Het zat gisteren eindelijk in mijn brievenbus. De enveloppe met het talentenspel! Met dit spel ben je als coachee in staat je talenten en vaardigheden te onderscheiden van elkaar. Bovendien kom je te weten wat je burn-out valkuilen zijn. Een boeiend spel waarvan het resultaat niet enkel voor het uitkiezen van een carrière bestemd is. Je kan er zelfkennis mee opdoen; nieuwe hobby's ontdekken, nieuwe inzichten verwerven. Kortom: een multifunctioneel kaartspel.
Hoi iedereen,
Zoals u ongetwijfeld op dit blog reeds ontdekt zal hebben volg ik in sinds april 2009 een opleiding tot professioneel "LIFE COACH" aan de "Schoonheidsschool IVBO" te Antwerpen. Voor diegenen die nog niet weten wat dat precies inhoud heb ik hier een kleine beschrijving: Coaching is een resultaat (toekomst) gerichte manier van werken. Het is steeds de cliënt die het onderwerp en het doel van de coaching bepaalt. Coaching gaat over het verwerven van inzichten door de cliënt.
Life coaching is alles omvattend en gericht op persoonlijke zaken als:
De juiste balans vinden tussen werk en privé Het helpen bij het vinden van richting in het leven
Het vinden van levensdoelen
Het overbrengen en motiveren van cliënten Coaching is actief werken! Hoe actiever je meewerkt, hoe beter het resultaat zal zijn.
Nu ik module drie van de cursus bereikt heb ben ik op zoek naar 1 persoon die een gratis coaching van mij cadeau krijgt t.w.v. 250,00 à 300,00. Dit houdt in dat ik je individueel zal inspireren en begeleiden waar door jou nodig wordt geacht. Mocht je met vragen zitten omtrent privéleven, relaties, financiën, stress, omgang met mensen, assertiviteit, time management, enz.; aarzel dan niet en maak je eerste afspraak! Je kan mij bereiken via de knop e-mail in de linker kolom.
Gisteren heb ik de laatste sessie met mijn derde stagepersoon afgerond. Het was een leerrijk proces voor beide. Via deze weg wil ik nogmaals mijn dankbaarheid uitbrengen voor zo een aangename, leergierige en gemotiveerde coachee.
Het kan zijn dat je even de bomen door het bos niet meer ziet. Dat "geld" de controle heeft overgenomen en je in een mallemolen bent terechtgekomen. Wil je liever je financiën herbekijken om die reis waar je altijd van droomde te kunnen maken. Met financiële coaching worden je financiën in een schema gevat waardoor je al snel weer een duidelijker beeld krijgt over de huidige situatie. Op deze manier is het ook makkelijker te bekijken waar precies het schoentje wringt en wat de mogelijke aanpassingen en oplossingen zijn.
Tijdens mijn zoektocht naar geschikte lectuur om mezelf te verbeteren als life coach kreeg ik een tip van een collega life coach. Het boek "Harmonic Wealth" van James Arthur Ray. Diegenen onder u die "The Secret" hebben gelezen zullen ongetwijfeld een belletje horen rinkelen. James Ray heeft namelijk aan "The Secret" meegewerkt. In feite, zijn eigen boek lag aan de grondslag van "The Secret". In "The Secret" ligt de nadruk op positief denken en op deze manier de wet van de aantrekkingskracht aanwenden om gewenste positieve gebeurtenissen te laten plaatsvinden. James Ray heeft deze theorie verder uitgediept en dat staat allemaal te lezen in zijn boek "Harmonic Wealth". Bij dat book hoort ook een website waarop je alle oefeningen uit het boek, plus extra's kan terugvinden na het aanmaken van een persoonlijk account. Op deze manier kan je je gegevens gemakkelijk opslaan, en printen via de site. Ik ben nog maar net begonnen met lezen en het boek heeft me reeds in een sprankelende wervelwind van positiviteit gebracht. Een absolute aanrader om de geheimen van de aantrekkingskracht te doorgronden. Het boek is op dit moment enkel in het Engels verkrijgbaar (ik heb het boek besteld via ECI) maar zou naar het schijnt binnenkort in het Nederlands verkrijgbaar moeten zijn. Hieronder zet ik de gegevens op een rijtje voor diegenen die het boek wensen aan te schaffen.
RAY James Arthur, "Harmonic Wealth" Sphere 2008 ISBN 978-1-84744-176-8
Als je iets wil veranderen aan je gewoontes dan moet je hiervoor even stilstaan en je bewust worden van het je het op dit ogenblik doet en hoe het zou kunnen. Een wijziging in je time management is ook een wijziging in je gedrag en gewoonte. Samen met de coach bespreek je de huidige situatie en de prioriteiten. Als deze geweten zijn kan je op zoek gaan naar een efficiënter manier van tijdsbesteding.
