Per (Michael) Herry (09 augustus 1958) is geboren in het Zweedse Enköping. Hij is de oudste van de drie Herrey's die in 1984 deelnamen aan het Eurovisie Songfestival (links op de foto). De groep bestond naast Per ook nog uit Richard (midden) en Louis (rechts). Ze winnen dus in 1984 de Zweedse selectie 'Melodifestivalen' en mogen naar het Eurovisie Songfestival in Luxemburg. Dat jaar zijn er een aantal sterke inzendingen maar toch weten ze met hun aanstekelijke melodietje "Diggi-loo, Diggi-ley" het festival te winnen en zo Zweden een tweede overwinning te bezorgen. Na het festival toeren ze nog een tijdje rond door Europa maar de hits blijven echter uit en de broers besluiten om te stoppen met de groep. Per heeft intussen vier kinderen en werkt voor de 'Swedish Union of Musicians'.
Zomer 2006 : Europa blijft Kate Ryan en "Je t'adore" toejuichen.
Nooit had Kate Ryan gedacht dat het Eurovisie Songfestival zolang zou blijven nazinderen. Niet alleen in België reageerde men na de halve finale zeer verbaasd over de uitslag. Afgelopen weekend toonden Zweden en Polen nog eens hun mening over "Je tadore". Donderdagavond stond Kate in Stockholm op het podium voor 17.000 uitzinnige toeschouwers. In het kader van de Zweedse Gay Pride werd daar een Songfestivalavond georganiseerd. Kate Ryan was, samen met de Roemeense kandidaat Mihai "Tornero" Trăistariu, de topact. Bij de aankondiging van "Je tadore" gingen de festivalbezoekers volledig uit hun dak. De Zweden bleken "Je tadore" woord voor woord mee te kunnen zingen. De single staat dan ook reeds 10 weken in de charts daar (archief). Songfestivalgoden uit Israël, Turkije, Finland, Zweden en Noorwegen maakten het publiek reeds warm, maar de waanzin en hysterie werd toch volledig bewaard tot op het einde van de show, toen onze eigen Kate ten tonele verscheen . Terug thuis haastte ze zich naar Nieuwpoort waar vrijdag in het kader van de VT4-Zomertoer een gesmaakt live optreden op het programma stond. Ook al speelde ze voor eigen publiek en een groep Franse fans, de aanhoudend positieve respons op Kate en haar festivalinzending blijft verbazend. Zaterdag tekende Kate en haar Songfestivalinzending weer een mooi resultaat op in Polen. Daar stond ze samen met haar dansers op het populaire Jedynki-festival in Sopot (archief). Tien internationale sterren brachten er hun zomerhit. Kate werd uiteindelijk derde in deze bikkelharde competitie, waarin zowel televoting als een professionele jury beslissen over het eindresultaat. Kate verwees in haar dankwoord naar de halve finale in Athene en bedankte uitvoerig de Poolse muziekliefhebbers voor hun overduidelijke steun dit weekend. Het Eurovisie Songfestival stopte voor Kate duidelijk niet op donderdag 18 mei laatstleden. Bijna drie maanden later roept Europa nog steeds om eerherstel. Een hart onder de riem vanuit alle windstreken. Reactie van Kate : "Ondanks het drukke weekend, drie landen in evenveel dagen, kijk ik zeer voldaan en vol nostalgie terug op dit weekend ! Waanzin was het ! Het Athene-verhaal is bijlange nog niet op zijn eind, integendeel, ik heb het gevoel dat het nog steeds groeit en dat er nieuwe deuren zijn opengegaan. Maar wat het meest belangrijke is voor mezelf is het feit dat iedereen in Vlaanderen die op mij gestemd heeft om België te vertegenwoordigen in Athene, uiteindelijk toch gelijk krijgt. En daar ben ik ontzettend blij om, dat Vlaanderen krijgt waar het altijd al recht op had ! Mijn deelname is geen maat voor niets geweest, en dit moet Vlaanderen weten !" (bron : websiteKate Ryan, foto : Doteurovision)
The losers of EUROVISION (aflevering 02 - 1957 : OOSTENRIJK).
