Junior Eurosong 2009 : net geen 400.000 kijkers voor de eerste voorronde.
Afgelopen zaterdag ging in eigen land 'Junior Eurosong 2009', de nationale selectie voor de komende editie van het Junior Eurovisie Songfestival, van start. De zevende editie van het festival vindt dit jaar plaats op zaterdag 21 november in de Oekraïense hoofdstad Kiev.
De nationale selectie is dit jaar uitgebreid van tien naar twaalf kandidaten wat het aantal voorrondes van twee op drie brengt. Tevens moeten de kandidaten hun nummer in twee verschillende versies ten gehore brengen en is het aan de kijkers thuis om de finalisten aan te duiden alsook met welke versie de kandidaten mogen aantreden in die finale.
In de eerste voorronde was het dus meteen erop of eronder voor twee van de vier kandidaten en in totaal keken gemiddeld 397.996 Vlamingen (marktaandeel : 21,00 %, kijkdichtheid : 6,80%) naar hun prestaties. Daarmee klokt deze eerste voorronde af op een zevende plaats in de top tien van afgelopen zaterdag.
Vorig jaar werd de eerste voorronde gevolgd door gemiddeld 384.227 Vlamingen (marktaandeel : 19,70 %, kijkdichtheid : 6,60%), en daarmee doet deze editie het dus lichtjes beter. Hierbij moet ook worden vermeld dat er vorig jaar op de eerste zaterdag van september de eerste wedstrijd van de Rode Duivels was in de voorronde voor het WK voetbal in 2010 in Zuid-Afrika. De partij tegen Estland, gewonnen met 3-2, werd toen gevolgd door 492.294 kijkers.
Afgelopen zaterdag speelden onze Duivels in en tegen Europees kampioen Spanje, alwaar met 5-0 werd verloren, maar de wedstrijd kwam in Vlaanderen niet rechtstreeks op het scherm. (bron : CIM, VRT Studiedienst ; logo : Eén)
Afgelopen dinsdag, de eerste dag van september, was meteen de ideale gelegenheid om van start te gaan met 'JUNIOR - 2009 - EUROSONG'. In deze rubriek stellen we ook deze week de vier kandidaten voor die aanstaande zaterdag, 12 september, deelnemen aan de tweede voorronde van 'Junior Eurosong 2009', de Belgische selectie voor het Junior Eurovisie Songfestival.
In de eerste drie afleveringen (zaterdag 05, 12 en 19 september) mogen telkens vier kandidaten hun ding doen. Meteen nadat ze de eerste versie gebracht hebben, moeten ze opnieuw op het podium staan om de tweede versie van hun lied op te voeren. In totaal krijg je dus acht nummers per aflevering te horen, telkens omkaderd door een unieke podiumact.
Als een kandidaat twee versies gezongen heeft, mag ie met een bonzend hartje voor de vakjury verschijnen. Die vakjury mag dan misschien hoog van de toren blazen, maar het is de kijker en alleen de kijker die beslist, via televoting. Twee kandidaten gaan door naar de finale, voor de twee overige kandidaten is het over en uit.
In de finale (zaterdag 26 september) vechten zes honden om één en hetzelfde been : het ticket richting Kiev voor het Junior Eurovisie Songfestival. De kandidaten zingen het lied nu in de versie die de kijkers verkozen hebben, voor de gelegenheid opgesmukt met alle toeters en bellen die je verwacht in een finale. Alle zes nemen ze plaats op de gevreesde blokken, slechts één keer zal zo'n blok groen kleuren.
De eerste kandidaat in het rijtje is Margo Raats met het nummer "Vandaag is de dag" (Wonderland/Fiesta latina).
Ze houdt van felle kleurtjes, lammetjes, rokjes, speldjes en gele limonade. De elfjarige Margo Raats (geboren op 04 februari 1998) uit Schilde is duidelijk een écht meisje! Maar wél een meisje met een hart voor muziek én een stem om u tegen te zeggen. Coach Kristien Maes wordt er zelfs poëtisch van : "Margo betekent 'kind van het licht'. Geen probleem dus als de elektriciteit het begeeft, want ons Margo geeft met haar stem zo'n vonken dat je haar er de volgende dag nog recht van staat."
Margo speelt piano, maar vooral zingen is haar droom en hobby. Haar grote voorbeeld is Free Souffriau. Net als haar idool is Margo een echte levensgenieter en dus ook het zonnetje in huis. Maar niet alleen Margo zorgt voor de vrolijke muzieknoot in huis : haar papa is naar eigen zeggen een 'muzikale cowboy'.
De levensvreugde van Margo is volop in haar liedje aanwezig. "Vandaag is de dag" is een meezinger die je onmiddellijk vrolijk maakt. Edwin Van Hoevelaak, producer van Jeroen van der Boom (ESF 2009), Dana Winner (voorzitter vakjury 'Eurosong 2004') en nu ook Margo, is in de wolken : "Margo is een jonge ster ! Wat een groot talent ! Ze zingt vol passie en vuur ! Fantastisch !"
De Wonderland-versie van "Vandaag is de dag" klinkt als een sprookje waarin Margo de hoofdrol speelt, terwijl de trompetten uit de Fiesta Latina-versie je recht naar een exotisch feest voeren... Sfeer gegarandeerd !
'Junior Eurosong 2009', de tweede voorronde, zaterdag 12 september, tussen 20.45 en 22.00 op Eén. (bron en foto : Eén)
'Back in Luv' : vanmiddag de zesde aflevering op vtm.
Sinds vorige week maandag zendt de commerciële zender vtm de achtdelige docureeks rond de hereniging van de eerste Nederlandse meidengroep Luv' opnieuw uit. De serie kwam voor het eerst op antenne op zondag 10 september 2006 in de vooravond en vandaag, bijna drie jaar later, kan je gedurende acht middagen tijdens de week de reeks nog eens bekijken.
De meidengroep Luv' was het in 1976 op initiatief van Hans van Hemert (tekstschrijver Nederlandse inzending ESF 1972, componist Nederlandse inzending ESF 1974, componist en tekstschrijver Nederlandse inzending ESF 1976) door Piet Souer (backing Nederlandse inzending ESF 1969-1974, componist en dirigent Nederlandse inzending ESF 1983, tekstschrijver Nederlandse inzending ESF 1996), Han Meijer en van Hemert zelf bijeengezocht damestrio met fraai uiterlijk en sexy uitstraling.
Doorheen de jaren '70 tot begin jaren '80 scoorde de groep de ene hit na de andere met simpele discodeuntjes. Oververmoeidheid maakte echter een einde aan één van de meest succesvolle meidengroepen van onze noorderburen.
'Back In Luv'' is een reallife soap rond de hereniging van Luv'. Een kwart eeuw nadat Patty (jurylid 'K2zoektK3'), Marga en José uit elkaar gingen komen de dames namelijk weer bij elkaar.
Luv' anno 2006 wordt gevolgd in de aanloop naar hun optreden tijdens het concert van Froger (ESF 2009), Joling (ESF 1988) en Gordon (ESF 2009, NSF 1990-2003, lid vakjury JSF 2007-2008) eind mei in de AmsterdamArenA.
