Het grote zelfvertrouwen is bij veel dertigers
verdwenen. In de jaren negentig kon het allemaal niet op: natuurlijk kreeg je
een baan, het was alleen zorgen dat ze zo vet mogelijk betaalden en zo veel
mogelijk speeltjes gaven, zoals een auto, een gsm, een laptop etc. Nu is er een
depressie en zijn de veertigers sterker. Zij zijn begonnen in een recessie en
blijven daarom beter overeind. En de dertigers maar huilen, althans volgens een
enquête van het vacatureblad intermediair. Hun carrière staat al twee jaar stil,
ze worden geconfronteerd met een reorganisatie, of zitten zelfs werkloos thuis
op de bank.
Volgens een professor van de Universiteit van Utrecht zijn
dertigers niet te benijden. Ze zijn niet gewend aan tegenslag en weten niet hoe
ze daarmee moeten omgaan. Ze hebben daarom een psychologische achterstand en
raken in een diepe, luie, bierdrinkende depressie. Als u leiding geeft aan
dertigers moet u ze dus een extra aai over de bol geven, ze hebben het maar
zwaar. En bent u zelf een dertiger: "Get over it!"
Hoewel de trieste
geschiedenis van sommige topsporters, zoals wielerheld Marco Pantani, anders
doet vermoeden, wijst onderzoek er steeds vaker op dat sporten mensen minder
depressief maakt. Een recente Amerikaanse studie toont aan dat het positieve
effect van sporten op depressie voornamelijk te danken is aan een versterkt
zelfvertrouwen. Bij dit onderzoek werden negen depressieve vrouwen onderworpen
aan een trainingsprogramma van negen weken. Tijdens de training deden de vrouwen
twee keer per week aan hardlopen en fietsen waarbij ze begeleiding kregen.
Daarnaast werd er eenmaal per week thuis getraind met een aerobicsvideo.
Vervolgens werden de gegevens van de sportende vrouwen vergeleken met die van
tien depressieve vrouwen die geen trainingsprogramma volgden. Op drie momenten
tijdens het onderzoek werden de vrouwen gevraagd een vragenlijst in te vullen:
aan het begin, na drie weken en aan het eind van het onderzoek (na negen weken).
Met een van de vragenlijsten werd het verloop van de depressie in kaart
gebracht. Op een andere vragenlijst gaven de vrouwen aan met hoeveel
zelfvertrouwen ze een aantal situaties tegemoet traden en hoe ze met hun
depressie omgingen; door veel te peinzen over hun problemen of door hier
afleiding voor te zoeken.
De sportende vrouwen hadden reeds na drie
weken een duidelijk lagere depressiescore dan de vrouwen in de
vergelijkingsgroep, een effect dat ook na negen weken aanhield. Ook peinsden ze
minder over hun problemen, omdat ze sneller en meer afleiding zochten, en
beschikten ze over meer zelfvertrouwen dan de groep niet-sportende vrouwen.
Onderzoekster Lynette Craft heeft hiervoor een verklaring. Volgens haar kregen
de deelneemsters door het trainingsprogramma het gevoel zelf hun gezondheid
onder controle te hebben, waardoor ze het gevoel hadden telkens nieuwe doelen te
kunnen bereiken. Dit zou hun zelfvertrouwen hebben versterkt, hetgeen een
positieve invloed heeft gehad op hun depressie.
