Het is nog geen 6.00 u. als we niet door de traditionele
koebellen worden gewekt, maar door twee kleine kaasbollen die in de kamer boven
ons rondtrappelen. Waarom zij heen en weer lopen op dit nachtelijke uur ik
weet het niet?
Onze negatieve ervaring maakt plaats voor lachende gezichten
wanneer we voor het hotel de staalblauwe lucht gade slaan: werkelijk geen enkel
wolkje te bespeuren. Dat belooft voor onze laatste wandeldag! Ik smout nog
Erics gehavende hals met factor 50, het zal nodig blijken vandaag.
Na ons ondertussen beroemd ontbijt en dito lunchpakket - dat
we zelf mogen samenstellen - staan we klaar om 9.00 u. om met of zonder
bergschoenen een kwartiertje (want de weg is tweemaal onderbroken) later te
starten op de parking van Emmetten. Het is toch
9.40 u. voor we de start hebben gevonden. Met goede moed stappen we gezwind de
weg omhoog. De zon laat zich van haar beste kant zien en de eerste zweetdruppels
parelen op ons voorhoofd. We zijn maar al te blij dat een groot deel van de
klim in de schaduw van de bomen kan gebeuren. (Een week geleden zouden we dat
niet hebben durven dromen). We volgen - op aanraden van enkele plaatselijke
bewoners - en met een onduidelijke kaart, dezelfde weg als enkele dagen terug.
Nu niet geklaagd: onze terugweg wordt gewoon onze heenweg! Zo stappen we langs
de ons bekende Stockhütte verder naar Twäreggen (1499 m). Het is laat in de
voormiddag: 11.20 u. Eric, Piet en Michel geraken in gesprek met een Engelsman
van 80 jaar en zijn Amerikaanse vrouw. Hij heeft nog met de firma Picanol uit
Ieper zaken gedaan. En dat terwijl Philippe en ikzelf de talloze mieren tellen
die gretig rond onze voeten kriebelen.
Om 11.40 u. trekken we ons op gang. Eric heeft zijn
volledige pillendoos (het is toch de laatste dag) ingeslikt en probeert Piet
aan te klampen. Het lukt hem nog aardig. Op de kronkelende paadjes ligt hier en
daar nog sneeuw. Eric zakt bijna door de sneeuw. We waren hem bijna kwijt,
verzwolgen door een (mini)gletser
Het is zaterdag vandaag: nog nooit zoveel wandelaars ontmoet
en het was schitterend weer. De kabelbaan bracht heel wat volk op de been.
Meestal een vriendelijke grussti (geen fristi) als we voorbij wandelen.
Aangezien we om enkele minuten na 12.00 u. reeds de Klewenalp in zicht hebben, stapten we sneller dan op
de bordjes was aangegeven. Zeg nog dat we traag wandelen Hier is een mooi
plateau met prachtige bergreuzen, grotendeels met besneeuwde toppen. Het is ook
het skigebied bij uitstek in de winter, maar nu uiteraard geen skiërs meer.
Ik zie Piets hoofd steeds naar links omhoog draaien: daar
ligt een bergje met bovenaan een kruis waar hij naar toe zou willen. Iedereen
geeft zijn fiat en in een wip zien we hem reeds de bergflank opsnellen. Mijn
hart staat stil wanneer wij merken dat - van beneden gezien - hij als het ware
op zijn knieën zit. Heeft hij een attaque gekregen??? Weinig later zien we
dat hij verder stapt en enkele minuten later (dus in totaal misschien 15
minuten) staat hij op de top. Daar verorbert hij zijn middagmaal. Er was niets
gebeurd, enkel gezichtsbedrog van beneden! Oef!
We eten ondertussen rond 12.30 u. onze frikoo op in de zon
of de schaduw van het kerkje. Een barokaltaar draagt Erics goed- en mijn
afkeuring weg.
We nemen nu ruim onze tijd om te genieten van het landschap
en ons lunchpakket. Mijn Schorle (= appelsap) was al lang leeg. We slenteren
dan wat verder tot het grote restaurant waar de heerlijke, grote, bijna
goedkope, lekker schuimende, frisse halve literbieren op ons (= Michel en
ikzelf) stonden te wachten. Twee gewone colas light en een glaasje melk voor
mijn overige drie compagnons konden daar niet aan tippen. Geef toe dat wij de
juiste keuze maakten!
We zijn niet gehaast en enkele marmotjes in gevangenschap
komen op roep van Michel poseren voor de cameras. Die arme dutsen.
