meters op de Paterberg, links het bijna klare VIP-dorp op de Oude Kwaremont. Zeker is dat het zondag terug een hoogdag wordt, na twee moeilijke jaren.
BEERNEM - Vandaag startten we aan de andere zijde van de Beernemse Bossen beter bekend als het Lippensgoed-Bulskampveld, in het verleden was dit in Hertsberge (Oostkamp) vandaag op het Aanwijs de poort naar deze bosrijke omgeving van kaarsrechte dreven maar nu ook van uitgedroogde wandelwegen en -paden. Deze strekken zich ook uit aan de overzijde van de weg Beernem-Wingene waar men ze de Vagevuurbossen noemt. Niet alleen bossen maar ook heidegebieden, vlonderpaden en watertjes zijn een verrijking voor dit gebied.
RUGGE - 't Voetvolk - Tussen de kasseiwielerwedstrijden door en ongeveer in die omgeving gingen wij stappen. Veel zon met warm en een beetje koud blazen naar gelang de wind voor of tegen. Het grootste deel van het parcours liep lang de Schelde, de stroom die ook de thuisstad van onze club aandoet. Op de foto links de Onze-Lieve-Vrouw Geboorte en Sint-Eligiuskerk van Waarmaarde. Rechts de echte Mira-brug gelegen aan de Waterhoek, waar Stijn Streuvels (1871-1969) zijn inspiratie vond voor één van zijn bekendste werken.
VER-ASSEBROEK (Assebroek - Brugge) - De Assebroekse Meersen sluiten nabij het stiltedorp Ver-Assebroek naadloos aan bij het Beverhoutsveld dat grenst met Oostkamp en Beernem. Het Beverhoutsveld was aanvankelijk ook een meers maar werd vanaf 1863 in cultuur gebracht door het graven van met bomen omzoomde grachten. Het bijna 500 ha grote landbouwgebied werd aangelegd in dambordvorm zodat men door kaarsrechte dreven loopt langs weiden en velden. Nog veel eerder had hier in 1382 de Slag om het Beverhoutsveld plaats tussen de Gentenaars en Bruggelingen.
Op de foto rechts de Onze-Lieve-Vrouw-Onbevlekt-Ontvangenkerk van Ver-Assebroek, links één van de vele dreven.
VEEL VARIATIE IN DE NATUURELEMENTEN IN DE DAMVALLEI
DESTELBERGEN - 't Voetvolk - Een vest minder aan doen dat gaat nog, maar een korte broek had des te beter geweest bij deze zomerse temperatuur. Er heerste een gezellig en vooral jonge drukte bij de start voor een tocht door de Damvallei. Wat vooral opviel - na een aanvankelijke kletsnatte winter - zijn de uitgedroogde wandelpaden en waar nodig lagen er stevige houten voetpaden zoals we ze in De Pinte bewandelden. De Damvallei heeft een grote variatie aan natuurelementen rondom de verschillende meertjes en tussen de beekjes en grachten. En tussen het vele groen en water vallen ook hier terug de door de storm gehavende bosjes en bomen die op bepaalde plaatsen nog enige hinder vormden. Niet onoverkomelijk en tegen de eigenlijke groepswandeling binnen 31 dagen zal wellicht alles zijn geruimd. Maar of het dan ook een zomers weertje wordt, dat is vandaag koffiedik kijken.
GENTBRUGGE (GENT) - Florastappers - 1.980 dln. - 1ste - Dan toch naar Gentbrugge getrokken om er te gaan stappen bij onze eigen club, een thuismatch zou je het kunnen noemen. We stapten eerst door de Gentbrugse Meersen en nadien door de gemeentelijke agglomeratie.
Links op de foto het volledig gestripte Dienstencentrum van Gentbrugge dat eind 2023 terug in dienst wordt genomen, de plaats waar in het verleden enkele van onze jaarlijkse etentjes plaats hadden. Rechts wordt het nog even wachten om er onze auto te parkeren onder het E17-viaduct, voor een of andere uitstap.
BEERNEM - Na een nachtje van weinig regen maar des te meer zand op auto's en venster(banken) was de zon terug van de partij. Ook in het kleine natuurpark gelegen op de wijk Gevaert Noord, een lange smalle strook langs het kanaal Gent-Brugge. Op een uitgedroogd pad tussen de bomen en door de storm afgewaaide takken langs de rand van het genoemde kanaal. Geen vlaaien wat doet verraden dat het gebied niet wordt begraasd door runderen maar verrassend wel door....... ezels.
SCHELDERODE (Merelbeke) - Vandaag liepen we door de Scheldevallei met start in Schelderode, de plaats waar het voor onze "woensdagbubbel" eens begon. Een naam die we nu pas ontleenden aan de "voorbije" coronaperiode. Zowel in de Scheldemeersen of langs de (oude) Schelde heeft de storm van enkele weken lelijk huis gehouden, met afgeknakte en omvergevallen bomen. Niet alleen kleinere boompjes maar ook zwaardere exemplaren die een neerbuigende houding hadden aangenomen, vooral langs het fietspad bij de stroom. En waar nodig was alles netjes geruimd.
AALTER - De Lachende Wandelaars Aalter - 1.435 dln. (3de - 78 dln.) - De start lag in het Sportcentrum van Aalter, de plaats waar duizenden Aaltenaren de drie vaccinaties gingen halen. De 10 km van vandaag was verdeeld in twee lussen: de eerste ronde was een "stads"-wandeling door het centrum van Aalter, de tweede liep richting de Sterrewijk om terug te keren langs Stratem en de Sint-Maria-Aalterstraat. Op de foto de stationsomgeving langs de lijn Brussel-Oostende, waar de laatste jaren tal van nieuwbouwprojecten verrezen.
'T VURSTJEN - EVERGEM - Wandelclub Al Kontent Groot Evergem - 807 dln. - (70 dln. - 2de na WAK) - In 2020 was het één van de laatste wandelingen in het dan nog prille wandeljaar, lees coronajaar. Vandaag werd het draad terug opgenomen met traditioneel de start in het MPI en die de deelnemers naar Belzele deed stappen. Dit keer lag het keerpunt niet in de Heksenketel want die is recent tegen de vlakte gegaan om plaats te maken voor nieuwbouw. Op de foto een beeld van het Heersmeerspark een gevarieerd natuurpark voor passieve recreatie en die een buffer moet vormen tussen Belzele en de omliggende KMO-zones.