Nieuwe bevindingen laten zien dat een voeding met een hoge
glycemische index de kans op borstkanker vergroot. Onderzoekers van het
Nationale Kankerinstituut in Aviano (Italië) voerden een groot case control
onderzoek uit onder 2569 vrouwen met borstkanker en 2588 vrouwen die voor andere
behandelingen in het ziekenhuis waren opgenomen. Alle vrouwen werd gevraagd wat
ze aten aan de hand van een lijst van 78 voedingsmiddelen. Op basis hiervan werd
de dagelijkse glycemische index berekend. Gevonden werd dat vrouwen met een
voeding met de hoogste glycemische index 40% meer kans hadden op borstkanker. In
de statistische analyse was rekening gehouden met menopauze, alcoholinname en
beweging. Witbrood bijvoorbeeld heeft een hoge glycemische index en liet een
verband zien met borstkanker, terwijl pasta, ook koolhydraatrijk maar met een
lagere glycerische index, geen verband liet zien. Het verband met vorstkanker
wordt verklaard doordat voedsel met een hoge glycemische index op den duur leidt
tot hogere insulinespiegels (als gevolg van insulineresistentie, een verminderde
gevoeligheid voor het hormoon insuline en is een voorstadium van suikerziekte).
Insuline op zijn beurt stimuleert de vorming van insulineachtige groeifactoren,
die mogelijk borstkanker stimuleren.
Chips bevatten volgens experts veel
kankerveroorzakende toxinen
De basisvoedingsmiddelen van een gemiddeld
dieet in de westerse wereld, waaronder patat en chips, bevatten veel
kankerveroorzakende acrylamides: verbindingen die vooral worden aangetroffen in
gefrituurde, zetmeelhoudende voedingsmiddelen. Acrylamide is een giftige stof
die bijvoorbeeld bij de productie van plastics ontstaat. Pas recent werd ontdekt
dat het ook in voedingsmiddelen voorkomt. Het begint te ontstaan wanneer
voedingsmiddelen bij een temperatuur van 120°C worden bereid, terwijl de
optimale temperatuur 140 - 180°C is. "Hoe heter en langer u bakt of frituurt,
des te meer carcinogeen er wordt gevormd,"zegt dr. Dieter Arnold van het Federal
Institute for Consumer Health Protection in Berlijn. De Engelse Food Standards
Agency vond een verschil van een factor tien tussen de acrylamideconcentratie
van normale en te lang gefrituurde patat, hetgeen erop wijst dat de concentratie
onder controle kan worden gehouden. Acrylamide is toxisch voor de schildklier,
de borstklieren van vrouwen, de testes en de mond. Experts zeggen dat ze nog te
weinig over de vorming van acrylamides weten om specifieke richtlijnen uit te
vaardigen, maar ze bevelen wel een dieet aan dat veel fruit en groente bevat.
Geen spek, varkensvlees en worst, maar champignons, tonijn,
walnoten en kalfsvlees. Dat is een van de onderdelen van een dieet voor
impotente mannen, samengesteld door Italiaanse artsen. Volgens de artsen komt
impotentie niet alleen door stress en roken. Ook voedingsgewoonten kunnen van
grote invloed zijn. Vooral vette maaltijden zijn nadelig voor de potentie.
Zweedse onderzoekers hebben het dieet van de Italiaanse artsen getest, en de
resultaten zijn veelbelovend. In het weekend is het dieet niet al te streng;
chocolade mag dan bijvoorbeeld volop. De wetenschappers gaan ervan uit dat
mannen in het weekend samen met hun partner eten. Daarom is er voor voedsel
gekozen dat energie geeft en stress vermindert.
Inleiding 'Stretchen' is een Engelse term voor
'rekken en strekken'.
Over het effect van rekken bestaan nogal wat
meningverschillen. Vanuit het verleden bestaat het idee dat je er leniger van
wordt, blessures voorkomt, er beter door gaat presteren etc. Echter, vrijwel
alle sportartsen zijn het tegenwoordig eens dat het om deze argumenten geen
enkele zin heeft om voor of na een inspanning te rekken. Rekken heeft volgens
hen alleen maar nadelen. Toch is dit ook niet geheel juist.