In deze tweede aflevering van 'The losers of EUROVISION' bekijken we het jaar 1957. Aan de tweede editie van het Eurovisie Songfestival nemen in totaal tien landen deel. Nieuwkomers dit jaar zijn het Verenigd Koninkrijk, Denemarken en Oostenrijk. En het is dat laatste land dat ook als allerlaatste zal eindigen. De Oostenrijkse omroep ORF vaardigt zanger Bob Martin af naar het Duitse Frankfurt am Main.
Met "Wohin, kleines Pony ?" eindigt hij op de tiende en allerlaatste plaats met een totaal van drie punten. Het Verenigd Koninkrijk geeft hem twee punten en van Nederland krijgt hij er nog eentje bovenop.
Datzelfde jaar (1957) is hij als zanger te zien in de Westduitse speelfilm 'Einmal eine grosse Dame sein'. In 1958 volgt nog de Oostenrijkse prent 'Rendezvous in Wien' waarin hij een gastrol vertolkt als zichzelf. In 1959 is hij te bewonderen in de Franse prent 'Brigade des moeurs', een film van Maurice Boutel. In deze speelfilm zien we onder meer Eddie Barclay en de betreurde Dalida aan het werk.
Louis (Ludwig) Neefs (08 augustus 1937) is geboren in de Kempense gemeente Gierle. Hij studeert voor technisch tekenaar aan de Technische school in Mechelen. Aan het einde van de jaren vijftig wordt hij zanger van de groep Sun Spots. Met deze groep doet hij een paar optredens en ondertussen neemt hij ook deel aan diverse talentenjachten. Het is Jacques Kluger (de vader van Jean) die er voor zorgt dat de platenmaatschappijen oog en oor krijgen voor Louis Neefs, en met succes want het levert hem liedjes op als "Anita my love", "Margrietje" en "Ein kleines Kompliment". Louis is niet alleen zanger maar ook presentator bij de toenmalige BRT. Zo presenteert hij 'Binnen en buiten' en 'Tienerklanken'. Daarenboven is hij samen met Rocco Granata impressario van verschillende artiesten. In 1967 vertegenwoordigt hij ons land in Wenen op het Eurovisie Songfestival. Met "Oh oh ik heb zorgen" eindigt hij op een zevende plaats. Twee jaar later mag hij opnieuw naar het liedjesfestival dat nu in Madrid doorgaat. Ook met "Jennifer Jennings" eindigt hij op de zevende plaats. Samen met Dream Express zijn ze de enige Vlaamse kandidaten die zo'n hoge positie tot op heden wisten te behalen. Ook in de politiek is Louis actief, en dit als gemeenteraadslid in Mechelen. In 1972 scoort hij in Vlaanderen en Nederland nog een grote hit met "Margrietje", een nummer geproduceerd door Peter Koelewijn. En dan gebeurt het ondenkbare : het is donderdag 25 december 1980. Voor velen een Kerstmis zoals andere jaren. Tot Vlaanderen 's avonds het nieuws verneemt via radio en televisie : "De Vlaamse zanger Louis Neefs en zijn vrouw Liliane zijn deze namiddag bij een ongeval in Lier om het leven gekomen". Louis Neefs overlijdt op amper 43-jarige leeftijd. Meer dan een kwart eeuw later leeft de herinnering bij heelwat muziekliefhebbers nog steeds verder. Meer over Louis kan je lezen op zijn website.
Rocker Lordi is ruim twee maanden na zijn overwinning op het Eurovisie Songfestival gehuwd in het Finse Rovaniemi, zo heeft de lokale pers vandaag bericht (zie ons bericht eerder vandaag). Eigenlijk was de kerkelijke inzegening van het huwelijk tussen Tomi Putaansuu (32) en Johanna Askola (28) eind mei gepland, maar het succes van het nummer "Hard rock hallelujah" gooide roet in het eten. Het is zo goed als zeker, of anders op zijn minst te hopen, dat Lordi op zijn eigen huwelijk zonder monstermasker verscheen. Uitsluitsel daarover is er niet, omdat journalisten en fotografen deskundig werden geweerd van de plechtigheid en het trouwfeest. In het openbaar laat Lordi zich zonder latexmasker niet zien en al zeker niet fotograferen. De vrouw van Lordi is trouwens zijn persoonlijke assistente. (bron : Belga,foto : Iltalehti)
Tijdens de zomermaanden loopt er op Radio 1 tussen 11.00 en 13.00 het programma 'Naast de kwestie'. Het is een programma dat gaat over de 'zin en onzin over wetenschap en pseudowetenschap'. Vandaag was er het 'vreemde voorwerpen-experiment'. Komen vreemde voorwerpen ook gewoon op hun bestemming aan als je ze in een brievenbus dropt ?
