Verhalen schrijven is een leuke maar ook lastige karwei. Hier vijf tips die je kunnen helpen om het wat gemakkelijker te maken.
Tip 1: Voordat je aan je verhaal begint moet je een soort type verhaal hebben. Ik zal een paar voorbeelden geven. Wordt het een mooi magisch sprookje of meer iets met science-fiction? Zal het een ongeloofwaardige mythe zijn of een waargebeurd levensverhaal? Maak je er een angstaanjagende thriller van of een romantisch liefderomannetje? Is het één lang verhaal of een bundel van kortverhaaltjes? Als je hiermee begint, zit je al goed. Tip 2: Je moet weten wat er gaat gebeuren in je verhaal. Kies een hoofdrolpersonage of meerdere hoofdrolpersonages en maak een lijst van wat ze allemaal gaan beleven. En werk de personages uit. Hoe zitten ze in elkaar? Wat zijn hun karakters? En waartoe zijn ze bereidt? Wat ook belangrijk is is hoe het verhaal verteld wordt. In de tegenwoordige tijd of in de verleden tijd? Wordt het vertelt door een ik-figuur of een buitenstaander. Of zijn er meerdere vertellers die om de beurt hun verhaal vertellen? Tip 3: Nu kun je beginnen met aan je verhaal te schrijven. Gebruik hierbij je lijst van gebeurtenissen, dat is al een grote hulp. Verzin personages bij en probeer alles goed overtuigend te schrijven. Let op details en je taalgebruik. En onthoud goed, de lezer moet zich het verhaal echt kunnen voorstellen, dus hou het geloofwaardig. Hiermee heb je al het grootste gedeelte van je verhaal af. Tip 4: Je verhaal is bijna concreet. Nu moet je nog de tweede en de derde versie maken. De tweede versie is het afwerken van dingen waar je niet helemaal tevreden over bent. Blijf dat volhouden totdaat je weet dat het gewoonweg niet beter kan. De derde versie is de taalcheck. Je verbetert je spellingsfouten en controleert je zinsbouw. Als alle schrijffouten er eenmaal uit zijn, dan is je verhaal af. Maar toch nog een allerlaatste tip. Tip 5: Schrijf je titel pas op het einde van je verhaal. Dan weet je beter wat er uiteindelijk van het verhaal is geworden. Je moet je lezer ook proberen uit te nodigen met je titel. Als iemand een verhaal kiest kijkt die altijd eerst naar de titel. Als die wordt goedgekeurd, gaat de lezer het verhaal misschien overwegen. Dus niet vergeten: de titel is iets heel belangrijk en denk er dus goed over na.
Zo, dit zijn alle tips. Wanneer je een verhaal moet schrijven, denk er dan goed aan, misschien komen ze wel van pas. Ik hoop dat je er veel van hebt bijgestoken en veel succes met je verhaal.
Wie ben ik? Misschien denken jullie dat ik een machine ben, die gewoon doet wat mensen hem opvragen? Of anders denken jullie dat ik een bedrijf ben, waar allemaal mensen zijn die aan deze website werken? Wel, als jullie het willen weten, ik ben Lennert R. Laat ik nu even iets over mijzelf vertellen. Ik ben geboren op negentien januari 2001 en ik woon in Dilbeek. Ik heb een lieve mama en een lieve papa en een iets oudere zus. Mijn hobby's zijn lezen, schrijven en computeren. Niet zo gek dus dat ik met deze website begon. Omdat ik dus zoveel van schrijven hou maakte ik dus de Schrijversblog, een website voor opkomende schrijvers, mensen die niet weten hoe ze een verhaal moeten schrijven of gewoon mensen die deze website per ongeluk zijn tegengekomen tijdens het googlen. Nu weet je wie ik ben.
Degenen die deze site bezoeken willen waarschijnlijk weten wat er hier valt te doen. Wel, dat ga ik jullie nu eens rap duidelijk maken. Bij het thema "Recensies" kun je zien welke boeken wij u aanraden en een recentie. Er is ook het thema "tips voor beter te kunnen schrijven" waarin je tips krijgt voor het maken van een opstel, een gedicht of een verhaal. Dan zijn er ook nog thema's met gedichten, zoals "Poëzie en gedichten", en voor Kortverhalen moet je de series bekijken.