Beste lezer Volg de avonturen van Arif, Bram, Julia en Kathleen onder mijn begeleiding op de voet! Veel leesplezier...
E-mail mij
Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.
Wie zijn we?
Melissa Bosmans
Zo’n vijf jaar geleden deed ik stage bij Joetz vzw (www.joetz.be) in Brussel en maakte ik kennis met het Europees jeugdwerk. Ik werd voor de leeuwen gegooid tijdens een eerste project in het zuiden van Frankrijk en al snel kreeg ik de smaak te pakken. Na mijn stage bleef ik plakken als vrijwilliger bij Joetz. Intussen passeerden meer dan 10 Europese projecten de revue.
Inwoners uit onze gemeente (Houthalen-Helchteren) kennen mij misschien nog van het Internationaal Lachfestival in 2007. Toen werkte ik een week lang met jongeren uit Portugal, Italië, Spanje en uiteraard België rond het doorbreken van cultuurgebonden stereotypen. De jongeren mochten toen performen op het wereldmuziekplein van het Lachfestival. Of misschien kreeg je toen wel een knuffel van één van ons. (http://www.tvl.be/nl/nieuws/zoek?src=intercultureel+kamp)
Door mijn studies, de projecten waar ik aan deelnam en mijn job bij RIMO Limburg en de Provincie Limburg ligt het thema "armoede" mij nauw aan het hart, vandaar dat ik voor de volle 100% voor dit project wil gaan.
Arif Ulvan
Ik ben Ülvan Arif, 18 jaar, van Turkse afkomst en wonende te Meulenberg. Momenteel studeer ik Economie Moderne Talen. Voor de rest heb ik geen hobby’s, ik ben niet veel bezig met sport of eender wat. Ik ben vooral actief bezig met It-solutions. In de vakanties en sommige weekends werk ik in een IT-bedrijf van mijn neef in Antwerpen. Daarnaast ben ik vrijwilliger bij een Turkse jeugdvereniging te Meulenberg namelijk Seher vzw. Het project "Stop poverty now" interesseert mij om 3 redenen:
- Ten eerste cultuur, godsdienst, religie,… en armoede waren al domeinen waarin wij samen met de vereniging over handelde, dus zou het project te Portugal voor mij een grotere kans zijn om onze stem binnen Europa laten horen.
- Ten tweede zou ik ook graag willen weten hoe ze in andere landen over "armoede" denken. Hierdoor zou ik mijn conclusies kunnen trekken om armoede in Europa op grote schaal en in ons land op kleine schaal te bestrijden.
- Als laatste vind ik dat problemen niet kunnen worden opgelost door zomaar zelf een oordeel te geven, maar door de problemen samen met mensen met verschillende meningen, ervaringen en potentiële oplossingen op te lossen.
Ik hoop dat het project leerzaam zal zijn en hoop dat wij toch een steentje kunnen bijdragen voor de armoedeproblemen.
Kathleen Switten
Ik ben Kathleen Switten en 17 lentes jong. Eind dit jaar word ik 18. Ik zit in het 5de jaar bijzondere jeugd en handicap zorg. Omdat ik anderen altijd probeer te helpen leek dit project mij wel wat. Eigenlijk heb ik geen hobby's en aan sport doe ik ook niets. Samen met vrienden dingen doen dat vind ik fijn.
Bram Remans
Mijn naam is Bram Remans en ik ben één van de vier vertegenwoordigers voor het Stoppovertynow project 2010 te Portugal. Ik ben van 1991, 18 jaar dus en heb net het middelbaar met succes beëindigd (humane wetenschappen) en ben klaar voor het hoger onderwijs.
Opeens zat er een mail in mijn inbox ivm een project naar Portugal ivm armoede, de prijs om deel te nemen aan het project viel goed mee. We betalen slechts 30% van de reiskosten. Een unieke kans om een keer naar Portugal te reizen kon ik niet aan mijn neus voorbij laten schieten. Ook zal dit een mooie voorbereiding zijn op mijn verdere studies (zowieso iets in de sociale sector).
Julia Effelsberg Ik ben 18 jaar en van Duitse afkomst. Ik studeer Humane Wetenschappen op het Don Bosco College te Hechtel. Mijn hobby’s zijn lezen, met vrienden weggaan en muziek luisteren. Ik weet dat dit geen speciale dingen zijn, maar deze dingen doe ik gewoon graag… Toen er me verteld werd dat er deelnemers gezocht werden voor een Europese uitwisseling in Portugal, laaide mijn enthousiasme meteen op!