Het is dan ook 14.00 u. wanneer we de juiste afdalingsweg
vinden naar Emmetten. De rustige weg - hier geen wandelaars meer - slingert
zich over de bloemrijke weiden soms met een sterk geurtje, door het bos, op
rolling stones, door draaipoortjes naar beneden. Eric houdt vol en samen met
Piet en Philippe lopen ze enkele minuutjes voor op ons. Wij babbelen, nemen
geen risicos om te vallen, we tellen de blaadjes van de mooie bloemen,
vertellen over Barcelonnette, enz Maar - het moet gezegd - onze drie
hazewinden wachten geregeld op ons vooraleer de weg verder te zetten. Eric
dacht dat Michel en ik het aankomstuur wilden saboteren door langzamer dan hen
te stappen, maaaaar: we waren a.u.b. 5 minuten voor de voorziene tijd aan de
auto. Goed hé?! Volgens de Garmin-gps hebben we precies 16,09 km gewandeld.
Enkelen op hun sandalen, anderen op hun kousen en de rest
met bergschoenen aan vervolgen we onze weg naar ons hotel waar we getrakteerd
worden door onze gastvrouw en gastheer Martin. Leuk voor ons.
We zijn vandaag vroeg terug, zodat Eric vlug zijn fotos kan
opslaan en bewerken om op de blog te zetten en om een usb-stick te geven aan
Martin.
Onze laatste wandeldag was een mooie afsluiter van een
schitterende wandelweek: het weer, de tochten, de streek, het logement, het
eten we konden het niet beter treffen
Het boekje dat Eric zal maken zal een schitterende
herinnering blijven aan deze week in Seelisberg.
Zoals gewoonlijk worden wij s avonds verwend: rosbief met
groentjes, tomatensoep met ook andere groenten, frietjes met geroosterd
varkensvlees met lookboter (bah dat lust ik niet, anderen des te meer!), coupe
Danmark en gratis rode wijn en spuitwater!
s Avonds zitten we nog gezellig samen en drinken een
Appenzeller, wijn of bier of
Later op de avond komt een vriendelijke, niet opdringerige
Senegalees om riemen e.d. te verkopen. Hij was al enkele malen in het hotel en
kreeg een koffie aangeboden. Lief toch?!
We beginnen de dag met héél goed nieuws. In het verre
Kortrijk is gisteren een nieuw Vanthournoutje geboren. Om 19.15 u. zag de
kleine Raf het levenslicht. Een dikke proficiat aan de mama en papa vanwege ons
hele berggezelschap. Ongetwijfeld zal een trotse opa Eric vandaag de bergen
gewoon opvliegen Of misschien zal het niet nodig zijn, want aan de
ontbijttafel wordt gezegd dat de geplande tocht eigenlijk meer een gezondheidswandelingetje
wordt. We blijven toch best een beetje op onze hoede, want we hebben dat deze
week al eerder gehoord.
Iets vroeger dan gewoonlijk spreken we af bij de auto. We
moeten immers eerst nog eens langs het toerismebureau om bij Christophe de wandelkaart
op te halen die hij ons gisterenavond beloofde. Echt een joviale, vlotte kerel.
We krijgen niet één, maar wel drie kaarten mee en nog enkele waardevolle tips
voor onze dagtocht en het parkeren van de auto.
Rond 9.10 u. rijden we weg uit Seelisberg. We nemen de
gewone weg (geen autostrade) en arriveren om 9.45 u. in Ennetbürgen (17
km), het startpunt van onze tocht. We parkeren de auto
op de parking van de COOP en vragen de weg aan een jonge moeder. Het is
duidelijk dat zij niet echt op de hoogte is van de wandelpaden in de streek,
maar ze helpt ons toch aardig op weg.
We kuieren rustig door het dorp. Op het dak van de kerk
merkt het scherpe arendsoog van Michel plots een koppel ooievaars. Amaai, de
pastoor zal er niet goed van zijn als hij ziet wat er op zijn kappe zit. In
elk geval een niet alledaags tafereeltje. We vinden uiteindelijk het eigenlijke
vertrekpunt van onze tocht (435
m) iets buiten het dorp. Onmiddellijk moeten we alle
registers opentrekken: eerst een heleboel trappen tussen appartementsgebouwen
door, direct gevolgd door een stevige klim in de weiden. Dat alles onder een
brandende zon. We mogen alleszins niet klagen over het weer. Tussen de koeien
stappen we steeds verder omhoog en om 11.14 u. zitten we al op 885 m in Vorderegg. Net voor Trogen
krijgen we nog iets eigenaardigs te zien: te midden de weiden en dus ook te midden
de koeienvlaaien staat een verdeler voor hondenpoepzakjes!!! We wisten al
langer dat Zwitsers erg propere mensen zijn, maar dit gaat toch een beetje erg
ver. Enfin, we trekken het ons niet aan, want onze hond is toch niet mee.