Niet
leniger Een aantal keer per week 5 tot 10 minuten rekken, maakt spieren niet
blijvend langer. Spieren nemen namelijk de lengte aan die het minste energie
kost bij inspanning. En dat is over het algemeen de positie waar je de meeste
tijd in doorbrengt en waar de meeste energie voor nodig is. Kijk bijv. naar de
sterk verkorte heupbuigers bij profwielrenners. (die ca. 8 uur per dag op de
fiets zitten) Dankzij die verkorting kan de spier de meeste energie leveren wat
gunstig is voor de prestatie van de wielrenner. Echter, door deze verkorting is
het voor hun heel lastig om hard te lopen. Maar wat zou voor een profwielrenner
belangrijker zijn..?
Zouden zij de spier langer willen maken, dan zouden
zij minder lang en minder intensief moeten fietsen en enkele uren per dag de
spier op lengte moeten brengen.
Volgens 'Arts in beweging' lijkt het
alleen maar of je steeds verder kunt komen door te rekken. Er gebeurt echter
maar één ding: Door regelmatig rekken gaan spieren bij het rekken minder snel
pijn doen. Het enige dat dus wordt opgerekt dat is de pijngrens.
Verlaagd prestatie Wie rekt voor een inspanning kan het eerste kwartier niet maximaal
presteren. Dit valt te verklaren doordat spieren wel degelijk tijdelijk langer
worden. Hierdoor verdwijnt de optimale spierlengte waardoor deze niet meer
maximaal kan presteren. Dit zou betekenen dat het effect van rekken ca. een
kwartier aanhoudt.
Meer blessures Rekken na (zware) inspanning
vergroot de kans op spierscheuringen omdat spieren door een zware inspanning al
(licht) beschadigd zijn. Doordat rekken extra spanning op de spier geeft, zou je
deze verder kunnen scheuren.
Toch effect? Waar weinig over te lezen
valt, is het mentale effect van rekken. Rekken draagt bij om tot rust en tot
jezelf te komen. In de huidige (gehaaste) maatschappij waarin veel mensen te
gehaast leven, zijn dit de momenten waarop men volledig tot ontspanning kan
komen. En ontspanning verhoogt het herstel. (je kunt hiervoor ook yoga- of Tai
chi-achtige oefeningen gebruiken)
Kortom, je moet zelf bepalen welke rol
rekken voor jou heeft. Je gevoel is hierbij het belangrijkste criteria. Let wel
op het volgende:
vermijd geforceerde en teveel verende bewegingen
vermijd pijn, en overrek niet! blijf rustig in- en uitademen. rek
een spier langzaam op en houd deze positie 8 tot 10 seconden aan. Kom een stukje
terug en voer deze handeling nog 2 á 3x uit
Kramp kan veroorzaakt worden door een tekort aan
zout, calcium of suiker. Ook overbelasting kan voor kramp zorgen omdat de
doorbloeding niet goed verloopt. Er wordt te weinig zuurstof aangevoerd en als
gevolg daarvan kunnen de afvalstoffen niet worden afgevoerd. Daardoor ontstaat
melkzuur, dat bij een bepaalde hoeveelheid in het bloed een gevoel van
vermoeidheid en spierpijn geeft. Bij een grote hoeveelheid melkzuur trekken de
spieren plotseling samen.
Kramp is te verhelpen door de samengetrokken
spier langzaam in tegengestelde richting op te rekken en gestrekt te houden
gedurende enkele seconden. De oorzaken zijn gemakkelijk te achterhalen en dus
kun je kramp goed bestrijden. Drink veel bij lange inspanning. Probeer de
spieren goed warm te houden. Een beetje zoutjes of chips eten voor het slapen
gaan, kan geen kwaad. Ook een dextro-energie snoepje doet wonderen.
Spierpijn Spierpijn is het 'beurse' gevoel in een spier dat je in de
dagen na een training kunt voelen.
Dit wordt veroorzaakt doordat
spierweefsel door een training kleine scheurtjes oploopt. Deze scheurtjes
veroorzaken pijnprikkels wat als waarschuwing dient om het even rustig aan te
doen. Hierdoor kan het lichaam de scheurtjes repareren en zich voorbereiden op
de volgende training. Normaal dient de rust 48 - 72 uur te bedragen.
