STREEK- EN WANDELNIEUWS WANDELNIEUWS, eventueel met een bijhorende website
28-08-2014
IJZERWANDElLING 100 JAAR NA DATUM
POPERINGE - Zaterdag 20 september 2014 organiseert de wandelclub 't voetvolk een 20-km-tocht (met kortere varianten). In de voormiddag om en rond Poperinge. In de namiddag starten we in Beveren (Alveringem) voor een wandeling langs de IJzer richting Roesbrugge (foto), vervolgens naar Haringe (Poperinge) om te eindigen op de markt van Roesbrugge (Poperinge). Hopelijk met beter weer dan de afgelopen dagen. Café 't Kerkegat (onder) is een van de verzamelpunten.
SINT-DENIJS-WESTREM (Gent) - 856 dln. - Het werd een zonnige wandeling en dit na twee dagen van aanhoudende regen. Het bestuur van de Florastappers mocht van geluk spreken met deze ommekeer van het weer in deze rotzomer. Rusten deden de wandelaars in het pittoreske dorpje Afsnee. De wandeling liep ook onder meer door het domein van het Psychiatrisch Ziekenhuis Sint-Camillus. Op de foto het kasteel Hamelinck (1892) of kasteel Delbecque, dat destijds aan de basis lag van het ziekenhuis. De plas water heeft alles te maken met het weer van de vorige 2 dagen.
DE PINTE - Niet gebruikelijk, maar zondag ging ik naar een voetbaltornooi in De Pinte om dubbele reden. Omwille van de in gebruikneming van het nieuwe Sportpark Moerkensheiden, waar JV De Pinte zijn thuisbasis heeft, enerzijds. Alsook omwille van een jeugdtornooi dat aldaar werd gespeeld, anderzijds. Vermoedelijk zullen vele clubs uit de provinciale reeksen het nieuwe sportcentrum van De Pinte benijden.
DE KATTE (Zelzate) - 795 dln. - De wandeling startte wel in Zelzate maar liep grotendeels over het grondgebied van de buurtgemeente Assenede. Dus geen Zeekanaal of kmo's maar wel maïs- en aardappelpartijen en reeds geoogste graanvelden. Ook hier en daar nog unieke rijen wilgen die trots regen en wind door de jaren heen weerstaan. Zoals vandaag waar het in de open velden eerder fris was en tussen de maïsvelden in bijzonder warm.
En de landbouwer die maaide verder. Met een front- en zij-maaier, zodoende dubbel breedte bij het maaien van het gras.
POPERINGE - We hadden een jaartje overgeslagen alvorens terug naar de Vierdaagse van de IJzer te trekken, maar met de hype rond 14-18 konden we het niet nalaten toch één dagje mee te stappen. Mooie organisatie - zoals altijd trouwens - met passage door 't Vogeltje en Sint-Jan-ter-Biezen. Toch hadden we een probleempje op de hoek van de Vijfgemetenstraat met de Vuileseulestraat, gelukkig hadden we de goede kaartlezer Tom Achtergaele mee. Pepe beloofde dat Tom ook de volgende jaren van de partij zal zijn, teneinde niet verloren te lopen. Op de achtergrond de Onze-Lieve-Vrouwekerk van Poperinge.
HIDDENHAUSEN - Zopas zijn we terug van onze vierdaagse comfortabele busreis in Duitsland. De wandelaars verkenden de streek rond Rinteln, Detmold en Bückeburg. De niet-wandelaars bezochten de genoemde steden samen Hameln, bekend om zijn rattenvanger.
Op de foto de Externsteine nabij Detmold. Onder: het mooie centrum van Hameln.
NUKERKE (Maarkedal) - 857 dln. - De start lag traditiegetrouw achter de Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaartkerk, waar een 4-tal lussenwandelingen op het programma stonden. We kozen voor 2 van de 4 lussen over een totale afstand van 13 km over glooiende wegen. Gelukkig bleef het regenen beperkt tot wat gedruppel, maar of men echt van zomerweer kan spreken is een andere zaak.