De manier waarop een koppel communiceert, of juist niet communiceert is erg belangrijk. Lijken gesprekken en discussies steeds maar in een cirkeltje rond te gaan, dan kan een coach mee op zoek gaan naar een effectievere vorm van communiceren. De ervaring leert dat communicatie ook effect heeft op andere aspecten van de relatie. Alleen weten dat het niet goed gaat in de manier waarop partners communiceren lost niets op. Daarom zoeken coach en caochee naar concrete info die kan helpen de communicatie en zodoende de relatie kan verbeteren of veranderen. Het komt erop neer dat er gezocht wordt naar een evenwichtspunt tussen de beide partners. Bij het zoeken naar dat evenwicht wordt er vaak gebruikt gemaakt van een schema waarin alle positieve en negatieve eigenschapen van beide partners uitgeschreven worden samen met de stimulus en rem. Vanuit dit schema kunnen dan de meeste vragen behandelt en opgelost worden.
Een lichte stress is vaak bevorderlijk om een goede prestatie neer te zetten. Het wordt pas een probleem, wanneer er sprake is van langdurige stress of plotseling optredende en vaak hevige stress, die je blokkeert van te zijn wie je bent. De gevolgen zijn chronische vermoeidheid, overspannenheid of zelfs een burn-out! Bij stress coaching gaan de coachee en coach samen op zoek naar de oorzaak (de zogenaamde stressoren) van deze "ongezonde" stress om tot een oplossing te komen. Dit inzicht wordt bereikt aan de hand van gerichte vragen en schema's die verheldering kunnen bieden. Om jezelf weer terug in balans te brengen zal de coach je begeleiden met ontspanningsoefeningen en zoek je samen naar oplossingen zodat je enkel met gezonde stress recht op je doel afstevent.
Alvorens uit te leggen wat deze vorm van coaching precies inhoud zal ik eerst dieper ingaan op de betekenis van assertiviteit. Assertiviteit is zekerheid! Als je assertief reageert dan kom je op voor je eigen mening, rechten en standpunten zonder je gesprekspartner aggressief te benaderen, zodat deze in zijn waarde blijft Het is een verzamelbegrip uit de psychologie over het omgaan met mensen in relatie, werk, scholing en andere sociale situaties. Bij assertiviteit speelt lichaamstaal een belangrijke rol en daarom wordt er tijdens een assertiviteitscoaching veel aandacht besteed aan non-verbale communicatie. Voordat je met overtuiging kan spreken dient men er eerst voor te zorgen dat je jezelf assertief toont. Buiten lichaamstaal zal er tijdens de coaching aandacht besteed worden aan het leren 'neen' zeggen. Met andere woorden: het opkomen voor jezelf.
Om mijn opleiding tot professioneel life coach af te ronden ben ik op zoek naar vijf personen die ik een gratis coaching kan aanbieden. Wat dit gesprek zal inhouden kan u terugvinden tussen de informatie op dit blog. Aarzel niet om contact op te nemen via de "knop" e-mail voor bijkomstige vragen of een eerste afspraak te maken.
Binnen de life coaching zijn er ontelbare strekkingen. Je kan stellen dat er twee grote groepen bestaan. Enerzijds heb je de "personal coaching" en anderzijds de "professionele coaching". De tweede groep houd zich, zoals de naam al aangeeft, bezig met het bedrijfsleven. Met andere woorden: het geven van opleidingen in verband met lichaamstaal, assertiviteit, verkooptechnieken, time management, etc.. met als doel om werknemers en werkgevers te stimuleren om beter te presteren binnen hun vakgebied. Deze sessies worden meestal in groepsverband gegeven. "Personal coaching" is een individuele vorm van coaching. Coach en coachee zitten tegenover elkaar en hier is het vooral de coachee die aan het woord is. In tegenstelling tot de professionele vorm, waar de coach de gesprekken leidt. Het individuele karakter van "personal coaching" heeft een aantal grote voordelen: - Maximaal resultaat op korte termijn: Uiteraard is het de coachee die het tempo van de sessies bepaalt. Maar over het algemeen hebben de meesten voldoende aan een pakket van vijf tot zes sessies van elk één uur. Het is een intensieve vorm van "trainen" en zodoende is het resultaat vrijwel merkbaar. De aandacht is gericht op slechts een persoon en een doel tegelijkertijd. - Volledig op maat: Door te coachen op kleine schaal kan het gesprek dieper inspelen op de specifieke noden van de coachee en zodoende de wensen en beoogde resultaten bereiken. - Optimale prijs/kwaliteit verhouding: De combinatie van het hoge rendement en het snellere resultaat maakt de coaching in vergelijking met andere vormen van coaching voordeliger. - Ontplooi jezelf: Een coach maakt de coachee bewust van diens kwalititen en potentieel met deze kennis is de coachee in staat om deze ten volle te benutten. - Win-win situatie: Het is niet enkel de coachee die leert, maar ook de coach. Elke sessie werkt als een kruisbestuiving. De coachee wordt gemotiveerd bij het bereiken van diens volle potentieel en de coach krijgt de kans om ervaring op te doen om in de toekomst nog beter te kunnen inspelen op de vraag van diens cliënten. Binnen de "personal coaching" zijn er uiteraard vele onderwerpen die aangesneden kunnen worden. Hierop ga ik volgende keer dieper in.
