1.De lange o-klank verandert meestal in "oe"gevolgd door een toonloze "e",toch is het geen algemene regel Enkele voorbeelden:dood,loop,doos,stoor,droom worden doe-ed,loe-ep,doe-es,soe-er,droe-em enz..
2.De lange-o kan ook veranderen in "eu" vooral voor de medeklinker"r" Enkele voorbeelden:dooreen,voorschot,voorspraak worden deureen,veurschot,veursproak molen,koning,honing worden meulen,keunink,eunink
3.Toch volgen vele lange-o klanken het Algemeen Nederlands:goot,jood,moot,noot,mode,code,vloog,boog,kook;dool,stoken enz...
4.De korte o-klank volgt meestal het Algemeen Nederlands:god,klop;stof,wol,stom enz..
5.Soms verandert de korte-o in een doffe "u" zoals in mus,vooral bi woorden die eindigen op "orst" met weglaten van de "t" en ook bij woorden die eindigen op "rf","rg","rm""rp""rt",doch geen algemene regel; Enkele voorbeelden:borst,dorst,worst worden bust,dust,wust korf,borg,storm,dorp,kort worden kurf,burg,durp,kurt
6.In enkele gevallen wordt de korte-o een korte-a in soldaat,koffie worden saldoat,kaffie en in "oe"koffer wordt koefer.
uitspraak van de i-klank in het dialect van Sint-Niklaas
1.De lange ie-klank wordt uitgesproken zoals in het Algemeen Nederlands met uitzondering van het woord drie en zijn samenstellingen"ie" wordt hier veranderd in "è" dus drè;drèndèrtig enz..
Indien de lange- ie gevolgd wordt door "uw"verandert de" ie "in een lange-u klank :dus nieuws wordt nuus,nieuwjaar wordt nuufjoar
2.De korte-i wordt meestal uitgeproken zoals in het Algemeen Nederlands,maar soms met een lichte neiging naar de korte u-klank zoals in nul(invloed van het Brabants)
Enkele voorbeelden:bril,spil,hik worden brul,spul,huk,toch blijven de meeste woorden met korte-i zoals in het Algemeen Nederlands:vis,zit,pit blijven vis;zit,pit.
De korte-i wordt lange-ie (zoals in het Antwerps waar pit piet wordt!) in woorden zoals kist,wist,fiks worden kiest,wiest,fieks.
De korte-i wordt een korte-e in woorden met uitgang"-ig";dus zestig,lastig,geestig worden zesteg,lasteg,geesteg. ook nog strik,lip,beschimmeld,rivet worden strek,lep,beschemmelt De korte-e wordt "ae" in schil en schillen /schael en schaelen.De korte-i wordt korte-a in siroop wordt saroop.