SINT-LAUREINS - De Okra-afdeling Ursel organiseerde een mooie uitgestippelde huifkartocht in het noorden van het Meetjesland. Het werd een aangename kennismaking met de uitgestrekte polders en kreken van Sint-Jan-in-Eremo, Sint-Margriete, Sint-Laureins en het Nederlandse Sint-Kruis (deelgemeente van Sluis). Het weer was wel wisselvallig maar in de goed uitgeruste wagen van de familie Mariman-Blomme ondervond je daarvan geen hinder. Onderweg werden de voeten onder tafel gestoken in Sint-Jan-in-Eremo (middagmaal) en in Sint-Margriete voor de taart met koffie.
Mevrouw en de jeugd zorgden voor de inwendige mens en de spelletjes onderweg, haar echtgenoot voor de sfeer met nuttige uitleg over de streek die werd overgoten met een vleugje humor.
KALKEN (Laarne) - 1.623 dln. - De wandeling liep van Kalken naar Wetteren en terug. Terug dreigend weer maar het bleef droog en zonnig op wat gedruppel na. We startten na de middag en deze runderen - in de Scheldevallei - waren blijkbaar nog aan hun middagdutje toe.
BELLEM (Aalter) - 483 dln. - De start lag in een buurgemeente en met de rust- en controlepost nabij Bellem-Hoeksken had ik evengoed te voet naar de wandeling kunnen vertrekken. De start lag echter in het dorp en verliep langs rustige met vooral met mais omzoomde wegen. Eerst richting Hansbeke-brug en dan richting Andere Hoeksken en het Hoeksken (plaatselijke begrippen), de rustpost was ondergebracht in Bachten 't Kloosterhof, op de hoek die naar Ursel leidt.
Op de foto (boven) het centrum van Bellem met rechts de nog bestaande woning van de eerste Brouwerij Meiresonne (van 1886 tot 1918). Nadien vestigde men zich in Landegem en tenslotte in Gent, waar het een van de grootste brouwerijen van de stad werd. Op de foto onder een mooi hoevetje onderweg.
BENTILLE (Sint-Laureins) - 545 dln. - Na de uitgeregende wandeling van de dag voordien in Beernem (786 dln.), trok ik op donderdag naar de Bentille voor een hopelijk drogere tocht. De start en aankomst lag in het voetbalstadion van Roal Benti, een ploeg die speelt in het Liefhebbers en Veteranen Voetbalverbond Melle. Een mooie en gelukkig droge tocht langs het Leopoldkanaal en de Bentillekreek. De rustpost was telkens in het cultureel centrum De Meet, een voormalige school. De gedenkplaat bij de inhuldiging in 2008 is dan ook origineel gekozen.
BEERNEM - 786 dln. - We hadden onze wandeling mooi gepland, maar niet voorzien dat het (hard) ging regenen. We kozen voor de 13 km. Deze liep door het domein van de Watergroep, meestal niet toegankelijk maar ook onbekend. Tot het plots harder begon te regenen aan de controlepost nabij het Goed van den Bogaerde (foto). Reden om zo vlug mogelijk richting start- en aankomstplaats te trekken. Nakaarten deden we in de heropende Zevende Hemel. Het was trouwens niet de eerste maal dat we in Beernem met regen werden geconfronteerd, maar dat zal wel louter toeval zijn.
KAPRIJKE - In de schaduw van het stadhuis en de Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartkerk kwamen de Gentse voetvolkers bijeen. En dit op 4 augustus 2014, dag op dag 100 jaar nadat dat ook dit dorp werd geconfronteerd met het begin van de Groote Oorlog.Voor de wandeling was er eerst - bij het beeld van De Omroeper - de verwelkoming en wat uitleg door onze omroeper van dienst. Het nieuws van de in beeld gebrachte omroeper zal in 1914 voorzeker van een andere aard geweest zijn.
De start en aankomst van de beide wandelingen (9 en 6 km) lag bij de drukste rotonde van het Meetjesland, alvast wat landbouwvoertuigen betreft. Een bewijs dat we in een landbouwgebied waren op een moment dat de oogst werd binnengehaald. Een sterk contrast een eeuw eerder, toen het militaire colonnes waren die deze vierweegse kruisten.
