Waarom de naam "'t Kleinood" ? Wel ik werk met klei en het zijn meestal geen grote voorwerpen die ik vervaardig, vandaar. En bij het woord 'kleinood' , denk ik dan aan iets nuttigs, leuks, niet noodzakelijk maar aangenaam.
Wat maak ik dan wel ? Alles die ik maak , vertrekt vanuit een bol klei, steengoedklei. Alle werken worden gedraaid op elektrisch aangedreven schijf. De vazen, kommen, schalen, enz. worden vervaardigd uit steengoedklei. Meestal gebruik ik Sint-Amand, waar pyriet aan toegevoegd werd. Na droging en biscuitbak op 950°C. worden de stukken voorzien van een glazuur. De smelttemperatuur voor deze glazuren bedraagt 1280°C. De recepten van mijn glazuren vinden hun oorsprong in Azië : koperrood (sang du boeuf), celadon, shino, tenmoku. Deze zijn uitermate mooi bij een geslaagde reductiebak. Het uiteindelijke resultaat blijft steeds een beetje een geheim tot de oven opengaat en wordt mede bepaald door de duur van de reductie, de plaats in de oven, de dikte van de glazuurlaag, de oxyden , de weersomstandigheden en wie weet wat nog. Hierbij een voorbeeld van 'koperrood', 'celadonschaal' en een 'tenmokukom'. Een heel deel van mijn werken is terug te vinden op deze blog.
Iedereen is welkom om deze blog te bekijken en om reacties te delen, veel plezier.