Het is bijna middag als we in Bürgenstock
arriveren. Eric is diep onder de indruk van het kunstwerk naast de kerk. Hij
interpreteert het als de dood en de jeugd en zou het wel een plaatsje in zijn
tuin willen geven. Heel Rekkem zou komen kijken We besluiten om nog even door
te stappen naar de Hammetschwand. Daarvoor
volgen we de Felsenweg. Eric heeft ons verteld
over de hoge schacht en de aanloopbrug vanwaar je in de duizelingwekkende diepte
kan kijken. We komen echter bedrogen uit, want in plaats van bovenaan de lift,
stranden we aan de onderkant: Wanderweg gesperrt! Een lelijke streep door onze
rekening: er zit niets anders op dan de lift naar boven te nemen. 10 CHF per persoon
voor 1 minuutje stijgen! Rap verdiend zegt Eric. Maar we klimmen in dat
minuutje wel van 964 m
naar 1128 m.
Boven wacht ons een heerlijk zonnetje (27° C). We picknicken op een bank. Voor
we afdalen gaan we nog even naar het Aussichtspunkt maar het is eigenlijk niet
zo bijzonder: het meer hebben we nu al zo vaak gezien.
Dan maar op ons gemak terug naar beneden (13.25 u.). De
afdaling loopt voornamelijk door het bos en dat geeft iedereen de nodige
afkoeling. Via Mattgrat (790 m - 14.10 u.) bereiken
wij om 14.39 u. Sankt-Jost. In het kleine
kerkje zijn enkele mooie frescos te bewonderen en een melkkruik vol wijwater.
Buiten vinden wij een verfrissende waterbak: Johan schept zijn hoedje vol water
en Michel maakt zijn borst nat, letterlijk dan. Met eenparigheid van stemmen
beslissen we om af te zien van het oorspronkelijk plan om via Unternas en
Schlyzerstein naar Ennetbrügen terug te keren. Reden van ons besluit: 1) de
hitte. 2) de afstand (minstens nog 2.40 u. extra stappen) en 3) onze plannen
voor een rustige avond met wat tijd voor inkopen. Dus gaan we door de weiden
recht naar Ennetbürgen. De ooievaars zijn verdwenen en wij stappen naar de
auto. Al bij al hebben we weer 15
km in de benen.
Voor we huiswaarts keren, gaan we met zn allen nog binnen
in de COOP voor wat inkopen. Dan rijden we naar ons inmiddels vertrouwde
Seelisberg. Even andere schoenen aantrekken en daarna weer met zn allen naar
de Käserei van het dorp. De winkeldame ziet ons
graag komen: t is een schone commande van bijna 100 CHF kaas. Heel eventjes
dreigt ze Eric tegen zich in het harnas te jagen als ze denkt dat wij
Hollanders zijn. Maar dat wordt al vlug rechtgezet en met een heel brede
glimlach worden wij uitgewuifd. Waar we niet om heen kunnen, is dat een
Hollandse familie in ons hotel is neergestreken en het dus af en toe eens
hartstikke leuk zal worden in plaats van wunderbar. Onze schatbewaarder
noteert netjes alle uitgaven en bij een verkwikkend biertje (of watertje)
bekomen we even van onze dag. Onze kaas wordt mooi verdeeld over 2 zakjes zodat
die nog even kan bewaard worden in de frigo. Martin meldt ons dat de douche van
Eric en Michel hersteld is, dus kunnen we ons allemaal moe, maar tevreden
terugtrekken op onze kamer en ons klaarmaken voor het avondmaal.
Dat is zoals gewoonlijk weer top: Käsekuche (kaasquiche) met
koude groentjes, Gemüsesuppe (groentesoep) en als hoofdgerecht varkenssneetjes
met een lekker sausje, noedels en warme groenten. We ronden af met een
ijsdessertje. Het traktaat van Ushi en Martin zal voor morgen zijn, onze
laatste avond.
Om 8.00 u. ontbijt. Iedereen ruim op tijd present. Heerlijke
broodjes en croissants staan al klaar. We doen ons ook tegoed aan de vers
gemaakte yoghurt met fruit die Uschy bereidde. Dan nog de picknick klaar maken
en om 9.00 u. staan we allen vertrekkenklaar. Vandaag is ook Martin, de
hoteluitbater, present. Hij gaat mee op wandeltocht.
We rijden naar Emmetten (774 m), op 7 km. We nemen de kabellift
richting Niederbauen. We zien hoe de lift ook dienst doet als transport voor
allerhande afval dat boven op de bergen werd verzameld. Vooraleer we mogen
instappen wordt de kabine nog eens duchtig gereinigd met de waterslang. Dan
gaat het naar boven over de 2
km lange kabellift, tot op een hoogte van 1570 m. Eenmaal buiten zien
we op een alpenweide de toebereidselen van de paraglyde-club om enkele vluchten
te maken. Het is trouwens stralend zonnig weer.
We vertrekken om 9.45 u. en komen zowat meteen voorbij de Alp Tritt Hütte waar Martin ons uitnodigt om een
koffie te drinken.
Om 10.20 u. gaan we dan definitief op pad, stijl omhoog door
de alpenweiden, geen boompje te bekennen. Om 11.15 u. staan we boven op de Niederbauen (1914m) na een tocht omhoog van 2,7 km. Tijd om even uit te
blazen en een eerste keer onze proviand aan te spreken. Tussendoor worden
foto´s gemaakt, uiteraard.
Even later, om 11.40 u. ,trekken we verder, onder leiding
van Martin die voor ons uit loopt. Eerst terug bergaf tot ongeveer 1670 m, dan weer omhoog,
heel stijl, naar de top van de Fulberg (hoogte 1777 m) waar we om 12.50 u.
aankomen. Onderweg heeft Eric een hagedis gezien en gefotografeerd, nog voor
het beest kon ontglippen.
Terwijl we genieten van het majestueus uitzicht op het meer
enerzijds en de besneeuwde bergtoppen anderzijds, spreken we onze knapzak aan.
En Martin, als gulle gastheer, heeft warempel een fles gipfelwein meegebracht.
Hij trakteert ons op een glas rode wijn dat we gezamenlijk heffen, onder het
oog van de camera van Eric.
Om 13.30 u. trekken we alweer verder, nu terug richting
Emmetten. En we dalen gestaag tot Wandeli op 1.288 m waar we even een
rustpauze inlassen. (9,5 km
gestapt). Na 25 minuten gooien we de rugzak terug over de schouder en stappen
verder. Doch aldra raken we in de problemen. Eerst kunnen we nog over een paar
waterloopjes heen waden, doch iets verderop wordt de situatie moeilijker. Het
wandelpad wordt versperd door opgehoopte sneeuw die het bergriviertje overdekt.
Over de sneeuw heen stappen is een te riskante onderneming en pogingen om
langszij verder te stappen blijken ook al onhaalbaar. Er zit niets anders op
dan op onze stappen terug te keren en een alternatieve reisweg te kiezen. Wat
een geluk dat Martin, die de streek kent als zijn broekzak, vandaag mee met ons
op stap is gegaan.
Meteen zet hij ons op het juiste pad om onze tocht verder te
zetten. In plaats van stijl naar beneden meteen richting Emmetten, leidt hij
ons eerst richting Stockhütte. Daar aangekomen
(om 16.45u - hoogte 1279 m)
hebben we de keuze: ofwel met de kabellift nemen naar Emmetten of te voet
verder wandelen naar beneden. Allen kiezen om verder te stappen en gezwind gaan
we dan ook verder om uiteindelijk, weliswaar iets later dan gepland, om 18.00 u.
aan te komen op ons vertrekpunt.
Vlug nog de auto in en om 18.20 u. zitten we voltallig voor een
halve liter fris bier. Zum bohl. Dan nog douchen en even verpozen.
Om 20.00 u. zitten we aan tafel, alleen Philippe ontbreekt...
Die blijkt in slaap te zijn gevallen.
We krijgen als voorgerecht een bordje met soorten lokale gerookte
ham, gevolgd door een heerlijke tomatenroomsoep. Als hoofdgerecht heeft Uschy
ons cordon bleu met knapperige groentjes en stukjes gebakken aardappel bereid.
Iedereen eet zijn bordje leeg (en zijn buikje vol). Dat alles wordt doorgespoeld
met een ½ liter bier (Johan, Philippe, Michel) of water (Eric en Piet).
En daarna wil Martin ons persé nog eens trakteren op een
glas... Dus drinken we nog een glas bier, Appenzeller e.a. en krijgen ook nog
het gezelschap van Ervé Lernout. Hij komt afscheid nemen, want morgenvroeg
vertrekt hij reeds opnieuw met zijn groep naar België terug.