Op de foto hierboven zie je Sven Pichal met :
- een vals gebit (verstuurd naar Bart Peeters, componist van "Er kan altijd nog een tandje bij"), - een kartonnen Sergio (verstuurd naar Finland, naar de verantwoordelijke van het Eurovisiesongfestival), - een zweepje (verstuurd naar presentatrice Annemie Peeters, die het waagde om snoepjes op de redactie van het programma te stelen), - een schilderij van de hand van de bomma van Sven Pichal (verstuurd naar Jan Hoets museum in Herford).
Al deze spullen kregen gewoon een etiketje met een adres erop gekleefd. Benieuwd of ze ook aankomen ?! Je hoort het over een paar dagen in 'Naast de dwestie', elke werdag tussen 11.00 en 13.00 op Radio 1 (presentatie Johan Terryn en Sven Pichal). (bron en foto : Radio 1)
Zweden : Helena opende het EK Atletiek in Göteborg.
Tussen vandaag en aanstaande zondag (13 augustus) vindt in het Zweedse Göteborg (gaststad van het Eurovisie Songfestival in 1985) de 19e editie plaats van het EK Atletiek. En zoals het gebruikelijk is bij manifestaties van dergelijke omvang worden deze op gang getrokken door een openingsceremonie. Deze ging gisterenavond door in het centrum van de stad. Zoals we al eerder berichtten werd zangeres Helena Paparizou (ESF 2001-2005) gevraagd om de officiële themasong "(To all the) Heroes" te zingen (archief). Ze bracht dit nummer live en dit samen met het Symfonisch Orkest van Göteborg. Naast Helena traden ook nog op : Ronan Keating (presentator ESF 1997) in duet met Jessica Andersson (ESF 2003, Melodifestivalen 2004-2006), festivalwinnares en drievoudig deelneemster Carola (ESF 1983-1991-2006), Angelica Agurbash (Wit-Rusland ESF 2005), Cameron (Melodifestivalen 2005) en Khaled. De laatste twee hebben momenteel een hit(je) te pakken met "Henna".
Ondertussen raakte bekend dat "Gigolo" de nieuwste single van Helena zal worden en dus niet "(To all the) Heroes". Van haar vorige single "Mambo" werden er in Zweden meer dan 25.000 exemplaren verkocht wat meteen goed is voor goud. (met dank aan : ARS Entertainment)
Lordi, de zanger van de groep met de gelijknamige naam, is afgelopen weekend in het huwelijksbootje gestapt met zijn vriendin Johanna. Wegens de zeer strenge veiligheidsmaatregelen konden de media geen plaatjes schieten van het pasgehuwde stel. Lordi won afgelopen mei de finale van het 51e Eurovisie Songfestival in de Griekse hoofdstad Athene. Met "Hard rock hallelujah" lieten zij de andere kandidaten ver achter zich. Dankzij deze eerste Finse overwinning zal de volgende editie van het jaarlijkse liedjesfestival doorgaan op donderdag 10 en zaterdag 12 mei 2007 in de hoofdstad Helsinki (foto : Iltalehti)
Tommy Carlsson (07 augustus 1968) is geboren in de Zweedse stad Göteborg. Deze stad was in 1985 gaststad voor het Eurovisie Songfestival. Tommy maakt deel uit van de popgroep Arvingarna (foto onder) waar hij drums speelt en zingt. Arvingarna wordt in 1989 opgericht en brengt in 1992 een eerste single op de markt. Een jaar later, in 1993, neemt de groep deel aan de nationale selectie 'Melodifestivalen'. Met "Eloise" weten ze de nationale finale te winnen met 56 punten. Later dat jaar behalen ze tijdens het Eurovisie Songfestival in het Ierse Millstreet een verdienstelijke zevende plaats. Twee jaar later nemen ze opnieuw deel aan de Zweedse selectie voor het liedjesfestival. Met "Bo Diddley" weten ze de eerste ronde niet door te komen. In 1999 nemen ze voor de derde maal deel aan 'Melodifestivalen'. Nu doen ze het heelwat beter dan vier jaar eerder. Met "Det svär jag på" eindigen ze op de derde plaats met 114 punten. Ze moeten enkel (de latere winnares van het Songfestival) Charlotte Nilsson en Dromhus voor zich dulden. Sinds 2002 hanteert de Zweedse omroep SVT een nieuw format voor 'Melodifestivalen' : vier voorrondes, een herkansingsronde en de finale. Arvingarna is één van de 32 artiesten die dat jaar volgens het nieuwe format hun kans willen wagen. Met "Ingenting är större än vi" behalen ze in de derde halve finale een zesde plaats. Daarmee zijn ze meteen uitgeschakeld voor de finale en een eventuele deelname aan het Eurovisie Songfestival. Sinds hun overwinning in 1993 in de Zweedse nationale selectie is de derde plaats in 1999 dus tot op heden het beste resultaat. Meer over de groep kan je steeds op hun website lezen.
