Op 1 december 2006 startte het project to Empower the Community in response to Alcohol Threats (ECAT).) Er wordt in het project gedurende twee jaar gewerkt rond het verhogen van de efficiëntie van alcoholpreventiecampagnes. Dit dient te gebeuren door het uitvaardigen van op maat gerichte boodschappen naar verschillende doelgroepen en door het inschakelen van campagnes binnen een lokaal alcoholbeleid(splan).
Hierbij staan volgende drie actiegebieden centraal:
- het vertalen van praktijkgerichte evidenties in het voeren van alcoholpreventiecampagnes naar handvatten om campagnes uit te werken;
- het ontwikkelen en uitvoeren van een quick scan-screeningsmethode om de lokale situatie op het vlak van (problematisch) alcoholgebruik in kaart te brengen;
- de implementatie van alcoholpreventiecampagnes in een door de participerende landen gekozen commmunity en het evalueren van het bereik, de zichtbaarheid en de impact van deze lokale ECAT-projecten.
Dit alles zal uiteindelijk uitmonden in de publicatie van een conceptueel handboek voor beleidsmakers en professionelen werkzaam in de alcoholpreventie en -hulpverlening. Ter afsluiting van het project zal er in oktober 2008 een afsluitende Europese conferentie gehouden worden waarop vernoemde publicatie zal worden voorgesteld en waarop alle geïnteresseerde partijen op een interactieve manier meer kunnen leren over het ECAT-concept.
Sinds 2007 heeft het ECAT-project ook een Vlaamse poot. In vijf Vlaamse steden (Oostende, Sint-Niklaas, Leuven, Maasmechelen en Mechelen) werd gestart met een door de Vlaamse Gemeenschap gefinancierd (en door de VAD gecoördineerd) project.
|