STREEK- EN WANDELNIEUWS WANDELNIEUWS, eventueel met een bijhorende website
23-06-2019
NIEUWE AARDAPPELEN IN TIELT
TIELT - Watewystappers Tielt - 1.723 dln. (7) - Op de affiche stond er Poelbergtocht geprogrammeerd. Een lange en groene aanloopstrook liep nagenoeg parallel met de spoorweg en de weinige bomen deden al deugd tegen de brandende zon. Nadien volgde een grote tour rond deze stad en de hoge gemetselde toren van de Onze-Lieve-Vrouwkerk (foto) was zowat het oriëntatiepunt gedurende de ganse wandeling.
Uiteindelijk werd de Poelberg dan toch onder de voeten geschoven maar niet tot bij de voormalige school en Mariagrot, wel een klein natuurgebied dat eerder aansloot bij de Wakkensesteenweg om nadien uit te komen in de Mankemerriestraat en door de boerderij te stappen waar Remi verleden week dinsdag nog nieuwe aardappelen ging kopen.
ZULZEKE (Kluisbergen) - Op Stap Door Nukerke - 1.292 (42) - Een warme en zonnige dag, die nog te genieten viel net voor de aangekondigde hittegolf van komende week. De start lag in dit wat afgelegen dorpje en liep langs smalle wegen maar vooral langs de uitgestrekte en rijpende graanvelden richting Nukerke waar we de N60 dienden te dwarsen.
Na wat verfrissing liep de terugweg langs een geaccidenteerde holle weg met zicht op de Sint-Jan in d'Oliekerk van Zulzeke. Maar eerst dienden de deelnemers een ommetje maken langs deze mooie boerderij Goet ten Broecke. Om uiteindelijk te belanden in het Oud Gemeentehuis nog altijd uitgebaat door een oude bekende. Aan de kerk feestelijke klokkengelui, eerst dachten we dan we een regering hadden maar nee het was een huwelijk.
INGELMUNSTER - Aviflorastappers - 1.100 dln. (15) - Op het eerste zicht - en ondanks het goede weer - waren er minder deelnemers dan gemiddeld. Men kon gemakkelijk parkeren zowel langs de Ring als op de parking van het sportcenter. Ook de omloop van de 10 km hield het vandaag dicht bij "huis". De rustpost was in het dorp zelf, om nadien verder te trekken over de noodvoetbrug en na een ommetje terug de keren langs de Lysbrug.
Op de foto de Dorpsbrug van Ingelmunster in aanbouw, het gedeelte aan de noordzijde van het Kanaal Roeselare-Leie in de richting centrum Ingelmunster.
ASSEBROEK (Brugge) - 't Voetvolk - 35 dln. - Een eerdere passage aldaar via Aktivia en een tip van Carlos deed ons naar Assebroekse Meersen trekken. Na een druipnatte nacht en voormiddag kwam de zon te voorschijn en werd het een droge tweede helft van de dag, met uitzondering van een korte bui. De aanwezigen Gentenaars waren onder de indruk van het vele groen en de rust in de Assebroekse Meersen, het schier onbekende dorp Ver-Assebroek en de Gemene Weidebeek. Brugge heeft tijdens dit tussenseizoen veel fans bijgewonnen. (Foto's R.F. - E.V. - E.P.)
NOKERE (KRUISEM) - 't Voetvolk - Tijdens die zonnig namiddag van vandaag gingen we op verkenning voor een zomerwandeling voor ergers half juli a.s. De start lag nabij het centrum van de residentiële gemeente Nokere. Een afwisselende wandeling langs rustige wegen, met ook met wat modder als gevolg van de plensbuien van de afgelopen dagen. Zowel de korte of lange afstand loopt door het Natuurgebied Kordaelbos (foto).
ELSEGEM (Wortegem-Petegem) / IZEGEM - Okra Ursel - Vandaag was er de traditionele daguitstap die verdeeld was in twee luiken. In de voormiddag bezocht de groep de stoeterij en het koetsenmuseum van Willy Naessens in Elsegem (links), waar de deelnemers onder de indruk kwamen aan de hoeveelheid van koetsen en garelen welke het museum bevatte. Spijtig genoeg werden de paarden vandaag ontslagen van hun zwempartij omwille van het koude weer, en dit in juni.
Na het uitgebreid middagmaal ging het richting Eperon d'Or waar we kennis maakten met de geschiedenis van de schoenmakerij van meer dan een eeuw en die stokte midden de vorige eeuw. Een nijverheid die bepalend was in Izegem samen met de aanmaak van borstels. Volgens de gids werkten er midden de 20ste eeuw meer dan 5.000 mensen in die branche, de nevenactiviteiten meegerekend. Op de foto rechts ziet men de attributen die vooral werden gebruik in de huisnijverheid als aanvulling tot de fabricatie in grotere bedrijven.
BISSEGEM (Kortrijk) - 't Voetvolk - Na Aalbeke, Bellegem, Marke en Kooigem had Roger ons heden uitgenodigd naar Bissegem, de 5de deelgemeente in de rij van de West-Vlaamse stad Kortrijk. Na de plensbuien van deze voormiddag werd het weer na de middag heel wat milder en zelf helemaal droog. De wandeling startte in het klein natuurgebied Neerbeekhoek tussen Bissegem en de boorden van de Leie, een kronkelend pad afgezoomd met hoog groeiende tengels (= netels) en waar iets verder de mensen van Natuurpunt bezig waren met maaien van gras rondom een voormalige vlassite.
Het was diezelfde Leie die ons naar Kortrijk bracht, op het eerste gezicht een heuse bouwwerf met tal van appartementen in opbouw langs de boorden van de genoemde rivier. We passeerden even de Broeltorens en de Grote Markt werd ons keer- en rustpunt. De terugweg liep terug langs Leie en na een ommetje rond het kasteeldomein van Marke ging het terug richting Bissegem.
MUNKZWALM (Zwalm) - Wandelclub Scheldestappers Zingem - 1.560 dln. (93) - Ondanks het slechte weer toch heel wat belangstelling. De 11 km liep via Wijlegem (foto rechts) richting Sint-Blasius-Boekel met een rustpost in de bekende en groen beschilderde school. De terugweg liep via Moldergem, Sint-Denijs-Boekel en vanaf de IJzerkotmolen langs de Zwalm. Er was afwisselend wat zon, vooral veel wind, soms een buitje maar ook droge perioden. Een mooi en vooral bekend parcours, het weer dienden we er maar bij te nemen. Om nog niet te spreken van wat de stappers van de 60 km misschien hadden meegemaakt.
LOKER (Heuvelland) - De Vrienden van het In Flanders Fields Museum en het Redmondgenootschap - 50 dln. - Vandaag was het de 20ste editie van de Redmondwandeling met afspraak in de vroege ochtend (3u15) in Loker. Om na een korte busrit te startten bij de Spanbroekmolenkrater van Wijtschate en vervolgens over de Kemmelberg langs de Franse militaire begraafplaats (foto onder) te lopen en om te eindigen bij het graf van Redmond (foto boven).
William Redmond (1861-1917) was een Ierse vrijheidsstrijder, parlementslid en majoor die op diezelfde dag (1917) stierf aan zijn verwondingen. Hij rekruteerde duizenden Ieren om mee te gaan strijden samen met het Britse leger, in de hoop zo zelfbestuur voor Ierland te vergemakkelijken. Onze tocht van 10 km eindigde tenslotte terug in Loker voor een Iers ontbijt in de d' Hellekapelle aldaar.
BOEKHOUTE (Assenede) - Trekvogels Boekhoute - 368 dln. (11) - Vandaag lag de start in dit voor de West-Vlamingen minder bekend en moeilijk uit te spreken dorp Boechedde, maar gezien het weinig aantal deelnemers hadden blijkbaar de Oost-Vlamingen ook de weg niet naar Boekhoute gevonden. De overwegende droge wandeltocht liep in alle rust door de eindeloze polders met zicht tot in Nederland.
Op het kerkplein ligt het voormalige vissersschip BOU-8 te wachten op restauratie.
Onder: in de zijbeuken van de Heilig Kruiskerk is een oorlogsmuseum ingericht dat herinnert aan de beide Wereldoorlogen. Rechts een uitgegraven vliegtuigmotor (foto 2014).
MELDERT (Aalst) - 't Voetvolk - Vandaag startte de wandeling in de verst afgelegen Aalsterse deelgemeente bij de grens met Vlaams-Brabant. Het centrum wordt niet doorsneden door een of andere grote steenweg en heeft er geen belangrijke economische activiteit. Vroeger en nog vroeger had men de hopteelt en de zandsteengroeven, het eerste op enkele velden na bijna volledig verdwenen en van de zandsteenwinning wordt al lang niet meer gesproken. De voettocht liep bijna volledig door het Kravaalbos en geen enkele pad en weggetje werd overgeslagen ten einde het bos maximaal te kunnen benutten voor de beiden afstanden. - (Foto's E.V. en E.P.)
TIEGEM (Anzegem) - 't Voetvolk Gent - Na de verkenning aan, rond en zelfs in de Somme trok het gezelschap vandaag op zoek voor een wandeling iets later dit jaar of misschien ergens in 2020. Na de start onder een matige zon trokken we richting Kerkhove (Avelgem) langs de Schelde met onder meer een afgesneden meander. Daar passeerden we de Oude Plaats waar nog steeds het kerkhof ligt maar waar ooit de oude Kerkhove-kerk stond, tot 1867 nadat die zwaar was beschadigd bij een blikseminslag in 1862.
In 1867 nam men dan de nieuwe Sint-Amandskerk in gebruik nabij het rond punt, het laatste keerpunt tijdens de Ronde van Vlaanderen.
Ons tweede gedeelte liep verder langs de Schelde en na de oversteek van de Oudenaardsesteenweg ging het richting Kaster om langs enkele smalle paadjes Tiegem terug te bereiken.