* de zesde aflevering :
Patty, Marga en José hebben een groepssessie bij mental coach Fritz Leunen. Het doel : de sfeer binnen de groep opkrikken zodat ze knallen in de ArenA.
Na de sessie zijn de dames weer de beste vriendinnen en klaar om op schoenenjacht te gaan voor hun optreden in Turkije. Maar Patty heeft vooral oog voor bruidsjurken, want haar vriend Antoine heeft haar ten huwelijk gevraagd.
'Back In Luv'', zesde aflevering vanmiddag, maandag 07 september, tussen 12.10 en 12.45 op vtm. (bron en foto : vtm)
Lena Valaitis (07 september 1943) is geboren in Memel (toenmalige Oost-Pruisen), tegenwoordig Klaipėda. Het is de derde grootste stad van de Baltische staat Litouwen. Haar vader sneuvelt als soldaat tijdens de Tweede Wereldoorlog en kort nadien vlucht haar moeder met Lena en haar broer naar Duitsland. Haar eerste muzikale successen behaalt ze in de jaren zeventig. In 1976 neemt ze voor het eerst deel aan de Duitse selectie voor het Eurovisie Songfestival. Tijdens 'Ein Lied für Den Haag' eindigt ze met "Du machst Karriere" op een zevende plaats en dit op een totaal van twaalf deelnemers. Vijf jaar later, in 1981, neemt ze opnieuw deel en ditmaal weet ze 'Ein Lied für Dublin' te winnen met het prachtige "Johnny Blue". Tijdens het Eurovisie Songfestival eindigt ze, met het door Ralph Siegel geschreven nummer, in de Ierse hoofdstad op een tweede plaats. Net als in 1980 behaalt West-Duitsland een tweede plaats, het beste resultaat van het land tot op dat moment. Een jaar later zou Nicole het Songfestival winnen en zo Duitsland de eerste overwinning bezorgen. Het land zat op die overwinning te wachten sinds 1956. Na haar Songfestivaldeelname volgen nog een aantal hits en in 1992 waagt ze opnieuw haar kans. Tijdens 'Ein Lied für Malmö' eindigt ze met "Wir seh'n uns wieder" op een derde plaats na winnaar Wind en Blaue Engel. In 1993 trekt ze zich terug uit de showbizz om in 2001 weer te keren. Meer over deze fantastische zangeres kan je op haar website vinden.
OOK JARIG VANDAAG:
* Alex Grünwald (1954) : lid van de Duitse groep Münchener Freiheit. De groep nam in 1993 deel aan het Eurovisie Songfestival met "Viel zu weit" en eindigde op een achttiende plaats. * Kirsten Siggaard (1954) : nam in 1983 voor de eerste maal deel aan de Deense nationale selectie voor het Eurovisie Songfestival. In 1984, 1985 en 1988 nam ze samen met Søren Bundgaard als Hot Eyes deel aan het Eurovisie Songfestival. Het duo nam intussen ook in 1986 en 1987 deel aan 'Dansk Melodi Grand Prix'. Later, in 1990, nam ze als soliste deel aan de nationale selectie en in 1993 presenteerde ze het geheel. In 1999 gaf ze de Deense punten tijdens het Eurovisie Songfestival. * Raffaele (1973) : ging vroeger als artiest door het leven als Raff Vetrugno en nam zowel in 2002 ("I ragazzi di oggi") als in 2004 ("Freakin' destiny") deel aan 'Eurosong', de nationale selectie voor het Eurovisie Songfestival.
Oslo 2010 : keert Luxemburg na zeventien jaar afwezigheid terug op het Eurovisie Songfestival ?
Een definitieve beslissing is er nog niet genomen maar er zijn alvast plannen dat het Groothertogdom Luxemburg volgend jaar opnieuw van de partij zal zijn op het Eurovisie Songfestival. Ons buurland zou voor het eerst sinds 1993 opnieuw deelnemen aan het jaarlijkse liedjesfestival.
Volgens Luxemburger Wort ziet het naar uit dat RTL (Radio Tele Lëtzebuerg) overweegt om volgend jaar een kandidaat te sturen naar de Noorse hoofdstad Oslo alwaar eind mei de 55e editie van het Eurovisie Songfestival zal plaatsvinden. Steve Schmit, manager van de openbare omroep, bevestigde intussen reeds dat er gesprekken zijn geweest met de festivalorganisatie. Maar het blijft vooralsnog afwachten hoe hoog het kostenplaatje zal worden alvorens er wordt beslist tot deelname. "In dit economische klimaat kan men geen grote sprongen maken" aldus nog Schmit.
Indien in Luxemburg het licht op groen wordt gezet dan zal volgend jaar voor de achtendertigste maal worden deelgenomen aan het liedjesfestival. Het land is samen met België, Duitsland, Frankrijk, Italië Nederland en Zwitserland één van de oprichters van het Eurovisie Songfestival in 1956. Jean-Claude Pascal wist in 1961 met "Nous les amoureux" de allereerste overwinning binnen te halen. Later volgden nog vier overwinningen : France Gall in 1965 met "Poupée de cire, poupée de son", Vicky Leandros in 1972 met "Après toi", Anne-Marie David in 1973 met "Tu te reconnaîtras" en Corinne Hermès in 1983 met "Si la vie est cadeau".
Het land zocht haar kandidaten meestal in het buitenland en zo betraden onder meer de Griekse Nana Mouskouri (1963) de Brits-Duitse Ireen Sheer (1974-1985) maar ook 'onze' Plastic Bertrand (1987) en Lara Fabian (1988) het festivalpodium. (bron : Luxemburger Wort)
Kathleen Goossens, één van de 8 finalistes van 'K2 zoekt K3' (lees hier), is afgelopen maandag, 31 augustus 2009, bevallen van een zoontje. Dat meldt de commerciële omroep vtmvandaag op haar website.
De kleine jongen is net al zijn mama een 'blond kopje'. Hij weegt 3 kg 400 g en is 50 cm groot. Mama Kathleen, papa en de kleine Bodhi stellen het goed en genieten volop van elkaar.
Of de kersverse mama, die eerder deel uitmaakte van Astroline en Orion Too, het nieuwe lid van K3 (Eurosong 1999) zal worden, komen we te weten op zaterdag 03 oktober eerstkomende tijdens de rechtstreekse finale van 'K2 zoekt K3'. (bron en foto : vtm)
Oslo 2010 : op donderdag 10 september persconferentie Duitse selectie Eurovisie Songfestival.
Aanstaande donderdag, 10 september, vindt in Duitsland een persconferentie plaats met betrekking tot de nationale selectie voor de komende editie van het Eurovisie Songfestival.
In juli jongstleden raakte bekend dat de samenwerking tussen de Duitse omroepen NDR en ProSieben er zou komen, en dus gaat Stefan Raab (ESF 2000) binnenkort op zoek gaan naar de kandidaat voor de komende editie van het jaarlijkse liedjesfestival.