RINTELN (Nedersaksen - Duitsland) - Is een van die vele verkeersvrije winkelstadjes in Duitsland. Hier een beeld van hoe een parkeerplaats (Marktplatz) een gezellig terras werd. Het winkelen is gebleven, de auto moet wel iets verder weg worden geparkeerd. Nog deze maand zullen onder meer de recreanten kennis maken met deze stad.
ZULZEKE (Kluisbergen) - 925 dln. - Aanvankelijk leek het een wisselvallige dag te worden maar uiteindelijk werd het zonnige warme namiddag. Zonder van een hittegolf te spreken, wat het wandelen dan ook heel wat aangenamer maakte. De start lag in de voormalige school/klooster en nu parochiezaal van deze kleine gemeenschap. Via enkele kuitenbijters in de aangrenzende bossen belandden we nabij Nukerke. De rustpost lag er in de kantine van KSV Maarkedal (4de prov. C) op de top van de Kortekeer. Nadien liep het verder langs rustige en vlakke wegen en weggetjes richting centrum van Zulzeke.
NOKERE (Kruishoutem) - 263 dln. - Van de morgen nog overstroming in de eigen gemeente, maar tegen de middag was alle gevaar geweken en kregen we stilaan opklaringen. In Nokere had het wel geregend maar dan in mindere mate. De wandeling liep aanvankelijk richting Wannegem (foto), zonder het dorp te doorkruisen. De controle was in Ooike (Wortegem-Petegem) gevolgd door enkele modderige paden. Ook de organisator "Het Wandelend Paard" had af te rekenen met het weer en telde amper 263 deelnemers. Tegen de avond brak de zon er even door, maar tegen dan was de organisatie reeds afgesloten.
URSEL - Dan woon je reeds van in de jaren '50 op dezelfde plaats en dan word je op een ochtend met zo'n beeld geconfronteerd. En dit reeds voor de tweede maal in evenveel jaren. Gelukkig geen water in huis in tegenstelling met die mensen die op Ursel Plaats wonen. Rest enkel de vraag of het enkel met het klimaat te maken heeft?? Maar tegen overmacht (50 l/m2) is eigenlijk ook niets te doen. Van hoever die PMD-zakken waren meegesleurd is een raadsel??
STADEN - 1.679 dln. - Bij het ochtendgloren van zondag trok ik richting Staden voor een kennismaking met een deel van West-Vlaanderen. De ondertussen buiten gebruik zijnde spoorlijn 63 (Torhout - Ieper) was zowat de centrale as van de verschillende afstanden. De controle was gevestigd in de feestzaal Geitenhove in het dorp de Geite (Hooglede). Een rustige streek die het vooral moet hebben van land- en tuinbouwteelt.
AAIGEM (Erpe-Mere) - 1.029 dln. - Na de start trokken de wandelaars door het natuurgebied Den Dotter om zodoende aan de rustpost in Mere (Zonneschijn) te belandden. We hadden het gevoel dat de streek ook bekend is voor zijn verharde en geplaveide smalle paadjes. Die liepen door kleine bosjes en achter rijen woningen, het moment om kennis te maken met de "achterkant" van Vlaanderen. Of kronkelend langs velden, beekjes en weiden of langs moeilijk met de auto te bereiken woningen. Parkeren is er geen probleem zolang men niet voor de poort staat.
BOSSUIT (Avelgem) - 2 dln. - Tijdens een wandeling nabij de Schelde kwamen we langs de Sint-Amelbergakerk (1857) die heden volledig is ontdaan van dak, pilaren, glasramen, interieur, pleisterwerk en spitse toren. De voormalig bidplaats gaat verder door de geschiedenis als een kunstwerk. Het had net zowel ieders eigen dorpskerk kunnen zijn waar we werden gedoopt en aan de hand van moeder de kerk betraden op de dag van onze Eerste Communie, waar moeder of vader alsook hun voorouders werden gedoopt, in het huwelijk traden en later hun begrafenisplechtigheden plaats vonden.
Het betreden van dit monument is niet alleen een terugblik in het eigen leven maar naar de geschiedenis van een dorp waar de kerk het centrum van elk gebeuren was, het centrum van de wereld. Een geschiedenis van eeuwen die sinds de laatste eeuwwende plots een halt werd toegeroepen.