Ik heb juist het laatste gesprek met mijn tweede stagepersoon afgerond. Een leerzaam proces waarin zowel coachee als coach een boel van elkaar geleerd hebben.
In dit bericht zou ik mijn werknaam verder willen toelichten. Tijdens de cursus werd er gevraagd of we al een naam wilden bedenken die als domeinnaam nog vrij was en daarbij een logo te bedenken. Al snel had ik Sas coaching bedacht. Sas is in de eerste plaats een afkorting voor de latijnse spreuk "Super Astra Sophia" wat "Wijsheid Rijkt Boven de Sterren" betekent. Een spreuk van een van mijn 18de eeuwse voorvaderen. Namelijk Abt Jan- Baptist Sophie van Grimbergen. In de tweede plaats verwijs ik naar het gezegde: "ik ben in mijn sas" wat zoveel betekend als: ik ben in mijn nopjes; ik voel me goed in mijn vel. Zodoende heb ik een naam met een dubbele betekenis waar mijn eigen familienaam mee in verwerkt zit. Het logo was oorspronkelijk een vierkant met daarin een cirkel. Dit stond in de 15de en 16de eeuw voor absolute harmonie. Kijk maar naar de man van Vitruvius van Leonardo DaVinci die nu op de Italiaanse 1 euro muntstukken prijkt. Dit logo heb ik al snel doen veranderen naar een windroos, daar het de coachee is die met begeleiding van de coach zijn eigen (wind)richting in het leven kiest. Dat logo kan u ook links bovenaan op mijn blog terugvinden. Met dit logo hoop ik de filosofie achter mijn toekomstig bedrijf te laten uitstralen naar al mijn toekomstige klanten toe.
Ik zou u allen graag willen bedanken voor uw bezoek aan mijn blog. Op deze pagina zou ik u graag kennis laten maken met life coaching. Bij life coaching wordt de coachee begeleid bij het bereiken van diens doelen. Met andere woorden: er wordt vertrokken vanuit de huidige situatie en aan de hand daarvan samen gebouwd aan de toekomst. Dit gebeurd vaak aan de hand van schema's waarop vaak ingewikkelde situaties duidelijk worden doordat er een overzicht geboden wordt. De coachee stapt als het ware uit de situatie en gaat ze overschouwen. Het proces van coaching verloopt als volgt: Sessie 1: Elke coaching begint met een intake gesprek. Hierdoor kan de coach zich een beeld vormen van de huidige situatie waarin de coachee zich bevindt en wat diens dromen en doelen zijn. Met andere woorden: diens kijk op de de situatie. Sessie 2: aan de hand van een coachingbilan en een actieplan worden de doelen verder uitgestippeld in een duidelijk schema. Dit is de ruggengraat van alle hierop volgende sessies. Sessie 3 tot ...: in deze sessie worden alle reeds vastgelegde punten besproken en wordt er ook dieper op ingegaan. De coach zal aan de hand van gerichte vragen en schema's de coachee laten nadenken over hoe deze het beste de doelen kan bereiken. In tegenstelling tot therapie komt bij coaching de oplossing van de coachee zelf, niet van de coach. Deze heeft slechts een begeleidende rol. Wat niet wil zeggen dat de coach niet klaar zal staan met raad! Toch is het in de eerste plaats de coachee zelf die de intentie, het tempo en de diepgang van de sessies bepaalt. Ik hoop jullie op deze manier een klein inzicht verschaft te hebben in het begrip life coaching. Uiteraard zijn er binnen deze ruime vakterm verscheidene soorten coaching die kunnen beoefend worden. Hierop ga ik in een volgende bericht dieper in. Warme groeten Jelle
Ik ben Jelle Sophie
Ik ben een man en woon in Antwerpen (Begië) en mijn beroep is Opticien.
Ik ben geboren op 18/08/1986 en ben nu dus 38 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Acteren, zingen, componeren, lezen, cinema bezoeken, etc....
E-mail mij
Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.
Gastenboek
Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek