nu ga ik vertellen over het laatste soort fruitsap:
Sap uit concentraat
Na het persen wordt het water uit het sap onttrokken in een vacuum dampinstallatie bij een temperatuur van 25 °C. Er komt dan een dikke brij tot stand
die tot tien keer kleiner in volume is: het concentraat. Dit
geconcentreerde sap kan nu worden getransporteerd. Op de plaats van
bestemming kunnen er weer water en andere additieven aan worden toegevoegd, zoals suikers en voedingstoffen. Indien
er niet gepasteuriseerd wordt ook conserveermiddelen. Het aanlengen met
water wordt gedaan om weer drinkbaar vruchtensap te krijgen. Doordat de transportkosten
vanwege het kleinere volume veel lager zijn, zijn deze producten over
het algemeen een stuk goedkoper dan de andere twee soorten sappen. Het
merendeel van de te verkrijgen sappen wordt op deze manier gemaakt.
Deze sappen worden in pakken of flessen meestal ongekoeld aangeboden.
Sommige merken zijn in het koelvak geplaatst. Deze sappen bevatten geen
of weinig conserveermiddelen of zijn niet gepasteuriseerd.
Een ander geconcentreerd sap is diksap. Dit sap moet door de consument zelf worden aangelengd.
Een puur vruchtensap is -net
zoals de verse pure sappen- alleen het sap wat uit vruchten komt. Ook
deze vruchtensappen zijn direct uit de vrucht geperst. Door te pasturiseren worden de bactirien onschadelijk gemaakt waardoor het product langer houdbaar blijft dan de verse pure sappen. Er worden geen ingrediënten (suikers, water) of voedingsstoffen (vitamines, insuline) toegevoegd. Het zijn dus 100% puur, natuurlijke sappen.
Vers persen van de vruchten is het direct persen van de vruchten.
Nadat het sap verkregen is wordt het direct verpakt. Deze dranken zijn
zeer beperkt houdbaar.
Naast een fruitjuice is er ook iets anders zoals een:Groentensap
groentensappen bestaan uit het sap van één of meerdere groenten. tomatensap
is het bekendste groentesap. Deze drank wordt verkocht in twee versies.
De ene is naturel en aan de andere is (al) zout en peper toegevoegd.
Andere voorbeelden zijn bietensap en wortelsap
De smaak van het fruitsap komt ook niet van zelf het heeft ook een samenstelling:
Om vruchtensap genoemd te mogen worden moet aan wettelijke eisen voldaan
worden. Vruchtensap heeft de natuurlijke kleur, aroma en smaak van de
vrucht. Een vruchtensap bevat altijd 100% sap zonder
toevoegingen van suiker of zoetstoffen. Wel bevatten sommige sappen van
zichzelf al suikers. Als de drank bereid is uit geconcentreerd
vruchtensap dan moet dit op het etiket staan. Vruchtensap bevatnaast
water vooral oplosbare vitaminen,suikers en mineralenv
We zijn begonnen aan project fruitjuice maar fruitjuice=>vruchtensap is een verzamelnaan:
Er zijn grofweg drie verschillende vruchtensappen te onderscheiden. Deze drie zijn:
vers puur sap
puur sap
sap uit concentraat
Voordat deze bewerkingen plaatsvinden worden de vruchten eerst
voorbewerkt. Dit staat los van de eerder genoemde bewerkingen. De
voorbewerkingen zijn het sorteren, het wassen, het ontstelen en het
kneuzen van de vruchten. Soms wordt het fruit nog behandeld met enzymen
om een hogere sapopbrengst te krijgen. Bij alle verdere bewerkingen is
het noodzakelijk om het fruit direct te persen om het bederf van het sap
tegen te gaan. Bij vruchtendranken en vruchtensappen die helder van
kleur zijn, wordt het vers geperste sap eerst nog gecentrifugeerd. Bij
dit centrifugeren worden alle vaste bestanddelen uit het sap gehaald en houdt men een heldere drank over.