STREEK- EN WANDELNIEUWS WANDELNIEUWS, eventueel met een bijhorende website
14-11-2020
WANDELAARS EN FIETSERS ONDER DE ZON IN BELSELE
BELSELE (Sint-Niklaas) - Reynaertstappers - We konden in het Waasland niet alleen genieten van een zonnige namiddag maar vooral van een afwisselend parcours. Deze vrije maar met pijlen voorziene wandeling startte in deze deelgemeente met zijn statige herenhuizen, dito gemeentehuis en een parochiekerk in de steigers. In het bos onder de voeten lag een kleurrijk palet gevormd door de dit jaar geduldig vallende bladeren. Tot tweemaal toe kregen we het gezelschap van recreatieve fietsers op de fietssnelweg F4 gelegen vlak naast de spoorlijn. Een fenomeen dat de laatste weken des te meer opvalt, eerst was het van blijf in je kot en nu komen we massaal buiten om te fietsen en te wandelen. En dit hadden de Reynaertstappers begrepen.
Onder: Belsele met de Sint-Andreas en Gislenuskerk.
INGELMUNSTER - Brigandtrotters - Bedoeling was om vandaag de wandeling van de Aviflorastappers te stappen, tot er gisteren een melding kwam dat de pijlen - op vraag van die andere wandelclub de Brigandtrotters - waren verwijderd. Geen nood deze club had ook de omloop van tekens voorzien en het was dus aangewezen deze te volgen. Uiteraard in dezelfde gemeente en meestal met bekende straten maar toch brachten de Trotters ons op plaatsen waar we nooit eerder waren. Zoals hier bij deze molenromp van de Doornmolen - dicht bij de spoorlijn Kortrijk-Brugge - die opvalt door zijn uitzonderlijk hoogte. Rechts: deze sierlijke trap pas gebouwd onder de gloednieuwe Brigandsbrug in Ingelmunster.
Onder: links de oude Dorpsbrug, rechts de nieuwe Brigandsbrug in Ingelmunster.
WATERLAND-OUDEMAN (Sint-Laureins) - Een lange naam voor wat een klein dorp is bij de grens van Nederland. Jacques Brel had het over het vlakke land dat hier het best wordt geïllustreerd, uitgestrekte polders met eindeloze vergezichten. Met op sommige plaatsen bomenrijen op aangelegde dijken, voor als de watersnood het hoogst was. Kiest men voor een noordelijke lus dan zit men onmiddellijk bij de noorderburen. En de boer ploegde verder zegt men, zoals hier in de straat Goedleven waar men het veld al aan het klaar leggen is voor de oogst van 2021.
SLEIDINGE (Evergem) - WAK Evergem - Ook deze club organiseert in deze corona-periode uitgestippelde en van pijlen voorziene wandelingen. We kozen voor de 10 km voor een tocht die ons grotendeelsl bracht langs ingerichte Trage Wegen zoals de Langenwegel, de Vierlindschenkerkwegel en de wegel vertrekken in de Sleinse Meersstraat. En dit alles met uitzonderlijke temperatuur en onder een mild zonnetje. En de modder van de voorbije regenperiode? was al lang verdwenen!
VEEL VOLK LANGS DE STRATEN OP DEZE WARME NOVEMBERDAG IN BELLEM
BELLEM (Aalter) - Niet alleen de zonnige dagen maar ook de warmtedagenrecords worden in deze novembermaand aan elkaar geregen, wat zit je dan nog binnen te doen. Nu bijna alles is gesloten en men de sportievelingen afraadt om in de bossen te wandelen omwille van de drukte ook aldaar, ziet men nu fietsers en wandelaars in bijna alle straten. En of het warm was want vooral fietsers reden nog rond in korte broek alsof ze net terug kwamen uit de Ronde van Spanje. Op de foto de duiventoren bij het kasteel van Bellem.
BEERNEM - Tijdens de vorige wandelingen kwam men onder meer via een brug over de spoorweg Brussel-Gent-Brugge-Oostende waar uitgebreide infrastructuurwerken aan de gang zijn. Door de aanleg van een 3de en 4de spoorlijn zijn ook andere werken in uitvoering zoals nieuwe perrons, een voetgangerstunnel, fietsstallingen en parkings. Eén grote bouwwerf die voor de leek maar een warrige indruk geeft, gelukkig bestaat er nog iets als internet. Op de foto links een parade van het Duitse leger tijdens de Eerste Wereldoorlog, volgens sommigen was op die dag in 1915 keizer Wilhelm II van Duitsland op bezoek. Het enig herkenbare is het nu nog bestaande café De Zevende Hemel, toen nog Hotel L'Avenir.
BEERNEM - Wandelclub Beernem - Gisteren bij de tocht langs het kanaal liep ik onverwacht op het parcours van de 12 km van de genoemde club. Ook deze organisatie had blijkbaar wandelingen op voorhand met pijlen voorzien, maar toen wist ik niet waar de start lag. Met dit uitzonderlijke weer kon ik niet anders dan vandaag - na raadpleging van de website - eens terug te keren en die afstand onder de schoenen te schuiven. Het werd een gevarieerde tocht met start langs de vaart en dan de wijde natuur in, want in de driehoek van de deelgemeenten Beernem, Sint-Joris-ten-Distel en Oedelem is er nog veel ruimte. Langs aardewegen, verharde wegen maar ook gewone straten met weinig of geen bewoning. En net als overal zag men ook hier enkele merkwaardige woningen.
BEERNEM - Vandaag op deze zonnige dag deed ik even een wandeling - van eerder dit jaar in volle zomer - nog eens over. Dus nu ook een tocht langs het Kanaal Gent-Brugge tussen Beernem en Moerbrugge (Oostkamp) en terug. De westzijde van deze omloop heeft onlangs op de wijk Gevaert-Zuid ondertussen een nieuw wegdek gekregen en dit was te zien aan de vele fietsfanaten die even een frisse neus kwamen opsteken. De oostzijde daarentegen is gelukkig nog een aardeweg, soms wat breder maar meestal heel smal. Op sommige plaatsen heeft de begroeiing voor tunnelvorming (foto) gezorgd die in stand wordt gehouden door de passages van mountainbikers en wandelaars.
KAPRIJKE - Vandaag was het eerst nog zonnig, maar nadien kwam de bewolking en vooral een felle bries hier ook in het Meetjesland. In tegenstelling met enkele jaren geleden toen we doorweekt terugkeerden op het Plein - na een verkenning van een wandeling in de regen - met onze woensdagbubbel, alhoewel dat woord toen nog niet werd gebruikt. Op het enorme Plein dat er vandaag nog meer verlaten bij lag omwille van de huidige pandemie.
Langs een voormalige spoorlijn - die heden een deel is van een fietssnelweg - een beeld van een jong koppeltje, dat op het einde van WO II op een tragische en vooral op een misverstand gebaseerde manier om het leven kwamen.
URSEL - Na 14 dagen rust vandaag terug gestart langs plaatselijke wegen door de natuur en vooral een landbouwstreek die ondertussen grondig is veranderd. De (maïs)oogst is binnen, de stoppelvelden resten en rusten tot volgend jaar en onder de voeten ligt het vol bladeren en nootjes. Ondanks de gemeentelijke, van landbouworganisaties en individuele initiatieven blijven sommige toch volharden in de boosheid. Zoals hier in de Saluinstraat met zwerfvuil net onder een oproep om het juist niet te doen. Kan ook zijn dat een positief ingesteld iemand ze reeds heeft bijeen gebracht om ze dan nadien te laten ophalen. Hoe dan ook ze zijn het resultaat van onverantwoord gedrag. Zeker is dat al gans dit coronajaar dergelijk flessen in de wijde omgeving te vinden zijn en waren, soms leeg of half leeggedronken.
