Op vrijdag 23 januari 2009 werd op een persconferentie de campagne 'T Bruist in Mechelen officieel voorgesteld. In aanwezigheid van verantwoordelijk Schepen Ali Salmi, Directeur van CGG De Pont Bob Cools, regionaal preventiewerker Peter Aertsen, Mechels preventiewerkster Inge De Meulenaere en journalisten van verschillende kranten én RTV werd volgend persbericht verspreid en toegelicht :
t Bruist in Mechelen
De Stad Mechelen start op haar nieuwjaarsdrink voor de bevolking met een nieuwe campagne. De Fantmobiel van de VAD (Vereniging voor Alchol- en andere Drugproblemen) zal het visuele knooppunt zijn van waaruit de Mechelaar op de drink kan kennismaken met t Bruist in Mechelen , een campagne voor een positief uitgaansklimaat en verantwoord alcoholgebruik.
De Mechelse caféganger/fuiver zal vanaf maandag 26 januari in een dertigtal horecazaken geconfronteerd worden met affiches, bierviltjes een blog en flesjes (gratis) bruiswater.
Uitgaan en drank, het hoort samen.
Maar moet het persé steeds alcohol zijn? Een bruiswatertje is ook cool.
Daarom roept de campagne op om ook eens een watertje te bestellen, dat maakt het vandaag veilig(er) en morgen aangenamer.
De hele campagne kwam tot stand in samenwerking met een uitgebreide groep van stakeholders vanuit verschillende werkvelden : hulpverlening, onderwijs, horeca, politie, preventie, justitie, BIVV, administratie,
en is onderdeel van het ECAT-project ('to Empower the Community in response to Alcohol Threats'), dat door de Europese Commissie werd goedgekeurd.
ECAT heeft als doel succesfactoren voor lokale alcoholpreventiecampagnes om te zetten in praktische richtlijnen. Eén van de sleutelelementen is het werken op maat van de lokale context en dit vanuit een sterke participatie met lokale sleutelfiguren (professionals en bevolking). Om adequaat op maat te kunnen werken, werd een 'quick scan' methode ontwikkeld. Deze quick scan maakt het mogelijk om in een beperkte tijdsspanne (+/- 4 maanden) een scherp beeld te schetsen van de lokale alcoholsituatie. Eens de resultaten van de quick scan analyse gekend zijn, is het aan de betrokken sleutelfiguren om de resultaten te bespreken en om te zetten in concrete acties.
De Stad Mechelen, Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg De Pont, de
Vereniging voor Alcohol- en andere Drugproblemen en de Vlaamse Gemeenschap zijn de vier partners die de Mechelse ECAT-campagne ondersteunen.
Doe eraan mee! En bestel een watertje bij de patron!
voor meer info : Peter De Ridder (ECAT Mechelen) : +32479/63.96.71 of www.bloggen.be/tbruistinmechelen
|