Toen eind vorig jaar bekendraakte dat de Duitse omroep NDR de kandidaat voor Moskou intern zou gaan kiezen werd er meteen aan toegevoegd dat dit éénmalig zou zijn. De omroep wou immers vanaf 2010 gaan uitpakken met een geheel nieuw opzet van de nationale selectie voor het Eurovisie Songfestival. Daartoe werden er gesprekken aangeknoopt met de commerciële zender ProSieben en oud-Songfestivaldeelnemer Stefan Raab (ESF 2000).
Op maandag 18 en dinsdag 19 mei jongstleden waren er alvast de eerste gesprekken maar uiteindelijk liepen die op niets uit. Een paar dagen later, op vrijdag 22 mei, gooide Stefan Raab de handdoek in de ring en dus zou er geen samenwerking komen. "De NDR heeft ons om hulp gevraagd. Daarop hebben we een plan van aanpak samengesteld, maar de manier van werken binnen de ARD is zo gecompliceerd dat het te moeilijk was om met hen samen te werken", zo zei Raab in een interview met Der Spiegel dat een paar dagen later verscheen. Het festival zou de naam 'Bundesvision Song Contest' dragen.
Uiteindelijk is er dus toch een akkoord uit de bus gekomen en begin 2010 zullen er acht programma's op de buis komen en in totaal zullen twintig kandidaten gaan strijden om het Duitse ticket richting Oslo. Deze kandidaten worden gekozen via castings. De eerste vijf uitzendingen worden uitgezonden door ProSieben en de zesde, de kwartfinale, door de ARD (Ersten). De halve finale is dan weer te bekijken op ProSieben en de finale zal door de ARD (Ersten) worden uitgezonden. Stefan Raab wordt de presentator van deze shows en meteen ook voorzitter van de jury. In die jury zal hij worden bijgestaan door mensen uit de muziek- en entertainmentwereld.
Meer details over deze nationale selectie worden aanstaande donderdag tijdens een gezamenlijke persconferentie van NDR en ProSieben wereldkundig gemaakt maar intussen staat al vast dat men op zoek gaat naar onbekend talent.
Stefan Raab is tot op heden heel succesvol geweest op het Eurovisie Songfestival. Zo loodste hij met zijn compositie "Guildo hat euch lieb!" zanger Guildo Horn & Die Orthopädischen Strümpfe in 1998 naar een zevende plaats. Twee jaar later, in 2000, nam hij zelf deel aan het festival en met "Wadde hadde dudde da ?" wist hij de vijfde plaats in de wacht te slepen. In 2004 stond hij terug op het festivalpodium bij Max Mutzke. Die zong "Can't wait untill tonight" naar een achtste plaats. Ook voor dit nummer tekende Raab voor de tekst en de muziek. (bron : Eurovision)
'Femti år Norge i Eurovision Song Contest' : Noorwegen stuurt in 1972 voor het eerst een duo naar het Eurovisie Songfestival.
Midden mei wist zanger Alexander Rybak het Scandinavische land Noorwegen een derde overwinning te bezorgen tijdens het Eurovisie Songfestival. Eind mei volgend jaar zal de 55e editie van het jaarlijkse liedjesfestival plaatsvinden in de hoofdstad Oslo en net als vorig jaar en dit jaar zijn er twee halve finales en een finale. De halve finales gaan door op dinsdag 25 en donderdag 27 mei, twee dagen later, op zaterdag 29 mei, vindt dan de finale plaats.
Volgend jaar is het ook precies vijftig jaar geleden dat Noorwegen voor de eerste maal deelnam aan het Eurovisie Songfestival. Zangeres Nora Brockstedt wist toen met "Voi voi" een vierde plaats in de wacht te slepen. Door de jaren heen wist het land goede maar ook minder goede resultaten te behalen. In eigen land zal de negenenveertigste kandidaat aantreden want enkel in 1970 en 2002 was Noorwegen niet van de partij.
Sinds begin juni gaan wij terug in het verleden en bekijken we elke week in 'Femti år Norge i Eurovision Song Contest' een inzending van naderbij. In deze dertiende aflevering bekijken we de inzending uit 1972 en dat jaar stuurt Noorwegen voor het eerst een duo naar het jaarlijkse liedjesfestival.
Noorwegen neemt pas sinds 1960 deel aan het Eurovisie Songfestival hoewel de eerste editie reeds in 1956 plaatsvond. In 1972 greep de Noorse omroep terug naar de selectieprocedure die reeds eerder gebruikt werd tussen 1962 en 1968, namelijk vijf nummers die tijdens de finale werden gebracht met een klein ensemble en met een orkest.
De finale vond opnieuw plaats in de studio van de nationale omroep en werd op zaterdag 19 februari in goede banen geleid door Vidar Lønn-Arnesen. De vijf nummers werden beoordeeld door een jury bestaande uit veertien leden en zij gaven aan elk nummer tussen de 1 en 5 punten.
Twee oud-festivaldeelnemers maakten dit jaar hun opwachting tijdens de nationale finale zijnde Kirsti Sparboe (ESF 1965-1967-1969) en Hanne Krogh (ESF 1971). Deze laatste zou nadien nog tweemaal het Songfestivalpodium betreden.
* finale - zaterdag 19 februari 1972 :
01.
Happy hippie
Anita Hegerland
Gro Anita Schønn
38 p
03
02.
Lillebror
Inger Lise Rypdal
Kirsti Sparboe
40 p
02
03.
Småting
Hanne Krogh
Grethe Kausland & Benny Borg
43 p
01
04.
Håp
Ellen Nikolaysen
Anne-Karine Strøm
33 p
04
05.
Et hus på landet
Eli Tanja
Jan-Erik Berntsen
30 p
05
Grethe Kausland (03 juli 1947 - 16 november 2007) werd geboren in het Noorse Horten als Grethe Nilsen. Haar muzikale carrière begon al op heel jeugdige leeftijd. In de jaren vijftig was ze een kindsterretje. Naast zangeres was ze ook actrice en in 1972 nam ze deel aan de Noorse selectie voor het Eurovisie Songfestival, beter bekend als 'Melodi Grand Prix'. Samen met Benny Borg nam ze deel aan de selectie met "Småting" (tekst en muziek : Kåre Grøttum, Ivar Børsum ; dirigent : Carsten Klouman). Het nummer werd tijdens de nationale finale ook nog gezongen door zangeres Hanne Krogh maar het waren uiteindelijk Kausland en Borg die naar het Eurovisie Songfestival mochten.
In het Schotse Edinburgh eindigde het duo op zaterdag 25 maart 1972 op een veertiende plaats en dit op een totaal van achttien deelnemers. Kausland maakte gedurende de jaren zeventig, tachtig en negentig ook nog deel uit van de Dizzie Tunes, een groep waarbij entertainen op de eerste plaats kwam. Op 16 november 2007 overleed ze op amper zestigjarige leeftijd aan de gevolgen van longkanker.