NEDERZWALM (Zwalm) - Tijdens deze corona-pandemie zijn we een tweetal keren in dit dorp gestart. Het is wat atypisch van vorm want men vindt er de kerk niet in het midden, maar wel aan de rand van de plaats die ook Allerheiligen wordt genoemd. In zoverre dat deze gemeente vandaag aandacht kreeg op de scheurkalender van de Druivelaar (rechts), niet om de vorm maar omwille van de naamgeving. De plaats en ook het genoemde café (onder) is een mooie uitvalbasis voor zowel een wandeling door de Zwalm-vallei met Sint-Maria-Latem, Meilegem, Paulatem en Munkzwalm maar ook voor een tocht door het natuurgebied de Scheldemeersen. Op de foto de Alle Heiligenkerk tijdens de zomer van 2020.
RUST - EEEN BEETJE ZON EN PAARDEN IN SINT-MARIA-AALTER
SINT-MARIA-AALTER (Aalter) - Dit dorp is altijd een mooie uitvalsbasis voor een stevige wandeling geweest, vooral omwille van zijn bosrijke omgeving op de grens met West-Vlaanderen. Sommige van die dreven zijn wel privaat andere dan gelukkig weer niet, maar ook op de openbare en vooral verkeersarme wegen is het rustig vertoeven. Als men de weerberichten mocht geloven ging het terug regenen, gelukkig waren ze mis en scheen de zon zelfs eventjes.
Boven: het voormalige café d'Oude Smisse, tijdens een wandeling ergens in de jaren '90 zijn we er nog eens binnen geweest. Ondertussen al een tijd afgebroken en vervangen door een rustpunt in dit dorp.
AARDENBURG (Sluis) - Gestart in het Maldegemse Middelburg ben ik er de grens overgestoken richting centrum van Aardenburg, over plaatselijke maar meestal loodrechte wegen door de polders. Met centraal de Stierskreek die van op vele plaatsen zichtbaar was, gezien de langwerpige en grillige vorm van de waterplas. Het keerpunt lag bij de Kruisdijkschans, eens een militair bolwerk, maar heden een door diezelfde dijk omringd buitengoed. De heenweg liep door het buurtschap Heille, niet meer dan een handvol huizen met geen duidelijk centrum. En dit alles onder een lekker weertje.
Onder: dit grachtje nabij Middelburg vormt de grens van België met Nederland. Zo kunnen die koeien meermaals de grens per dag oversteken, welk gras is het meest groen of mals?
URSEL - Het was al een tijdje geleden dat ik in Ursel had gewandeld zeker in de noordelijke richting, vandaag met een strakke wind en bij momenten wat motregen. Niet te vergelijken met de storm Odette want die had ook hier blijkbaar lelijk huis gehouden, als men ziet welke zware boom is gaan overhellen door het het beuken van de wind en vooral het gewicht van het gebladerte. Maar ook dit (onder) kwam ik tegen, gelukkig blijft het in Aalter allemaal niet te lang liggen.
DENTERGEM - Na Zulte, Oeselgem, Gottem, Grammene en Wontergem zochten we het iets verder in de streek en startten in Dentergem. Met de passages langs de uitgestrekte velden kan men niet ontkennen dat er daar nog ruimte is om te "boeren", zoals het vroeger wel eens werd gezegd. Verdeelt in twee wandelbubbels liepen we tussen Dentergem en Wontergem (Deinze) langs rustige baantjes en veldweggetjes teneinde de drukke steenweg die toch door Dentergem loopt te vermijden.
Boven: een fraaie hoeve langs de Gottemsesteenweg. - Onder: de voormalige Melkerij Sint-Macharius in Wontergem.