Suomen neljäkymmentä vuotta Eurovision laulukilpailussa (afl. 6 - 1966).
In deze aflevering van 'Suomen neljäkymmentä vuotta Eurovision laulukilpailussa' gaan we terug naar het jaar 1966. Dat jaar neemt Finland voor de zesde deel aan het Eurovisie Songfestival.
De nationale finale wordt op zaterdag 22 januari 1966 gehouden in de YLE-studio in de hoofdstad Helsinki. Deze zesde editie wordt gepresenteerd door Tuula Ignatius en Risto Vanari. Tijdens de finale treden negen liedjes aan en de winnaar wordt gekozen door een jury bestaande uit twaalf personen.
De negen nummers tijdens de finale :
01. "Märkää asfalttia" door Tamara Lund : 8 punten (vijfde plaats). 02. "Syysromanssi" door Ilkka Rinne : 4 punten (negende plaats). 03. "Meren laulu" door Carola : 7 punten (zevende plaats). 04. "Vieras rakastettuni" door Viktor Klimenko : 20 punten (tweede plaats). 05. "Muistojen bulevardi" door Laila Kinnunen : 20 punten (tweede plaats). 06. "Pieni sana" door Danny : 5 punten (achtste plaats). 07. "Aamuyön tanssi" door Marjatta Leppänen (vijfde plaats). 08. "Ken hän on" door Lasse Mårtenson : 13 punten (vierde plaats). 09. "Playboy" door Ann-Christine Nyström : 22 punten (eerste plaats).
Dit jaar doen er maar liefst drie Finse ex-deelnemers mee aan de nationale finale. Maar geen van hen kan opnieuw voor een tweede maal naar het Eurovisie Songfestival. Het is zangeres Ann-Christine Nyström die hen de loef afsteekt en met "Playboy" naar het liedjesfestival mag.
Ann-Christine Nyström is geboren op 26 juli 1942 in de Finse hoofdstad Helsinki. Tijdens het Eurovisie Songfestival in Luxemburg mag ze als zevende op achttien kandidaten aantreden. Met "Playboy" eindigt ze uiteindelijk op een gedeelde tiende plaats met zeven punten. Ook de Duitse ("Die Zeiger der Uhr" door Margot Eskens) en de Luxemburgse inzending ("Ce soir je t'attendais" door Michèle Torr) eindigen op de tiende plaats. Tussen 1962 en 1969 brengt Ann-Christine in totaal 24 singles en 3 albums op de markt.
Kate Ryan eindigt op de derde plaats tijdens het 'Festiwal Jedynki 2006'.