Er
bestaan nog veel discussies over spierpijn. Sommige mensen zeggen dat spierpijn
nodig is om sterker te worden, anderen zeggen dat spierpijn betekent dat je je
lichaam té zwaar belast hebt. Te vaak je lichaam te zwaar belasten zou dan tot
overbelasting leiden.
Een goede richtlijn is in ieder geval dat spierpijn
maximaal 24 tot 30 uur mag aanhouden. Duurt de spierpijn langer dan is het
raadzaam iets meer tijd te nemen voor het herstel en de volgende training iets
lichter trainen. Heb je geen spierpijn, train dan de volgende keer eens iets
zwaarder en kijk wat het met je doet.
Inleiding Cellulitis of 'sinaasappelhuid' zijn
de putjes in de huid die voornamelijk zichtbaar zijn in benen en billen. Met
name vrouwen hebben er het meeste last van vanwege hun hormoonhuishouding en
grotere vetreserves op heupen en dijen. Cellulitis komt zowel voor bij vrouwen
met overgewicht als vrouwen met een normaal gewicht. Vaak is cellulitis erfelijk
bepaald.
Oorzaken Belangrijkste oorzaken voor cellulitis zijn:
Slechte doorbloeding Vasthouden van teveel vocht Buiten deze 2
oorzaken kan cellulitis verergerd worden door: Zuivel De Pil Drugs
(waar alcohol en tabak ook onder vallen) Uiteraard zullen verschillende
instanties deze laatste 3 ontkennen, vaak uit commerciële belangen. Veel vrouwen
hebben er baat bij gehad toen ze stopten met één of meerdere stoffen.
Oplossingen
Oplossing 1 Ga minimaal 3x per week sporten! Zorg ervoor
dat je zowel cardio als spierverstevigende oefening doet. Het is daarbij wel
belangrijk dat je lekker intensief traint.
Oplossing 2 Eet veel verse
groenten en fruit. Vooral vochthoudende vruchten zijn goed (appels, sinasappels
etc.) Pas op met bananen, avocado en druiven.
Oplossing 3 Gebruik
Anti-oxidanten en vitamine E Laat je eerst goed voorlichten door een erkende
homeopaat voor de juiste dosering. Richtlijn: gebruik per dag is circa 2000 tot
4000 mg vitamine C en circa 400 tot 800 mg vitamine E. Ook hier is het raadzaam
deze te verkrijgen bij de homeopaat aangezien deze vitamines van goed kwaliteit
zijn en niet de prijzen kennen die veel commerciële instellingen hanteren.
Eet tweehonderd
gram groenten en twee stuks fruit per dag
Als kind hoorden we het al: eet
je groenten en fruit eens op! Want groenten en fruit zijn gezond. Toch blijkt
uit onderzoek dat de gemiddelde Nederlander waarschijnlijk niet zo gek is op
deze vitaminenleveranciers. Nog geen 20% van de Nederlandse bevolking haalt de
aanbevolen hoeveelheid. Steeds meer bedrijven raken ervan overtuigd dat gezond
eten het ziekteverzuim onder de werknemers kan terugdringen. Ook is het
inmiddels bekend dat groenten en fruit de kans op welvaartsziekten, zoals hart-
en vaatziekten en diverse soorten kanker kunnen verkleinen. Het
Voorlichtingsbureau Groenten en Fruit raadt iedereen aan om elke dag tweehonderd
gram groenten en twee stuks fruit te eten. Fruittip: Sinaasappelsap uit een
pakje kan een glas vers vruchtensap vervangen, en is bovendien handig om mee te
nemen. Een half doorgesneden grapefruit is een snel en lekker voorgerecht. Een
fruitsalade van plakjes kiwi, blokjes appel, peer en doorgesneden druif ziet er
niet alleen fantastisch uit, het smaakt ook heerlijk. Groentetip: Serveer af
en toe een kant-en-klaar saus bij de pasta of rijst. Voeg er broccoliroosjes,
(kers)tomaatjes, champignons, stukjes prei, tuinerwtjes (uit de diepvries) of
bijvoorbeeld reepjes kool aan toe. Gemakkelijk, lekker en u komt eerder in de
buurt van de 200 gram groenten per dag.
