Soms loont het wel eens de moeite om de huis-aan-huis reclameblaadjes eens door te nemen. Zo viel mijn oog vorige week op het magazine Ronduit. Ons concert "Fanfare Ontmoet Stem" kreeg er maar liefst een halve bladzijde, inclusief foto. Wie het exemplaar niet meer terugvindt, kan er hier de online-versie van nalezen.
Bloed, zweet en tranen, maar ook eindeloos genieten. Dat zijn de emoties die je ondergaat bij het spelen van de composities van onze dirigent Kevin Houben. In 2005 publiceerde Kevin Houben het magistrale werk Codon, met een moeilijkheidsgraad waar Sluis op dit moment nog niet klaar voor is. Hieronder twee stukken uit Codon, uitgevoerd door het fanfarekorps Psalm 150 uit Dinxperlo. In verband met auteursrechten wordt u vriendelijk verzocht om elke keer dat u één van de filmpjes bekijkt 2 cent over te maken op de rekening van de componist 789-5187136-78.
Dat slagwerkers een raar volkje zijn, dat is voor echte muzikanten natuurlijk geen nieuws. Ik wil dat toch nog graag illustreren met dit filmpje van een "succesvol" Koreaans popgroepje. Geniet van de muziek en vooral van de beelden.
Ik liet me vertellen dat er nog enkele plaatsen beschikbaar zijn voor het unieke concert Fanfare Onmoet Stem van 3 mei in Zaal Vito. Heb je nog geen kaarten, wacht dan zeker niet langer. Op is op.
Verdraaid, vanavond kwam er een fotograaf naar de repetitie. EN IK HAD MIJN HAAR NOG NIET LATEN DOEN. We waren allemaal per mail gewaarschuwd dat hij zou komen, maar toch vergeten. Nu word ik weer voor het nageslacht bewaard met mijn haren helemaal in de war. Eigen schuld, ...
Niet de fotograaf zorgde ervoor dat het een speciale repetitie was, vooral het kinderkoor deed dat. Vanavond hadden we een eerste repetitie samen met het kinderkoor (de notenleerklassen van de muziekschool) om ons voor te bereiden op het concert Fanfare Ontmoet Stem. Ik heb bij mijn artikel van 2 maart al melding gemaakt van de nuttige kennismaking van en de samenwerking tussen de notenleerklassen en de muziekvereniging. Ook bij deze repetitie en dit concert ben ik er van overtuigd dat we door dit initiatief weer jonge muzikanten kunnen motiveren om bij de fanfare te komen.
Hoewel deze blog in eerste instantie bedoeld is voor de muzikanten van Mol-Sluis, blijken we toch ook muzikanten van andere muziekverenigingen aan te trekken. Eén van die muzikanten stuurde me volgend verhaal:
De repetitie was al een eindje gevorderd wanneer onze dirigent geïrriteerd het oefenen onderbrak. Er waren al geruime tijd verhitte gesprekken en boze blikken tussen de paukenist en de Es-bassist, maar nu liep het blijkbaar de spuigaten uit.
- "Wat is er ginder nu aan de hand? Jullie storen al meer dan een half uur voortdurend de repetitie. Zijn er problemen ... los ze dan op zodat we zo snel mogelijk verder kunnen repeteren !" - "Maar chef," antwoordde de paukenist, "de bassist heeft daarstraks één van mijn pauken ont-stemd en hij wil maar niet zeggen welke."
Breng de pasgeborene zeker een bezoek en nodig ook alle bekenden en je vrienden uit om deze jonge telg een bezoekje te brengen. Vergeet zeker ook niet de website van de fanfare tussen je favorieten te zetten.
Ik vernam zo net dat de officiële website van de Koninklijke Fanfare Sint-Jozefsgilde uit Mol Sluis één dezer dagen het levenslicht zal zien. Ik kijk samen met u uit naar deze nieuwe website. Vanzelfsprekend zal de nieuwe website geen concurrentie zijn voor deze weblog, maar een aanvulling.
Ik hou je van deze "bevalling" op de hoogte. Het geboortekaartje zal je zeker via deze website aangeboden worden.
Als het langer dan één week geleden is dat je deze weblog bezocht, dan moet je ook eens in het archief gaan kijken. Op deze blog blijven de artikels maar 7 dagen op de startpagina staan. Wil je oudere artikels lezen, dan moet je het archief in de rechterkolom van deze blog aanklikken. Of je kan ook direct op deze link klikken.
Een beroemd metalgitarist en een bluesgitarist hangen samen aan den toog. De bluesgitarist vertelt over hoe hij met slechts 3 akkoorden al heel zijn leven blues speelt. Metalgitarist: "Whoaaa, kunt ge mij die andere twee ook eens 'ne keer leren?"
Wat is de definitie van een kleine secunde? Twee solotrompettisten die dezelfde melodie spelen!
Hoe noem je twee trompetten die unisono spelen? Contrapunt!
Hoe heet iemand die altijd bij muzikanten rondhangt? Een drummer!
Hoe kun je een gitarist laten stoppen met spelen? Zet hem bladmuziek voor!
Soms moeten we ook wel eens buiten Sluis durven kijken. Niemand zal het me dan ook kwalijk nemen dat ik naar een concert ging bij de buren van de Harmonie Sinte Barbaragilde van Balen. Waarom vermeld ik dit hier specifiek ? De harmonie Sinte Barbara nam een zeer mooi initiatief om jonge muzikanten te werven. Hiervoor nodigden zij de klassen van de basisscholen uit de streek uit op een speciaal op kinderen gericht concert "Muziekkriebels". Voor de jonge genodigden werden tafels voorbehouden zodat zij een vrij zicht kregen op alle muzikanten en hun muziekinstrumenten. De notenleerklassen van de muziekschool van Wezel werden ook uitgenodigd. Die klassen konden ook zelf een aantal prettige en fleurige liedjes brengen op het concert. Na het concert mochten alle geïnteresseerden de verschillende instrumenten - van hobo tot slagwerk - uitproberen. Dit laatste was een gigantisch succes. Kinderen die nog gratis in Bobbejaanlaan binnen mogen, stonden in rijen aan te schuiven om op de bastuba te spelen. Er werd om ter hardst gefiept op klarinet en hobo. Bij de pauken wou men wel eens weten hoe hard je daar wel op kon meppen vooraleer het vel zou breken. (Het brak niet.) Deze "Muziekkriebels" zorgen wel voor een drievoudige kruisbestuiving. Kinderen uit de notenleerklassen kunnen kennismaken met de muziekinstrumenten. Dit beïnvloedt mogelijk hun instrumentkeuze wanneer ze naar het tweede jaar gaan. Diegenen die reeds hun instrument kozen, worden warm gemaakt om mee te doen in de jeugdharmonie, samen met leeftijdsgenoten en kinderen en volwassenen die op een gelijkaardig niveau zitten. En de kinderen van de basisschool? Zij ervaren dat in groep musiceren een prettige ervaring is voor zowel jong als oud. De stap die deze kinderen zullen zetten naar muziekschool en -vereniging is weeral een stap kleiner.
Een mooi fotoverslag van deze Muziekkriebels kan je vinden op de webstek van de Sinte Barbaragilde
Van iets recentere datum dan "1812" is de muziek uit de film "The Chronicles of Narnia". Deze film heeft niet alleen een Oscar op zijn naam voor de beste make-up in 2006, ook de filmmuziek heeft heel wat nominaties gekregen:
een nominatie voor de Golden Globes in 2006 voor de beste filmmuziek
een nominatie voor Golden Globes in 2006 voor het beste originele lied "Wunderkind" gebracht door Alanis Morisette
een nominatie voor World Soundtrack Awards in 2006 voor beste voor film gecomponeerde lied "Can't take it in" gebracht door Imogem Heap
een nominatie voor Grammy Awards in 2007 voor beste voor film gecomponeerde lied "Can't take it in" gebracht door Imogem Heap
een nominatie voor Grammy Awards in 2007 voor beste filmmuziek
Met een dergelijke lijst van nominaties is het duidelijk dat de componist Harry Gregson-Williams niet aan zijn proefstuk toe is. Hij schreef ook de muziek van - en nu beperk ik mij tot de meeste bekende films - de Shrek(1,2en 3), Sindbad, Bridget Jones (2), Smilla's Sense of Snow, Antz en Chicken Run. Het is duidelijk, we zullen zeker nog meer horen van Harry Gregson-Williams.
Mijn dochter die sinds kort bugelles volgt, stelde me de vogende vraag over de trigger:
-"Waarom heeft de bugel zo'n hendel aan het derde ventiel?"
-"Dat is omdat een aantal noten die met dat derde ventiel genomen zijn, niet helemaal juist zijn. Met die hendel kan je die valse noten dan wat aanpassen zodat ze juist klinken."
-"En waarom heeft een trompet dan geen hendels bij alle drie ventielen?"
Eén van de topwerken die gepland zijn voor het concert FANFARE ontmoet STEM is de Ouverture 1812 van Pjotr Iljitsj Tsjaikovski. Hij schreef het werk 62 jaar nà de overwinning op het leger van Napoleon dat een poging deed om Rusland in te nemen. Deze strijd en overwinning weet hij treffend in muziek om te zetten. In het begin van het werk laat hij ons nog het heldhaftige Franse volkslied - de Marseillaise - horen. Wanneer duidelijk wordt dat Napoleon moet afdruipen laat hij het statige toenmalige Russische volkslied klinken: "God, behoed de tsaar!"
Hoewel P.I. Tsjaikovski pas 28 jaar na het overwinningsjaar geboren is, weet hij de toehoorders met een zeer mooi muzikaal schilderij terug te voeren naar het woelige jaar 1812. Ons concert grijpt plaats minder dan tweehonderd jaar na de feiten. Onze fanfare zal er in slagen om ook die juiste sfeer te creëren. Misschien helpen deze twee schilderijen: De intocht van Napoleon in het verwoeste en verlaten Moskou (geschilderd door een onbekende tijdgenoot in 1820) en het schilderij "In 1812" van Illarion Prianishnikov.
Hou je van deze muziek, en hou je van geschiedenis, dan raad ik je aan om zeker Wellington's Victory van Beethoven te beluisteren. Ook Beethoven inspireert zich in een andere veldslag en nederlaag van Napoleon: Waterlo. Daar waar Tsjaikovski kanonnen bij zijn ouverture 1812 betrekt, gaat Beethoven nog een stap verder door het orkest effectief in twee delen te splitsen. De twee orkestdelen bestoken elkaar met nationale volksliederen, spotliederen en ... musketvuur. En Wellington wint natuurlijk.
Waarom kunnen gorilla's geen trompet spelen? Omdat ze daar te gevoelig wezens voor zijn!
---------------------
Wat is het bereik van een altviool? 26 meter als je hard gooit!
---------------------
Toen ik vijf was, kreeg ik een trompet die me rijk heeft gemaakt. Elke
dag dat ik hem in de kast liet staan, kreeg ik 10 cent ! --------------------- Hoeveel bugelspelers zijn er nodig om een kapotte lamp te vervangen?
Twee, één om de lamp er in te draaien en één
om de trompettisten uit de lichtbundel te houden! --------------------- Hoe kun je een trombone laten klinken als een hoorn?
Stop je hand in de beker en speel een hoop foute noten!
Ken je zelf nog muzikale grappen, stuur ze maar door. Maar let op, niet telkens kappen op de trompettisten ... Zij hebben ook niet zelf voor dat instrument gekozen. Als je héél goed, maar dan ook héééél goed zoekt, dan vind je vast wel moppen die niet over trompettisten gaan.
Voor het concert Fanfare Ontmoet Stem ontvangt de fanfare heel wat muzikale gasten. Bovenaan de affiche staat Iris Luypaers. Haar familienaam zal voor vele muzikanten wel een belletje doen rinkelen. Er zijn zelfs kwatongen die beweren dat zij niet alleen familie is, maar dat zij zelfs de dochter zou zijn van jeugddirigent Werner Luypaers. Als je wat meer over haar te weten wil komen, bezoek dan hier haar MySpace-ruimte. Gisteren in Montreal, straks in zaal Vito met onze fanfare, binnenkort als laureate in de Koningin Elisabethwedstrijd. Bekijk ook dat snoetje maar eens: zou zij echt een dochter van Werner kunnen zijn? Je zal je herinneren dat we - als ik mij niet vergis - twee jaar terug reeds een kerstconcert gaven met een koortje. Dat koor moest toen zodanig elektrisch versterkt worden om in goede balans te komen met de fanfare, dat we er deze keer voor gekozen hebben om het koor zo groot mogelijk te maken. Twee websites van deelnemende koren kan je bezoeken door te klikken op hun naam: Het Milokoor van Millegem en het Gemengd Koor Cantago uit Gompel. De koren van Wezel (De Schalmei) en van de Gemeentelijke Academie voor Muziek en Woord zullen het grote gelegenheidskoor vervolledigen. Zouden de koren nu wel tegen de fanfare kunnen opboksen zonder elektrische versterking?
In 2008 bestaat de koninklijke fanfare St. Jozefsgilde van
Mol-Sluis 115 jaar wat ons de gelegenheid geeft om eens iets speciaals
te doen. Daarom organiseren wij een groots project met als thema
"Fanfare ontmoet stem". Het idee ontstond om een concert te organiseren
dat afwijkt van het jaarlijks klassiek jaarconcert met als hoofddoel
een maximum aan amateur- en jeugdmuzikanten samen te brengen op een
podium. Het wordt dan ook een uniek concert in samenwerking met:
sopraanzangeres Iris Luypaers
een kinderkoor van 50 leerlingen uit
de notenleerklassen en enkele leerlingen van de woordleerklas van de
Gemeentelijke academie voor muziek en woord van Mol
een samengesteld
koor bestaande uit een 100-tal koorleden van "de Schalmei", "Cantago"
en het "Milokoor".
Natuurlijk zullen ook onze eigen muzikanten en onze
jeugdmuzikanten het beste van zichzelf geven. En op muzikaal vlak zal
alles in goede banen geleid worden door dirigent Kevin Houben. Het
geheel wordt een prachtige mix van klassieke melodieën en filmmuziek
tot werken uit opera en musical. Binnenkort kan je het volledige programma op deze blog terugvinden. Iedereen is van harte welkom!
Wil je erbij zijn? Kaarten kosten 10 euro in voorverkoop. Aan de kassa betaal je 12,50 euro. De kaarten kan je bestellen bij Hedwige Adriaens 014 31 14 22, Leo Peeters 014 31
75 01 of Martine Jacobs 014 31 17 52. Denk erom. Het aantal plaatsen is beperkt!
Waar en wanneer is het allemaal te doen? Zaal Vito, Boeretang 200 te Mol (bij SCK en VITO) op zaterdag 3 mei om 20 uur.
Een weblog voor de fanfare van Mol Sluis? Wat doen we er mee?
De start is gemaakt.
De fanfare Sint-Jozefsgilde van Mol-Sluis heeft vanaf vandaag haar eigen weblog. Op dit moment ben ik nog de enige die hier berichten kan plaatsen, maar ik hoop dat in de nabije toekomst ook bestuursleden en de beide dirigenten hier hun berichtjes achterlaten.
Mogelijk groeit deze blog uit tot een handig communicatiemiddel voor al onze spelende en andere leden, en voor onze brede waaier van fans.
Wil je actief meewerken? Laat dan een berichtje achter in het gastenboek.