Zaterdagavond traden tien internationale sterren aan tijdens het 'Festiwal Jedynki 2006' in de Poolse stad Sopot. België werd op het adembenemende podium met glans vertegenwoordigd door Kate Ryan en haar Songfestivalinzending "Je t'adore". Kate werd heel verdienstelijk derde en mocht naast een trofee 10.000 USD in ontvangst nemen. De overwinning in Sopot ging naar de Deense groep Outlandish met hun zomerhit "I only ask of God". De Poolse band Button Hackers werd tweede met "Między nami". Het eindresultaat van het festival in Sopot werd beslist door televoting en een professionele jury. De deelnemende songs werden eerder dit jaar door een jury geselecteerd. Kate bedankte al haar Poolse fans en verwees naar het tegenvallende resultaat op het Eurovisie Songfestival afgelopen mei in de Griekse Athene. "Het voelt zo goed te weten hoeveel fans je hebt in Polen," aldus Kate, waarna ze het publiek bedankte met een welgemeende "Je t'adore" en haar nummer nogmaals live vertolkte. (met dank aan Belgovision)
Hans van Pol (op foto met bril) is geboren op 06 augustus 1955. In het begin van de jaren tachtig maakt hij deel uit van de Amsterdamse new wave groep Boobytrap. Deze groep is de verderzetting van de discogroep Satellite. Ondertussen richt producent Hans Van Hemert in 1981 de groep Vulcano op. De groep bestaat uit Dee Dee (archief), René van der Wel, Jos Groothuizen en Suzanne Venneker. In 1982 wordt Réne van der Wel vervangen door Hans van Pol. In 1983 neemt Vulcano deel aan het Nationaal Songfestival. Met "Met jou d'erbij" eindigen ze op een vijfde plaats maar met "Een beetje van dit" moeten ze met amper één puntje de duimen leggen voor winnares Bernadette. De groep heeft wel een dikke hit te pakken. Ook de opvolger "Als je haar maar goed zit" scoort in de Nederlandse Top 40. Een jaar later waagt de groep opnieuw haar kans tijdens het Nationaal Songfestival. Zangeres Maribelle eindigt op de plaatsen één en twee en mag dus naar het Eurovisie Songfestival. De plaatsen drie en vier zijn voor Vulcano weggelegd. Met "Dolce far niente" eindigen ze op de vierde plaats en met "Eén, twee, drie" eindigen ze op een derde plaats. Nadien gaat het bergaf met de groep en in 1985 gaat ieder zijn eigen weg. Suzanne Venneker en Jos Groothuizen gaan nog als duo verder maar lang blijft dat liedje ook niet duren. In 1994 schrijft Hans de tekst van het nummer "Tussen jou en mij", de muziek is van Jochem Fluitsma en Erik Van Tijn. Het is één van de acht nummers die Willeke Alberti ten gehore brengt tijdens het Nationaal Songfestival. Het nummer eindigt op een derde plaats na het winnende "Waar is de zon" en "Zomaar een dag".
Ook het eerste weekend van augustus schotelen we U een overzichtje van de buitenlandse hitlijsten voor. Onze inzending, "Je t'adore" van Kate Ryan, is na iets meer dan twee maanden uit de Duitse hitparade verdwenen. Lordi met "Hard rock hallelujah" blijft het behoorlijk doen in Europa. Akcent stijgt verder lichtjes door bij onze Noorderburen met hun inzending voor de Roemeense nationale finale. Tot slot nog even aanstippen dat er in Zwitserland en Oostenrijk een aantal compilatiecd's op de markt zijn waar Kate Ryan met "Je t'adore" op terug te vinden is.
Viola Holt (05 augustus 1949) is geboren in Den Haag als Viola van Emmenes. Op zeventienjarige leeftijd gaat ze bij de AVRO aan de slag als omroepster. In 1970 stapt ze over naar de NOS waar ze tot 1981 deze taak op haar zal nemen. Buiten het omroepen presenteert ze nog een aantal programma's en maakt ze reportages. Op 28 februari 1973 presenteert ze samen met de in 1989 overleden Simon Van Collem het Nationaal Songfestival. Dat jaar is zanger Ben Cramer aangeduid om Nederland te vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival. In Carré in Amsterdam zingt hij vier nummers en uiteindelijk kiest een jury voor "De oude muzikant". Later dat jaar zal hij tijdens het Eurovisie Songfestival op een veertiende plaats eindigen. In 1981 wordt Viola ontslagen door de NOS omdat ze vergeet op te dagen als omroepster. Ze gaat daarna bij de TROS aan de slag alwaar ze een aantal televisie- en radioprogramma's zal presenteren. Aan het einde van dat decennium komt ze minder vaak op het scherm en werkt ze als programma-inkoopster. In 1989 gaat ook in Nederland de commerciële omroep van start en Viola Holt stapt over naar RTL Véronique (later RTL 4). Daar presenteert ze tot in 1998 het dagelijkse middagmagazine 'De 5 uur show'. Nadien neemt ze een sabbatjaar en keert in 1989 terug op het scherm met het bekende programma 'Klasgenoten', deze nieuwe versie loopt slechts één seizoen. Tussen 1998 en 2003 woont Viola met haar man in Mexico om er een Indonesisch restaurant uit te baten. In 2003 liggen er nieuwe plannen voor Viola op tafel maar die worden nadien afgeblazen. Sindsdien komt ze sporadisch nog eens op het scherm in één of ander programma.