ArtieBenny Borg (13 november 1945) is geboren in het Zweedse Göteborg. In eigen land nam hij nooit deel aan de nationale selectie voor het Eurovisie Songfestival. In Noorwegen daarentegen waagde hij in totaal vier keer zijn kans. In 1972 nam hij voor het eerst deel aan 'Melodi Grand Prix' en meteen dus met succes. Een jaar later eindigde hij in de nationale finale op een tweede plaats met "Det var jo sant". Een derde plaats was voor hem weggelegd in 1975 met het nummer "En enkel sang". Zijn laatste deelname aan 'Melodi Grand Prix" dateert van 1977, dat jaar eindigde hij samen met Kirsti Sparboe op een tweede plaats met "Sang". Tijdens de halve finales dat jaar zong hij het nummer "Make love, not war" naar een eerste plaats in de vijfde en laatste uitzending. In de finale werd dat nummer echter door oud-festivaldeelnemer Odd Børre gezongen. Hij eindigde op een zesde en laatste plaats. Verder eindigde Benny samen met Kirsti Sparboe op een derde plaats met "Poker", en aangezien enkel de winnaars van elke halve finale doorgingen was dit nummer dus uitgeschakeld voor de finale. Uitzondering op deze regel was echter de vijfde halve finale, waar de nummers één en twee doorstootten naar de finale. (met dank aan 3D Flags)
'K2 zoekt K3' : acht blonde meisjes (drie Vlaamse en vijf Nederlandse) in de running om Kathleen op te volgen.
Na het vertrek van Kathleen Aerts gaan Karen en Kristel sinds zondag 23 augustus op zoek naar een vervangster voor 'de blonde' om van K2 opnieuw K3 (Eurosong 1999) te maken. Als kers op de taart zullen de vtm-kijkers op zaterdag 03 oktober kunnen meebeslissen welke kandidaat uiteindelijk het derde lid van de vrolijke meidengroep wordt.
In de derde aflevering, die vanavond in Vlaanderen op antenne komt, worden de acht finalisten gekozen. Deze aflevering kwam gisteren in Nederland reeds op de buis en gemiddeld volgden 1.130.000 kijkers (marktaandeel : 19,5%) de belevenissen van de overblijvende kandidaten.
De krant De Telegraaf pakt vandaag uit met de namen van de acht kandidaten, die overigens allemaal blond zijn naar analogie met hun voorgangster Kathleen Aerts.
Van Vlaamse zijde zijn er nog drie meisjes in de running en van Nederlandse zijde vijf. Wij zetten hun namen hieronder alvast op een rijtje.
de acht finalisten :
* Anneke, Kathleen en Noa (Vlaanderen). * Anne, Flore, Jacqueline, Josje en Madelon (Nederland).
De Vlaamse Noa zingt al sinds haar zestiende, heeft reeds een cd uitgebracht en zou haar carrière willen opgeven voor K3. Voor deelneemster Madelon was het ongeluk met de auto in de orkestbak bij de musical 'Grease' haar "doorbraak". Ze was understudy voor Sandy, Bettina Holwerda. In de Engelstalige 'Fame' speelde ze de hoofdrol van Serena, en ze was afgelopen seizoen één van de dochters van Henk Poort in 'Anatevka'.
Hoogblonde Josje was één van de eersten die in de eerste show doorging. De danseres, allround opgeleid, stond net voor de zomer met de Toppers in de Amsterdam ArenA. Anneke werd tijdens de auditierondes gered door Karen en Kristel. De zangeressen wisten de jury ervan te overtuigen dat ze nog een ronde door mocht.
Ook de hoogzwangere Kathleen Goossens (Heist-op-den-Berg) is één van de finalisten. Tien jaar geleden belde Kathleen haar of ze mee in een groepje wilde stappen. Maar ze zat toen al ergens anders in. Dit is voor haar dus een tweede kans. De Nederlandse Anne heeft met Kristel samengewerkt in de musical 'Pinokkio'.
'Familie' : Pierrot houdt zijn studies voor bekeken en stort zich op de muziek.
Afgelopen maandag, 31 augustus, ging op vtm het negentiende seizoen van start van de soap 'Familie'. Een nieuw seizoen dat betekent meteen ook een aantal nieuwe gezichten en een begingeneriek die een nieuw en vooral moderner jasje kreeg. Voortaan verschijnen enkel nog de namen van de Van den Bossches in beeld en er is meteen ook een nieuwe titelsong en die wordt niet langer ingezongen door Koen Wauters (Eurosong 1989, ESF 1991).
De commerciële omroep ging op zoek naar vervanging en vond die in Charlotte, de jonge zangeres die zich afgelopen voorjaar liet opmerken in de muzikale talentenjacht 'Zo is er maar één' dat gepresenteerd werd door wijlen Yasmine (voorzitter vakjury 'Eurosong 2006', woordvoerster ESF 2006).
Sinds woensdag 02 september wordt de familie geconfronteerd met verschillende nieuwkomers, die voor korte of langere tijd in hun leven zullen blijven. Zo maakte Marc Coessens op 02 september zijn opwachting als psychiater. Twee dagen later - op vrijdag 04 september - was het de beurt aan Robert de la Haye. Hij geeft gestalte aan Victor Praet, de chirurg die het nieuw algemeen diensthoofd in het ziekenhuis wordt. Op donderdag 10 september wordt Frank Van Erum als de gladde muziekproducer Tino geïntroduceerd.
Nog nieuwe rollen die er dit najaar aankomen zijn advocate Balencourt jr. (Lore Dejonckheere), professor Rodrigeuz (Hans Ligtvoet), oplichter Filip (David Cantens), voetballer Gert (Ward Kerremans), Relinde (Annemarie Picard), zakenman Francis (Ben Van Ostade) en dansleraar Pedro (Jef Ravelingen).
Sinds vorige week, en dit telkens op zondag, brengen wij al de korte inhoud van de afleveringen die de komende week op het scherm zullen komen.
* INHOUD 'FAMILIE' - AFLEVERING 4.153 TOT EN MET 4.158.
- maandag 07 september - aflevering 4.153 : Peter krijgt in zijn loft het bezoek van June, die wil weten of hij op korte termijn terug aan het werk gaat. Blijkt dat Berts manier van zaken doen haar niet echt ligt. Haar wantrouwen is niet onterecht. Leen spendeert elk vrij moment aan de organisatie van haar huwelijk en ze gaat zelfs op zoek naar een suitepartner voor Mieke. Veronique lijkt op alle fronten de pedalen te verliezen en ze gaat uithuilen bij haar broer. - dinsdag 08 september - aflevering 4.154 : Peter moet van zijn hart een steen maken als het over Trudy gaat. Evy slaagt er niet in om Pierrot te motiveren om voor zijn herexamens te blokken. Brenda kampt met een soortgelijk probleem, want Bart is doof voor haar argumenten om terug aan het werk te gaan. Mieke laat zich op sleeptouw nemen door haar collega Morgane en bekent haar zelfs dat ze iets gehad heeft met dokter Paul. - woensdag 09 september - aflevering 4.155 : Pierrot houdt zijn studies voor bekeken en hij geeft een feestje om deze beslissing te vieren. Veronique volgt de raad van haar broer en ze trekt naar Spanje om de chaos in haar hoofd te ordenen. Anna en Albert zijn in de wolken met haar verrassingsbezoek, maar ze stellen zich wel vragen. In het ziekenhuis heeft dokter Paul een moeilijk gesprek met Victor Praet, het nieuwe diensthoofd van de spoed. De man stelt de efficiëntie van Paul in vraag én heeft een probleem met zijn relatie met Leen.