DOORTOCHT SOMME - De doortocht door de monding van de Somme bij laagwaterstand blijft altijd een natte, glibberig en slijkerige bedoening, zoals door deze beek. Eerst door de modder boven op de foto, dan door de beek zelf om door de glibberig massa terug het water te verlaten door zich aan te klampen aan de schaarse begroeiing. Een plaats waar het schoeisel volledig in de brij verdwijnt, iemand was zelfs zijn schoenen kwijt. Botten of laarzen zijn ook geen oplossing want die lopen boven vol water en komen zo op die manier nog meer vast te zitten.
Zie op de foto nog de achtergelaten voetindrukken. Deze hoger- en begroeide gedeelten komen maar twee maal per maand onder water. Bij volle- en bij nieuwe maan.
FORT-MAHON-PLAGE (Departement Somme) - 't Voetvolk - We waren de laatste vier dagen op verkenning voor een groepsreis eind juni. Onze standplaats was en wordt Fort-Mahon om de dagen nadien naar Montreuil-sur-Mer, Le Tréport, Saint-Valery-sur-Somme, Le Crotoy, Naours, Amiens, en Vimy te trekken. Met een programma voor de wandelaars met keuze uit twee afstanden en voor de niet-wandelaars om de genoemde plaatsen te bezoeken.
INGELMUNSTER - Aviflorastappers - 1.346 dln. (18 Florastappers) - Na de middag kwam de zon te voorschijn en werd het genieten van een iets warmere tweede helft van de dag, zonder die echt zomers te noemen. Het keerpunt lag in Meulebeke na een doortocht door het sportcomplex Ter Borcht, waar de vissers hun namiddag op een rustiger manier doorbrachten dan de passerende wandelaars en hoopten dat hun geduld werd beloond.
De wandelaars zelf worden door de Aviflorastappers beloond na 7 deelnames met een fles wijn.
SINT-LIEVENS-HOUTEM - Land van Rhode - 1.681 dln. (109 Florastappers) - In de voormiddag regende het nog in het Meetjesland, in tegenstelling tot het Land van Rode waar het eerder droog was en bleef. Wel een stuk frisser dan gisteren in Kooigem (Kortrijk). Het werd een mooie rondgang langs tal van kerkwegels en bospaadjes tot bij de Sint-Lievenskapel en de bosjes in de Vallei van de Cottembeek.
Foto boven: links in 2009, rechts in 2019. In die tussenperiode werd het Marktplein grondig gerestaureerd.
KOOIGEM (Kortrijk ) - Voetvolk - 30 dln. - Men had wat regen voorspelt maar het werd daarentegen een warme dag, zonder een zuchtje wind. Sommigen velden lagen er nog leeg, mooi in rijen bewerkt en kraaknet bij, in tegenstelling tot de graanvelden die stilaan tot wasdom kwamen. Eindeloze partijen in een licht heuvelachtig landschap waar het kerktorens benoemen werd en waar men weinig bewoning kon waarnemen de enkele boerderijen niet te na gesproken.
ERWETEGEM (Zottegem) - Egmont - 1.642 dln. (25) - Vandaag was één van de ideale dagen om te gaan wandelen, een gevorderde lente maar toch al iets zomers. Het was warm maar niet te heet maar in de schaduw was het dan eerder fris. Gestart in de Gilde bracht het de deelnemers over een heuvelachtig parcours en door enkele bosjes naar Sint-Maria-Oudenhove, de terugweg verliep dan langs wat smalle paadjes maar spijtig genoeg wat al te lang langs die druk bereden N462. Maar al bij al toch een mooie organisatie met tal van unieke plekjes.
Vaalbeek / Tervuren - Vriendenkring Het Volk - 40 dln. - Vandaag trok de Vriendenkring Het Volk op reis naar Vlaams-Brabant. De eerste halte was bij de Chardonnay Meerdael waar we het productieproces van deze edele mousserende wijn volgden van in de wijngaard tot in de proefzaal. Het middagmaal nuttigden we in Sint-Jezus-Eik om nadien naar het vernieuwde Museum van Midden Afrika te trekken. Daar wordt de Afrikaanse mens, zijn werk, zijn kunst en zijn beschaving op een respectvolle manier tentoongesteld nadat het vroegere Koloniale Museum een grondige renovatie en transformatie onderging.
Onder: de steeds indrukwekkende prauw in sipohout, die 3,5 ton weegt en 22,5 meter lang is.
KRUISKERKE (Ruiselede) - Molenstappers Ruiselede - 1.065 dln. (22) - Voor de eerste maal in lange tijd was de smeekbede van de weerman aanhoort en was er beduidend meer regen gevallen dan de dagen ervoor. Dit was goed te merken in de talrijke bossen welke we doorkruisten tussen Kruiskerke en Sint-Maria-Aalter (Aalter). Van de bijkomende regen dienden we enkel het regenscherm te openen maar echt nat werden we er niet van. Terug meer dan duizend deelnemers op deze te smaken wandeling op vrijdag. De rustpost was ingericht in de gloednieuwe kantine van Daring Sint-Maria-Aalter.