Zomer 2006 : "Alive" van Kate Ryan smaakmaker bij Donna.
Ze wisselt nog meer van stijl dan van choreografie bij haar nummers. Gezien haar Eurovisie Songfestivalgeschiedenis is dat niet niks. Ondertussen heeft Kate Ryan de kater verwerkt. Als dit niet scoort dringt zich de vraag op wat Madonna heeft, wat Kate niet heeft.
"Alive", de nieuwste single en hit in wording van Kate Ryan, volgende week de ganse week SMAAKMAKER bij Donna. (bron : Donna)
De alternatieve rockgroep Corbin zou de eerste deelnemer zijn aan de nationale selectie volgend jaar in Noorwegen, beter bekend als 'Melodi Grand Prix 2007'. Dat nieuws brachten we afgelopen zondag reeds. Maar wat blijkt nu ? "Er is helemaal niets van aan" vertelde Stian Malme van de Noorse omroep aan Eurovision.tv. "Ik denk dat hun muziek heel goed is en ik hoop dat ze een gepast nummer zullen inzenden voor de nationale selectie volgend jaar. Ze zijn alvast van harte uitgenodigd" aldus nog Malme. Het lijkt er meer en meer op dat de groep met leadzanger Pål Tostrup (foto) er een publiciteitsstunt van gemaakt heeft.
Nummers voor de nationale selectie 'Melodi Grand Prix 2007' kunnen nog steeds ingezonden worden tot 1 september aanstaande. Dan volgt er een eerste ruwe selectie en zal er bekeken worden of er net als dit jaar met halve finales en één finale zal gewerkt worden. Dit hangt natuurlijk af van het feit of er genoeg nummers en professionele artiesten gevonden worden om het format van dit jaar opnieuw te hanteren. (bron : Eurovision.tv)
Niet meteen gaan denken dat we de bedgeheimen van de artiesten gaan prijsgeven, verre van. Maar wat we wel kunnen vertellen is dat zangeres Jessica Andersson een duet gaat opnemen met zanger Ronan Keating (presentator ESF 1997). Deze laatste kennen we ook nog als zanger bij de groep Boyzone. Volgens Aftonbladet is Jessica heel verheugd over het feit dat ze gaat samenwerken met de Ierse hartenbreker. "Om te kunnen samenwerken met een artiest waar ik zoveel jaren heb naar opgekeken is heel vleiend. En vooral met de internationale bekendheid die hij geniet" zegt ze nog. "Ik heb als zovelen ook mijn Boyzone-periode gekend en ik vond indertijd Ronan de échte ster".
Jessica Andersson nam samen met Magnus Bäcklund drie jaar geleden deel aan het Eurovisie Songfestival als Fame. Met "Give me your love" eindigde het duo toen op een vijfde plaats. Een jaar later waagden ze opnieuw hun kans en eindigden ze in de nationale finale, 'Melodifestivalen 2004' op een zesde plaats met "Vindarna vänder oss". Dit jaar namen beiden afzonderlijk deel aan de Zweedse preselectie voor het Eurovisie Songfestival. Magnus Bäcklund geraakte via 'Andrachansen' tot in de finale alwaar hij beslag legde op de vijfde plaats met "The name of love". Jessica eindigde met "Kalla nätter" in de derde halve finale op een vijfde plaats en was meteen uitgeschakeld.
Het nummer zal in het najaar in Scandinavië verschijnen maar aanstaande zondag zullen ze het reeds ten gehore brengen tijdens de openingsceremonie van het Europese Kampioenschap Atletiek in Göteborg. (bron : Aftonbladet, Esctoday, foto : SVT)
Het Laatste Nieuws bericht in haar vrijdageditie dat zangeres Sonny O'Brien gaat stoppen met zingen. De Westvlaamse zangeres (33) stopt na een carrière van vijf jaar. "Het is een samenloop van omstandigheden" zegt ze. "Ik ben ontgoocheld in een aantal mensen. Er was me beloofd dat ik een full-cd zou kunnen maken en dat is niet gebeurd. Maar ik wil me vooral helemaal toeleggen op 'De Brasserie', de horecazaak in Avelgem die ik samen met mijn vriend Benoni run.