En daarna dan toch naar boven, want ja, er moet nog worden
gewerkt vanavond, voor het slapengaan.
Tot morgen. Het beloofd alvast weerom stralend zomers weer
te worden.
Eric heeft gisterenavond nog gewerkt
op zijn computer tot 24.00 u. om alle fotos en verslagen van de vorige
wandelingen klaar te krijgen om op www.bloggen.be/Seelisberg2013 te plaatsen
zodat iedereen alles wat we hier uitspoken kan volgen.
De wandeling zal starten in Isleten met de beklimming van de Chartihöreli, een
berg waarvan de bergtop 1693
m hoog is. De uitstap werd de avond ervoor besproken met
de deskundige uitleg van Christophe, hoofd van de toeristische dienst, met
Martin met de hoteleigenaar en Ervé Lernout, een gewezen Rekkemnaar die nu
uitstappen begeleid in Zwitserland.
Toen Eric en ik s morgens opstonden
om 6.30 u. scheen de zon volop en was het reeds 8 graden. Hij begon zoals
gewoonlijk met zijn computer na te zien op mails en de kranten in te kijken.
Hij was al bijzonder gelukkig dat zijn laptop weer voortreffelijk werkte. Na
het douchen nemen we zoals gewoonlijk om 8.00 u. ons ontbijt. De tafel is
rijkelijk gevuld met hetgeen ons buikje lust. Na dit lekker ontbijt maken we
het lunchpakket klaar om de dag door te komen tijdens onze beklimming.
Om 9.00 u. start Piet de wagen om zo vanuit Seelisberg te
rijden naar de startplaats van de wandeling in Isleten, zon 45 km ver. Eigenlijk ligt
Isleten maar op zon 10 km
van hier, maar er is geen rechtstreekse weg, er moet een omweggemaakt worden
via Beckenried en daar zijn nu ook werken aan de gang, zodat die oprit naar de
snelweg ook is afgesloten.
Eric wil eerst nog inkopen doen in Beckenried. Hij koopt er een
kruidendrank Appenseller, een heerlijk drankje van de streek. Verder nemen we
de autobaan, rijden door de Seelesbergtunnel, 9.250 m lang. Zo bereiken
we Isleten om 9.50 u. Eric neemt een parkeerticket voor 5 uur en gelukkig, want
er zijn controles geweest en wie er geen had werd beboet.
Om 10.00 u. starten we
op een hoogte van 450 m.
en onmiddellijk nemen we een bergpad omhoog. Na 23 minuten hadden we reeds een
hoogte bereikt van 630 m.
en hadden 932 m
staan op de wandel-gps.. We krijgen gladde, zeer steile en gevaarlijke passages
voorgeschoteld doorheen het bos. We dachten voordurend: hopelijk moeten we
niet langs zon weg dalen. Zo bereikten we een open weide en vonden we moeilijk
de rood-witte markeringen. De door koeien doortrapte vochtige weiden met lang
gras, zorgden ervoor dat ik tweemaal tegen de vlakte ging. Eric riep nog
Michel, denk je misschien dat je de paus bent, je moet de grond niet kussen.
Het fototoestel van Eric krijgt nooit de tijd om af te koelen. Na de beklimming
van een tweede steile weide lassen we een rustpauze in. We hebben 4200 m gewandeld, hebben een
hoogte bereikt van 1350 m.
en de klok duidt 12.15 u. aan. We beslissen van slechts een kleine hap te nemen
en pas te picknicken op de top. We krijgen nog een aantal zeer zware passages
voorgeschoteld en berggeit Piet, overal de eerste, bereikt de top met het kruis
op de Chartihöreli om 13.20 u. De laatsten bereiken de 1693 m om 13.30 u. Het is er
vrij smal. Johan is uiterst bezorgd voor zijn broer Piet die zich als een
berggeit voelt en zich wat te dicht bij de gapende afgrond waagt. De picknick
smaakt er dubbel heerlijk na zon zware inspanningen en zon wondermooie
panoramas met het Vierwoudstedenmeer en de besneeuwde toppen.
Om 14.00 u. vatten we de
terugweg aan. Na de sterke afdaling van de top bereiken we een mooie open grasvlakte.
We wandelen op de richel en dalen in lichte mate. Zo bereiken we opnieuw een
beboste flank met sterkere afdalingen. Tijdens deze afdaling zien we plots een
boer die in de weide bloemen afsloeg met een zeis. Die plant lusten de koeien
niet. Zo bereikten we om 15.30 u. een open alpenweide. We rusten er even uit
aan een waterbak en slaan een gemeentearbeider gade die putjes in de weg aan
het vullen was. Zo vatten we de lange terugweg via een asfaltweg aan. We lopen
voorbij het dorpje Isenthal en nemen de Berenweg dwars door het bos, voor een stuk dezelfde
weg die we s morgens tijdens de beklimming hadden genomen. En zo bereiken we om
17.30 u. de parkeerplaats van Isleten. We hebben 17,280
km afgelegd.
Het was vandaag een
boeiende wandeling die heel wat inspanning heeft gekost. De zon was de gehel
dag van de partij.
Om 20.00 u. bedient Ushy
ons een lekker avondmaal. Een carpatio van Seelisbergerkaas, gevolg door een
lekkere kruidensoep. De hoofdschotel is tagliatelli met worteltjes en
suikerboontjes en rind. Het vergt voor Ushy heel wat moeite om uit te leggen
wat rind is, het is geen kalfsvlees en ook geen koevlees, maar van het dier
juist ertussen. Ah, we hebben het begrepen bij ons noemen ze dat een vaars.
En als afsluiter een sorbet overgoten met schnaps.
Oei, oei, oei wat zien ik? Zwarte
wolken overheersen de bergen: geen enkele bergtop te zien. Wordt het een magere
dag?? Bovendien hebben Eric en Michel aan het ontbijt erg kleine oogskes. Zij
hebben gepekt tot 24.00 u. met Ervé en de hoteleigenaars. Het gerstenat en de
Appenzellers hebben rijkelijk gevloeid Niet te verwonderen dat ze niet fris
aan tafel zaten. En ramp o ramp Erics grote computer is gecrasht. Wat nu? De
helft van de vakantieherinneringen kunnen waarschijnlijk niet meer opgeslagen
worden tenzij met de kleine computer.
Met een copieus ochtendmaal (croissants, pistolets, eieren,
fruitsap...) was het alweer een uitstekende start! Kousen aangetrokken; kietjes
en boterhammetjes gesmeerd, de klok slaat 9.00 u. en we kunnen vertrekken:
zigzag naar omlaag, 4,220 km naar beneden naar het Rütlihaus
waar de eerste grondslag van Zwitserland werd gelegd. De Schwurplatz was het
belangrijkste, niettegenstaande enkelen zeker ook de weide wilden bezichtigen.
De boot was pünktlich en na enkele minuten varen waren we 3 km verder in Sisikon aangemeerd. Kostprijs 8.40 CHF!
Het is 10.35 u. als we beginnen stappen. Het paadje loopt
helaas langs de autoweg en de spoorweg zodat het lawaai nooit veraf is. Langs
het meer zelf is het heel wat rustiger. We moeten weliswaar massaal veel
trappen op trappen af lopen! Onderweg valt ons oog op de verleidelijke pakken
hout die we met zn allen goed zouden kunnen gebruiken voor de houtkachel.
Erics klokkenspel t.t.z. dat van de chocoladefabrikanten geeft geen kik: geen
volkslied: niets, nada. Enkel de koebellen in de achtergrond geven ons een
teken van leven! Jammer! We staan in bewondering voor de enorme bouwwerken waar
het wegverkeer boven onze hoofden rijdt. Michel had waarschijnlijk toch meer
oog voor de aantrekkelijke madonna bij een fotoshoot en wilde dan ook zonder
aandringen graag op de foto met black beauty. Door natte en droge tunneltjes
omhoog, omlaag bereiken we tegen de middag Flüelen.
Het is nu 12.35 u. Daar verorberen we ons lunchpakket, trekken we onze schoenen
uit en rusten wat uit. Ondertussen staat er al 14,8 km op de teller. De
wolken trekken naar boven en de witte bergtoppen lachen ons toe. Alles wordt
veel aantrekkelijker.
Om 13.15 u. gooien we onze rugzak op de rug en via een
porsche-omweg wandelen door een uniek natuurgebied waar de Reuss (= rivier) in
het Vierwoudstedenmeer stroomt. De kikkers en eenden onthalen ons op een mooi
concert. We merken dat er heel veel dood hout is aangespoeld op een prachtig
recreatiestrand dat in de zomer zeer zeker een grote aantrekking heeft op de
lokale bevolking. Alhoewel de weg zeer vlak en mooi onderhouden is; loopt deze
langs een drukke weg: toch jammer maar er is geen alternatief. We merken dat er
in de laatste tijd hier zeer veel water naar beneden gestroomd is, want de
arbeiders waren nog druk bezig met het opruimen van modder, stenen en hout.