- donderdag 10 september - aflevering 4.156 : Pierrot zoekt een muziekstudio en sponsors om een demo op te nemen, maar dat verloopt niet van een leien dakje. Maar de aanhouder wint. In de instelling wordt Trudy tijdens de encountersessie zwaar onder vuur genomen en ze reageert even scherp. Advocaat Balencourt dringt bij Peter aan om het hoederecht op te eisen. In het ziekenhuis geeft Victor Praet aan stagiaire Leen de kans te assisteren tijdens een risicovolle operatie.
- vrijdag 11 september - aflevering 4.157 : Malika geeft haar ontslag in de taverne, zodat ze voluit voor de muziek kan gaan. Albert wil de echte reden van Veronique haar bezoek achterhalen, maar Anna wil dat hij zich koest houdt. Leen komt in het ziekenhuis steeds vaker tussen de kemphanen Victor en Paul te staan. Jennifer legt Marie-Rose het businessplan voor het nieuwe label voor en dringt aan om snel de knoop door te hakken.
- zaterdag 12 september - aflevering 4.158 : Na het gesprek met haar advocaat raadt Evy haar vriend Pierrot af om het contract met muziekproducer Tino te tekenen. Malika krijgt het benauwd, want zij heeft haar job in de taverne al opgezegd. Mathias wil niet dat Marie-Rose onnodige risico's neemt voor het nieuwe label. In Benidorm haalt Anna met Veronique herinneringen op aan haar kindertijd.
'Familie', van maandag tot en met zaterdag telkens om 20.00 op vtm . (bron en foto : vtm ; foto Charlotte : Eén)
Vorige maandag, 31 augustus, ging het vijftiende seizoen van de Eén-reeks 'Thuis' van start en het werd meteen een vliegende start. Met twee nieuwe acteurs, een nieuwe generiek en een nieuw decor voor het reiscafé/reisbureau dat Femke uit de grond wil stampen.
De titelsong van de serie wordt nog steeds gezongen door Sofie Van Moll (Eurosong 2004) en Peter Evrard (Eurosong 2006) en dit op muziek van Will Tura en Steve Willaert, Frank Dingenen tekende voor de tekst.
Wij brengen het komende seizoen, en dit telkens op zondag, al een korte inhoud van de afleveringen die er de komende week worden uitgezonden.
* INHOUD 'THUIS' - AFLEVERING 2.616 TOT EN MET 2.620.
- maandag 07 september - aflevering 2.616 : Rosa maakt zich zorgen over Peggy. Katrien en Paulien worden streng aangepakt. Kris heeft het moeilijk de ramadan vol te houden. Nancy weigert hulp te zoeken. - dinsdag 08 september - aflevering 2.617 : Bruno doet zijn ronde en dat gaat niet ongemerkt voorbij. Bianca voelt Peggy aan de tand. Tom daarentegen heeft zelf een eitje te pellen met Bianca. Therapeute Suzanne ontvangt Frank en Simonne.
- woensdag 09 september - aflevering 2.618 : Het geplande etentje zorgt voor discussie tussen Katrien en Paulien. Tom start een goedmakingoffensief. Simonne voelt zich nog niet 'in haar element'. Rosa zet Waldek voor het blok. - donderdag 10 september - aflevering 2.619 : Peggy veegt Rosa de mantel uit. Rosa weigert Kris in te lichten over Bruno. Het is aan Simonne om Frank te verrassen. Jens (Jelle Cleymans, Eurosong 2004) probeert Tim te overhalen. Femke besluit zich over Britney te ontfermen.
- vrijdag 11 september - aflevering 2.620 : De 'gezellige' avond van Frank en Simonne heeft zo zijn gevolgen. Tim heeft het moeilijk om komedie te blijven spelen. Femkes reiscafé krijgt steeds meer vorm. Waldek hoopt bij Rosa in de gunst te komen.
'Thuis', van maandag tot en met vrijdag telkens rond de klok van 20.10 op Eén. (bron en foto's : Eén)
'De jaren stillekes' : eerste aflevering vanavond met Frieda Van Wijck.
Steven Van Herreweghe siert vanaf vanavond tien weken lang je zondagavond met 'De jaren stillekes', een programma dat helemaal in het teken staat van televisie. Hij doet dat in het aangename gezelschap van een gast die minstens even gek is op tv als hijzelf.
Steven Van Herreweghe gaat op zoek naar de verhalen achter televisiebeelden die iedereen zich herinnert, of net in geen vijftig jaar op televisie zijn getoond. Inspiratie haalt hij elke week uit de bekende gast annex televisiefanaat die bij hem aanschuift. Dat is telkens iemand wiens leven in het teken staat van tv; iemand die zelf al een televisiecarrière achter de rug heeft, maar voor wie tv ook in het privéleven een belangrijke rol speelt.
Op het lijstje van genodigden prijken ronkende namen als Walter Grootaers, Frieda Van Wijck, Tom Lenaerts, Ronny Mosuse (lid vakjury 'Eurosong for Kids 2006'), Urbanus, Erik Van Looy, Bart Peeters (presentator 'Eurosong'), Jacques Vermeire, Guy Mortier en Marcel Vanthilt (presentator JESF 2005, lid vakjury 'Eurosong'). Frieda Van Wijck bijt vanavond de spits af. In welke volgorde de volgende gasten aantreden, blijft een verrassing tot de uitzending zelf.
beelden met een verhaal
Zowat alles wat ooit gefilmd is in België kwam in aanmerking voor 'De jaren stillekes'. De zoektocht voor 'De jaren stillekes' leverde dan ook de meest wonderbaarlijke beelden op. Verkeersvoorlichting uit de jaren 1910 bijvoorbeeld, waarin wordt uitgelegd hoe voorrang van rechts werkt, en dat je beter niet van een rijdende tram springt. Nu lijkt het evident, maar toen was het allemaal nieuw.
Soms zijn het niet de beelden zelf, maar het verhaal erachter dat grappig, ontroerend of verwonderlijk is. Iedereen herinnert zich bijvoorbeeld nog hoe Tom Lenaerts en Bart De Pauw de luchthaven van Zaventem binnendrongen in 'Schalkse ruiters', maar bijna niemand is op de hoogte van de pittige gerechtelijke procedure die erop volgde. Reden genoeg voor Steven Van Herreweghe om er getuigen bij te halen, oude krantenknipsels en tapes weer op te snorren en dikke encyclopedieën te doorploegen op zoek naar de waarheid. Niet zelden worden de gasten trouwens geconfronteerd met materiaal waarvan ze het bestaan vergeten waren.
reconstructies
Elke aflevering reconstrueert 'De jaren stillekes' ook een historisch televisiemoment. Dat zijn vaak dingen die in het collectief geheugen zitten, maar waar de kijker niet altijd het fijne van weet. Steven Van Herreweghe keert bijvoorbeeld terug in de tijd naar het moment waarop de eerste Vlaamse tv-piratenzender illegaal de ether in ging, ondanks uitdrukkelijk verbod van PTT-minister Willockx.