SINT-MARIA-AALTER (Aalter) - Donderdag lag dit Aalters kerkdorp nog op het parcours van de BinckBank Tour, vandaag ging ik er even wandelen in de wijde omgeving van het station. Kan niet anders want aan de spoorweg is het een grote werf: met de verdubbeling van het aantal sporen, nieuwe perrons, een nieuwe onderdoorgang voor wandelaars en fietsers en de aanpassing van de volledige omgeving. Op de foto heeft men zicht op een deel van de werken vanop de ook al gloednieuwe autobrug, eergisteren één van de hellingen in de rit Aalter-Aalter.
Onder het Monument voor de Kantwerksters (l) en Seizoenarbeiders (r) uit 1974 in Sint-Maria-Aalter.
MERENDREE (Deinze) - Vandaag deden we met onze woensdagbubbels het parcours van Open Monumentendag Deinze al stappend over. Dan nog op de laatste dag dat de pijlen en infoborden op het parcours stonden, ook nog na de doortocht van Odette. Naast het bekijken van historische gebouwen die een rol hebben gespeeld in het bestaan van Merendree was er ook een tocht door de vallei van de Oude Kale en een passage langs het Schipdonkkanaal. Deinze had niet alleen gezorgd voor unieke Monumentendag omwille van de corona-pandemie, het was ook een opsteker voor de wandelaars. Of hoe plots een fietsomloop een wandeling werd.
MEETJESLAND - Na de kletsnatte dagen die nu wat achter de rug liggen, ging ik vandaag stappen langs wat smalle en vooral verkeersarme straatjes die het Meetjesland rijk is. Langs boerderijen welke eeuwen en generaties lang de trots van landbouwfamilies waren en er nu wat verweest bijliggen. De boerderijen van onze jeugdjaren zijn nu - en na een grondige restauratie - meestal in handen van hen die hun geld eerder verdienden buiten de landbouw. De huizen en vooral de nevengebouwen hebben een andere functie gekregen en passen eerder bij een dure hobby of recreatie.
De nog bestaande uitbatingen lijken heden meer qua vorm en beheer op de KMO's van de 21ste eeuw, met afgelijnde en functionele gebouwen. Ze zijn net als in de rest van de bedrijfswereld gefuseerd en beheren individueel meer gronden en hebben ook veestapel en melkproductie uitgebreid door de overname van de quota van hen die eerder stopten. De landbouwers van weleer zijn heden managers geworden, meer dan nodig gelet op de prijsvorming die telkens onder druk staat om nog niet te spreken van de bijna jaarlijks terugkerende droogte.
URSEL (Aalter) - Deze week hoorde ik op de radio nog het nummer " 't Is weer voorbij die mooie zomer" én inderdaad sinds de wandeling van zondag was het al een wereld van verschil. We zijn ondertussen 21 september gepasseerd, het moment waarop de nacht even lang wordt als het licht overdag, de temperaturen zijn een stuk lager en deze namiddag kregen we een heuse plensbui. Water dat we doodnodig hebben maar wel het weertje dat rapper zal vervelen dan hetgeen we vooraf kregen, eigenlijk al van in het begin van de corona-crisis. Ondertussen is de oogst al een stuk binnengehaald en liggen de velden er kaal bij om te overwinteren en nadien opnieuw bewerkt te worden.
Hij is inderdaad voorbij die uitzonderlijke zomer.
NAAR HEILLE EN OVER DE PAPENPOLDERSDIJK IN NEDERLAND
MIDDELBURG (Maldegem) - Omdat het niet ver af ligt trok ik een tweede maal naar Middelburg, met de bedoeling te stappen richting het buurtschap Heille. Vroeger een deel van Aardenburg en thans samen deel uitmakend van het meer bekende Sluis, langs een pad waarbij enkele keren de grens werd overgestoken. Op sommige plaatsen niet meer dan een nu uitgedroogde gracht die zich door de polders slingert. Het meest in het oog springende in het landschap aldaar is de Papenpoldersedijk, een hoger gelegen pad op een dijk tussen twee rijen populieren.
Op beide foto's de Papenpoldersedijk, met op de bovenste foto de Sint-Petrus en Sint-Pauluskerk van Middelburg.