Sonny Oroir zoals ze in het dagelijkse leven heet was in totaal vijf jaar actief als Sonny O'Brien. In 2000 neemt ze deel aan de 'Soundmixshow' op de commerciële zender VTM. Ze brengt daar "Because you loved me" van Céline Dion (ESF 1988). Het levert haar een eerste plaats op en een ticket voor de Europese soundmixshow die ze een jaar later in het Britse Manchester weet te winnen. Opnieuw een jaar later neemt ze deel aan 'Eurosong 2002' met "All out of love", geschreven door de broers Paelinck. Ze stoot door naar de finale waarin ze uiteindelijk vijfde wordt. Nadien volgen onder meer "Don't stop (moving around)", "Friday night forever", "Call me", en "Supernatural woman". Dit jaar nam ze opnieuw deel aan 'Eurosong'. Met "I'll be there for you" geraakt ze via een wildcard tot in de tweede halve finale alwaar ze op een zesde en voorlaatste plaats strandt.
Sonny weet niet op ze het podium definitief vaarwel zegt. "Voorlopig is het over en uit. Maar zeg nooit nooit. Misschien denk ik er over vijf jaar anders over." Aanstaande zondag stond Sonny in principe nog op de planken in Middelkerke, maar dat optreden is geannuleerd. (foto : websiteSonny)
Harm Edens (04 augustus 1962) is geboren in het Nederlandse Enschede, een stad in Twente, in het zuidoosten van de provincie Overijssel. Hij studeert eerst een tijdje Nederlandse Taal- en Letterkunde in Groningen, maar besluit nadien om theaterwetenschap te gaan studeren. Dat doet hij aan de Universiteit van Amsterdam. Hij studeert er af in 1987 en volgt dan nog een aantal comedycursussen. Tijdens zijn studies leert hij Ger Apeldoorn kennen, ondertussen vormen ze al sinds 1986 een schrijversduo. Ze hebben samen al een aantal originele scripts, vertalingen en bewerkingen voor heelwat comedyseries, televisieshows en theaterproducties geschreven. Een aantal titels zijn 'Sam Sam', 'In de Vlaamsche Pot' en 'Het zonnetje in huis'. Ook als presentator is Harm bekend bij het grote publiek. Zo is hij ondertussen reeds driemaal gastheer geweest tijdens het gala van de Gouden Harpen van de Stichting Conamus. In 2003 presenteert hij de vier voorrondes van het 'Nationaal Songfestival', de Nederlandse selectie voor het Eurovisie Songfestival. Voorts is hij bekend als presentator van het satirische nieuwsprogramma 'Dit was het nieuws'.
De winnaar van het Songfestival, de groep Lordi, blijft deze week op de negende plaats hangen. Helena Paparizou daalt met "Mambo" vier plaatsen. Belle Perez blijft met haar laatste single, "Ave Maria", op de twaalfde stek staan. Het nummer werd eerder al door de Spaanse zanger David Bisbal uitgebracht. Hij waagde in 2002 zijn kans om afgevaardigd te worden naar het Songfestival. Verder stijgen Kaye Styles en Johnny Logan met hun herwerkte versies van de twee festivalzeges van de Ier opnieuw een aantal plaatsen en vatten ze post op de dertiende plaats. Het album van Lordi zakt deze week van een zestiende naar een tweeëntwintigste plaats.
Ultratop 50 singles :
09. (09) "Hard rock hallelujah" - Lordi (9 weken). 13. (16) "Don't cry/I love to party" - Kaye Styles en Johnny Logan (bewerking van "What's another year" en "Hold me now")(3 weken).
Ultratop 50 albums :
22. (16) "The Arockalypse" - Lordi (8 weken).
In de Waalse 'Ultratop 40' daalt "Le papa pingouin" van Pigloo van de tiende naar de twintigste plaats en dit na achttien weken notering. De opvolger komt reeds binnen op de dertigste plaats. Het nummer werd in 1980 op het Songfestival gezongen door de zusjes Sophie en Magali. Voor Luxemburg haalden ze toen een negende plaats.