Wij hebben van Abric² een brief gekregen ivm de berlinerwanden waar ze deze maand nog mee gaan starten. Ze zouden voor het bouwverlof staan. Dat is nog 2 weken dat ze hebben. Nadien gaan ze de put legen en het grondwater wegpompen. Ik hoop dat dit laatste voor onze woningen geen problemen gaat geven.
Ook heb ik van Francken Stefan zijn laatst factuur gekregen. Eens benieuwd hoe we gaan reageren. Ook ivm de boete van de overschrijdig van de termijn.
Techniekbeschrijving: De Berlinerwand is een tijdelijke grondkerende constructie bestaande uit stalen I-vormige profielen waartussen houten of stalen schotten zijn ingebracht. De wand kan worden voorzien van een verankering of stempeling. Rond het te ontgraven gebied worden op regelmatige afstanden van circa 1 à 3 m stalen I-vormige profielen ingebracht, waarbij de 'flenzen' van de profielen evenwijdig lopen met de lengte-as van de geplande ontgraving. Tijdens de ontgraving worden van bovenaf tussen de I-vormige profielen houten balken of platen ingebracht die gaande de ontgraving meezakken. De gronddruk wordt via deze balken of platen overgebracht naar de I-profielen, die daartoe voldoende diep onder het ontgravingsniveau moeten worden gebracht. De I-vormige profielen kunnen worden geheid, getrild of ze kunnen worden geplaatst in een van tevoren geboord en met beton gevuld gat. In feite zakken de houten balken pas nadat ontgraving over een zekere diepte heeft plaatsgevonden. Als gevolg hiervan treedt er ontspanning van de grond op achter de wand volgens een actief afschuifvlak.
De Berlinerwand is een tijdelijke constructie. Bij het verwijderen van de wand ontstaat een relatief brede ruimte die moeilijk te verdichten is. Dit heeft een gronddeformatie tot gevolg, welke weer een negatieve invloed heeft op de aanwezige funderingen. De ontgravingscapaciteit is door de arbeidsintensieve wijze van ontgraven laag. De Berlinerwand is niet waterkerend. Dit houdt in dat bij aanwezigheid van grondwater de waterstand buiten de put moet zijn verlaagd tot 0,50 meter onder de putbodem. Daarom wordt deze techniek hoofdzakelijk toegepast bij diep gelegen grondwater.