Vandaag 22 mei is de betonplaat gestort. Ik ben langs de werf geweest rond 18.00 uur en ze waren net klaar met het legen van de 2e betonmixer. De derde stond klaar om aan te rijden. Hierin zat nog 9 m³ om in het voorste deel van de vloerplaat te storten. De plaat van F1 was al volledig gevuld aangezien zij ook een apart kader hebben van de fundering omdat deze later gemaakt is. De aannemer was zelf hard aan het werken samen met 1 medewerker van hem. Hij vroeg hoe het zat naar uitvoering van de woningen ofdat het geregeld was om ze per 4 te metsen of per 2. De architect had tegen mij verteld dat ze per 2 tot aan de plaat worden gemetst en dan de andere 2 en zo wisselend de hoogte in. Ik vertelde dit tegen hem en dat hij dat hij het wel moest weten voor de hoeveelheid materialen dat hij moet laten komen. Ik zei dat het beste was om dat dan met de architect en met Abric2 kort te sluiten aangezien ik het niet meer verder regelde.
Onze fundering is bijna klaar. Ze hebben binnen de gevel al opgehoogd tot het juiste niveau. Hiervoor hebben ze zand van de tuin genomen. De funderingsplaat kan vandaag of morgen 22 januari gegoten worden. Afhankelijk hoe snel de aannemer bij de buren klaar is. En dan is het wachten tot ze beginnen aan het metselwerk.
Hopelijk gaat het dan wel vooruit.
Ondertussen zijn zowel wijzelf als onze buren aan het bellen met Abric2 omdat de aannemer zegt niet fatsoenlijk te kunnen beginnen omdat de wegeniswerken nog niet zijn opgeleverd en hierdoor kan hij de werf niet meer betreden. Er wordt bij Abric2 gesproken over een nieuw contract dat opgesteld gaat worden in Keerbergen omdat de aannemer ruwbouw dit niet kan metselen in 35 werkdagen dat oorspronkelijk door Abric2 is geschreven geweest in het contract. Indien hij meer tijd nodig heeft dan deze 35 werkdagen is er een boete aan verbonden van 25 per kalenderdag. natuurlijk is dit niet leuk als Abric2 zegt dat het per 4 moet gebouwd worden en hij dit nooit klaar gaat krijgen. (We houden je op de hoogte)
Vandaag zijn we 13 mei 2008 en hebben we bericht gekregen van Abric2 dat behalve de sceptische put en de Regenwaterput ook de sleuven van de fundering mogen uitgegraven worden. Hierover was onenigheid met de firma van de wegeniswerken. Er mogen geen materialen geplaatst worden op de weg omdat zij (VDG) moeten opleveren eind mei 2008. Voor de oplevering mag er niets verkeerd gaan anders kost dit hun een boete. (Foto voeg ik later wel toe)
We hebben vandaag (9 mei 2008) bericht gekregen dat de sceptische putten dinsdag 13 mei in de grond worden geplaatst. Eerst gingen alleen de funderingssleuven gegraven worden, zoals gezegd in een e-mail 30 april. Nu weten ze niet meer zeker of dit wel mag. Maar de sceptisch put en de regenwaterput mogen wel al geplaatst worden. Ik kan niet meer volgen wat wel en niet mag. Wij besluiten om af te wachten. s Middags na het werk nog even langsgereden en ineens een foto van de putten genomen. Alleen de putten van 5000liter waren geleverd. In het weekend terug gegaan en toen stonden ze er alle 8.
We hebben bericht gekregen dat we worden uitgenodigd op de installatievergadering 25 april 2008. De architect zal ter plaatse zijn en de aannemer ruwbouw zal zijn woordje uitleg ook komen doen.