Ook de deelname van Pas de Deux aan het Eurovisie Songfestival in 1983 bracht een storm van verontwaardiging met zich mee. 'De jaren stillekes' diept de beelden nog eens op, maar - belangrijker nog - laat ook de achterkant van het verhaal zien. Steven Van Herreweghe doet dat door het verhaal te reconstrueren zoals hij ook de moord op JFK zou reconstrueren : met getuigen en authentiek beeldmateriaal.
'De Jaren Stillekes', vanaf vanavond, tien weken lang op zondagavond rond de klok van 20.30 op Eén. (bron en foto's : Eén)
Newsroom : Sofie Van Moll, Wim Soutaer, Mama's Jasje en Bart Peeters vandaag op 'De Gordel 2009'.
Vandaag, zondag06 september, vindt de - inmiddels - 29e editie plaats van 'De Gordel', de fiets- en wandelhappening in de Vlaamse rand rond de hoofdstad.
Net als de voorbije edities is er naast het wandelen en het fietsen ook heelwat muziek voorzien. Zo zullen op vier plaatsen liveconcerten plaatsvinden. We geven hieronder een overzichtje.
* Sint-Genesius-Rode : Sofie Van Moll (Eurosong 2004, coach 'Junior Eurosong 2009')(13.30) en Wim Soutaer (coach 'Junior Eurosong 2008')(16.45). * Dilbeek : The Magical Flying Thunderbirds (13.30) en Nicole en Hugo (ESF 1971-1973, Eurosong 2004)(16.45). * Zaventem : Coco Jr. & The All Stars (13.30) en Mama's Jasje (Peter Van Laet - De Gouden Zeemeermin 1996/Gunther Van Campenhout - Eurosong 2002)(16.45). * Overijse : The Incredible Time Machine (Eurosong 2002)(13.30) en Bart Peeters (presentator 'Eurosong')(16.45).
In tegenstellling tot vorige edities zijn er nu twee concerten (om 13.30 en om 16.45). Ook het 'Gordellied' werd in een nieuw kleedje gestopt en niet met één maar met liefst vier uitvoerders.
Nicole en Hugo (ESF 1971-1973, Eurosong 2004), Wim Soutaer (coach 'Junior Eurosong 2008'), Mama's Jasje (Peter Van Laet - De Gouden Zeemeermin 1996/Gunther Van Campenhout - Eurosong 2002) en Bart Peeters (presentator 'Eurosong') brengen elk een eigen versie van "Zoveel te doen". Meer informatie over de 'Gordel 2009' krijg je alvast hier. (bron en logo : website 'De Gordel')
'K2 zoekt K3' : vanavond worden de acht finalisten gekozen.
Na het vertrek van Kathleen Aerts gaan Karen en Kristel sinds zondag 23 augustus op zoek naar een vervangster voor 'de blonde' om van K2 opnieuw K3 (Eurosong 1999) te maken. Als kers op de taart zullen de vtm-kijkers op zaterdag 03 oktober kunnen meebeslissen welke kandidaat uiteindelijk het derde lid van de vrolijke meidengroep wordt.
Karen en Kristel gaan samen met een vakjury op zoek naar een toffe meid uit Vlaanderen of Nederland die alles met hen zal delen Optredens in beide landen, opnames, stress, succes, overrompelende aandacht van massa's fans, : het nieuwe K3'tje moet alles in huis hebben voor een kant-en-klare carrière. Uit meer dan 4.000 kandidates zal de uitverkorene geselecteerd worden. Nog nooit was de inzet zo hoog bij een talentenwedstrijd !
Sinds zondag 23 augustus brengt vtm wekelijks een aflevering van dit nieuwe programma : elke zondag om 20.00. Zeven weken lang nemen we de kijker mee in deze entertainende en spannende zoektocht met Vlaamse en Nederlandse kandidates.
VANAVOND : aflevering 3 - de acht finalisten worden gekozen :
De spanning stijgt in de derde aflevering van 'K2 zoekt K3'. Aan het eind van de vorige aflevering zag Vlaanderen welke 36 kandidaten de eerste selecties in Antwerpen en Rotterdam doorkwamen. Deze 36 potentiële K'tjes worden nu verwacht in Theater Elckerlyc in Antwerpen. Iedereen arriveert met pak en zak... Want wie deze theaterronde overleeft, vertrekt naar de exclusieve K3-opleiding op een sprookjesachtig landgoed.
Niemand van de kandidaten weet wat hen te doen staat, maar daar komt al gauw verandering in wanneer Gert Verhulst letterlijk ten tonele verschijnt. Hij vertelt de 36 dames dat hij vandaag wil zien hoe ze in trio functioneren. Ze worden ingedeeld in groepjes van drie, ze krijgen een nummer opgelegd en negentig minuten de tijd om dat tot een goed einde te brengen. Wat zich dan ontspint, varieert heel erg van trio tot trio. Het ene groepje heeft enorm last van de tijdsdruk, een ander groepje ondervindt moeite om de danspasjes te onthouden, er is een trio waarbij het niet klikt tussen de groepsleden, en een groepje waar meteen hechte vriendschappen ontstaan. Na negentig minuten moeten ze met z'n drieën aan de jury laten zien wat ze waard zijn.
Na hun performance worden ze individueel beoordeeld door juryleden Miguel, Axana, Marc en Patty. Karen en Kristel hebben van tevoren de opdracht gekregen om nauwlettend toe te kijken, want op het einde van de dag moeten zij harde keuzes maken. De jury selecteert de 15 beste kandidaten, die allemaal een plekje in de opleiding verdienen, maar Karen en Kristel mogen slechts 8 meisjes overhouden.
Dat moeten zij puur op basis van hun gevoel doen. Wie vinden zij de leukste ? Wie vinden zij het meest geschikt om bij K3 te komen ? Wie mag zich bewijzen in de K3-opleiding ? Bovendien weten de kandidaten weten niet dat K2 die belangrijke beslissing moet maken. Het is juryvoorzitter Miguel Wiels die de boodschap brengt aan de 15 geslaagde kandidaten.
* Nog enkele bijzonderheden in deze aflevering :
- Sonja Silva laat zich opnieuw opmerken. Zij wil het zo ontzettend graag dat ze pardoes 8 kilo verloor om toch in het plaatje te passen.
- Flore brak de dag voor de auditie haar teen maar liet die bewust niet gipsen om haar kansen niet op het spel te zetten.
- Kathleen is intussen bijna acht maanden zwanger...
- Noa studeerde meer dan honderd liedjes en choreografieën uit haar hoofd om goed voorbereid aan de meet te verschijnen. Deelt zij haar wijsheid met de andere deelneemsters ?
