DEZE WEEK GAAT DE KEEPERTRAINING NIET DOOR VOOR DE JEUGD
SKW START MET LOOPTRAINING
VOOR JONG EN
OUD
HET BELANG VAN EEN LOOPTRAINING
Looptraining Als je een groep laat hardlopen dan zie je al snel wie van nature een goede looptechniek heeft en wie niet. Voor het voetbal is het belangrijk dat hij/zij goed kan hardlopen en speciaal op de korte afstanden. Om snel op een korte afstand te zijn moet je over een goede coördinatie beschikken tussen benen, armen en hersenen. Het maken van krachtige kleine snelle passen zal er voor zorgen dat een speler op de eerste tien meter snel is zonder dat deze inlevert op bewegelijkheid.
Een atleet is bijvoorbeeld heel snel maar alleen rechtuit terwijl een voetballer veel meer verschillende richtingen moet bewegen wat een grotere belasting vraagt op de gewrichten en spieren. De conditie verbeter je door veel te voetballen, bijvoorbeeld als de voetbalsituatie vereist dat spelers veel sprintjes moeten trekken om vrij te komen of vaak druk moeten zetten om de opbouw van de tegenpartij te verstoren. Het trainen zonder bal levert waarschijnlijk geen enkele directe bijdrage aan het beter aanvallen, verdedigen en omschakelen van een speler. Conditietraining voor de voetbaljeugd moet bestaan uit korte interval looptrainingen waarbij veel aan sprintwerk wordt gewerkt. Tijdens de wedstrijd komt het op startsnelheid aan, wie is het snelste bij de bal, of hoe snel loop ik weg bij mijn tegenstander. Loopscholing is dus in onze optiek belangrijk voor elke voetballer, senior en junior: Je werkt specifiek aan de vergroting van je capaciteiten door te trainen op: uithoudingsvermogen, kracht, snelheid en coördinatie. Dit wel uiteraard toegespitst op het voetbalspel. Het hedendaagse voetbal verlangt fitte multifunctionele spelers die positioneel kunnen blijven voetballen met snel voetenwerk. Loop- en coördinatietraining is dan ook bij veel voetbalspelers een essentieel onderdeel van de voetbaltraining geworden. Lopen als basisvorm van bewegen kan in principe iedereen. Op het eerste gezicht lijkt het onnodig om bij het lopen aandacht te besteden aan looptechniek. Lopen leer je immers in je vroegste jeugd. De hardloopbeweging lijkt een eenvoudige beweging, die een kind in korte tijd onder de knie heeft. Het aanleren van de basistechniek van het lopen is voor niemand een probleem. Het verder perfectioneren van de techniek van het lopen vereist echter veel training. De loopbeweging is veel ingewikkelder dan wordt gedacht. Door een perfecte looptechniek kan door lopers veel winst worden geboekt. Het is dan wel noodzakelijk dat er binnen de looptraining ook aandacht wordt besteed aan de looptechniek.
De beste blessurepreventie is een goede looptechniek! Achillespeesklachten, onderbeen- en knieklachten zijn daar voorbeelden van. De kans op dergelijke blessures wordt verkleind door aandacht te besteden aan de uitvoering van een juiste looptechniek.De belasting op spieren, pezen en gewrichten is bij het lopen erg hoog. Iedere landing veroorzaakt een grote belasting voor enkels, knieën, heupen en rug. Zelfs bij een rustig looptempo krijgt het lichaam krachten te verwerken ter grootte van twee tot vier keer het lichaamsgewicht. Wanneer spieren optimaal werken, kunnen deze de krachten goed worden opgevangen. Met andere woorden een juiste looptechniek werkt blessure preventief.
Zuiniger met je energie omgaan door een goede looptechniek. Met een juiste looptechniek kost het minder energie om een bepaald looptempo te handhaven. Het lopen gaat makkelijker. Wanneer de spieren precies weten wat ze moeten doen tijdens het lopen, vragen ze veel minder energie. Beginnende lopers moeten dit nog leren. Het lopen kost in het begin veel meer energie vergeleken met een paar weken later. Ook voor ervaren lopers valt er nog veel winst te halen door een efficiëntere looptechniek.
DEZE LOOPTRAININGEN GAAN DOOR OP MAANDAGAVOND
DATUM VAN DE 1ste TRAINING ZAL DEZE WEEK NOG MEDEGEDEELD WORDEN
02-09-2013 om 21:50
geschreven door herman 
|