Initiatie in luchtlogistiek voor starters en particulieren.
Beste lezer,
Ik heb dit eenvoudige blog opgezet als informatiecentrum voor partikulieren en personen die een eigen zaak beginnen en nood hebben aan degelijke informatie betreffende het logistieke gebeuren bij import en export van goederen naar en vanuit België.
Het is mijn bedoeling om U, als leek, wegwijs te maken in de snelle, wondere, maar o zo ingewikkelde wereld van het snelvervoer, zowel per vliegtuig als per koerier. Waar zitten de addertjes onder het gras ? Waar kan ik terecht met mijn probleem ? Wie doet wat ? En vooral : zijn alle kosten gedekt ?
Stel je voor, je hebt wat vrije tijd over en je denkt eraan om een webwinkel op te zetten waar je gadgets wil verkopen. Voorwaar, een mooi initiatief en, mits goed aangepakt, misschien nog lucratief ook. Je bent een kei in het aanmaken van een mooie website, voorzien van toeters en bellen en je hebt al zo een ideetje wie je klanten zouden kunnen zijn. Misschien ben je handig en maak je zelf een aantal hebbedingetjes die je virtueel aanprijst en kan je je eerste beginselen al aardig aan de man brengen. Proficiat, een mooi begin ! Maar je wil diversiteit, er moet meer keuze komen. Dus ga je de lokale markt napluizen om leveranciers te vinden die je, aan wat jij vindt een vriendenprijsje, gadgets gaan leveren die je kan doorverkopen in jouw webwinkel. Goed gedaan ! Weeral een belangrijke stap vooruit en een succesrijke ondernemerscarrière begint te lonken. Evenwel, wil je je onderscheiden van de rest in dit soort koopwaar, dan moet je gaan voor excusiviteit. Dingetjes die enkel bij jou verkrijgbaar zijn. Maar die kan je dus in ons landje niet kopen, neen, daarvoor moet je de grens over en liefst niet te kort bij. Je richt je blik naar het oosten, meer bepaald naar de Chinese markt. Die mannen weten exact wij jij wil. Dus je maakt je huiswerk, benadert een paar potentiële leveranciers en je staat op het punt om een excusiviteitscontract in de wacht te slepen mits een bepaalde afname van hun producten. En dan kan jij toch mooi die bepaalde wekkerradio met ingebouwde expressomachine en dasstrikker hier bij ons op de markt brengen. En niemand anders kan dat, en daar ging het toch net om. Je hebt namelijk naarstig gecijferd, en cijfers liegen niet... of toch ?
Stel je voor, je tante uit Maleisië is een maand bij je op bezoek geweest. Dat mens heeft hier een fantastische tijd gehad. Buiten herinneringen uit je kindertijd werd er nog wat anders opgehaald tijdens haar verblijf, namelijk typisch Belgische producten en andere hebbedingetjes waar ze, volgens haar eigen zeggen, geen minuut langer meer zonder zou kunnen. Een ballotin van 1 kilo pralines, tot daar aan toe, maar ze ging zich ook te buiten aan kleren, en cosmetica, en schoenen, en zelfs een heuse frietketel, want ze wil in Maleisië echte Belgische frietjes bakken. Al bij al, na een maand beginnen de dingen die ze wil meenemen een imposant volume en gewicht in te nemen en slik je even wanneer je beseft dan geen enkele airline een laag getalletje zal factureren voor zoveel "excess luggage". Hoe krijg je dat in hemelsnaam ter plaatse ? En liefst zo snel mogelijk ? En dan zijn de hamvragen nog niet gesteld : tot wie moet ik mij richten en hoeveel gaat dat kosten ?
Kijk, beste lezer, bovenstaande gevallen zijn typisch voor onze hedendaagse samenleving. Helaas, goede bedoelingen gaan dood aan een aantal factoren die je niet zelf in de hand hebt. En de meest doorslaggevende factor is gewoonlijk DE PRIJS. En daar blijft het niet bij.
Het is mijn bedoeling om U, als leek, een helpende hand te reiken en U te leiden langs het met mijnenvelden, wolfsijzers en teenklemmen bezaaide pad dat uiteindelijk leidt naar de verlossing : het antwoord op de vragen "zou ik er wel aan beginnen en zijn alle kosten nu gekend ?"
Ik ben Skyhopper en ik heb 35 jaar ervaring in expeditie met luchtvracht en koerier, zowel import als export. Ik ben niet alwetend - ik ben een mens - maar mijn credo is altijd geweest : "als je het niet weet, maar je weet waar je moet zoeken, ben je al minstens halfweg". Het is mijn bedoeling om dit blog uit te werken in een aantal secties, gerelateerd aan import en export van goederen, zowel met luchtvracht als met koerier. Heb je intussentijd vragen, contacteer mij gerust. Weet je niet waar je zending nu is ? Ik ga proberen je te helpen. Ik doe dit omdat ik het graag doe.
Luchtvracht en Koerier : wie doet wat voor importzendingen. Leer de spelers kennen.
U hebt een partij goederen gekocht in het buitenland - zelfs buiten Europa - en nu wil U die natuurlijk stante pede in uw eigen magazijn zien staan. Tijd is geld - uw eigen klanten kennen het woord "wachten" niet, dus U investeert in de snelst mogelijke verscheping : via de lucht. Goed idee, een snelle levering van uwentwege verhoogt uw status bij uw eigen klanten. Een pluim op je bank en een hoed vooruit !
Maar heb je er al bij stilgestaan wie er allemaal bij uw verzending betrokken wordt nadat U de magische woorden "vliegen, die handel !" naar uw leverancier hebt gemaild of gebeld ? Het zijn er nogal wat, hoor. En "for the record" : ze willen allemaal betaald worden. Ziehier een opsomming van de spelers, met een beknopte uitleg van hun inbreng en verantwoordelijkheid in het hele gebeuren.
Uw eigen leverancier
Hij levert U niet enkel de gekochte goederen, maar hij levert U ook de bijgaande benodigde documenten zoals factuur, oorsprongcerftificaat en dergelijke. Ook bedingt U met hem de verkoopsvoorwaarden waaronder U de partij hebt gekocht:
-EXW : ex works. Alle kosten vanaf het moment de de goederen worden afgehaald in het magazijn van de verkoper zijn ten laste van de aankoper.
-FOB luchthaven van vertrek: Free On Board. De verkoper draagt alle kosten tot aan boord van het vliegtuig. Alle kosten hierna zijn ten kost van de aankoper.
De luchtvrachtagent van uw leverancier
Hij regelt de afhaling van de partij goederen in de magazijnen van uw leverancier, zorgt voor de boeking bij de airline en eveneens voor de uitklaring bij de douane van het land van export. De mogelijkheid bestaat dat hij voor de afhaling en uitklaring onderaannemers zal gebruiken. De agent maakt ook de luchtvrachtbrief op (Air Waybill, afgekort AWB) en zorgt voor de aanlevering van de zending in de magazijnen van de airline.
De douane in het land van export
Zij kijken na of de zending überhaupt mag worden uitgevoerd en of alle nodige documenten aanwezig zijn en mogen of moeten gebruikt worden. In een aantal gevallen - dit hangt af van land tot land - gaat de douaneambtenaar fysiek na of de vermelde goederen op de factuur wel degelijk de aangeboden goederen zijn en of de aantallen kloppen. De nodige begeleidende documenten worden afgestempeld en vormen de "pouch" dewelke aan de luchtvrachtbrief wordt bevestigd.