'K2 zoekt K3', de derde aflevering vanavond tussen 20.00 en 21.30 op vtm. Meer nieuws over dit programma krijg je op de website. (bron : vtm)
Marlain Angelidou (06 september 1978) is geboren op het eiland Cyprus als Maria Eleni Madalena. Ze is zangeres, actrice en een ex-lid van de meidengroep Hi-5. Ze stamt af van Schotse, Griekse en Cypriotische voorouders. In 1998 neemt ze voor het eerst deel aan de Cypriotische selectie voor het Eurovisie Songfestival. Samen met oud-deelnemer Alex Panayi zingt ze "Fterougisma" naar een verdienstelijke tweede plaats. Een jaar later, in 1999, neemt ze opnieuw deel aan de nationale selectie maar nu als soliste. En ze wint de nationale finale met het nummer "Tha'ne erotas" en dus mag ze namens haar land naar Jeruzalem afreizen. Vooraf wordt Marlain getipt als één van de kandidaten die kans maken op de overwinning. Maar zoals het heel vaak gaat met internetpolls en bookmakers (wij Vlamingen weten erover mee te praten) eindigt Marlain op een teleurstellende tweeëntwintigste en voorlaatste plaats met amper twee puntjes van het Verenigd Koninkrijk. Er valt hierbij aan te stippen dat 'grote' vriend Griekenland dat jaar niet deelneemt aan het liedjesfestival. In 2001 is ze tijdens de Estse nationale finale, 'Eurolaul', één van de juryleden. Twee jaar later, in 2003, neemt ze in Griekenland deel aan de tv-show 'Pop Stars' en ze versiert er één van de vijf plaatsen voor de meidengroep Hi-5 die tijdens de show wordt gevormd. Hun eerste album behaalt meteen goud in Griekenland. In 2005 besluiten de meiden om elk hun eigen weg te gaan en sindsdien zingt Marlain in haar nieuwe band Dicken's Zoo, een Griekse rockband.
Vorig jaar waagde ze in Cyprus opnieuw haar kans om het land een tweede maal te vertegenwoordigen tijdens het jaarlijkse liedjesfestival. Met "Rejection (set me free)", een nummer waarvan ze zelf de tekst en de muziek schreef, eindigt ze uiteindelijk op een derde plaats. De vakjury plaatste haar op een eerste plaats maar de televoters kozen voor Evdokia Kadi die meteen ook de uiteindelijke winnares werd.
Dit jaar nam ze opnieuw deel aan de nationale selectie met de Diesel Sisters. Met "Mr (do right) one night stand" strandde het gezelschap op een zevende plaats op tien deelnemers.
Junior Eurosong 2009 : T&T en Manou zijn de eerste finalisten.
Vanavond ging in eigen land 'Junior Eurosong 2009', de nationale selectie voor de komende editie van het Junior Eurovisie Songfestival, van start. De zevende editie van het festival vindt plaats op zaterdag 21 november in de Oekraïense hoofdstad Kiev.
In deze eerste van in totaal drie voorrondes was het meteen erop of eronder voor vier van de twaalf kandidaten. Nieuw dit jaar was dat die kandidaten telkens twee versies van hun nummer ten gehore brachten.
De vakjury, Kathleen Aerts (ex-K3, Eurosong 1999) en Walter Grootaers, mochten hoog van de toren blazen, maar het was de kijker en alleen de kijker die via de vijf minuten durende televoting mocht beslissen. Die kijkers bepaalden niet enkel wie er doormocht naar de finale maar ook met welke versie van het nummer. Twee kandidaten gingen door naar de finale, voor de twee overige kandidaten was het meteen over en uit.
Tijdens de televoting mochten Diggy Dex feat. Eva De Roovere hun grote zomerhit "Slaap lekker (fantastig toch)" ten gehore brengen en nadien was het moment van de waarheid aangebroken voor de vier kandidaten.
Presentator Ben Roelants riep telkens twee kandidaten op de blokken en het licht ging op groen voor T&T en Manou. Voor Las Niñas en Anke zit het avontuur er al meteen op.
* geplaats voor de finale :
"Geniaal" (ruige rock) door T&T.
"Comment faire ?" (popversie) door Manou.
* uitgeschakeld :
"Jongens" (girlpower) door Las Niñas.
"Ooh daddy" (jukebox jive) door Anke.
In eerste instantie maakte presentator Ben Roelants bekend dat Manou met de smokey jazz-versie zou doorstoten, maar dat zette hij, net voor afsluiten van de eerste voorronde, nog recht. Ze gaat wel degelijk naar de finale met de popversie van "Comment faire ?".
De tweede voorronde van 'Junior Eurosong 2009' krijg je aanstaande zaterdag 12 september op Eén tussen 20.45 en 22.00. Meer nieuws over de nationale selectie krijg je op de Eurosongsite van de openbare omroep en daar kan je ook de optredens van deze eerste voorronde (her)bekijken. (bron en foto's : Eén)
Vandaag over vier weken, op zaterdag 03 oktober, wordt de Cypriotische kandidaat voor de komende editie van het Eurovisie Songfestival gekozen. Tussen dinsdag 26 mei en vrijdag 31 juli jongstleden konden geïnteresseerden hun kandidatuur indienen bij de Cypriotische nationale omroep CyBC.
In totaal ontving de nationale omroep 33 inzendingen en eerder vandaag vond de selectieronde plaats. Uit dat aantal werden uiteindelijk acht nummers weerhouden die begin volgende maand gaan strijden om het ticket richting Oekraïense hoofdstad Kiev.
Enkel de titels van de nummers werden wereldkundig gemaakt, op de namen van de uitvoerders blijft het nog eventjes wachten.
* de acht nummers :
01. "Mia kharoumeni mera". 02. "Mes tin taxi". 03. "A be pa blom". 04. "Anakiklosi zois". 05. "Kosmos magikos". 06. "Zo". 07. "Thalassa, helios, aeras, fotia". 08. "Paidia kato apo tov idio ourano".
Tijdens de finale ligt het lot van de kandidaten in handen van een vakjury (50%) en van de kijkers thuis die door middel van televoting (50%) hun keuze kenbaar maken. (bron : CyBC, ESC Kazachstan)
'K2 zoekt K3' : verdient nieuw K3-lid heelwat minder dan Karen en Kristel ?
Op zaterdag 03 oktober eerstkomende weten we wie de nieuwe collega van Karen en Kristel zal worden en dus voortaan deel uitmaakt van de populaire meidengroep K3 (Eurosong 1999).
Maar het ziet er nu al naar uit dat het nieuwe lid alvast niet op gelijke voet zal staan qua verloning. In de productieploeg van 'K2 zoekt K3' werd er al een tijdje over geroddeld, en eerder deze week pakte ook het Nederlandse weekblad Privé uit met het nieuws dat het nieuwe K3-meisje een bediendecontract zal krijgen en dus heelwat minder zal verdienen dan haar collega's Karen en Kristel.
