iedereen houd van de diepzee, net zoals ik. het spreekt je aan omdat er zo weinig over bekend is. dus hier zal ik ook wat vermelden over de diepzee...
hierboven staat een mooie foto van de diepzee. hierop zie je vissen en vele koraalsoorten. deze foto is eigenlijk niet zo diep genomen... vanaf je heel diep gaat dringt er geen licht meer door en is het dus donker. er is er ook een ontzetten grote druk. dus zul je zeggen: daar is geen leven mogelijk. toch wel! daar diep in de zee leven wezens die zich aangepast hebben aan de druk en het donker. zoals deze:
als je z'n vis boven water haalt zou hij letterlijk ontploffen: dit komt omdat zijn lichaam de weinige druk van boven het water niet gewoon is. dit is dus een klein onderdeel over de diepzee
elk landschapselement is oftewel: -een natuurlijk landschapselement -een menselijk landschapselement
natuurlijke landschapselementen zijn die onderdelen van het landschap die door de natuur zijn gevormd menselijke landschapselementen zijn die onderdelen van het landschap die door ingrepen van de mens zijn gevormd
als de natuurlijke landschapselementen overheersen spreken we van een natuurlijk landschap als de menselijke landschapselementen overheersen spreken we van een cultuurlandschap
Elke gebeurtenis waardoor een grote hoeveelheid water in korte tijd wordt verplaatst kan een tsunami veroorzaken. Zo'n vloedgolf kan veroorzaakt worden door:
vulkanen zijn plaatsen waar het magma ( lava ) uit de grond komt.
hierboven vindt u de schematische uitbarsting van de vulkaan. de uitbarsting zal ik u nu eenvoudig beschrijven.
1.het magma loopt omhoog langs de vulkaan. 2.de vulkaan begint te roken. 3.de vulkaan barst uit: -as vlieg langs alle kanten de berg uit -brokstukken worden door de vulkaan uitgespuuwd -de lava komt uit de vulkaan.
soms komt er tussen punt 2 en 3 nog een 'kleine' tussenstap: -de lava kan er niet uit en hoopt zich op binnen in de vulkaan... -na een tijd ontploft de vulkaan en barst hij uit.
P.S.:bij de Mount Saint Helens gebeurde dat en hij blies 400 meter van zijn top eraf!
21,4 procent van het oppervlak van het land is bedekt met bos, hoofdzakelijk in Wallonië. In Vlaanderen bevinden zich buiten de steden en industriegebieden vooral landbouwzones met daarnaast nog bossen vooral in de Kempen (ten oosten van de stad Antwerpen en Noord-Limburg). Belangrijke bossen in Brabant zijn het Hallerbos, het Zoniënwoud bij Brussel en het Heverleebos en het Meerdaalwoud bij Leuven. De totale bosoppervlakte in Vlaanderen bedraagt 146.381 hectare en er ligt 22.135 hectaren park beheerd door gemeenten en steden.
In de Ardennen is de natuur uitgestrekt, omdat de bevolkingsdichtheid er lager ligt dan in Vlaanderen. Een derde van de oppervlakte van Wallonië is bebost en dat oppervlak wordt ook alsmaar groter. Een groot deel van dat bos bestaat echter uit dennenbossen die weinig natuurwaarde bezitten.
Een van de meest ongerepte stukjes natuur van België zijn de Hoge Venen. Door het strenge klimaat, de vele neerslag en de strenge, lange winters komen daar zeldzame plantensoorten voor, die ook typisch zijn voor bergstreken of voor Noord-Europa. De bijzondere flora in de Hoge Venen is echter bedreigd door de opwarming van het klimaa
Op meerdere plaatsen is de bodem verontreinigd door de industrie (blackpoints). Maar ondanks deze vervuiling is dit één van de betere punten in België op gebied van het milieu. Het is minder goed gesteld in andere landen in Europa zoals Nederland (vanwege industrie en bemesting). Vooral in West-Vlaanderen ligt het nitraatgehalte van het grondwater hoog door intensieve varkensteelt voor export. De verschillende mestactieplannen bleven in praktijk dode letter. Rond Overpelt is er een historische grondvervuiling met zware metalen als cadmium vanwege de vroegere activiteiten van non-ferro industrie van Union Minière. Zo ook in Hoboken ten zuiden van Antwerpen: vervuiling met lood. Te Kapelle-op-den-Bos bestaat ook historische vervuiling[30] met asbest van Eternit. Rond Genk is er vervuiling met onder meer nikkel van ArcelorMittal.Te Mol bestaat radioactieve vervuiling van luchtgekoelde experimentele kernreactors en bij Dessel[31] bestaat vervuiling van opslag van lekkende vaten radioactief afval. Rond Tessenderlo is er vervuiling door lozingen van Tessenderlo Chemie in de Nete.
vaste gesteenten bestaan uit één stuk in tegenstelling tot losse gesteenten. van vaste gesteenten bestaan ook veel meer soorten dat van losse gesteenten. als we vaste gesteenten determineren onderzoeken we:
-de kleur van het gesteente
-het breukvlak (ruw of vlak)
-of het gesteente schieferachtig is (het gesteente bestaat uit verschillende dunne laagjes die dicht op elkaar liggen. We noemen dit ook schalies.
-de hardheid: -zacht : het gesteent kan met je nagel bekrast worden -hard : het gesteente krast glas -zeer hard : het gesteente krast staal