25 april, Wij zijn iets te vroeg. Dimitri en Melissa (F2) zijn al ter plaatse met hun kindje en zijn vader. Om half 10 zoals afgesproken is iedereen aanwezig van de eigenaars Dieter en zijn vriending (F1) en Dennis (F3). Alleen de architect laat op zich wachten. De aannemer is er ook niet. Na 10 minuten verschijnt de architect en dan nog 15 minuten wachten komt ook de aannemer op de werf aan. Blijkt dat hij van Houthalen moet komen. Na elkaar allemaal te hebben voorgesteld wordt er genoteerd dat wij de elektriciteitkast en de standpijp van het water coördineren. Deze worden evenredig verdeeld over de 4 woningen. Er wordt voorgesteld aan de aannemer door de architect om na overleg met de wegeniswerken een startdatum af te spreken en door te geven aan Abric2.
Eigenlijk is er niets nieuws verteld aan ons. We weten nog steeds evenveel als voor de vergadering.
De materiaalkeuze hadden we achter de rug. Eindelijk! daar hadden we op aan het wachten geweest. Maar weeral waren we de eerste die dit deden. We moeten wachten tot de andere kopers dit ook doen. Aangezien er 23 woningen zijn in het woonerf is het een lange rij.
Onze lening die we hadden aangevraagd begon te dringen. Wij zouden toch de basisakte en de verkoopsakte moeten tekenen wilden we ons percentage kunnen vasthouden. Naar onze notaris aan het bellen, naar Abric aan het bellen. Maar beiden konden ons niets nieuws vertellen. Eind oktober 2007 is het dan al. De leningsvoorwaarden zijn maar geldig tot 23 november 2007. Het begon dus wel een beetje krap te worden in tijd. Ik denk dat ik wel elke dag gebeld heb i.v.m. de akte. Ook mijn notaris in Wuustwezel heeft verschillende malen naar zijn collega notaris in Antwerpen gebel. Blijkbaar zaten ze daar met personeelstekort (niet ons probleem vonden wij) en daardoor liep er veel vertraging in de dossiers. Uiteindelijk is Bart van Abric een basisakte gaan opstellen (blijkbaar heeft hij vroeger bij een notaris gewerkt als eerste clerck). Deze heb ik dan doorgestuurd naar mijn notaris omdat notaris Rochtus uit Antwerpen nog steeds geen teken van leven gaf. Deze basisakte bevat 42 blz. Dat was al iets om te lezen.
Ook met de bank aan het bellen omdat 23 november nu om de hoek lag en er nog geen datum vastlag. Verlening is dus aangevraagd geweest via Annich van Campen onze makelaar. Zij heeft voor ons goed werk geleverd. De ondertekening van de aktes is dus kunnen doorgaan de 2e week van december 2007. Opgelucht haalden wij adem dat we onze lening nog tegen dat tarief konden krijgen.
Oorspronkelijk gingen we naar de Bouwfirma Abric2 in Keerbergen om te kijken wat de woning inhield en de prijs en de producten ed. Daar aangekomen, vriendelijk onthaald en een hele uitleg gekregen over wat er wel en niet inzit. Ook de materialen kregen we al te zien waaruit we zouden kunnen kiezen moesten we de woning kopen. We kregen het lastenboek en de overeenkomst mee om thuis te lezen. Deze hebben we aan onze notaris laten lezen om te zien of er geen onjuiste waarheden instonden. Het enige nadeel is, de wet van Breyne is hier niet van toepassing. Want ondanks wat ze zeggen en op hun site staat, is het GEEN sleutel op de deur bij Abric2. Ze zijn een coördinatie-firma en vallen niet in de categorie aannemers.
Een weekje ofzo later (maand april 2007)hebben we toch besloten om de woning te kopen. Wij weer naar Keerbergen (uurtje rijden) en het lastenboek en overeenkomst met Abric2 getekend. Ook moest er een voorschot betaald worden van 6050 . Deze moest binnen de 2 weken op hun rekening staan anders ging de koop niet door. Onze notaris wou dit voorschot op zijn rekening laten staat totdat de akte getekend was, maar Abric wou hier niets van weten. Dus wij braaf het voorschot betaald en dan al beginnen dromen over ons huisje. Het zou immers nog even duren eer er gestart ging worden. De bouwvergunnig zat nog bij de stad Antwerpen, wegens een aantal aanpassingen moest die nogmaals goedgekeurd worden. Hopelijk ging die vergunning september 2007 binnen zijn maar anders zouden ze starten in januari 2008.