Dat alles is nog geen miserie: Erics voet begint te grote
proporties aan te nemen en bij iedere stap snijdt er als het ware een mes door
zijn voet. Ook zijn andere voet begint mankementen te vertonen. Het is dan ook
een wijs besluit dat hij in Isleten - na 23 km wandelen - de boot
neemt naar Treib om vandaar uit het
tandradspoor te nemen naar Seelisberg. Hij arriveert in het hotel om 16.30 u.
Michel heeft de zware taak op zich
genomen om de GPS aan zijn broek te hangen. Aangezien zijn broek toch zowat af
valt (zou hij nu al vermagerd zijn??) is dit geen enkel probleem. Langs het
meer, langs de weg, door de tunnels, loopt het pad verder tot het rustige
stadje Bauen. Vanhier verlaten we de rand van
het meer en kronkelt de route 99 (= Weg der Schweiz) zich naar boven. Kronkelen
is een eufemisme, want er zijn zeker meer dan 1000 (=duizend) trappen van 25 cm en meer die ons naar
boven voeren. Het zweet parelt op onze rug en ons voorhoofd: we verdampen ter
plaatse, maar hard als we zijn - en met het slechte weer van bij ons indachtig -
rapen we onze courage te samen en stijgen we tot ongekende hoogtes. De schaduw
is onze bondgenoot! Als onze waterbidons bijna uit zijn loopt het pad over in
een stijgende asfaltweg: gemakkelijker te gaan, zeg maar een fluitje van een
cent. Hier is het uitzicht op het meer en de omringende sneeuwbergen
adembenemend. Hier is het aards paradijs. Michels fotos zullen wel even goed
zijn als van Eric. Ondertussen is Piet de pijpen uit! Als een gems vlamt hij
naar beneden en is toch wel een 20-tal minuten eerder in het hotel. Hij was al
gedoucht toen wij er waren!
Wij hebben nog mooie vergezichten en landen in Seelisberg
rond 18.40 u. na 29 km
stappen. Ver, maar niet zo lastig (vlak tenzij het laatste deel). We drinken
een grote pint samen met Ervé Lernout.
Het avondmaal is typisch Zwitsers: haversoep (zoals voor de
paarden), gezond rauwe groenteschotel met rauw varkensvlees. Hoofdgerecht:
macaroni met zwijnensteak en appelmoes en afgesloten met een sorbet besprenkeld
met schnaps. Een halve liter bier is maar 1 CHF duurder als 33cl. Keuze (M + J)
vlug gemaakt. Nog wat overleg met gids Christof van toeristische dienst en dan
onder de warme dekbedden!!
Na een voor iedereen blijkbaar deugddoende nachtrust
ontwaken wij in Hotel Tell (Eric en Michel om 6.30 u., de anderen iets later),
klaar om er tegenaan te gaan.
Eerst wacht ons nog een stevig en verzorgd ontbijtbuffet. De
Gemütlichkeit van Martin en Ushi, onze gastheer en gastvrouw, stelt ons
helemaal op ons gemak en ook het Duits begint al aardig te lukken.
Herr Martin bezorgt ons een
uitstekende wandelkaart waarmee wij meteen een houvast hebben voor onze
dagtrip. Na de obligate groepsfoto voor het hotel geeft de klok van de
kerktoren het startschot (9.00 u.) voor onze eerste tocht. We vertrekken vol
goede moed en met onze rugzak gevuld met een lunchpakket richting Beckenried.
De aarzelende wolkjes van deze ochtend hebben voorwaar plaats geruimd voor een
heerlijk zonnetje. We kunnen dus al vlug onze trui opbergen in onze rugzak. Al
na een paar honderd meters duikt rechts van ons een uniek zicht op over de Urnersee, een prachtig meer dat door de schittering
van de beboste flanken net iets groener lijkt dan de rest van de
Vierwaldstätter See. Voor de rest van de voormiddag blijft dit uitzicht onze
tochtgenoot, in al zijn facetten. Ondertussen klimmen wij geleidelijk langs
bospaden omhoog. Terecht merkt Philippe op dat het hier op warme zomerdagen
wellicht heerlijk toeven is. Vandaag zal het niet zon vaart lopen met de
hitte, maar we zijn toch uitermate tevreden met hetgeen de weergoden ons te
bieden hebben. De zon blijft ons verwennen. In het bos hebben de Zwitsers hun
beste beentje voorgezet voor het aanleggen van trappen en passerellen waar
nodig. Bij de waterval, bijvoorbeeld. Eerst wandelen we aan de bovenkant en
krijgen we dus een prachtig bovenaanzicht. Het geluid van het water is
betoverend. Eventjes verder dan komen we voorbij de nog imposantere onderkant
van de waterval. Indrukwekkend met welke kracht het water zich naar beneden
stort en langs de rotsen schuurt. De overvloedige regenval van de laatste dagen
of weken zal hieraan wellicht niet vreemd zijn.