"Het nieuwe meisje zal een driejarig contract krijgen tegen een vast maandsalaris. Nummer drie zal maar een bescheiden deel hebben in de nieuwe merchandise - van bekers tot kussenslopen - waarop haar beeltenis te zien zal zijn", schrijft het Nederlandse blad.
Volgens Het Nieuwsblad wille ze bij Studio 100 het bericht bevestigen noch ontkennen. "Alles wat contracten aangaat, is supervertrouwelijk en een zaak tussen werkgever en werknemer. Het zou absoluut niet correct zijn van ons om daarover te communiceren, dus dat zullen we nu en ook in de toekomst niet doen", zegt woordvoerster Leen Blijweert. "Van wie de informatie komt, weten we niet. Wat Privé schrijft is volledig voor de rekening van dat blad. Studio 100 is een correct bedrijf dat zijn medewerkers correct betaalt."
Indien het bericht klopt dan zou dat wel eens een tijdbom kunnen betekenen onder de groep die vanaf begin volgende maand weer voltallig zal zijn. Wat als het nieuwe meisje als de zegeroes uitgewerkt is, 'lastig' begint te doen en op tafel klopt om alsnog meer centen te eisen ?
Al zou het helemaal niet onlogisch zijn dat Karen en Kristel meer verdienen dan het nieuwe groepslid. Tenslotte stonden zij samen met Niels William mee aan de wieg van de groep die uitgroeide tot een fenomeen in België en Nederland. Zij hebben intussen al ruim 10 jaar K3-anciënniteit opgebouwd. (bron : Het Nieuwsblad)
Ook op deze eerste zaterdag van september zijn we opnieuw van de partij met een nieuwe aflevering van 'Vers van de pers'. De komende week kondigt zich nog wat zomers aan en dat juichen we alleen maar toe. Daarbovenop nog wat leuke muziek, dus wat wil een mens nog meer.
Vanavond start in eigen land de zoektocht naar de kandidaat die ons op zaterdag 21 november eerstkomende in de Oekraïense hoofdstad Kiev zal vertegenwoordigen tijdens de zevende editie van het Junior Eurovisie Songfestival. Dit jaar zijn er twaalf kandidaten en zij brengen hun nummers telkens in twee versies. Al die versies, de karaoke-versies van hun nummer alsook het themalied "Een echte revelatie" zijn terug te vinden op de dubbel-cd "Junior Eurosong 2009" dat overmorgen, maandag 07 september, zal verschijnen.
In Vlaanderen is er de laatste dagen heelwat commotie ontstaan rond de nieuwste single van Clouseau (Eurosong 1989, ESF 1991). "Leve België" is sinds afgelopen donderdag, 03 september, beschikbaar en het is meteen ook de voorbode van een gloednieuw album, "Zij aan zij", dat midden oktober zal worden uitgebracht.
En ook in Nederland was er een aantal weken geleden de nodige commotie rond de nieuwe single van Gerard Joling (ESF 1988). Hij wil een aanval doen op de hitparade met "Engel van mijn hart", de Nederlandse versie van "Angel of the night" dat tijdens de jongste editie van het Nationaal Songfestival tweede werd na "Shine". Volgens Gordon (ESF 2009, NSF 1990-2003, lid vakjury JSF 2007-2008) wilden de Toppers het nummer uitbrengen op single maar Joling was hen te snel af. "Engel van mijn hart" is sinds gisteren, vrijdag 04 september, beschikbaar.
Toeval of niet, maar net gisteren, vrijdag 04 september, bracht Gordon (ESF 2009, NSF 1990-2003, lid vakjury JSF 2007-2008) ook al een nieuwe single op de markt. Hij koos voor "Niemand lacht zoals jij" en dat nummer is de Nederlandse versie van "Nobody loves me like you do", de nummer drie van het jongste Nationaal Songfestival bij onze noorderburen. Het nummer is sinds gisteren ook te horen als begingeneriek van het nieuwe programma 'Glitter Glamour Gordon', dat voortaan wekelijks op vrijdag op RTL 4 wordt uitgezonden tussen 21.35 en 22.35. Daarin gaat de zanger/presentator telkens op zoek naar de glamour in Nederland.
Tot slot eindigen we zoals steeds met een paar korte berichten. Het release van het nieuwe album van Kate Ryan (ESF 2006) is uitgesteld. Normaal gezien zou "French connection" op maandag 14 september eerstkomende worden uitgebracht, maar volgens de laatste berichten is vrijdag 25 september nu de releasedatum. Eind oktober, begin november ligt het nieuwe album van de Zweedse zanger Martin Stenmarck (ESF 2005) in de winkelrekken. Het is intussen reeds van 2006 geleden dat hij een album op de markt had gegooid. Een eerste single, "1000 nålar", is deze week de Zweedse hitparade reeds binnengekomen op een eenenvijftigste plaats. En voor wie niet genoeg kan krijgen van de Zweedse popformatie ABBA (Melodifestivalen 1973, ESF 1974) is er sinds afgelopen dinsdag, 01 september, het album "Les n° 1 de ABBA", het zoveelste compilatiealbum in de rij.
Een nieuwe afspraak maken we voor aanstaande zaterdag. Ondertussen wensen we je alvast heel veel luisterplezier !
Newsroom : Marcel Vanthilt brengt midden deze maand een boek uit over zijn vader.
Net voor de zomer legde Marcel Vanthilt (presentator JESF 2005, lid vakjury 'Eurosong') de laatste hand aan het boek "Het verhaal van mijn vader Edgard".
De wereld verbeteren, dat was ook voor Edgard Vanthilt een droom. Net als zovelen van zijn generatie ruimde hij het puin van de Tweede Wereldoorlog en baande hij de weg voor geluk, welvaart, rechtvaardigheid. Hij, Edgard Vanthilt, een monument van een man, een socialist uit één stuk, een reus van de oude stempel. Senator, volksvertegenwoordiger en vader. In alles wat hij ondernam, was hij overrompelend. Ook in zijn dood, die veel te snel kwam.
Al jaren lang probeert Marcel, de zoon van Edgard, te achterhalen wie de mens was achter die monumentale vader. Het is een epische zoektocht geworden naar de bronnen van de herinnering, waarbij mythe en werkelijkheid niet zelden innig verstrengeld zijn.
Marcel Vanthilt toont zich een genereus chroniqueur die voor elkaar krijgt wat velen zouden willen doen : te weten komen wie zo'n vader eigenlijk is. Het resultaat is een boek vol ijzersterke verhalen over vriendschap, vaderliefde en het liefhebben van het leven, hoe gecompliceerd het ook is.
Het boek wordt op dinsdag 15 september eerstkomende vanaf 14.00 voorgesteld in De Rode Roos (achter de Voorzorg), Stationsstraat 63, 3970 Leopoldsburg.
"Het verhaal van mijn vader Edgard", uitgegeven door Meulenhoff/Manteau, ligt vanaf dinsdag 15 september in de winkelrekken. Het boek telt 344 pagina's en kost 22,50 . (bron : Standaard Uitgeverij)