Papaja helpt de spijsvertering een handje
De papaja (Carica papaya) vindt zijn oorsprong in
Zuid-Amerika. De vruchten die in ons land worden verkocht, wegen tussen de 300
en 500 gram. In het land van herkomst kunnen ze een gewicht bereiken van 6 kg.
De gladde dunne schil van de vrucht kleurt tijdens het rijpen van groen naar
geel/groen/roodgevlekt. Een rijpe papaja heeft zalm roze tot geeloranje
vruchtvlees. Dit is boterzacht. De smaak doet denken aan meloen. De zwarte
pitjes worden niet gegeten. Alfred Vogel maakte tijdens zijn reizen in de tropen
kennis met de papaja en ontdekte verschillende medicinale werkingen. Hij kauwde
op papajablad om besmetting met darmparasieten te voorkomen, een veel voorkomend
probleem in de tropen. Vogel adviseert na het eten papaja te gebruiken ter
bevordering van de spijsvertering. Papaja heeft een gunstige invloed op de
alvleesklier en helpt bij de vertering van eiwit. Naast papaine, een stof die de
vrucht licht verteerbaar maakt, bevat papaja betacaroteen, ijzer en veel
vitamine C. De vrucht kan puur met wat citroensap worden gegeten of in groente-
of vruchtensalades worden verwerkt. Onrijpe vruchten kunnen worden klaar gemaakt
als koolrabi.
In Nederland is een op de tien kinderen te dik; een
percentage dat tweemaal zo hoog is als in 1980. Deze stijging wordt onder meer
toegeschreven aan het feit dat kinderen meer tijd doorbrengen voor de televisie.
Tijdens het tv-kijken wordt niet alleen weinig energie verbruikt, maar worden
ook vaak de (on)nodige calorieën geconsumeerd in de vorm van snoep, koek en
chips. Fabrikanten van voedingsproducten spelen handig hier op in: bijna de
helft van de reclames tijdens kinderprogramma?s gaat over etenswaren. Bij gebrek
aan wetenschappelijk bewijs werd tot nu toe getwijfeld aan de werkelijke invloed
van televisiereclames op het ongezonde eetpatroon van de jonge
kijkbuisverslaafden. Brits onderzoek maakt nu echter aannemelijk dat reclames
voor voedingsproducten mede debet zijn aan de toename van het aantal dikke
kinderen.
De onderzoekers lieten 42 Britse schoolkinderen tussen 9 en 11
jaar kijken naar reclames die vaak in reclameblokken tussen de kinderprogramma?s
door worden vertoond. Vervolgens gingen zij aan de hand van foto?s na of de
kinderen deze reclames zouden herkennen. Daarnaast lieten zij de kinderen
producten kiezen uit een assortiment verpakte voedingsmiddelen, variërend van
tarwecrackers tot boterbabbelaars. Kinderen met overgewicht herkenden een hoger
percentage (93%) van de reclames voor voedingsproducten dan kinderen met een
normaal gewicht (78%). Reclames voor andere producten (zgn. non-food producten)
werden door dikkere en slankere kinderen ongeveer even vaak herkend. De dikkere
kinderen aten zowel na voedingsreclames als na non-foodreclames meer dan de
slankere kinderen, maar zowel de dikkere als de slankere kinderen reageerden op
voedingsreclames door meer te eten. Ook de keuze voor het soort voedingsmiddel
was afhankelijk van het soort reclame: na voedingsreclames werd vooral voor
zoete en vette voedingsmiddelen gekozen, terwijl na non-foodreclames relatief
vaker naar tarwecrackers werd gegrepen.