Luchtvracht en Koerier : wie doet wat voor importzendingen. Leer de spelers kennen.
U hebt een partij goederen gekocht in het buitenland - zelfs buiten Europa - en nu wil U die natuurlijk stante pede in uw eigen magazijn zien staan. Tijd is geld - uw eigen klanten kennen het woord "wachten" niet, dus U investeert in de snelst mogelijke verscheping : via de lucht. Goed idee, een snelle levering van uwentwege verhoogt uw status bij uw eigen klanten. Een pluim op je bank en een hoed vooruit !
Maar heb je er al bij stilgestaan wie er allemaal bij uw verzending betrokken wordt nadat U de magische woorden "vliegen, die handel !" naar uw leverancier hebt gemaild of gebeld ? Het zijn er nogal wat, hoor. En "for the record" : ze willen allemaal betaald worden. Ziehier een opsomming van de spelers, met een beknopte uitleg van hun inbreng en verantwoordelijkheid in het hele gebeuren.
Uw eigen leverancier
Hij levert U niet enkel de gekochte goederen, maar hij levert U ook de bijgaande benodigde documenten zoals factuur, oorsprongcerftificaat en dergelijke. Ook bedingt U met hem de verkoopsvoorwaarden waaronder U de partij hebt gekocht:
-EXW : ex works. Alle kosten vanaf het moment de de goederen worden afgehaald in het magazijn van de verkoper zijn ten laste van de aankoper.
-FOB luchthaven van vertrek: Free On Board. De verkoper draagt alle kosten tot aan boord van het vliegtuig. Alle kosten hierna zijn ten kost van de aankoper.
De luchtvrachtagent van uw leverancier
Hij regelt de afhaling van de partij goederen in de magazijnen van uw leverancier, zorgt voor de boeking bij de airline en eveneens voor de uitklaring bij de douane van het land van export. De mogelijkheid bestaat dat hij voor de afhaling en uitklaring onderaannemers zal gebruiken. De agent maakt ook de luchtvrachtbrief op (Air Waybill, afgekort AWB) en zorgt voor de aanlevering van de zending in de magazijnen van de airline.
De douane in het land van export
Zij kijken na of de zending überhaupt mag worden uitgevoerd en of alle nodige documenten aanwezig zijn en mogen of moeten gebruikt worden. In een aantal gevallen - dit hangt af van land tot land - gaat de douaneambtenaar fysiek na of de vermelde goederen op de factuur wel degelijk de aangeboden goederen zijn en of de aantallen kloppen. De nodige begeleidende documenten worden afgestempeld en vormen de "pouch" dewelke aan de luchtvrachtbrief wordt bevestigd.