Het zou een heel nieuwe ervaring zijn voor mij en zulke nieuwe ervaringen, vind ik, kun je niet genoeg maken. Ook zou het later misschien nog eens goed van pas kunnen komen. Het idee dat er van 10 andere landen ook groepen aanwezig zouden zijn en dat we dus een heel aantal verschillende mensen/landen zouden leren kennen, sprak me ook erg aan.
Tenslotte gaan we ook nog van alles over de andere landen leren, die we niet zomaar even uit de boeken kunnen halen. Het gaat dus leren worden zonder echt te leren en dit ook nog eens in een mooie omgeving.
Uitwisselingsproject - Stop Poverty Now
Vier jongeren uit Houthalen-Helchteren en Hechtel-Eksel gaan internationaal Van 3 tot 12 augustus 2010 nemen 4 jongeren deel aan het uitwisselingsproject "Stop Poverty Now" te Portugal. Melissa Bosmans staat in voor de begeleiding van de Belgische groep. Samen met 9 groepen uit evenveel verschillende landen zullen zij 10 dagen werken rond het thema 'Armoede'.
21-07-2010
2010 Europees jaar van de bestrijding van armoede en sociale uitsluiting
De bestrijding van armoede en sociale uitsluiting is een van de hoofddoelstellingen van de Europese Unie (EU) en haar lidstaten.Toen in maart 2000 het initiatief tot de Lissabonstrategie werd genomen, verzocht de Europese Raad de lidstaten en de Commissie om zodanige stappen te ondernemen dat de armoede in 2010 definitief zou zijn uitgebannen.
Momenteel lopen in de Europese Unie 78 miljoen mensen het gevaar om tot armoede te vervallen. Een gedeelte van de bevolking van alle lidstaten gaat gebukt onder uitsluiting en achterstelling en heeft dikwijls maar in beperkte mate toegang tot basisvoorzieningen. Voorts zijn er aanwijzingen die erop duiden dat diepe armoede steeds ernstiger vormen aanneemt en dat het aantal mensen dat in absolute armoede verkeert is toegenomen. Deze situatie is duidelijk in tegenspraak met de belangrijkste gemeenschappelijke waarden van de Europese Unie en moet met doortastende en overtuigende maatregelen bestreden worden. De open coördinatiemethode (OCM) voor sociale bescherming en sociale integratie waartoe de Europese Raad van Lissabon de eerste aanzet heeft gegeven is een belangrijk hulpmiddel gebleken waarmee op EU-niveau aan de lidstaten advies en ondersteuning kan worden geboden bij hun streven naar een grotere sociale cohesie in Europa. Gezamenlijke verantwoordelijkheid en de inzet van de relevante actoren zijn echter een cruciale voorwaarde om deze methode effectief te kunnen toepassen. In haar sociale agenda voor 2005-2010 heeft de Commissie daarom een voorstel aangekondigd om 2010 uit te roepen tot het Europees Jaar van de bestrijding van armoede en sociale uitsluiting. Het Europees Jaar zal de activiteiten in het kader van de open coördinatiemethode aanvullen en zal bijdragen tot het versterken van de politieke bereidheid van de EU en haar lidstaten om doortastend op te treden bij de uitbanning van armoede en de bestrijding van sociale uitsluiting. (Bron: www.mi-is.be)
Een uitwisseling is een internationaal jongerenkamp met een centraal thema. Dit kan muziek, discriminatie, milieu, jongeren en vrije tijd, drugs of iets totaal anders zijn. Je steekt er vast iets van op, maar het is in de eerste plaats heel plezant. Je leert jongeren kennen uit heel Europa en feesten en uitstapjes horen er altijd bij.
In tegenstelling tot wat het woord 'uitwisseling' doet vermoeden slaap je meestal niet in gastgezinnen maar wel in eenvoudige pensionnetjes, in scholen of op een camping. Je krijgt er de gelegenheid om in contact te komen met jongeren uit andere landen, met andere culturen, tradities en gewoontes. Dit zorgt voor heel leerrijke ideeën en ervaringen.
Omdat er groepen uit verschillende Europese landen deelnemen, is de voertaal Engels. Dat wil dan ook weer niet zeggen dat je vloeiend tweetalig moet zijn. Je plan kunnen trekken is al meer dan genoeg. De kosten worden hoofdzakelijk gedragen door het subsidiekrediet "Youth In Action" van de Europese Commissie. Deelnemers betalen daarom slecht 30% van de reiskosten. Soms komt daar nog een extra deelnemersvergoeding bij, afhankelijk van het project.
Een uitwisseling is een unieke interculturele ervaring! Krijg je door het lezen van ons avontuur ook zin om eens deel te nemen? Neem dan regelmatig eens een kijkje op www.gaeensvreemd.be.