Na al dat geweld komen we dan
nauwelijks een 15-tal meter lager bij Risleten
(11.00 u. - 442 m - 6,14 km),
een oase van rust, een groene lagune bijna. Hier zijn op het kalksteenplateau
ooit sporen gevonden van een voetafdruk van een dinosaurus. Michel vindt het
doodjammer dat we hiervan niets terugvinden, helaas. We zetten onze tocht
verder langs het meer en arriveren net op de middag in Beckenried
(12.00 u. - 436 m
- 10,8 km).
Terwijl Johan, Philippe en Piet bij de aanlegsteiger van de boten een plaatsje
zoeken voor de middagpicknick, kunnen Eric en Michel onmogelijk de Pfarrkirche van Sankt-Heinrich voorbij zonder er eens
binnen te lopen. Mooi kerkje met prachtig orgel. Buiten bij de ingang van het
kerkhof staat een kaarsenautomaat. Je stopt 2 Zwitserse frank in de gleuf en
er rolt een Grablicht (een kaars om op het kerkhof te plaatsen) uit de
automaat. Er is zelfs een aansteker beschikbaar om de kaars aan te steken. Nog
nooit gezien!
Tijdens ons middagmaal meren twee
boten aan: eerst de Stadt Luzern en onmiddellijk daarna de Waldstätter.
Passagiers hebben niet veel tijd om aan of van boord te gaan. Het gaat allemaal
heel snel. We gaan nog even wat informatie nemen bij een heel vriendelijk
juffrouwtje van het toerismebureau (Eric bleef verdacht veel vragen stellen en
vond het niet erg om daar nog wat langer te blijven staan).
Na onze picknick (13.00 u.) begint
het echte werk voor vandaag. Steigen, bitte!!! Vanuit Beckenried lopen wij
eerst door een tunnel onder de autosnelweg om onmiddellijk daarna een serieuze
klim aan te vatten. Een echte kuitenbijter. Eric krijgt het even lastig wegens
pijn aan zijn voet. Hij heeft zich vorige week wat geforceerd bij het lopen.
Maar hij geeft niet op. En als we even later langs een weide met schapen lopen
die worden bewaakt door twee grote honden, hebben we het ergste wel gehad. We
lopen op een geasfalteerde weg door glooiende weidelandschappen richting Emmetten. Daar aangekomen (14.45 u. - 750 m - 16,3 km) overleggen we even
welke weg we kiezen. We gaan voor een rustige weg die ons door het bos zal
leiden. Hoewel we niet gereserveerd hebben, vinden we toch nog een plaatsje in
een blokhut (15.30 u. - 865 m
- 19,15 km)
waar Philippe zijn laatste boterhammetje met smaak kan verorberen.
Nu is het nog even doorbijten om
thuis te komen. We hebben verschillende mogelijkheden in het bos en dankzij
onze uitstekende kaart maken wij altijd de juiste keuze. Net voor we Seelisberg binnenwandelen is er nog een kapelletje.
We hadden het kunnen weten: Eric en Michel blijven daar even plakken.
Als wij na 24,660
km en om klokslag 17.00 u. ons hotel bereiken, staat
onze gastvrouw ons al op te wachten en trakteert ons met een biertje (wijntje
of appelwijntje). Ook Herr Martin komt even in de ronde zitten en samen
overleggen we welke tocht we morgen ondernemen. Het wordt weer een serieuze
klepper maar we hebben vandaag toch al goed getraind.
We
besluiten de dag met een heerlijk avondmaal (al hadden sommige tafelgenoten
meer oog voor het Amerikaans gezelschap dat het hotel kwam binnengerold).
Op het menu:
Voorgerecht
(Vorspeise):Tortellini
Soep (Suppe): Brotsuppe
Tussengerechtje: gemengde sla
Hoofdgerecht (Hauptspeise):
Schweizer Rösti mit Geschnittliches (kalfsvlees met champignons)
·Nagerecht
(Nahtisch): ijsdessertje met bosbessensiroop
Ik zou zeggen: een heel geslaagde eerste dag, ware het niet
van die ene grote tegenslag: Johan is zijn klakke kwijt.