Inhoud blog
  • Taalproblemen bij leerlingen (3)
  • Taalproblemen bij leerlingen (2)
  • Taalproblemen bij leerlingen
  • Proficiat!
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Taalproblemen
    Schriftelijke taalproblemen bij leerlingen van Natuurwetenschappen
    15-05-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Taalproblemen bij leerlingen (2)

    Als leerkracht is het de bedoeling dat je het niveau van taalzwakke leerlingen in je klas op hetzelfde niveau brengt met de leerlingen die goed zijn in taal. Hiervoor hoef je niet per se de moeilijke woorden te vervangen, maar je kan dit ook op andere manieren doen zodat hun niveau van Nederlands niet verlaagd zal worden. Zo blijkt uit mijn enquête, die ik had opgesteld, dat op een trage manier praten en het gebruik maken van korte zinnen de taalzwakke leerlingen kunnen helpen. Ook het besteden van veel tijd aan het uitleggen van woorden is een manier van hulp aanbieden.

    Bovendien is het ook belangrijk dat de leerkrachten de leerlingen steeds moeten aanraden en zelfs moeten dwingen om boeken, teksten, verhalen, sprookjes, enz. te lezen. Uit een onderzoek blijkt dat hardop lezen een positieve effect heeft op het woordenschat. Daarnaast verbeter je zo ook je zinsbouw.
    Men moet wel weten dat zolang de leerlingen buiten de klas geen Nederlands leren praten, hun situatie niet zal verbeteren.

    "De analfabeet van de 21e eeuw is niet degene die niet kan lezen of schrijven, maar degene die niet kan leren, afleren en opnieuw kan leren. (Alvin Toffler)


    Verder zijn er bepaalde cursussen die aangeraden kunnen worden aan leerkrachten die in een klas veel taalzwakke leerlingen hebben. De cursussen zijn door een aantal leerkrachten (de Werkgroep Wetenschappen BOOM) in een vereniging (v.z.w.) gemaakt die menen dat sommige publicaties moeilijk zijn voor sommige leerlingen (vooral voor leerlingen van de  B-stroom). Deze cursussen bieden vooral leerstof aan op het niveau van de leerlingen, zijn in een werkvorm die hen aanspreekt en hen uitnodigt tot zelfwerkzaamheid. De moeilijke woorden in deze cursussen zijn niet uitgehaald zodat het niveau van Nederlands niet verlaagd zal worden, maar integendeel hebben deze leerkrachten veel uitleg aan de moeilijke woorden toegevoegd. Bovendien is er ook veel afbeeldingen terug te vinden in deze cursussen als visueel beeld voor de leerlingen.

    Ook het feit dat sommige leerlingen uit het 4de leerjaar rechtstreeks in 1B terechtkomen heeft geen zin. Diploma basisonderwijs zouden ze zeker op zak moeten hebben voor ze aan het secundair onderwijs beginnen. Indien dit niet gebeurt, krijgen ze het moeilijker en moeilijker en haken ze af. Het gevolg daarvan is dat ze schoolmoe worden.