Het werd de maand september en wij wilden op bezoek komen om nog eens naar de materialen te kijken om zo beter een keuze te maken. Ook kregen wij het nieuws dat er nog altijd niets bekend was, maar dat het niet via recht van opstal ging kunnen omdat ..... (weet ik veel). Een paar weekjes later zijn we de definitieve keuze gaan vastleggen. Mijn moeder en schoonmoeder gingen mee, maar op de laatst moment was mijn moeder verhinderd en is alleen mijn schoonmoeder meegegaan. De keuze van de gevelsteen moesten wij al niet meer doen. De Stad Antwerpen had dit al gedaan voor ons. Het werd een beige-gele steen met dakpannen in een donkergrijze/zwarte tint en houten raamkozijen. Deze ging men nog proberen om die naar PVC-ramen te veranderen maar dan wel met een houten uitzicht. De keuze van onze raamtabletten werd zwart met kleine beige/witte spikkeltjes. Het type van verwarmingsradiator werd een plat en modieus type. De binnendeuren vonden wij niet nodig qua prijs dat ze ze daar aanboden voor hetgene wij wilden. We vonden dit vrij duur. De trap die we kozen was een mooie, maar we vroegen of ze prijs konden vragen voor een ander type trap en ze gingen hier op terugkomen. Dus de standaard werd genoteerd en in optie een meerprijs. Toen we alle keuzes gemaakt hadden gingen we rond de tafel zitten en werden er andere vragen gesteld. Hoe we bepaalde dingen wilden zien geplaatst worden of welk type verluchting in het raam, de standaard verlichting, nodig met de nieuwe EPB-norm of het iets fijnere (en ook duurdere) model. Dit was een meerprijs van 300 à 400 . En zo nog een aantal dingen. Dit was iets minder leuk maar ja, er zijn altijd kleine dingen die erbij komen waar je niet aan denkt als je JA zegt bij de aanschaf.
's Middags zijn we gaan eten in het duurste restaurant in de buurt. Bijna in de tuin van Jacques Vermeire, met uitzicht op het mooie meer daar. Na de middag zijn we naar de keukendealer geweest. Goed onthaald en dan de vraag welke keuken willen jullie. Ons antwoord was: wat zit er in voor die prijs. Wij zijn met een simpele keuken zonder extra toestellen buiten gegaan. Deze hebben we nog in ons appartement staan en doen nog goed dienst. Als we onze keuken bestellen die we willen over minimum 5 jaar, daartegen zijn onze toestellen bijna versleten.
Terug op het bureau aangekomen in Keerbergen, kregen we onze materiaalkeuze op papier. Deze hebben we ondertekend en een kopie meegekregen. We hadden nog 2 weken bedenktijd, als we na die 2 weken nog iets wilden veranderen dan ging ons dat iets kosten (600).
Wij, mijn vriend en ik zijn op zoek gegaan naar een woning voor ons tweetjes. Maar wel met het oog op de toekomst. Wij hebben een hond en zouden graag (wanneer weten we nog niet) kinderen krijgen.
Via het zoeken op het internet (immoweb) zijn we op de verkaveling 't Ganzenerf in Berendrecht terecht gekomen. Dit is in het noorden van Antwerpen bijna aan de nederlandse grens. Bijna een plattelandsdorpje (er staan zelfs geen stoplichten in ons dorp).
Hier is een plattegrond van de woonerf.
Ons huisje is het rechtse van de 4 woningen naast elkaar in het licht blauw.